login |

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst

2015. 03. 27. 22:20 - Írta: CyClotroniC

38 hozzászólás | kategória: doku, kritika,

(A spoileres kibeszélőnk itt van.)

I did not tell the whole truth. Nobody tells the whole truth.

1982. január 31-én nyoma vész Kathie Durst-nek, egy New York egyik legnagyobb ingatlanmágnás családjába beházasodott nőnek, 2000 karácsonyán tarkón lövik saját lakásában Susan Bermant, egy egykori Las Vegas-i gengszter lányát, majd rá egy évre egy feldarabolt nyugdíjas férfi maradványaira bukkannak a Galveston-i öbölben.

Három különös, megoldatlan bűneset, amiket furcsamód mégis összeköt egy állandóan tikkelő, rejtélyes tekintetű, rezignált hangú öregúr: Robert Durst.

Az alapfelállás már önmagában is egy combos felütés lenne egy borongós, átívelős krimihez, egy rendkívül különleges karakterrel annak központjában, az HBO produkcióját azonban az teszi az év eddigi legizgalmasabb újoncává, hogy dokumentumsorozatról beszélhetünk, azaz megtörtént esetet dolgoz fel archív felvételek, visszatekintő interjúk és ezekhez hozzáforgatott jelenetek okosan kevert elegyével, 6 epizódban.

A The Jinx legnagyobb erőssége műfajában és annak szokatlan tálalásában rejlik. Egészen különleges stílusban, regényszerűen adagolják a készítők az információkat, epizódonként több kisebb-nagyobb meglepetést is tartogatva azok számára, akik kicsit sem naprakészek az üggyel kapcsolatban, így egyszerre élvezhetjük ki az aprólékos oknyomozás minden egyes percét a szkriptelt sorozatokra jellemző meglepő fordulatokkal.

Az extra csavart pedig annak köszönhetjük, hogy a bűntényekkel kisebb vagy nagyobb mértékben kapcsolatba hozott Robert Durst maga is vállalta a beszélgetést, így a vele készült interjú adja a legkülönlegesebb fűszert a sorozathoz, ami nélkül talán mit sem érne az egész kezdeményezés.

A The Jinx szerkesztése legalább akkora vihart és vitát kavart, mint annak végkonklúziója, megosztva a kritikusokat és újságírókat abban, hogy milyen szerepet is kell ellátnia egy ilyen dokumentumsorozatnak. Merthogy a The Jinx elsősorban szórakoztatni akar és csak másodvonalban tekint önmagára oknyomozó riportként, ahogy a készítői is inkább tartják magukat filmeseknek, mintsem újságíróknak, így nem ritka, hogy a sokkhatás kedvéért csepegtetve adagolják csak az információkat.

Ez egyébként rendkívül jó hír minden sorozatfanatikus számára, mert azokat is simán beránthatja a történet (ebben segíthet az előzetes és a főcím is), akik amúgy idegenkednek a dokumentarista műfajtól, mert a The Jinx képes végig szórakoztató maradni egy olyan enigmatikus karakterrel a történet központjában, akit csakis a legjobban megírt antihősökhöz tudnék hasonlítani.

Persze eleve adott a kérdés, hogy Robert Durst mennyire is antihős valójában, és ha az, a szó melyik fele dominál jobban a jellemében. Szánalmat, sajnálatot vagy együttérzést vált ki belőlünk keserű gyerekkora és családi háttere? A világ legpechesebb fickójához vagy egy ördögi gyilkoshoz tartozik az élettelen, barna gombszemek mögött nyugvó, kiszámíthatatlan tekintet? Megölte-e a feleségét, a legjobb barátját és a szomszédját vagy csupán véletlenek sora tereli rá a gyanú árnyékát?

Ez a sorozat fő kérdése és a mozgatórugója is egyben, és bár sokkal egyszerűbb dolgom lenne konkrét példák és fordulatok kiemelésével ajánlani nektek a szériát, egyet sem szeretnék említeni, mert a The Jinx-élmény része, hogy a három bűnesetet és az őket összekötő Robert Durst-öt a sorozat által diktált tempóban és adagolásban ismerjétek meg.

A szerkesztés és a vágás ugyanis különösen fontos szerepet kap egy dokumentum-sorozat esetében, ebből pedig kiválóan vizsgáztak a készítők, noha pont az információk tálalásának tudatos tervezése és visszatartása kapta a legtöbb kritikát, azt mégis látnunk kell, hogy ezek a döntések csupán a történetmesélés hatásosságát szolgálták, elvégre kvázi minisorozatot nézünk, nem riportműsort.

A The Jinx, bár szeret ugrálni az időben, elmondhatjuk róla, hogy könnyen követhető és nem csak egy feldarabolt 4 órás történettel állunk szemben, hanem a 6 epizód nagyon erős, önálló tematikákkal rendelkezik. Az első három epizód a három bűntényt mutatja be egy-egy részt szentelve nekik, közben folyamatosan árnyalva a Durstről kialakult képet a nézőkben, míg a sorozat második fele egészen másfajta logikát követ majd.

A The Jinx jelenleg az idei év legnagyobb sorozatélménye a számomra, egész simán megnyerte az első negyedévet, és mint ilyen, megérdemli a 9/10-es osztályzatot. Múlt hét szombaton, ebéd után ültem neki az első résznek, kora estére pedig már a teljes évaddal a hátam mögött bogarásztam az internetről az archív cikkeket és híradásokat, annyira magával ragadott a Durst-sztori.

Ezt a fajta elfoglaltságot egyébként csak azoknak ajánlom, akik már ledarálták az egészet, mert ha valaki csak kicsit is felmerészkedik a Google-re a témában, az jócskán csorbíthatja a sorozat által okozott élményt, szóval ne tegyétek. Bár persze ez is kérdéses, hiszen az USA-ban kicsit sem ismeretlenek ezek az ügyek, volt amelyik kifejezetten nagy médiafigyelmet kapott a maga idejében, az amerikai sorozatos szakírók mégis oda meg vissza vannak az HBO idei első nagy dobásától, én meg csak helyeslően tudok bólogatni, hogy okkal.

Bizonyos szempontból a The Jinx az “igazi” True Detective, ami gond nélkül vinné el a férfi főszereplőnek és az írásnak járó Emmy-díjat is, ha fiktív történetről beszélnénk, az pedig csak még többet dob az egészen, hogy ez a több mint 70 éves fickó – aki néhol egészen sötét humorba nyúló közönnyel válaszolgat a kérdésekre, és olykor minden gyanú ellenére képes mosolyt csalni a néző arcára -, nem egy zseniális írás és alakítás eredménye, hanem hús-vér ember.

A néző pedig egészen furcsa helyzetben találja magát, ahogy átfut az agyán a kérdés többször is: ha Walter White vagy Frank Underwood létező, valós személyek lennének, szurkolnánk-e nekik? Pedig még csak azt sem tudjuk, hogy az ördöggel cimborálunk-e vagy csupán csak egy tragikus “jinx”-szel van dolgunk, aki valami egzotikus átokként balszerencsét hoz mindenkire, aki közel merészkedik hozzá.

Ez az ajánló abszolút spoilermentes terület, de akad spoileres kibeszélőnk is, ha valaki a teljes minisorozatról elmélkedne junkietársaival.

38 hozzászólás Ne habozz!

bikkbakk - 2015. 03. 27. 22:43

fantasztikus volt, egy éjjelt nem aludtam át miatta. A kisebb szerkesztési zavarok (az idővonalban voltak zavarok) mellékesek.

Akinek ez tetszett, annak bejöhet a Serial című podcast is, az is remek.

bikkbakk - 2015. 03. 27. 22:43

A Serial és a Jinx közti különbségről majd a másik posztban, szerintem.

bikkbakk - 2015. 03. 27. 22:46

“A néző pedig egészen furcsa helyzetben találja magát, ahogy átfut az agyán a kérdés többször is: ha Walter White vagy Frank Underwood létező, valós személyek lennének, szurkolnánk-e nekik? ”

Attól függ, milyen formában mutatnák őket meg nekünk.

Toma - 2015. 03. 28. 00:05

Zseniális volt a The Jinx. Sosem éreztem hátborzongatást vagy álmatlanságot sorozat után de a valós események és maga az interjú ténye az igazi személlyel, játszi könnyedséggel érte el. Utána rögtön rákaptam a Serial podcastra amit szintén nem bántam meg, jöhetne még több ilyen!

engé - 2015. 03. 28. 01:41

Az elmúlt hetek médiafelhajtása miatt már eldöntöttem, hogy belekezdek valamikor, de túl sokat tudok már az ügyről, így kétlem, hogy annyira misztikus és elgondolkodtató lenne számomra, mint a Serial podcast. Viszont még mindig érdekesnek tűnik.

Először azt hittem, hogy az HBO csak a Serial körüli hájpot próbálja megcsapolni, de ha minden igaz a Jinx már 2010 óra formálódó projekt volt.

Szerintem egyértelműen ostobaság fiktív antihősökkel egy lapon említeni Durst nevét, hisz itt valódi emberéletekről van szó. Meg egy valós helyzet amúgy is sokkal komplexebb annál, hogy csak egy bináris választ adjunk a felvetésre.

CyClotroniC - 2015. 03. 28. 08:38

engé: Persze, én sem egyenlőség jelet tettem közéjük, hanem azt mondtam, hogy érdekes elgondolkodni azon, hogy mennyire másképp csapódna le egy klasszikus fiktív antihős, ha valódi lenne, vagy Durst ha kitalált.

Szerintem úgy van megcsinálva a sorozat, hogy az is élvezhesse, aki tud a végjátékról. Úgy hiszem, hogy nekik picit lassabbnak fog érződni a tempó, de annyi erénye van a váratlan fordulatokon túl is a történetnek, amik a karakterekből fakadnak, hogy úgyis működik. 2x láttam, mivel megmutattam egy barátomnak is, és kifejezetten érdekes volt másodjára is, csak máshogy.

A Serialt amúgy le akarom darálni a második írásig, mert ahogy több helyen olvastam, lehet fantázia a kettő összevetésében, de erről majd tényleg ott.

A. - 2015. 03. 28. 08:46

Nagyon tetszett ez az írás, igazi kedvcsináló, grat Cyclo!

bikkbakk - 2015. 03. 28. 09:17

Ami haonlóságot érdemes megemlíteni addig is, hogy mind a két esetben a műsorok alanya vagy annak hozzátartozója kereste meg a készítő.

Durst ugye látta a Jinxet is rendező Jarecki All Good Things című filmjét, amit az ő és feleségének története inspirált és ezért akarta előadni a történetét a saját szemszögéből is.

(A film, bevallom, nem tetszett.)

Miss Keamy - 2015. 03. 28. 10:15

Cyclo írásai mindig arra ösztönöznek, kezdjem el..rendkívül megfogott a dolog, kár hogy még nincs magyar felirat hozzá, daralistára tettem. Köszi! :)

winnie - 2015. 03. 28. 10:19

Miss Keamy: az hbo valamilyen formában itthon is adja, hátha annak van nyoma.

BNG - 2015. 03. 28. 11:36

Miss Keamy: Elkedtem forditani, az elso resz felirata mar kesz.

baggio - 2015. 03. 28. 12:23

Kösz az ajánlást a podcastben, azóta le s daráltam, nagy élmény volt (nem mindig a legjobb fajtából)… Akinek tetszett, annak én könyvet ajánlanék, Theodore Dreiser Amerikai tragédia című művét. Nagyon hasonló a két történet, és az is megtörtént bűnesetet dolgoz fel (SPOILER: a második kötet), sajnáltam is, hogy a Jinx-szel kapcsolatos egyetlen írásban sem láttam megemlítve.

crashland - 2015. 03. 28. 12:37

thx, beprobalom Bloodline utan.

pepinnyo - 2015. 03. 28. 14:28

Jó kis doku sorozat volt. Hasonló témájú, igaz nem mondható sorozatnak(inkább filmek) ezért gondolom itt nincs említve :) a West Memphis Three-ről szóló filmek(akiknek tetszett ez, az is fog) sorrendben:

-Elveszett paradicsom (1996)
“Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills”

-Az elveszett paradicsom 2. (2000)
“Paradise Lost 2: Revelations”

-Elveszett paradicsom 3: Purgatórium (2011)
“Paradise Lost 3: Purgatory”

-West of Memphis (2012)

bara - 2015. 03. 28. 16:45

hát, ez ütött… ‘of course’…

napocskin - 2015. 03. 28. 16:55

Még csak az első részt láttam, most hétvégére terveztem a többit. Akinek ez tetszett, annak én is ajánlok egy régebbi hasonló sorozatot, aminek a címe The Staircase. És a West Memphis filmek is nagyon jók tényleg, különösen érdekes lehet így gyors egymásutánban megnézni őket.

JKJ - 2015. 03. 28. 17:19

Emiatt az ajánlás miatt kezdtem el nézni. Köszönöm! Még nincs vége, de már érdemes volt!

elemerapioca - 2015. 03. 28. 18:17

Elveszett paradicsom dokuhoz ajanlanam a filmet is = Devils Knot. Az is egy nagyon erdekes story

Dalmayr - 2015. 03. 28. 18:39

Annyira tetszett az ajánló, hogy tuti megnézem. Köszi

napocskin - 2015. 03. 28. 20:15

Valamiért két linkes kommentemet is elnyelte, de most már link nélkül: akinek ez tetszett (meg a West Memphis Three filmek), nézze meg a The Staircase című nyolcrészes dokut is, az is nagyon jó. És közben még eszembe jutott, kire emlékeztet egy kicsit ez a fickó – a Good Wife-ból Colin Sweeney-re. Illetve nem is az, hogy emlékeztet rá, csak ő jutott eszembe róla.

perfect0 - 2015. 03. 28. 20:27

Reggel olvastam az ajánlót, most fejeztem be a 6. részt. Köszönet az írásért, ez tényleg hatalmas élmény volt. És ahogy látom, a sztori folytatódik, pont a dokumentumfilm hozta újra mozgásba az ügyet.

pff - 2015. 03. 28. 23:08

nekem holnap indul a dara! nagyon felkeltette az érdeklődésemet az írás.

abelh - 2015. 03. 28. 23:16

reggel olvastam, már ki is pörgettem a 6 részt :)

nagyon várom a kibeszélőt, mert ezerrel kattogok az egészen…az az utolsó jelenet te jó ég, ennél hatásosabbat nem tudom mikor láttam utoljára.

pff - 2015. 03. 29. 17:46

fakk, ez ütött. én is várom a kibeszélőt!

phoenixflee - 2015. 03. 29. 19:29

Nagyszerű sorozat! Egyszerűen muszáj volt darálnom.

jolly911 - 2015. 03. 30. 11:06

Köszönöm én is az ajánlást. Nélkületek bele se kezdtem volna, pedig az elmúlt időszak legjobb “drámája” a szememben. :)

BenJoe - 2015. 03. 30. 16:55

alapból távol állnak tőlem a krimik (eddig csak a TD fogott meg valamennyire), de ez egy nem semmi 6 részt szállitott, csak ajánlani tudom, mert kevés olyan sorozat van ami ilyen rövid és ilyen jó

ElPadre - 2015. 03. 31. 12:29

ezbazz. ezbazz. ezbazz. főleg az ötödik részben az a pillanat, meg a legvége, a bekapcsolva hagyott mikrofonnal.

új - 2015. 03. 31. 14:27

ilyen álmatlan éjszakám nagyon régóta nem volt, mint a tegnapi utolsó 3 rész után…

filmesen kiszámított hatásvadászat, közben a valós ügy/főszereplő puszta jelenléte, a végig hátborzongatóan ambivalens érzések közötti hullámvasutazás zseniális adagolása = nyugtalanítóan fejbenragadó hangulat, éjszakai nemalvás (remélem, csak egy napos)

a “cliffhanger” utáni valós eseményekből kinéz egy második “évad”……
VÁROM!

új - 2015. 03. 31. 14:30

közben meg annyi, de annyi érdekes vitát generálhat a film pl (a gyakori téma) “az esküdteknek szóló cinikus showműsor = tárgyalás”- vonalon, vagy a “rendezőnek volt-e joga ehhez az egészhez bábuként játszani egy valódi emberrel (leszámítva, hogy megérdemli-e vagy sem)” -témában, meg még egy csomó kérdésben, amiket ezek most elhalványítanak bennem épp.
hátha a kibeszélőben majd!

HSZI - 2015. 04. 04. 10:42

Nagyon érdekelne a film engem is, tudtok egy linket ahol megnézhető feliratosan? :)
Előre is köszi :)

p.o.p. - 2015. 04. 07. 15:31

elemerapioca: a Devils Knot tényleg nagyon durva, napokig a hatása alatt voltam…

ez a sorozat nem rázott meg annyira, de le a kalappal…

Reeka - 2015. 04. 10. 13:21

Hú mennyi pozitív vélemény, pedig engem elriasztott kicsit a dokumentarista jelleg, de be fogom próbálni, meg hát mégis csak nyomozós :) azokat meg imádom. De megvárom majd a feliratot, mondjuk én nem találtam meg az első részét, pedig azt írta valaki, hogy már van hozzá felirat :(

Miss Keamy - 2015. 04. 18. 12:37

Reeka: vártam rá sokat, én is csak az előbb néztem meg az első részét, konkrétan tegnap tették ki feliratokpontinfora :)nagyon kíváncsi vagyok a többi részre, szóval lehet várni kellett volna míg egybe kijön az összes felirat.

Reeka - 2015. 04. 21. 08:35

Miss Keamy: köszi :) akkor szedem is le!

Marci - 2015. 11. 24. 03:20

Ez. Zseniális. Volt.
Én mindig utánaolvasok a filmekben vagy sorozatokban, esetleg könyvekben feldolgozott bűntényeknek, de mivel kb. ez az első dokusorozat, amit megnéztem – sok esetről láttam már egy részes dokut, de nem sorozatot -, itt most kibírtam és hú, hát megérte.

TKO - 2015. 12. 13. 23:12

Ha vki ki akarná maxolni a sorozat adta élményt, akkor a 4. rész után (The State of Texas vs. Robert Durst) valamikor nézze meg a 12 dühös ember (1957) című filmet. Utána igen csak el lehet merengeni az amcsi igazságszolgáltatáson.

STN - 2016. 01. 02. 22:30

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz