login |

Pilot: CSI: Cyber

2015. 03. 06. 15:15 - Írta: Casey Novak

26 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Nem sokan bíztatok junkie-berkekben – többek között én sem –, hogy színvonalas és szórakoztató lesz a CSI-sorozatok legújabb kistestvére, de szerintem a Cyber bőven alulmúlta még ezt a szerény várakozást is.

Azt sem tudom, hol kezdjem. Ehelyütt a „gagyi”, mint fogalom már eufemizmus lenne. Inkább gyorsan letudom a pozitívumokat.

Minden színész jó választás volt, Patricia Arquette-hez passzol a szigorú de jószívű vezető szerepe, James Van Der Beek csuklóból hozza, amit mindig is hozott, se többet, se kevesebbet, de ide így is bőven elég. A többiek is megteszik a tőlük telhetőt azzal a marék nullával, amivel dolgozniuk kell, az írók ugyanis a papírforma szerint nem adtak alkalmat senkinek a tehetségük megcsillogtatására.

Ami még bejött, az a főcímzene. Körülbelül ennyi érték volt a 45 percben. A legnagyobb előzetes félelmem, a borzalmasan valószerűtlen technológiai hacacárék képünkbe nyomása persze bőven jelen van, de ezt még el is nézném, ha lenne értelme, vagy legalább segítené a sztorit, de nem.

Marha büszkén mutogatták ugyanis a hologramos boncolást, csak azért, hogy az egyik áldozaton megnézzünk pár vágást. A nyomozást ténylegesen előrevivő lépések semmiben nem tértek el bármilyen másik nyomozós sorozatban már ezerszer látott módszerektől: megnézegették a gyanúsított Facebook(szerű) oldalát, lekértek egy híváslistát, és követték egy mobil GPS-jelét.

Az égvilágon semmi nem indokolja a „szájberségét” a sorozatnak, és ezt kompenzálandó mindenhol nagyon sok monitor és kütyü van elszórva a jelenetekben, hogy legalább a látszata meglegyen a dolognak.

Pedig pont aktuális lenne a téma, nem akarok ezzel az elcsépelt szöveggel jönni, de a mai rohanó világban szinte mindennaposak a kibertámadások, a cyberbullying, lehetne sorolni, és ez tényleg érdekelné a népet, legalábbis engem biztosan. Ha csak feleannyi valóságalapja lenne a CSI: Cyber-nek, mint bármelyik kórházas sorozatnak orvosi szempontból, már annak örülnék.

A Helyszínelők-életérzés teljesen hiányzik a sorozatból, leszámítva az intrót. Ha nem így hívnák, meg sem mondanám, hogy a franchise tagja, elmenne egy teljesen átlagos, semmi újat nem mutató proceduralnak.

Amiért rosszabb mint az átlag, az az, hogy nem ezt ígéri. Talán ha nem erőltetnék a technikai oldalt, vállalhatóbb lenne. Bármelyik nyomozós sorozat random számítógépes bűnözésre épülő része hitelesebben és intelligensebben van megoldva, mint a Cyber (legutóbb a Forever-ben volt ilyen epizód, pont a Cyber premierjének hetén.)

De ha ki akarnak emelkedni a tömegből, és bevállalják a szájberséget, akkor vegyék már komolyan magukat, mert ez így csak bohóckodás. Nem tudom, hogy az amerikai átlagnézőnek ez mennyire lesz elég, nekem semennyire. Maximum 2/10-et ér a produkció, abból egy pont a színészeknek jár, egy pedig a három betűnek a címben, mert szentimentális vagyok és elfogult a korábbi szériákkal.

Azt még hadd jegyezzem meg, hogy a biztonság kedvéért belebegtettek egy halovány átívelést is, a főhősnek van egy ősellensége, egy szájberbűnöző, akit eddig még nem tudtak elfogni. Így lesz egy pár rész, amiben őt elő lehet rángatni, ha nincs jobb ötlet, és kellemesen langyos drámát, valamint érzelmi hátteret is biztosítanak vele Arquette karakterének.

Bár nem hiszem, hogy az élményt rontani tudnám, de azért fair figyelmeztetésként megjegyzem, hogy spoilerekkel folytatom a tovább után, pár negatívumot konkrétem is kiemelek.

A fő gond az írásban keresendő, az értékelhetetlen volt, a történetben több a lyuk és a logikai bukfenc, mint amennyit még akár egy ilyen húzónévvel ellátott sorozat el tud viselni.

Az értelmes problémák helyett a pilotban kaptunk virtuális prostituáltat, most meg egy gyerekrabló bandát, akiknek túl egyszerű lenne éjjel beosonni a kölyökért, ezért inkább meghekkelik a bébi monitort, hogy lássák, mikor alszik a család (ööö, éjjel?), ÉS vannak olyan hülyék, hogy a feketepiacon eladni kívánt babáért folyó aukciót ugyan azon a csatornán tolják, amit vesz a bébi monitor is.

Ja meg persze a szomszéd gyerek játékkonzolján keresztül üzennek az FBI-nak, ami természetesen még könnyebben lenyomozható, mint egy mobiltelefon. Ennyit a precíz szervezésről és a veszélyes emberrablóról. Jó, ez még csak az első rész, lehetnek később okosabb ügyek is, csak kérdés, hogy addig ki tart ki.

Arról nem is beszélve, hogy Arquette karaktere, Avery Ryan szerencsére kiberpszichológus is, így ha már a számítógéphez egyszer sem nyúl, legalább meg tudja mondani ajakbeharapás alapján, hogy ki hazudik, és összenézések alapján, hogy ki a rablóbanda főnöke. Csak hogy ne fölöslegesen álljon már ott.

A síró anyuka és a síró csecsemő pedig a gusztustalan hatásvadászat netovábbja volt, akárcsak az erdő közepén stratégiailag elhelyezett tó, csak hogy még az utolsó percekben is izgulhassunk a játék baba életéért.

A rész legnagyobb poénjának szánt beszólást a Peter MacNicol által megszemélyesített felügyelő kapta, mikor az ügy lezárása után hazaküldi kocka beosztottjait az anyukájuk alagsorába, mire kitör a a jóízű kacaj. Én mégsem nevetek…

26 hozzászólás Ne habozz!

Ádám - 2015. 03. 06. 15:42

Húúúú bammeg de gagyinak tűnik a képek alapján!:):) Az a szint, amit kinyomok az első percben…

Szaby59 - 2015. 03. 06. 15:50

Nem értem mi a baj csak azt hozta amit elvártunk :D

winnie - 2015. 03. 06. 16:10

3 marha jó CSI-pilot után az ember nem a rosszat várja szerintem. ez is zuiker volt. (sőt, ha azt nézzük, akkor a tavalyi whodunnit? is)

bullseye - 2015. 03. 06. 16:29

Azért ez a csapat remek.
– Ott a góré, aki állítólag ért hozzá, amúgy meg húdepszichológus, ehhez képest egyedül az emberekhez nem ért.
– Ott a kövér, necbearded hakkör, aki képes meglátni a pirossal kiemelt sorokat, ozt ennyi.
– Ott a bűnöző hakkör, aki még ennyi se.
– Ott a csaj, aki… boobs?
– És ott van kommandós, aki nagy gamer is.
Csoda, hogy bármit megoldanak egyáltalán.

Az említett Forever részben is fogtam a fejem a Watchdogs nyúlás miatt, de sokkal értelmesebben magyarázták meg a végére, mint a játékban.

Dave - 2015. 03. 06. 16:37

Nézhetetlen!

ALDO - 2015. 03. 06. 16:39

Még egy idei pilot, aminek esélyt sem adok. (nem sok értelme lenne belekezdeni egy spin-offba, amelynek már az alapsorozata(i) sem érdekeltek.
A kritika sem hozta meg a kedvemet, a legalsó képen szereplő faszi pedig – nem tudom a nevét, pedig pár sorozatban feltűnt már – alapból annyira ellenszenves, hogyha meglátom valamiben, rövidtávon kaszálom, vagy bele se kezdek.
Szóval gondolom ebből az 1.8-ból még csökkenni is fog.

Casey Novak - 2015. 03. 06. 16:48

@ bullseye: “aki képes meglátni a pirossal kiemelt sorokat, ozt ennyi”

Háhh, ez kész! :D De igazad van, köbö ennyi volt a legnagyobb hackelési teljesítmény az egészben.

@ Szaby59: Igen, sajnos nagyjából ezt vártam reálisan, de a remény, ami mint tudjuk, utoljára hal meg, nálam a pilot megtekintése közben lett öngyilkos.

lynx - 2015. 03. 06. 17:00

Szegény Patricia Arquette. Most nyerte meg az Oscart a Boyhood-ért, és most meg ebbe a s@r sorozatba kényszerül évekig, mert köti a szerződés.

a Kati néni - 2015. 03. 06. 17:09

Megnéztem, hú! Kibírtam végig!
Tényleg annyi az egyetlen pozitívuma (a főcím mellett), hogy összegyűjtöttek egy fasza bandát.

Titokban azt vártam, hogy Patricia mikor ébred föl az álmából…

drakisz - 2015. 03. 06. 18:03

uhh 8. percig bírtam. Pedig én ilyent soha nem csinálok. Végigszenvedem valahogy. Mondjuk lehet nem kellett volna a Pretty Little Liars után nézni, amit már eleve mobilozás közben “néztem”. Na de ez már off. Szóval gyéngus. Pedig reméltem, hogy ez a Cyber dolog dob rajta valamit, de nem… Hát ennyi volt.

winnie - 2015. 03. 06. 18:04

lynx: ő vállalta, nem hiszem, hogy bánkódik ő tudja, hogy a pénz ebben van. (egyébként ugyanez volt pár éve melissa mccarthyval az oscar-jelölése után. ő viszont anyagilag sem jár jól, mert évi 1-2 filmet forgathat max és most ő a legjövedelmezőbb színésznő.)

Junkieka - 2015. 03. 06. 18:15

Borzalmas volt. Káprázott tőle a szemem és nem csak a monitorok miatt. Instant kasza. Időpocsékolás. Grrr.

CrM - 2015. 03. 06. 19:37

Nem hinném, hogy bárkit is meglepett volna a dolog. Ha olyan irányba akartak volna menni, ami realisztikus, azt a CSI várható közönsége minimum nem értette volna, de az szinte biztos, hogy érdektelen lett volna a fogadtatás. Ez a csilli-villi hülyeség, ami lett belőle, az átlag műszaki analfabéta nézőnek fogyasztható. Ettől függetlenül a lehetőségekhez képes is igencsak gagyi lett. A többi CSI sorozat sem éppen a tudományos pontosság mintaképe (kedvencem a végtelen felbontású biztonsági kamera), így várható volt, hogy ez sem lesz az.

Zapp Brannigan: Magnify that death sphere.
[Screen zooms in on a pixelated death sphere]
Zapp Brannigan: Why is it still blurry?
Kif Kroker: That’s all the resolution we have. Making it bigger doesn’t make it clearer.
Zapp Brannigan: It does on CSI Miami.

a Kati néni - 2015. 03. 06. 19:44

Tegye fel a kezét, aki a negyedik-hatodik évadig élvezte a klasszikus CSI-t! (Én emelem a praclimat.)

polovcev - 2015. 03. 06. 21:51

Uram, aki a magasban lakozol titokban!!!

Ez valami borzalmas. Már az elején hullani kezdett a hajam, amikor Arquette közli, hogy minden bűn ami elektromos eszközhöz köthető az cyber. Tehát ha valakit lecsapnak egy hajszárítóval akkor az is hozzájuk tartozik? Mert így a sorozat örökké mehet. (Feltéve persze, ha megéli a 6.részt)

Szóval részemről ennyi volt. Ha később elkezditek halálra dicsérni, majd visszatérek. Talán.

Imi82 - 2015. 03. 06. 23:06

Én még nem láttam, de jól elvette a kedvem tőle, hogy senkinek sem tetszett. :)

enzian - 2015. 03. 07. 00:39

Az eddigi CSI sorozatokat nem néztem, volt helyettük más sorozat ami jobban érdekelt (nyomozós is). Ennek adtam egy esélyt a Cyber alcím miatt, hátha nem egy átlagos nyomozós sorozat lesz. Ilyen nagyon ritkán fordul elő velem, de ezt nem bírtam végignézni. Egyrészt, mert számomra nagyon műnek érződött, másrészt Patricia Arquette elképesztően irritál ebben a szerepben, mondjuk viszonyítási alapom nincs, másban nem láttam, de ennyi elég is volt belőle. Ráadásul az “akciójeleneteknél” a kameramozgás is idegesítő, meg úgy alapjában véve az egész sorozat is. Ehhez hozzájön negatívumként továbbá, amiket a kritikában olvashattunk, szóval szinte minden. Egy pillanatát sem tudtam élvezni, szinte értékelhetetlen ez az “alkotás” számomra, mert szerintem semmi pozitívum nem volt benne, a többi szereplő sem nyűgözött le, mondjuk legalább ez nem feltétlen az ő hibájuk.

winnie - 2015. 03. 07. 05:04

Tegye fel a kezét, aki a negyedik-hatodik évadig élvezte a klasszikus CSI-t! (Én emelem a praclimat.)

én 6-7 évig láttam, szigorúan szinkronnal, utána nem tévéztem tovább és elmaradt a nézése, szóval hivatalosan nem kaszáltam. de abszolút jó volt.

Tyberius - 2015. 03. 07. 21:40

Én az alap CSI-t néztem a QT-s évadzáróig (asszem 5-dik évad vége volt, amit ő rendezett), a többire már nem került sor, a New yorkból láttam 12 részt, a Miamiből az első párat, meg random még néhányat.

Ebből majdnem csak 10 percet, de végül végig szenvedtem. Baromira rossz volt. A vágás, a kameramozgás, a teljesen céltalan és hatásvadász lassítások, a gyerekmegmentős jelenetről nem is beszélve. Bakker ott van 2 rendőrkocsi 1-1 rendőrrel, de megvárják, míg 20-60 másodperccel később beszambázik a cyber csoport, nem ám azonnal ugranának a vízbe, holott valszeg le lett adva nekik, hogy a kocsiban, amit üldöztek egy gyerek is van.

A NCIS: NO csak szimplán unalmas volt, illetve a 12 egy tucat érzést keltette, de ez leginkább szar.

bullseye - 2015. 03. 07. 21:55

Jó lenne egy olyan krimisorozat, ahol pl. a város túlfelén lévő csapat a környékbeli járőröket riasztja, és azok el is fogják a rosszfiút, mire odaérnek. Criminal Mindsban volt ilyen emlékeim szerint, de mostanában ott se nagyon rémlik. De ott legalább ha van SWAT, mindet előreengedik, és nem másodiknak mennek be.

Casey Novak - 2015. 03. 12. 19:20

1×02
Mennyire hiányzott még az intróba a “My name is Avery Ryan, and..” dolog? Semennyire.

A hatásvadászat folytatódik a köbön, tragikus leánykérés, bajba jutott gyerekek, csak épp kutya nem volt.
Olyan túl sok szájberkedést megint nem folytattak, ellenben ketten kiürítettek egy egész metróállomást, míg a város összes rendőre a franc tudja mit csinált.
Csapatdinamika továbbra is zéró, a vidámparkban a művér pedig nevetséges.

De legalább egy fokkal értékelhetőbb volt, mint az első rész, és most már láttunk alternatív zenére fehér köpenyben laborvizsgálatozást is, à la CSI. Nekem eddig meglepően Bow Wow karaktere a legérdekesebb, még ha picit sablon is.
Aki kicsit is otthon van a műszaki cuccokban, az fog arcot kaparni, de köznépi elrettentésnek és facebookos elővigyázatossági propagandának jó lesz.
“it can happen to you…”

Vero - 2015. 05. 12. 09:25

Most, hogy berendelték a második évadot lehet a nyáron megnézem …. anno a pilotot láttam, hát az inkább no comment. Jobb lett utána?

Casey Novak - 2015. 05. 13. 08:16

Én a harmadik rész után feladtam…

winnie - 2015. 05. 13. 08:31

wow. komolyan? ez meglep.

winnie - 2015. 07. 02. 12:36

na, én is csekkoltam. az első 3 rész egyaránt nagyon gyenge és érdektelen volt, sima kasza.

nofene - 2015. 07. 10. 09:31

És elkövettem azt a hibát, hogy belenéztem azután, hogy már most Mr. Robot rajongó vagyok. Ez a sorozat egy hulladék…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz