login |

Bosch: az 1. évad

2015. 03. 23. 15:15 - Írta: Neoprimitiv

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Őszintén bevallom, human posztja nélkül teljesen átsiklottam volna a Bosch létezése fölött. Maga a hír is elkerülte a figyelmemet és a leírás alapján sem éreztem benne túl sok spirituszt.

Így utólag azt kell mondjam, nagy kár lett volna, ugyanis a sorozat az egyik kedvenc idei újoncom lett. Mivel a Bosch is egyben került fel a netre (ezúttal az Amazon a gazda), ez az írás nem évadzáró kritika, hanem inkább a teljes évadról alkotott másik vélemény az indulást bemutató poszt mellé. Ha valakinek kevés az ideje, akkor azért összefoglalom: mindaz, amit az évad elején human dicsért benne megmaradt, sőt fokozódott.

Michael Connelly könyveit nem ismerem, de szerkezetében a Bosch engem Ed McBain 87-es körzetben játszódó krimijeire emlékeztet.

Egyrészt azért, mert bár ez nyomozós sorozat, de nem a klasszikus, “Ki a gyilkos?”-fajtából. A két fő bűnügyből az egyikben végig látjuk, ismerjük a tettest, nem az a kérdés, ki ő, hanem hogy sikerül-e elkapni – ez McBain rendszeresen alkalmazott fordulata. (A másik szál azért megmarad whodunnit-nak.)

Másrészt azért, mert éppen a háttérben zajló események teremtik meg a Bosch egyedi hangulatát. Család, munkahelyi intrikák, múltbéli sebek – élnek a szereplők, nem csak abban a mikrovilágban léteznek, amit a két bűnügy szükségessé tesz. 

Nem minden feldobott konfliktus visz előre a nyomozásban, sok közülük egyszerűen csak “van”. Teszteli a főszereplőket, hogyan reagálnak ezekre és igazából ezekből a reakciókból, a számukra elfogadható megoldásokból alakul ki az egyéniségük.

Ezen apró mozaiknak ható részek miatt a sorozat olyan volt, mintha egy jó könyvet olvasnék. Akár egy epizód közepén is abba lehet hagyni, mint egy félig kirakott óriás puzzle-t, viszont az írók dicsérete (Connelly-é és a forgatókönyv íróké egyaránt), hogy minden rész végén úgy éreztem, hogy “Na, még megnézek egy részt, hogy ebből mi lett”.

Így aztán két adagban, 24 óra alatt toltam a 10 epizódból álló szezont, ami nálam igen ritka. Nincs viszont kétségem affelől, hogy ez a sok szálon futó, cseppet sem pörgős szerkezet sokaknak unalmas lesz. Talán egyedül Bosch felesége/lánya lógott ki egy kicsit a képből, az ő feltűnésüknek inkább csak annyi szerepe volt, hogy majd később ne a semmiből kerüljenek elő.

A tempó és az ismert tettes miatt a sorozatot a színészek viszik a vállukon. Titus Welliver-t én eddig szinte kizárólag szemét alak szerepben láttam, ezért először egy kicsit tartottam is tőle, de nagyon jó Bosch lett. A mellékszereplők közül a női vonal nagyon erős: Anne Wersching karrierista járőre és Amy Aquino hadnagya volt a legemlékezetesebb, de szinte minden visszatérő szereplőt is más sorozatokból ismerős, rutinos karakterszínészek játszanak. (Bosch partnerét például a The Wire-veterán Jamie Hector.)

Apróság, de nekem nagyon bejött, hogy egyes kötelező karaktereket a szokásostól nagyon eltérő típusokra bíztak. Sem a hátvéd kinézetű halottkém, sem a nyugdíj előtt álló matektanárnőre hajazó hadnagy nem az, amit megszoktunk a krimikben.

Az első évad egyszerre lezárt és nyitva hagyott. A két fő bűnügyet megoldják és a többi fontosabb szál is eljut odáig, hogy ha az Amazon-nak ennyi elég lett volna, akkor nem lenne hiányérzetünk. Szerencsére nem volt elég, így jövőre jöhet a folytatás, hiszen a világ nem áll meg attól, hogy két gyilkos megbűnhődött.

Én egészen biztosan benevezek rá, ha értékelni kell az évadot akkor legyen mondjuk 8,5/10, nagyon élveztem. (Plusz extra fél pont Annie Wersching aktjáért, nem vagyok olyan álszent, hogy letagadjam… )

15 hozzászólás Ne habozz!

Patyo - 2015. 03. 23. 16:12

Jó lett a poszt,
gratula,
én is hasonló dolgokat szűrtem le.
Jöhet a masodik évad.

neonb - 2015. 03. 23. 16:42

Jó a sorozat :D
két nap alatt le is daráltam, ajánlom mindenkinek

napocskin - 2015. 03. 23. 17:06

Ne csináljátok, már így sem látszom ki a megnézendő sorozatok alól. /o\
Annak idején, jó régen olvastam egy könyvet ebből a sorozatból, az tetszett, meg külön köszönet, hogy megemlítetted Ed McBaint. :-) És Titus Welliver is kedvenc, úgyhogy ezt muszáj lesz előre sorolnom.

Gedeon74 - 2015. 03. 23. 18:21

Jó volt, bizony. Lassú, de nekem ez a tempó már sokszor bejött más sorozatoknál is. Szerettem, hogy volt idő például arra, hogy Bosch felrakjon egy bakelitet, és meghallgasson egy dalt. (Mellé a lakásából a pazar látvány, főleg a város esti fényeinél… hmmm.) A zenék egyébként itt is jól voltak válogatva. Jók voltak a realista karakterek, életszagú volt az egész. És néha, de tényleg csak egy pár jelenetnél, a Southland hangulata is visszaköszönt. Emiatt aztán a végefelé megjelenő Hatosy még plusz élmény volt. A “még csak egy részt” az nálam is bejátszott. Igaz, én darára is terveztem napi két résszel, ehhez képest lett belőle napi négy rész. De ha úgy lett volna időm, simán egyhuzamban le tudtam volna húzni. Szóval, a második évadra abszolút vevő vagyok én is.

Neoprimitiv - 2015. 03. 23. 18:36

Gedeon74: igaz, a zenéket el is felejtettem említeni. Amikor a kéglijét először megláttam, akkor arra gondoltam, hogy na, most szúrták el nekem a sorozatot, honnan telne neki egy ilyenre, de aztán gyorsan helyre rakták azt is.

Igazából lehet, hogy kellene még egy próbát tennem Connelly-vel, mert a változatos karakterek nekem nagyon bejöttek. A feleség is, aki rendőrségi profiler-pszichológusból lett fizetett pókerjátékos, nem tudom, hogy a regényeiben is ez van-e, de tetszett.

rockinfreak - 2015. 03. 23. 20:30

Én human posztja után kezdtem el nézni a sorozatot, talán úgy a 6. részig jutottam és ott kaszáltam. Szerintem pont nem annyira jó, unalmasak már a szokásos sorozatgyilkosos klisék, a főszereplő se tudott magával ragadni és úgy az egész nekem nagyon kevés lett. Pedig próbáltam szeretni, de aztán beszigorítottam és jött a kasza

winnie - 2015. 03. 23. 21:00

pont amikor kezdek bizakodni az altalam utalt pilot utan, jon egy ilyen komment:) nem tudom…

Neoprimitiv - 2015. 03. 23. 21:18

rockinfreak, winnie: a sorozatgyilkos valóban klisé, úgy értem mi egyedi van egy hullagyűjtő sorozatgyilkosban? Viszont nem is ő az érdekes, ő a megszerzett információkkal csak húzni akarja Bosch-t. Viszont innen kezdve Bosch életébe és múltjába kezdünk egyre jobban belemászni, mert -hű, ez nagyon mélynek fog hangzani, pedig a sorozatban magától értetődőbb – a saját emlékei alapján próbálja megtalálni azt a nyomot, ami elvezetheti a tetteshez.

Nem valami lila lélektani élveboncolásról van szó, éppen ellenkezőleg. A saját múltját kezdni nyomozói szemmel nézni, megkeresni azokat az részleteket, amelyekkel meg tudja találni a tűt a szénakazalban.

nem mondom, hogy ne lett volna lehetőség abban, hogy Waits is izgalmasabb legyen a gyengéd őrült figuránál, de engem Bosch alakulása eléggé lefoglalt ahhoz, hogy ne hiányoljam.

.tnm - 2015. 03. 24. 08:28

Hát ha a The Chicago Code-t The Wire light-nak neveztem (bár tetszett, hogy nem kicsit upbeat-ebb annál), akkor ez meg The Chicago Code light. Profi, de kicsit unott iparos munka, néhány félresikerült mozdulattal, de a legnagyobb bűne, hogy semmi nüanszban nem sikerül újat mutatnia, miközben izzadságszagúan próbálkozik eredeti lenne. A második évadra már nem maradok, de jó volt újra látni a két Wire-ös színészt, főleg “Marlo-t” a másik oldalon egy egészen (bár inkább csak skiccelt) karakterben. (Talán az ő alakítása volt a legjobb, ebben a semleges karakterben.)

edg - 2015. 03. 25. 18:03

Nagyon jó krimi:3

egy igazi szakember - 2015. 07. 23. 16:58

Nagyon érdekelt a szereplő válogatás miatt, sok általam ismert arc szerepel benne, de nagyon átlagosnak, sőt alkalmanként unalmasnak találtam.
Becsületből végignéztem, de kaszáltam is.

JcGross - 2015. 08. 07. 21:58

Nekem nagyon tetszett a sorozat, most néztem végig nem rég. Erősen a karakterekre épít, konkrétan Harry Bosch-ra, és végig az ő szemszögéből éljük meg a történetet. Vannak benne hibák, nem is kevés, de ezek ellenére szerintem nagyon érdekes lett, főleg a főellenség. Igazi noir hangulata volt néhol, mikor eltalálták, amit én nagyon értékelek. Engem a True Detective-re emlékeztet, persze azért az egyel jobb kaliber. Viszont amit a Bosch nagyon eltálál számomra (ellentétben a TD-vel) hogy mindig értettem mi történik, éppen hogy áll az ügy, ki a gyanusított, stb, ami egy ilyen hosszú nyomozós sorozatnál nem mindig egyszerű. Szóval, ha lesz második évad (márpedig úgy hallottam lesz) én biztos nézni fogom.

ps. azért a vége elég anticlimactic volt. Főleg az az üvegen átdobás, valami vicc.

Vitalea - 2015. 08. 11. 13:10

Azoknak ajánlom akik szerették a 70-es, 80-as évek mocskos szájú és mocskos utcájú, nem tökéletes jellemű rendőrökkel teli amerikai rendőrös filmjeit és sorozatait, mert ez olyan. Igazából ez a sorozat teljesen visszanyúl a gyökerekhez, nem is modernizált, csak egyszerűen most játszódik és készül. Pl. a főcím stílusa is olyan, csak szebb kivitelben ;-) Én ezt imádtam, jólesett újra ilyet látni
Bajban vagyok amikor a klisékről esik szó, mert szerintem minden krimi, a legjobbak is rengeteg klisét tartalmaznak. A True Detective sem azért volt kiemelkedő, mert annyira eredeti benne a sztori vagy a fordulatok és ne lenne benne klisé, hanem a hangulata, karakterek és az azt hozó jó színészek miatt. Szóval szerintem ez a klisé jelleg mindenben benne van, mert majdnem minden sztorit megírtak már pár százszor, de a jókban van valami más dolog is ami beszippantja a nézőt. Konkrétan ebben a sorozatban a sorozatgyilkos szökésén még napokig gondolkodni fogok, hogy miben láttam ezt már pont így, mert totál déja vu érzésem volt tőle, de mivel ez nem a lényege az egésznek, hanem egy lépés a történetben, nem zaklatott fel. Szerintem nagyon kerek a világa. Eltér a mostani trendtől, de mégis nagyon ismerős.

Gloria Mundi - 2015. 08. 30. 00:09

Épp most fejeztem be az író egyik krimijét, és kerestem rá a figurára, oszt ezt találtam. Szóval könyvben is jó, azt kell mondjam. Érdekel, milyen sorozatban, és neo ízlésében megbízom. :)

Snoopyzit30 - 2015. 10. 04. 08:41

Én semmit nem tudtam sem a könyvről, sem a sorozatról, de kerestem valami átívelő nyomozós cuccot, le is daráltam 2 nap alatt. Nem volt egy nagy újító persze, ezt lehet mondani, de nekem is bejött a hangulata, egyszer nézős volt.
Mivel már nem sok átívelő nyomozós sorozat van (vagy csak én nem tudok sok ilyenről) ezért mindent meg kell becsülni. Az első évad nekem 7/10, szóval maradok a 2. évadra.
Jó lenne ha jönnének még ilyen sorozatok, mint The Wire, The Killing, The Bridge, True Detective (S01) stb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz