login |

CSI: vége a 15. évadnak

2015. 03. 09. 14:50 - Írta: Casey Novak

2 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

Rövid és változó minőségű évadon van túl a CSI – ki tudja, talán az utolsón. Pedig kihasználhatták volna a kevesebb rész adta előnyöket egy jól kidolgozott és tartalmas átívelő szál bemutatására, de nem tették, sőt: sikerült egyszerre elkapkodni és széthúzni a történetet. Taps.

A heti ügyekkel nem igazán volt gond, egy pár igazán ötletes is volt köztük, és ez jelentette számomra mindig is a CSI varázsát. Több nyomozós sorozatban is vannak elszállt körítéssel megfejelt gyilkosságok, de hol máshol találnának aszfaltba fúródott asztronautát, krómba mártott leányzót, vagy sírból kikelt, majd autó által elütött hullát?

Szóval ezen a téren még mindig erős és fantáziadús a Helyszínelők, az egyik showrunner (Carol Mendelsohn) távozása sem volt érezhető a kivitelezésen. Nekem egyébként még mindig hiányzik, hogy részenként 2-3 párhuzamos bűneset is legyen, biztos nem mindenki gondolja így, de én szerettem kapkodni a fejem a több helyszín és tucatnyi gyanúsított között. Érdekes, hogy a nyomozások minősége akkor is volt ilyen jó.

A szereplők is hozták a formájukat, az egyetlen, akit még most sem tudok hová tenni, az az Elisabeth Harnois által megformált Morgan Brody. Komolyan, mintha csak a létszám kedvéért lenne ott, meg azért, hogy lehúzza a női szereplők átlag életkorát. Ha felosztanák a szövegét a többiek között, fel sem tűnne a hiánya.

Vendégek is volt, kimondottan örültem Mark Valley hosszabb jelenlétének, egész összetett kis karaktert kapott, CSI-mércéhez képest. Vissza-visszatérő gonoszunk, Mark-Paul Gosselaar pedig a pszichopata szerepére született, marha jól állt neki a kettős szerep, gyönyörűen érzékeltette apróságokkal a két karaktere közti különbségeket.

És körülbelül ennyi pozitívumot tudok összeszedni az átívelő szálról, a színészi teljesítményen kívül katasztrofális volt az egész. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Szomorú próbálkozásnak elment a Briscoe/Winthrop sztori, pedig az alapjai nem voltak rosszak. Elvetemül sorozatgyilkos, aki tökéletes főellenség lett volna a helyszínelők számára tudásával és elszántságával. A helyszínek beállítása és az iker-dolog külön hab a tortán. Viszont ezt kifejteniük és értékelhetően megvalósítaniuk már sajnos nem sikerült.

Az első és az utolsó részeken kívül csak kétszer, pontosan kicentizve a 6. és a 13. részben foglalkoztak ezzel a történetszállal, pedig tök jól fenn lehetett volna tartani a feszültséget, ha mondjuk két részenként kapunk valami apró utalást vagy figyelmeztetést a Bay Harbor Butcher Gig Harbor Killer-től. Így viszont mindenki úgy tett, mintha nem is létezne azon a pár részen kívül. Reméltem hogy legalább az utolsó két részt ennek a témának szentelik, de ehelyett kaptunk egy színtelen-szagtalan utolsó előtti epizódot, és egy elnagyolt finálét.

Aki követte a The Mentalist-et, tudja mire gondolok, mikor azt mondom, hogy elredjohnozták az ellenfelet. Felépítették – még ha kapkodva is – egy precíz, jól működő, kijátszhatatlan és könyörtelen gyilkos duó képét, amit az utolsó 45 percben két lábbal tapostak a porba. Egyre okosabbnak akarták láttatni őket, de már nem tudták hová fokozni, így csak lefele vezetett az út.

Olyan hibákat és karakteridegen lépéseket írtak Winthropnak, hogy a fejemet fogtam, és ezt még csak azzal sem lehet hitelesen kimagyarázni, hogy összeomlott testvére halála miatt. Fenét! Ha a másik ikret ölik meg, esetleg Briscoe-tól még elnézném ezt a viselkedést, hiszen nem ő volt az ész a csapatban, de így nevetségessé tették mindkettejüket. Ettől a két amatőrtől kergült meg az egész CSI csapat? Két anya- és apakomplexusos idióta színpadias manírral.

Pedig mekkora lehetőség lehetett volna bennük…

Ezen az írói baklövésen kívül persze bőven voltak immár hagyományosnak számító „innovatív nyomozati technikák”, de ez már fel sem tűnik senkinek.

Viszont nyugtassatok meg, hogy záró résznél más is verte a fejét az asztalba, mikor a szobapáfrány leveléről sikerült egy teljes beszélgetést visszahallgatniuk konyharádió minőségben? Főleg, hogy teljesen fölösleges is volt az egész cirkusz, mert Winthrop apuka végig szemben állt azzal a nyomorult kamerával, és egy kezdő szájról olvasó is vissza tudta volna adni a párbeszéd tartalmát.

És most valahogy a szokásosnál is több irritáló klisével operáltak, gondolok ilyenekre, mint:
– Ne menj be egyedül, várd meg az erősítést!
– Oké. *bemegy*
és:
– Veszélyben vagy, gyorsan menj haza egyedül!
– Oké. *a gyilkos otthon várja*

A szájbarágásról és hangosan magyarázásról nem is beszélve.

Ha már anno hiányoltam Paul Guilfoyle búcsúztatását, legalább most nem panaszkodhatok, mert egy kedves kis montázst raktak össze Stokes távozása alkalmából. Itt is csak a körítéssel volt problémám: egy régi ismerős karakter, akit valójában soha nem is ismertünk, felbukkan a semmiből egy állásajánlattal, de ha már itt van, akkor sodorjuk veszélybe valamelyik családtagját. Eredeti és ötletes megoldás, köszönjük.

De a visszaemlékezés tényleg szép volt, főleg a táblás rész, ami George Eads 15 évvel ezelőtti első sorozatbeli jelenetét idézte.

Összességében egy majdnem szokásos CSI-évadot láthattunk, egy erőltetett átíveléssel megfűszerezve. A színészek folyamatos távozása, az epizódszámok csökkentése és a folyton eső nézettség rossz ómenek a sorozat további sorsát tekintve, főleg, hogy a CBS újoncai elég erősnek bizonyulnak. De még bőven van esélye Amerika egyik legrégebben futó drámájának, hogy tizenötödjére is megkapja ez esélyt a folytatásra, a 16. évadra.

2 hozzászólás Ne habozz!

Raziel Anarki - 2015. 03. 09. 16:34

pedig az a páfrányos dolog tökre real, már létező technológia :)

https://www.youtube.com/watch?v=FKXOucXB4a8

én remélem h lesz 16odik évad, már csak az agyament esetek miatt is. :)

Casey Novak - 2015. 03. 09. 16:53

Persze, hogy létezik, no de a minőség!
A biztonsági kamera annyira pocsék, hogy a háttérben lévő növények körvonala is teljesen torz, nem hogy még ki lehessen venni a levelek rezgését. Még az utca túloldalán sétáló gyanúsított kabátján lévő logó olvashatóvá nagyítását egy ATM kamerájából már csöndben lenyelem, de ez olyan szinten volt, mintha megszámolták volna ugyanezen felvételen a csávó füléből kiálló szőrszálakat.
És olyan gyönyörűen szólt, mintha diktafon lett volna a szobában.
Biztos azért rázott ki a hideg tőle, mert a többi visszatérő csúsztatást már megszoktam, de ez új élmény volt.

“n remélem h lesz 16odik évad, már csak az agyament esetek miatt is. :)”

Amen :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz