login |

Modern Family – 6×16: Az i-epizód

2015. 03. 04. 21:06 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Tök jó írni és beszélni a sorozatokról, de részemről van egy igen önző célja is ennek a blognak: az, hogy nektek köszönhetően a Junkie révén elsőkézből értesülök a zseniális epizódokról. Mármint olyan sorozatok zseniális epizódjairól, amiket nem nézek. És zseniális epizódokat mindig jó nézni, főleg, ha semmi előtudás nem szükségeltetik hozzájuk.

Megvallom, nem fordul elő gyakran, hogy két hét alatt három random, 9 vagy 10/10 szitkomepizódról írhatunk – olyan részekről, amiket akkor is nagyon érdemes megnézni, ha az ember nem ismeri az adott sorozatot. Először ugye ott volt az a Two and a Half Men – 12×16, ami önironikus és kikacsintós volt, majd jött a The Goldbergs – 2×14 a Ferris Bueller’s Day Off stílusában, most pedig a Modern Family – 6×16 sikeredett marha jóra, minimum 9/10-re.

Oké, nyilván kíváncsi voltam a formabontó részre, amiről tudtuk, hogy iPhone-nal, iPad-el és MacBook-kal forgatták, de muszáj volt előre venni, mert jeleztétek, hogy pazar lett – szükség volt rá, mert a másik két említett sorozat nálam pár rész után kihullott, de a Modern Family 3-4 évadig bírta, csak azóta nem nézem. És tényleg, ritka élvezetes 20 percet produkált a sorozat.

– It’s like we share the same brain.
– Who has it now?

A sztorit nem lövöm el, de a háttér nem spoileres: Claire-nek van pár perce a repülőtéren a gépe indulásáig és telefonál egyet haza – és utána elszabadul a pokol, elindul a hívásorgia, s mindezt a számítógépén látjuk popup videóablakok, konferenciahívások segítségével. Arról nem is beszélve, hogy párhuzamosan egyéb programok kezelését (böngésző, levelező, Facebook) is figyelhetjük, ha még nem fájdult meg a fejünk.

A valós idejű elem és a félreértések miatt nagyon pörgött az egész rész (Julie Bowen végig a képernyőn van, szerencsére azért vannak vágási pontok), de a legjobban a telefonálás természetéből fakadó poénok, váratlan helyzetkomikumok ültek – és ezekhez tényleg nem kell ismerni a sorozatot.

Ha egy epizódon múlna az Emmy, akkor azt mondanám, hogy a Modern Family ismét bejelentkezett egyre, de a rendezés, és kiváltképp a vágás kőkeményen ott lehet majd a végelszámolásnál, nem véletlen, hogy ősszel forgatták a részt és még így is csak az utolsó pillanatra tudták leszállítani. Aki a poénokat és a sztorit nem értékeli, az a technikai aspektust mindenképp fogja. Vagy nem.

Not cool, grandma.

(Ja, és aki i-fób, annak jelzem, hogy nem termékelhelyezős, reklám rész volt, igazából bármilyen készülékeken játszódhatna, csak ugyebár a Facetime miatt az Apple-termékek adták magukat. Ráadásul mivel csak a monitort és a kütyük által közvetített képet látjuk, ezért még logókat sem mutogatnak.)

24 hozzászólás Ne habozz!

perfect0 - 2015. 03. 04. 21:22

Sokkal nehezebb volt követni, mint egy normális részt, pedig a kamera még próbált is segíteni, de még így is intenzív élmény volt. Ugyanakkor jó volt azzal szembesülni, hogy kívülről hogyan is néz ki egy 21. századi modern átlagember napi kommunikációja. Mert ez szerintem sokak életformája, ennek ellenére nem feltétlenül tudatosodik a technológia nyújtotta lehetőségek, illetve az ezekre való hagyatkozás abszurditása. Passzív megfigyelőként egész különleges hatású volt az epizód, olyan önreflexiós. Michael Haneke filmjei jutnak róla eszembe emiatt, még ha ott máson van is a hangsúly.

Dr. Agy - 2015. 03. 04. 21:27

Nagyon nem gondoltam volna, de tényleg rohadt jó volt ez a rész. Egy baj volt vele: csak még jobban kiemeli, hogy egyébként mennyire ellaposodott a sorozat.

stargatelost - 2015. 03. 04. 21:55

Akinek bejött a megvalósítás, annak ajánlanék két filmet: The Den és Open Windows.

Mindkettő ugyanerre a technikai alapra épül, hogy lényegében egy laptop képernyőt látunk egész film alatt, vagyis ugye az azon történő eseményeket, videóhívásokat. És baromi jók. A The Den különösen.

Az Open Windows meg amúgy is érdekes lehet sorozatosoknak, hiszen Elijah Wood, valamint az Utopiából Neil Maskell szerepel benne :) Meg persze Sasha Grey, de az másfajta sorozat :D

bëiz - 2015. 03. 04. 22:32

Humor téren nem volt erős (talán egyszer nevettem fel), de technikailag rendben volt és nagyon-nagyon élvezetesre sikeredett. Pörgött ezerrel, öröm volt nézni ezt az egész koncepciót. Csúcs volt, 9/10 simán.

jtb - 2015. 03. 04. 22:36

“Ha egy epizódon múlna az Emmy, akkor azt mondanám, hogy a Modern Family ismét bejelentkezett egyre […]”

Hajszál pontosan ez fog történni. Azaz, hogy ezzel az epizóddal behúzzák idén is és ott is formabontóak lesznek az új rekord felállításával.

Néma Harcsa - 2015. 03. 05. 00:12

Maga a sorozat jó ideje egyre rosszabbul szentimentális és egyúttal egyre kevésbé vicces. A bizonyos epizód nem volt rossz a fentebb vázolt keretek között, de igazán annyira jó sem, hogy zseniálisnak volna nevezhető. Az alapötlet vitte el cammogva (nem az ide-oda klikkelésre gondolok) a hátán a “hmvégülisötletesig”. Kilógott a lejtmenetből, na de ezért min. 9/10? Jajj.
Várom a Veepet, abból bármelyik epizód humorosabb csilivili klikkelgetős ún. parasztvakítás nélkül is. Ezt meg nem is tudom, miért nézem még, kb. azért, mert a futó szitkomok túlnyomó része ennél is rosszabb.

DVM - 2015. 03. 05. 00:11

Az 5. évad eleji kaszám óta képtelen vagyok egyáltalán csak ránézni is a karakterekre, de ha ez a rész tényleg ilyen jó, majd belelesek. 10 év múlva.:)

winnie - 2015. 03. 05. 04:47

“na de ezért min. 9/10? Jajj”

jaja, 9,5 vagy 10, inkább. de nem jajj, mert nem a te osztályzatod, hanem az enyém – én pontosan tudom, hogy mennyire tetszett nekem:) ez azért annyira nem szabad, hogy meglepjen, az imdb-n 66% 10/10-re hozta ki az epizódot.

.tnm - 2015. 03. 05. 07:52

Én azt nem értem, hogy a Noah cimű rövidfilm, amely tavaly díjakat nyert pont ezzel a technikával és amely ihlette ezt az epizódot is szerintem, miért nem lett megemlítve se a rész végén, se a kritikákban, se itt a hsz-ek között.

Amúgy a rész nagyon tetszett, különösen az, ahogy Clare a tahóságát a hozzánemértésével leplezte. (You know me with computers…)

winnie - 2015. 03. 05. 09:10

tnm: meg lett említve, ld fölöttem:)

előtte is, utána is voltak hasonló megoldású filmek, sőt, sorozatepizódok. sőt a lisa kudrow-s web therapy eleve monitorokon játszódik 4 évad óta. csak a részről akartam írni, hogy ajánljam, mert nekem is ajánlották, nem a “műfajról”, ami esetében egyébként is esélytelen lenne a teljességre törekedni.

winnie - 2015. 03. 05. 10:33

vermine: nekem is nyilván azért jött be, mert egyáltalán nem tipikus modern familys rész volt – ilyen szempontból az event epizódok (ld. korábbi szezonokban) sokkal jobban hatnak azokra, akik nem nézik a sorozatot, mint egy átlagrész, és ez sokat számít a díjkiosztókon is.

vermine - 2015. 03. 05. 09:54

Azert eros azt mondani, hogy nem termekelhelyezes volt ez az egesz resz (meg ha a “definicioba” nem is fer bele). 20 minutes iPad-time? Szamomra semmi Modern Familys hangulata nem volt. 5 perc utan majdnem lenyomtam, amikor rajottem, hogy egesz resz alatt ez lesz, bar vegul maradtam.

.tnm - 2015. 03. 05. 11:19

Nem, nem volt megemlítve, más példák voltak. De a Noah-val nem csak annyi a párhuzam, hogy az egész egy asztalon zajlik, hanem a Facebook-ozas, a privacy megszegése, a chat-elés, a “látjuk mikor nem a kommunikációra figyel a főhős, és mivel foglalkozik inkább” poénok is mind megjelennek már benne.

Willow - 2015. 03. 05. 11:30

Nekem borzasztóan tetszett ez a rész, mondjuk én azok közé tartozom, akik még mindig rendszeresen nézik a sorozatot, és szeretik is. De ez a rész kiemelkedett, a címe, a Connection Lost pedig külön pirospontot érdemel, mert elgondolkodtatja az embert, milyen ironikus, hogy ennyi összeköttetéssel a mai világban milyen könnyű elveszíteni egymást, a valódi kommunikáció sínyli meg az online diskurzust. Egyébként elég megosztó rész, sok helyen olvastam, hogy utálták az emberek.. én személy szerint végignevettem, és technikailag is lenyűgözött.

Yooha - 2015. 03. 05. 11:35

Tetszett az epizód, bár előtte olvastam itt, hogy ilyen lesz, így nem lepett meg. Ötletes volt, a beszélgetések közötti másra figyelés pl..
A termékelhelyezés engem nem zavart önmagában. A “20 minutes iPad time” életszerűen hangzik, az hogy fizetett-e az Apple azt nem tudom, és nem is érdekel.
Ami “zavar”, hogy az amcsi filmek és sorozatok felében Apple cuccokat használnak. Vagy tényleg ennyire elterjedt ez odaát, vagy valami miatt menőnek tartják, miközben annyira mainstream, mint itthon a piros Suzuki, meg az OTP bank. Túl elterjedt, így már pont nem menő.
De lehet, hogy mindez nem biztos.

u.i.: A facetime az az i-féle Skype? Ugye, hogy annyira hipszter vagyok, hogy nem is tudom, mi az a facetime?

goodjohnwin - 2015. 03. 05. 12:29

Dramaturgiai, technikai szempontból tényleg nagyon klassz volt ez az epizód.
Azt nem értem viszont, hogy ha nem volt termékelhelyezés, akkor miért nem használtak többféle eszközt. És ha itt nincs termékelhelyezés, akkor miért kell kihangsúlyozni, hogy milyen márka cuccai láthatók.
“Oké, nyilván kíváncsi voltam a formabontó részre, amiről tudtuk, hogy okostelefonnal, táblagéppel és laptoppal forgatták”
Nem attól volt jó és formabontó a rész, hogy melyik márka látszott benne, hanem attól, hogy a kommunikációszakos hallgatók nagy örömére bemutattak egy lehetséges jövőképet a technikai eszközökkel való együttélésről. (ami elég ijesztő, ha már itt tartunk)

b - 2015. 03. 05. 12:32

@Yooha: igen az az iSkype :)

amúgy tényleg ennyire elterjedt és egyben sátusz szimbolum is.

crashland - 2015. 03. 05. 12:50

egyeterek, ZSENIALIS volt…

Nem tudom mit nezett, akinek nem tetszett :D

10/10

winnie - 2015. 03. 05. 14:50

“A “20 minutes iPad time” életszerűen hangzik,”

erről jut eszembe, nálunk is a gyerekeknek (még a 3 évesnek is) “ájped” mindegyik táblagép. úgy kellett megtanítani nekik, hogy az nem köznév, hanem csak arra a bizonyosra vonatkozik, a többi simán tablet vagy mi. más kor ez már:)

David191 - 2015. 03. 05. 16:57

Hat en mar vagy negyszer megneztem a reszt, de a legeloszor amikor lejart, az volt az elso gondolatom: They got their 6th Emmy.

Meg mindig a legjobbak!

Yooha - 2015. 03. 05. 17:17

winnie: Mint a Rotring meg a Jeep. Van ilyen.

Attila - 2015. 03. 06. 13:32

Én a 3. évadtól nézem a sorozatót. Imádom. Igazi Modern család fan vagyok, de szerintem is ellaposodott a 4.,5.évad, de kezd visszatérni a hatodikkal. Ez a rész is nagyon jó volt.És ugyan kit érdekel, hogy reklám-e vagy se a lényeg, hogy jó, élvezhető és pörgős. Nekem simán 10/10 :D

Attila - 2015. 03. 06. 13:35

Ja és még annyit, hogy ez a rész nem inkabb arra Lisa Kudrow-os sorozatra hasonlít? Web-terápia??

winnie - 2015. 03. 06. 13:36

attila: de, ezt írtam feljebb, a web therapyt. az lehet, hogy agyon kicsapná egyeseknél a biztosítékot, mert minden rész monitoros:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz