login |

Pilot: The Returned

2015. 03. 15. 21:11 - Írta: human

27 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

“Be original” az A&E mottója, szóval újabb remake-kel jelentkeztek. Ami viszont meglepetés, hogy hiába nem érdekelt egy pillanatra sem előzetesen a The Returned, a pilot hangulata erőteljesen berántott. Lehet, mert kockára másolták a francia eredetit, és átjött abból?

A tényleges történet nem olyan bonyolult: a halottak visszatérnek. A fordulat, hogy (egyelőre?) nem agyakat akarnak enni, hanem azt sem tudják mi történt velük. Egy iskolai busz balesetével kezdünk, 4 évvel később pedig egy tini lány gyalogol hazafelé.

Természetesen az első lány az egyik halott és főszereplő, de egész gyorsan kiderül, hogy mások is vannak, nem csak arról a buszról. Például egy nő régies ruhában hazamegy, és befekszik egy öregember mellé, így gyorsan kiderül, hogy a korábban elhunytak is visszatérhetnek.

Természetesen a középpontban mindenképp az lehet, ahogy a szeretteik visszatérését megélik a szereplők. Ilyen szempontból volt erős a pilot hangulata, hiszen egy hatalmas érzelmi csúcsponttal kezdett, ahogy visszatérnek többen. És természetesen ott a rejtély, hiszen azért nem mindennapi eseményről van szó, és bár erre alapozott a cliffhanger is, de csak azzal nem tudnák eladni a sorozatot. Azért mégsem egy jegesmedvét lőnek le egy trópusi szigeten.

Elsőre az egyetlen probléma a túl sok szereplő lehet. Bár a premiert elvitte a hátán a “mégsem vagy halott”-érzés, de később ez a sok 5 perces sztori lehet már nem lesz elég. Persze az is előfordulhat, hogy 1-1 karakter köré építik fel az epizódokat a kesőbbiekben, és attól sem kell félni, hogy egy az egyben Les Revenants lesz a sorozat, hiszen az 1×04 körül már komolyabban el fognak térni a francia eredetitől, rádásul jóval több részt is készítenek.

S mint már írtam, a The Returned-nek tényleg az a legnagyobb pozitívuma, ahogy beránt a hangulat – a zene, a képek (bár kicsit túl sok a dutch angle), a szereplők. Nehéz jól leírni, szerintem tipikusan olyan pilot, aminek érdemes esélyt adni.

Maga a pilot erős 8/10, talán az A&E legjobbja eddig, aztán majd meglátjuk mit kezdenek az eredetitől eltéréssel. A meglepetés erejével hatott.

27 hozzászólás Ne habozz!

Spaceghost - 2015. 03. 15. 21:18

Ezt így végigolvasva valahogy semmiben se különbözik a Resurrectiontől.

winnie - 2015. 03. 15. 21:24

pedig a resurrectiontol kabe mindenben kulonbozik. mondhatni csak az benne a hasonlosag, hogy visszaternek a halottak. meg, hogy annak is nagyon jo volt a pilotja:) a les revenants mar mas teszta.

a RES megkozelitese a nyomozoval es a random talalt gyerekkel eleve mas. itt maskepp kozelitik meg a fo kerdest. nyilvan az alkalmazkodas kerdese parhuzamos, mert ahol ilyesmi tortenik, ott adja magat.

Alex20 - 2015. 03. 15. 21:34

Nekem is tetszett :) Marad nézős :)

VDani - 2015. 03. 15. 21:45

Meh, inkább újranézem a Revenants-t, ugyanez csak szebb kivitelezésben.

FrankLuck - 2015. 03. 15. 21:50

Jaj, szeretném nézni, de nem tudom rávenni magam… Nagyon, 100%-ban Les Revenants? Nincs kevem újranézni, de az meg hogy néz ki, hogy az ötödik résznél szállok be…

robbiedani - 2015. 03. 15. 22:15

Két rész után nekem az a véleményem hogy aki latta a franciát, ne kezdje ezt el.

Lemoni - 2015. 03. 15. 22:26

Korrektül lemásolták a Les Revenants pilotját, de sajnos annak hangulata nem jött át nekem. A szereplőkkel sincs gond, jól kiválogatták őket, 2 kivétellel: a Camille anyját játszó színésznő nem érzi a karakterét vagy nem tudom, de nagyon meh az alakítása, Victorból pedig egy, az eredeti karakterhez szerintem túlkoros, csöppet sem creepy gyereket csináltak, anno a francia kisfiú látványától meghűlt bennem a vér, ezt az amcsi gyereket meg örökbe fogadnám, olyan cuki. Nem rossz ez a változat egyébként, a környezet, amiben helyezték a történetet még a franciánál is jobb, nem ennek a hibája, hogy hiányzik a baljós, sejtelmes atmoszféra. Marad heti nézősöm, az biztos.

speedle - 2015. 03. 16. 04:07

Nalam kasza pilot utan.

winnie - 2015. 03. 16. 05:19

Két rész után nekem az a véleményem hogy aki latta a franciát, ne kezdje ezt el.

nem ilyen egyszerű a dolog. érdemes elkezdeni, mert ha valakinek bejön, akkor nem csak azért lesz más, mint a les revenants, mert azt mondják, hanem mert kénytelenek saját dolgokat kitalálni az alapok lepakolása után, hiszen a francia hamar abbamaradt és nem tudják, hogy fog az folytatódni a 2. szezonban.

Gabe - 2015. 03. 16. 07:44

Egy újabb tök felesleges sorozat… most komolyan, mi értelme van ‘egy az egyben’ lemásolni egy PÁR ÉVVEL ezelőtti sorit? (Arról már nem is beszélve, hogy még elég bénán, vagy legalábbis jellegtelenül is tették, ahogy látom.)

sehrezad - 2015. 03. 16. 08:12

robbiedani: És aki nem látta?

winnie - 2015. 03. 16. 08:15

gabe: van, aki szerint 8/10-es a pilot, jól sikerült, lesznek, akik szerint simán veri a nekik túl európai francia változatot, stb, de…

miért kell ezt sokadjára is leírni a remake-eknél?:) a feldolgozások azoknak készülnek, akik nem ismerik az eredeti sorozatot. ennyi. nyilván nem neked kell nézned, hanem humannek, aki nem látta az eredetit. meg az a&e nézőinek. azt nem kell személyes sértésnek venni, ha máshoz is eljut egy remek alapanyag, ha másképp nem jutna el. vannak sorozatok, amik nem szólnak mindenkinek.

ha van egy jó alapanyag, akkor arra szokás építkezni és saját sorozatot kreálni belőle. mert jó az alapanyag. hadd ne soroljam, hogy mennyi remek feldolgozás sorozat (az elmúlt évek 5 legjobbja közül 3 is remake), junkie-körökben is nagy kedvenc van jelenleg is a tévében. (de nem is kell messzire menni, ott van az elmúlt évek 2 legjobban fogadott magyar sorozata, és ugyancsak remake-et csinál most az rtl. aminek ha ismered az eredetijét, akkor nem fogod nézni a magyart.)

ja, és természetesen nem a sorozatot másolják le, hanem a pilotot, mert az annyira jó lett – ha még azt sem másolnák le, akkor miben lenne feldolgozás a sorozat? arra aztán felépítenek értelemszerűen egy másféle történetet. többek között azért, mert amerika hamar utoléri az eredeti sorozatot, így eleve nem támaszkodhatnak sokáig arra. a returned 2. évadja, ha lesz, és a les revenants 2. évadja totál más lesz.

(a pár év nem értem, hogy jön ide. feldolgozást igazából csak friss sorozatokból érdemes, amíg aktuális a téma. amire te gondolsz az a saját sorozatok remake-je. egy amerikai sorozatot nyilván nem fognak 2 évvel később feldolgozni, ott jó pár évtizedes alapanyagokhoz nyúlnak inkább.)

winnie - 2015. 03. 16. 08:17

“robbiedani: És aki nem látta?”

az kezdje el.

illetve ilyenkor az a legjobb megoldás, ha mindkettőt megnézi és úgy dönt. a stílus teljesen más egy európai és egy amerikai sorozat esetében, simán lehet, hogy az egyik kevésbé jön be az adott illetőnek. plusz, ha valakinek mindkettő tetszik, akkor két dolog még fontos szerepet kaphat: az, hogy melyik sorozat folytatódik, illetve, hogy melyik sorozat részeit lehet gyakrabban látni. (a the returned (még) nem kapott 2. évadot természetesen, a les revenants esetében meg majdnem 3 év lesz két évad között, ami igencsak megedzi az embert.)

Tommy Drama - 2015. 03. 16. 15:43

Ebbe az egyik szereplő magyar.

sehrezad - 2015. 03. 16. 15:51

winnie: köszi, az amerikaival mindenképp teszek próbát.

torjack - 2015. 03. 16. 18:44

“Egy újabb tök felesleges sorozat… most komolyan, mi értelme van ‘egy az egyben’ lemásolni egy PÁR ÉVVEL ezelőtti sorit?”

Annyi értelme már volt, hogy pl. én a francia eredetit nem kezdtem el, ezt meg igen, és simán bejött. Lazán heti nézős lesz. Ugyanígy jártam a The Killing/The Bridge duóval.

Roland - 2015. 03. 16. 19:06

Fuu ma be probalom ,a ressurectiont kasszaltam eleg hamar,pedig az ugrott be.

fisher - 2015. 03. 19. 03:06

már nem most láttam de szerintem a francia azért más, lassabb. az nem jött át valahogy, pilot után dobtam. ez viszont tetszett. Jacobot és Billyt jó újra látni :)

Sunsky - 2015. 03. 24. 09:47

Gabe

Felesleges sorozat? Fegyvert tartanak a fejedhez, hogy nézd? Nem értem az ilyen embereket és tudom, hogy nem vagyok egyedül. Idejönnek, hogy ezt leírják, holott az égvilágon senki nem kényszeríti őket, hogy nézzék. Én ma találtam rá és örülök neki, mert a franciát nem ismertem, ez eddig bejön nagyon 2 rész után.

Ha meg nem fog tetszeni, akkor kaszálom. Na bumm, aztán mehet felőlem 10 évad is belőle, nekem attól nem lesz rosszabb.

ubul - 2015. 04. 01. 20:05

4 rész után milyen? érdemes elkezdeni? az alap tetszett, ebben meg van pár színész, akivel szimpatizálok, és nem is az érdekelne, hogy mennyire copy-paste, hanem az ,hogy a pilot utáni fennhang mennyire csendesett le, mennyire laposodott el a sorozat, vagy tartja magát a pilothoz képest, és korrekt szórakozás, akár látta valaki az eredetit, akár nem?

Lemoni - 2015. 04. 01. 23:34

Sajnos, ez egyre rosszabb lesz :( A 4. rész konkrétan giccses melodrámába fúlt. Semmi izgalom, semmi rejtélyesség, de annál több egymással nyűglődés. Elcseszték sajnos, kispórolták az eredeti sorozat savát-borsát belőle és csináltak egy könnyes-giccses családi matiné sorozatot. Kár :(

ubul - 2015. 04. 15. 12:22

kár érte…bevárom akkor , és az évadzáró végi kritikát (ha lesz) olvasva majd eldöntöm, hogy érdemes lesz -e rá szánni időt.

Pipacs - 2015. 05. 05. 17:08

A 8. résznél tartok, nekem bejön, a franciát is elkezdtem nézni, de vmit elcs*sztem, és letörlődött, mostmár ezt végignézem, aztán jöhet az.
Szóval most egy kicsit leült, nem is a sztori miatt, hanem a tempó lett kissé rétesnyújtós. De nekem tetszik a hangulata, és vhogy mindig tudnak csavarintani egyet, ami miatt kíváncsi leszek a folytatásra.
Szerintem megér egy próbát, főleg azoknak lehet hiánypótló, akik a Resurrectiont kaszálták. (Én az első évad végén.) A hasonlóságok: rég meghaltak visszajönnek, nem alszanak, sokat esznek, egy-két furcsa képesség (nem olyan erősen hangsúlyozzák), és hogy SPOILER: a visszatértek is újra feltámadnak SPOILER VÉGE. Eddig. De minden másban eltér. (Persze, itt is van családi dráma, egy kisfiú, egy bűnöző, egy új párkapcsolatba beleromboló régi szerelem, stb. no meg a kisvárosi hangulat, emberek, gondolkodásmód…)
Nézős, ajánlom mindenkinek, aki szereti a kissé “misztikus” sorozatokat átíveléssel és szép (jó amerikai) vidékkel.

cortexiviky - 2015. 05. 05. 18:34

“Azért mégsem egy jegesmedvét lőnek le egy trópusi szigeten.”
Ó az a Lost :) egy sorozat érne egyszer a nyomába :)

Zsole76 - 2015. 08. 23. 11:21

Most néztem csak végig a 10 részt, bevallom a francia előd is nagyon tetszett, s bár ez nem kicsit a vége felé elszakad tőle, de jó irányba.

Bazsiii - 2016. 04. 02. 19:53

én nem láttam a franciát, de lehet, hogy rálesek, mert per pillanat kifogytam a sorozatokból :) egyébként nekem bejön ez a műfaj, nem untatott, és ha lesz második évad, én nagyon várom :3

JKJ - 2016. 12. 19. 09:05

Már az első résztől sikítófrászt kaptam. Nem is néztem tovább. A többi kritikát olvasva, nem tévedtem. Carlton Cuse mostantól feketelistán :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz