login |

iZombie – más szemszögből

2015. 03. 26. 19:44 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Ezért jó, hogy többen vagyunk, nem? Persze sokszor előfordul, hogy egy sorozatról ugyanazt gondoljuk, vagy ha nem, akkor kommentekben is megtalálható olykor az adott szériáról a véleményünk, de mégiscsak az a legjobb, ha egy új sorozatról több véleményt is kiemelünk. Mert az az igazi segítség. Vagy éppenséggel az kavarja össze legjobban az anyag után kutató junkie-t?

Nem tudom. A konklúzió úgyis az, hogy akármilyen sorozatról is legyen szó, biztosra csak akkor lehet menni, ha az ember megnézi a pilotját. Mások véleményei alapján maximum százalékos esélyeket lehet belőni a várható tetszési indexre vonatkozóan. Például human szerint a CW-s zombiscsajos krimije, az iZombie az év legjobb pilotja volt, nála a nagyon ritka 9/10-et is megütötte. Nálam viszont csak közepesen gyenge hatást ért el (4/10). Mindjárt ki is fejtem, hogy miért. (Hogy aztán jöjjön egy harmadik vélemény tőlünk, ami tisztázza a viszonyokat – vagy még jobban megkavarja.)

Inkább visszaszívom a nagy szavakat a kifejtésről, szó sem lesz tudományos elemezgetésről, hiszen azon nincs mit magyarázni, hogy az iZombie pilotja kifejezetten unalmas volt, a második része pedig, ha lehet, még érdektelenebb. És még akkor is ezt mondom, ha az 1×02-ben elkezdtek belemászni a mitológiába és a zombilét kérdéseibe, összefüggéseibe (Liv nincs egyedül!).

Az ugyanis nálam biztos nem lesz mentő körülmény vagy plusz pont, ha 25 vagy 30 perc unalmas nyomozás mellé írnak pár perc érdekeset is, hiszen annál nagyobb a csalódás, így tudom, hogy lehetne sokkal érdekesebb is a sorozat, ha nem ragaszkodnának a formulához. (Mondom ezt úgy, hogy folyton azt hangoztatom, hogy a nyomozós műfaj az egyik kedvencem…) Ez egyenes út a kaszához.

Persze nem kárhoztatok ezért senkit, az iZombie epizodikus kriminek készült és az is – a karakterizálós fajtából. Lehet, hogy idővel erősebb lesz benne az átívelés, bár van egy annyira erős csavar benne (ugye a főhős, ha megeszi a hulla agyát, akkor egyrészt megkapja a képességeit, másrészt olykor random felvillanásokat lát az áldozat életéből, amik alapján segít a rendőrségnek előkeríteni a tettest), hogy annak a súlyát nem lenne értelme csökkenteni.

Az unalmas krimiszálat persze nem egy sorozatban megmenti a főhős karaktere és hiszem, hogy az iZombie esetében sokaknál meg is fogja menteni. Ugyanis a sorozat nagyon erősen koncentrál Liv-re, a hullaházban dolgozó zombira, aki látnoknak kiadva magát segít egy nyomozónak. Ő az, aki a benne dolgozó agydarabok hatásaival, és saját száraz/szellemes stílusában még narrálja is a történetet, akinek köszönhetően az egészet kellemesen végig lehet mosolyogni. Illetve esetemben végig lehetNE.

Csak sajnos nálam Liv, bármennyire is jól hozza a karaktert Rose McIver, valahogy nem kattan be, nem tudok lelkesedni érte. Persze szellemes (még ha kissé papírízűen is), meg aranyos reakciói vannak, de valahogy nem tudtam rákapcsolódni a hullámhosszára.

Ez pedig sajnálatos, mert egyébként a főnöke jó arc (a hullaházban és melóban, amikor az 1×02-ben kijött, akkor irritálóvá vált), David Anders zombija naná, hogy az, de még a volt pasit és a vele való huzavonát elviselném, ha kell, mert szerintem nagyon fontos része a főhős érzelmi életének a vele való kapcsolat és később komoly befolyással lehet rá. Azonban a nyomozó valami hihetetlen színtelen, pedig kap jó dumákat, így ezt a színész számlájára írom.

(Azt már tényleg csak zárójelben jegyzem meg a nyomozásokkal kapcsolatban, hogy amellett, hogy az ügyek teljesen nullák voltak és a jobbra-balra kikérdezett gyanúsítottak is döbbenetesen szürke karakterek, az egész nyomozás tálalása is nagyon béna azzal, hogy amikor megakadna, akkor a főhősnek bevillan egy új nyom. Tippre az írók ezért sem erőltetik meg magukat, mert tudják, ha megakadnának, akkor írnak Liv-nek egy látomást és minden mehet tovább.)

Nyilván nem arról van szó, hogy utálom az iZombie-t, csak egyelőre semmiféle szórakoztató értékkel nem bírt számomra ez a két rész, így a harmadik után jó eséllyel le fog csapni a pallos. Pont úgy, mint a készítő, Rob Thomas, hivatkozási alapnak számító, csajos/narrálós krimisorozata, a Veronica Mars esetében is. Van egy olyan érzésem, hogy ez nem véletlen. A VM hiába lett kult, hiába volt sötét tónusú és töltötték csurig szellemes dialógokkal, számomra az sem működött. Ez van.

Azt azért elismerem, hogy a főcím viccesen jópofa, mint ahogy a képregényes jelenetkezdő snittek is. A “My name is Liv Moore”-kezdés pedig már meg sem lep.

29 hozzászólás Ne habozz!

bëiz - 2015. 03. 26. 19:51

winnie +1

Nem írom le ugyanezeket kommentben, ráadásul mindent elmondtam a kibeszélőben is.

Ja mégis: ezek szerint baromi kiszámítható is. Borítékolható volt, hogy 1. lesznek más zombik is, 2. viszont látjuk azt a zombit, aki megkarmolta vagy megharapta (nem olvastam a képregényt, nem követtem nyomon a híreket, imdb-re fel sem mentem). Nekem így már a mãsodik részbez sincs kedvem. Kasza.

a Kati néni - 2015. 03. 26. 20:10

Livnek nincsen semmi szaga? A TWD-ben bűzlenek a zombik.

Lemoni - 2015. 03. 26. 20:12

Unalmas, súlytalan karakterek, jópofaságot sem éreztem benne, ez a fajta humor nem tudott megfogni, izombige nem tudta elérni nálam, amit a Tru Calling-ban Tru/Eliza, hogy érdekessé tegye a személyiségét és a történeteit. Még csak Veronica Mars-ot sem kellett keresnem benne, elég lett volna, ha magától elkap a sorozat, hát, nem így történt.

CyClotroniC - 2015. 03. 26. 20:34

Én maradok a pro-táborban, az első rész 8/10 volt, a második 8,5/10 simán. A nyomozás nyilván abszolút érdektelen, de a humor és Liv karaktere szenzációs, sőt az 1×02 után simán McIver lesz nálam 2015 Tatiana Maslany-ja, ha minden héten ilyen szórakoztatóan aládolgoznak majd az írók. Maga a sorozat elmarad a VM-tól, de Livből remek utód fog válni szerintem, sőt már kicsit most is az.

seed - 2015. 03. 26. 20:40

úgy látom itt nincs is köztes, vagy tetszik, vagy nem :D azért 2 rész alapján ritka, h már kb aki bepróbálta eldöntötte h kasza vagy sem. érdekes.

kernacs - 2015. 03. 26. 20:41

Egy baj van a sorival, vagyis nem is azzal, hanem a színészekkel, ugyanis nem tudnak játszani!

CyClotroniC - 2015. 03. 26. 20:49

kernacs: McIver sem? :O

hallak65 - 2015. 03. 26. 20:54

pro tábor szintén. Én egy nyomozós sorozatot se az ügyek alapos kidolgozásáért nézek. A House tipikus példa. A végére már nem voltak ügyek és sokkal jobban bejött.

Ez könnyed mid season sorozat elég humorral. Plusz nekem bejön a csaj kinézete. Kövezettek meg! A első nagy szerelmem goth volt :D

winnie - 2015. 03. 26. 20:55

hallak65: a veronica marsban pedig érdekes volt az ügyek felhozatala, a house-ban az orvosi dolgok miatt általában szerintem lenyűgöző és folyamatosan újakat mondó volt a nyomozás – főleg a laikusnak. de ahogy írom, a krimiszálat tudja kompenzálni az, hogy ha érdekes karakterek mennek ide és oda és kérdezgetnek. sok nyomozósat ezért néznek az emberek. itt nekem ez nem volt meg, minden 2-3 perces kihallgatás kínszenvedés volt, még úgy is, hogy ügyesen megpróbálták ezeket feldobni liv képességeivel.

de ezért karakterizálós nyomozósak ezek a sorozatok. nem law and orderről vagy csi classicról van szó, mert azoknál nem voltak karakterek.

(az unalomra, az ilyen 2-3 üres percekre én egyébként is érzékeny vagyok, már az animációs sorozatok überjó poénjai közötti 1 percek is kikergetnek a világból:)

DarylD - 2015. 03. 26. 21:00

Az én véleményem valahol a két kritika között áll. Nem találtam annyira kiemelkedőnek, mint humanék, de jobban szerettem, mint mondjuk winnie, a kritikák alapján.
A főszereplő nagyon rendben van, és tele van vicces, érdekes jelenetekkel, de mellé kaptunk eddig mindkét részben egy silány krimi-szálat. Így nekem olyan összeszedetlen az egész, egyik pillanatban zseniális, utána meg unalomba fullad. Jó lenne tényleg, ha a jövőben átváltanának átívelésre, mint pl Arrow 2. évadban, szerintem jobban állna neki. ű

(Ezek után egyébként kíváncsi vagyok már, milyen a Veronica Mars. Rajta van a véget nem érő daralistámon, de remélem azét ennél jobban fog tetszeni)

arsebulls - 2015. 03. 26. 21:04

” A “My name is Liv Moore”-kezdés pedig már meg sem lep.”

Igen, kb sírva fordultam le a székről amikor meghallottam :D. classic CW. Ennek ellenére pro táborban vagyok, persze, hogy Liv karaktere miatt. Ennyi pozitívumot tudok mondani a sorozatról, remélem idővel tényleg lesz benne egy komoly(abb) átívelő szál.

Dr. Agy - 2015. 03. 26. 21:04

Az én érzéseim is kettősek.
A pilot nagyon tetszett, de a második rész már eléggé unalomba fulladt.
Az egésznek nem rossz a hangulata, kellemes a humora is, de valahogy hiányzik valami, nem az igazi az egész.

A fekete rendőr csávót alakító színész meg tényleg egy nagy vicc. A többi színész egész jó, bár a magánéletes szál eleve egy halom érdektelenség.

20legendd - 2015. 03. 26. 21:04

Én pont ennek a pilotja előtt 1-2 héttel kezdtem el Veronica Marst darálni, és amellett nagyon fapadosnak tűnt az iZombie.

Véleményem szerint alapból sem sok hasonlóság van a két sorozat között. Rob Thomas stílusa azért tényleg érezhető, de például Liv és Veronica szerintem teljesen más karakterek. Előbbiből hiányzik a trauma után is az az életigénylés, ami az utóbbiban megvolt, de mondjuk ez zombiként érdekes is lenne… :)

A gond az, hogy szerintem Kristen Bell karaktere pont ettől működik annyira, legalábbis számomra. Ő szinte minden alakalommal önfejűen, tök lelkesen vágott bele a nyomozásokba és ez átragadt valahogy az ügyekre is, hiszen részről részre egyre jobban érdekelt, hogy Veronica mit vet be a megoldás elérésének érdekében. Itt erről ugye nem lehet beszélni és ezért volt talán nekem is lapos az egész.

Ilyen szempontból nekem inkább egy másik korábbi kedvencem, a Dead Like Me főszereplője, Georgia Lass ugrott be, akinek meglehetősen hasonló a helyzete, csak ő nem élőhalott lett, hanem kaszás. De ott meg a megteremtett világ volt az, amiben sokkal jobban tudott működni egy ilyen karakter (hisz az ugye nem nyomozós-sztoriba volt burkolva).

Mindezek ellenére is, azért nem tartottam vészesnek a pilotot, de egy középszerű 6/10-nél jobbat sem adnék neki. Ha majd befejezem a Veronica Marst (második évad elején vagyok), és ha több időm lesz, majd visszatérek rá, de első blikkre engem sem vett meg az iZombie.

CyClotroniC - 2015. 03. 26. 21:38

20legendd: Ezzel nagy mértékben egyet tudok érteni egyébként. A Veronica Mars noiros vonala hatalmas plusz volt, kifejezetten sötét átívelő szálat hozott, sőt szerintem rettentet jók voltak a heti ügyei is. Itt ezek nincsenek meg, meg látszik, hogy nekik a minden héten más szerepbe való behelyezkedés fontosabb, mint az ügy. Nekem is hiányzik a VM komplexitása, mélyebb karakterei meg az átívelő ügye, de az a kevés, amit így is hoz, az nekem bőven elég a lelkesedéshez, annyira a zsánerem ez a dolog.

crashland - 2015. 03. 26. 22:15

sztem is gagyi. 3/10

Silas - 2015. 03. 27. 00:03

na, végre nem azt olvasom mennyire überkirály ez az iZombie…. első rész borzasztó volt, viszont meglepő módon tetszett a 2. rész… félek a 3. olyan lesz mint az első.. azaz SZ/R

Brynden Rivers - 2015. 03. 27. 10:31

Én a semleges táborba tartozom

A pilot 5-6 pont között volt valahol, ami kevés.

Vikings, Justified, The Americans, Archer, Fortitude, The Prey és még 10 sorozat volt mostanában, ami sokkal de sokkal jobb mint ez.

Ha már “nyomozós” sorozat, akkor már inkább

Person of Interest

vagy
Motive

Pipacs - 2015. 03. 27. 11:12

Bakker, eddig nem érdekelt, de most már csak belenézek, kíváncsi lettem, hogy lehet ennyire megosztó ez a sorozat! Úgyis mindjár vége a TWD-nek, kell vmi zombi pótlék.:)

winnie - 2015. 03. 27. 11:59

pipacs: az nem megosztás, hogy valakinek tetszik és valakinek nem. a megosztás az, hogy valaki szerint überzseniális, más szerint pedig értékelhetetlen. ilyen “megosztást” bármelyik sorozatnál olvashatsz.

sepuku - 2015. 03. 27. 13:48

Kimondottan tetszett a pilot. A második részt még nem láttam, de ma megnézem. Liv Moor karaktere nagyon bejön, a többi meg nem nagyon érdekel emiatt. Bár azt a kis nyomozószerűséget eltüntethetnék belőle, mert vizuális traumát okoz a feje. Szeretem az ilyen faék egyszerűségű dolgokat, megnyugtatja az agyat:))

the_daver - 2015. 03. 27. 14:31

Liv Moore? Are you fucking kidding me? Ezzel a szóviccel el is vágta magát a sorozat, és akkor arról nem is volt szó, hogy alapozó+erős szemkontúr=zombi.

winnie - 2015. 03. 27. 21:37

ebben a világban, ha hiszed, ha nem, ilyenek a zombik. ők sem ilyennek ismerték őket a filmekből. és valahol jogosnak tűnik, hogy nem találták el a filmesek az általuk még sosem látott lényeket:)

Dzsodzso - 2015. 03. 28. 11:53

Pro-tábor :D nem hittem volna hogy ennyire tetszeni fog, de simán elmegy egy szórakoztató heti sorozatnak
és kimondottan várom már a következő részt is 7/10 simán meg van. A fő szál nagyon tetszik és asszem ezzel ki is fújt a sorozat, mivel a többi mellette lévő történés egyenlőre elhanyagolható remélem később azért kicsit jobban tesznek ez irányban.

Pipacs - 2015. 03. 28. 22:23

winnie:
Jó, nem olyan élesen megosztó, de sokaknak naggyon bejött, sokan meg eléggé lehúzták, Te meg ha jól értem, csak “simán” nem voltál odáig érte… Nekem ez már elég a kíváncsisághoz, na. :)

Theo - 2015. 03. 29. 18:57

Semmi extra, nyomozás gagyi, főleg az infói alapján, legnagyobb gáz a zsaru/színész. De nem is ez a szál a lényeg benne. Hanem egy zombie csaj elfuserált élete, és hogy birkózik meg a helyzettel. Ez miatt simán nézős. Sajnos bőven van rosszabb CW sorozat jelenleg.

winnie - 2015. 03. 30. 12:45

“De nem is ez a szál a lényeg benne”

így van. a készítők is lemondták, hogy itt annyira nem törődnek a nyomozással, mint a veronica marsban.

de mivel engem a karakterek közel sem fogtak meg annyira, ezért a főhős reakciói sem annyira izgalmasak az ügyekkel való foglalkozás alatt, és ezek az unalmas részek túl sokat vesznek el sajnos. én meg képtelen vagyok olyan sorozatokat nézni, amelyek epizódjainak 40 percéből 10-15-öt vagy 20-at látványosan unok. ilyenkor a maradék játékidő nem kompenzál-

kiskiraly - 2015. 04. 09. 21:54

Kicsit jobbra számítottam.

A főszereplő és a korbocnok-haver jó kaszting volt, de a többi szerintem nem nagyon sikerült.
Berakták a családot is, de csak a lakótárs és az ex szerepelt valamennyit.

Oké, hogy cuki, hogy narrálja magában a zombilét dolgait a csajszi, de ennyi. Nyomozós sorozatnak pedig kevés.
Az első három rész amúgy 5/10-es

Dave - 2015. 05. 21. 17:55

Pff az első néhány rész után szerintem rendesen bepörgött a sorozat :D Az elején is tetszett, de ennyire nem gondoltam jónak.

e - 2015. 05. 28. 11:48

Igazi Marshmallownak vallom magam, Rob Thomastol a Party Down is bejott, de valahogy ez az izombie nem tudott berantani.
Talan, mert a zombie let annyira erdektelen, vagy azert azert,mert Rose McIver szamomra ha nem is nezhetetlen kategoria (mint mondjuk Kerry Washington), de nagyon gyenge.
Probaltam szeretni, de vegul eljott erte a kaszas…:(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz