login |

Catastrophe: az 1. évad – írta userguide

2015. 02. 22. 15:37 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Ugyan túlzás lenne azt állítani, hogy a csapból is ezek folynak, de az elmúlt évben trendszerűen érkeztek a – jobb műfaji besorolás híján – párkapcsolati dramedynek nevezett sorozatok. A Married, a You’re the Worst, a Really vagy az HBO saját utánérzése, a Togetherness is idesorolható, és a láncra nyugodtan felfűzhetjük a Sharon Horgan és Rob Delaney által készítőként és főszereplőként is jegyzett Catastrophe-t.

Különbségek persze akadnak, a történet itt egy, a romkomokban már kismilliószor elsütött fordulattal indul: egy amerikai férfi Londonba érkezik dolgozni, megismerkedik egy ír nővel, jól érzik magukat egy hétig, a férfi visszamegy Amerikába, a nő pedig két hónappal később telefonál, hogy terhes. És innen kezdődik a címben emlegetett „katasztrófa”, ami természetesen mindkét fél életét felforgatja.

– Only children are weirdos.
– I’m an only child.
– There are exceptions.
– My son is an only child.
– More than one exception.

Az alkotók közül Horgan az ismertebb név, ő már majdnem tíz éve tető alá hozta a korát kissé megelőző, emiatt hamar elkaszált Pullingot (szintén atipikus romkom), emellett pedig David Cross elmebeteg baromságából, a The Increasingly Poor Decisions of Todd Margaret-ből is ismerős lehet. Delaney filmes karrierje ezzel szemben alig létezik (bár a már említett Really pilotjában épp ott volt), ő humorista, és állítólag a Twitteren szokott vicceseket írni. A párosuk itt mindenesetre működik.

Nagyot ugorva máris értékelek: a pilot az elmúlt évek egyik legjobb húszperces első része, pörög, mint egy bespeedezett panda, csak két mellékszereplőt mozgat, épp az ő vacsorajelenetük talán a legjobb az egészben. A második rész után az élesebb szemű néző már rájön, hogy a nagy rohanással kicsit átverték, és az epizód egyetlen érdekes momentuma a káromkodó Leia hercegnő.

– How’s she doing in the boob department?
– Well, she only has one since her mastectomy, but it’s pretty big.

Négy részt látva nyilván könnyebb ítéletet hirdetni, nagy baj nincs semmivel, kisebbek viszont akadnak. Egyrészt a címben vázolt katasztrófának istenigazából nyoma sincs, a nőnek még csak-csak vannak érdekes dolgai, de a fickó már-már irreálisan megértő, kedves, alkalmazkodik, egy igazi papucs.

Másrészt érdemes megemlíteni, hogy a dramedy vonal néha full drámába csap át (a nő nem mai csirke, a terhesség nem eseménytelen). Louie-szintű kellemetlenségekre ugyan nem kell számítani, de néha teljesen random fűzik bele a dolgot az egyébként vicces részekbe.

Ugyanide kapcsolódik a harmadik gondom: bármennyire is csúnya dolog ilyet mondani, Horgan egyszerűen öreg a szerephez.

– It’s a homeopathic remedy.
– No, thanks.
– Why not?
– It’s not real.
– It is.
– Yeah, I saw a guy on the Tube today with no legs so I prescribed him three drops of doodly
doodle-oo and his legs grew back.

Ettől függetlenül a végtermék a színvonal kisebb hullámzása ellenére (a harmadik rész megint erős) is kifejezetten jó szórakozás, megkockáztatom, hogy veri az amerikai versenytársakat, bár kétségtelen tény, hogy nem teljesen azonos pályán játszanak.

Akiknek bejött valami az első bekezdésben felsoroltak közül, vagy csak szimplán szeretik a szellemes, pörgő, intelligens dramedyt, próbálják ki.

1 hozzászólás Ne habozz!

lucifer - 2020. 01. 18. 13:43

Userguide!
Ez úton szeretném megköszönni az évek alatt nézett sorozataim fordításit! További sok erőt és kitartást!
T.h.U.!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz