login |

Pilot: American Crime

2015. 03. 08. 21:15 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: 2014/15, antológia, kritika, pilot-mustra,

Azt hiszem, ezt az ABC-pilotot nem rám kellett volna osztanunk, mert egyelőre annyival tudnám jellemezni, hogy egy “mélyebb Crash”, de teljesen hidegen hagyott. Pedig ha kicsit objektívebben nézem, akkor látom, hogy jó sorozat lehet, csak valahogy most egyáltalán nem érdekel.

A történet elég sokrétű, rengeteg szereplőt mozgat, szóval csak úgy nagyjából foglalom össze. Megölnek egy fehér veterán férfit, a feleségét megerőszakolják és kórházba kerül. A rendőrség azt tudja, hogy nagyjából milyen kocsija volt az elkövetőknek, és a bőrük színét. Ennek megfelelően pár gyanúsítottat börtönbe is zárnak, de igazából nem a bűnügy a lényeg, hanem amit ez kivált.

Az, hogy a megölt veterán apja és anyja miképp reagál, utóbbi miért süllyed teljes rasszizmusba az évek során, mit gondolnak a fiukról, az valójában milyen volt. A feleség családjárq ez  szintén áll. És persze az elkövetők faja nem véletlenül kap említést, így nyilván rengeteg gyűlölet is előkerül.

Mindezt nagyon filmesen, 11 részen át (a 2. évad új sztori lenne, új helyszínen) tulajdonképpen egy filmként előadva. Erről a rendező és a fényképész is gondoskodott, hiszen teljesen olyan, mintha független filmet néznénk a témában, csak éppen sokkal mélyebben el tudnak merülni a karakterekben, így múlhatja fel a hasonló témájú 2 órásokat.

Mindezt remek alakításokkal. Mondjuk Felicity Huffman már a pilotban is az agyamra ment, ez a nő mindig antipatikus karaktereket választ, vagyis mindig azokba a szerepeibe futok. De a többiek rendben vannak, elég sok tévéből ismerős arc tűnik fel, de a kisebb szerepekben feltűnő újoncokkal sincs baj.

Nem tudom hogy pontozzam, reálisan olyan 7/10 sorozat lehet, ha valakit érdekel a téma, de én már a második résznél sem leszek ott, nem ilyen kell nekem most, ha néznivalót keresek. Az azért tetszett, hogy nem tipikus félreértés forog fenn a gyanúsítottak kapcsán, legalábbis látszólag, így egy kicsit érdekelne a folytatás, a krimi elveszett a komoly témák között.

7 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2015. 03. 09. 14:31

Nekem bejött, nem tipikus ABC-sorozat, de tetszik!

Tumpollo - 2015. 03. 09. 18:15

Én is megnéztem, nekem nagyon tetszik a több szál, bár Felicity Huffman-fan vagyok, így én nagyon bírtam a mértéktartó anya szerepében, HTGAWM-pótlékként egyelőre ugyan nem hozza ugyanazt, de bejön.

Lajosék a másodikról - 2015. 03. 11. 12:18

Nálam bukó. Se az ügy, se a szereplők, se a környezet nem olyan érdekes, hogy elvigyenek a lábukon egy sorozatot.

A mélyen meghúzódó feszültség meg annyira mélyen van, hogy a pilotban egyetlen nyoma az volt, hogy lelőtték a fegyvertelen latinót. Jaj.

Értem, hogy mit akartak, de ez mellément.

Goldi - 2015. 05. 25. 13:45

Nekem nagyon bejott ez a sorozat. A vege pedig tobb, mint megrazo, tobbet nem mondok. Tetszenek a karakterek, a tortenet es talan a legjobb benne, hogy egy valodi Amerikat ir le, nem valami habosbabos alomvilagot. Nalam ez 10/10 volt.

Snoopyzit30 - 2017. 01. 02. 13:51

Na megvolt 2017 első darája. Január 1-én lenyomtam mind a 11 rész. Vártam már nagyon hogy elkezdhessem ezt a sorozatot, de nagyon darára tartogattam és újévi meglepetés volt, hogy az utolsó részekhez is – oly sok várakozás után – megérkezett a magyar felirat.

Úgy kezdem, hogy nekem ez a sorozat 9/10. Nem véletlen a magas pontszám, mert komoly témákat feszegető, nagyon elgondolkodtató darabról van szó, mely bepillantást enged az USA-ban lévő, hihetletlen mélyen gyökerező rasszizmusról. Döbbenetes és fájdalmas nézni, milyen mélyen dagonyázik ez a társadalom az előítéletekben. Az egész rendszerük úgy ahogy van gyomorforgató. Nehéz ilyenkor elhinni azokat a csupaszív filmeket/sorozatokat, amiket erről az országról csinálnak, mert többször konkrétan a hányinger kerülgetett az egésztől és nem azért mert rossz a sorozat, hanem mert hihetetlenül szuggesztív. Végig próbálja az ember csak egy kívülállóként nézni a történéseket és amikor már úgy érzi, hogy tényleg kialakított az egyes szereplőkről valamilyen véleményt, akkor jön egy gyomros és fordul minden. Itt egy sorozat, ami megint megmutatja, hogy a dolgok, bármennyire is bonyolultak korántsem egysíkúak. Nem véletlenül alakultak így ki a dolgok, az előítéleteknek is van alapja, de senki sem bűntelen, de mindenki megítél másokat. Az a paranoia például, amit Felicity Huffman (aki zseniálisan alakítja a gyerekét elvesztett, de egy teljesen tévúton járó anyát) megjelenít nekünk az már már ijesztő. A társadalmuk teljesen átitatott valami olyan mértékű romlottsággal, amit tényleg fáj nézni. Mindemellett az emberi kapcsolatokról szóló sorozat is ez – ha teljesen félretesszük a történetet amiről szól – ami komolyan elgondolkodtatja azt, aki be bírja fogadni.
Kár hogy a 2. évadhoz egyenlőre nem készül magyar felirat. Azt hiszem antológia sorozatról van szó, de ezek után nagyon szeretném azt is megnézni.

Mindenkinek ajánlom, aki egy komoly témákat feszegető sorozatot akar nézni és elfogadja, hogy a szórakozás szó az nem biztos hogy le fogja fedni azt amit látni fog.

winnie - 2017. 01. 02. 15:06

van szinkron a 2. évadhoz.

nem írtam ide, mert húzom halasztom a kritikát, de valami zseniális az első szezon, rettenetesen erős.

Snoopyzit30 - 2017. 05. 23. 17:22

Most sikerült megnéznem a 2. évadot szinkronnal. Nagyon kemény volt ez az évad is. Pfff…
9/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz