login |

Red Band Society: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is? – írta DarylD

2015. 02. 24. 15:17 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

Dupla résszel finálézott a Red Band Society első évadja, mely a nézettséget elnézve gyakorlatilag sorozatzárónak is tekinthető. Az írók egy felemás évadot hagytak maguk mögött, a remek pilot után még később is kaptunk sok ütős jelenetet, de alapjában véve a sorozat lejtmenetbe kapcsolt.

Akinek esetleg kimaradt volna eddig, a Red Band egy kórház gyerekosztályának mindennapjait követi nyomon. Mindezt a kórházas sorozatokra jellemző kliséket elkerülve, és főként arra koncentrálva, hogy az itt élő gyerekek életét mutassa be – és egy kómában lévő gyerek narrálásával.

Az évad sokáig jól működött az előbbi receptúrával. Nagyon feelgood élmény volt nézni minden epizódot, annak ellenére is, hogy a főszereplők többsége halálos beteg. A tini karakterek jók voltak együtt, ők egyértelműen a sorozat pozitívumai közé tartoznak. Minden figurát megtöltöttek élettel, jó volt belelátni mindennapjaikba, megszerettük őket, vagy épp megszerettük utálni őket.

Az utóbbit elsősorban Kara-ra értem. Nekem ő volt az abszolút kedvencem. Ebben nyilván az írók is szerepet játszottak, akik remek egysorosokat írtak neki, de nem ér elfelejteni Zoe Levin nevét sem, aki fiatal kora ellenére hatalmasat alakított. Örülnék, ha viszontlátnám idén valamiben.

Az évad minden hibájával együtt egy erősebb 6/10 volt. Nem mondom, hogy kötelező, de akik szeretik a könnyedebb dramedy-ket, azoknak mindenképp érdemes tenni vele egy próbát. A tovább mögött már spoilerekkel folytatom.

A Red Band pilotja nagyon jóra sikeredett, tele volt remek jelenetekkel, és ezek a szívmelengető momentumok végigkísérték a sorozatot. Gondolok itt a kórháztetőn való bandázásokra, Kara végzős bulijára, vagy épp a nagy kerekesszék-versenyre. Egyszerűen jó volt nézni ezeket a jeleneteket, akkor is, ha igazából egyszerű kis dolgok voltak.

Már a második részben jelentek meg a problémák, és ezek később egy-két erősebb résztől eltekintve csak fokozódtak. A kezdeti feelgood életérzés megmaradt, de egyre több időt vettek el a szerelmi huzavonák, sokszor szappanos lett az egész.

Fentebb írtam, hogy az 5+1 gyerekkarakter között szerencsére megvolt a kémia, de náluk is jelentkeztek az idegesítő szálak, mint az Emma-Leo-Jordy szerelmi háromszög. Ezt az amúgy sem túl érdekfeszítő történetszálat túl hosszúra nyújtották, és igazából 13 rész után se kapott teljes lezárást.

Az sem volt jó ötlet, hogy a felnőtt karakterek egyre több szerepet kaptak. Nem ezzel volt önmagában a probléma, mert volt köztük is érdekes szereplő, Brittany és Jackson nővér is jó karakterek voltak, de velük még annyit se tudtak kezdeni, mint a fiatalokkal. Részükről főként csak párkapcsolati drámát láthattunk, mégpedig a rosszabbik fajtából. Mondjuk az évad végére ezekből kicsit visszavettek.

A másik felnőtt-probléma az volt, hogy egyre több szerepet kaptak a gyerekek családjai, pedig a szülők nem illettek ebbe a környezetbe.

Az utolsó részekben végül egyfajta lezárást is kaptunk. Charlie megszólalt és végre hazajutott, Dash szerzett magának egy barátnőt, Kara kapott egy új szívet, és még emberi érzelmeket is mutatott. Ugyanakkor maradtak bőven nyitott kérdések is. Leo és Jordy továbbra sem gyűrték le a rákot és Emma is szenved az anorexiától.

Kérdés, hogy mennyire érdemes továbbfűzni ezeket a szálakat? A nézettséget elnézve nem nagyon számíthatunk folytatásra, de nem is biztos, hogy szükség van rá. Félek, egy esetleges második évadra tovább csökkenne a minőség, de így én viszonylag kellemes emlékekkel válok el a Red Band-től.

13 hozzászólás Ne habozz!

Pudli - 2015. 02. 24. 15:31

Összességében nagyon tetszett a sorozat, de második évadnak én se látom az értelmét.

Eny - 2015. 02. 24. 15:36

azt szerettem volna,ha minden tortenetszalat befejeztek volna,de hat nem igy lett.
maskepp minden tetszett, megha nem mindig is volt gordulekeny a tortenet, a szereplok szerethetoek voltak.
nekem is Kara volt a kedvencem ,a felnottek kozul pedig Brittany es Jackson nover.

highwaycat - 2015. 02. 24. 16:03

Az elején nekem is tetszett, tényleg adta a fent említett feelgood érzést, de utána szépen lassan ez átváltott inkább idegesítőbe számomra. Eltűntek a kedves moslygós szálak, és csak a nyafogás, meg az egymással való kitolás maradt. Olyan 8-9. rész körül kaszáltam is, leht azóta javult, de esélyt már nem fog kapni tőlem, főleg nem egy második évadra.

panjoux - 2015. 02. 24. 17:13

Aranyos kis sorozat volt,sajnálom,hogy nagy valószínűség szerint véget ért. Én még néztem volna egy darabig.

Érdekesség: Octavia Spencer a Leo-t alakító Charlie Rowe-t vitte magával a vasárnapi Oscar-gálára :)

audrey - 2015. 02. 24. 17:58

Kis vidámságot csempészett a heteimbe a sorozat.

Kara nálam is abszolút kedvenc, bár a végére kezdett elhalványulni a szerethető utálatos személyisége.

Szeretnék még évadokat, bár félteném, hogy nem tudna fejlődni.

Shannen - 2015. 02. 24. 18:51

Én egy csöppet túlzásnak érzem, hogy “lejtmenetbe kapcsolt”, inkább max. hullámzó volt.
Számomra végig megtartotta a báját és a szerethetőségét. Nagyon megkedveltem a szereplőket, nagyon jól castingolták a csapatot.

Azzal egyetértek, hogy a felnőtt szereplőkkel és a családtagokkal nehezebben tudtak bánni az írók. Legalább Octavia Spencernek igyekezhettek volna valami érdemibb szálat adni.

Nálam Kara és Dash lett a kedvenc a végére, de tulajdonképpen mindannyian a szívemhez nőttek.
Tetszett a befejezés, nem bánom, hogy nem zártak le minden szálat, még ha nem is lesz folytatás. Így is elég sűrű lett a zárás.

Nekem 8/10 ez a 13 rész. Lehet kicsit elfogult egy pontozás, de jó volt ez a kis igazi “feelgoodság” minden héten 40 percig.

asdf - 2015. 02. 24. 19:58

En nem ertem a kerdojelet a cim vegen. Tok egyertelmuen vege van, nem lesz tobb resz. Szereplok szepen elbucsuztak twitteren, hogy kosz, ennyi volt, amikor kijott hivatalosan is a hir (winnie meg irta is hirekben, hogy probaltak eladni mashova, de aznap vagy masnap jott ki, hogy nem tudtak eladni, igy reszeltek neki, vagy azota jott volna valami uj hir, amirol lemaradtam?).

aleram - 2015. 02. 24. 23:01

Egy ideig néztem azért mert új hatása volt, de ahogy ez elmúlt (a szerelmi háromszög rengeteget rontott) és kezdtek tipikussá válni a részek, abbahagytam. Egyáltalán nem rossz sorozat, csak nem olyan jó, hogy legyen rá időm, így kb havonta néztem a részeket, aztán valahol a felénél félbehagytam, de azóta sem érzek nagy késztetést a pótlására.

winnie - 2015. 02. 25. 08:09

asdf: kerestem a poszt kirakása előtt hivatalos kaszainfót, de csak az az “eladós” deadline-hír van, ami nem túl egyértelmű és nem hivatalos annak ellenére, hogy máshol ezt írják. és jobb félni, mint megijedni, inkább kérdőjel, mint egy fals infó és utána helyesbítés:)

egyébként egyértelműnek tetszik a dolog (charlie rowe már pilotot is kapott), de a sajtóközleményben season finale-t írnak, a promóban nem mondják, hogy sorozatzáró.

Lily - 2015. 02. 25. 11:13

Szerintem ez a sorozat így volt jó ahogy volt, nem kell több évad mert megutáltunk volna mndenkit, a végére kezdtek sokan idegesítőek lenni.
Nekem tetszett végig,persze voltak hullámvölgyek,de a Hunter-Kara szálon a végén szétsírtam magam.
A szülők tényleg nem illettek a kórház-univerzumba .
És a rákkal folytatott küzdelem nem leányálom,ebben reálisak maradtak legalább, nem lehet egy szemvillanás alatt meggyógyulni és lezárni.

winnie - 2015. 02. 25. 14:50

Lily: de ez milyen hozzáállás?:) egy író úgy írja meg, ahogy akarja. ha jó (és ugye rina mimoun volt a showrunner, aki zseniális), akkor mindenkit csak még jobban megszeretünk. attól, hogy idegesítővá váltak számodra, simán lehet, hogy a 2. évadra javult volna az összkép.

azt meg ne feledje senki, hogy ez egy feldolgozás, az eredeti sorozat 3. szezonja most nyert nemzetközi emmyt a kategóriájában. szóval, akinek tetszett a téma, az előtt még sok szezon lehet, ha tudja nézni.

G. - 2015. 03. 02. 21:08

Lilyvel értek egyet, én sem gondolom úgy, hogy túl sokáig lehetett volna húzni már a dolgot a jelenlegi karakterekkel, sokaknál (pl. Charlie) már nagyon érett a lezárás. Az a baj, amit Jackson nővér is megfogalmazott: “Tudod? Nem a pocsék munkaidő és a vacak fizetés. És nem is a tény, hogy lehánynak minket legalább heti egyszer. Hanem hogy… mindenki elmegy.
Vagy így, vagy úgy.”
Tehát itt a sorozat gerincét adó gyerekek (szerintem) nem igazán lettek volna képesek hosszú távon fenntartani egy érdekes sztorit, mert az egész dolog ideiglenes (viszonylag rövid idő alatt is játszódik az egész évad), mindenki azért van a kórház ezen osztályán, hogy
a: jobban legyen és hazamehessen
b: meghaljon
A többi, tényleg állandó kórházi alkalmazott pedig lehet, hogy kevés lenne a sorozat elvitelére évadokon keresztül. (erről még pár sorral lentebb)
Azt viszont sajnálom, hogy pár gyereknek totál nyitva maradt a története, ők még tényleg elbírtak volna pár epizódot, de nem többet. Antológiaként, a’la American Horror Story már sokkal érdekesebb a helyzet, meg a Doctor Who-féle cserélődő szereplős felállás (akár az állandó kórházi dolgozókkal) is megérne egy misét.
Összességében én is a fentebb említett “nem lejtmenet, hanem hullámzás” meglátáson vagyok, sőt, szerintem határozottan jó volt az összkép. Persze mocskosul elfogult vagyok, mert kb. az év sorozata ez számomra, nagyon eltalálták az ízlésem a készítők, a hangulat, a szereplők, a helyszínek, a fényképezés, párbeszédek és persze a dráma mind a helyükön voltak, igazán jó élmény ez az egész számomra. Igazi Firefly élmény volt, kár, hogy ez is rövid és fájóan hamar ér véget.
Jelenleg azon vagyok, hogy valahogy levetkőzzem az “A spanyol az szar szappan, fujj!” hozzáállásomat és nekiálljak az eredetinek, így többek között láthatom azt is, hogy miként lehet elnyújtani egy ilyen sztorit több évadra. (az Emmy-ből ítélve nagyon ügyesen)
Részemről a sorozat 9/10, hihetetlenül feelgood, ugyanakkor elgondolkoztató, ajánlom mindenkinek!
G.

asdf - 2015. 03. 15. 23:27

Ha mar belefutottam: Octavia Spencer Jimmy Kimmelnel mondja, hogy cancelled: https://www.youtube.com/watch?v=vePNS9HTVOE

Kozben lezavartam a maradek 3 reszt, a pilot nagyon jo volt, utana azert mentek azert lefele, de ha tovabb nem esett volna a szinvonal, en meg neztem volna… Kerdes persze, hogy meddig lehetett volna ezt meg huzni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz