login |

Star Wars Rebels: vége az 1. évadnak – írta Nedewya

2015. 03. 10. 14:47 - Írta: vendegblogger

25 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Megosztó. Ez volt a tömör válaszom arra a kérdésre, mikor az egyik ismerősöm megkérdezte „milyen az az új Star Wars-sorozat?” Nagyjából szintén ez a megosztottság uralta a pilotkritikát, valamint az arra érkezett reakciójat, és az én 5. rész után posztolt írásomat is.

Az a helyzet, hogy felnőttként vannak dolgok a Star Wars Rebelsben, amik nem igazán nyerik el a tetszésemet, de megnézve hogy a környezetemben élő 8-12 éves fiúk mennyire odavannak érte, hiba lenne kijelenteni hogy a Disney XD-re gyártott az SWR egy rossz sorozat.

Úgy általánosságban azt kell mondanom, hogy az évadot szerintem két részre célszerű bontani. Egyrészt itt volt a pilot, ami nem sikerült rosszul, de kissé túlzsúfolt volt. Ezután élvezhető, és kevésbé élvezhető részek követték egymást.

Említésre talán csak az az epizód méltó amiben Ezra és Zeb valami gyümölcsöt kergetnek, ugyanis ez volt a sorozat mélypontja, de emlékezzünk arra, hogy a Clone Wars-nak is voltak rosszabb napjai, úgy évadonként két Jar Jar-féle szerencsétlenkedés ott is becsúszott.

Viszont minden rosszban van valami jó is, ebben az esetben például az, hogy az említett borzasztó résztől kezdve a sorozat szépen lassan, de megindult a fejlődés útján, hogy aztán felemelkedhessen az Empire Day epizód szintjére, ami – egészen az évadzáróig – a személyes kedvencem volt. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Ezzel el is érkeztünk az évad második feléhez, amiről azt gondolom, hogy messze jobban sikerült részeket szállított mint az első fele. Az 1×07-ben Ezra megízlelhette a sötét oldal hatalmát, amit mindig öröm nézni, majd az 1×08-ban végre elérkezett a várva várt pillanat, a Jedi próba/vizsga. Ezra elkészítette saját fénykardját, ami elég „egyedi” lett, és mi pedig figyelemmel követhettük ahogy részről-részre folyamatosan nő az ereje.

Az utolsó három részre érezhetően megpróbálták emelni a tétet, s erre a célra bevonták Tarkin nagy moffot is, akinek a jelenléte felpörgette ugyan az eseményeket, de nagy szívfájdalmamra a moff megmaradt háttérszereplőnek.

Ezzel el is érkeztem az utolsó részhez, amiben több volt a meglepetés, mint a sorozat többi részében együttvéve. Egyrészt meghalt(?) az Inkvizítor, amit nem annyira éreztem jó húzásnak az írók részéről.

Nem csak azért, mert az Inkvizítor volt a kedvenc karakterem eleinte, hanem mert sajnos végig megmaradt bennem az az érzés, hogy nem aknázták ki megfelelően a benne rejlő lehetőségeket, ráadásul ha annyira jó harcos, mint amilyennek 12 részen keresztül beállították, igazán legyőzhette volna Kanant és Ezrát. Vagy legalább az egyiküket.

A másik meglepetés Fulcrum személye volt. Oké, én sok mindenre gondoltam, de erre tényleg nem: Ahsoka Tano visszatért. A helyzet az, hogy sosem szerettem őt a Clone War-sban, de itt a SWR-ben már mint felnőtt szerepel, s az az egy mondat amit eddig hallottam tőle biztató volt, talán a következő évadban többet is szerepel majd.

Összegzésképp kijelenthető, hogy a Star Wars Rebels élvezeti értéke hozzáállás kérdése: aki felnőtt, és véresen komoly történetre vágyik, az csalódni fog, neki érdemes inkább megvárnia a decembert.

Aki viszont kellemes, kicsit vicces, és szerethető mesét szeretne nézni – hiánypótlás, szórakozás céljából – annak bátran merem ajánlani az SWR-t, már csak azért is, mert a következő évad nem tűnik rossznak így elsőre – gondoljunk csak Vader és Ahsoka duójára, akik remélem szembekerülnek majd egymással, mint bukott jedimester, és bukott padawan.

Én mindenesetre jól szórakoztam a sorozaton, és az évadra bátran merek ajánlani egy 7/10-et, “lesz ez még jobb is, de így sem volt rossz”-alapon. Jövőre ugyanitt. Vagy talán már idén is.

25 hozzászólás Ne habozz!

Csiki - 2015. 03. 10. 15:33

Amikor abbamaradtak a magyar részek, én kb kukáztam a sorozatot… pont amiatt, amiket írtál, hogy túl gyerekes, de bármennyire is spoileres volt ez az írás, úgy döntöttem elolvasom… Ashoka miatt lehet visszatérek a nézők közé… Aztán lehet a Rebels is olyan lesz számomra, mint a Girls – amit nem igazán szeretek, de minden évben végignézem, magam sem tudom miért… :D

Malachi - 2015. 03. 10. 16:34

korrekt írás, a 7 pontot is adom. azt mondom: soha rosszabbat, ezen a szinten (Disney gyerekcsatorna) szerintem jó eredmény, hogy még engem, 30+ -os SW mániást is megvett magának a sorozat.

Zordon - 2015. 03. 10. 16:34

Nagyjaban es egeszeben egyetertek a fent elhangzott kritikaval, meg az epizodok ertekelese is kb olyan, mintha en irtam volna :D.

Viszont en a komplett evadra 5/10-nel tobbet semmikepp nem adok, es ebbol 2 pont az utolso 3 resz erdeme (0,5+0,5+1), egy pont jar az evadnyitoert, osszesen egy pont az Empire Day-Gathering Forces duplareszert es 0,5 pont a Path of the Jedi reszert. Az osszes tobbi reszt abba a maradek 0,5 pontba bele lehet tenni, annak nagy reszet az Idiot’s Array kapja.

Remelhetoleg az utolso 3 resz marad a standard minoseg a kovetkezo evadra is. Az elhangzott egy riportban hogy Vader es Ahsoka is visszatero lesz, de azt nem tudom ellovik-e, hogy ok ketten valamikor szemtol szembe is talalkozhassanak.

enbe - 2015. 03. 10. 16:39

Alapvetően negatívan álltam hozzá a sorozathoz a Disney “név” miatt, ami lehet, hogy saját esendőség, de látva, hogy miként bántak el a (számomra) hasonló kaliberű TRON Uprisinggal…no mindegy.
Star Wars fanként kötelező darabnak éreztem és egyetértek a cikk írójával, a második része az évadnak sokkal jobbra sikeredett, DE -> sajnos tele vannak a részek logikai bukfencekkel (miért így és nem úgy csinálta, mikor logikusabb lenne), ebből számomra a precízség hiánya volt az, ami a legszomorúbb, nem tudom, talán a célközönség miatt? A cselekményszálakkal önmagában nincs probléma, jelenleg még dolgozom fel az SW univerzum változásait (EU off, heló Legends), és próbálom ahhoz igazítani. Jó látni eredeti szereplőket, még ha csak minimális időre is, pl Obi-Wan vagy Organa, de behoznak, Ashoka csavarának pedig különösen örültem, itt az esély, hogy kerítsenek egy jó kis háttérsztorit neki a 66os parancs környékétől (ha még nincs), sőt a Darth Vaderrel való találkozás felettébb érdekesnek ígérkezhet. Aki nagyon kellemes meglepetés volt: Tarkin. Teljesen hozta azt a katonailag korrekt, kegyetlen és objektív figurát, akit az SW-ben és a CW-ben is nagyon eltaláltak (ahogy egyébként örültem Landónak is). Az évad csalódása: az Inkvizítor. Nem tudom kiverni a fejemből azt a behind videót, amikor a készítők nyilatkozzák, hogy nem az a regular heti gonosz, aki mindig pórul jár és sosem diadalmaskodik, hanem igenis rettegés és blablabla lengi körül…..hát nem jött be, ráadásul kétlem, hogy meghalt…kap vmi menő sebhelyet, egy ejnyebejnyét Vadertől, és mehet újra pörgetni a kardját. Ugyanarra a sémára épül, ráadásul nem értem miért kell ötvenszer beleturkálni a Sith kettő szabályába, főleg, hogy a Kánon része (első rész). Ez volt a probléma Asajj karakterével, meg van még a Force Unleashed fickó is még. Na mindegy.
A karakterek számomra “vannak”, egy kis árnyalás nem ártanak a következőkben.
A cselekmény igenis indulgat és jó, ezért is szerintem egy kicsit minden rétegét meg akarják fogni a fanoknak, hiszen ne feledjük, az új univerzum alapjait rakják most le, és ki tudja mi merre változik, mindenesetre azt a törekvés jó látni, hogy sok összefüggést hoznak be, és a szezonzáró kicsit megnyitja az utat, hogy ne csak Lothalon suhanckodjanak, hanem tényleg bekapcsolódjanak komolyabban a lázadók közé. Részemről maradós a következő évadra, sokszor fogtam a fejem, de az évad végére már azt mondom, várom a következőt.

Delilah - 2015. 03. 10. 17:06

Pont szombaton daráltam le az egészet húgommal, és ő azért sokkal jobban lelkesedett mint én, de így egyben azért én sem panaszkodtam. Nekem a karakterek nagyon bejönnek, a jedi próba tényleg a legjobb rész volt, és az inkvizítort én annyira nem sajnálom, teljesen lelketlen gonosz volt, összességében egy délutánra tökéletes volt:)

Dark Energy - 2015. 03. 10. 17:49

Nekem nagyon tetszett az évad, vicces, jópofa, nézhető kategória.

szujonor - 2015. 03. 10. 19:14

Nagyszerű, hogy a Disney a kicsikre is gondol Star Wars téren és a Rebels a saját stílusában (no meg a csatorna felhozatalán belül) sokkal jobb, mint átlagos. De jön a film, ami (legyen jó vagy rossz, bukni nem fog) alapvetés lesz és az azt támogató képregények bitang jók. Örülnék, ha a stúdió animációs filmek terén is megerősítené az “új kiterjesztett univerzumot”, de így, ebben a formában (a CW-hez hasonlóan) a “meglettünk volna nélküle is” kategória lesz a Rebels.
Más kérdés, hogy nekem az új filmek is ebbe a kategóriába tartoznak.

pehnemer - 2015. 03. 10. 21:52

A növendékeim imádják, én is jót szórakoztam az évadon, várom a folytatást ami valóban igéretesnek tűnik. Vader nagyúr-t már vártam nagyon, remélem nem csak diszletként jelenik majd meg mint Tarkin…
Decemberre nem várok nagy durranást,most komolyan, mit lehet még ezek után felmutatni?

panc - 2015. 03. 10. 22:02

nem éppen a témába vág, de lenne egy kérdésem.
Azt lehet tudni, hogy mennyibe került elkészíteni az évadot,
pontosabban az érdekelne, hogy egy CGI ill. hagyományos technikával készült animációs sorozat közül átlagban melyiket a drágább elkészíteni (Star Wars Rebels vs. Legend of Korra)?

Tomisz - 2015. 03. 10. 22:58

Szerintem sem tökéletes a sorozat.

De ilyen SW szűkös időkben mindennek örülök ami jön, és azért szórakoztató még mindig valamilyen szinten.

Sajnos a gyerekes bugyutaságos adottságával nem sokat lehet tenni. Ilyenre sikerült. :)

A gyerekeknek meg szerintem tökéletes (lesz).

Tomisz - 2015. 03. 10. 22:59

+ az lemaradt, hogy viszonylag elfogadható tempóban fejtik ki és kötik össze a dolgokat így tényleg a szemünk előtt áll össze a lázadás, a lázadók csoportja seregei stb.

Nagyon sokminden kihozható még ebből, remélem még sokáig folytatják.

Peter Wiggin - 2015. 03. 11. 10:15

Végignéztem az évadot, de még mindig nem tudom elhinni, hogy ezért lett dobva a SW:CW…

Kiszámítható fordulatok, sablon karakterek, szerintem az animáció is “fapadosabb”, a karaktermodellek is elég furcsák (az a Lando… anyám!).

A CW-nél eszembe se jutott a kasza, itt ha nem szedik össze magukat a 2. évadban simán elkaszálom.

5/10 erős jóindulattal.

lumoss - 2015. 03. 14. 17:01

Peter Wiggin: Nem tudom te hány éves vagy, de ez gyerekeknek készült főleg. Szerintem nem rossz, de van még hová fejlődni. A CW szerintem is jobb volt, de majd meglátjuk.

Csiki - 2015. 03. 14. 22:30

lumoss: Valahogy kötve hiszem, hogy ez fejlődni fog… gyerekek torkán így is le lehet nyomni, akkor minek változtatni? Pedig a korszakba simán beleférne egy kis “realitás” és sötétebb hangulat…

Zordon - 2015. 03. 15. 10:17

Legalabb a takony grafikan javithatnanak, mar eleve az sokat nyomna a minosegen felfele.

lumoss - 2015. 03. 16. 11:13

Csiki: Persze, én nagyon örülnék, egy kis sötétebb hangulatnak. Jót tenni a sorozatnak.

Zordon: Szerintem nem olyan gáz. Jobb mint CW-nél.

Zordon - 2015. 03. 17. 13:34

Hat szerintem borzalmas. TCW grafikaja nehany fenyevnyi kort vert ra. De ez elegge egyeni megiteles kerdese, szoval ezen nem veszunk ossze. Az viszont biztos, hogy ennel jobbat is lehetne csinalni. Egybol nagyot dobna a hangulaton.

lumoss - 2015. 03. 17. 20:15

Zordon: Igen, kinek a szezon kinek a fazon. Nekem a CW-nél például Obi-Wan szakálla volt gáz.

Airwolf - 2015. 03. 21. 16:54

Szerintem pedig ez a sorozat teljesen rendben van A CW t én is sajnálom, de ez sem rossz. Én is elmúltam már 30, úgy mondom mindezt, meg azt, hogy reméltem Ahoka lesz fulcrum.😃

Egyébként a darkos világ felé nem kell elmenni nagyon, legyen egyensúly a kettő közt szerintem.

A CW re visszatérve, nagyon jó lett, egyes részeiben ráver a filmekre is, kivéve a birodalom visszavágot. Szóval, nekem így tetszik, és már nagyon várom az új évadot.

Csildren - 2015. 03. 25. 10:46

Azert egy Ashoka – Vader talalkozast megneznek… :o :)

procsek - 2015. 04. 03. 19:28

Én szerintem jó a sorozat és én kifejezetten örütem a CW kaszának. Az a baj a CW-vel hogy 1. A klónháborúról már így is túl sok minden szólt 3 film egy rajzfilm és egy rajzfilmsorozat. Ez a téma már rég kifújt. 2.: Nálam a CW-nek semmi súlya nem volt. 1-2 fontosabb szereplő mint Ashoka-n kívül mindenkinek pontosan tudtuk mi lesz a sorsa. Hogyan aggódhatnék Anakynért vagy Obi Wanért mikor tudom hogy túlélik tudom hogy Anakyn mért áll át tudom mi lesz vele. Semmi igazán újat már nem tud róluk mondani. A Rebelsben igaz, hogy tudom a lázadók nyernek de ezekről a karakterekről semmit nem tudok, sőt mivel a filmekben nincsenek benne és Luke és nem Ezra az új remény pont hogy igen kétséges a sorsuk. A lázadók harcának csak a végét dolgozza fel az eredeti trilógia és soha nem láthattuk mért rossz a birodalomban élni amit végre megmutathatnak. És végül 3.: Nekem Anakyn a mai napig a legfájóbb pont amit a prequel era mutatott. Filmestűl sorozatostúl nekem nagyon nem találták el az ő karakterét, sőt valahol olvastam, hogy Ezra minden aminek Anakynnak lennie kellett volna a prequelekben amivel ha nem is teljesen de több ponton egyetértek.

Csiki - 2015. 05. 11. 21:17

Most sikerült végre behoznom a lemaradásom. Sőt, egyben lenyomtam az egész évadot. S azt kell mondanom, hogy bár szkeptikusan álltam hozzá, az Empire Day környékén mintha kicsit észhez tértek volna, s onnan sokkal jobban élveztem. Leginkább az Inkvizítort kedveltem meg (hiába, mindig is inkább a gonosz karaktereket szerettem…), s bár kötve hiszem, hogy tényleg meghalt, azért fura volt, hogy milyen triviális módon intézte el Kanaan… Viszont arra kíváncsi lennék, hogy vajon mi közös van benne, és a TCW-ben (Overlords rész) látott “fiú” karakterben, mert igencsak hasonlítanak egymásra…

dominik - 2015. 05. 24. 07:48

Remélem hogy mé az idén lesz Star Wars Rebels!

Buza Bianka - 2015. 05. 25. 15:44

Jó hogy jön daver mert legalább kettö ember van akit ismerek jol remélem ugyanolyan jo lesz a 2. évad mint az 1.évad hajrá rendezök és remélem még hogy hamar kijön mert nem birok várni

Fehér Szabi - 2017. 08. 19. 10:58

#FinishTheCloneWars

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz