login |

Pilot-mustra: Critical – 1×01

2015. 02. 26. 14:47 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Jed Mercurio (Line of Duty) új sorozatának koncepciója igen érdekes: egy kórházas sorozatról van szó, mely egy sürgősségis csapat munkájáról, mégpedig az ún. Golden Hour-re koncentrálva, vagyis a beteg kórházba kerülését követően egy órára. Ennek megfelelően a Critical (majdnem) valós idejű – olykor ugrunk ugyan pár percet az időben (folyton látjuk a háttérben az órát), de legalább nem csak a reklámszünetben, mint a 24-nál.

CRITICAL – 1×01 – 5,5/10

Ez volt az a sorozat, ahol a pilot esetében még azt is el tudtam volna képzelni magamról, hogy 10/10-et adok rá, de sajnos összességében csalódást keltett az első rész, mégis biztos vagyok abban, hogy ott leszek a folytatásnál.

Csalódás volt, mert közel sem lett annyira feszült és akciódús, amit láttunk, és azért is, mert túlságosan a gyógyítás, illetve kezelés folyamatára koncentráltak, márpedig az laikusként sokkal kevésbé volt átérezhető. Nyilván, aki realizmust keres, az azt simán megtalálhatja ebben a sorozatban, olykor nagyon apró részleteket is láthatunk.

(S ez még akkor is igaz, ha egy orvos talán a fejét ingatná a látottak alapján – de tippre nem fogja. Egyébként orvosként biztos érdekes élmény lehet ilyen sorozatot látni, nem?)

A másik (nevezzük így) “furcsaság” az, hogy nehéz volt átérezni a hatalmas tétet, ami ugyebár egy emberélet, aminél nem sok nagyobb van. A tévésorozatokban megszoktuk, hogy az emberek jobbra-balra halnak, kissé elzsibbad az ember sajnos, és ebben a pilotban a kvázi arctalan húsdarab áldozat miatt nem nagyon lehetett átérezni a helyzetet. Nyilván a koncepcióval jár, hogy nem ismerjük a beteget, nem kötődünk hozzá, s az én hibám is valahol, hogy az orvosok aggódó arckifejezése sem indított el bennem semmit.

– Billy, where are those blood gases?
– PaO2, 5.3. PaCO2, 4.5. PH, 7.1. Lactate, 8. Base excess, -6.

A karakterek (elég sokan voltak a tímben) jobbára csak orvosi utasításokban kommunikáltak, s bár egy-egy csepp karakterizációt elejtettek jobbra meg balra, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy csak asszisztálni fognak a hetibeteghez. Talán majd az 1×02-ben, a behozott új dinamikának köszönhetően lesz változás. (A pilot végére hagyni azt, ami történt, ritka merész döntés volt.)

Egyébként, ha valami kimeríti a procedural fogalmát, akkor az a Critical volt, mert tényleg a folyamatokon, illetve az azt kísérő döntési szituációkon volt a hangsúly: beteg, problémafeltárás, kezelés, gond adódik, dilemma és egyes részfolyamatok ismétlése.

A pilot elég véres volt, a testközelikkel sem fukarkodtak a készítők, és ami nagyon üdítő volt, az az ER kaotikusságához képest a viszonylagos nyugalom. Az elején mindenki pár másodpercig egyszerre beszél, majd egy nyugalomra intést követően hihetetlen komótos tempóba profizmusba váltanak át. Mindenki tudja, hogy mi a dolga, teszi azt, szinte semmi konfliktus nincs.

A realisztikus, vagyis inkább annak tűnő hatást az is erősítette bennem, hogy olykor előkaptak valami totál nem a vizsgálóba illő dolgot, akasztófahumorral átitatott beszólást, sőt, olyan is akadt, amit más sorozat dramaturgiája nem nagyon engedne: az orvosok és a személyzet csak álltak és vártak, hogy történjen valami. Persze a holtidő nem tartott sokáig, de nem egy megszokott dolog.

Nyilván tisztességes munka volt a Critical, jól nézett ki, arcra a szereplők is rendben vannak, volt benne egy kis gyógyítás, egy kis 24, egy kis CSI-os látvány, de azt vártam volna, hogy arcon csap, hogy valamilyen hatással is lesz rám, vagy hogy lerágom a körmömet, és ez sajnos elmaradt.

10 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 02. 26. 15:58

Hát, nem tudom….. Nem igazán győződtem meg, hogy ezt be kell próbálnom. Nem nagyon kedvelem a kórházas sorozatokat, viszonta The Knick és a The Night Shift simán nézős nálam, de azok is inkább a karakterek és nem a gyógyítós cselekmények miatt.

Zire - 2015. 02. 26. 17:37

Nekem nagyon tetszett a pilot, bár hozzá kell tenni, hogy engem a téma is eléggé érdekel.

atech - 2015. 02. 26. 19:24

Nem lehetne, hogy a második képhez hasonló ijesztő/undorító képek “tovább” mögött lennének a blogon? Mostanában egyre gyakrabban fordul ilyen elő.

dragon1986 - 2015. 02. 26. 20:38

(A pilot végére hagyni azt, ami történt, ritka merész döntés volt.)

valaki spoilerezze el nekem :D

Ineteq - 2015. 02. 26. 20:54

Kösz a belezős képet, nem hánytam ma még.

winnie - 2015. 02. 26. 21:24

dragon1986: egészen az utolsó másodpercekig rejtegették a főszereplőt, lennie james-t.

winnie - 2015. 02. 26. 21:25

bocs a képért – azt nem érzem, hogy egyre gyakoribb (mikor volt?), de azt gondoltam, hogy kontextus nélkül az csak szivacs meg műanyag, így nem lehet semmihez kapcsolni. viszont valamennyire jelezni is akartam a stílust.

atech - 2015. 02. 27. 11:04

http://www.sorozatjunkie.hu/2015/02/20/kamukibeszelo-atlantis-2-evad/

http://www.sorozatjunkie.hu/2015/02/19/a-sleepy-hollow-is-meta-lett/

Ezeknek az első képe főoldalon például, csak egy hétig mentem vissza.

Nincs ezekkel a képekkel semmi baj, csak meg van az oka, hogy egyes emberek miért nem néznek ilyen sorozatokat (vagy horrorfilmeket), és ha már rengeteg posztnál van “tovább” gomb, akkor jobb lenne őket az utánra rakni.
Aki ismeri az adott sorozatot, az úgyis tudja mire számít és úgy kattint, aki meg nem nézi, az lehet nem véletlenül, szóval nem fogja látni a hasonló képeket egy eyecandy és egy sitcom poszt között. Persze ez pilot kritika, szóval valahol be kell mutatni, de én személy szerint tudom, hogy nem nézek kórházas sorozatot, mert rosszul vagyok tőle, szóval az első bekezdés után már nem kattintottam volna.

Persze lehet, hogy ez nem érint annyi embert (habár két komment is erről az ötből azért mást sejtet), azért kedves lenne, ha erre valamennyire figyelnétek. Köszi!

El-ahrairah - 2015. 02. 27. 11:43

Nekem tetszett, bár igazából ötletem sincs, hogy lesz belőle sorozat.
Nagyon kevés volt a karakterekből, és nagyon sok az orvosi szakzsargonból. Ezen az sem segített, hogy a sötét hajú női szereplőket nem igazán tudtam megkülönböztetni egymástól.
Engem érdekel a téma, és úgy néztem, hogy közben a nem értett orvosi kifejezésekre/betűszavakra rákerestem, de aki kevésbé lelkes, az valószínűleg kinyomja a harmadik alkalom után amikor fogalma sincs, hogy mi zajlik éppen.
Az viszont nagyon tetszett, hogy hihetőek voltak az orvosok, nem lettek mindjárt az arcunkba tolva a más sorozatokban megszokott felesleges sablondrámák.

Egyenlőre mindenképp maradok, mert megfogott az újszerűsége, de lehet, hogy a harmadik-negyedik részre kifulad majd ez a formátum.

winnie - 2015. 02. 27. 11:46

atech: de ezek nem továbbosok voltak, viszont ezeknél fel nem merült volna bennem, hogy gondot okoznak, s épp azért tettem be őket (az atlantis hivatalos kép), mert beszédesek a műfajra nézve, van, akit érdekelni kezdenek, mást pedig nem, így tudják, hogy nem döntenek rosszul, ha nem próbálják ki. (mondjuk ezek 2. évadosak, szóval nyilván nem ez volt a cél.)

viszont: erre és sok mindenre figyelni szoktam – csak ugye azt nem lehet látni, hogy hova nem került ki ilyen kép, amikor kikerülhetett volna. a másik kettőnél semmiképp sem jutott volna eszembe ilyesmi, korábban volt, hogy zombis vagy a strain szemes képe tovább mögé került (és jöttek a kommentek, hogy ebben mi a durva:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz