login |

Unbreakable Kimmy Schmidt: az 1. évad

2015. 03. 16. 15:00 - Írta: superpityu

9 hozzászólás | kategória: kritika,

A Netflix érti a dolgát, bár kételkedem benne, hogy bárki is azt hinné, hogy vakvágányra tértek az Unbreakable Kimmy Schmidt megmentésével. Ahogy winnie a pilotkritikában is írta, ez a sorozat országos csatornán valószínűleg gyorsan elhasalt volna, viszont a Netflixen megélhet 2 évadot biztosan.

Bár elsőre egészen meredek dolognak tűnt egy olyan komédia a stream szolgáltatónál, amely nem is nekik készült. És nem azért, mert az NBC rendelte be a sorozatot, hanem azért mert ha azt nézzük ez az első komédiájuk. (Oké, volt egy felélesztett Arrested Development, a Bojack Horseman pedig rajzolt és inkább dramedy.)

Rengeteg ok állhat amögött, hogy miért is vette meg végül a Netflix az NBC által dobott sorozatot, egynek rögtön ott van Tina Fey, aki már bizonyított a 30 Rock-kal, de sokkal inkább az állhat a háttérben, hogy az Unbreakable Kimmy Schmidt illik a csatorna profijába, mert baromi egyedi.

Az egyediséget nem úgy kell érteni, mint a nagy kedvencünk a Man Seeking Woman, vagy a szintén jól bemutatkozó Last Man on Earth esetében. Egy sokkal földhözragadtabb alapötlettel operál a Kimmy Schmidt, mint a fent említett 2 szitkom.

Kicsit olyan érzés volt nézni a sorozatot, mintha a The Mindy Project kistestvérét látnám (csak azért sem a 30 Rock-hoz hasonlítom!), kevesebb popkult utalással, de egy hasonlóan pörgős és könnyed szitkom, ami akárcsak a Mindy, nem lesz mindenki kenyere. Talán a főszereplők és New York miatt érzem, hogy ekkora lenne a hasonlóság, viszont a Kimmy Schmidt mellékszereplőkből sokkal rosszabbul vizsgázott.

A tovább után folytatom spoilerek nélkül. 

Ellie Kemper Kimmy-ként iszonyat jó volt (részemről instant JAws-jelölést ért). Annyira passzolt hozzá ez a felszabadult szerep, és még a komolyabb jelenetekbe sem tört bele a bicskája. Nem nagyon tudom megfogalmazni, hogy mi is tetszett benne a legjobban, de nagyon jó volt őt nézni, ahogy minden jelenetből kihozta a maximumot, még akkor is, ha a forgatókönyv csúnyán cserbenhagyta őt. Akik szeretik Kempert, azoknak mindenképp megér egy próbát, mert nem okozott egyszer sem csalódást.

Az érem másik oldalán ott vannak a mellékszereplők, akik közül akad pár mellényúlás. Tituss Burgess karaktere egy szemernyi ívet sem járt be a 13 rész alatt. Valahol én éreztem kínosnak, hogy viccesnek kellene lennie egy olyan meleg karakternek, aki annyira tipikus klisékből épül fel, hogy az már fáj. Ne gondoljuk már azt, hogy az viccesnek számít, hogy nagyokat gesztikulál és szeretne mindig középpontban lenni – tipikus holywoodi meleg karakterként viselkedik, ha ezt meg lehet így fogalmazni.

Ellenben amit Jane Krakowski szerepével csináltak sokkal jobban szám íze szerint történt. Pedig Titushoz hasonlóan ő is baromi klisésnek tűnt az elején, de őt elég jól elmélyítették, már amennyire egy szitkomban el lehet valakit mélyíteni.

És akkor ott van Lilian, a házinéni – ha akadt valaki, akit jól eltaláltak és nem húztak túl sohasem az egyértelműen Carol Kane karaktere volt. Igaz végig az egysorosaiból élt, de egyszerűen imádtam. Kicsit jó is volt, ahogy kibillentette a nézőt Kimmy által bemutatott világból a néhol kicsit karcos szarkazmusával.

Viszont a 4 állandó szereplő mellett a Jacqueline gyerekét nagyon gyorsan elfelejtették, szinte alig vették elő az évad alatt. És a még kicsit érdekessé is váló Xanthippe-t sem tudták kihasználni eléggé, pedig egy idő után ő is levedlette a sekélyes tini lány szerepét. Kár volt érte.

Fontosabb szereplők között még Ki Hong Lee tűnt fel, aki nekem a Maze Runner-ből volt ismerős. Talán pont ezért nem értettem, hogy mit is keresett Kimmy mellett. Egyszerűen olyan fiatalnak tűnik ez a srác, hogy simán azt hittem, hogy 16-17 éves, erre kiderült, hogy 28 éves a színész.

Nem mintha ez zavaró lenne abban, hogy Kimmy és Dong baromi jól működtek együtt. Igaz az évad végén kicsit háttérbe szorult ez a szál, de így is hoztak hozzá egy meglepetés cliffhangert.

Az Unbreakable Kimmy Schmidt egyik legfontosabb és legmegnyerőbb komponense a történet volt. Valamiért mindig is a gyengéim közé tartoztak a történettel rendelkező szitkomok, itt pedig egy remek keretes szerkezetet adtak a szektamúlt lezárásának. Sikerült ezzel a megoldással kicsit elfeledtetni velem a néhány negatívumot.

A sorozat alapja nagyjából le van zárva, persze biztos továbbra is tele lesznek olyan kikacsintásokkal amikor Kimmy rácsodálkozik valamire, ami számunkra teljesen nyilvánvaló. De nem tudom mennyi lehet még a flashbackes szerkezetben, nem biztos, hogy érdemes lenne a következő, immáron direkt a Netflixre készülő évadban visszakanyarodni hozzá, amikor már úgy tűnik, hogy Kimmy és a többiek is túlléptek ezen a szakaszon.

Az egész szezont egyben nézve az évad közepe volt a legerősebb, a végén kicsit unalmas lett, hogy Jon Hamm zseniálisan csinált hülyét a tárgyalóterem összes emberéből. Elsőre persze jó poén volt, még másodikra is, de amikor ugyanazt a kört járták le az összes szektatagnál, kicsit fárasztóvá vált. Ugyanígy gyengébb poén lett Tina Fey karaktere is, aki szintén csak első alkalommal volt jó.

Részemről abszolút pozitív csalódás lett a sorozat, sokkal sziruposabb és lányosabb dologra gondoltam annak idején a promó alapján. Valahol 8/10 lett az élmény is, pedig biztos vagyok benne, ha a 3. részben nem hozták volna be Krakowski háttérsztoriját akkor nem nézem tovább, de az annyira over the top és meglepő lett, hogy kénytelen voltam maradni és várni hasonló agymenésekre, amikre nem is kellett sokat várni.

Ui: És a főcím, valami kegyetlen, nem túl hosszú ahhoz, hogy áttekerje az ember, de 3 rész után olyan dallamtapadást okoz, hihetetlen.

9 hozzászólás Ne habozz!

wirth6 - 2015. 03. 16. 18:39

Nekem a főcím se nagyon jött be: nem igazán látom az eredetiséget abban, hogy már az első két percben lekoppintják a schmoyoho-t (“hangsúly a yo-n”). Ráadásul a vírusvideók csúnyán öregednek; lehet, hogy amikor forgatták a sorozatot még releváns volt a “Dead Givaway”, de most már nagyon nem az. Ami utána jött azt hiába szerettem volna szeretni, már az első részt se tudtam véginézni. Egyszerűen nem volt benne semmi ami megfogott volna.

Annatar - 2015. 03. 16. 20:25

Nekem nagyon tetszett, egyedül a tárgyalás cakk-pakk, aminél túlzásba estek. Három részen keresztül fárasztó volt ennyi idiótát egy helyen látni. De remélhetőleg ez csak egy kis botlás volt, várom a folytatást. Titusszal tényleg csak az az egy baj van, hogy semmi fejlődést nem mutatott, talán a második évadban már kap valami pluszt.

Ruby - 2015. 03. 16. 21:24

Titus évek óta New Yorkban van, és még mindig azon búsong, hogy nem kellett Az oroszlánkirályba, miért pont most kellett volna fejlődnie?

A tárgyalás nem tetszett, túlhúzták, mondjuk azokban a részekben voltak a legjobb poénok (Titus interjúján meghaltam), meg az “angol” pasis dolog kifutása sem, az kilométerekről látszott.
Ja és Martin Shortról meg Dean Norrisról se feledkezzünk meg.

Még az tetszett, hogy Kimmyt nem csinálták butává, csak annyi a “baja”, hogy el volt zárva a világtól, de nem hülye.

A főcím meg úgy, ahogy van zseniális, nem megy ki a fejemből, tök jól lehet dúdolni :D
Szerintem arra köszön vissza, hogy Kimmyék ügyével is addig foglalkoztak, amíg megcsinálták velük az interjút (Bye, victims, bye!), és egy ilyen vírusvideó is hamar lecseng.

ElPadre - 2015. 03. 16. 22:34

unbreakable, they alive, dammit, it’s a miracle!

áááá. nem az első songify. de bakker, ide a rozsdás bökőt, ha nem a legjobb. :)

margarita - 2015. 03. 16. 22:54

Még csak az 1. részt láttam, mivel ahhoz van felirat. Ez alapján nekem bejön. Ahogy fentebb vki irta, az a jó benne, hogy nem vették hülyére a főszereplő csajt, ‘mindössze” szektás volt, de a maagához való esze meg van.
Én meg fogom nézni a teljes évadot, sztem jó kis sorozat ez, igaz nekem a Mindy project is bejön.

Amiket eddig a netflix kiadott a kezeiből, nekem bejöttek.

Zizi - 2015. 03. 16. 23:48

én is csak az első részig jutottam, de az tetszett, így biztos, hogy végignézem.

Bár engem az első részben kicsit zavart, hogy Kimmy néha úgy viselkedett, mintha nem egy szektában/ a külvilágtól elzártan nőtt volna fel, hanem egyáltalán nem nőtt volna fel… ha értitek, hogyan értem.
amúgy nevezzetek szőrszálhasogatónak, meg tudom, csak egy sorozat és lehet, h a következő részekben lesz róla szó, de ezt a csajt otthon a szülei nem hiányolják? :)

El-ahrairah - 2015. 03. 16. 23:56

Végignéztem, és nagyon jól kiforrta magát a végére a sorozat, bár valóban kicsit túl volt húzva a tárgyalás. Szerintem a 9. és a 10. rész voltak a sorozat legjobbjai.
Titus viszont a végére még borzalmasabb lett mint az elején, pedig ez teljesítmény. Nagyon remélem, hogy a második évadra jelentősen lecsökkentik a szerepét.

hallak65 - 2015. 03. 19. 18:30

Nekem pont az első rész nem jött be. Azt nem is néztem végig valamiért, de utána valami hatalmas őrültség az egész. Amikor Mártin Short összefogja a száját, ott szó szerint majdnem kiköptem az innivalóm :D.

A dal egyszerűen ott van. Ez a 2. sorozat, ahol minden résznél végighallgatom. Az első meg a GoT!

Ami nem tetszett, hogy csapong. Kezd a melóval, küzd érte. Majd egy szó nélkül eltűnik anyuci, majd pár rész múlva vissza. A kiskölyök dettó. A korrepetitor srác dettó. A tini csaj remélem visszajön a 2. évadra, mert akkor küldték el, amikor kezdett érdekes lenni.

Ha ezt nem nézem, akkor nagy kedvenc. Erősen érződik rajta Tina Fay. Főleg a poénokon. Meg valahogy Ellie Kemper túlzott arcmimikája is őt juttatja eszembe.

Mindenkinek csak ajánlom

Atla - 2015. 03. 24. 12:59

wirth6: Ugye tudod, hogy a főcímet a schmoyoho csinálta?

Nekem is nagyon tetszett az évad. A második fele szerintem sokkal jobban össze lett szedve, mint az első.

Úgy kezdtem neki, hogy azt se tudtam, mi ez, csak láttam, hogy rengeteg embernek tetszik. Már az első rész első pár perce beszippantott. Gondolom aki nem szereti az effajta humort, annak nem fog bejönni. A kritikával pedig egyetértek teljesen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz