login |

Limitált Széria podcast – 2×09: Just One More Thing…

2015. 03. 21. 15:30 - Írta: CyClotroniC

37 hozzászólás | kategória: podcast,

Kicsit érdekes az eheti adás sztorija, hiszen egészen más koncepcióval készültünk volna a hétre, mikor a szabadidő és annak hiánya felülírta az előre kitalált tervünket, így történt hát, hogy új témát kellett gyorsan keresnünk, és ha már amúgyis terveztük, hogy sorba vesszük a különböző sorozatzsánereket, a nyomozós szériák mellett állapodott meg a csapat.

A nyomozós sorozatok már csak olyan szempontból is hálás témának ígérkeztek, hogy eleve egy elrettentő, negatív stigmával a homlokukon látnak napvilágot már a pilotok is, ennek ellenére mégis ez volt az első téma, amire kapásból tudott mindenki kedvenceket sorolni, ráadásul igen eltérő merítésből. Adja is hát magát a kérdés, hogy miért övezi negatív előítélet a nyomozós műfajt junkie körökben és miért ennyire népszerűek többen is, ha a nézettségüket nézzük.

Arra a kérdésre, hogy léteznek-e kifejezetten minőségi darabok is és miért éppen azok emelkednek ki a tömegből, tőletek is várjuk a választ:

Mik a kedvenc nyomozós sorozataitok és miért pont azok?

Annak ellenére, hogy egyáltalán nem kevertük ide az átívelős, együgyes, komor darabokat, így is sikerült megemlékeznünk két egészen friss és egészen más újoncról (iZombie, The Jinx), régi klasszikusokról (Columbo, Monk, Veronica Mars, House), a műfaj két jelenleg is népszerű brandjéről (CSI, NCIS) és még számos olyan kedvencről, amik nem élték meg a második szezont, de mégis rajongóra találtak a csapaton belül (Raines, The Good Guys, The Inside).

Az adást szokás szerint le tudjátok tölteni innen mp3-ban és továbbra is megtaláltok minket a podcast Facebook oldalánMixCloud-on és iTunes-on is, a kommentekben pedig – ahogy eddig is – várjuk a véleményeteket.

37 hozzászólás Ne habozz!

DennyKeh - 2015. 03. 21. 15:43

Nos, ha top 3-ról lenne szó nálam ők a nyerők.
1. iZombie (CW) – Ma láttam a pilotot és hát mint mondhatnék engem megvett kilóra. Maga a zombi támadás a hajón kicsit váratlan volt, de ezt leszámítva minden rendben volt. Az, hogy a csajnak látomásai lesznek, hogy ‘eszik’ és ezzel segít a nyomozásban nyagszerű.

2. Chicago P.D. (NBC) – Egy szó: Sophia Bush. Brooke Davisként belopta magát a szívembe így nem volt kérdés, hogy a Chicagot is elkezdem. Nem bántam meg. Aki szereti a nyomozós sorozatokat, annak mindenféle képpen ajánlom.

3. Hawaii Five-0 (CBS) – Ezt a sorozatot már csak a kilátás és a táj miatt érdemes elkezdeni. Engem ez fogott meg benne, de ennek ellenére még mindig jobban szeretem, mint a CSI-s sorozatokat.

Andro - 2015. 03. 21. 15:57

Kisvárosi gyilkosságok, Gyilkos sorok, Columbo, meg régen a Murdoch felügyelőt is néztem.

ThomasCrown - 2015. 03. 21. 16:13

Kedvenc nyomozós sorozatom a House. Sőt egyik kedvenc sorozatom is (Top 3ba benne van). A klasszikus értelembe vett nyomozós sorozatok nem jönnek be, talán még a Tru Calling, de csak azért mert mikor ment szerelmes voltam Elizába :D Viszont hogy legyen egy komoly válasz is akkor The Killing. Ami szintén nem klasszikus epizódikus…Ja és ezért! Ezért nem szeretik a Junkiek a “nyomozós” sorozatokat. Mert tulságosan epizódikus, és nem rejtély/főszál központú, vagyis ez a sztereotípia. Ha nyomozós akkor rögtön beugrik mindenkinek a CSI, NCIS stb. Pedig nyomozós lehet abszolút átívelő is. Na most hogy leírtam, megyek meghallgatom az adást.

winnie - 2015. 03. 21. 16:18

azért egy castle vagy bones elég népszerű, de nekem ezerszer inkább egy csi (a régi időszak) vagy law & order: ci, mert ott tényleg a nyomozás a lényeg, nem a szappan és az érzelmi élet.

egyébként meg általában az jön be, amiben vagy van valami csavar (ld. a zseniális boomtown a több szemszöges elbeszélési stílusával), vagy pedig erősen jelen van az áldozat benne, s vele együtt a dráma. ilyen volt például a cold case vagy a without a trace, mindkettőben az áldozat nem csak egy hulla volt, hanem egy csomó flashback szereplője és ő kapott karakterizálást ahelyett, hogy a nyomozókkal törődtek volna.

ezek a sorozatok általában addig a legjobbak, amíg haza nem megyünk a nyomozóval, vagy meg nem ismerjük a barátját/barátnőjét, macskáját (Lily Rush…), személyes hátterét.

CyClotroniC - 2015. 03. 21. 16:33

Mondom sok minden lehet “nyomozós” és ugye az is érdekes, hogy ki hol húzza meg a határt. Én mondjuk heti ügyes dolgokat szeretem elkülöníteni az átívelőtől, mert totál más a narratívája egy Broen jellegű krimi drámának, mint egy heti ügyesnek.

De ha ez meg is van, heti ügyesből akkor is ott a House, ami orvosos, de lehet kicsit elrugaszkodottabb is, például szóbakerült a Supnat is, vagy ott a Lost Girl, amiről nem is beszéltünk, és végülis azon is lehetnek “nyomozósok”. Szóval tényleg szubjektív, hogy meddig terjed ki a határ, és például egy Hannibalt még ide sorolnánk-e vagy sem. Ami viszont kétségtelen, hogy pont azok vonzzák a legtöbb nézőt és élik meg a legtöbb szezont, amik a leggenerikusabbak és amik a leggyakrabban emlegetett minőségi ellenpéldák is egyben.

sandor555 - 2015. 03. 21. 16:46

Nincs. :d

Rubber Duck - 2015. 03. 21. 17:02

A Police Squad ! Leslie Nielsennel, ami tulajdonképpen pont a klasszikus nyomozós sorozatok paródiája volt.
Aztán természetesen a Poirot és Maple részek, amik szintén nem klasszikus nyomozós, hanem inkább kitalálós sorozatok voltak, még akkor is, ha a tv-s részek a regényekhez képest gyakran leegyszerűsítetten mutatták be Agatha Christie történeteit.
“Klasszikus” sorozatban a Luther, a Broadchurch, a The Fall, a Shetland. A nem angol nyelvűek közül a Broen, a Forbrydelsen (a Killing eredetije, ajánlom a rajongóknak, ha még nem találkoztak vele) és a francia Profilage Odile Vuillemin miatt, akit lehet, hogy sokan nem bírnának, de én kedvelem. Annak idején az NCIS-t is Pauley Perrette és Cote de Pablo miatt kezdtem nézni.

Miss Keamy - 2015. 03. 21. 17:08

Killing, Broadchurch, The Fall és társai. szóval csakis kizárólag átívelősök. epizodikust nem nézek.

Roxi - 2015. 03. 21. 17:19

Kedvenc nyomozós sorozatom a CSI,de csak az első 8.évadja.A House pedig nálam inkább kórházsorozat,mint nyomozós.

Monique - 2015. 03. 21. 17:35

Abszolút kedvenc a Veronica Mars és a Monk!
Ma néztem meg az iZombiet. Jól kezdődött és remélem még jobb is lesz!

mark - 2015. 03. 21. 17:41

Nálam a Monk visz mindent. Szinte bármelyik részét képes vagyok megnézni akárhányszor, függetlenül attól, hogy tudom, ki tette, miért tette.

ThomasCrown - 2015. 03. 21. 17:43

Téma tipp: Volt már szó a fan favorit sorozatokról? Azokra gondolok, akik hatalmas sikert hoztak. Pl GoT, TWD, LOST, PB, DH stb? Vagy kedvenc sorozatokról?

CyClotroniC - 2015. 03. 21. 17:55

ThomasCrown: Tervezünk a GoT premier elé kifejezetten GoT-os adást, meg lesz olyan is, ami abszolút a sorozatfogyasztásról, kedvencekről, junkievá válásról szól, ilyen hosszabb, kötetlenebb, sztorizgatósabb keretek között, amolyan csoportterápiásan, ha úgy tetszik.

Az, hogy a listából még milyen sorozat tud külön adást kapni, az összetételtől is függ, mert fura mód szerintem ebből a listából alig van olyan, amit legalább 2-es/3-an láttunk végig/szinten vagyunk velük és szeretjük is. Én példuául a GoT-on kívül egyikért sem vagyok/voltam oda, de a fent említett sztorizgatós adásban szerintem szó lesz arról is, hogy ki milyen hypeolt sorozatokat nem bír, nem kedvel, nem látott és miért, mert mindenkinek akad ilyenje, és szerintem érdekes ezt pont a másik oldalról megvizsgálni, főleg akkor, ha pro és kontra érvek tudnak ütközni. Ez még áprilisban jön, ha nem jön közbe semmi.

Egyébként szívesen fogadunk itt is mindenféle témaötletet, véleményt, visszajelzést, facebookon is kaptunk már jókat.

zsuzsana.... - 2015. 03. 21. 18:02

nálam a nyomozos kedvenceim a Castle és a Gyilkos elmék

Ani - 2015. 03. 21. 18:21

NCIS a Bellisario éveket szerettem, utána lassan sikerült megutáltani velem karaktereket kivéve DiNozzo-t, de szerintem ez inkább Weatherly érdeme.

Psych az örök kedvenc.

DarylD - 2015. 03. 21. 18:35

Ha Killinget és társait nem számítjuk, akkor a Mentalista ugrik be. Annak is főként az első 2-3 évada. Jelenleg is futó krimik közül talán a Forever a kedvencem, egyelőre simán a szórakoztató kategóriába esik.

Pipacs - 2015. 03. 21. 18:44

Mostanában aktuálisak:

– White Collar
– Sherlock

Kicsit régebbiek:

– Law & Order: Special Victims Unit
– Medium

Hamar elkaszáltattak, de szerettem:

– Life
– Those Who Kill

“Klasszikusok”:

– Columbo
– Magnum (Jó, ez kicsit ciki, na de a helyszín, meg a zene, meg a régi szép idők…)

torjack - 2015. 03. 21. 19:01

Az örök kedvenc az X-akták. Ufók, összeesküvés, remek nyomozópáros, a hangulat, stb.

Az átívelősek amúgy jobban bejönnek, lásd The Killing, The Wire, True Detective, Sherlock, Hannibal pl. Sztoriban bőven erősebbek, mint a hetiügyesek.

Heti ügyesnél az NCIS 6-7 évig nagy kedvenc volt, mára már az “elmegy szódával” kategória. Az NCIS:LA viszont még mindig adja, jók a karakterek, van humor. Na meg ott van a PoI, országos nyomozósból talán a legjobb.

carlsagan - 2015. 03. 21. 19:32

Régi kedvenc a Monk, újabb keletű a Bones, igaz, csak a 6., 7. évadokig.

A legjobbak, amelyek lelkileg a földbe döngöltek: The Killing és a True Detective. És én ide számítom a Breaking Bad- et is, mivel kedvenc szereplőm Hank volt, ő meg ugye 5 évadot átívelve nyomozott Heisenberg után..:)

És vannak azok a nyomozósok, amelyeket csak egy- egy szereplő miatt nézek. Az Elementary Jonny Lee Miller, és a Sleepy Hollow Tom Mison miatt.

baggio - 2015. 03. 21. 20:16

Mi volt az az HBO-s sorozat, amit az elején említettetek?

mattkirby - 2015. 03. 21. 20:22

The Killing egyértelműen, annak is az első 2 évadja, katartikus élmény volt a vége , mai napig megkönnyezem ha megnézem Rosie what i know videoját.

Pipacs - 2015. 03. 21. 20:26

Kiegészítés:
Szóval, ha lehet átívelőset is, akkor a Killing mindenképp.
+ Az X-akták nem is jutott eszembe, pedig de jó is volt az! De akkor már ide jöhet a Fringe is…
Nagy bajban lennék, ha csak 1 kedvencet kéne mondanom! :)

CyClotroniC - 2015. 03. 21. 20:26

baggio: The Jinx (pont ma daráltam le, eddig nálam az év legjobbja)

Illetve ha már ennyien írjátok a The Killing-et, az eredeti dán/svéd Bron/Broent nagyon nagyon tudom ajánlani a The Killing nézőknek, ha még kimaradt.

zagloba - 2015. 03. 21. 21:14

Nálam abszolút favorit a Forbrydelsen /Egy gyilkos ügy/ 1. évada.
Úgy tökéletes, ahogy van.
A 2-3. is jó, de az 1. magasan a legjobb.

Ezen kívül,ami most hirtelen eszembe jut a sok ezerből vegyesen, keményebbek, lazábbak egyaránt vannak:

Bron/Broen – A híd
Cold case – Döglött akták
A mentalista
Life on Mars -Élet a Marson /UK/
Injustice
Veronica Mars
Life – Életfogytig zsaru
Ripper Street
The Beast – A fenevad /Patrick Swayze remeklése/
The Bridge – A híd / nem a Broen remake/
Wallander /UK/
Vexed
The Closer – A főnök

Mostanában megy:
Case Histories
Bosch
Forever

És persze emlékezzünk régiekről:
Kojak
Starsky és Hutch
Dempsey és Makepiece
San Francisco utcáin
Derrick

Silas - 2015. 03. 21. 21:44

Forever

Slash - 2015. 03. 22. 02:29

True Detective, Sherlock, Fringe, Broadchurch, Death in Paradise, Ripper Street, Top of the lake, Forever, Chicago P.D., Ncis, Hawaii Five-O, Torchwood

Igazából bármiylen nyomozós jöhet legyen az átivelős, epizódikus, jelen vagy régebbi korokban játszodó.

RolloJuve - 2015. 03. 22. 03:25

A Detroit 1-8-7 is jó kis sorozat volt.

Rea - 2015. 03. 22. 08:58

Hannibal :D

(Egyéb: Criminal Minds, Bones, Forever, Medium)

Benjy - 2015. 03. 22. 13:16

Nálam örökre a Monk marad az etalon. Elismerem hogy a stílus, ami a főszereplőt jellemezte sokakat elűzött a sorozat mellől, de mind Shalhoub alakításában, a karakterek közti kémiában, valamint a frappáns, kreatív ügyekben is remekelt a sorozat.

roni - 2015. 03. 22. 14:55

Nagyon klassz volt ez a podcast is, köszi!

Én nagyon szeretem a ‘Scott & Bailey’-t (ugyanazok a készítői, mit a ‘Happy Valley’-nek, de nem annyira sötét), a ‘Lewis’-t, a régiek közül a ‘Poirot’-t, a ‘The Insoector Linley Mysteries’-t és a ‘The Last Detective’-et.

Tegnap láttam egyben a 3 részes ‘Arthur and George’ minisorozatot. Sir Arthur Conan Doyle és a titkára nyomoz benne, hogy tisztára mossák egy jogtalanul elítélt, párszi származású ügyvéd nevét. A valóságon alapul, jó kis angol kosztümös dráma sok-sok Sherlock-idézettel.

Brynden Rivers - 2015. 03. 23. 07:35

@zagloba + 1000 upvote :)

Még:

Person of Interest
Motive
Luther

Sony - 2015. 03. 23. 08:44

Criminal Minds-mert meg nem tudnám mondani. Sokat elárul, hogy még ma is tart, ennyi év után. Jó karakterisztika, jó színészek kicsit mostanra talán unalmas az állandó ügymenet, de maguk a sztorik még mindig jók. Szerintem!
Egy hiányérzetem van csak…Paget Brewster. Mióta ő kiszállt azóta mintha megváltozott volna asz összkép. Remélem egyszer visszajön! :)

Reeka - 2015. 03. 23. 12:23

Nekem a gyengém az átívelős nyomozós sorozat. A kérdés olvasása után egyből a The Killing ugrott be. Ez a sorozat annyira, de annyira nagy élmény, imádtam minden percét. Persze leginkább az első két évadot, de a harmadik, negyedik is tetszett. Meg a két főszereplő miatt is, Holder/Joel Kinnaman all time kedvenccé lépett nálam elő :)
Aztán még megemlíteném ezeket, szintén nagyon tetszenek: True Detective, Broadchurch, The Fall, The Bridge, Happy Valley, Top of the lake, Luther, Sherlock, Secrets & Lies /ausztrál/
Az epizodikus sorozatokat elkerülöm, de van egy-két kivétel, pl. Hannibal, POI.

Reeka - 2015. 03. 23. 12:30

Még az előzőhöz: Dexter. Több évig nagyon nagy kedvenc volt, de az utolsó évaddal nagyon lelökte magát a képzeletbeli trónról. De azért a top10-ben nálam mindig benne lesz, az biztos!

jolly - 2015. 03. 23. 22:40

Sherlock, Miss Marple és Poirot a hangulat miatt jött be nagyon. Sokáig néztem a Bonest, NCIS-t, Criminal Minds-t, CSI-t, de egy idő után kiszálltam belőlük.

Kinek van cicája? :D

CyClotroniC - 2015. 03. 23. 22:45

Hehehe, most én is hallottam, hogy volt a háttérben. Szerintem úgy a csapat fele macskás amúgy. :)

egy igazi szakember - 2015. 03. 24. 06:45

A legnagyobb kedvenceim a krimik, és a legjobbak szerintem:

– Broen/Bron
– Forbrydelsen
– Luther
– Chicago PD
– The Wire
– The Killing
– Justified

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz