login |

Pilot-mustra: Unbreakable Kimmy Schmidt – 1×01

2015. 03. 10. 16:37 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Netflix szokás szerint új sorozata egész szezonját (13 rész) elérhetővé tette a premier napján. Én most csak az első két epizód alapján írok (az utolsót is láttam, mert megtehettem), de még a héten érkezik az évadkritika is. Az ellenkező előjelű lesz, ami nem meglepő, hiszen aki írta, végignézte a szezont.)

Vége az álmodozás időszakának. Amikor megláttam az Unbreakable Kimmy Schmidt első promóképén Ellie Kemper-t abban a színes öltözékben, az addigi 100%-os várakozási fokom hirtelen megduplázódott, de persze valahol éreztem, hogy csak várni szeretem ezt a komédiát, mert Tina Fey előző készítői munkája, a 30 Rock sem az én kenyerem volt, az egykori NBC-s komédia sok zsenialitása közötti átvezető részeket nem tudtam sajnos elviselni. A Kimmy Schmidt-et el lehet viselni, cserébe a zseniális részek hiányoznak belőle.

UNBREAKABLE KIMMY SCHMIDT – 1×01 – 3,5/10

(Nyugi, nem kell megijedni, a kritikusok zöme már-már kötelezően imádja a sorozatot, szóval még véletlenül sincs arról szó, hogy a Netflix ezúttal mellélőtt volna – főleg, hogy nem is nekik készítették a sorozatot, hanem az NBC-re. Éppen ezért is nagyon érdekes lesz a második évad, ami már direktbe a Netflix-re készül. Lehet, hogy még sötétebb tónusúra akarják majd venni az UKS-t?)

Az NBC-nek nagyon igaza volt abban, hogy passzolta a pilotot, nagyon rétegcucc. Nyilván nem én vagyok a zsinórmérték, de ebben a sorozatban semmi olyat nem látok, ami bármilyen formában életképes lehetne egy országos csatornán. És nem csak arra gondolok, hogy semmi kommersz nincs benne.

A Kimmy Schmidt története egy világvége szektát alkotó négy nő föld alóli kiszabadításával kezdődik, egy pap tartotta őket fogva hosszú éveken át azt hazudva, hogy odafönt sor került az apokalipszisre. Egyikük egy általános iskolásként elrabolt vidéki lány, aki szabadulását követően New York-ban ad tévéinterjút társaival, majd úgy dönt, hogy kárpótlásuk kapott pár tízezer dollárja segítségével ott marad és felfedezi magának a nagyvilágot.

Remek az alapkoncepció. Egy kvázi időn kívüli, mentálisan azért valamilyen szinten megviselt nő kalandjai a nagy városban, el lehet képzelni, hogy miképp reagál az általa nem ismert tárgyakra és nyüzsgésre. Ez azonban a dolgok kommersz, könnyedebb szórakoztató része. Emellett természetesen még boldogulnia is kell a szürke hétköznapokban: munkát keres magának, egy pincelakáson osztozik valakivel és minden porcikájával bizonyítja, hogy nem számít, hol sújt le rá az élet, őt nem lehet megtörni.

Azonban hiába mámorítóan fertőző Kimmy Schmidt életvidámsága (és Ellie Kemper játéka), a végeredmény nem túl vicces. A magától értetődő poénok aranyosak (alkalmazkodás, visszautalás a 90-es évekre), az idióták kérdőjelesek (minek vannak?), az áthallásosak pedig közel sem olyan zseniálisak, mint a 30 Rock esetében, mindössze váratlanok.

Az Unbreakable Kimmy Schmidt nem hiszem, hogy röhögős komédia akart lenni. Cserébe kicsit talán mélyebb lett a sorozat, több akar lenni, mint egy sokadik komédia, nekem viszont ez a megközelítés már közel sem működött. (Hiába voltak flashback-ek, ez a szektamúlt sem volt annyira izgalmas, hogy turkáljak benne.)

Míg a humor szubjektív, s emellett az érdekes, háttérben meghúzódó, igencsak komoly téma (Kimmy bunkermúltja) ad egy eredeti, keserédes színezetet a sorozatnak, a legnagyobb gond az Unbreakable Kimmy Schmidt-tel az, hogy egy ennyire eredeti és jó főhős mellé a világ legnagyobb kliséit képviselő mellékszereplőket tették.

Fura olvasni, hogy egyesek szerint Titus Burgess lakótárs karaktere marhajó, de az állástalan meleg színész figurája már-már sértően klisés és az első részekben Burgess sem sokat tesz ellene. Nyilván később elmélyítik őket, de nekem akkorra már késő volt.

Ugyanez igaz a Jane Krakowski által alakított látszólag újgazdag, buta tyúkra, aki a legközhelyesebb figura, akit el lehet képzelni (főleg, hogy Krakowski a 30 Rock-ban is hasonló volt), de persze, aki kitartó, annak a 13. részre ki fog kerekedni. (Az utálatos tinilány dettó ordas mellélövés, a munkáltató kisfiát 2 rész után kiradírozzák, a kicsit fura házinéni meg…, á!)

A második rész sem javított sokat az összképen, inkább rontott, akkor döntöttem el, hogy inkább a 13. részt vállalom be harmadiknak a kasza előtt. Az ugyanúgy nem tetszett, de poén volt látni a neves vendégszereplőket, mint ahogy azt is, hogy mennyire átgondolt volt az első évad a történetét tekintve, hogy nem felejtették el a kiindulási alapot, s ezáltal utazás-jelleget adtak a szezonnak.

Azt hittem, hogy Ellie Kemper elég lesz ahhoz, hogy bejöjjön az Unbreakable Kimmy Schmidt. Szerettem volna szeretni,. Nem irritált, nem volt borzalmas, mocorgott benne valami, de nem elegendő, hogy lekössön akár egy délutáni darára is.

24 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 03. 10. 16:48

Nem találtam sem érdekesnek, sem humorosnak, viszont borzalmasnak és idegesítőnek. Nem az én ízlésem. Pilottal kasza is.

20legendd - 2015. 03. 10. 17:16

Egyetértek én is a kritikával. Kedvem lett volna már olyan 4-5 perc után kukázni a pilotot, de valamiért végigszenvedtem. Baromi erőltetett lett az egész és szerintem erre tipikusan igaz, hogy sokat akar fogni, de keveset markol”. Amilyen ígéretes az alapkoncepció, akkora nulla lett a megvalósítás. És ezek a mellékszereplők is… senkit nem is akarok kiemelni közülük, mert mindenki botrányos volt szerintem karakterileg. Nálam is valahol 3-4 pont környékén mozgott a pilot.

Bár a netflix sorozataira nem az a jellemző, hogy rögtön az első rész erős (a Bojack, Lilyhammer és HoC pilot sem tetszett igazán anno), de ennél éreztem először azt, hogy nagyon mellément számomra. Mivel még azt sem láttam, hogy mivel tudna megvenni magának a sorozat, ezért ezt inkább nem is folytattam.

Balumedve - 2015. 03. 10. 17:37

Látatlanban is érzem, hogy nekem sem fog tetszeni, de furdal a kíváncsiság. Ha legalább a főhősnő karakterét kidolgozták, akkor muszáj belekukkantanom, mert nem sűrűn látni ehhez hasonló traumát átélt személy visszailleszkedését a modern társadalomba. Hiába, számomra annál érdekesebb egy karakter, minél súlyosabb és különlegesebb mentális zavarban szenved. Groteszk ízlés az enyém, de legalább ezen személyek viselkedését sokkal nehezebb megjósolni, ezért olyan érdekesek számomra.

winnie - 2015. 03. 10. 17:44

balumedve: ebben az esetben érdemes több esélyt adni, mert eleinte kissé poénra veszik, felületesek a traumás emlékek kapcsán, de ez a végére komolyabb payoffban csúcsosodik ki.

superpityu - 2015. 03. 10. 18:23

nekem a pilot pozitív csalódás lett. nem lett kiemelkedő, de sokkal sziruposabbra és lányosabbra gondoltam amikor megláttam annak idején az előzetest. ehhez képest tényleg néhol sötét, de semmi több. azért felülök a vonatra, hátha később jobb lesz, mert most valahol 6-7/10 köré lőném be. eddig pedig nem nagyon estem pofára a netflixnél, még a bojack is kikerekedett valami zseniálisra, hátha kimmy schmidt is hasonló utat jár be.

S0m30n3 - 2015. 03. 10. 18:42

Nekem nagyon tetszik, 30 Rock utánérzés meg van, bár Titus karaktere nem a legszimpatikusabb a vinnyogásaival, de valahogy mégis bejön a sorozat.

El-ahrairah - 2015. 03. 10. 19:39

Nekem bejött. Eddig 8 részt néztem meg, és szerintem maga Kimmy nagyon jó lett, ő elviszi a sorozatot a hátán. A humor kellően elborult és néha nagyon váratlan tud lenni, a pörgős tempó pedig feledteti az apróbb hiányosságokat.
A mellékszereplők valóban eléggé lehúzzák az összeképet. A női oldal még egész tűrhető (nekem pl. a tinilány pont bejött, nagyon jó interakciói vannak Kimmyvel, és később az anyuka is kicsit elmélyül) viszont a feketemelegcsávó valóban katasztrófa. A többiek legalább kapnak saját poénokat, de ő megmarad a “a buzik viccesek mert sivalkodva gesztikulálnak a kezeikkel” szinten, én nem is értem, hogy ezt hogy gondolták.

Viszon mindezzel együtt is szerintem érdemes adni neki egy esélyt, mert megvan benne az a különleges morbidan aranyos életérzés amit máshol nem nagyon talál meg az emeber. Talán még a Garfunke and Oates-nak volt hasonló hangulata.

Annatar - 2015. 03. 10. 20:15

Nem tudom miért, de nekem bejön. Még egy pár rész hátravan :)

Dan. - 2015. 03. 10. 20:16

Én nem láttam a 30 Rockot, de amit a díjátadókon láttam Tina Feytől az tetszett, szóval gondoltam bepróbálom. Mindenképpen kell egy pár rész a belerázódáshoz, de kb. a 4. résztől kezdve zseniális. Ha osztályozni kéne én olyan 8-8,5 köré tenném.

ElPadre - 2015. 03. 10. 20:39

bár tartottam tőle, adtam neki egy esélyt.

tegnap kezdtem nézni. ma tartok a 9. résznél. bingewatching, MERT ANNYIRA JÓ!

ugyanaz az otthonos, meleg, lökött hangulat, mint a 30 rocknál. ugyanaz a típusú, screwball komédiákra hajazó zene. ugyanazok a túlhúzott karakterek.

épp csak annyira más, hogy más sorozat lehessen.

imádom. 10/9, minimum.

Shyllard - 2015. 03. 10. 21:00

Titus borzalmas, egyszer már el is döntöttem, hogy kaszálom csak miatta, de az Ellie Kemper-es jelenetek egytől-egyig annyira kifogástalanul működnek, hogy maradtam. Viccesnek szerintem kb annyira vicces, mint a 30 Rock volt, bár a mellékszereplők Titus-szal meg az iszonyat közhelyes 15 éves lánnyal az élen katasztrofálisak. Csak azzal tudom magam megnyugtatni velük kapcsolatban, hogy csak szándékosan lehet ilyen kliséket betenni. (úgy évad felére Kimmy meg a 15 éves csaj közötti beszólogatások már nagyon jól működnek, azért meg kell hagyni)

FrankLuck - 2015. 03. 10. 21:29

Lehet, hogy nagyon alacsonyak az elvárásaim, de… csak szerintem ZSENIÁLIS a főcím? Tudom, hogy a poén nem új, de azért na.
Rájöttem, hogy kicsit hiányzott a 30 Rock, ez meg nagyon 30 Rock, csak pár karakter nélkül, akiket nem bírtam (így még kicsit jobb is). 10/7-ről kúszik 10/8 felé.

semper - 2015. 03. 10. 21:41

Én zsinórba megnéztem a 13 részt és a végén egy 7,6/10-t kap tőlem, de ettől függetlenül szerintem egy elég átlagos sitcom én többet vártam egy netflixes vígjátéktól amihez Tina Feynek köze van.
Tényleg a mellék szereplők az egyik hatalamas gyengéje a sorozatnak bár volt pár jó poénjuk.( Jane Krakowski családi háttere elég vicces:))
Na mindegy ha lesz második évad én nem fogom látni valószínűleg, mert nem tudom elképzelni mivel dobják fel a storyt, hogy maradjak és ez nem a 30 Rock ahol nem kellett story, mert a karakterek marhulása elég volt a műsoridő kitöltéséhez.

Khaal - 2015. 03. 11. 08:28

A pilot alapján én se adtam volna neki 5 pontnál többet, hiába a korrekt alapfelvetés, valahogy hiányoztak az ütősebb poénok, ami akadt az is lejárt és inkább fárasztónak mondható volt. A mellékszereplők pedig tényleg iszonyat klisések voltak, Titus alakja például annyira sarkított, hogy már egyenesen sértőnek mondanám, Jane Krakowski pedig lényegében egy diszkont Jenna Maroneyt hoz a 30 Rockból, semmi plusz.

Tina Fey nagy kedvencem viszont, úgyhogy maradtam és aztán valahol a 3-4. rész környékén beütött a cucc, le is daráltam a maradék részeket egyben és már nagyon várom a második évadot. Korrektül elkezdtek beérni a karakterek, plusz nekem nagyon feküdtek az abszurdba hajló részek (a plasztikai sebész pl fetrengős volt). Valamint ott vannak az apró kis utalások, amiket elsőre esetleg észre se vesz az ember.

Mindent összevetve kell neki egy kis idő mire beér az emberben, de akinek fekszik ez a stílus annak érdemes rááldozni az időt, 30 Rock ismerői előnyben.

FrankLuck:
A főcímmel is úgy voltam, hogy ez már évek óta lejárt lemez, a Community már több évaddal ezelőtt kivesézte a témát, aztán másnap meg folyton ezt a számot énekelgettem a fejemben. Gyorsan rá is kerestem és kiderült, hogy a Bed Intruder songot is jegyző csapatot kérték fel, hogy csinálják meg nekik az introt. Eddig még nem is hallottam róluk, de most instant Gregory Brothers fan lettem.

Khaal - 2015. 03. 11. 21:10

FrankLuck:

Netflix felrakta az “eredeti” verziót is:

http://www.youtube.com/watch?v=HUk6GmqfqnY

A remix meg itt van teljes hosszban:

https://www.youtube.com/watch?v=WYNbp0u8WjA

Réka - 2015. 03. 12. 09:26

Engem megvett kilóra a pilot, az első két részt megnéztem, maradok :)

Tudok azonosulni Kimmy vidám, színes karakterével, tetszik a pozitív hozzáállása, az egész sorozat színes, na, jó volt nézni, kíváncsi vagyok a többi részre is.

S0m30n3 - 2015. 03. 12. 16:44

Ma fejeztem be, még mindig azt mondom, hogy nagyon jó sorozat, alig várom a második évadot. Bár az utolsó három rész nem túlzottan kötött le (bár lehet csak mert fáradtan néztem őket. :( ), oké, elsőre poén volt hogy mindenki idióta a bíróságon, de másodjára, harmadjára, n-edjére már egyre kevésbé volt vicces, inkább már unalmas lett. De most legalább túl vagyunk ezen, következő évadra kíváncsi vagyok mivel merre haladnak majd.

ldavid - 2015. 03. 13. 21:16

most rákattamtam én is. egész jó ez :D

mark - 2015. 03. 14. 14:27

Most járok az 5. résznél. Az első kettő mondhatni rossz, de a 3.-tól kezdve nekem nagyon tetszik.

Piligrim - 2015. 03. 15. 16:48

nagyon vártam a promók alapján, de a végeredmény felemás érzéseket hagyott bennem. ellie kemper zseniális volt, lubickolt a szerepben, abszolút szerethető, azonban a mellékszereplők jelentősen eltörpülnek mellette. nekem titus szimpatikus volt, csak nem kapott jó szövegeket és baromira túlerőltették a meleg poénokat (mármint szinte minden részben volt egy random pasi, akiről kiderült, hogy meleg). a sztorik kedvesek voltak, de ezt csak kimmy karakterének köszönhetjük, viszont amennyi jó poén volt, annyi rossz is sajnos, de annak örültem, hogy volt egy-két viccesen elborult helyzet :) összességében én èlveztem, nem volt hosszú, a hétvégére jó kikapcsolódás volt, az eleje tényleg kicsit lassan indul el, de szerintem érdemes volt folytatni
10/6,5

Toma - 2015. 03. 16. 12:48

nagyon jó a sorozat

mark - 2015. 03. 28. 17:08

Most értem a végére és nagy kedvencemmé vált a sorozat. Az első 2 és az utolsó 2-3 rész picit gyengébb volt szerintem, de közte zseniális. Már nézném is tovább. A legjobban talán az a 2 jelenet tetszett, amiben Martin Short a dokit alakította, azt még csak úgy néha-néha külön is megnézem, annyira elborult. Összességében nézve tehát nagyon-nagyon bejött.

Thrasher - 2015. 03. 29. 14:25

@mark:
Jaja, Martin Short hatalmas volt, pedig még soha semmiben nem szerettem a csókát.

Voltak itt óriási poénok, a 30 Rock stílusa visszaköszönt sokszor, viszont ami meglepett, hogy 2 remek poénra általában jutott egy nagyon gyenge is, plusz némelyiket (pl. a Dongozást) durván túlhasználták.
Sokáig nem volt elég hús a sorozaton, és az első néhány részben karakter is kevés volt, de azért jó kis cucc volt ez.

Pipacs - 2015. 04. 07. 13:24

Irritáló optimizmus, és mégis vmiért nézem… Még nem jöttem rá, miért. Ez viszonylag ritka.
A plasztikai sebész csávó (ezek szerint Martin Short, egyike a rendre tipikusan visszataszító karaktereket alakító színészeknek) undorító volt, szabályosan rosszul voltam tőle, mondom ezt 5 évad TWD és 2 évad Hannibal után…
Egyelőre nézős, kicsit mehetne előrébb a történet, kíváncsi leszek, mi fog kisülni belőle.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz