login |

Sleepy Hollow: vége a 2. évadnak

2015. 02. 28. 20:00 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

Oké, akkor felejtsük el szinte a teljes második évadot, tartsuk meg a legelejét, mert azért illik feloldani az 1. évad cliffjét, a 2×11-et, mert mégiscsak fontos rész, és persze a legvégét, az utolsó pár epizódot. A többi kuka. Nem viccelek.

Aki nem látta a közbülső részeket, az simán kihagyhatja őket a Jenny-pótlék, amúgy jófej Hawley-vel, a gyökkettő percet képernyőn lévő új seriffel és a folyton nyafogó FejNélkülivel. A harmadik évad, ha ugyan berendelik, úgyis teljes reboot lesz – és ezzel most nem csak azt mondom, hogy ‘szerintem’, hanem a főszereplőtől, Tom Mison-tól is idéztem.

Oké, nyilván marhaság, amit írtam, nem mindenki fogja így látni, hiszen akinek bejöttek az új karakterek, akinek bejött a régiek háttérbe szorítása, a Tanúk kapcsolatának halványítása, a szerelmi melodráma Ichabod és Katrina között, az talán sajnálja is azt, hogy a sorozat visszatér a gyökereihez. És ki tudja, az idei utolsó két rész, a 2×17 és 2×18 lehet, hogy csak a suckerségem beállítottságom miatt jött be ennyire.

Nem is akarok írni a szezonról, a korrekt évadnyitó után itt és itt is szövegeltem róla, újat nem tudnék mondani, inkább rátérnék a zárásra, aminél látványosabb publikus bocsánatkérést talán még nem is láttam a tévésorozatok történetében. (Írnám, hogy valahol szánalmas is volt, de örültem, ráadásul mondhatjuk, hogy ezt kellett tenniük, ahhoz pedig valahol mersz is kell, hogy ennyire egyértelműen mea culpa-zzanak a készítők.)

Szóval a 2×14-től valamennyire helyre rázódott a sorozat, visszatért a régi hangulat, onnantól kezdve ismét csak az 1. évados karakterekkel foglalkoztak – és behoztak olyan új arcokat 1-1 részre (Orion, az újságíró srác), akikben a korábbiakkal ellentétben valóban volt fantázia.

Igen, kicsit epizodikus lett, de az átívelés azért valamennyire megmaradt, hogy az utolsó két részre csak arra koncentráljanak – majd pedig a 2×17 végén olyat húztak (és nem csak a levegőből, ezért pacsi), aminek láttán örömittasan csaptam a levegőbe és eskü, hogy még sosem vártam annyira következő Sleepy Hollow-részt, mint a finálét. (Csináltak is egy olyan promót neki, amire papíron a kaszálóknak is fel kellett volna kapniuk a fejüket, de nem nagyon nőtt a nézettség.)

A finálé mondható kiszámíthatónak, az is csalódás lehet, hogy a feldobott szálat egy rész alatt lezárták, azonban maga a rész számomra hihetetlenül szórakoztató volt, igazi érzelmi hullámvasút, legalább két-három olyan pillanattal, amikor a “gyönyörűségtől” majdnem könnybe lábadt a szemem. Jó volt nézni, na, nem egy film és klasszikus pillanat jutott korábbról eszembe.

És ekkor lettem igazán mérges azért, mert ennyire elszúrták Mark Goffman-nék a szezont. A Sleepy Hollow-nak az alapszituja, az agyamentsége remekül működik, ez a kincsvadászat, démonhajkurászás az apokalipszis árnyékában a két főhőssel olyan erős mag volt, amire ésszel lehetett volna építkezni, de úgy nem, hogy az legyen a látszat, mintha meg akarták volna javítani, ami nem működött az első szezonban.

A készítők, bár kvázi lezártak mindent és nem írtak cliffhanger-t, mindenképp feladták a labdát a FOX-nek, én speciel reménykedek abban, hogy a csatorna vezetőségét is érdekelni fogja az “új” felállás, és mondjuk egy 13 részes berendelést bevállal például a The Following helyett. A rövid évad elsőre is jobban ment a készítőknek.

25 hozzászólás Ne habozz!

kecskebégető - 2015. 02. 28. 20:23

Első résztől az utolsóig hiánypotló kiomagaslkó évadot láttunk remek karakterekkel finoman ivelős epikus történetszálalal 10/9 Soh isméátlem soha roszabb szorakozást.

kecskebégető - 2015. 02. 28. 20:24

Kizárólag a rövidebb évadban tudok egyetérteni abban is csak azért mert túl sok sorit nézek már hihi

jolly911 - 2015. 02. 28. 20:28

Én a 2×13 után adtam fel, de ha az évad vége jobb akkor lehet, hogy megnézem azt az 5 részt.

enbe - 2015. 02. 28. 20:41

Én a 7. résznél hagytam félbe a második évadot, de ez az írás most meghozta a kedvem, hogy ledaráljam a maradékot.

DarylD - 2015. 02. 28. 20:44

9. rész környékén kaszáltam, de örülök, hogy jót olvasok róla, mert az első évadot nagyon szerettem. Ha lecsengett House of Cards megnézem ezt a pár részt, sokat nem veszítek.

winnie - 2015. 02. 28. 20:46

de azert varjatok meg legalabb egy-ket pozitiv velemenyt, mert ki tudja, lehet, hogy csak en vagyok elfogult. mondjuk az teny, hogy az iranyvaltas konkret es latvanyos, szoval, aki erre vart, nyugodtan potolhatja a veget.

Andro - 2015. 02. 28. 21:25

Az évad eleje és vége valóban jó lett, a többi viszont erősen felejtős. Bár kérdés, hogy mit akarnak most kezdeni a sorozattal, miután kvázi az összes főgonoszt kiírták. Mondjuk Katrina távozásának kifejezetten örülök, őt valahogy sosem szerettem. Viszont Henry és főleg Moloch halála viszont fájt, na nem azért, mert annyira fognak hiányozni (Henry igen, mert mind őt, mint a színészt nagyon csípem), csak hát nélkülük hol lesz a “Nagy Harc”, amit beígértek nekünk?

Howly meg jó fej volt, én bírtam, az új sheriff meg nem osztott, nem szorzott, ő csak úgy volt. A fejnélküli meg… no comment.

winnie - 2015. 02. 28. 21:27

andro: lesz nagy harc, csak gondolom masok lesznek az ellenfelek. bar nyilvan fogalmam sincs, hogy kit akarnak elorantani. meg ok is kaphatnak szovetsegeseket, ahogy franklin belebegtette, hogy meg sokan vannak.

Lemoni - 2015. 02. 28. 21:57

Elvileg kaszáltam az első évad végén, mert nagyon nem tetszett az akkori finálé. Aztán csak folytattam, amit párszor megbántam annak ellenére, hogy voltak most is jó pillanatok és nekem kimondottan bejött az ereklyevadász, hozott néhány vidám pillanatot. Katrinát is kedveltem valamennyire, Abbie és Henry volt már túl sok. Attól tartok, ha lesz 3. évad, akkor egyik felében Crane a lelkiismerete miatt fog nyűglődni, a másodikban meg összecuppantják Abbie-vel, közben néha levadásznak pár heti esetes pokolbelit. Inkább a Franklin-Washington vonalat nézném szívesebben, miben mesterkedtek az amerikai történelemben, természetesen nem elhallgatva a természetfeletti machinációikat :)

winnie - 2015. 02. 28. 22:12

itt a masodik evadban annyira nem voltam oda a tortenelmi figurakert, franklin az elejen eleg semmilyen colt, de a finaleba revidealta szamomra magat, tiszta dokis, marmint emmert brownos stilust hozott.

persze mindebben nyilvan az idoutazassal kapcsolatos elfogultsagom is kozrejatszott a sztori miatt:)

Hooligan - 2015. 03. 01. 12:08

Hát én nem vagyok annyira finom, mint winnie: az egész második évad (1-2, általatok is említett részt leszámítva) katasztrofálisan rossz volt. Az egészre a pontot a finálé utolsó pár perce tette fel, ahol

SPOILER ALERT

10 perce megölték a fiam, most meg én öltem meg az asszonyt. “You had no choice.” – ja, oké. Akkor minden fasza. ÉS TÉNYLEG. Semmi cicó, kis merengés, meghalt az egész família, de menjünk szörnyeket hentelni.

Imádom Ichabod karakterét, aki azért a második évadban szerintem eléggé el lett hanyagolva, de ez az építkezés… pontosabban annak a hiánya… ezt nem veszi be a gyomrom.

De nem csak rá tojtak az írók:

Henry: jó-gonosz-jó-nemis, hanem gonosz-húdegonosz-JEDI basszus. Ne mondjátok hogy nem röhögtetek fel, mikor megjelent szellemként…

Irving: amit vele műveltek… most tényleg PENGÉT csináltak belőle? Lolmá.

A fejnélküli lovas pedig töketlen lovas lett, hát komolyan…

Na jó, nem idegesítem tovább magam. Első évadot imádtam, másodikat utáltam, jöhet persze a harmadik, remélhetőleg imádni fogom. De attól még mérges vagyok.

Lori - 2015. 03. 01. 13:11

Hat sztem ujra jon ABRAHAM mivel megigertek h helyre hozzak de igy KAtrina meghalt ugy is utalta Crane ha meg tudja h o olte KAtrinat megjobban utalni fogja es gondolom meg vn 2 lovasunk akit nm lattunk bar h most moloch meghalt vannak lovasok vagy nicsenek szamomra nm derult ki es gondolom az Angyal is visszater….ennek az evadnak az eleje es a vege nagyon jo volt kozepresz nagyon lehangolo de a jo kezdesert egy vegkifejletert meger egy 7/10-et es remlem meg lesz a 3. EVAD es R.I.P Henry es Katrina(vicc) :))))

wondorog - 2015. 03. 01. 13:22

3 lovast láttunk, Pestilence felbukkant egy részben az 1. évadban, már csak Famine hiányzik, bár vele nem hiszem, hogy annyira komoly dolgokat lehet kezdeni.

malteros - 2015. 03. 01. 15:54

Katrina-t bírtam, lehet azért, mert vörösbe Katia Winter eléggé bomba, de kár volt így “fő gonoszt” csinálni belőle.
Moloch szál is hülyén volt lezárva, azt hittem az első évad csak a fej nélküli lovasról és Ichabod harcáról szól, erre össze vissza kavarták a szálakat.

Nos, harmadik évadban Nicole Beharie ráhajthat Ichabod-ra :D

carlsagan - 2015. 03. 01. 18:01

De jó volt ez az utolsó 2 rész! Végre…Katrinának meg kifejezetten jól állt ez váltás. Sokkal szimpibb így, mint a langyos jóboszi- szerepben. Crane- t meg úgy- ahogy van, imádom. A karót nyelt testtartását, modorosságát, beszédstílusát. Marha jól alakítja Tom Mison. A logikai bakik nem nagyon érdekelnek, végre lendületbe jött, izgalmas lett. Ezért aztán bármerre is forduljon a sorozat, én örömmel várom. Remélem, lesz mit.

winnie - 2015. 03. 01. 18:49

igen, katrina változása is az írók magához térése volt. eddig béna varázslatokat adtak neki, semmi sem utalt rá, hogy erős lenne, most végre felturbózták:)

winnie - 2015. 03. 01. 18:51

“mivel megigertek”

az nem jelent semmit, még ők sem tudják, mi lenne a 3. évadban, majd nyáron kiderül, ha berendelik. és hiába akarnának hozni bárkit is, csak akkor tudják, ha szabad. például hawley, ha berendelik matt barr pilotját, biztos nem jön. és neil jackson is pilotot forgat.

sziszko - 2015. 03. 01. 19:12

na a végére csak összeszedték magukat, én nem sajnálom Katrinat, annyira unszimpatikus volt, szerintem semmi kémia nem volt közte és Crane között, és az a nyávogása, szeretlek, de inkább visszamegyek a fejnélkülimhez…, remélem berendelik!

anderson - 2015. 03. 01. 21:55

AZ utolsó 3-4 rész (különösen az utolsó 2) teljesen rendben volt. Ha lesz folytatás, csak így menjen tovább.

angryculture - 2015. 03. 01. 22:57

Elég volt, remélem kaszát kap
Anno elkezdtem nézni ezt a mocsadék állat sorozatot. Az első évad egy guilty pleasure élmény volt, tényleg. A filmet pedig ezer éve láttam, rohadtul nem emlékszem semmire, kivétel természetesen Christopher Walken fogsora. Aztán jött a második évad az Apokalipszis lovasaival. Úgy kezdték, hogy a Halál összeveszett a Háborúval. A Háború apja Ichabod Crane, anyja pedig a boszorkány, aki együtt él a Halállal, de csak azért hogy infót gyűjtsön a néha odalátogató Háború terveiről.

Megtudtuk, hogy a templomban csak betárcsázós net van, majd a Háború apja, az 1780-ból ideszakadt apa megmondja a frankót: “interneteznem kell, azonnal!” Az aktuális démon születését sarki fénnyel akadályozták meg, az infót a netről szedték. Itt jegyezném meg, hogy az effektek alapján az intro drágább volt mint a két évad együtt

Volt olyan démon amit két salgópolc között robbantottak fel, ráolvasással. Volt szellem, aki egy diliházban lakott, majd teleportálta a saját lányát az alagsorba, ahol megdobta egy neoncsővel. Ebben a részben megtudhattuk, hogy ha átállítjuk a biztonsági kamera felvételét night vision-re akkor látszanak a szellemek. Ezt felírom.

Nagyjából az évad közepe felé megvolt a Sleepy Hollow recept: 26 percig baromságok történnek, 13 perc alatt megoldják az aktuális világvégét, démonnyírást, az utolsó 4 percben pedig Crane modorosan kiakad valami kütyün.

Ez a mondat is elhangzott: a toxikus jelentés olyan drogot mutatott ki a szervezetében ami sebezhetővé tette démonokkal szemben. Volt csata az emberiségért, szereplői: rendőrnő, 200+ éves pasi, banya vs a Halál, a Háború és a Sátán, budget: max 3000 $

Volt kard is, ami ki tudja nyírni a Sátánt. Természetesen nem Irán esetleg Jordánia területén található, hamem Sleepy Hollow belvárosában.

Gorgófej szemébe nem nézhetnek, ezért egy mobiltelefon kamerájával nézték, közben a szelfizésen szórakoztak: – don’t tell me you’re trying to take a selfie with the gorgon. A technika vívmányait nem csak barlangban használták, egy weather app segítségével várták ki, amíg a Halál hajnalban hazamegy, mert nem bírja a napot.

A Halálnak alapból nem volt feje, de a boszorkánynak volt valami medálja, aminek a segítségével ő láthatta a Halál fejét. Na, az egyik részben kiterjesztette a medál erőterét, hogy a többiek is láthassák! Tethering! Tessék, itt az ultimate wifi jelszó apokalipszis idejére: extendes vennemértemusz monile KÉTSZER! Az Apokalipszis egyik lovasa úgy néz ki, mint a Dabas-Népliget útvonalon az egyik Volán sofőr.

Néha sietniük is kellett, olyankor taxit hívtak, közben a Sátán mászott ki lúpolva valami lukból. Végül kimászott, felrobbantott egy fát, utána rádőlt valami tuja. Nem így képzeltem az Apokalipszist, de hát a részből még volt vagy 20 perc. Bibliai csapásként savanyúcukrok estek az égből. Találkoztunk Orionnal, aki egy vallási fanatikus angyal. (Ugye?) Az elején még beszélgettek vele, a rendőrcsaj egyik kérdése ennyi volt: – have you ever seen a dinosaur? Aztán kiderült, hogy ennek az angyalnak teljesen mindegy volt, hogy mi történik a világgal, csak ő hadd nyírja ki a Halált. Hőseink ezt nem hagyhatták, Ichabod és a rendőrcsajszi megmentették a Halált, az angyal pedig elszállt a picsába. Egy mélyen kidolgozott biblikus epizód.

Természetesen voltak töltelék részek is, megismerhettük Asagot, a sumér kődémont, aki annyira ronda hogy nem talált magának asszonyt, ezért hegyekkel kellett párosodnia. Igen, itt vezettem be a #miafasztnézek hashtaget.

1781-ben volt valami sorozatgyilkos, akit végül elkaptak és beördögűzték egy festménybe. Nem lecsukták, beördögűzték. Hát így ment ezt a 18-ik században kérem szépen. Ez a festmény a jelenben öntudatra ébredt, de az Apokalipszis tanúinak ez nem okozott gondot. A festménybe bementek és festményt lelőtték, haladjunk.

Ebben a sorozatban nem kell félteni senkit, a rendőrfőnök is feléledt, nem volt kellemes arc, így a Pokol Kapujából származó platinából készült fegyver kellett a zombirendőrfőnök kinyírásához. Éppen volt nekik egy, a Sleepy Hollow melletti susnyásból ásták ki az egyik epizód végén.

Fontos információ, hogy ebben a sorozatban még semmilyen szereplő nem halt meg, az egyetlen aki állandó halálos veszélyben van az a Halál.
Az évad vége felé a Háború meghasonlott, kiégett és egy motelben szállt meg. Aztán hívta a tulajt mert elfogyott a meleg víz. Később úgy döntött, hogy inkább visszamegy biblizálni.

Végül a boszorkány átállt a sötét oldalra. Mivel ezt forgatókönyvileg négy perc alatt oldották meg, ezért megerősítésként ezentúl fekete ruhát visel. Valószínűleg nehezményezte, hogy nem valósult meg Washington ígérete, miszerint a háború után a banyákat integrálják a társadalomba. Azért volt jó hír is, a zombirendőrkapitány kihányta a gonoszt, pedig éppen volt a többieknél egy hatástalanító gorgófej.

Összefoglalva, Sleepy Hollow a természetfeletti jelenségek és lények paradicsoma, minden legenda egy helyen, low budget mindenek felett!

Komolyan, már azért jár ezeknek a Golden Globe hogy nem röhögik el magukat, mert biztos vagyok abban, hogy az egészet wikipédia/random articlesből írták. Egyetlen egy jó dolog volt benne: ezt a sorozatot lehetetlen spoilerezni.

Csak egy kérdésem maradt utoljára: milyen elfajzott állatok szavazzák ezeket a részeket rendre 8 pont fölé?

Lemoni - 2015. 03. 02. 01:28

Jobb lett volna lefekvés előtt nem elolvasnom az előző hozzászólást, még álmomban is röhögni fogok… :)))

carlsagan - 2015. 03. 02. 15:32

:D
Hatalmas volt ez az “ismertető”. Köszi, jót nevettem..

Agrael81 - 2015. 03. 02. 17:48

“Elég volt, remélem kaszát kap”
Ne hülyéskedj Ebbi rokona megmondta, hogy még most jönnek az igazi harcok…:)

jolly911 - 2015. 03. 06. 09:22

Megnéztem az utolsó 5 részt az évadból és lehet hogy csak a több mint 4 hetes pihentetés hatása volt, de már a 2×14-et is jobban élveztem, mint a korábbi részeket.

A zárás szerintem elég jóra sikerült, így az se zavarna, ha végül kaszát kapna.

Dark Energy - 2015. 03. 16. 22:46

Az utolsó két rész pont olyan volt, mintha egy évadnyi történés fontos momentumait vágták volna össze, de azért remek volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz