login |

How To Get Away with Murder: vége az 1. évadnak

2015. 03. 05. 21:43 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

There’s no truth in the courtroom. There’s just your version of what happened versus theirs. That’s how the justice system works. It’s not what’s right and what’s fair, it’s who tells the most convincing story.

Nem okozott csalódást a How To Get Away With Murder – legalábbis azoknak valószínűleg nem, akiknek bejött a kezdés, hiszen mindvégig azt nyújtotta, amit ígért: egy átívelő szálas jogi krimit egy nagyon erős, egyáltalán nem pozitív jellemű főszereplővel, és egy megúszásra váró gyilkossággal.

Az 1. évad alapján ez volt az a jogi sorozat, amit simán ajánlanék mindenkinek, akit a hideg rá a jogi sorozat műfaj hallatán. Már persze, ha bejön a stílusa. Egész egyszerűen azért, mert az átívelő krimiszál következetes volt és dominált, ráadásul a mellé majdnem minden epizódban behozott esetek elég tanulságosak, meglepőek vagy sokkolóak voltak – nem egyszer durva erkölcsi és etikai problémákat mutattak be

És mindehhez persze annyi antihőst kaptunk, amennyit csak nem szégyelltek írni. És ez elég necces dolog, hiszen így könnyen előfordulhat, hogy a nézőt jó pár irritálja, de mivel nem nagyon akartak komolyabb személyiséget írni a többségnek, csak pár ecsetvonást kaptak, minden mást a színészekre és azok reakcióira bíztak, ezért engem, eskü, egyikük sem irritált. Ellenpólusnak ott van, hogy egyik karakter sem volt olyan, akiért különösebben lelkesedtem volna, igaz a szezon közepén Bonnie és Frank “közelebb került hozzám”.

Tartalmi oldalról először is nagyon szépen bemutatta a sorozat a bűnügyi esetek tárgyalásának egyszeregyét, ami nagyon hasznos volt, még akkor is, ha olykor olyannyira pörögtek a párbeszédek, annyi agymunka kellett minden egyes mondat helyes dekódolásához, hogy még mindig nem értem, miképpen tartott ki ennyi néző a HTGAWM mellett. (A fő ügy rekonstruálása olykor olyannyira részletekbe menő volt az időpontokkal, hogy esélyem sem volt követni. Milyen lehetett annak, aki hetiben, 5-6 reklámszünettel nézi az epizódokat?)

A fináléban visszahoztak a flashback-eket és percről-percre bemutatták, hogy mi is történt Lila halálának éjszakáján, s a végén fény derült a gyilkos kilétére is, lehetett meglepődni vagy “én megmondtam!”-ozni pártállás szerint. De szerintem bármelyik reakció esetében is hatásosnak bizonyult a múltbeli események bemutatása.

Remek szezon volt, mindössze a 4-6. rész környékén éreztem némi megtorpanást, nagyon összeszedett volt és átgondolt, végig tartotta a tempót, és a vége felé egyre érdekesebb ügyeket is kaptunk olykor eléggé sokkoló tálalásban. (A tálalás a nézők irányába egyébként az egyik legnagyobb erőssége volt, gondolok itt a vizuális megoldásokra, a vágásra, a zenére – élmény volt nézni. Ez a kissé mesterségesen kreált feszültség, az emelkedett tét érzete tipikusan az a stílus, ami nagyon bejön nekem. Könnyű eset vagyok, na.)

A kérdés: hogyan tovább? Közhelyes a kérdés, de tényleg kíváncsi vagyok, hogy belekezdenek-e valami újba, vagy ugyanezt a gumicsontot fogják rágni a továbbiakban is? Mert egy dolog, hogy tudjuk, hogy ki ölte meg Lila-t, történt egy, s más a fináléban, ráadásul a Lila-ügynek egyéb következményei is lehetnek. Szóval a lezárás ellenére, maradtak nyitott szálak, kérdések viszont szerencsére nem.

Say it, and it will become true.

Hiába vagyok kíváncsi a tervekre, hiába bízom az írókban, egyben félek is, mert egyik megoldás sem tűnik elsőre üdvözítőnek: az új eset, bármi is legyen, jó eséllyel erőltetetten lesz a képbe hozva (új főszereplők?). Ha pedig az 1. évad sztoriját viszik tovább, abban egyelőre csak önismétlést látok, érdekes lehetőségeket nem, arról nem is beszélve, hogy előttünk nézőként nem sok rejtély maradt (talán csak egy SMS), csak a szereplők nem tudnak ezt-azt.

Azért remélem, hogy nem annyira hibrid megoldást választanak, mint a Broadchurch 2. évad esetében, bár az “ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit”-módszer lenne a papírforma. Csak ne szálljanak el a realitás talajáról úgy, mint a Scandal. Annak a sorozatnak nem áll rosszul, de ide nem kéne.

29 hozzászólás Ne habozz!

a Kati néni - 2015. 03. 05. 22:09

Hú, be kell hoznom a két résznyi lemaradásomat, ma nem alszom kettőig.

Ugyanez a gondom: annyira gyors és nagy tömegű az információáradat, hogy lezsibbad az agyam a 40. perc végére. Ráadásul gyakran röpködnek olyan kifejezések, amelyeket nem tudok angolul, gyorsan is beszélnek, figyelnem kell a magyar feliratot itt-ott, össze-vissza kavarog minden, sőt sorozatnézés közben még a spinningbiciklin is pedálozok általában.

Rejtélyszál: az ilyen megvesz, ezért imádtam a SzülFelt is. Egy új rejtély behozása eléggé irreális lenne, a SzülFelben is az volt minden évad elején/végén, pedig ott jóval nagyobb volt a mozgástér.

Isteee - 2015. 03. 05. 22:23

Nekem nagyon-nagyon tetszett, és nem csak az sms vetett fel kérdéseket.
Ha lesz 2. évad, nagyon várom. :)
A tavalyi újoncok egyik legjobbika.

Csilla0422 - 2015. 03. 05. 22:30

Ez az a sorozat, ahol egy “bambulás” már “végzetes” lehet. Ha nem volt 100%-os figyelem egy pillanat alatt el lehetett veszteni a fonalat. Számomra ez volt a legfőbb erénye Viola Davis játéka mellett.
Jó és érdekes is volt látni, hogy Liza Weill a Gilmore Girls Paris Gellere hogyan brillírozott.
A tanoncok közül Karla Souza és Matt McGorry karaktere volt szimpatikus.
Wes szörnyen irritált és ez nem is változott.
Charlie Webert és Tom Vericat imádtam. Üde színfolt volt Marcia Gay Harden.
A zene nagyon jó volt.

Frank a gyilok? Ez nekem olyan hihetetlen vagy inkább nem akarom elhinni.

Nem biztos, hogy már csak az a kérdés maradt, hogy: ki ölte meg Rebecca Suttert?

Kíváncsian várom, hogy milyen irányban mennek tovább.

leslieb - 2015. 03. 05. 22:36

Csak megerősíteni tudom a kibeszélőben irtakat: nálam az év újonca a sorozat.

Rebecca halála azért rejtély még a 3 lehetséges elkövetővel.

Shannen - 2015. 03. 05. 22:39

Ősszel a 4.rész után parkolópályára tettem, és végül múlt héten a finálé tájékán daráltam le a maradékot. És összességében valóban jó volt, szórakoztató, és nekem az átívelő szál végig izgalmas tudott maradni, arról nem is beszélve, hogy meg lepett a konkrét gyilkos kiléte. Az, hogy folyamatosan pörögtek az események, mindig volt valami új fordulat, nagyon bejött.

Ha csak a színészeket nézném és ezt a fajta pörgősséget és szórakoztatást, akkor tetszhetne annyira,mint anno a Scandal, de ehhez sajnos túl sok hibája volt a szememben az évadnak. Az egyik, ami roppantul idegesített, hogy ugyanazokat a jeleneteket láttuk újra meg újra meg újra epizódról epizódra, baromi unalmas volt. Arról nem is beszélve, hogy végül egy egész részt szenteltek annak, hogy sorba bemutatták az eseményeket. Mármint a négyes fogat szemszögéből. Persze érdekes volt, hogy egy-két puzzle darabka összeért, de ez így kevés volt.
A másik problémám pedig szegény Viola Davis minden epizódban feltörő kötelező sírása volt. Szintén nagyon unalmas volt, hogy ahogy hazaért a négy fal közé, rögtön összeomlott, sokszor teljesen ok nélkül.

Összességében 7/10 az évad, és én is tartok a folytatástól. Reménykedek, hogy jól tudnak továbblépni a jelenlegi helyzetből az írók, miközben ott a veszélye, hogy önismétlésbe fordul az egész.

Casey Novak - 2015. 03. 05. 23:05

Csodálkoztam, mikor többen mondtátok középtájt a visszaesést, nekem nem tűnt fel. Viszont az utolsó három részre sikerült megunnom, elkezdtem nem figyelni, nem érdekel az igazság, börtönbe mindegyikkel, oszt jó’van. Így le is maradtam dolgokról, de már kedvem sem volt újranézni. A lényeggel azért képben vagyok.
De még így is az egyik kedvenc újoncom, szóval nem olyan unalom ez az unalom, csak a kezdetekhez képest.

Nekem már a lépcső alatti meglepi nem hiányzott, gyakorlatilag ezzel a hullával is végig lehet zongorázni az összes eddig látott bulit a takarítástól, a folyamatos hazudozásokon és találgatáson meg red herringeken keresztül a végső nagy leleplezésig, ehhez meg most úgy érzem, nincs agyi kapacitásom. De hátha nem így lesz, vagy hátha a második évad nyitányára visszatér a lelkesedésem.

secret - 2015. 03. 06. 00:02

nagyon intelligens sorozat volt. és számomra végig követhető (pedig néha egy NCIS epizódon is csak forgatom a szemem, és képtelen vagyok velük együtt gondolkodni.) többek utálták a flashbackeket, szerintem azért ide kellett, máskülönben simán elvesztem volna. főleg a vége felé.

a heti ügyekkel kapcsolatban: egyre jobbak és jobbak lettek, és valahogy mindig azt éreztem, hogy minden puskaport ellőttek, és a következőre már nem tudnak majd mit kitalálni, akkor mindig pozitív meglepetésként ért, hogy igenis mennyire kreatívak. egyetlen érdektelen eset sem volt.

talán már kicsit túl profi is és ezzel együtt rideg is az egész, de határozottan 8/10.

winnie - 2015. 03. 06. 04:38

Casey Novak: nekem akkor kicsit sok volt “minden jelenet” után az egymásnak esés:)

winnie - 2015. 03. 06. 04:41

“Nem biztos, hogy már csak az a kérdés maradt, hogy: ki ölte meg Rebecca Suttert?”

háááát, igen. az az igazság, hogy ez nekem annyira nem tűnik izgalmasnak. frank? annalise? wes? igazából teljesen mindegynek tűnik. mármint bármelyik is, ők tudják, ugyanaz lesz a reakció, nem oszt, nem szoroz.

ha az lett volna a vége, hogy néznek és felteszik a kérdést, hogy “mi történt?”, akkor sokkal jobban elgondolkodtat. persze lehet, hogy az sms-es eggs tette és akkor lesz mi után nyomozni – erre céloztam, hogy igazából ez lehet kérdés.

Cyrax - 2015. 03. 06. 07:31

Akkor én leszek az ellenpólus, én nagyot csalódtam a fináléban. Úgy tűnik, volt egy jó alapötlet és egy nagyszerű főszereplő, de nem tudtak mit kezdeni vele. El se tudom képzelni, mi lett volna, ha 22 részes az évad, elhúzni egy ilyen semmitmondó cliff bekövetkezését? Elérték azt, hogy abszolút ne érdekeljen, mi lesz, ha kiderül minden, egyiket se lehet sajnálni, hihetetlen unszimpatikus mindenki. Az egyéni szálakról külön már nem is beszélve, gondolom ezen szappanos dolgok miatt nincs “jó híre” Shondának bizonyos körökben, mert a kórházasok ilyenekkel vannak tele (szerencsére a Scandal nem).

Jelen pillanatban kaszát kiálltok, főleg akkor, ha a köv. évad Rebeccáról fog szólni. Miért gondoltam azt, hogy lezárul az egész és valami teljesen újat lengetnek be? Maradok a Scandal és The Good Wife párosnál, még ha azok kevésbé pörögnek néha a plusz részek miatt, szinte mindent jobban csinálnak (heti ügyeket is beleértve) és a szappan elemek nincsenek túlsúlyban.

lugano - 2015. 03. 06. 08:42

A ki ölte meg Lila ügyet sem zárták le teljesen szerintem. Oké, megmutatták hogy Frank volt az, de nyilván nem csak úgy megölte a lányt szórakozásból, hanem valaki utasítására tette. És tudom, hogy mutattak egy olyat hogy Sam telefonált egyet és valakitől szívességet kért, de ott nem mutatták hogy Frank -vel beszélt volna. Szóval ennyi erővel Annalise is utasíthatta hogy ölje meg a lányt…

jolly911 - 2015. 03. 06. 08:50

Egyetértek a kritikával, szerintem is volt egy kisebb hullámvölgy az évad első felében.
Idén ezt nem éreztem, határozottan erősebb volt az évad második fele és bizakodva várom a 2. évadot. :)

winnie - 2015. 03. 06. 08:55

lugano: igen, az ügy abszolút nincs lezárva, de ezt nem akartam elspoilerezni, de erre írtam, hogy a lényeg kiderült számunkra.

a hívást passzolom, én persze arra asszociáltam, hogy franket hívja sam, de túlzottan véletlen lenne a dolog.

de megnéztem most az interjúkat: http://www.ew.com/article/2015/02/26/how-get-away-murder-boss-killer-finale-and-whats-next

itt a készítő is elmondja, hogy sam franket hívta, s hogy ki fog derülni, hogy mi volt az a tartozás, amit behajtott. szóval ez is nevezhető rejtélynek, még ha nem is olyan izgalmas.

Vattacukor - 2015. 03. 06. 09:42

Engem meglepett a gyilkos személye, habár ha úgy vesszük, Sam mindenképpen sáros, sőt még egy kis punci is, hogy nem egyedül csinálta,hanem ráhárította a szakállasra.Bevallom, én azt hittem végig, hogy Annalise lesz a gyilkos, bár akkor egy csomó korábbi jelenet elértelmetlenedett volna. Még Bonnie is felmerült bennem. A köv. évadban lefogadom, hogy kitalálják majd, hogy Annalise Wes anyja, csak örökbe adta vagy vmi. Különben minek került szóba?

Vattacukor - 2015. 03. 06. 09:46

Ja, és ott van még az a valaki is, akit Nate rendőrbácsi felhívott, nyilván azzal is akarnak valamit.

Brynden Rivers - 2015. 03. 06. 10:14

Még nem néztem végig, de ahhoz képest hogy network adós sorozat egész jó.

Persze hatásvadász, a karaktereit nem igen mélyíti el, meg kiszámítható is sokszor, de kiemelkedik a többi közül.

Egy dolog ami zavar: egyes színészek többnyire minimális mimikája, faarca vagy a másik véglet a ripacskodás. Rontja az előadott nagy dráma hitelességét. A főszereplő páros szerencsére jó.

Dalmayr - 2015. 03. 06. 10:36

neeee ne legyen Annalise Wes anyja…azzal nálam nagyon aláásná magát a sorozat. Amúgy nagyon tetszett az évad, mondjuk a Frankes dolog nem igazán lepett meg. Azért arra kiváncsi leszek én is, hogy mi lesz a következő évad fő szála. Azon nagyon félrecsúszhat a dolog. A heti ügyek miatt nem aggódom, szerintem azt eddig is remekül megoldották.

winnie - 2015. 03. 06. 13:11

cyrax: a jelek szerint azért jól oldották meg – ld. a siker és vélemények:)

de ezt írtam én is, hogy senki sem feltétlenül szimpatikus, de az engem nem szokott zavarni, ha valakit nem “szeretek”, nem az a dolga egy karakternek. ha nem zavar, irritál, akkor lehet olyan, amilyen, és mivel itt komolyabb személyisége senkinek nincs, ezért no problemo részemről.

és még véletlenül sem vita miatt, írom, de az hogy egyéni szál és szappan, nem nagyon vág egybe. kaptak ugyan vékony sztorikat a karakterek, de azok messze voltak a szappantól, annyira felületesek voltak (szerencsére), itt azért elég komolyan az ügyre koncentráltak. amikor pedig nem, akkor sem holmi szerelmi huzavona meg bociszemek voltak, mint a scandalben – itt, ha két karakter közeledett egymáshoz, akkor azok csak ba…, ööö, szexeltek, legtöbbször a testiség volt a lényeg, semmi lelki dolog, nulla szappan, csupa eksön, ha úgy akarom:)) (ami egyébként kissé zavart is.) ha pedig valami egy percig is komolyabbnak tűnt, akkor ott nem egyszer hátsó szándéka volt az egyik félnek. (arról nem is beszélve, hogy még csak nem is barátok ezek a diákok, szóval nem hogy szerelem nem volt közöttük, hanem még baráti kötelék sem. csak az ÜGY fogta össze őket, semmi más.)

egyedül annalise esetében volt elég sok karakterizálás és melodráma, de a többiekről tényleg semmit sem tudunk, pedig az kéne a szappanhoz.

Deny - 2015. 03. 06. 16:31

Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de miért baj az, ha egy sorozatban van egy kis szappan? Vagy egyáltalán mit ért a többség ez alatt? Ezek szerint ne legyen semmiféle kapcsolat egy sorozatban? Nagyon sokszor látom (itt is felmerült), hogy már egy egyszerű szexjelenet után is azt mondják, hogy “oké, ez már szappan, ebből nem kérek többet”.

Casey Novak - 2015. 03. 06. 16:41

@winnie: Ennyi gondolkodás, csavar és párhuzamos idősík mellé kellett ennyi eksön lazításnak, különben kisülne a néző agya :D

Theo - 2015. 03. 06. 16:56

Hát szerintem nagyon elcseszték a végét, ennél rosszabb nem is lehetett volna. Főleg nem gondoltam hogy Rebeccát is felvehetem a listámra.
Amúgy szerintem bőven több lehetőség van mint 3 lehetséges gyilkos, sőt Laurelen kívül én senkit nem zárnék ki.

winnie - 2015. 03. 06. 17:00

deny: szerintem nem baj. ha jó, akkor minden elfér. és igen, szerintem a többség azt érti szappan alatt, hogy érzelmek vannak, ami, húúú, de rossz dolog:) de itt azért annyira nem az érzelmek domináltak, hanem inkább a vágyak.

Deny - 2015. 03. 06. 17:13

Látod, ez az, winnie, amit nem értek! :D Érzelmek szerintem minden sorozatban vannak, bár nem nézem, de gondolom még a The Walking Deadben is, ergó abban is van szappan. Mert szerintem eleve elképzelhetetlen, hogy egy sorozatban ne legyenek érzelmek a szereplők közt (nem feltétlenül romantikus, hanem akár sima baráti).

Ha esetleg a telenovellaszerű érzelmi viharokra, és nyálas ömlengésekre gondolnak, akkor oké, azokat én is utálom, de szerintem a “szappan” szó nem ezt fedi.

Cyrax - 2015. 03. 06. 18:59

Annyit pontosítanék, hogy nem önmagával a szappannal van gondom (mivel pl. nézem a Revenge-t), hanem ahogy itt ez megvalósításra került és nem is az évadra volt jellemző, hanem kifejezetten a fináléra (Michaela és Connor). A fő történet szál és az említett szappanos dolgok valahogy pont úgy keveredtek, hogy egyik se működött már nekem, valszeg túl sokat vártam a végére és lehet megszoktam, hogy a csatornán ráálltak arra, hogy a történet nagy léptekben változik (fél)évadoknál. Persze ez csak az én véleményem, mert nem azt kaptam, amire számítottam az első x rész után, ez bárkivel előfordulhat. :) A senki se szimpi érv is úgy látszik, nálam nagyon számít, gondolom pont ezért sose jönnek be a FOX drámák antihőseikkel.

Shawn - 2015. 03. 07. 12:14

2. évad = The Killing 1.-2. évad?: Who Killed Rosie Larsen?

zolkó - 2015. 03. 11. 15:40

Tegnap bírtam rávenni magam, hogy megnézzem a dupla finálét. Hát nagyon nagy csalódás volt ez a kliséhalmaz. A 2. évadot már tutira nem fogom nézni. Túldramatizálták szerintem az egészet, a szereplőket, és a sztorit is, a végén már tényleg csak azt vártam, hogy vége legyen. Egy szereplő sem volt szimpatikus, gyakorlatilag bármelyikük megérdemelte volna a börtönt. Az év nagy csalódása nekem. Az évadra kb 3/10-et adnék.

winnie - 2015. 03. 12. 10:55

“Egy szereplő sem volt szimpatikus, ”

hát, nem is az volt a céljuk, hogy szimpatikussá tegyék őket:)

debcsillu - 2015. 03. 17. 21:53

na 2 nap alatt végig KELLETT darálnom múlt 7en, már alig várom a köv évadot :)))

Pár észrevétel:
– a sok-sok szexjelenet túlzás volt szerintem is
– totál tiszta volt már az ötlet felhozásának pillanatában h Oliver lesz a + (sajnálom picit, cuki)
– ne legyen Annalise Wes anyja!!!

Ja és még vmi: miből gondoljátok hogy csak 3 lehetséges gyilkosa lehet Rebeccának?… :)

Lipe - 2015. 11. 13. 19:13

I could read a book about this without finding such real-world apshaocrep!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz