login |

Klasszikusok: Batman: The Animated Series – írta Poghy

2015. 03. 11. 14:55 - Írta: vendegblogger

34 hozzászólás | kategória: animáció, klasszikus, kritika,

Gyermekkorom egyik meghatározó élménye volt, amikor a külföldi nyelvű csatornán először láthattam egy szuperhőst akcióban. Nyilván kissrác voltam még, de a köpönyeges igazságosztó kalandjai úgy is magukkal ragadtak, hogy egy szót sem értettem a történetből.

Valószínűleg itt kezdődött a képregényvilághoz kötődő rajongásom, és anno emiatt győzködtem a szüleimet a trafik előtt, hogy vegyük meg azt az álruhás hősről szóló füzetet, ők meg úgy voltak vele, hogy mindegy, csak olvasson a gyerek.

Aztán mikor felnőttebb lettem, és a Stargate-tel elkezdődött a sorozatfüggőségem, belegondoltam, hogy melyik sorozatot kéne ledarálnom az elsők között, és bizony a Batman: The Animated Series jutott először eszembe. Elvárásom nem is nagyon volt, csak annyi, hogy jól szórakozzak, ehhez képest óriási pozitív csalódásban volt részem, mikor megláttam a sorozat valódi mélységét.

Akkor ennyi elég is a saját élettörténetemből, térjünk rá a minden idők legjobb animációs sorozatának értékelésére – mondom ezt úgy, hogy az Avatar-animációknak is nagy rajongója vagyok. A pontozástól eltekintenék nyilvánvaló okok miatt.

A Batman: TAS 1992-től 1995-ig 3 évadot élt meg meg Paul Dini és Bruce Timm showrunnersége alatt, ezt 1997-ben egy The New Batman Adventures című sorozat követte, amire nyugodtan tekinthetünk 4. évadként is, ugyanis ugyanaz a gárda (írók, szinkronhangok, stb.) dolgozott rajta, mint az eredeti sorozaton, csupán a rajzstílus változott egy kicsit.

A sorozat nem teketóriázott holmi Batman: Begins-hozzáállással, rögtön a lecsóba csaptak a készítők és kész tények elé állították a nézőt. Azt viszont nem mondom, hogy eredettörténetektől mentes lenne a sztori, csak épp főhősünk ellenségeinek a származása került középpontba.

A Batman: The Animated Series legnagyobb erőssége szerintem, hogy nem fekete-fehér, “jó a gonosz ellen” harcot próbál bemutatni, hanem Batman ellenségeinek a motivációját boncolgatja. Nem csak annyit látunk, hogy ez vagy az miképp viszi véghez ördögi tervét, hanem bemutatják,  hogyan kerültek a rosszfiúk a törvény másik oldalára, mi vitte őket az őrület határára, hogyan küszködnek a többszemélyűséggel, a társadalmi kirekesztéssel, és úgy egyáltalán a világ gonoszságával.

Ebben a világban Batman pedig olyan a hős, aki amellett, hogy megmenteni a civileket, az ellenségeinek is megváltást kíván, átlátja a helyzetüket, és megpróbál segíteni rajtuk. Mindezt igazán emberi módon teszi, és ez az a plusz, ami miatt érdemes újranézni a Batman: TAS-t akkor is, ha valaki gyerekként látta .

Kivétel persze van, tudjuk is, ki az, akinek nincs lelkiismerete, vagy ismert eredete: igen, The Jokerről beszélek. Az ő történetei inkább a humorra épülnek, kicsit távolabb állnak a képregényes Jokertől, de egy alapvetően fiatalabb korosztálynak szóló rajzfilmben korrekt kompromisszumot kötöttek azzal, hogy nem a képregényes változatot mutatták be, csak utaltak rá, hogy mekkora kegyetlenségekre képes.

Ha már a Jokernél tartunk, meg kell említeni sokak favoritját (a kedvenc képregénykarakteremet), Harley Quinnt, aki kivételesen nem képregényből került sorozatba, hanem pont fordítva. A DC írói meglátták Paul Dini karakterében a potenciált, és kanonizálták őt a mainstream Batman-füzetekben, így vált napjaink egyik legismertebb DC-s karakterévé az imádnivaló szociopata pszichológusnő.

Ne feledkezzünk el az írók mellett a szinkronszínészeket is dícsérni. Kevin Conroy több mint 20 éve Batman hivatalos szinkronhangja, szinte az összes rajzfilmben és videójátékban ő kölcsönözte Denevérember hangját 92 óta. Mellette Mark Hamillt emelném még ki, aki szintén évtizedeken keresztül volt a hivatalos Joker-hang, nem véletlenül, hiszen olyan elvetemült Joker-kacajt senki nem tud produkálni, mint ő.

(És itt zárójelben meg is jegyezném, hogy a Birds of Prey című, nem túl sikeres DC-s tévésorozatban, ahol a Jokernek csak az árnyékát mutatták, ugyancsak Mark Hamill túlvilági nevetését hallhattuk. Ekkora hatása volt a Batman: TAS-nek, ennyire emlékezetes volt a szinkron-casting (amiről van is egy remek werkfilm), akkor kezdődtek el ezek a karrierek.)

A sorozathoz kapcsolódik egyébként pár bónusz animációs film is, és itt elsősorban a Mask of Phantasm-ra gondolok, de akadtak továbbiak is, és a 2000-es Justice League-spinoffról, valamint az azt követő Justice League: Unlimited-ről sem érdemes megfeledkezni, lévén ugyanezeknek a készítőknek köszönhetjük őket.

Végezetül annyit tennék hozzá, hogy személyes kedvenceim (igaz, a képregényekben is) a Two-Face-ről szóló történetek. Tudjuk, hogy Bruce és Harvey országos cimborák voltak a baleset előtt, így amikor Batman meg akarja utóbbit menteni, azt nem csak “szuperhősiességből” teszi, hanem egyben a barátja miatt is, ami egy nagyon komoly érzelmi pluszt ezeknek a részeknek.

Ha valaki Batman-rajongónak tartja magát, és nem látta ezt a remekművet, annak érdemes pótolnia, aki pedig egy mély, mentális betegségekkel teli, emberközeli animációs sorozatra vágyik, annak is jó szívvel tudom ajánlani a Batman: The Animated Series-t.

34 hozzászólás Ne habozz!

wondorog - 2015. 03. 11. 15:29

Pár éve daráltam le én is, ekkor szerettem meg igazán a Batman karaktereket. A sorozatból Harley, Poison Ivy és Riddler a kedvencem, sajnáltam, hogy utóbbi elég kevés részt kapott.
A 4. évad viszont nálam nagy mélypont volt, az új rajzolás – mely némileg változtatott is egyes szereplőkön (főleg Ivy változása volt nagyon rossz) – nagyon nem tetszett, az első 3 évad viszont zseniális.

Dr. Agy - 2015. 03. 11. 15:43

A legjobban talán az tetszik ebben a sorozatban (érdemes megfigyelni), hogy hihetetlenül jól, részletgazdagon vannak megrajzolva a mozgások.

Persze a darkos atmoszférája is nagyon üt.

bugocsigga - 2015. 03. 11. 15:44

ÓÓÓ, a jó kis kalózdekóderes HBO. Sok szép emlék, emlékszem kicsit féltem a sorozatbeli Jokertől. Elég vad volt :)

Bra - 2015. 03. 11. 16:03

Nem mai, de alapvető darab.
Még most is a fülemben van az intro dallama, meg az a kezdés…

matrix33 - 2015. 03. 11. 16:04

Tényleg zseniális idősebb fejjel visszanézni! Az eredeti 3 évad kiemelkedő, a 4. nekem is kicsit csalódás volt, de főleg azért mert már túl magasan volt a léc. A legnagyobb érdeme a sorozatnak pedig természetesen: Harley Quinn!!!

Laci - 2015. 03. 11. 16:06

Épp most darálom, szívemből szóltál!

Casey Novak - 2015. 03. 11. 16:20

Néha még most is előveszem, itt áll a gépen, és semmi pénzért le nem törölném!
Az az intro gyerekkorom legepikusabb élménye volt :)

Andro - 2015. 03. 11. 16:29

Nő létemre én is imádtam gyerekkoromban ezt a rajzfilmsorozatot, amit először talán németül láttam, de lévén, hogy még nem tudtam olyan jól a nyelvet, így nem mindent értettem belőle. De mindig megnéztem, egy részt sem hagytam volna ki. Anyumék meg úgy voltak vele, hogy legalább gyakorlom a nyelvet. Sőt, az összes képregényt is megvettük, amit kiadtak a Pókember, Superman, meg más képregényfüzetekkel együtt. Lehet, megint meg kéne néznem ezt a kis klasszikust.

ALDO - 2015. 03. 11. 16:42

Igazi klasszikus, pár rész meg is volt videokazettán. Jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Batman volt az egyik gyerekkori hősöm.
Nem olyan régen tesóm leszedte valahonnan, de sajnos ezt is újraszinkronizálták.

Casey Novak - 2015. 03. 11. 16:47

Milyen laza szülei voltak mindenkinek! Én titokban néztem, ha sikerült elkapnom, mert tiltólistás volt, az X-Aktákkal és egyéb finomságokkal egyetemben. Persze csak annál jobban érdekelt :D

laci311 - 2015. 03. 11. 16:52

én is elsőként külföldi csatornán találkoztam vele, de akkor még nem fogott meg, sőt kifejezetten irritált az egyszerűségre törekvő rajzstílusa, ezért nem is láttam belőle sokat, de kb 2-3 éve amikor már több “egész estés” DC rajzfilmet láttam elhatároztam hogy letöltöm a sorozatot és megnézek pár részt kíváncsiságból. Megmondom őszintén hatalmas pozitív csalódás volt, szerintem nem is igazán gyerekeknek szól, felnőtt fejjel lehet igazán észrevenni az értékeit

Iceman - 2015. 03. 11. 17:14

Ez, a JL és a FoxKidses Spiderman a mai napig etalon szerintem. Hiba voltak rajzfilmek, igazi tartalommal bírtak és tanították valamennyire a kis lurkókat. A mai felhozataltól viszont sírni tudnék…erőltetett humor és nulla tartalom.

A JL:Unlimited viszont már gyengébb volt, talán csak Supergirl és Green Arrow karakterét tudta megszerettetni. Jobban tetszett az eredeti JL ahol egy esemény 3 részes volt és jutott idő minden karakterre. A mai napig letud kötni Superman halála, a II.VH-s részek, a “Jobb világról” nem is beszélve. El tud rajta gondolkodni az ember na:D

Banower - 2015. 03. 11. 17:22

Imádom a mai napig!
Én is gyerekfejjel láttam először az HBO-n (péntek délutáni kötelező program volt). Ott magyarul néztem, az RTL Zwei-on pedig németül. Ez az a sorozat, amit bármikor megnéztem, ha valamelyik (zömében idegennyelvű) csatornán ráakadtam. Azóta sem tudott egy képzelt világ ennyire magába szippantani.
Gyönyörűen volt megrajzolva: a karakterek egyediek voltak, mégis valahogy naturalisztikusak. Ami viszont az egésznek sajátos hangulatot adott, az a háttér, a város. Gotham art deco stílusával ugyanúgy palástolták a készítők az elszegényedést, a nyomort, ahogy Jokert a humorral tették “fogyaszthatóbbá” a fiatal korosztály számára.
Ma már nem is tudom elválasztani a nosztalgiafaktortól, de ez csak hozzáad a szememben.
Zseniális, na!

Valaki - 2015. 03. 11. 17:24

Mi ezért kötöttük be a HBO-t anno! :D

krisz - 2015. 03. 11. 17:29

A Spiderman TAS-al együtt 10/10! Mind a kettő magasan felülmúlja a mai animált szarokat! Sokkal jobbak voltak kinézetileg ezek a rajzolt mesék. Úgyhogy tesó vegyed elő a régi mese kazikat, amikor még nem futtatták ennyire a szarokat!

vbalazs91 - 2015. 03. 11. 18:48

Ezt én is imádtam, bár rendesen sosem néztem végig, de valamikor egy darát mindenképp tervezek.

a Kati néni - 2015. 03. 11. 19:24

Oda és vissza voltam tőle. Csak azt nem értettem gyerekfejjel, hogy a filmben, a képregényben, a tévésorozatban és a TAS-ben miért történik minden másképp. Akkoriban még az iskolában eléggé össze tudtunk verekedni apró infókon, amelyek a különböző interpretációk különbözőségéből származtak (pl. Pingvin vagy a Riddler). Ehehehehehe.

ThomassLord - 2015. 03. 11. 19:27

Gyerekkorom kedvence, es felnott fejjel is abszolut 10/10-es.

Bigpetya - 2015. 03. 11. 19:51

Én is németül néztem, azt hiszem még az RTL 2-őn ment. Imádtam én is ezt a sorozatot, csakúgy mint a superman-est. Aki gondolja érdemes próbát tenni Superman TAS-el is, az is remek alkotás ugyanaz a rajzolása, ami nekem nagy pozitívum. Szerintem minden idők legjobb supermanes adaptációja.

Poghy - 2015. 03. 11. 20:57

A Superman:TAS is teljesen jó, szórakoztató, csak szerintem nincs meg az a mélysége, mint a Batman-nek. A Justice League, illetve a folytatása a JL:Unlimited, már inkább volt hullámzó minőségű, de azokban is akadtak szuper, sőt könnyfakasztó részek (Ace-re gondolok itt elsősorban, de a Grundy-s sztorik is ott voltak).

Amúgy tök jó olvasni, hogy másoknál is nagy kedvenc, én tényleg csak maximálisan ajánlani tudom azoknak, akik még nem látták. :)

Gyuk - 2015. 03. 11. 23:09

Az egyik legjobb, meg lehet figyelni hogy ez sokkal jobban ki van dolgozva mint a spiderman Tas vagy az x-men tas gondolok itt pl az arckifejezésekre mimikákra a marveleseknél ez nagyon le van butítva, meg látszik hogy az gyerekeknek készült inkább.

pytta - 2015. 03. 11. 23:16

Hiánypótló írás, a sorozat pedig alapmű a képregény-geek-ek között (és hát ki nem “képregény-geek” 2015-ben, amikor még a csapból is képregényadaptációk folynak?).
Én felnőtt fejjel kezdtem nézni, és több rész után úgy álltam fel, hogy “ezt tényleg gyerekeknek készítették?”, mert annyira mély a mondanivalója, és sötét a megvalósítása (minden bizonnyal a Dark Knight trilógia is sokat merített innen).
Össze sem tudom hasonlítani semmivel, nagyon adja a hangulata, és baromi szép a rajzolása (vizuálisan olykor Sin City-s magasságokba emelkedik, bár ez sem annyira összehasonlítható talán).
A “4. évad” már nekem sem jött be annyira (sajnálom, hogy a poszt képanyaga nagyrészt onnan került be), de azért még egy erős közepes az is, egy-két baromi jó epizóddal.

Poghy - 2015. 03. 11. 23:34

pytta: A poszt képanyagát winnie válogatta (hozzáteszem erre nincs panasz részemről), de egyik sem a 4. évadból van.

A bónusz évad képi világa nekem se jött be annyira, mint az eredeti, de szerintem a sorozat legjobb részei innen kerültek ki (Mad Love, Growing pains pl.)

pytta - 2015. 03. 11. 23:41

Hm, akkor… kicsit szebb rajzolásra emlékeztem :) Na, újra kell néznem egy-két részt azonnal!

Poghy - 2015. 03. 11. 23:44

Hehe, örülök, ha ezt a hatást váltottam ki, ez volt a cél. :)

Predash - 2015. 03. 11. 23:59

Életem meghatározó sorozata, a legkisebb túlzás nélkül. Ezen nőttem fel, és azóta is teljes elfogultsággal követem a Sötét Lovag kalandjait minden létező médiumban. :D
Végtelenszer megnézhető a TAS, egyszerűen fantasztikus.

De mint azt valaki írta, sajnos ez is újra lett szinkronizálva a régi HBO-s szinkronhoz képest. Sajnos képtelen vagyok fellelni a régi szinkront, ami egyszerűen hibátlan volt, a mai napig a fülemben cseng mindenki hangja, de teljesen elveszett…
Ha bárkinek van felvéve és a 0-hoz közeli esélye arra, hogy birtokában legyen a régi szinkron, akkor ne habozzon megosztani, csilliárdokat vagyok képes adni érte. :D

Poghy - 2015. 03. 12. 00:15

Predash: Aki keres, az talál. Igenis fellelhetőek a normál szinkronok (megmondom őszintén itt hallok először másmilyen szinkronról, sőt az említett HBO-s szinkront szerintem nehezebb megtalálni, mint az eredetit).

human - 2015. 03. 12. 03:15

nem winnie válogatta ;) amúgy elég nehéz volt, mivel a google nem segít túlzottan

Mordekai - 2015. 03. 12. 08:18

Kedvenc epizód: S01E46 – “Almost got ‘im”

A pókerasztalos rész…

pappjano - 2015. 03. 12. 13:24

A Batman Beyond-nak nincs ehhez köze?

Poghy - 2015. 03. 12. 14:00

pappjano: Igazad van, a Beyondról el is feledkeztem, azt a spinoffot is a Batman:TAS termelte ki, bár az a jövőben játszódik és nem Bruce a főszereplője. A Beyond különálló animációs filmjét, a Return of the Jokert viszont ajánlom azoknak is, akik nem ismerik a Beyondot, főleg mivel van benne egy flashback a Batman és Joker utolsó harcáról.

Gyuk - 2015. 03. 12. 14:14

Return of the Joker-ből is a vágatlan változatot érdemes megnézni.

FrNo - 2015. 03. 13. 00:55

Az intro… gyerekkorom felejthetetlen élménye. :) És persze angolul néztem én is.

Vrahno - 2015. 03. 14. 01:10

Ami a szinkronokat illeti, az tényleg zavaros téma, mert az újraszinkronizált változat a legkönnyebben megszerezhető (a magyar DVD-re ez került), az eredeti nehezebben, de van egy harmadik variáns is, amiben megint másak a hangok.

Pár éve mindenki nagy meglepetésére a Viasat6 tűzte műsorra az eredeti, egyesek szerint “elveszett” szinkront (amiben Rosta Sándor a Batman), de sajnos nem az összes részt. Sokat a DVD-s szinkronnal adtak (amiben Sótonyi Gábor Batman hangja, akárcsak a Justice League első szinkronjában), ami igen zavaró volt, mert néha egy adott two-parter ilyen felemás szinkronnal ment. A vége felé pedig megint váltottak, itt pár részre Jakab Csaba lett Batman hangja (ő is megszólaltatta már más sorozatokban is), de nem tudom, hogy ez a változat mikor és milyen kiadásra készült.

Őszintén, egyik verzió sem volt hibátlan, az eredeti HBO-s szinkronban is volt jócskán, ami zavart. A briliáns eredeti angolt egyik se közelítette meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz