login |

Limitált Széria podcast – 2×05: Filmek vs Sorozatok

2015. 02. 21. 15:15 - Írta: CyClotroniC

13 hozzászólás | kategória: podcast,

Mindenki szeret néha-néha egy-egy rövidebb kalandot, de azért végeredményben mindenki a hosszú távú kapcsolatot keresi.

Vasárnapról hétfő hajnalra virradóan osztják ki az Oscar-díjakat, így ennek az apropóján – egy, a szokásoshoz képest valamivel hosszabb adás keretein belül – kicsit belekontárkodtunk a filmek témakörébe is, természetesen elsősorban a sorozatokkal összevetve kalandozva el az egész estés terepre.

A másfél órás adás első 20 percét kifejezetten az idei Oscar-mezőnynek és az elmúlt 20 év díjazottjainak szenteltük, de utána áttértünk általánosabb kérdésekre: Miért szeretjük jobban a sorozatokat? Mennyi filmet fogyasztunk? Szoktunk-e filmeket kaszálni?

A kötetlenebb adásmenetnek hála, szóba kerültek mozis kalandok, kedvenc filmek és a nosztalgiahatás is, de beszéltünk arról is, hogy milyenek a mozifilmekből rebootolt sorozatok, a sorozatokhoz készített mozfilmek, és sikeresen beletrappoltunk olyan kényes kérdésekkel övezett aknamezőbe is, mint hogy jobb lett-e volna a Breaking Bad vagy a True Detective filmként, illetve felkerül a képzeletbeli mérleg két oldalára a The Sopranos és a The Godfather trilógia is.

Hogy ti se maradjatok ki a jóból, ismételten feldobunk nektek is egy heti kérdést:

Van olyan film, ami sokkal jobban működött volna sorozatként?
Esetleg sorozat, ami kerekebb egész képet adott volna filmként? 

Az adást szokás szerint le tudjátok tölteni innen mp3-ban és továbbra is megtaláltok minket a podcast Facebook oldalánMixCloud-on és iTunes-on is, a kommentekben pedig – ahogy eddig is – továbbra is várjuk a véleményeteket.

13 hozzászólás Ne habozz!

marsters - 2015. 02. 21. 15:43

Gyűrűk ura tudom hogy jó pár órás de sorozatként bőven megfelelt volna.

Esetleg a selfie-t tudnám mondani mint sorozatot hogy filmként lehet jobb lehetett volna.

winnie - 2015. 02. 21. 15:56

a selfie-t már láttuk filmben: http://www.imdb.com/title/tt0058385/

épp ezért is voltam kíváncsi, hogy milyen sorozatként, de valójában a koncepció csak ugródeszka volt.

(most látom, hogy nem csak henry és eliza neve lett a filmből átvéve, hanem freddy is volt benne.

BenJoe - 2015. 02. 21. 15:59

Az első kérdésre elég nyilvánló, hogy a The Last Airbender a másodikra nem tudok válaszolni, és szerencsénkre, hogy a Game of Thrones-t nem filmre adoptálták

a Kati néni - 2015. 02. 21. 16:04

Winnie: Muhhahhahahha, és nem is csak egy adaptációja készült G. B. Shaw Pygmalionjának, hanem a My Fair Lady-n kívül láttam még kettőt és van egy tavalyelőtti Hallmark áltál gyártott tévéverzió is.

Piemaker - 2015. 02. 21. 16:27

Szerintem ide lehet sorolni szinte az összes ifjúsági regény feldolgozást:Giver,Maze Runner,Hunger Games,Divergent.
Ahogy már Human is kifejtette saját podcastjában,ezek közül sok már nem is állja meg a helyét önállóan.
Persze így jobb a látvány,mert mozifilm,cserébe történetileg meg gyakorlatilag évi egy sorozatepizódot látunk.

ayren - 2015. 02. 21. 18:57

elsőre
A Végjáték. Pontosan ez volt az első kérdés már amikor hallottam róla, hogy mozifilm lesz: hogy miért nem inkább egy miniszéria? Amikor ordít a kategória után, és filmként egyszerűen terjedelmi okokból nem lehet kimaxolni a cselekményt, a karaktereket.

spamdog - 2015. 02. 21. 21:23

Igen az Enders Game jó lett volna sorozatnak.

human - 2015. 02. 21. 23:01
Balumedve - 2015. 02. 22. 12:21

Egy csomó olyan film van, amit könyvből adaptáltak, és a költségek vagy a játékidő miatt rengeteg érdekes dolgot/lehetőséget kihagytak a történetből. Az egyik ilyen a Végzet ereklyéi – Csontváros. Nem olyan sorozat lenne belőle, amit én is néznék, de azért sikeresen labdába rúghatna a többi young-adult alkotás mellett. Első sorban azért, mert eddig 6 kötetet írt az írónő, szóval van bőven feldolgozható történet. Továbbá, az írónő egy elég részletgazdag univerzumot alkotott a könyveken belül, ami egy hozzáértő író gárda kezei alatt rengeteg lehetőséget rejt. Plusz az olvasótábor is fix nézőket hozna.
A második ötletem a Halhatatlan szeretők, Byzantium, vagy Anna Rice könyveiből készült filmek (Interjú a vámpirral, Kárhozottak királynője) feldolgozása lenne. Úgy tudom elképzelni sorozatként, hogy 2-3 részt áldoznának egy-egy vámpír és története bemutatására. Így lehetne egy mini széria, vagy egy évadon belül több karaktert is bemutatnának. Ezek a karakterek pedig néha kereszteznék egymás történetszálait. Mondjuk, ez nem lenne valami kifizetődő vállalkozás, de szívesen látnék végre egy olyan vámpíros sorozatot, amit a felnőtt korosztálynak készítenének (kevesebb tini szerelmi drámával).
Még érdekes lenne egy szitkom Ron Burgundy-ről és a csapatáról.

20legendd - 2015. 02. 24. 15:08

Eddig szerintem ez volt a legjobb epizód. Részben azért, mert eddig ez volt az a téma, ami a legjobban érdekelt, részben pedig azért mert végre hosszabbra nyúlt egy kicsit az adásidő, és ez szerintem kifejezetten jót tett a podcastnek. Volt idő a témakörök kifejtésére, de ugyanúgy nem maradt le a sztorizgatások (pl. mozis élmények)

A kérdésekre válaszolva:

1. Blue Ruin: inkább tetszett ez a film, mint nem, de számomra sokkal többet adott volna sorozatként. Pl. nem bántam volna, ha egy kicsit (sokkal) jobban megismerem a karaktereket, némileg szövevényesebbé teszik a sztorit, és lépésre lépésre megismerjük a múltat.

What We Do In The Shadows: nagyon sajnálom, hogy nem lett belőle olyan jó film, mint amilyen lehetett volna és úgy érzem, hogy ebből egy fergeteges mockumentary horror-buddy szitkom kerekedhetett volna ki, ha nem ragaszkodnak egy konkrét, lezárt ívhez.

Több sajnos nem igazán jut az eszembe, ezeknél még viszonylag friss az emlék.

2. Ha ér minisorozatot (ami már nem is az, mert ha minden igaz, lesz msodik évad) mondani, akkor egy valami kapásból beugrott: Top of the Lake – nekem valahogy ez olyan terjengős lett és zavart, hogy mindig kizökkenek a hangulatból a részek végén. Feszesebbre húzva, egy picit jobban átgondoltabb, lineárisabb történetvezetéssel szerintem ez egy remek egészet adhatott volna.

Ugyanígy a Ray Donovant is szívesebben nézném egy 2 órás filmként, mert sokszor azt éreztem az első szezonnál (a második még várat magára), hogy túl sok időt fecsérelnek el feleslegesen egy-egy mellékszálra, miközben mindenkit csak Ray és az apja közti sztori érdekel. Ezt pedig sokkal jobban működött volna egy lezárt film kereteiben véleményem szerint.

Chef - 2015. 02. 27. 01:00

nem erre a kérdésre válasz, hanem a podcastből hiányoltam:
volt valami Friday Night Lights is, vagy az nem filmből csinált sorozat? :)

danialves - 2015. 03. 06. 14:37

What We Do in the Shadows-hoz csatlakozom, egyből azt mondtam, hogy ez sokkal jobb lett volna szitkomként, és filmként nem is igazán működött, akármennyire is vicces volt.
Ender’s Game kapcsán egyetértek azzal, hogy egyszerűen lehetetlen volt, hogy két órába beleférjen, ugyanakkor szerintem a szerkezete annyira tipikusan filmes, hogy sorozatként sem működhetett volna.

Hahakocka - 2015. 04. 20. 17:13

Slumdogon nagyon meglepődtem hogy ti is ennyire szerettétek.

A Sötét Lovag 100 -szor jobb volt. Forgatókönyv, történet, mondanivaló, fényképezés, zene, színészi játék. Megújította a képregényfilmeket azóta is ezt próbálják elérni sikertelenül és a Sötét Lovag hiánya miatt lett 2010-től 10 jelölt legjobb film is.
Ami a A Slumdogban nem volt a kisgyerekek lejátszották a felnőtteket. :D No és nem kicsit volt giccses, plusz hülyeség hogy pont minden összejött a csávónak amit pont kérdeztek a Milliomosban, előtte pedig komoly film volt a kisgyerekekkel az elején.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz