login |

Constantine: vége az 1. évadnak – írta Delilah

2015. 02. 25. 15:12 - Írta: vendegblogger

32 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

A Junkie-olvasók elég vegyesen vélekedtetek a pilotról, winnie hamar eltemette, human sem volt elájulva, a kritikusoknak viszont inkább bejött a Constantine kezdése. A nagy kérdés számomra inkább az volt, hogy mit tud felmutatni, amit mondjuk az igen stabil rajongókkal és jövővel rendelkező Supernatural az elmúlt 10 évben nem tudott?

Ugye hozhatott volna új mitológiát, szereplőket, hangulatot, sok képregényes történetet. Lássuk, mit sikerült megvalósítani és mit nem.

Ami teljesen rendben volt az a hangulat, viszont kellett egy kis idő a sorozatnak, hogy magára találjon. Műfajára jellemzően sötét és komor volt, néha még komolyabban ijesztgetett is, vagy legalábbis törekedett rá – azonban ez tapasztalt horror nézőknél értelemszerűen nem érhette el az ingerküszöböt. A karakterek is fejlődtek, fejlődgettek, egyedül a főhős toporgott egy helyben. Ha pedig valaki már az elején nem tudta megkedvelni, akkor az egész sorozat veszett fejsze nyele…

Constantine egy tipikus House kettő volt, csak éppen kevésbe karizmatikus – Matt Ryan minden igyekezete ellenére, valószínűleg tőle ez volt a maximum, képtelen volt a sorozatot a hátán elvinni. A többiek meg hiába kaptak ezt-azt, idő így sem jutott elég rájuk, így a személyiségük is elég képlékeny maradt.

Igazából már a korábbi kritikák is megfogalmazták, mi volt a legnagyobb baj a sorozattal, ez pedig a szerkesztetlensége. Sokszor mindenféle látszólagos logika nélkül voltak összedobálva a részek, a káosz uralkodott, s ez az utolsó részben csúcsosodott ki. Ráadásul a készítők nem tudták, hogy mi lesz a sorozat sorsa, ezért jöttek egy szokásos üggyel, ami nem mellesleg a legrosszabb volt az egész évadban. Mindenféle felvezetés vágtak bele a közepébe, volt benne rendőr, vudu pap meg vérdíj, s persze karakterizálni is kellett volna.

Miután összedobtak két halál laza részt 8. és 9. (babarablós és John saját magából űz démont), képesek voltak egy semmilyen epizóddal zárni, amiben csak egy előre megjósolható fordulat fért. Dühítő volt, na, főleg az abszolút humoros és kreatív 1×12 után

A mitológiának és a heti “gonoszságoknak” köszönhetően még így is működhetne, működhetett volna a Constantine, miközben a szereplők asszisztálnak hozzá, s lassan fejlődgetnek, valahogy mégsem vagyok derűlátó. Valami nem működött. Vagy nem volt átgondolt és nem tudták, hogy mit akarnak ezzel a sorozattal, vagy pedig mást akartak az írók, mást a stúdió és megint mást a csatorna. És ez lett a végeredmény.

Kaotikus élmény volt az 1. évad, néhány egész értékelhető jó pillanattal. A képregényesek majd elmondják, mennyire voltak onnan kiemelve a dolgok, vagy egyáltalán volt-e valami köze az egészhez a karaktereken kívül, még azt is elhiszem, hogy több háttérinfóval élvezhetőbb volt a sorozat. De számomra hatalmas csalódás lett, főleg a többi DC-sorozathoz képest.

Viszont remélem azért azt mindenki elismeri, hogy a cigizést végül csak megoldották vállalhatóan.

32 hozzászólás Ne habozz!

bullseye - 2015. 02. 25. 15:25

Nekem a főszereplő sokkal jobban bejött, mint SN-ben. Kevesebb testvéri nyűglődés, valami valós alap a depresszióra (persze mostanra már nekik is van bőven). Az angyalt is bírtam a húdeeredeti fordulatig.

A képregényt nem ismerem, csak a filmet, ahhoz képest nekem tetszik, nyilván nincs annyi SFX (a fordulat meg még cikibb). A mellék karakterekkel kéne valamit kezdeni, és szívesen látnám viszont második évadra.

xeverese - 2015. 02. 25. 15:45

A cigizés kábé az utolsó 1 vagy 2 részben volt normális, addig nagyon látszott rajta az erőltetettség.

xeverese - 2015. 02. 25. 15:47

Ettől függetlenül a kezdeti döcögés (1-3 rész talán) után magára talált, hozott is néhány általad is említett kiváló részt, majd zárásnak egy blődséget adtak… mondanám, hogy jobb ha nem is folytatják ilyen hozzáállással, de azért nem volt rossz nézegetni.

Mephike - 2015. 02. 25. 15:53

Nem tudom megmondani az okát, de nekem az egyik kedvenc sorozatom lett. Rengeteg mindennel egyet tudok érteni a cikkíróval – kivéve a főszereplőről írtakat – de valahogy mégis működött nálam a film.
Várom a 2. évadot. (Lesz egyáltalán? Tudni erről valamit?) Remélem kicsit szervezettebb lesz, és kicsivel több pénzből gazdálkodhat majd a sorozat a továbbiakban.

arwen*** - 2015. 02. 25. 16:06

Nekem is bejött, abszolút! A film is anno, és ez is. Nekem a színészekkel sem volt gondom.Élveztem nézni a részeket is. Remélem, lesz 2. évad.

Kincaid - 2015. 02. 25. 16:06

Nekem az egyik legjobban várt sorozat lett hétvégente.
Lehet, hogy kaotikus volt de a karakterek számomra nagyon jók voltak és a rengeteg képregényes utalás/szál is tetszett.
Szerintem megérdemelne egy második évadot (akár másik csatornán), mert úgy érzem van még ebben bőven potenciál.

Egyébként az évadzáró “csavar” nekem a Keeanu Reeves-es Constantine film csavarját juttatta eszembe egyből.

winnie - 2015. 02. 25. 16:11

“Várom a 2. évadot. (Lesz egyáltalán? Tudni erről valamit?) ”

nézettség alapján kevés az esély rá, de amíg nincs hivatalos döntés, addig lehet reménykedni.

agika88 - 2015. 02. 25. 16:12

Nagyjából egyet értek én is a kritikával, kivéve, h a főszereplő szerintem is teljesen jól hozta a karakter.
Elég fura, h sokan látják h bajok vannak a sorozattal, de nem lehet egyértelműen megmondani, h mi.. Talán tényleg kitalálhattak volna izgalmasabb sztorikat.

Ami szerintem a legkínosabb volt, azok a szörnyű akció és verekedős jelenetek. zs kategóriás filmekben is jobbat látni. :D
Ettől függetlenül nagyon szívesen néznék egy második évadot is, csak hát a nézettség alapján szerintem ez ennyi volt. :/
(bár nem értem, miért nincs a címhez írva a szokásos “vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is?”)

Claire8310 - 2015. 02. 25. 16:25

Na hát én nagyon megszerettem, egyik kedvencem lett, Matt Ryan nagyon jól hozta Constantinet.

Szurkolok a második évadnak, de vagy májusig nem lesz döntés, producer mondta twitteren, hogy pilot szezonig ne számítsunk semmi hírre az NBC részéről, és még egy Syfy átvétel is kinézőben van, szóval hátha nem halott a dolog. Nagyon remélem.

“I’m John Constantine… I do stupid in spades”

winnie - 2015. 02. 25. 16:29

a syfy dolog azóta le lett lőve a sajtóban, nem volt alapja a pletykának.

Claire8310 - 2015. 02. 25. 16:31

hát az kár :(

Lemoni - 2015. 02. 25. 16:36

Az egyetlen képregényből készült sorozat, amelyet meg tudtam kedvelni, a többit vagy kaszáltam vagy fenem már rá a kaszám (Gotham). Nem azért kedvelem a Constantine-t, mert annyira minőségi cucc lenne, sőt, a látható csóróság is sokat ront még rajta. De van hangulata, nem annyira unalmasak a történetei. Nekem jobban tetszik a címszereplő karakter is, inkább természetfeletti párti vagyok, mint szuperhősös, ráadásul ezt a sorozatot nem tini szemmel szép(nek vélt) emberekkel és szerelmi nyűglődésekkel akarták rám tukmálni. Sajnálnám, ha vége lenne már, de ha valami csoda folytán folytatnák, kicsit stafírungozni kell, hogy ne látszódjon rajta az agyon spórolás.

dragon1986 - 2015. 02. 25. 17:13

Az első részben jó volt az a csaj aki látja a valós világot mint A Grimes pasi, de őt lecserélték v. Kiírták de miért?

sleepwalker77 - 2015. 02. 25. 17:33

Nagy kedvenc lett, remélem folytatják.

Rheda - 2015. 02. 25. 17:33

dragon1986
Az első rész végén felvilágosították a csajt, hogy nem egy életbiztosítás együtt bandázni, azért lépett le… De mielőtt lelépett bejelölgette a térképen a parás részeket, ez volt a szerepe… persze ettől még a kövi évadban lehet visszajönne, főleg hogy a térképnek kampó, illetve nem is vennék hasznát

winnie - 2015. 02. 25. 17:41

dragon1986: mert más irányba akarták vinni a “segítő” karakterét (ez a hivatalos változat), nem láttak benne fantáziát, vagy nem volt meg a chemistry, passz.

atalanta - 2015. 02. 25. 17:48

Annó a mozifilm tetszett, annak hatására kezdtem el nézni a sorozatot. Más, ilyen jellegű képregényes sorozatot nem vállaltam még be eddig. Végignéztem, de összességében nem volt egy nagy durranás. A záró rész pedig a legalja volt az egész évadnak. Hát, nem tudom, hogy ilyen kevés munícióval érdemes-e folytatni… :-(

Balumedve - 2015. 02. 25. 18:01

Ezt a sorozatot nem igazán követtem, kb. 5 vagy 6 részt láttam belőle, és azt sem sorrendben. Ami miatt nem nyerte el a tetszésem, az Constantine túlpörgött karaktere. Lehet, hogy a film miatt, de én egy szófukarabb, rejtélyesebb személynek képzelném el Constantine-t. Ismeritek a fajtát: keveset beszél, de sokat mond. A másik zavaró tényező, a varázsigékben volt. Amíg latinul, vagy kitalált nyelveken hablatyoltak, az tökéletes volt. A baj akkor kezdődött, amikor angolul űztek gonoszt. Azoktól a szövegektől a legtöbbször röhögőgörcsöt kaptam. Elvész a varázs, ha megérted a mondókát.
Azért voltak izgalmas elemek is, de nem olyan számottevően, hogy állandó nézővé váljak.

Iceman - 2015. 02. 25. 18:02

A főszereplőt ért kritikán kívül elfogadom a leírtakat, tényleg gyenge volt főleg az évadzáró. Viszont ennek ellenére az egyik kedvencem volt, nagyon magával ragadott a hangulat és Matt Ryan. Az biztos hogy ez így nem működhet tovább, az NBC-nek kezdenie kell valamit de nem láttam/látom rajtuk a akarást.

Hiroshima32 - 2015. 02. 25. 18:59

Matt Ryan nekem bejött, inkább az zavart, csak ő jelent meg minden részben, az összes többi ‘úgymond főszereplő’ (Chas, Zed meg Manny) hol előkerült, hol eltűnt. Jó lenne egy második évad ebből, de ha törlik, az sem rázna meg annyira.

sandor555 - 2015. 02. 25. 19:33

Nagyon nem jött be nekem. Olyan Charmed with a guy érzésem volt. Pilot után kasza.

Delilah - 2015. 02. 25. 20:21

Páran kicsit félreérthették a dolgot, mert nem azt mondom, h Matt Ryan rossz volt, itt inkább arra gondoltam, h amikor a történet is a helyén volt (pl a 12ben), akkor igen is szórakoztató volt őt nézni, de amikor vmi félrement, akkor csupán az ő jelenléte v személye nem elég ahhoz, h érdekeljen, h mi fog történni, v épp h győzi le a közelgő sötétséget stb.

Aredhel - 2015. 02. 25. 20:30

A pilot nekem nagyon tetszett. Ez volt az a sorozat, amit azóta nagyon vártam, mióta hallottam, hogy megcsinálják. Aztán a nyáron kiszivárgott pilot után hallottam, hogy lecserélik a női szereplőt, gondoltam biztos tudják, mit csinálnak. Sőt, amit igazán gyengének éreztem az első részben, az a női főszerepet játszó színésznő. Aztán jöttek a többi részek, és egyszerűen nem tértem magamhoz, annyira sz@r volt. A dialógusok csapnivalók, a karakterek kidolgozatlanok, a színészek gyengék voltak. A mai napig nem tudom miért néztem végig, de hétről hétre reménykedtem, hogy na most majd magukra találnak. Eleinte még izgultam is amiatt, hogy gyenge számokat hozott, és azelőtt elkaszálják, mielőtt bizonyíthatna.
Nos 13 rész végigszenvedése után azt mondom, hogy kaszálják el nyugodtan. Összesen 2 értékelhető dolot találtam az egészben, Constantine karakterét azt hiszem eltalálták (bár sosem volt a kezemben egy Hellblazer sem), és tettszett Matt Ryan alakítása. Plusz a Ritchie szerepe sem volt rossz, bár itt is főleg a színész miatt.

kecskebégető - 2015. 02. 25. 21:59

Azévad 10/8 de az évadzáró az nem volt a legjobb.Vagy csakén nem voltam megfelelő hangulatban.

Ádám - 2015. 02. 25. 22:46

A John Constantine Hellblazer azért a DC-Vertigo-nak egy elég ikonikus sorozata. Olyannyira, hogy Constantine vedégszerepelt olyan kultikus képregényekben, mint Neil Gaimen Sandman-je. Nekem a Garth Ennis féle történetszál jött be a legjobban, csak ezt ugye “feldolgozta” (értsd: kegyetlen mód elkúrta, kiherélte és szembe köpte) már a rém szar mozifilm is. Ennek ellenére talán fel lehetett volna azt dolgozni, ezúttal rendesen, mert Matt Ryan többé-kevésbé jól hozta a figurát. Neohoz képest meg fenomenálisan. Csak hát… Érződött, hogy az írók nem találtak fogást az alapanyagon. Egyszerre akart olyan kemény és kegyetlen lenni, mint a képregény (és itt meg tudta volna szorongatni az SN-t, mert a Hellblazer humora sokkal keserűbb, feketébb). Másrészt meg valahogy túl sok volt a kompromisszum. A cigizés is szar lett, hiszen Constantine füstölt, mint a gyárkémény, és masszív alkoholista volt. Ez a másik probléma amúgy, hogy a sorozat semmit nem érzékeltetett abból, hogy Constantine egy kegyetlenül meggyötört, összetört ember. Illetve volt rá szándék, de inkább tényleg House klón lett, ahogy valaki ezt írta. A társak borzasztó közhelyesek, az ellenfelek (ez pedig különösen fájó) vagy semmilyenek, vagy kidolgozatlanok, esetleg félkészek (Papa Midnite). Arról nem is szólva, hogy Constantine inkább az eszével győzött, jól átverte az ellenfeleit, mint az egyszeri ember a népmesékben, de az ilyesmi is elsikkadt itt. Tulajdonképpen tényleg egy szerkezet nélküli House-SN “crossovert kaptunk. Normális Constantine mondjuk (szerintem) a Netflix-en lenne elképzelhető, ahol ennél szabadabb kezet kaphatnak az alkotók. Ha elvinnék egy elég kemény gore-horror irányba, mindezt egy keserű, tönkrement Constantine-nal, az lenne az igazi.

Drake - 2015. 02. 26. 17:34

Ádám,pont ilyesmi jutott eszembe nekem is..ha egy Netflixen,vagy FX-en,esetleg AMC-n menne ez a sorozat,akár még jó is lehetne.Nem azt mondom,hogy sz@r volt,csak sokkal jobb is lehetne..volt kb 3 jobb rész,mondjuk 2 jó,a többi meg kukába való.A szezonzáró cliff meg,na…ki nem tudta,hogy ide fognak kilyukadni?Tegye fel a kezét. Ahogy a kritikában is írva van,Matt Ryan egyedül nem tudta a vállán elvinni a show-t..Chas nagyon semmilyen volt,Zed-nek voltak jó pillanati,de ennyi. Manny-ről inkább nem is mondok semmit,annyira gyenge volt.Pedig a színésszel semmi bajom.És ige,meglátszik,hogy kevés volt a pénz a sorozatra.

R1213 - 2015. 02. 26. 22:54

Én kérem böcsületesen, ánglis nyelven elolvastam az összes Hellblazert, és azt kell mondanom, hogy Matt Ryan az egyetlen dolog, amit remekül hoztak, a körülményekhez képest ugye.
Persze az alkoholizmus, a dohányzás, az incesztia, az anyagyilkosság meg minden nem erre a csatornára való, de figyelembe kell venni, hogy nem nagyon csinálhattak ezzel mást a jó alkotók. Persze, a vágás lehetett volna jobb, a dialógusok is, a cselekményt illetőleg pedig hát nehéz úgy tervezni, hogy ki tudja lesz-e folytatás. A történetek néha összevisszák voltak, nem volt nagy összefüggés, de ha megnézzük az anyagot amiből dolgoztak, hát na. Szerintem egészen jól sikerült összehozni, bár az évadzáró résznek nagyobb súlya lett volna, ha John unokahugiját lopja el a csúnya sátánista. A jó angyalról nem is beszélve…
btw nyilván az, hogy a képregényben így meg így volt, meg megérted, ha elolvasod a képregényt, itt annyira nem számít, hacsak nem mellékelik a részekhez. A képregényt a sorozatnézők nagy része nyilván nem olvassa, ezért John nem lehet olyan, mint ott, mert a nagyközönség egy nárcisztikus, önző, beteg embert, aki igen ronda dolgokat művelt, nem feltétlenül zár a szívébe (pláne, ha még Doktor Háznál is aljasabb).
No mindegy, annyi a lényeg, hogy nem volt ez olyan rossz, mint például az American Horror Story bizonyos évadai, szóval sajnálnám, ha Consantinért idő előtt jönne a kaszás.

winnie - 2015. 03. 02. 09:35

“Matt Ryan az egyetlen dolog, amit remekül hoztak, a körülményekhez képest ugye.”

hiába jó külsőre vagy előadásmódban, szerintem nagyon nem volt jelenléte.

jessm - 2015. 09. 22. 18:58

Nekem ez a sorozat jobban tetszett mint szintén sötét hangulatú Gotham.
Matt számomra elbírta a sorozatot a vállán, én láttam benne a megkeseredett embert, aki lánc dohános és alholista.
Szóval nem vele volt gond, inkább ahogyan megírták a részeket.

PL. nem volt elég hihatő nekem Astraval történtek, hogy mindenki őt vádolta, vagy nem mesélték el rendesen. John megprobálta megmenteni és enm sikerült, a többiek kb. semmit nem csináltak. Szóval kicsit még itt dolgozni kellett volna a történteken.

Plussz a régi társakat is vissza emlékezéssel bele lehett volna mutatni.
Chas és Zed szánhattak volna többit mert érdekesek voltak, és kidolgozhatták volna jobban miért vannak Johnnal.

Plussz John önzöségére jobban ráfükdhettek volna.

MEgjobb szorikat írhattak volna, bár a 8-9-10,12 részek élvezhetőek voltak.

Berényi - 2015. 12. 07. 22:50

Ezzel a véleménnyel abszolút nem értek egyet.Az egész sorozat Matt Ryan alakítása miatt vette át nála a felsőb kategóriásabb sorozat címet . Hihetetlenül lekötött és olyan is volt hogy hajnalba, hullafáradtam fenmaradtam mert muszáj volt néznem.. Ez majdnem,hogy tökéletes sorozat . Remélem lesz több évad is.

Trevor - 2016. 01. 18. 17:05

@Berényi

Kb. nyáron kaszálta el az NBC a sorozatot, egyelőre nem lesz folytatás.

Pár Arrow részben feltűnik Matt Ryan mint J. Constantine aztán ennyi.

Vannak szóbeszédek arról, hogy a legends of tomorrow 2. évsdbában állandó szerepet kap, de ezt elvileg még nem erősítették meg.

Zora - 2016. 01. 22. 21:13

Én tegnap találtam meg a sorozatot, le is daráltam mind a 13 részt. Jó volt, de nem hiányzik a folytatás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz