login |

Raised by Wolves – írta userguide

2015. 03. 24. 15:15 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Nem vagyok nagy sorozatváró, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hiába az ütős, kétmondatos szinopszis, hiába a már bizonyított készítők és színészek, hiába a csatorna jó híre, kizárólag az biztos, hogy a színésznők mellbősége nem lesz kisebb, minden más lutri. Ezért is szeretem az angolokat, akik egy sorozat berendelése előtt általában leadják annak pilotját, ami alapján azért már könnyebb valamit megítélni.

A Raised by Wolves-szal is ez történt, a Channel 4 még 2013 karácsonyán adta le a bevezető epizódot, és a pozitív kritikák után rendelte be az első évadot. A döntéssel nehéz nem egyetérteni, a pilot tényleg kitűnő lett.

A műfaj proliszitkom, ami a rockhoz hasonlóan örök és elpusztíthatatlan, azonban végre nemcsak a Raising Hope/The Middle-féle országos tévékre optimalizált változatot láthatjuk, hanem a keményvonalasabb, angol verziót is. A helyszín Közép-Anglia, Wolverhampton, itt él a kis család (anyuka + hat gyerek) egy önkormányzati házban.

We’re not Southern twats and we’re not Northern twats. We’re Midlands twats.

A készítők (Caitlin és Caroline Moran) a saját élményeiket turbózták fel a sorozat kedvéért, ráadásul a két főszereplő lányt is nagy vonalakban magukról mintázták, az efféle megoldás pedig jellemzően növeli a hitelességet, komoly hozzáadott érték.

A széria csak két felnőtt színészt mozgat. Rebekah Staton az anyuka szerepére kitűnő választás (mondanám, hogy erre teremtették, de lehet, hogy ezen megsértődne), bár a pilothoz képest egy kicsit visszafogottabbra vették a figuráját. A nagyapát pedig Philip Jacksonra osztották, akit legutóbb a Boomersben láthattunk, de sokan a Poirot Jappjeként ismerik, és úgy hozza a szerepet, ahogy ezt egy veterán színésznek illik.

F*****g David Cameron!

Azonban alapvetően nem ők, hanem az írókról mintázott két nagyobb lány lesznek vélhetően az igazi főszereplők. Közülük Germaine az álmodozó, nagyszájú, elméleti szexőrült, kissé buta és bunkó lányt hozza, míg Aretha a félénk, okos, a nyomorból kitörni vágyóét. A második részben fontos szerepet kapott Yoko, a középső lány, őt a pilot eléggé hanyagolta. A maradék három gyerekből az egyik csecsemő, kettő (köztük az egyetlen fiú) pedig eddig nem igazán kapott érdemi szerepet.

– I’m broken-hearted, Dell. It’s like a stabbing pain in my balls, right in my knackers and up into my heart.
– That’s them Highways Jeremy Clarkson jeans you wear, you daft old sod.

Amint azt az elején említettem, a pilottal nem nagyon lehet vitatkozni: akinek nincsenek komoly skrupulusai a műfajjal szemben, annak be fog jönni. Épp annyira nyers és durva, hogy még mindenkinek befogadható legyen, ugyanakkor ne legyen szimplán sértő.

Talán emiatt is került a szokásosnál magasabbra az a bizonyos léc a teljes első évadra. És az első leadott rész a lécet éppen csak átvitte. A pilothoz képest a sorozaton elég sokat csiszoltak, Staton egy fokkal kevésbé lepukkant anyuka, a teljesen szakadt Mercit ócska Fordra cserélték, amiben mindenki beköti magát, a szöveg és a sztori (a második rész fő történetszála az, hogy a középső lány menstruálni kezd) pedig néha erősen a The Inbetweeners-re hajazott, amiből viszont már eleget láttunk.

Nothing makes an unwelcome swelling disappear faster than the sight of an axe.

Szegény naplopó nagyfatert is elég hamar átkapcsolták biodíszletbe, a rész tökéletesen működött volna nélküle is, ami baj. Szintén érdekes volt, hogy sok ismert (és ezért vélhetően drága) zenét vettek meg a második epizódra.

Egyelőre mindenképp maradok, a stílus engem megvett, de a pilot 9 pontja után a második rész nagy jóindulattal is csak egy 7-es, és még messze a vége. Azért bizakodjunk.

1 hozzászólás Ne habozz!

FrankLuck - 2016. 04. 02. 22:12

No, jobb később, mint soha alapon megnéztem az első két részt. Kifejezetten kellemes, tényleg nagyon ‘angol’, ha nem fog romlani, akkor könnyen lecsusszan ez a két évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz