login |

Vice – írta 20legendd

2015. 02. 25. 19:08 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: doku, kritika,

The world is changing. Now, no one knows where it’s going, but we’ll be there uncovering the news… culture… and politics and expose the absurdity of the modern condition. This is the world through our eyes. This is the world of Vice.

Hírek. Kultúra. Politika. Ezekkel a jelzőkkel illeti magát a minden valószínűséggel leginkább mélyrehatóbb és legemberibb, jelenleg is futó dokusorozat, a Vice.

Az HBO manapság már egy az egyben összefügg a minőségi televíziózás fogalmával. Ha a csatorna neve előkerül, természetes módon a döntő többségnek rögtön a szkriptelt sorozatok jutnak az eszébe, na de mi a helyzet a valóságon alapuló műsorokkal?

Ha jobban belegondolok, talán csak a Last Week Tonight with John Olivert tudnám kiemelni, aminek sikerült világszerte tömegeket megmozgatni, míg a csatorna egyéb hasonszőrű próbálkozásai, mint például a Hard Knocks, vagy ezen írás tárgya, a VICE alig kap figyelmet, habár megérdemelnék.

Nem szeretnék igazából hosszan belemenni, hogy miképp született meg ez a sorozat, de annyit érdemes lehet alapozásképp tudni, hogy a Vice eredetileg egy 1994-ben megalapított kanadai magazinból nőtte ki magát később egy valóságos médiabirodalommá, aminek egyik részlege az úgynevezett Vice News, amely hol hosszabb, hol rövidebb kontentekkel árasztja el a YouTube-ot a világ minden tájáról.

A cég egyik alapítója, Shane Smith pedig 2013-ban sorozattá is formálta a hírportált, aminek két producere Fareed Zakaria, a CNN újságírója, valamint az USA egyik régi motoros, többek között politikai témákban is igencsak jártas televíziós személyisége, Bill Maher lett. (Akinek egyébként van saját HBO-s beszélgetős, szatirikus műsora, a Real Time with Bill Maher, aminek nemsokára a 13. szezonja kerül adásba.)

A Vice pedig az HBO-n sem hazudtolta meg magát. Nyilvánvaló, hogy a műsor legnagyobb erősségét az adja, hogy valódi, tényfeltáró újságírói munkáról beszélhetünk, ami nem ferdít, akar és mer is fajsúlyos témákkal foglalkozni, illetve olyanoknak is szemtanúi lehetünk, amik nem csak, hogy hozzánk, Magyarországra nem jutnak el, de Amerikában sem számítanak hétköznapi beszédtémáknak.

So this is the epicenter of a nuclear bomb.

Félreértés ne essék, a Vice túlnyomólag nem olyasmikről szól, amikről egy hétköznapi embernek tudomása sem lehet, mert például helyet kapnak itt olyan elcsépeltnek tűnő témák is, mint például a globális felmelegedés, de megemlíthetném a jelenleg is zajló háborúkról szóló tömérdek riportot. A műsort az emeli ki a tömegből, amivel ezt az írást is kezdtem: mélyrehatóbbat nem igazán találni ebben a műfajban.

A riporterek egyáltalán nem csak tisztes távolból tudósítanak a világban folyó érdekességekről, hanem gyakran részesei is azoknak. Sőt, még a törvényt is hajlandóak egyes esetekben megszegni. Nem kívánom lelőni a poénokat, de az mondjuk beszédes lehet, hogy az Észak-Koreai menekültek kérdéskörét úgy dolgozták fel, hogy közben éles szituációban, egy valódi menekültnek segítkeztek elhagynia a szülőföldjét.

Ilyen és ehhez hasonlókra kell tehát számítania annak, aki elkezdi ezt a sorozatot. Emellett a Vice másik nagy előnye a közérthetőség.

Legyen egy téma bármennyire bonyolult és átfogó, ennek a műsornak sikerült mindent úgy megmagyaráznia szimpla ok-okozati viszonyok segítségével, hogy senki ne üljön a képernyő előtt értetlen arccal. Ez pedig biztosítékot ad arra is, hogy a nézőt érdekelje is az, amit lát.

Mondjuk ezzel kapcsolatban az is egyértelmű, hogy mindenkinek más és más téma érdekes. Engem sem tudott mindegyik riport lekötni, de olyan se nagyon volt, hogy egy adás egyik szegmense se keltse fel az érdeklődésemet, amivel kapcsolatban így aztán tovább olvasgathattam önszántamból az interneten.

Összességében a Vice hangulatra is baromira sokszínű és tényleg rengeteg mindenbe kóstol bele, ami azt jelenti, hogy minden kíváncsi embernek érdemes lehet bepróbálnia.

Az epizódok szinte mindegyike két riportból áll, amik nagyjából fele-fele arányban osztoznak a fél órás adásidőn. Így aki szeretné, az azt is megteheti, hogy 10-15 percekre bontja a részeket, amik önmagukban is egy kerek egészet adnak bevezetéssel és befejezéssel együtt.

Az is beszédes, hogy az HBO még a 2. évad – amely a későbbiekben Emmy díjat is nyert – közben berendelte a sorozat 3. és 4. szezonját is. Ennek köszönhetően szerintem nem kell tovább ajnároznom a Vice munkásságát, és ha ajánlanom kéne valakinek a műsort, akkor is csak magamat tudom ismételni: bárki belekóstolhat, aki kíváncsi arra, mi folyik a világban jelenleg és aki ezt megteszi, az egy szókimondó, ugyanakkor könnyen érthető, érdekesen tálalt egyveleget kaphat.

4 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2015. 02. 25. 20:08

Ezekért az írásokért olvasom a sorozatjunkie-t. Köszönöm, mert ha nem szóltok, lehet, hogy nem tudok erről a sorozatról!

FrNo - 2015. 02. 25. 20:23

A Vice News-t ismerem, nagyon élvezetes tudósításokat készítenek (az ISIS-rövidfilm különösen élvezetes volt).

Brynden Rivers - 2015. 02. 26. 10:17

A Vice News-t én is ismertem, ezt még nem néztem.
Köszi az ajánlást

A Vice News olyan helyekre ment a kamerájával, ahova senki más (Kelet-Ukrajna, Szíria, stb.) és nagyon fontos és szörnyű eseményekről tudósítottak.

@FrNo: azért a lefejezett fejek látványát nem nevezném élvezetesnek.

FrNo - 2015. 02. 26. 23:11

A műsorra értettem, nem a témára, de szerintem ez tök egyértelmű.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz