login |

Vikings: kezdett a 3. évad

2015. 03. 04. 22:10 - Írta: superpityu

187 hozzászólás | kategória: kritika,

Igaz már a 2. rész is lement az évadból, de még csak most sikerült megnéznem a premiert. Szóval a kritika csak a 3×01 ismeretével íródott.

Tavaly nagyon magasra került a léc, amit a Vikings 3. évadjának meg kellene ugrani, vagy legalább szintet kellene tartani. Igazából nem sok gondom volt a 3×01-gyel, de tipikus felvezető epizódnak éreztem, amiből szerteágazóan indulhat el a folytatás.

Bevezettek pár új szálat, új szereplőt, de a rész fő vonalát Ragnar és Ecbert közötti egyezség eredménye adta. De spoilerekkel a tovább után folytatom. 

Horik legyőzése után Ragnar átveszi a vezetést, valamint folytatja az eddigi terveit, ami pedig nem más, mint a letelepülés az angolok földjén. Mindössze pár percig látjuk Kattegat lakóit és az ottani problémákat – ami nem nagy gond, mert mind magánéleti.

Lagertha és Ragnar együttes erővel indult meg Wessex-be, hogy megvalósítsák a korábbi terveiket. Meglepően simán is ment az egész dolog. Persze nincs évadkezdés csatajelenet nélkül, így Ragnar gyorsan Kwenthrith hercegnő segítségére lesz, hogy megszerezzék neki Mercia-t.

Lagertha ellen pedig összeesküvés van készülőben, amiből úgy tűnik semmit sem sejt még a nő. De nem csak odahaza érheti bántódás, hiszen minden jel arra utal, hogy nem mindenki örülne feltétlenül a vikingek jelenlétének és letelepülésének Angolföldön.

Úgy tűnik évadról-évadra egyre jobban előtérbe kerül az intrika a sorozatban. Az első évad még szinte faék egyszerűségű volt, nem volt sok kavarás, mindenki nyíltan elmondta a véleményét, megtette amit elvárt tőle a néző. Már tavaly is sokkal több volt a kavarás, a hátba szúrás és úgy látszik idén is ezt a receptet folytatják.

Adva van pár konfliktus, de igazából tényleg bármilyen irányba indulhat az évad. Olyannyira, hogy még azt sem tudtam eldönteni Kwenthrith örült-e a győzelemnek vagy sem. Viszont remélem, hogy Wessexből gyorsan elindulnak más helyekre, mert hiába van tele jó karakterekkel a hely, mégsem akarok én egy belviszályos Vikings-évadot nézni. Kell valami újdonság, na, és persze nem hiszem, hogy ott annyira jól tudnák gyakorolni a viking szokásokat, amelyeket eddig olyan jól mutatott be a sorozat.

Remélem, gyorsan elindulnak Párizsba vagy valami más ismeretlen helyre, mert hiába volt jó a kezdés, nem adott semmi pluszt, amit eddig ne láttunk volna. (Oké, Ecbert szemet vetett Lagertha-ra, de nem volt egy karizmatikusabb jelenet sem a részben).

187 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 03. 04. 22:30

A 2. évadot kevésbé kedveltem, mint az elsőt, nekem túl sok volt a helyi szappanopera benne. A 3. évad ilyen szempontból sokkal frissebben nyitott, meg nekem jobban tetszik az angol szál, mint a Horik-féle kavarás. Könyörgöm, Björnnek írjanak már értelmes mondatokat, mert ez az állandó kérdezősködés a nője hogyléte iránt már roppant unalmas. Szegény Athelstan, mintha nem lenne elég baja, most még nőt is vakarjon le magáról, Ecbertről meg néha nem tudom eldönteni, hogy Athelstanra vagy Lagerthára van jobban ráizgulva. Mindegy is, a lényeg, hogy az első két rész jó évadot sejtet, mozgalmasabbat és változatosabbat, mint a tavalyi.

baggio - 2015. 03. 04. 22:30

A második rész után is leírható, hogy még tart az “időhúzás”, számomra így is arany a Vikings minden perce, de félő, hogy az európai kalandozásokat (haha) csak az évad végére tartogatják, a negyedik felvezetéseként.

bëiz - 2015. 03. 04. 22:45

Valamiért kaszagyanús. Nem tudom megfogalmazni pontosan miért… Êrzek valami megmagyarãzhatatlan gagyi faktort, ami most a 3×01-ben elkezdett zavarni.

Ragnar még mindig zseniális, a színész iszonyatosan érzi a karaktert. Floki fura mint mindig (jó értelemben), Lagerthát pedig egyre jobban bírom. Remek az a nő, van benne valami elvadult szépség és jól is játsza a szerepét.

A megvalósítással vannak gondjaim. Sokszor úgy érzem, kapkodnak a történetvezetés során. A szövegkönyv néha elég gyengécske, néhány karakter meg olyan semmilyen. Érzem, hogy a készítők ráakarnak menni az intrikákra, de mintha nem menne nekik. Valahogy nem működik az intrika… van, van, de nem megy. A csaták néhol nagyon jók, de nagyon sokszor érződik a pénzhiány. 1-2 jó beállítást általában valami olcsó tévéfilmes képkocka követ. Zavar, hogy kevés a statiszta is.

Nehéz döntenem. A főbb szereplőket kedvelem, nagyon jók, de ahogy írtam sok minden más zavar. És ami zavar, az kizökkent. :) még megnézem a második részt (talán a harmadikat is) és eldöntöm mi legyen. Sajnálom egyébként. Ugyanezekkel a színészekkel az HBO-nál ebből bombasiker lenne.

Riggins - 2015. 03. 04. 22:46

Porunn új sérója megért volna egy képet :)

Qedrák - 2015. 03. 04. 22:53

Csatlakozom, a második rész után sem lettünk okosabbak. :)

Szerintem Ecbert nem vetett szemet Lagerthára, csak el akarja érni, hogy egy leendő viszályban mellé álljon, minden egyéb csak porhintés. Amikor a wessexi király fia elkapta a merciai katonát és elengedte, az mintha arra utalt volna, hogy csapda készül a vikingeknek.

bëiz - 2015. 03. 04. 23:00

Ja és a nyelvhasználat is zavar. Következetlenül váltogatnak angolról mittudom én milyen nyelvekre. Főleg, mikor angolok és vikingek vannak együtt 1-1 jelenetben. Van, hogy az angolok nyelvét nem értjük, mãskor a vikingekét. Aztán meg vígan angolul beszél mindenki. :) értem én, hogy ez adott jelenetben azt jelképezi, hogy nem ėrtjük egymãs nyelvét… De nem hiszem el, hogy ne lenne erre valami jobb módszer. Engem az sem zavarna, ha az északiak svédül beszélnének vagy norvégul végig az angolok meg angolul. Komolyan, felüdülés lenne.

baggio - 2015. 03. 05. 01:14

Ne viccelj, épp ez a fantasztikus benne, hogy végre egy film/sorozat, ahol figyelnek a nyelvi különbségekre (persze a History Channeltől ez valamilyen szinten el is várható). Abszolút nem következetlen, a szereplők akkor szólnak ónorvég vagy anglo-saxon nyelven, mikor a beszélgetőpartnerük csak az egyiket érti meg, Ragnar vagy Athelstan mindkettőt elsajátította.
Sajnálom, hogy így látod, én ezt óriási pozitívumnak emelném ki inkább, minden részletre odafigyelnek, már szinte dokumentarista az egész sorozat, némi kalanddal feldobva a játékidőt.

baggio - 2015. 03. 05. 01:16

*csak az egyiket érti meg, de a társaságban olyan is van, aki csupán másikat a beszéli – így a helyes

Balumedve - 2015. 03. 05. 02:06

Számomra, a sorozatban Athelstan története a legérdekesebb. Állandóan vallási trippjei vannak, amikre gyakran bolondgomba nélkül is képes. Kb. 6 év telt el azóta, hogy a vikingek elhurcolták őt a kolostorból és megismerkedett a viking mitológiával. Nagyjából ennyi ideje nem tudja eldönteni, hogy miben is higgyen. Az angolok és a vikingek állandóan megragadják az alkalmat, hogy áttérítsék vagy az oldalukra állítsák ezt a jelentéktelennek tűnő figurát. Sajnos voltam olyan hülye, hogy utána olvastam a Ragnarról és fiairól szóló mendemondáknak, ezért az egyetlen kérdés az, hogy végül Athelstan ki mellé pártol.

Andro - 2015. 03. 05. 08:08

Nekem eddig nagyon tetszik a harmadik évad, pont annyira, mint az első kettő. Remek karakterek, izgalmas történet, jó kis csatajelenetek. Még a szappan sem zavar, ami esetleg felbukkan benne. Mondjuk tényleg jó lenne, ha kalandoznának még másfelé is kedvenc vikingjeink, de hát ezt bízzuk a forgatókönyvírókra.

Balumedve: Igen, Athelstan története tényleg érdekes. A vallási vívódás végülis érthető, hiszen egész addig, míg el nem rabolták, keresztény volt, aztán megismerkedett a viking hitvilággal. Szerintem ő mindkettőben hisz most már, éppen csak azt nem tudja eldönteni, hogy melyik hite az erősebb. Viszont, javára legyen mondva, hogy mivel mindkét hitvilágot ismeri, mindkét félnek képes úgymond tanácsot adni. Plusz, beszéli az angol és a viking nyelvet is, így igazából nélkülözhetetlen tolmács. Látszólag valóban jelentéktelen figura, de nélküle azért nem sokra mennének. ^^

Andro - 2015. 03. 05. 08:11

beiz: Az akkori angol nyelv totálisan eltért a maitól, ezért olyan “fura.” Volt benne valami németes hangzás is, vagy legalábbis én néha majdnem megértem, amit mondanak. Az ónorvég nyelv meg a másik, és szerintem nem lehet könnyű dolguk a színészeknek ezeket megtanulni.

pluhi - 2015. 03. 05. 08:13

Nekem a legnagyobb bajom, hogy eddig mindenkiről szól az évad csak Ragnarról nem. Björn jelenetei áttekerősek, de a megzakkant csávó se volt érdekfeszítő túlzottan. Lagherthának teszik a szépet, hurrá. Fog ez még javulni.

bëiz - 2015. 03. 05. 08:59

Mégegyszer mondom: értem a szándékot. Ha nem értik egymást, megy ez az ó-angol meg ó-norvég nyelvezet. Világos. Máskor meg tolják az akcentusos angolt, jipí. De engem az is szokott zavarni, amikor pl. egy ókorban játszódó római filmben angolul dumálnak. :) vagy egy oroszországban játszódó filmet angolul, de orosz akcentussal adnak elő (amerikai vagy angol színėszek). Egyedül talán Mel Gibson bánt jól az ókori nyelvekkel a filmjeiben. :)

Lenyomnák az egészet ó-norvégul, egy szavam sem lenne. :D (lenne aztán nézőszám vesztés rendesen: csak történészek néznék, őrült fanok, meg én XD)

Egyébként azok voltak a legjobb részek, amelyek a mitológiára, vallásra, hagyományokra épültek. Ezek a szappanos jelenetek nem nagyon izgatnak. Több mitológiát, kevesebb szappant! Ez a Björn gyerek is inkább idegesít, mint nem.

Ne értsetek félre, abszolút látom a sorozat értékeit (főbb színészek, díszletek, korhűség, főcím, 1-1 jól eltalált harc), de bárcsak írnának jobb forgatókönyveket.

Réka - 2015. 03. 05. 10:17

Én is több mitológiát szeretnék látni, számomra a legkeményebb és legérdekesebb részek azok voltak, ahol a kultúrájukba pillanthattunk be (pl. megrázó volt az emberáldozatos rész de egyben lenyűgözött).
Athelstan és a vallási dilemma is nagyon izgalmas, tetszett, amikor Ecberttel a művészetekről diskuráltak.

Ez az intrikás-szál nem érdekel, kicsit szappanosba hajlik, és én meg pont a nyersessége miatt szerettem bele a sorozatba.

Travis Fimmellel kapcsolatban az az érzésem (interjúk alapján), hogy nem biztos, hogy olyan jó színész, mert kb. önmagát kell adnia. Az interjúkban mindig olyan, mint aki be van tépve, lassú, pókerarcú. Ragnart is így adja, számomra kicsit eseménytelen a karaktere, mert mintha kimaxolták volna a fejlődését.

Lagerthát bírom, mint mindig, szerintem ő nagyon jó színész, Flokit is csípem, ő is király, és hát igen, autentikus a származása lévén :D

Björn-Porunn- Porunn vajon vörösinges? Kíváncsi vagyok, meghal-e, hogy Björnnel tudjanak hova fejlődni, érni..

sorozat/gyilkos - 2015. 03. 05. 11:14

Bizakodom, hogy a farm, ahol élünk szappanozást kicsit visszafogják, amikor beindulnak a szálak. Igazság szerint nekem az első két évadban is több volt a szappan, mint szerettem volna, de az olyan zsigerekbe vágó jelenetekért, mint a “sas”, megbocsátottam.

(nem tudom mennyire volt kitárgyalva, de a sas brutalitásban és nyomasztásban szerintem tv történeti top3 jelenet, pedig ugye szinte semmit sem mutattak. Amikor másodjára néztem vissza, – ugyanolyan erős volt -, a képernyőn keresztül is tapintani lehetett a színészek megrendültségét, mintha nem is egy jelenetet, hanem magát a rituálét élték volna át.)

ps: nem mintha bármi relevanciája lenne a történelemnek és a legendáknak a forgatókönyvre, de az Anglián túli kiruccanásokat elvileg már a gyerkőcöknek kéne levezényelni.

állat - 2015. 03. 05. 13:52

Nekem eddig minden klappol. Szerintem pont hogy remekül tartják az intrika (tény itt nem mindig sikerül jól eladniuk), a kultúrabemutatás és a kalandozás közötti egyensúlyt. A Látos cold open nagyon ott volt. Nekem ő az egyik kiskedvencem.

deku82 - 2015. 03. 05. 22:12

Nekem eddig szuper, 1. rész 8, 2. “csak” 7,5 pont. Persze ne ragadjunk le csak egy helyen az évadra, de majd kiderül.

Crystal - 2015. 03. 05. 22:14

Nekem is teljesen rendben van eddig az évad, King Ecbertet eddig is bírtam, szóval nem zavar, hogy sokat időznek arrafelé (azon azért én is gondolkodtam, hogy vajon Lagertháért vagy Athelstanért van oda jobban :D). A Látó, ez az ugyanazt álmodjuk-szál, Floki, Rollo, minden tök jó, egyedül Björnt és Porunnt viselem nehezen, olyan hülye mondatokat adnak mindkettőjük szájába, tényleg rossz hallgatni.

Brynden Rivers - 2015. 03. 06. 10:10

Nekem úgy tűnik sokmindennel, sokmindenkivel nem tudnak mit kezdeni az írók.
Pl. Björn, Björn-Porunn viszon, a szász király fia

Porunn helyen írva amúgy Thorunn.

Megnézném harci kalapácsot forgatva :D

Rékuc - 2015. 03. 06. 21:53

3×3 nagyon ott volt, megkaptuk a föld-termékenységi rituálét, vért, áldozatot – Lagertha, mint egy igazi pogány istennő a keresztények előtt.

Kattegat az új szereplővel kapott egy új löketet, kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle, lehet, hogy Ivar múltját-jövőjét alapozzák meg vele?

P/Thorunnt elérte a végzet, bár biztos vagyok benne, hogy életben marad, és szerintem a gyerek is meg fog születni.

Crystal - 2015. 03. 07. 11:43

Lagertha milyen gyorsan megtanulta a nyelvet, mennyi idő telt el a két találkozás között? Mert a másik két szál közben folyamatosan haladt.

Sempronius89 - 2015. 03. 07. 12:29

A 4. rész introja volt ebben a 3.-ban a legjobb.

Ragnar és Ecbert beszélgetése végén:
-Are you corrupt?
-Uhumm :D

laza_kivi - 2015. 03. 07. 22:21

Sempronius89

Nekem is az tetszett a legjobban, hangosan felnevettem, hatalmas ahogy mondja. :D

Sempronius89 - 2015. 03. 08. 11:25

Amúgy sajnos elmondható, hogy nagyon nem tudják tartani a 2. évad színvonalát és a 4. évad sem ígér sok jót a már említett zseniális párbeszéden kívül.

Ragnar olyan amilyen szerintem a színész inkább magát hozza, minthogy színészkedne, de ha jó jeleneteket írnának hozzá ez nem lenne baj.
Björn katasztrófa, remélem a csaja meghal és akkor tudnak vele kezdene valamit, mert az ő sztorijában lenne később a legnagyobb kraft a Földközi tengeri nagy raid miatt Mórokkal, meg Itáliával, de ez így kevés lesz.
Ivart gondolom most jól meggyógyítja a rejtélyes faszi ezért Aslaug alá is fekszik, de az ő sztorija a továbbiakban előre vetítve annyira nem érdekel, tartogat még egy blood eaglet meg sok skót meg ír paraszt gyilkolását ok.
Rollo szegény nagyon háttérbe van szorulva és brutálisan ki van herélve ez így nem jó szerintem.
Floki legalább hozza a színvonalat benne én nem csalódtam.
A Mercia hercegnő meg katasztrófa a 99.-en amilyen bénán eljátszotta az orgazmost a nagybátyja megölésekor szánalom a köbön.

Mind1 kaszálni nem fogom, mert sorozatot amit minimum 2 évadig néztem még nem kaszáltam, de ez így nem lesz jó, várjuk a jobb folytatást.

Qedrák - 2015. 03. 08. 12:17

Úgy tűnik tovább nem akartak szórakozni a nyelvek különbözőségével, és Lagertha gyorstalpalón elvégzett egy óangol kurzust. :D

Viszont a föld meghintésekor azért csak előjött belőle a karizmatikus viking vezető.

Succ - 2015. 03. 09. 09:33

Számomra eddig nagyon unalmas a 3. évad, remélem be tudnak újítani kicsit és nem az lesz, hogy kapunk továbbra is részenként egy csatajelenetet, meg egy drámát.

bëiz - 2015. 03. 09. 09:38

Na csak maradtam még 3 részig. Az áldozat-jelenet jól sikerült, tetszett.Lagertha egy istennő! :D Minden részben örülnék valami hasonlónak. Pozitívum még, hogy egyre jobban bírom King Eckbertet is. Jól hozza a karaktert. :) Ragnar, Floki még mindig jók és az északi szál is kezd beindulni.

Viszont Björnnel a világból ki lehetne kergetni. Az a hercegnő meg… úristen mennyire bénán játszik a színésznő. Régen láttam ilyen pocsék, tenyérbemászó alakítást. Dialógusok terén még mindig lenne hová fejlődni és továbbra is eltudnék viselni több statisztát.

A nyelvet a második részben megint sikerült össze-vissza prezentálni (akcentusos angollal beszélt Eckbert, amit Lagertha nem értett, öt perccel később meg jöttek az óangollal és az ónorvéggal ugyanilyen felállásban). Na mindegy, Lagertha gyorstalpalón beboflázta a nyelvet, úgyhogy ilyen gondunk már nem lesz. ;)

szaki - 2015. 03. 09. 10:04

Az első rész szerintem hozta, amit kell. Szép lassan építkezik a sori, emberi nézőpontból látjuk, mit kezdenek a vikingek az új helyzettel, Ragnar királlyá válásával. Szinte mindegyik vágyik, hogy portyázni mehessen, unják az otthonlétet.
A csata is, ami kell megvan a végén benne.:)
Nekem egyáltalán nem úgy tűnik, hogy nem tudnak mit kezdeni a szereplőkkel. Sokkal inkább azt látom, hogy szép lassan építik fel, hogy valami grandiózus történjen.
3. rész most nagyon ott volt. Az volt benne a legdurvább, hogy nem a csata volt benne a legdurvább. :D
Ez a mitológiai rész nagyon odab@szott. :)
Egbertnek biztos bejött, mikor Lagertát leöntötték vérrel. Egyébként is, mintha bejönnének Egbertnek ezek a pogány rituálék. Kíváncsi leszek, mit kezd vele. Engedi?
Phorunn rohadt idegesítő, de legalább legyepálták. Ettől majd talán lenyugszik. :)Kicsit sokat hitt magáról, hogy ő a nagy harcos majd rendet vág az angolok között.
Ragnar kicsit háttérbe van szorulva most, de Flokival a konfliktusa jól kidomborítja a vallási nézeteltérésüket.
Kattegatban a vándor érdekes krimis vonulatot vitt a történésekbe. Szerintem az írók zseniálisan játszanak a lapokkal. Szerintem ez a legsokrétűbb sori. Van benne harc, intrika (amik szerintem tökéletesek), mitológia, krimi, romantika.:)

Réka - 2015. 03. 13. 13:22

Szegény Siggy, bár a színésznő döntése volt.

Mercia idegbeteg királynője vajon borsot tör Ecbert és Ragnar orra alá?

Drunken Whaler - 2015. 03. 13. 13:53

A végén a tószt, fantasztikus volt. Ecbert és Ragnar közös jelenetei remekbe szabottak. Siggy-ért nagy kár.

sehrezad - 2015. 03. 13. 15:31

Hú, ez a 4. rész volt eddig a legjobb – Siggy utolsó jelenete gyönyörű volt, és nagyon szép, ahogy a vándor alakját így ködbe burkolták.
Ragnar most laza volt, tetszettek vele a könnyedebb jelenetek, az új királynővel, a beszélgetések Eckberttel. A végén a kupák kiöntés és eldobása remek :)

Lemoni - 2015. 03. 13. 20:34

Siggy-t sajnálom, jobban kedveltem, mint pl. Lagerthát. :( Ragnarnak jól áll a lököttség, amit Ecberttel lenyomott zseniális volt, kell ennyi humor :D
/Wagner Ring-ciklusában a “vándor” szereplő mindig az álruhás Wotan (Odin), aki előszeretettel jelenik meg inkognitóban és nemz földi nőkkel gyerekeket, akik később hősök lesznek. Ha most így az északi mitológiát keltették életre a sorozatban, akkor nemsokára megjelenhetnek még a valkűrök is….. :o

pluhi - 2015. 03. 13. 23:53

Az első jó rész az évadban. Érdekes lesz, ha rendszeresen megjelennek majd istenek, hogy kavarják a szálakat. Az iróknak is nagy segitség. History hogy áll vajon hozzá, hogy fantasybe fordul a sori?

Tiger27 - 2015. 03. 14. 15:14

SPOILER!

Akkor Siggy csak hallucinált a gyerekekről, hogy elszöktek a jégre? Ha igen, akkor miért képzelte ezt?

baggio - 2015. 03. 14. 16:22

Mert a vándor lépre csalta, de tulajdonképpen azt a verziót választod, amelyik neked tetszik. A lényeg, hogy halála előtt úgy érezhette, megmentette a gyermekeket.

Tiger27 - 2015. 03. 14. 16:28

De ebből mit profitált a Vándor, hogy lépre csalta Siggyt?

baggio - 2015. 03. 15. 00:35

A Siggy-t alakító színésznő mondta egy interjúban, hogy majd kiderül :)

baggio - 2015. 03. 15. 00:40

Amúgy Odin nem ölte meg őt, csupán a lehetőséget ajánlotta fel neki a halálra. Siggy pedig feladta a küzdelmet és “hagyta, hogy elvigyék az istenek”.

deku82 - 2015. 03. 15. 09:12

A hisztérika miért erőltette, hogy élve kell a bátyja? A mérgezés nem tűnik olyan kiforrott bosszúnak. Vagy ez már a többieknek szólt? Vigyázzanak vele? Ezt a Merciás szálat nem értem emiatt. A “hadjárat” elérte célját, elfoglalták. Nekem ez a nő túlontúl kiszámíthatatlan ahoz, hogy Ecbert bábként gondolhasson rá.

Agrael81 - 2015. 03. 15. 09:50

Eddig az évad szerintem hozza a várt szintet, és Odin(?) is érdekes volt.Erlendur felbukkanása kicsit megdöbbentett, bár azt kötve hiszem, hogy Ragnar csak úgy jóindulatból hagyta életben, pláne, hogy rajta kívül az egész családot kiiktatta…Szerintem Ragnarék már régóta tudnak Kalf és Erlendur “szövetségéről”, csak szeretnék tudni kik vannak még ellenük.

baggio - 2015. 03. 15. 11:37

deku82, pont ez az, hogy Ragnar-báb lett :) utóbbi tudta jól, hogy Ecbert mit tervez (oszd meg és uralkodj elven rátenni kezét Merciára – ezt el is mondta a királynak), így Ragnar “meggyőzte”, hogy jobb neki testvére nélkül

Qedrák - 2015. 03. 15. 11:42

Siggyért tényleg nagy kár, de a karakterében nem volt már túl sok potenciál, amit ki tudtak volna használni. (Bár én egy ideig azt hittem, hogy még kavarni fognak a fiai halála körül, de ezek szerint nem).

A kupabedobós jelenet pedig zseniális lett, én nagyon bírom Kwenthrith karakterét, minden túljátszottságával együtt.

Amúgy Aella, a northumbriai király hogy kerül a wessexiek lakomájára? Ekbert éppen most tette rá a kezét a második legerősebb királyságra a Brit-szigeteken, én a helyében inkább aggódnék, semmint együtt iszogatnék vele. :)

Sempronius89 - 2015. 03. 15. 12:44

Qedrák: Még a 2. évadban Ecbert és Aella megegyeztek, hogy majd a Vikingek segítségével jól megszerzik és felosztják maguk között Merciát. Most gondolom ő is kapott pár szeletet a tortából, ja meg a Aella ugye a Wessexi trónökös feleségének Judithnak akit most Athelstan húzogat az apja.
.
.
.
Ez egyébként egy jó rész volt a gyengébb első 3 után.
Erlendur életben hagyása tényleg érthetetlen, főleg úgy, hogy egyébként a karon ülő csecsemő testvéreit is megölték.
Gondolom ő lesz majd most a gonosz, de azért mondjuk a bosszúvágyát meg lehet érteni majd.

baggio - 2015. 03. 15. 14:29

Qedrák, az eredeti tervek szerint Siggy-re még komoly szerep hárult volna, de az őt játszó színésznő maga kérte családi problémák miatt, hogy írják ki a sorozatból.

wovbagger - 2015. 03. 15. 17:19

Az az igazság, hogy azért van hiányérzetem a nagyedik rész után is, mert a második évad szerintem jobban sikerült az elsőnél, és ilyesmire számítottam a harmadik évad esetében is. Ami még ütős is lehet – lehet, hogy ezért vezetnek most fel ennyi ellentétet, intrikát és lehetséges továbbmesélési szálat (és valljuk be, talán a való életben sincs máshogy: azt hisszük, hogy az adott pillanatban átlátunk mindent, mert annyi információnk van – aztán vagy igen, vagy nem).

Vagy az utolsó két évad jobban össze fog függni egymással, és ezért villantanak meg annyi mindent.

És persze kaptunk most is izgalmasan borzongató dolgokat, csak felsorolásszerűen, mert nagy részét már említették: Siggy és Torstein távozása, a termékenységi rítuálé, Floki “szokásos” kételyei és az istenekkel való beszélgetése, a kupás jelenet a negyedik rész végén.
Amelyek mellett persze ott van egy csomó mese habbal is, de az egyszeri átlagműveltségű nyugati néző csak egy bizonyos szintig viseli el a történelmi hűséget.

Apropó, kupa: a feudális középkorban az uralkodó réteg számára nagyon fontos volt (ha nem ez volt “a” legfontosabb) a hierarchia kinyilatkoztatása és láthatósága. Kwethrith ezért teszi meg nyilvánosan, amit tesz, hogy Eckbert udvara láthassa, önálló akarattal és cselekvőképességel bír nő létére, ám ezt emellett képes a nála erősebb kezébe helyezni.

A vándor (feltételezett, bár a viselkedéséből és tetteiből szinte biztos) és Odin azonossága max csak azoknak újdonság, akik járatlanok az északi mitológiában, vagy nem figyeltek oda a sorozat előző két évadára. Szerintem rögtön le lehet venni, hogy jó eséllyel a főisten az, hiszen Wotan egy személyben a háború(s stratégia, nem pedig az öldöklés), a bölcsesség, a költészet istene is volt.

Vödör - 2015. 03. 15. 17:22

Most néztem hogy az Odint játszó színész Keamy volt a Lostból. Tetszett ez a fantasy szál, de azért ne vigyék túlzásba.

bëiz - 2015. 03. 16. 08:10

wovbagger: hogy érted, hogy az utolsó két évad összefügg egymással? 4 évados lesz a sorozat? Volt erről hír, csak lemaradtam volna róla?

Tetszett a rész, az évad eddigi legjobbja. Ragnar minden pillanata és mondata élmény volt, a kupakiöntésen felnevettem. :)
Tőlem egyébként nyugodtan elvihetik a fantasy felé is. :)

Cápi - 2015. 03. 16. 14:14

Nekem Siggy halála kicsit furcsa volt, ha meg lesz magyarázva valahogy, úgy oké, most eléggé nagy wtf az egész. Bár a karakterben már sok potenciál nem volt.
Nekem torstein hlaála is ilyen wtf volt, teljesen értelmetlen volt az amputációval való szenvedés, jó persze, harc közben esik el, szimbolikus meg minden, de na.
Mikor Siggy meghalt, a nőalak ki akart lenni, akit először lát?

A vándor amúgy annyiszorm elmondja, hogy ő ‘just a wanderer’, hogy evidens, hogy ő Odin. rá mindig is úgy hivatkoztak, hogy Odin the Wanderer vagy the Wanderer, valami fantasys szálnak is abszolút tudnék röülni, korábban is nagyon tetszett, hogy Ragnar 1-1 pillatra megpillantotta a főistent vagy a Valhallába szálló harcosok lelkét.

Réka - 2015. 03. 16. 14:42

@Cápi: Siggy a halott lányát látta.

Szerintem a halála szimbolikus volt, Odin mintha feloldozta volna őt, úgymond elvitte a döntés kapujába, hogy élni akar-e vagy sem.

Torstein élni akart és harcolni, nem ágyban, párnák között meghalni. Ha már kampec neki, legalább legyen értelme a halálának. Szerintem valahogy így gondolkodott.

Cápi - 2015. 03. 16. 14:54

Köszi Réka, a lányára nem emlékeztem már.

Torsteinnél úgy értettem az értelmetlen részt, hogy maga az egész szenvedés fölösleges ovolt, értem én, hogy szimbolikus, de nálam legalábbis semmi extrát nem tett hozzá a történethez, habár az amputálós jelenet nagyon erős volt és a színész is jól játszott. Bár ez is egy oldala a harcnak persze, hogy mi lesz azokal, akik ilyen súlyos sebet szereztek, de nem haltak bele.

Mindezeket leszámítva nekem egyik halál se ütött akkorát, főleg Siggynél néztem nagyokat, hogy most… ezt így… komolyan?

baggio - 2015. 03. 16. 18:34

A lányt utána mutatták még egyszer, mikor Kalféknál járt…

baggio - 2015. 03. 16. 18:40

Ok, utóbbit vissza, összekevertem Borg feleségével :)

sehrezad - 2015. 03. 16. 22:48

“A vándor (feltételezett, bár a viselkedéséből és tetteiből szinte biztos) és Odin azonossága max csak azoknak újdonság, akik járatlanok az északi mitológiában,”

Nekem épp a billegés tetszett – ez szerintem nem fantasy, hanem eldönthetetlenség. Mitológiai fantasyként kevéssé is érdekelne, így viszont izgalmasabb – a fantasztikus elemek lehetnek érzékcsalódás következményei is. Így szép.

Mordekai - 2015. 03. 18. 11:39

Egy gyors dara után én is naprakész lettem a sorozatból, nagyon megfogott az egész, igazi hiánypótlás.

A dolog iróniája, hogy pont most megy olyan irányba a sorozat, ami nem igazán fog tetszeni. Sajnos elmentek a tipikus ezerszer látott középkori királydrámák irányába. Ráadásul megint az angolok, meh.

Engem az első évad pogány vadsága, spirituális tisztasága és természetes egyszerűsége fogott meg. A helyszínek, a környezet, a ruhák, a hajviseletek, a vallásos rituálék, a zene… minden kiba**ott hangulatos volt, ráadásul kicsit rosszabb minőségben néztem meg és ez fura módon még dobott is rajta.

És Katheryn Winnick… a világ legszebb nője jelenleg, részemről át is lehet értékelni az eyecandy-szavazást. Meg lehet figyelni, mit hoz ki az őt körbevevő színészekből, kb. mindenki oda lehet érte, úgy tudnak mosolyogni mellette.
Most meg pont lefeküdt ezzel a douchebag Wessex-i f*sszal, kiábrándító. Azért Ragnar magasabbra tette a lécet.

Jót tenne a sorozatnak egy keleti vonulat is, az inkább hatna az újdonság erejével, mint az ezerszer látott angolok.

Réka - 2015. 03. 20. 23:23

Fúú, ez a rész volt eddig az évad legjobbja. Pörgős volt, dinamikus.

Most Ecbert… wtf? Mekkora surmó.
remélem Rollo tènyleg kap valami jót, nem tudom a medve és a kiràlylàny kik, mely nemzetek lehetnek.. várom Odin gyerekét :)

Sempronius89 - 2015. 03. 20. 23:58

Réka: Orosz vonal? :D

Mondjuk Odin már mesélt a Kijevi hercegség megalapításáról a fattya által…

Qedrák - 2015. 03. 21. 18:02

Rollo csak nem mehet Oroszországba, elvégre nem annak a vidéknek a mitikus alapítója, hanem egy másiknak. :)

Egbert viszont zseniális. A záró képsorok alatt éppen azon filóztam, hogy bár a nyál is kifröccsen a szájából, mennyire túljátszotta Linus Roache a szerepét, erre kiderült, hogy pontosan ez volt a célja. :D

Egyébként pedig Judithnak a valóságban nem is Aella volt az apja, hanem Nagy Károly családjából származott, csoda, hogy ezt nem használták fel, mint lehetséges szálat.

rhaena - 2015. 03. 21. 19:05

Oké, eddig senki nem hozta fel, szóval csak nekem tűnt fel amit Floki mondott? Hogy Harbard/Odin látogatása halállal és élettel jár? Siggy meghalt, és Aslaug tuti, hogy terhes lesz Harbard/Odintól. Vagy ez csak így nekem egyértelmű?

Ecbert-nél meg, amikor azt mondta, hogy hagyjatok egyedül a fiammal, akkor esett le, hogy basszus, ez kamu.

Tiger27 - 2015. 03. 21. 19:36

nem értem Ecbertnek miért volt jó, hogy lemészárolták a pogányokat? Ragnarékra akarja kenni vagy mi??

sehrezad - 2015. 03. 21. 22:39

Már a küldetés kiadásakor lehetett sejteni, hogy mi Eckbert valódi célja – volt egy olyan gyanús félrenézése. A fia nem volt beavatva, csak annyira kiszámítható, hogy tudta a király, hogy egy megcsalás után a vikingeken fogja levezetni a dühét.

Az utolsó mondata pedig arra utalt, hogy Nagy Károlynál akar ezzel bevágódni – Ragnarnál meg megpróbálja eladni, hogy nem tudott róla, de felkoncolta a tetteseket.

deku82 - 2015. 03. 22. 00:20

Sikerült becsapni, ügyes volt.
Párizst pedig várom.

baggio - 2015. 03. 22. 01:21

Tiger27, volt is egy jelenet a telepesek véráldozatánál, mikor a nemesek már rágták a fülét, hogy hogyan engedheti meg a földjük ilyen megszentségtelenítését. Két legyet ütve egy csapással pedig ezt úgy oldotta meg, hogy a pogányokat is lemészároltatta, miközben a nemeseknél is tud egy kis tisztogatást végrehajtani. Szomorú hány embernek kellett meghalnia csak a vallása miatt.

Norbii - 2015. 03. 22. 08:09

Már jóval előtte tudni lehetett hogy ez lesz. mármint a ceremónia előtt. A 2. évadban Echbert beszélt a fia feleségével, egy pár szót, és ott teljesen egyértelművé tették hogy ebből gondok lesznek. Echbet mindig is egy sunyi személyiség volt, ezért is nem lepett meg, sőt már vártam.

Norbii - 2015. 03. 22. 08:10

mármint nem a 2. évadban hanem a 3. évad 2. részében

Réka - 2015. 03. 24. 13:49

@rhaena: Fölötted hárommal írtam a terhességről, azaz Odin gyerekéről :D szóval nem, nem csak neked tűnt fel.

Egbertről egyébként elterelték a nézők figyelmét, mert míg az előző évadban, ill. a bemutatásakor sejteni lehetett, hogy nem lesznek nagy barátok a vikingekkel, utána viszont, hogy Athelstannal jóba lett, érdeklődni kezdett a kultúrájuk iránt, már feledésbe merült a régi énje. Persze a vér nem válik vízzé, meg azért az érdeklődése sem volt teljesen kamu, csak hát ez akkor is az ő birodalma.

Vicces, hogy a történelmi Egbert egyik fia: Æthelstan :)

Körkérdés: Vajon Ragnar karakterét eléri a végzete Franciaország után (kígyók, Aella)? Mert a fiai, főleg Ivar akkor tudnak színre lépni igazán, és akkor tudják lerohanni Angliát. Bár ez a kérdés biztos volt már, de most ti hogy látjátok? A sorozat címe nem Ragnar, hanem a Vikingek.

szaki - 2015. 03. 24. 14:53

@Réka: Én is egyetértek veled. Egbert úgy keveri a kártyát, ahogy neki jó. Végül is ő legyőzte a vikingeket. Ragnar érdeke volt, hogy letelepedhessenek. Ő megadta ezt nekik, közben meg jól kihasználta őket Mercia megszerzésére.
Nem hiszem(remélem), hogy megölik Ragnart, bár a jós is arra célozgatott. Pedzegette a Rolló-hercegnő házasságot, szerintem abba az irányba viszik el a történetet. És ezek után talán Rollo is több szerepet fog kapni főleg, hogy megint felszínre tört a becsvágya.

Réka - 2015. 03. 24. 16:34

@szaki: Valljuk be, Rollo meg is érdemli, hogy ő legyen Normandia királya, mert a visszakönyörgése óta csak csapong. Azért fura lesz, ha Robertként fogják hívni :D

Marcsi - 2015. 03. 24. 19:59

Nagy kedvenc a sorozat :-)

rhaena - 2015. 03. 24. 20:50

@Réka, afölött úgy látszik elsiklottam. :D Csak annyira fura nekem, hogy minden fórumon minden más témáról élénk viták zajlanak, csak ezt nem hozza fel senki. Persze, vannak izgalmasabb fordulatok is, de na… :D

szaki - 2015. 03. 26. 08:59

@Réka: Igen, ami jár az jár. Az is érdekes vonal lenne. Attól már csak az lenne a furább, ha Róbert Gidának hívnák. :D
Ha jól megnézzük, Ragnar nélkül még nem igazán találnak el más földrészekre. Mikor Horikkal mentek is, majdnem eltévedtek. Ha Ragnar nem lenne, nem lennének nagyszabású terveik. Ő a mozgatója a portyázásaiknak.
Kíváncsi leszek, a Floki-Athlestan ellentét mikor csúcsosodik ki, már nagyon éleződik. Igaz valahogy Floki már az elejéről fogva nem bírta a “csuhást”. :)

Réka - 2015. 03. 26. 09:39

@szaki: De ha belegondolsz, hogy van egy mag, akik azért már jó pár éve utazgatnak Ragnarral (mert eltelt 5-6 év az első utazás óta), akkor viszont már kell lennie jó pár vikingnek, akik tudnak navigálni.

A Floki-Athelstan ellentét szerintem akkor fog kiéleződni, amikor megtudják, hogy a farmereket megölték Wessexben, és szerintem ott lesz valami… bár nem hinném, hogy tettlegességig fajul. MAx Floki elhagyja a királyát, és remeteségbe vonul.

szaki - 2015. 03. 26. 12:57

@Réka: Ez igaz. Bár gondolom, nem osztja meg a tudását boldog boldogtalannal, valamilyen szinten ez a tudás a hatalmát erősíti.
Az érdekes pillanat lesz, amikor Ragnarék rájönnek, hogy a településnek annyi. Nem tudom, mit tudnak csinálni, hacsak nem fognak össze Merciával, de a letelepedési terveikről lemondhatnak. Max. marad nekik a portyázás. Talán a történelemben is úgy volt, hogy Anglia után Frankföldet fosztogatták.
Lehet, Egbert már sántikál valamiben, amikor felmerült Nagy Károly neve is. Lehet, figyelmezteti.
Flokinak az egyik vesszőparipája a vallásuk, abból szerintem nem akar engedni. A településük lerombolása mintegy újabb beigazolódása annak, hogy a keresztények megbízhatatlanok.

Brynden Rivers - 2015. 03. 27. 10:35

Megoldás:

Athelstan és Lagherta segítségével Floki megöli Egbert fiát, örökösét, bosszúból a településükért.

Egbertnek hatalmas utódlási gondja támad, meggyengül, amit a szomszédai, nemesei kihasználnak.

Floki és Athelstan kibékülnek.

Réka - 2015. 03. 27. 12:52

3×06: huh,azt a @va… nehéz ezt kommentelni.
Gyönyörű volt a párhuzam a keresztény és a pogány rituálé között.
Athelstan a két világ közé szorult, ahol már nem volt helye.

Ja, és a VIkingek történetének legkínosabb pillanata: Ragnar, gyere, hadd mutassalak be Jarl Borg fiának.. pffff

Ayrons - 2015. 03. 27. 12:55

Meglépték , kellett mert így már nem lesz segítségük a Vikingeknek főképp a frankok ellen nem lesz tanácsadás, és gondolom ezért is vesztenek majd. Történelemben nem ezért vesztenek (frank lovasság :3 ).
Ragnar magára fog maradni és kezdem azt hinni nem kígyó verem lesz itt.

szaki - 2015. 03. 27. 13:08

@Réka:
Jól beletrafáltunk. Pont ezt boncolgattuk. :)
Még nem láttam, csak belenézegettem…

deku82 - 2015. 03. 27. 13:23

Ragnar nagyon egyedül maradt, hatásos volt a végén ez a beállítás. Annyira akarja Párizst, hogy Egbert árulását is eltitkolja. Jön még 4 rész, aztán meg a 4. évad. :)

Réka - 2015. 03. 27. 13:59

@szaki: akkor gyorsan nézd meg :D
amúgy itt a Húsvét, lehet, hogy Athelstan feltámad :)

Lemoni - 2015. 03. 27. 19:27

Brühühü :((((

de!!!
értem én, hogy ki akarták maxolni a sokkolást, de ennyire hollywoodiasan gagyi teátrális módon, ahogy csinálták Judith és Athelstan jeleneteiben, inkább csak kínosan feszengős volt, mint drámai. Na jó, a női hisztik a rész elején már kiverték a biztosítékot nálam…….lehet magyarázni, hogy így volt “életszerű”, de akkor is.

Tiger27 - 2015. 03. 27. 21:08

Ragnar tudja hogy Floki ölte meg Athelstant? A végén miért vette fel a keresztet? Azt sem értem, hogy a pogány támadás túlélőjét miért ölte meg?

Mordekai - 2015. 03. 28. 07:01

Tiger27:

Valószínűleg azért ölte meg, mert ha kiderül az angolok tette, az betesz a párizsi terveknek. De Erlendur mintha már tudna valamit…

Ayrons - 2015. 03. 28. 07:03

Persze hogy tudja hogy Floki ölte. Igazából Ragnar valahol számított erre , csak nem tudott ellene tenni semmit, előszelei : karperec nem viselése, Floki szurkálódásai,és háttérbe dumája, ja meg újra keresztény ima mondása. Csak Ragnar király és nem szállhat szembe az egész néppel mert az öngyilkosság.

Nyaklánc emlék hogy mindig emlékezzen Athelstanre. Meg úgy mindig rajongott a keresztény kultúráért .

Öreget azért kellett eltenni , ne hogy elkotyogja mindenkinek mi történt , így a Párizsi akciónak annyi lenne.

Tiger27 - 2015. 03. 28. 08:42

Értem, koszonom szepen a valaszokat! :)

Agrael81 - 2015. 03. 28. 10:28

Ebben a részben kiderül már hogy Erlendur miként élte túl?Mert ez számomra nem kerek…

Lemoni - 2015. 03. 28. 12:57

Amúgy akkor megszületett a későbbi Nagy Alfréd? :O

naughtyl - 2015. 03. 28. 13:18

ő lesz az bizony. aki Ragnar fiaival fog harcolni:)

Qedrák - 2015. 03. 28. 17:31

Nagy Alfréd, mint Athelstan fia. :D
Bezzeg szegény Björn lányának már nem találtak semmilyen nevethető történelmi személyiséget. :)

yooha - 2015. 03. 28. 18:41

Szegeny hirhozo! Ha nezett volna filmeket, tudhatta volna, hogy ha megkerdeznek valakit, hogy “ki tud meg errol?” es azt mondja, hogy senki mas, akkor kinyirjak :)
Ilyenkor azt kell mondani, hogy mar funek-fanak elmondta.

Crias - 2015. 03. 28. 18:59

Szerintem!!!!
A keresztet azért vette fel (mellesleg a fejét is leborotválta ám) hogy úgy jusson be párizsba mint egy pap (bár a tetoválásokkal a fején nem tudom mit kezdene).

Norbii - 2015. 03. 28. 19:51

Ive always believed that death is a fate far better than life for you will be reunited with lost loved ones but we will never meet again my friend I have a feeling that your God may object to me visiting you in heaven.

:((((((((((((((((((((((((((((((

Crias - 2015. 03. 28. 20:10

valamiért megette a kommentemet a spam filter, na de akkor tőmondatokban:
Kereszt: azért vette fel hogy bejuthasson papként Párizsba (személyes vélemény)

Sempronius89 - 2015. 03. 28. 20:45

Szerintem is papként akar majd bejutni Párizsba.

A vallást biztos nem akarja felvenni, mert mondja is Athelstan hullájának, hogy nem azért kér bocsánatot amit tett hanem azért amit tenni fog, vagyis irtani fogja a keresztényeket.

Poghy - 2015. 03. 28. 22:30

Iszonyat rész volt, nagyon jól volt összerakva.

Az öreget nem csak azért ölte meg Ragnar, mert a saját terveit is rontotta volna, hanem egyben úgy is hitte, hogy jobb lesz a megtört embernek a családjával. Ezért is volt érdekes párhuzam, hogy mennyire mást jelent Ragnarnak viking kollegája és Athelstan halála. Amikor Ragnar eltemette a papot, és volt az a bizonyos mondata, akkor jöttem rá, hogy ő most találkozik először az örök búcsú fogalmával, és ez egy erős érzelmi pluszt adott a jelenetnek (+ Travis Fimmel is jól adta elő az egészet). Flokiért is végig izgultam, mert benne volt a légkörben, hogy ebben a részben vagy ő, vagy a pap távozik. A mostanában kicsit hanyagolt kultúrális dolgok bemutatása is piros pont jár a készítőknek.

Cápi - 2015. 03. 29. 11:48

Valahogy nekem se Siggy, se Athelstan halála nem volt hangsúlyos, csak így megtörtént és … annyi. Kb. semmit nem mozdított meg bennem a téynük.

Nem értettem igazán azt sem, hogy mire fel történt Athelstannak ez a hirtelen megtérése azon kívül, hogy Flokinak lett végre tényleg indoka megölni. Az a beszűrődő-fényes, megtaláltam az istent jelenet számomra egyszerűen kínos volt, hogy most… WTF. Ilyen “semmiből jött”. Ahogy írták feljebb, kínosan feszengős mind Athelstan megtérése, a megölése meg Judith jelenete is. Valahogy ilyen sokat akarnak markolni az írók, de keveset fognak érzet.

A legvégén Ragnar monlógja viszont tetszett, de nem érzem jelenleg azt a színvonalat, ami az első évadban volt.

Réka - 2015. 03. 29. 19:51

Athelstannak rendszeresen voltak látomásai – stigmák stb, szerintem volt füle-farka a hit beteljesedésének.

bëiz - 2015. 03. 30. 15:19

Tegnap megnéztem. Az utóbbi rész visszahozta a hitem a sorozatban. :) Szerintem az évad legjobb része volt.

baggio - 2015. 03. 31. 00:15

Remek rész volt, és ezek szerint tényleg jól láttuk a promóképeken Ragnar megkopaszodását :( :) a hit pedig tényleg nagyon fontos, fantasztikusan járták körbe ezt a témát most is. Ilyenkor érzem át igazán, mennyit vesztett a modern kor embere azzal, hogy – Nietzsche szavaival élve – “megöltük Istent”.

Manul - 2015. 03. 31. 12:19

Nekem már eddig is feszengősek voltak Athelstan látomásai. Nem fognak hiányozni.
Spoiler:

Korábban mondta a látó, hogy az élő nem tudja elfoglalni Párizst, csak a halott.
Rémlik, hogy olvastam valami ilyesmit. (Talán Rudolf Pötner: A viking kaland c. könyvében.) Sajnos nagyon régen olvastam és nem emlékszem melyik vikingről, és milyen hadjáratról volt szó. De úgy sikerült bejutni egy régóta ostromlott város falain belülre, hogy azt kamuzták, hogy haldoklik a királyuk, és mivel már megkeresztelkedett, szeretné ha megszentelt földben nyugodna. A városiak vesztükre beengedték a temetési menetet. Lehet, hogy ezért vette fel a keresztet?

szaki - 2015. 03. 31. 15:21

Az milyen nagy Loki-Floki hasonlat volt, amikor Floki megindult, hogy elintézze Athelstant és Rollo mögött lépdelt, majd amikor Rollo hátrafordult, csak egy kutya volt ott, visszafordulva Floki már előtte ment. :)

Brynden Rivers - 2015. 04. 01. 07:37
Ati7 - 2015. 04. 01. 16:38

@Manul

SPOILER!

Jól emlékszel, valóban volt ilyen, csak az nem Ragnar volt, hanem Björn. Amikor Luna városának ostroma -valójában azt hitte, hogy Rómában van- nagyon elhúzódott, akkor adta be ezt a cselt a lunai püspöknek.

Sempronius89 - 2015. 04. 01. 17:53

Manul: Párizs ostromakor vérhas járvány tört ki szerintem erre gondolt a látó.

Réka - 2015. 04. 03. 14:30

Uhh, Floki csatakiáltásába beleborzongtam a végén, nagy forma. Helga nem tudom mit csodálkozik, ennyi év alatt rájöhetett volna, kivel él együtt..

Ja és külön pont a készítőknek, hogy a skandináv hagyományokhoz híven a nemi egyensúly lassan meglesz, és a női karakterek nem passzív szereplők, hanem igenis aktívan alakítják a történelmet. Éljen! :)

rhaena - 2015. 04. 03. 18:03

SPOILER TALÁN AZOKNAK IS AKIK FEL VANNAK ZÁRKÓZVA

A párizsi hercegnő lesz Rollo felesége! a Medve és a Hercegnő… :D Egyébként Morgane Polanski rettenetesen irritálóan játssza a karaktert és nagyon idegesítő, hogy egyedül neki van francia akcentusa. Akkor vagy mindenkinek, vagy senkinek…

A másik meg, hogy most nagyon sok helyen olvastam, hogy rengetegen arra számítanak, hogy Floki meghal… De én nem hiszem, hogy az írók 3 fontos karakter kiírását meglépnék egy évad alatt, főleg úgy, hogy Aethelstan és Floki is nagy közönség kedvencek (Legalábbis utóbbi már csak volt :D).

rhaena - 2015. 04. 03. 21:24

* sorry, javítom magam, ott aa végén az “előbbi” akart lenni

Manul - 2015. 04. 03. 23:34

rhaena:
Hol lehet még vikingek-kibeszélőt olvasni?

Réka - 2015. 04. 04. 08:49

hivatalos Vikings Facebook pl

Sempronius89 - 2015. 04. 04. 11:07

Hát bocs volt 1-2 jó rész, de ez nagyon nem adta.
Gagyi volt nagyon a végén mikor a Viking fejesek álltak a festett a Párizs előtt.
Nem lesz cancel, de kikerült a top kedvencek közül.

SPOILER:

Ragnar is egyre ellenszenvesebb, már tényleg gyanús nekem, hogy lesz itt a 10. részben kígyóverem majd a 4. évad előtt time jump.

Cápi - 2015. 04. 04. 11:26

Valahogy engem se ránt be most annyira a sorozat, mint az elején. Valő
ószínűleg szinte egyedül vagyok a véleményemmel, de nekem Floki már néha fárasztó. Eszméletlen jó karakter, de néha nekem már sok. Helga is úgy nézett rá, mint akinek eddig fel se tűnt, hogy kivel él együtt, Athelstant azóta utálja meg akarja ölni, mióta csak ismerik egymást, komolyan ennyire meg kellett lepődni ezen?
Porunn kínlódását sem értem, hogy egy csúnyább sebhely miatt miért ne lenne képes gyereket nevelni vagy teljes életet élni, mior Björn meg szereti. Áhhh…

rhaena - 2015. 04. 04. 17:43

@Manul
Én pl azt szoktam, hogy ha egy konkrét kérdésre érkező vélemények érdekelnek a sorozattal kapcsolatban, akkor azt beírom (angolul) a keresőbe, és olyankor ki szoktak jönni fan-fórumok és hasonlók. Ahol még érdekes dolgokat lehet találni, az a Vikings Wiki, ott a szócikkekhez hozzá lehet szólni és például a Vándorhoz is érkeznek sorba az érvek Odin és Loki mellett! :)

Mordekai - 2015. 04. 05. 09:18

A mostani részben az eleve édeskevés 40 percből 14 jutott a vikingekre. Nagyon nem jó ez így :/

Qedrák - 2015. 04. 05. 11:20

Nem is értem, hogy Kopasz Károly miért nem rendelkezik a nevéhez méltó hajviselettel. :P
Elnézve viszont a wessexi eseményeket, már azt is értem, hogy Judithot miért tették meg Aella lányának, és nem pedig az övének, ahogy az eredetileg lett volna. Egbert pedig lassan nem hagy senkit a világon, akit legalább egyszer ne vert volna át. :)

deku82 - 2015. 04. 05. 12:33

Először azt gondoltam, hogy Párizs csak egy apró kitekintés lesz, de ennyi karakterépítéssel oké, hogy több részre elég. A pici Alfréd talán a 6. évadra már fel is nő.

szaki - 2015. 04. 08. 21:40

Egy kis kedvcsináló Párizs megtámadásához. :)

https://www.facebook.com/video.php?v=680624848709059&pnref=story

deku82 - 2015. 04. 10. 18:44

Ez egy elég rendes ostrom volt, láttunk itt mindent. Ami meglepett, hogy most csak statiszták haltak meg. De abból rengeteg. A franciák mernék, le is mészárolhatnák a maradékot.

sehrezad - 2015. 04. 11. 00:08

Cápi: Én kezdetektől fogva nem értem, mi ennyire érdekes Flokiban, az ő karaktere az, aki legjobban untat és idegesít egyszerre.

norbi - 2015. 04. 11. 10:47

fantasztikus ez a sorozat.
egy ostrom így néz ki. tökéletes volt.
összehasonlítva a trónok harcában királyvár ostromával, ég és föld..

Sempronius89 - 2015. 04. 11. 12:16

Nem adja annyira ez az évad, de ez az ostrom tényleg nagy volt.
Lám-lám lehet kis pénzből is ilyen látványosra csinálni…

Szerintem az amúgy kedvenc Got-ban a robbanásra elpazaroltak vagy 2-szer annyi pénzt, mint itt az egész ostromra.
A végeredmény ott volt egy gyönyörű effekt, meg egy semmilyen ostrom a vaksötétben, itt viszont egy kb 25 perces kőkemény igazi ostrom a napvilágnál.

Én inkább erre szavazok.

Qedrák - 2015. 04. 11. 15:03

Remek ostrom volt, imádtam minden percét. :)

Szegény Flokit Szent Dénes vére megállította, és annyira vártam a végén, hogy a fejére zuhan egy égő gerenda, de csak nem lőtték el ezt a klisét. Viszont, amikor egyfajta inverz fej nélküli lovasként úszott a Szajnában, kiváló pillanat volt. Már csak arra vagyok kiváncsi, hogy Ragnarnak mi az a nagy ötlete, amivel be akarja venni Párizst, és amit a végén emlegetett.

Cápi - 2015. 04. 11. 19:06

Qedrák: szerintem elég evidens, bár leírták már itt is a történelmi hátteret, így adja magát.

gyerecske - 2015. 04. 11. 20:34

Évad egyik legjobb része volt.

yooha - 2015. 04. 12. 09:12

En azt szeretem, hogy a korszakrol a fejemben elo lyukakat betomkodi. Pl. sose tudtam, hogy a vikingek jartak Parizsban, sot azt se, hogy Parizs mar letezett ekkor. Oke, hogy volt Nagy Karoly meg verduni szerzodes, de a tobbi nagy sotetseg.
Meg Anglia Hastings elotti elete is csak “hat ilyen szasz kiralyok voltak, pl. Nagy Alfred.” Koszi’ History!

Manul - 2015. 04. 12. 15:13

Szerintem a végén Ragnartól, hogy ő nagyon türelmes ember, jelentheti azt, hogy ostromzárat tervez, kaja nem megy be, ők meg berendezkednek hosszútávra a falak körül a kint maradt terménnyel és állatokkal, aztán az éhség és a járványok tegyék a dolgukat odabent. Mondjuk ennek ellentmond, hogy az előzetesben megint ostromoltak. Meglátjuk. De hogy Porunn karaktere milyen baromságot csinált már megint? shieldmaiden létére elbujdosik, mert bibis lett a pofija, vagy elbujdosik, mert jujj, de nagy teher anyának lenni? Engem már egyenesen irritál. Ha abbahagyom a sorozatot, az miatta lesz. Ezzel a pár másodpercével is majdnem sikerült hazavágnia ezt a tuti kis részt.

Crystal - 2015. 04. 12. 17:19

Na, ez király volt. (Mondjuk valószínű volt, hogy senki nem fog meghalni, csak Floki vagy Lagertha jöhetett volna szóba, de elég szereplőt írtak már ki idén.) Amúgy Floki nekem se a szívem csücske, ideje már kezdeni vele valamit, de a lebegő fejes jelenet jó volt.
Porunn remélhetőleg örökre távozott.

Ineteq - 2015. 04. 12. 21:44

Eddig szidtam ezt az évadot, de ez az ostrom… Az egész sorozat egyik legjobb része volt, még ilyet sokat.

Ayrons - 2015. 04. 13. 07:49

Hosszútávú ostrom nem jó , bármikor érkezhet erősítés és hátba támadja őket.

Brynden Rivers - 2015. 04. 13. 08:01

@yooha:

Kb. semmi sem úgy történt vagy akkor mint a sorozatban
100-150 év történelmét sűrítik 10-15 évbe

“The earliest recorded planned raid, on 6 January, 793, was on the monastery on the island of Lindisfarne, off the east coast of England”

“The Duchy of Normandy was created for the Viking leader Rollo after he had besieged Paris. In 911, Rollo entered vassalage to the king of the West Franks Charles the Simple.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Viking_expansion

Brynden Rivers - 2015. 04. 13. 08:03

Szerintem is a GoT-nál jobb a Vikings jelenleg, és az összevetés releváns én a Vikings-ot fél-fantasyként nézem nem történelmi sorozatként (mint pl. a Rome)

Jimbo - 2015. 04. 13. 09:05

Ez az ostrom korrekt volt, ütős volt, ahogy a francia hercegnő felspannolta a katonákat. Amikor Rollo elindult, akkor meg azt hittem egyedül beveszi Párizst:))

Poghy - 2015. 04. 14. 20:59

Iszonyat jó volt az ostrom, totál megleptek a készítők egy ilyen nagyszabású csatajelenettel, nem néztem volna ki a sorozat költségvetéséből, hogy ilyet tudnak. Összehasonlítani talán a GoT-os falas résszel lehetne, és még annál is jobban tetszett ez az ütközet. Plusz Floki, illetve az őt játszó színész is rátett egy lapáttal, szóval szerintem is a Vikings egyik legjobb része volt ez a mostani. Évadzárónak is simán elment volna, de az a sejtésem, hogy a fináléra valami még ütősebbet tartogatnak a készítők.

bëiz - 2015. 04. 15. 21:35

Csak azért jöttem, hogy az egyensúly meglegyen: a GoT-nál nem jobb :) A got sokkal összetettebb, csavarosabb, a színészi játék erősebb, a látvány már-már filmes (elég csak megnézni az utóbbi részt). Több és érdekesebb karaktereket mozgatnak benne, intrikában sincs párja.
De felesleges egyébként összehasonlítani a kettőt. Tényleg csak az egyensúly miatt írom :p
Ettől függetlenül ez az ostrom jól sikerült, ügyesen megoldották. Le a kalappal. Bár nem tudom miért volt szükség a sebesült arcú asszony 1 perces kínlódására, az egész rész kiegyensúlyozottságába sikerült belebarmolni azzal az apró jelenettel.

Cápi - 2015. 04. 16. 21:13

Najó azért a GoT-otne hasonlítsuk már a Vikingshez, ég és föld a kettő…

Réka - 2015. 04. 17. 14:57

A 3×9 számomra elég vontatott és unalmas volt, de lehet bennem van a hiba. Ecberték nem érdekelnek, tiszta fertő az egész, és túlságosan hatásvadásznak tartom azokat a jeleneteket, amikor “Ragnar király jelentőségteljesen néz Lagertha, Rollo és Floki szemébe”. Bahh, ezek úgy megsűrűsödtek… nemrég az a “gyülekezzünk és nézzünk keményen Párizs irányába” -.-

A kézlevágós jelenet tetszett, abban volt spiritusz.

deku82 - 2015. 04. 18. 12:52

És ez is remek volt. A falon volt sarló, itt meg ez a henger. Apuci barátkozik a menyével. Ragnart megkeresztelik halála előtt, szerintem tele van jó jelenettel, és mindről hosszan lehetne dumálni. Nagyon gyorsan eltelt ez az évad is, remélem a fináléban se csalódok.

gyerecske - 2015. 04. 18. 16:24

Nekem is tetszett,kíváncsi vagyok a fináléra.

Cápi - 2015. 04. 18. 23:41

Nekem egyre unalmasabb az évad. A wessex-i esmeények abszolút semmitmondóak, a múltheti ostrom klassz ovlt meg a heti részben tetszett, hogy “rájöttek”, hogy ha a franciák leöntik a forró olajat, azt felgyújtva leég a kapu, de ezt leszámítva nekem már sok Ragnar kínlódása és a “jelentőségteljes” (totál semmitmondó) egymásra bámulása a karaktereknek…

Poghy - 2015. 04. 19. 00:25

Nem volt rossz rész, de azért akadtak hibái. Egyrészt Ragnartól karakteridegennek tűnt, hogy a közéleben sem volt az esti támadásnak, másrészt a wessexi szál totál érdektelenre sikerült. A lefejezésen azért jót derültem, meg a rész eleji esti akció is rendben volt.

Fináléval kapcsolatban elég magasak az elvárásaim, egy komolyabb tömegmészárlást betippelek, illetve valószínűleg Ragnartól is búcsúzunk és meglesz Rollo hatalomátvétele (tippre Ragnar vagy a betegségébe hal bele, vagy Floki öli meg).

Sempronius89 - 2015. 04. 19. 09:29

A rész nem adta, de fináléra nagyon kíváncsi vagyok én is rengeteg opció elképzelhető, a kutatott történelem meg a sagák ismeretében is.

Tiger27 - 2015. 04. 19. 10:47

én nem értem Ragnaron miért nem tud segíteni senki?? ha nagyon akarnának tudnának keríteni neki valami orvost…

Cápi - 2015. 04. 19. 12:24

Mert így szerinted a 9. század közepén ki tudnak kezelni egy ilyen tünettel járó betegséget, mikor a Kattegattban pusztító járvánnyal sem tudtak mihez kezdeni? =/

Sempronius89 - 2015. 04. 19. 13:29

A vérhast még a 15. században sem tudták gyógyítani nem, hogy a 9. században.

Ez vitte el I. Albert királyunkat meg az angol V. Henriket is.

Azért, hogy érdekes legyen nem 100%-osan halálos csak kb 90%-osan úgyhogy van remény.

Tiger27 - 2015. 04. 19. 14:23

de Ragnar a csatában sérült meg amikor leesett, nem vérhas betegsége van…vagy rosszul tudom??

Sempronius89 - 2015. 04. 19. 15:15

Tiger27: Folyamatosan véreset hány meg nem marad meg benne semmi és a városban is járvány van.

Qedrák - 2015. 04. 19. 16:19

A karakterek jelentőségteljes egymásra nézése mindig a Honfoglalást juttatja eszembe, ott időzik a kamera végtelen hosszú ideig a különböző szereplők tekintetén. :)

Én amúgy nem vennék mérget Ragnar búcsújára, elvégre a fentebbi kommentekben pont meg lett említve az a haldoklós trükk, amivel utóbb Björn próbálkozott Lunában.

Collector - 2015. 04. 19. 20:58

Ragnar zuhanás közben sérült meg. Az oldalával nekicsapódott egy gerendának. Mivel véreset vizel, gondolom megsérült a veséje. Ha megrepedt a vese vagy gyulladása van a szervezetnek, akkor láz is….attól is hányhat….szerintem nem a vérhassal küszködik.
A legenda szerint mind tudjuk, hogyan kellene meghalnia. Kár lenne azt kihagyni. Főleg, hogy King Aelle-nél be is hozták ezt a szálat az első évadban. Ha mégis így hal meg, akkor én nagyon csalódott leszek. Ráérne az még a következő évadban. Utána jöhetnek a srácai, no meg Rollo, akinek szépen megágyazták most a jövőjét. (De lehet az is, hogy Travis Fimmel jövőre elfoglaltabb lesz filmes ügyei miatt (a Warcraft filmben is fő karaktert fog játszani). Lehet ezért kényszerülnek tőle most megszabadulni ?!) Valahol olvastam a készítőkkel egy interjút amiben megemlítik Björn délebbi tevékenységeit…meg a közel-keleti csatangolást..meg Grönland-Izland vonalat.. lehet, hogy ezért Floki a Floki.és ő lesz az a bizonyos).

szaki - 2015. 04. 20. 11:17

Valszeg az van, amit Collektor mond, hogy Ragnar rendesen összetörte magát a zuhanáskor, szerintem még bordája is tört, azért köhög véreset. Nem volna jó, ja meghalna. Szerintem gyógyulgat, ezért is fog kapni nagyobb szerepet Björn az ostromban. Igen még ott van az Egbert ellen tett fogadalma, hogy megismerteti vele a haragját. Lehet lepattannak Párizsról (mert nem tudják bevenni) és visszatérnek Angliába portyázni. Nagyon kíváncsi vagyok a végére. :D

Sempronius89 - 2015. 04. 20. 19:43

Lehet igazatok van, ezért várós nagyon az utolsó rész, mert tényleg sok a kérdés.

Tommy Drama - 2015. 04. 21. 00:15

Ragnar nélkül én nem tudom elképzelni a sorozatot, nincs még egy ilyen erős karakter, nagy öngól lenne a kiírása.

Agrael81 - 2015. 04. 21. 09:56

“Bocsáss meg Barátom,nem azért amit tettem, hanem amit tenni fogok…”
Nem hiába mondta ezeket a mondatokat,Ragnarnak már akkor meg volt a terve..Nagyon epic évadzárót várok.

peethimself - 2015. 04. 21. 22:49

“Ragnartól karakteridegennek tűnt, hogy a közéleben sem volt az esti támadásnak”

Gondolom ilyen sérülésekkel nem akart csatába vonulni, elvégre halála után találkozni akar Athelstannal, ahhoz pedig meg kellett keresztelkednie. Azt meg holtan nehezebb. :D

Agrael81 - 2015. 04. 24. 09:47

Na ezt nevezem évadzárónak…:)

Réka - 2015. 04. 24. 11:50

Jó volt, nem lepett meg a trükk, mert már megjósolta a Látnok. :) Bár nem hinném, hogy ilyesmit akkoriban túlélt volna bárki is.

Hajrá Rollo, vicces volt az utolsó jelenet :D Lesz ebből még szerelem.

rhaena - 2015. 04. 24. 17:20

Rollo akkor cukorbogyó volt az utolsó jelenetben, ahogy vigyorogva köszönt franciául… A hercegnő egy hülye p***a, ha neki nem kell Rollo, nekem jöhet :D

Qedrák - 2015. 04. 24. 17:57

Hangulatos volt az évadzáró, bár nem estem hanyatt tőle. Kicsit zavart az, hogy a templomban ájultan összeeső császári apuciból hirtelen keménykezű uralkodó lett, a lánya pedig, aki eddig határozott és erős volt, egy hisztis p*csává vált. Odóról meg kiderült, hogy szadista. Valahogy egyik karakterből sem következett ez.

Sempronius89 - 2015. 04. 24. 20:11

Hullámzó volt nagyon ez a rész is. Volt amikor nagyon magával ragadott a hangulat, meg voltak meh részek is, mint a BDSM Odo annak nem tudom mi értelme volt, azon kívül, hogy a szürke nevű förmedvény miatt ez a divat és emiatt ide is betették.

Várom a következő évadot reméljük a hibákat kijavítják és érdekes történetet kapunk, mert a 2. után azért tudni lehetett mi fog a 3.-ban jönni viszont ez most nem így van.

Dob - 2015. 04. 25. 06:11

Én abban a hitben voltam, hogy köztudott, hogy Floki ölte meg a papot. Ez kicsit meglepett, hogy ez a nagy lelepleződés

steelwolf - 2015. 04. 25. 06:17

Most minek megint egymásnak fordítani a 2 testvért? Ezt már egyszer ellőtték!

Tiger27 - 2015. 04. 25. 11:22

Én is teljesen biztos voltam benne, hogy Ragnar tudja hogy Floki ölte meg a papot… viszont ha eddig nem tudta, most hogy tudta meg??

Jimbo - 2015. 04. 25. 11:23

Ez a rész nem volt méltó egy évadzáróhoz…
Jobb is, hogy egy évet kell várni az új részekhez, addigra talán megbocsátok ezért az évadért.

Qedrák - 2015. 04. 25. 11:34

Elvileg úgy tudta meg, hogy Floki a koporsója mellett elmondta neki, vagy legalábbis erősen utalt rá.

Lemoni - 2015. 04. 25. 12:04

Az ostromos résznél ellőtték az összes puskaport (= ötlet, pénz, látvány), így a finálé elég laposra sikerült. Rollo kapun belül, remélem a következő évad nyitányában a legmagasabb várfokról dobja a folyóba borsószem hercegkisasszonyt.

wondorog - 2015. 04. 25. 12:27

Sajnos ez az álhalál nagyon kiszámítható volt, bár én úgy gondoltam, hogy a Szent Patrik leplet akarja elégetni, hogy a katonák elveszítsék a hitüket, és látunk még egy utolsó csatát.

deku82 - 2015. 04. 25. 16:11

Rendesen meglepett Ragnar, hogy csak eljátszotta a halálát (azt hittem Rollo ugrik ki a koporsóból). Meg akkor már a megkeresztelkedése is a trükk része volt. Valaki ilyen sérüléssel előad egy ilyen hosszú performanszot (több mint egy hónap volt), érdekes. Meg így nem szólt akkorát, hogy “csak kifosztották” picit a várost, de lényegében nem öltek meg senki fontosat.

pluhi - 2015. 04. 25. 18:32

Nekem széthullott ez az évad. Kis Wessex, kis Párizs, kis Kattegat. WTF jelenetek, mint ez a korbácsolás, gyengusz színészek. A költségvetésből kihozták, amit lehetett, de ez a Párizs ostroma 30 emberrel már nem működött nálam. Párizs amúgy sem épp a tengerparton van, szal ott táborozgatni a 175km mélyen a Frank birodalomban kicsit vicces.

Ayrons - 2015. 04. 25. 19:21

Ezt én se értettem , hogy miért nem jött erősítést más grófoktól.

bëiz - 2015. 04. 26. 07:44

Hát ez gyenge eresztés lett így a végére. Mikor bekerült a koporsóba, az első gondolatom az volt, hogy ez egy trükk. Mikor vitték a kápolnába, végig azért szorítottam, hogy ne trükk legyen. Aztán persze kiugrott belőle… hagyjuk. Gagyi volt. AZ egész ötlet és az egész kivitelezés. Most komolyan: kinek jutna eszébe ötödmagával bemenni egy idegen birodalom templomába, totális helyismeret nélkül? Mégis mennyire lehet az ilyet eltervezni? Mert OK, kitalálja, hogy eljátssza a halottat, bemennek néhányan… na és akkor ott? Hogyan tovább? Lesz ami lesz alapon? Hát “nagy terv”, mit ne mondjak. XD Gratulálok.
Egész évadban erőltették nekünk Wessexet, erre a fináléban semmit sem kapunk belőlük? Egyébként az egész rész kapkodott, egy hónap ment el teljesen feleslegesen. Ragnar “nagy trükkje” nem indokolta az egész hónapos várakozást.
Sajnos egy középszer ez a sorozat, néhány kiemelkedő pillanattal. Lehet dobok neki egy kaszát.

Crias - 2015. 04. 26. 08:37

Ragnar tudta hogy Floki ölte meg Athlastant, mondta is a 9. részben talán, az ostrom után hogy ő nagyon türelmes ember és Floki meg fog még ezért bűnhődni, a koporsós jelenetnél csak bizonyosságot nyert a sejtése…

Az évadzáró nem volt rossz de nem is dobtam el a hajamat tőle, én a helyükben kicsit jobban feldultam volna Párizst meg hogy maradt katona és különben is hova lett a többi katona? :)

Jövő évadra biztató hogy 8000 statisztát akarnak felvenni :)

Tiger27 - 2015. 04. 26. 12:23

most akkor Ragnar nem is volt abszolút beteg??

Crias - 2015. 04. 26. 12:28

Dehogynem mikor beengedte a többieket akkor is összeesett a végén meg a hajón is eléggé megviselt…
Azért elég magasról esett le, még ha félúton fel is akadt valamin…

sehrezad - 2015. 04. 26. 15:49

wondorog: nem Saint Denis?

sehrezad - 2015. 04. 26. 15:52

Rollo és a hercegnő úgyis egymásra talál, gondolom, ők alapítják meg a normandiai hercegi dinasztiát.

Dantes - 2015. 04. 26. 21:38

bëiz :

Forgasd a történelem könyveket.

http://tortenelmiportre.blog.hu/2014/11/11/bjorn_ragnarsson

Igaz, ez Pisa-nál történt, és Björn tette. De a készítók amúgyis összemossák a dolgokat, például a normandiai házat egy másik, jóval későbbi viking támadás után alakul ,meg, de itt a két eseményt összemosták.

bëiz - 2015. 04. 27. 20:25

Tudok erről, de köszi a linket. Nekem is leesett, hogy ez a Björn vonal idecitálva, de Attól, hogy megtörtént még egy shitti plan volt. És könyörgöm, ne hivatkozzunk ennél a sorozatnál történelmi hűségre. Úgy keverik-kavarják a dolgokat, hogy lassan már nyomokban sem tartalmazza sem a legendákat sem a tényeket.

És leszámítva a történelmet: szerinted ez egy iszonyat jó, over the top terv volt? Őszintén? :) ha volt is ilyen (és nem csak legenda), attól még a világ legrosszabb hadicsele. Mint valami elcseszett, low budget, egyszemélyes Trójai faló. :) Ismétlem: az a bajom, hogy nulla helyismeret nélkül megjászották ezt az őrültséget, lesz ami lesz alapon (mellesleg úgy, hogy a fő cselszövő igen gyenge fizikai állapotban, szinte halálán van éppen). Nem tudtak semmit, bementek néhányan egy totál ismeretlen helyre. Lehetett volna ott 500 katona is éppen és semmi sem garantálta, hogy bárki magasrangú megjelenik a ravatalon, akit majd jól túszul lehet ejteni. Forgathatom én a törikönyvet napestig, ez akkor is egy 0 terv volt.

baggio - 2015. 04. 27. 23:19

“Lehet megtörtént, de shitty plan volt” – na menjél már a trollkodásoddal tudod hova… Maximum abba lehet belekötni, hogy a hely és a személy nem stimmel (meg hát az időben 100+ év alatt lejátszódó eseményeket sűrítenek egy emberöltőbe, de ez sajnos érthető, már Ragnar halálának felvetésénél is ment a sírás sokaktól, hogy akkor tuti kasza), viszont a nagy stratéga még egy működő tervet is képes 1000+ év távlatából leszólni, az agyam eldobom.

bëiz - 2015. 04. 28. 06:52

Attól hogy működött (tv-ben és egy legendában) még nem jó terv. És soha életemben nem trollkodtam (vagy nem tudod, mit jelent trollkodni). De jó, legyen. Elfogadom, hogy szerinted ez egy nagyszerű terv. Szerintem nem az, de lépjünk tovább. Elfogadom azt is, hogy átültettek ide egy Vasbordájú legendát. (Bár azt az egyet nehéz belátnom, miért egy sérült, haldokló akarta mindenáron leakciózni ötödmagával fél Párizst.) És nem, nem vagyok stratéga, de gondolkodni csak szabad, nem? Hagyjuk, mindegy, enélkül is volt hibája a résznek bőven.

czefi - 2015. 04. 28. 08:54

Az évadzárótól én is kicsit többet vártam de azért hogy szar terv lett volna… . Valóban az a része sántít, hogy mi van ha nincs ott senki akit túszul lehet ejteni, DE: Már az ostrom alatt az ördög fejszés démonaiként emlegetik a vikingeket a párizsiak. El lehet képzelni, hogy amikor végre vége az ostromnak, meghalt a királyuk, aki ráadásul keresztény hitre tért ( katonai, plusz vallási győzelem) az illető a saját temetésén egyszer csak kiugrik a koporsójából és a katedrális közepén torkon szúrja a püspököt… A korabeli, még elég babonás kereszténységet figyelembe véve, nem csodálom hogy az ilyet nem hogy megtámadni, még a közelébe menni sem mertek… Amúgy mielőtt lelökték a falról, jól megnézte a várost, szóval minimális helyismerete azért lehetett.
Én azért várom a következő évadot is, ez az évad kissé gyengébb, de nagyon jó alapszituációt hagyott maga után.

Réka - 2015. 04. 28. 08:59

Szerintem is shitty plan volt :) vagyis a készítők tolták túl a haldokló királlyal. El is játszhatta volna, hogy haldoklik, amiről tudott volna a népe is, csak a frankok nem.

Amondó vagyok, hogx azért volt jó ezva sorozat az elején mert nyers volt és vad, most meg szappanos, intrikás, egymásra-jól-ránézős. Engem hidegen hagyna, ha Ragnart kiírnák, már unom a karaktert (a hibátlan, überravasz, tévedhetetlen király), aki nen is fejlődik.

bëiz - 2015. 04. 28. 11:28

czefi: abban van valami, amit mondasz. Az valóban sokkot okozhat egy korabeli párizsinak, hogy az ördög egyik fejszés démona “feltámad” majd elnyesi a püspök torkát.

Egyébként voltak az évadban kiemelkedő részek. Az évad dereknán a Kattegatban töltött idő szerintem nagyon jól sikerült. Párizs ostroma is példaértékű megvalósítást kapott. Nekem nehezen indult és nehezen is zárult ez az évad, de meglátjuk jövőre mit alkotnak.

egy igazi szakember - 2015. 04. 28. 17:36

Annyira értelmezhetetlen volt számomra az egész évad, hogy el is kaszáltam az egészet.
Ugyanazokat a köröket futják ész nélkül, és természetesen itt még Jack Bauernél is nagyobb túlélők vannak ( ha valamelyik sorozat, ennyire elrugaszkodik a valóság látszatától is ), az számomra kaszálandó.

Manul - 2015. 04. 28. 23:03

Sajna a sorozat kezd ugyanolyan kiábrándító lenni, mint a történelem. Teljesen eltűnt belőle minden, amiért az elején megszerettem. A kultúrájuk, mindennapi szokásaik, törvényeik, a hitviláguk bemutatása. (Nekem a sorozat örökbecsű csúcspontja az uppsalai fesztivál az első évadban. Na jó, a vérsas sem volt gyenge.)
Pl: az a tál, amit az első évadban a fejére tesz abban a jelenetben, amikor az öreg jarl egy darabot enged választani a zsákmányból, az tényleg egy viking műkincs.

http://thyra2005.blogspot.hu/2011/02/vikings-viking-art-urnes-style-ab.html

Mit nem adtam volna most egy pl. jó kis tivornyázós jelenetért Kattegatban. De csak egyre több politikai siker, és egyre kevesebb “vikingség” volt az évadban.
Azt meg, hogy egy Ragnar Lothbrok kaliberű viking keresztet simogat, meg egy pap után nyüszög, miközben az egykori bajtársai halálát (pl. Thorstein) fel se veszi, na ezt nehezen fogom megbocsátani a sorozatnak.

Ada - 2015. 04. 28. 23:52

Bármennyire elrugaszkodottnak tűnik a koporsós jelenet, annyira nem az, czefivel értek egyet.

Ragnar látott már templomot, Athelstan simán mesélhetett a szertartások menetéről, hogy nem valamelyik hátsó pad helyére vágják le a koporsót. S a templomba nem egy állig felfegyverkezett hadsereggel mész + ott a sok, az említett baltásördögöktől is :D

A korszak seregei elég szedett-vedettek voltak, pár tucat-száz lovag, a többi felfegyverzett paraszt kb. Akkor már nem mindenki tartott a kandalló felett kardot, fejszét, mint a vikingek, nemesi kiváltság volt a fegyverviselés. Hiába Frank birodalom (harmad része :D), csak úgy nem rántanak elő a semmiből egy sereget, a császár tesói meg minek segítettek volna, csak haszonnal jártak a vikingek, mint Wessexnek. Vagy nézzük csak a hunokat-magyarokat. Töri off :D

4. évad:
– Rolloból remélem sokat kapunk, amolyan beépített ember, aki tudja hova kéne menni fosztogatni, elvégre keresztségben se csináltak sokáig mást a normanok
– Én speciel szerettem az angol szálat, az is jöhet még, + Ragnar halála
– Björn nőjét soha többet ne lássuk :D!

gyerecske - 2015. 04. 29. 09:10

Manul kettővel feljebb tökéletesen megfogalmazta az én érzéseimet is a sorozattal kapcsolatban.
Az első két évad után ez a harmadik erősen mélyrepülés lett.

szaki - 2015. 04. 29. 09:56

Érdekes kommentek.:)
Szerintem az lett volna unalmas, ha még otthon nyüglődnek. Ennek az évadnak arról kellett szólnia, hogy Angliában és Franciaországban mit alakítanak.
Ragnar próbálta megvalósítani az álmát, hogy termőföldet szerezzen valahol, de kapott egy büdös nagy pofont Egberttől, remélem ezt majd megtorolja. :)

@bëiz-“Nem tudtak semmit, bementek néhányan egy totál ismeretlen helyre.”
Ez nem egy szájba rágós sori. Attól, hogy nem mutatták lehet, hogy Athelstan vagy a vándor elmesélte neki, mi merre van, hisz ők már jártak ott.
Az, hogy miért Ragnar ment be a koporsóban, valszeg mert, mint király neki van hatalma eldönteni, hogy hazamennek-e vagy sem, meg ő haldoklott és Odo meg is győződött róla, hogy a végét járja.

Egyébként nekem az tetszett az évadban, hogy nemcsak mennek előre rendíthetetlenül, hanem kapják a pofonokat, meg egy csomó szálat nyitva hagynak.
Kérdés, hogy mi lesz, ha hazamennek? Lagertha meg Kalf öribarik lesznek? Horik fia megpróbálja megölni Ragnart? Kalf ebben segít neki? Ragnar visszamegy Angliába bosszút állni Egberten? Björn összejön Borg exével? Egbert fia megneszeli apja ármánykodását és elvágja a torkát. Egbert lenyomja Aelle-t? Kíváncsi leszek, mit hoz a 4. évad.

szalámi - 2015. 04. 30. 13:29

Engem megvettek kilóra.Jó volt a történet és a látványvilág is.Alig várom a következő évadot.

állat - 2015. 05. 01. 22:40

Élső megnézésre annyira nem jött be. Második nekifutásra jobban odafigyelve-belemerülve kedvenc etap. Nekem nagyon tetszik ez a mai szemmel nézve valóságosságot súroló (középkori) történetmesélési stílus.

hirariko - 2015. 05. 11. 22:10

Már nem azért de mi az hogy semmi helyismeret? Szerintetek miért volt ott a vándor? viccből? Siegfried 1x még meg is említette hogy ő igenis bemegy velük mert ő ismeri a helyet.. Szerintetek Ragnar nem kérdezte ki minden egyes kis utcáról? Illetve láthattuk hogy az első 2 tervbe ő végig figyelt, felmérte a terepet (persze részben az első tervet azért is akarta hogy bukjon, hogy Flokival kicsesszen 1 kicsit), de mint láttuk folyamatosan figyelt hogy hol mi van. 3 évad alatt azért már valamennyire ismerjük a karaktert és tudjuk hogy ha nem is mutatják, ő felkészül teljes mértékben. Lást Horiknál, teljesen olyan volt mintha váratlanul, tudatlanul érné és láss csodát mi lett a vége. Meg persze ott van maga az is hogy templomba nagyon minimális a fegyveres, vagy éppen lerakják a fegyvereket, otthon hagyják mint azt már láttuk máshol.

Szóval kedves bëiz: helyismeret? gondolkozz és figyelj jobban a sorozatra. hülye terv? mai szemmel talán, de az akkori időben 1x csak valaki feltámad egy koporsóból? Szerinted ki az aki nem fagy le, mer cselekedni ?

Athelstan: most komolyan… szerintetek Ragnar ennyire hülye? Ki volt az aki az elejétől kezdve kinyírta volna őt? Floki kb minden egyes részben elmondta hogy mennyire utálja stb… ezt Ragnar is tudta így valószínűleg összerakta…

Gerhát - 2015. 07. 29. 14:41

a harmadik évad is szuper!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz