login |

The Mentalist: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is. – írta DarylD

2015. 03. 06. 19:30 - Írta: vendegblogger

38 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

Even after all these years you’re still a mistery to me.

Dupla résszel ért véget a szebb napokat is látott krimisorozat – legalábbis a CBS-en mindenképp. Bár az első szezonok szintjét idén sem sikerült felülmúlni, de mindenképpen egy kisebb javulást észlelhettünk a The Mentalist-ben, és én kellemes szájízzel búcsúzok tőle. Mielőtt rátérnék a 7. szezon tárgyalasára, szeretnék egy kicsit általánosságban beszélni a sorozatról.

Engem rengeteg személyes élmény fűz a Mentalistához. Ez volt az első sorozatom, amit eredeti nyelven, az internetet keresztül kezdtem el nézni, miután az RTL egy darabig levette műsorról, és nem hagyott nyugodni Red John kilétének kérdése. A sorozat miatt találtam rá a blogra, és később az első kritikámat is róla írtam. Így érthető, hogy elfogult vagyok vele kapcsolatban.

Minden elfogultságom ellenére én is láttam, mekkora minőségi lejtőbe kezdett a The Mentalist nagyjából a 3-4. évad környékén. Az addig többnyire zseniális heti ügyek egyre szürkébbek lettek, Jane trükkjei egyre elcsépeltebbé váltak, az írók fantáziája egyszerűen kiapadt. Nem beszélve a kelleténél jóval tovább húzott Red John-szálról, ami 6 évad után se kapott teljesen kielégítő befejezést.

Mindezek ellenére úgy gondolom, érdemes egy próbát tenni a sorozattal annak, aki még esetleg nem találkozott vele. Az első 2 évad remek élményt nyújthat a krimikedvelőknek, de a későbbi szezonok során is jó nézni a többnyire feelgood nyomozásokat. Ha pedig valaki nem akarja bonyolítani az életét a mindig sötétebb tónusúra váltó RJ-s részekkel, azokat ki lehet hagyni, az elején ez csak évi 2-3 epizódot jelent.

Ennyit bevezetőként, a tovább mögött már spoileresen emlékezek meg a sorozatról, főként a 7. évadot tárgyalva.

A 6. évad közepe táján bekövetkezett az elkerülhetetlen, és elbúcsúztunk Red John-tól. Ezután rebootolták a sorozatot, és a frissesség varázsa egy kicsit javított a minőségén. Az egyetlen fájó pont számomra az volt, hogy a napfényes Kaliforniából átköltöztünk Texasba, pedig az a környezet egyszerűen hozzátartozott a The Mentalist lényegéhez.

A reboot azonban nem oldotta meg az összes problémát.  Továbbra sem kaptuk vissza a régen megszokott érdekes heti ügyeket, ráadásul hiába ment át vérfrissítésen a sorozat, a szereplők sablonossága megmaradt.

A hetedik évad már sokkal inkább ínyemre való volt. Nem tudom, a kevesebb epizód volt-e rá ilyen hatással, vagy csak az írók erőltették meg magukat az utolsó etapra, esetleg a showrunner-váltás jelentett ennyit, de mind a krimivonal, mind karakterizálás területén érdekesebbre sikeredett a széria.

Nagyon tetszett, hogy az alkotók pár emlékezetesebb esettel próbálták meg elbúcsúzni tőlünk, és ez részben sikerült is nekik. Ugyan az ügyek megoldása sokszor most is klisés volt, de színesebb köntösbe öltöztették őket. Az évad során Lisbon járt börtönben, kaptunk a családjával foglalkozó részt, majdnem börtönbe került Abbott is, láthattunk hajszát egy gyilkos után, aki az FBI egy sajátját ölte meg, és még egy sorozatgyilkost is kaptunk.

A karakterek részéről is láthattunk kisebb fejlődéseket. Eleve azzal az okos lépéssel nyitottak, hogy megszabadultak a teljesen feleslegessé vált Kim Fischer karakteréről. Abbott is több szerepet kapott idén, kicsit emberibb lett a figurája. Mondjuk ez sajnos együtt járt azzal, hogy Cho kicsit háttérbe szorult.

Az évad elején egy új szereplőt is kaptunk Vega nyomozó személyében. A beilleszkedése érdekesen kezdődött, bár később elnyújtották a dolgot. Ugyanakkor általa egy újabb szerelmi szál is bekerült a képbe, vele és Wylie-val. Érthető módon csodálkoztam, mikor ezt a két szálat Vega hirtelen halálával zárták le. Nem volt sok értelme ennek a befejezésnek, két szálat is nyitva hagytak vele.

– You’re not wearing your wedding ring.
– I’m not married.

A másik nagy változást Patrick és Teresa kapcsolatában ment végbe. Köztük mindig is ott volt a nyitott kérdés az évadok során: vajon egyszer összeboronálják őket az írók? Egy darabig úgy tűnt, meghagyják őket a barátság szintjén, de Red John halála után láthatóan megváltozott kapcsolatuk, egyre több jel utalt rá, hogy itt még lesz valami. A hatodik évad végén eljutottunk odáig, hogy Patrick bevallotta érzéseit, a hetedik évadban pedig már egy párként láthattuk őket viszont. (Jane és Lisbon kapcsolatáról egyébként két elmélkedés is született a blogon.)

Én személy szerint jobban örültem, amíg a kapcsolatuk megmaradt a baráti-kollegiális szinten, érdekesebb volt együtt látni őket nyomozni, amíg folyamatosan húzták egymást, vagy Jane olykor kicsit keresztbe tett neki, feldobták az epizódokat kisebb veszekedéseik, a párkapcsolati vitáik már közel sem voltak olyan érdekesek.

Nyilván egy epizodikus sorozatot se lehet teljesen lezárni, de a The Mentalist-nek megadatott, hogy az írók felkészüljenek egy méltó utolsó epizódra, és sikerült is nekik egy kellemes emléket hagyni maguk után. A dupla évadzáróban ismét egy sorozatgyilkos, Lazarus után nyomoztak. Miatta Jane kénytelen volt szembenézni a múltjával, amikor médiumnak adta ki magát a tévében, hogy előkerítsék őt. Jól mutatta elkötelezettségét ez a tett, tudván, hogyan sült el az előző ilyen esete.

Végül  még élete is veszélybe került, amikor is Lazarus fogságba ejtette őt. Jane utolsó nagy akciójaként még átment MacGyver-be, és kiszabadította magát egy palack víz segítségével, majd a gyilkos házát is felrobbantotta.

A gyűrűt, ami a múltját  jelképezte, levette kezéről, és végre készen állt arra, hogy a jövő irányába tekintsen. Sor került a várva-várt jelenetre is, megkérte Lisbon kezét, aki természetesen igent mondott, habár Jane úgy tett, mint aki számára kérdéses lenne a dolog. Az esküvő szép befejezés volt, megjelent Rigsby és Grace is egy utolsó cameo erejéig, és közben még a gyilkost is volt idejük lekapcsolni.

Hard to give up the chase.

A többiek se maradtak lezárás nélkül. Abbott távozott a csapatból, hogy a feleségével legyen, Cho előléptetést kapott, és rögtön megkérte a bizonytalan Wylie-t, hogy maradjon mellette. Lisbon bejelentette Patrick-nek, hogy gyereket vár, aki úgy döntött, felépíti a saját házukat egy tó partján. És bár azt nem tudtuk meg, hogy később visszatér-e az FBI kötelékébe, de egy biztos, az számára már nem egy kétségbeesett hajsza lenne, amivel felesége halálát akarja jóvátenni, csupán egy hobbi, amivel nem tud felhagyni.

38 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2015. 03. 06. 19:59

Jó az írás. Nagyjából az évad is jó volt. A dupla finálé első fele jó volt, a második viszont szánalmasan sz*r.

Hiányozni fog a sorozat. Lehet már tudni, hol folytatja SB?

ayren - 2015. 03. 06. 20:33

Nagyon másként látom ezt az évadot.
Jobb lett volna befejezni a hatodik végén. Erre az évadra nekem már semmi érdekes se maradt, kizárólag megszokásból néztem. Red John a nézők számára hihetetlenül irritáló írói elintézése után Jane és Lisbon összeboronálásával sikerült a teamnek befejeznie a sorozat kiherélését. Mert mi volt az, ami elvitte ezt a sorozatot?

1. Az első évadok könnyed bája
2. Red John
3. Jane-Lisbon viszony (amíg össze nem hozták őket)
4. Simon Baker sármja

Az az igazság, hogy a hetedik évadra egyik pontban felsoroltból se maradt semmi. Még Baker sármja is erősen megfakult, nem utolsó sorban azért, mert érzékelhetően unta a szerepét, és nem tudott mit kezdeni a szerelmes férfi érzékeltetésével.

A fináléra pedig az írók mintha minden jó ízlésüket elvesztették volna. Olyan szinten hozták az elcsépelt romantikus toposzokat (pl. kis ház a tóparton, Lisbon utalásszerűen hasán nyugvó keze a gyermekáldás bejelentésekor stb.), ami szerintem cseppet se passzolt a sorozat eredeti hangulatához.
Nem volt ez méltó befejezés, akárhogy is nézem, inkább passzolt egy harmadosztályú romkom mozifilmhez.

dragon1986 - 2015. 03. 06. 21:01

Vega halala meglepett, azóta sem folytattam :D

fv - 2015. 03. 06. 21:28

Én is kaszáltam pár rész után. Írtó hülyeségnek éreztem, hogy összejött Lisbon meg Jane. És úgy láttam, ők is hülyén érezték magukat ebben a szerepben.

zsenike - 2015. 03. 06. 21:49

Nem tudom,hogy Ti, hogy vagytok vele, de hogyha én nézek egy sorozatot, nem azért teszem,mert jó, klassz, nagyon jó, hanem mert megfogott benne valami.. Jane karaktere óriási, még évadokon keresztül elnézném.
Nagyon elcseszték a Red John szálat, szánalmas lett a végkifejlett.. a reboot után már nem volt az igazi, de mégis maradtam, Jane miatt..
Sajnos már az elején elcseszték az írók,hogy a mellékszereplők hátterét hanyagolták.. senkiről kb senki nem derült ki, így hosszútávon a fő karaktert nem lehet izgalmassá tenni..

Sajnálom,hogy vége, de minden jó,ha a vége jó :)

ginu - 2015. 03. 06. 22:25

Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy vége. nekem hihetetlenül hiányzik minden héten ez a könnyed kis nyomozós sorozat. Pedig nézek mellette castlet, és bonest is, de nekem mindig is a mentalist marad a klasszikus első igazi sorozat. nem tehetek róla, én nem tudom kritikusan nézni, nekem tetszett az egész, és őszintén imádtam. Minden egyes részét. Természetes, hogy voltak rosszabb időszakai, és a RJ szál egy katasztrófa volt, de engem az egész nem zavart. Örültem annak is, hogy összejöttek, bár kicsit zavart, hogy nem igazán tudtak mit kezdeni egymással. Aminek hihetetlen jó, hogy nem húzták sokáig az esküvőt (nem igazán tudták volna, akarják sem), mint a korábban emlegetett sorozatokban (castle, bones), mert azt nehezen viseltem volna. Végülis az utolsó évad szerintem méltó lezárása egy nagyon is jól eltalált sorozatnak. Szerintem meg van benne minden, ami egy működőképes, és teljes mértékben szerethető sorozathoz kell. Én kicsit sajnáltam a rebootot, mert jobban szerettem az eredeti csapatot Rigsby-vel és Van Pelt-tel, és a karaktersablonok maradtak, tehát minek kellettek az új emberek? Bár szerettem Wylie-t és Vega-t is, nekem nem voltak oda illőek. Abbott-ot viszont hihetetlenül imádtam. Mondhatjuk, hogy ő ment át az egyik legnagyobb jellemfejlődésen még úgy is, hogy keveset szerepelt az egész sorozathoz mérve? Az elején ő volt a gonosz, aki felszámolta a CBI-t és gond nélkül börtönbe (pontosabban egy őrzött szobába) zárta Jane-t. Ehhez képest a végén egy igazi barát lett belőle, aki nem csak főnök, hanem annál sokkal több :) Összességében nekem a mentalist a nr1, az első krimim, sőt talán első sorozatom is. És imádom. Még párszor újra fogom nézni az egészet azt hiszem.

fisher - 2015. 03. 06. 22:57

mér kellett ezeket is összehozni? annyira erõltetett hogy nem igaz.

galocza - 2015. 03. 06. 23:16

szerettem a metálpistát, de ennyi pont elég volt belőle. a vég (s nem csak a legvég, hanem az évad) szép levezetés volt, semmi nagy durranás, álleejtés, csak egy tisztességes búcsú. sok sorozatnak sajna nem adatik meg.
nagy csalódás volt a red john befejezés (a személye is, és a leszámolós epizód is), jóideig vártam, hogy kiderül, hogy pölö a jó öreg malcolm red john, és minden addigi csak trükk és etetés. sajna nem adatott meg.
marhára nem tetszett lisbon és patrick összeboronálása se. addig soha, semmi elektromosság nem volt köztük, és nehezen vette be a gyomrom (de igazából nem is vette be).
a reboot nem jött rosszul, de aki marhanagy frissülést várt tőle, annak csalódnia kellett.
szegény vegáért meg nagyon haragszom, mi a fenének kellett kinyírni? hogy megmutassák, hogy ez igenis dráma?
no szidtam egész eddig, pedig összességében remekül szórakoztam az egész hóbelevancon. plusz valószínűleg csúcsot döntött a rőthajú szereplőnők számát tekintve.

ANOka - 2015. 03. 06. 23:42

A sorozatzáró utolsó két rész (dupla epizód) pocsék volt!
Úgy húzták a szálakat, mint a rétestésztát!

fisher - 2015. 03. 06. 23:47

“addig soha, semmi elektromosság nem volt köztük”

hát ez az, de ha van egy férfi meg egy nő karakterünk akkor hogyan is lehetne befejezni, hát persze, muszáj őket összehozni a végére, mert csak. mennyire baromi kreatív. áhh…

Nikki - 2015. 03. 07. 01:05

Jó írás, szépen összefoglaltad. A lezárás kellemesre sikerült, örülök, hogy így fejezték be :)

winnie - 2015. 03. 07. 05:08

“ha van egy férfi meg egy nő karakterünk akkor hogyan is lehetne befejezni, hát persze, muszáj őket összehozni a végére”

ez alapvetően marhaság, ha visszagondolok egy csomó mostani sorozatbefejezésre. nagyon kevés sorozat fejeződik be így. sőt. az, hogy a karaktereknek mi volt a vágya, az írók sokkal jobban tudják. nem az történt, hogy “ja, hozzuk össze őket!”, hanem valamikor (nem ma!) kitalálták és ebbe az irányba terelték őket.

tetszhet, nem tetszhet, gáz, nem gáz, de aki nézte a sorozatot, annak szerintem nem erőltetett, mert fel volt ez építve – hogy ne legyen erőltetett. ld. a linkelt jane + lisbon poszt, amiben egy éve erről írtunk: http://www.sorozatjunkie.hu/2014/05/11/the-mentalist-jane-es-lisbon-2-0-irta-ayren/

már akkor is téma volt, tehát adta magát a dolog.

ayren - 2015. 03. 07. 08:14

Alapból nem az összehozásuk volt a gond, hanem az, hogy az egész hetedik évad az én szememben alapból fölöslegesnek, üresjáratnak bizonyult. Már akkor erős kételyeim voltak, amikor meghallottam, hogy mégiscsak lesz hetedik évad, és bár ne lett volna igazam. Egyszerűen se az írók, se a színészek nem tudtak mit kezdeni az új felállással.
Én igazán szerettem végig A mentalistát, mind az első évadok könnyedebb voltát, mind a Red Johnos komorabb epizódokat, de ezt a súlytalan és tét nélküli évadot és ízlésficamos finálét már végképp nem tudom lenyelni.
A Jisbonosok örülhetnek egyedül, ők legalább megkapták, amit akartak.

PTOBI - 2015. 03. 07. 10:27

Jól megírt kritikai, DarylD!
Hiányozni fog, noha én sem örültem, hogy összehozták őket…
Tanácsosabb lett volna a Red John szál elvarrásával lezárni a sorozatot, de végül is… így sem lett értékelhetetlen, mindössze elnyúzott.
Tény, ez volt életem harmadik legkorábbi sorozata (a Vészhelyzet és a Lost után), és oly sok szép emléket hagyott hátra, hogy képtelen vagyok rossz szájízzel elbúcsúzni a csapattól.
Számomra a Mentalista rakta le a krimikhez való kötődésem alapjait, így tisztelegve hagyom hátra a sorozatot, meggyőződve, hogy egész biztosan újra fogom nézni valamikor.

m76 - 2015. 03. 07. 14:09

Abszolut nem értek egyet azzal, hogy javult volna a végére a sorozat. Ugyanazt az ötlettelenséget és középszert láttam amit már 2-3 évad óta nyújtott.

Korábban a mentalist egy nagyszerű heist sorozat volt. “De hisze ez nyomozós miről beszélsz te marha” – Megelőlegezem a kommenteket és rögtön reagálok is rá.

A menta valóban nyomozós sorozat a felszínen, de az ügyek megoldása mindig valamilyen átverésen, és vagy trükkön alapult, ami pedig egyértelműen a heist sorozatok sajátja.

És sajnos a probléma az volt vele, hogy már jó ideje nem voltak érdekesek az ügyek, sem a megoldásuk. Talán az utolsó élvezetes rész amire emlékszem az a fegyverkereskedős volt. Azóta semmi.

Az, hogy összehozták a két főszereplőt a végére engem egyáltalán nem zavar, ha visszemlékeztek én voltam a legelső aki megemlítette, hogy kettejük között lehet valami, amikor még mindnki tagadta ezt.

Ami viszont nagyon nem tetszett az Vega kiírtása. Nem azért mert kedveltem a karaktert, abszolut nem volt a kedvencem. De ilyen öncélú fő karakter ölést még nem láttam sorozatban. Az egész csak arra ment ki, hogy Jane aggodalmát valami eseménnyel is alátámasszák, hogy miért akar kiszállni. Az egész izzadtságszarú volt, és nem tudtam nem rossz szájízzeel nézni onnantól fogva az egész kártyavár történetet.

Abbott-nél nem tudom hogy beszélhetünk karakterfejlődésről, talán visszafejlődésről. Erőskezű tökös főnökből ő is nyámnyila jane yesman lett.

Egyedüli karakter aki pozitív volt a végén az Cho. De ő mindig is nagy potenciállal rendelkezett, amit az írók 7 évadon át nem használtak semmire szinte.

Hogy mit javaslok annak aki még nem kezdte el a sorozatot? Nyugodtan kezdje el, mert a legjobb heti ügyek az elején vannak. De ha már úgy érzi nem az igazi a 4-5. évad környékén akkor meg nyugodt szívvel kaszálja nem marad le sokmindenről.

A sorozat összességében tekintve nekem 6/10, az utolsó évad 4/10.

Jó voltál egy időben, de rohadtul nem fogsz hiányozni.

napocskin - 2015. 03. 07. 17:10

“Abbott-nél nem tudom hogy beszélhetünk karakterfejlődésről, talán visszafejlődésről. Erőskezű tökös főnökből ő is nyámnyila jane yesman lett.”

Én kedveltem Abbottot, de mondasz valamit. Talán érdekes lett volna látni, mit kezd Jane egy olyan emberrel, aki nem hever szinte azonnal a lábai előtt. (Bár ha úgy vesszük, Lisbon is kicsit ilyen volt. Mindenesetre az írók nagyobb kihívások elé is állíthatták volna Jane-t ezen a téren, de lehet, hogy úgy voltak vele, hogy épp elég kihívás megoldani az ügyeket.)

Ossis - 2015. 03. 07. 22:39

Imádtam mindig is, első krimim volt, de a RJ lezárást, é (ha már felhozták) a Kirkland-tesó kihagyását nem bocsátom meg nekik

ayren - 2015. 03. 08. 09:32

Ja, és ha már írtam egy fiatal és egy középkorú nőt, álljon itt egy igazán szépkorú is: Lady Grantham (Maggie Smith) a Downton Abbey-ből. Kedvencem a sorozatból.

ayren - 2015. 03. 08. 09:33

Hopsz, eltévesztettem a posztot. :) Természetesen a kedvenc női karakteres kérdésre akartam válaszolni.

Red Fox - 2015. 03. 08. 13:03

Mentalista befejezése olyan mértékben sikerült kritikán alulira, hogy az leírhatatlan.
A sorozat színvonala soha nem volt kiemelkedő (számomra), ugyan néha vicces volt, de ez volt az első olyan sorozatom aminek a megnézése után rögtön töröltem az aktuális részt.
Terese karaktere kimondottan irritált, mert egyáltalán nem illettek össze Jane-nel. A színészi “játéka” nulla volt.
Amikor a végén Teresa simogatta a hasát mint akinek hasmenése van akkor legszívesebben egy zombit láttam volna mögötte.
Ennek a közepes minőségű sorozatnak is sikerült elrontaniuk a végét.
Ezt a 90 percet sem fogom már soha visszakapni :)

sepuku - 2015. 03. 09. 10:44

Hiányozni fog nagyon, annak ellenére, hogy az első évadok jobban tetszettek.

amazemez - 2015. 03. 09. 13:13

Hát én számomra az első két évad volt borzalmas és egyre jobb lett utána, nekem a Redjohnos résuzek tetszettek kár, hogy nagyon szarul zárták le és a legfontosabb kérdésre, hogy honnan tudta alistát nem kaptunk választ. Viszont csalódot voltam az évad zárással kapcsolatban is, mert a médium srácról sem tudtuk, meg, hogy honnan tudta, hol vannak a holttestek és a többi dolgot…

yd - 2015. 03. 14. 16:52

sztem egyáltalán nem nyújtották el a R.J szálat, csak a befejezést szúrták el de nagyon. Én személy szerint utálom az olyat h felépítenek egy mítoszt és nem magyarázzák meg végül h mit miért és hogyan csinált az illető. Ugyanez volt a bajom a Losttal is, h nem magyaráztak meg jópár dolgot, és hagyták a levegőben lógni.A 7 évad meg jó volt arra h nézzék az emberek, de a végét lezárhatták volna a tigris-tigris társaság egyik tagjával aki köpött volna x infót, vagy netalántán ő lett volna a sorozatgyilkos 5 részen át. Az utolsó rész kimondottan gagyi volt mert már lezárták a történetet 40 perc alatt a többi az csak időhúzás volt.

Réta - 2015. 06. 15. 19:42

Nekem korábban egyik kedvencem volt a sorozat, szeretem, ha intuícióval oldanak meg rejtélyeket laborvizsgálatok helyett. A hetedik évad valóban kicsit kevésbé volt izgalmas, mint a korábbiak, de nekem igazán nagy megkönnyebbülést jelentett, hogy végre nem kellett nyűglődni a Red John szállal.
Nekem tetszett a Theresa – Jane szerelmi szám is, reménytelen romantikusként én örültem a happy endnek. Jó lenne, ha minden sok éven át játszott sorozat kapna rendes lezárást. Utálom a soha meg nem oldódó cliffhangereket.
Sajnáltam, hogy Cho kevesebb szerepet kapott, pedig a kedvenc karakterem volt. A színész felszedett pár fölös kilót így a sorozat végére, ami nem igazán fért össze a szerepével. Kár, hogy Cho lényegében csak a Vegával való interakciók miatt kapott szerepet, különösen, hogy a kialakulóban lévő mester-tanítvány viszonyt lerombolta Vega értelmetlen halála. A fináléban viszont nagyszerű volt az esküvői szalonos jelenet, Cho, mint divatszakértő, fenomenális volt. Ha már saját csapatot kapott és simán el tudnék képzelni egy spinoffot vele a főszerepben, de erre nem látok igazán esélyt.

Vallery - 2015. 07. 16. 07:39

Nekem nagyon tetszett az egész sorozat és öszintén sajnálom, h vége van.A bűnügyi rész keveredett a humorral, a romantikával (persze megfelelő mértékben). Szerintem egyáltalán nem volt meglepő és rossz megoldás L és J összehozása, mert már a sorozat korábbi részeiben volt rá utalás, h vonzódnak egymáshoz(ez szerintem felfedezhető a testbeszédben is). Ez egy jól felépített sorozat, bááár Vega halálát én sem teljesen értettem….Sajnálom, h vége van, de szerintem már nem lenne jó megoldás folytatni a 7. évad után, ez így volt egy méltó lezárás. Mindenki megtalálta a helyét , bár vannak lezáratlan kérdések, de azért van az embernek fantáziája a többit képzelje hozzá mindenki magának.

Anonimus - 2015. 09. 23. 15:50

Én is, mint mások valamelyest eltérően látok dolgokat. A sorozat első fele hibátlan volt szerintem Janeben egy olyan karaktert ismerhettünk meg, akik végig hülyíti a népet, még is az igazság oldalán. Nem a rend őreinek az oldalán, az igazság. Lényegében a hétköznapi ember is beleképzelhette magát, hogy mennyi részlet mellett megyünk el a napjaink során, amik sok mindent elárulhatnak az emberről. Ezt követően 4-5. évadban kicsit ellaposodott a sorozat. Próbáltak belecsempészni újdonságot az ügyekkel kapcsolatban, néha amúgy sikerült is. Igazából ez várható volt, minden sorozatban vannak mélypontok (minden sorozatot egy dolog/emberek/képesség köré építenek fel, egy idő után lehetetlen fenntartani az izgalmakat, aki nem elkötelezettje a sorozatnak). Amit én nagyon másként látok az a 6. évad. Én szerintem az egyik legjobb évad lett, felpörögtek az események, nagyon változatos lett (CBI után FBI, Kaliforniából Texas, és akkor az első részt nem is említem, mikor bujkált). Új karakterek, új ügyek, Jane karaktere is kivirágzott, több poén, stb. Utána a 6. évad végétől és a 7. évad szólt a két főszereplő összeboronálásról..igazából én jónak értékelem ezt is, majdnem biztos vagyok benne, hogy a többség azt akarta, hogy házasodjanak, a sorozatot sajnos le kellett zárni. Kicsit úgy érzem, mintha többet akartak volna még tenni bele, de kevés volt az idő és a rész. Vannak számomra is hiányok: 1. sajnáltam például Rigsby karakterét, én nagyon szerettem őt, főleg Choval. 2. Abbott szerepének nagyon örültem, egy olyan főnök, aki ott is van és szimpatikus volt az egész figurája, örülök a kis hibájának is a múltból. 3. Mi lett a titkos szervezettel..? Volt egy kódolt szöveg..senki sem tudta mi van rajta és a szervezet is meghúzta magát..semmi bosszúállás. Fura. 4. Wylie és Vega árnyalatnyi vonzódása szertefoszlott. Ezt mindenképpen az idő számára írom és egyúttal egy reakciót, miszerint a háttérkaraktereket mellőzték..ez is az idő hiányára írható. Azért valljuk be, Rigsby vagy akár Cho karakterfejlődése is felemésztet 2-3 évadot, hogy igazán “magunkévá” tudjuk..mit vártunk egy szűk évad alatt..?

Összességében tehát elégedett vagyok a sorozattal, jóformán sajnálom, hogy vége lett. Nagyon jók voltak a karakterek, jó volt a sorozat alapja és annak megvalósítása is. Sokkal inkább egy “meg nem értett” sorozatnak mondanám ezt utalva a nézettségcsökkenésre. Viszont nem lesz ez rossz néhány év múlva, mikor az emberre rájön és akkor újra megtudja nézni.

És ne feledjétek..médiumok egyáltalán nem léteznek.;)

Titkos - 2016. 01. 03. 20:23

En is latam az 1 evadtol a 7 evadig nagyon jo ajanlom mindenkinek
Csak sajnalom hogy vege van
Mert nagyon szeretem ^…^ ^_^

hanczvikkel ádám - 2016. 02. 24. 15:10

nekem a hetedik évad 12 része nagyon tetszett öröm volt látni őket együtt amúgy én azt hittem hogy már red john halála után befejezik a részt.DE nekem ez a rész megható volt és örömteli majd nem elsirtam magam.VÉGRE egy olyan rész ahol összeházasodnak örülök neki nagyon boldog vagyok szeretem ezt a sorozatot mindig is szeretem és mindigis szeretni fogom örülök neki hogy fejezödőttbe hogy lisbon bevalotta jane-nek hogy babát vár és szeretem őket ők az egy legkedncebb szinészeim

Egri Adrienn - 2016. 04. 06. 19:44

Lehet tudni, hogy lesz-e Mentalistának 8.évadja?
ha igen akkor tudnátok választ írni róla, hogy tudjam, mert nagyon szeretem a sorozatot előre is nagyon köszönöm :D

Emerilda - 2016. 06. 03. 00:35

Én a 4. Évadtól csak azért néztem mert azt vártam, hogy “kiderüljön” Lisbon is Red John embere, de ez így nagyon gagyi lett.

winnie - 2016. 06. 03. 07:19

“Lehet tudni, hogy lesz-e Mentalistának 8.évadja?”

nem lesz.

Takanohana - 2016. 07. 06. 19:52

Egy dolgot valaki elmagyarázhatna.

A 7. évad elején Jane feltételeket támaszt, ami Abbot-ot nem hatja meg. Erre Jane bedobja Bertram listáját a kihúzott nevekkel, hogy a még szabadon lévő tigris-tigris tagok kilétét csak akkor fedi fel, ha teljesítik a feltételeit. Ugyanakkor elmondja Lisbonnak, hogy csak blöff a dolog, ami be is jön, a feltételek teljesülnek.

A továbbiakban senki nem kéri Jane-től a neveket?

Csipkebokor - 2016. 07. 14. 17:17

Hol tudnám végignézni az egész sorozatot? Meg lehetne venni valahol, valakitől DVD-n?
Nagyon szerettem nézni, rettentőn hiányzik majd.
Elejétől a végéig szeretném, ha meglenne.
Tudna Valaki segíteni?

Csipkebokor - 2016. 07. 14. 17:18

Segítséget az sseva@freemail.hu-ra kérek.

Feco - 2016. 08. 21. 18:49

Más befejezésre számítottam. Szerintem nem így akarták ezt, csak menet közben valamilyen okból így alakult. Red John igazából nem az, akit annak tartanak, még él. Legalább is eredetileg így volt. Évadokon keresztül nem így lett felépítve, és a részletekre sem árt figyelni. Így viszont barátságosabb lett a vége, azzal a tóparti házzal…
Végül is így sem rossz, mondjuk a sorozatoknak a legtöbb esetben hülyén lesz végük.

Feco - 2016. 08. 21. 18:54

Lisbon helyeske, tényleg nagyon, de nehéz elképzelni, hogy jane-k pont ő lenne az “igazi”. Nagyon nem valóak össze. Volt egy két olyan is.

Cat88 - 2017. 01. 07. 20:26

Imádtam ezt a sorozatot és nagyon hiányzik! Red John-nál egyszer kicsit kezdett laposodni, de jól visszahozták. Nekem tetszett az utolsó 2 évad. :) Kár, hogy nincs 8.
Tud valaki hasonló sorozatot?

Staminah - 2018. 01. 09. 09:35

Mi néhány hét alatt néztük meg a hét évadot, így annyiban van jó dolgunk, hogy nem kellett évekig szenvedni a RJ szállal.
A RJ ügyet már baromira untam, főleg, hogy még csalódást is okozott RJ személye. Éveken át módszeresen építenek fel egy képet egy okos, fifikás, magabiztos pszichopata gyilkosról, akiről kiderül, hogy csak egy jelentéktelen, komplexusos helyi seriff. A szál elvarrása sem tetszett, valamilyen grandiózusabb leszámolásra számítottam. Nem mondom, hogy nekem mélypont volt a sorozatban, de csalódott voltam.
Az, hogy Jane a film végére rátaláljon a boldogságra, alap. Éveken át a családja halálának árnyékában él, gyakorlatilag az egész sorozat erre van ráhelyezve – egyszerűen jár neki a boldogság. A legkézenfekvőbb pedig, hogy ezt Teresa mellett találja meg. A végén a gyermekáldás szintén egy jóvátétel: megkapja a sorstól, amit az korábban elvett tőle.
Rigsby-t és Van Peltet én is sajnáltam, de Cho volt a kedvenc – egyet értek azokkal, akik úgy látják, hogy nem használták ki eléggé a karakter adottságait.
Nekem a 7. évad tetszett legjobban. A hatodik végén megtalálják RJ-t, összejönnek Jane-ék, nagy happy end. Eredeti, hogy megmutatják, mi történik az “ever after” után, ráadásul mindezt egy teljesen új környezetben, az FBI berkein belül, új lehetőségekkel, kütyükkel, szereplőkkel frissítve a sorozatot. Kifejezetten élveztem, hogy nincs főellenség, hanem csak aranyos poénokkal megtűzdelt részek, ahogyan megszoktuk, és amire igazán vágyom egy nehéz nap után esténként. Abbott karaktere nagyon tetszett, végre egy főnök, akivel nem kell harcolni, nem kekeckedik, hanem mindenben Jane-ék partnere, sőt, barátja. Wylie karaktere is nagyon kiforrotta magát, fontos tagja lett a csapatnak, nagyon szurkoltunk neki és Vegának. A lány halála éppen ezért eléggé sokkolt, pláne, hogy mindez csak azért történt, hogy alátámasszák Jane döntését, azaz hogy félti Teresat – ami egyébként teljesen érthető önmagában is, éppen ezért Vega halála teljesen felesleges.
Az utolsó két rész még hátravan. De már előre örülök a happy endnek 

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz