login |

Eye Candy: vége az 1. évadnak

2015. 03. 24. 21:17 - Írta: dzsiaj

12 hozzászólás | kategória: kritika,

És talán a sorozatnak is…, hiszen az MTV finoman szólva sem lehet elégedett a nézettséggel, amely végig gyatra volt.

Az Eye Candy már a premierrel se nagyon találta meg nézőit, és később sem fedezte fel magának a „hálátlan közönség”. Hogy mi lehetett a gyenge nyitány oka, jó kérdés: Victoria Justice tinikedvenc odakint, az MTV-nek pedig van érzéke a tinisorozatokhoz.

A gondot az jelenthette, hogy a női főszereplőt habkönnyű, tinisorozatokban ismerte meg, és – minden bizonnyal – skatulyázta be a nagyérdemű, akik erre a véresebb, durvább darabra nem feltétlenül voltak kíváncsiak. Akiket viszont érdekelt volna egy sorozatgyilkosos széria, azokat meg éppen az MTV, Justice személye és a trailerben is bőven fellelhető romantika üldözött el attól, hogy akár az első részt is megnézze.

Az Eye Candy így két szék közül a földre csücsült, bár ettől még lehetett volna korrekt tinisorozat. Nem húzom tovább az idegeket: nem lett az.

Bár a vállalhatatlan nyitány után, konkrétan a negyedik résztől kezdve megütötte a guilty pleasure kategóriát az évad, a sok egyébként valóban jó ötlet még így is elsikkadt a rettenetesen kivitelezett romantikában és drámázásban. Még ez sem feltétlenül jelentett volna gondot, hiszen jó színészek ugyebár bármit eljátszanak…, csak éppen itt nagyítóval kell keresni a jó színészeket.

Aki látta akár a trailert, az jól tudja: Victoria Justice pocsék drámai színésznő. Lehet, hogy a hülyéskedések anno jól mentek neki egy más igényekre szabott, egyszerűbb sorozatban, itt viszont már illett volna villantani is valamit és nem, nem testrészre gondoltam, hanem tehetségre. Abból pedig szegénynek nem sok akad: helyenként konkrétan nézni is rossz, ahogy minden meggyőződés nélkül, üres tekintettel darálja a szkript sorait.

Még ilyenkor is szóba jöhet két verzió: vagy ügyes, rutinos színészeket válogatnak a főszereplő mellé, akik kicsit felhúzzák a teljesítményét; vagy még nála is nagyobb pancsereket eresztenek össze, hogy ő tűnjön köztük színészóriásnak. Az MTV-ről beszélünk, naná, hogy az olcsóbb, utóbbi megoldás mellett döntöttek, ahol a casting során feltehetően egyetlen követelmény volt: legyél szép, de leginkább fiatal. Ennek köszönhetően tele vagyunk 20 éves rendőrökkel, bártulajdonosokkal, újságírókkal, stb.

Kiemelni igazából csak a dagi hackert megformáló Harvey Guillen-t, aki kivételként persze nem is eyecandy, illetve a rendőrfőnököt alakító Melanie Nicholls-Kinget lehet, a többiekre kár szót vesztegetni.

Ilyenkor szokott felmerülni a kérdés a rajongóktól: ha nem tetszik, minek néztem? A válasz valahol ott keresendő, hogy rejtélymániás vagyok. Ha elég érdekes a körítés, nagyon sokáig ki tudok tartani a válaszért, márpedig 10 rész nem nagy időtáv, és bíztam benne, hogy az évad végére ki fog derülni, ki is a Lindy-t sakkban és rettegésben tartó, vágyaival üldöző sorozatgyilkos.

Szerencsére kaptunk lezárást, és azt már egyértelműen a pozitív oldalon lehet elkönyvelni, hogy úgy volt meglepő volt a gyilkos kiléte, hogy közben nem köpték magukat szembe a készítők, és sikerült logikusan megindokolniuk mindent.

Az Eye Candy esetében ismét bebizonyosodott az, hogy ha a csatorna nem erőltetné rá az alkotókra a saját elképzeléseit, a végeredmény akár teljesen pofás is lehetne. Oké, nincs információm arról, hogy mennyire szólt bele a kreatív folyamatba az MTV, de tisztán látszott az, hogy amikor eszement, 21. századi megoldásokkal egybekötött gyilkosságsorozatokat rittyentettek össze a készítők, és pörgött a cselekmény, bravúros megoldásokkal teli guilty pleasure volt az évad.

Amikor viszont azokat a fránya érzéseket kellett előtérbe tolni meg hátteret adni a szereplőknek, kegyetlenül elvérzett az Eye Candy.

A legtöbb sorozat kapcsán hibaként szokás felróni, hogy túl epizodikus, sokkal jobbat tenne neki egy kis átívelés. Na, ez az elmélet itt megbukik. Külön kiemelném a 4-6. epizódokat, amik kvázi teljesen különálló, standalone részek és Lindy tényleg azzal foglalkozik bennük, amit már a pilot is ígért: embereken segít és különös, high-tech ügyeket vizsgál ki számítástechnikai szakértelmével.

Van itt egy kórház életét megkeserítő, a létfontosságú életbentartó gépeket állandóan kikapcsoló gyilkos; egy limuzinból eltűnt fiatal csapat, akikkel szemlátomást egy városi legenda végzett.

És ott a személyes kedvencem: a bűnöző, aki nem maga végzi el a piszkos munkát, hanem egy diszkóban kínál pénzt online az embereknek. Először csak azért, hogy csókolják meg a mellettük lévőt, később pedig jönnek az egyre durvább feladatok, úgymint le mered-e vágni a saját ujjad – nem kevés pénzért.

Remek kis korrajz ez arról, hogy mi mindenre vagyunk képesek, és hogy milyen könnyen ki lehet hozni az emberből az önző ösztönlényt. Alig akartam elhinni, hogy mindezt ráadásul az Eye Candy műveli, és titokban már kezdtem reménykedni egy, még a Teen Wolfnál is erősebb guilty pleasure születésében.

Hiába.

Bár a sorozat — melynek valóban a pilot a leggyengébb epizódja — már nem süllyedt vissza a kezdeti nihilbe, nem bírta felvenni a versenyt az évadközi részekkel. A lezárás tisztességes volt, de ezerszer látott; semmi újat vagy meglepőt nem kínált a gyilkos személyén kívül. A cliffhanger érdekes volt, de nem fogom a falat kaparni, ha mégis kaszát kap a széria.

Összességében nem sajnálom a sorozatra fordított időt, de csak olyanoknak ajánlom, akiknek bejön az MTV vagy az ABC Family kínálata. Akik sírva menekülnek már a Pretty Little Liars vagy a Teen Wolf említésétől is, azok maradjanak tisztes távolban az Eye Candy-től.

12 hozzászólás Ne habozz!

Alex20 - 2015. 03. 24. 22:08

Én se sajnálom a sorozatra fordított időt, jó kis évad volt :) Remélem, hogy berendelik a 2. évadot :)

nfsu17 - 2015. 03. 24. 22:17

Szerintem sem volt világmegváltó sorozat, de valami miatt én is végignéztem.
Én is a rejtély miatt, hogy mi sül ki ebből, hátha valami kis feszkós, thrilleres cuccot az arcunkba tolnak.
De áh, ez nem volt egy erős próbálkozás.
Oké, 1-2 jelenetnél azt mondtam, hogy wtf, és az a vicces, hogy ez nem is a végén volt és nem is a gyilkos kilétének kiderülése után. :)
A hacker csávó nagyon nagy volt, ott látszott, hogy élvezi amit csinál, a többiek meg felolvasták a szöveget.
Ha azokat a részeket kihagyjuk, amik tényleg, de durván tényleg nem kapcsolódnak a fő szálhoz, akkor marad 6-7 réz. Na ennyit már esetleg be lehet próbálni egy unalmas, esős nyári délután, este.

A vége nekem kis magyarázatra szorul, kövezzetek meg.

SPOILER

Az addig oké, hogy az elrablás kamu volt, lehet sara készítette elő. De a csávó ki volt, akivel találkozott? Szerintem egy random guy, a barátja.
De miért lesz ettől lindy biztonságban? Mármint attól, hogy megjátszott egy fake elrablást?
Valami olyasmit olvastam, ha lesz 2. évad, akkor lindy szüleiről is lesz szó és lehet akkor értjük meg ezt az elrablás dolgot.
Vagy már most is lehet érteni, csak nem nekem. :)

Pityuerez - 2015. 03. 24. 22:56

Én is megnéztem és a hibái ellenére szintén nem bántam meg.
Egész elfogadható lett a vége, ha csak évadzáró akkor is, ha sorozatzáró akkor sem rossz!

Egyáltalán nem szoktam ilyeneket csinálni, de csak az 1/10-es pilotkritika miatt álltam neki(ha 2-es, vagy 3-as simán lehet hogy feléje sem szagolok), mert kiváncsi voltam.
Az első részt nem utáltam, és utána már kiváncsi voltam legalább arra mere indulunk.

winnie - 2015. 03. 25. 05:05

Pityuerez: akkor elárulom, hogy nem volt 1/10-es a pilotkritika:)

Binky - 2015. 03. 25. 08:58

Hát most feladtátok a leckét. Mert a rejtély faktor kellene, de a gagyi kivitelezés és béna színészek nem. Victoria Justice-t bírtam a Victorious-ban, de ha komolyabb szerep nem megy neki… Igaz csak 10 rész, de van olyan sorozat, ami meg sokkal jobb és nézős, mégis le vagyok maradva vele… Szóval lehet csak megy a nézős listába, aztán majd egyszer, ha nyugdíjas leszek, sorra kerül… :)

Pityuerez - 2015. 03. 25. 09:25

OK, bocs! Pedig simán úgy emlékeztem!

dzsiaj - 2015. 03. 25. 09:36

nfsu17: úgy is lehet érteni, hogy Sara bajba került, és nem akarta a nővérét belekeverni. Így, hogy őt “elrabolták”, az őt üldöző rosszarcúak már nem fogják Lindy-t keresni. Például.

Lencsilány - 2015. 03. 25. 21:57

Hát őszintén szólva elolvastam a kritikát tegnap délután, majd éjjel ledaráltam a sorozatot. Lehet, hogy a rejtély, lehet, hogy az eyecandy faktor, de totál megkajáltam a sorozatot. Bár tény, hogy nem a legjobb sori, de basszus, simán elmegy guilty pleasurenek. Remélem, lesz folytatás, mert a színészek szépek (bár játszani nem tudnak, és baromi fiatalok), a sztorik érdekesek, és az átívelés sem volt annyira rossz szerintem. Yep, igazi guilty pleasure!

Thomas - 2015. 03. 30. 22:39

Haha, végignéztem:) Jó, tudom, nincs olyan, hogy logikátlanság, csak maximum mi nem látjuk benne. De tud valaki értelmes magyarázattal szolgálni nekem az utolsó jelenetekre? Tehát onnantól, hogy elkapják Jake-et, Lindy úgy dönt, hogy abban a pillanatban lelép. Aztán eltelik valamennyi idő, meglátogatja a barátnőjét a kórházban, chatel egyet Tommy-val, közli vele, hogy van egy nyoma a hugához, aztán felszáll egy buszra és itt jöt a WTF! Akkor nézi csak meg, hogy mi van a tableten? Mert ha nem, akkor mi az a meglepődés, hogy ez Sara elrablásának estéjéről van? Mert annak meg nincs értelme, hogy úgy elindul valahova, hogy azt se tudja, mi a nyom!:) Vagy én értek félre nagyon valamit?

Chiplecsap - 2015. 04. 19. 06:51

Victoria Justice, a Twitter-en jelentette be hogy, elkaszálták a sorozatot, így nem lessz 2. évad.

Vica - 2015. 05. 10. 18:29

Szerintem simán nézhető volt a sori :)) nem a legizgalmasabbak közül való az igaz és elég gáz a színészi teljesítmény, max azért jó őket nézni mert jól néznek ki. Bevallom csalódtam benne kicsit, mert sokkal jobbat vártam, de ettől függetlenül elment. A 3. epizód után kezdtek azért beindulni a dolgok néha már tényleg jó csavarok voltak benne, de valahogy nem lett az igazi, vagy a színészek vagy az írók miatt ki tudja…

Raisen - 2015. 08. 01. 23:53

Szerintem meg jó lett. Végignéztem, nem volt rossz. Persze kimagasló sorozatgyilkosos sem, egy MTV-től nem kell sokat várni. Egy “laza” kiberbűnözős sorozatot kaptunk, annak pedig sztem jó volt.
aránylag lezárt, bár a folytatás esélye ott lett volna, néztem is volna tovább…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz