login |

Pilot-mustra: Bloodline – 1×01

2015. 03. 29. 21:58 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(A Netflix szokás szerint új sorozata egész szezonját (13 rész) elérhetővé tette a premier napján. Én most csak az első epizód alapján írok, de jövő héten érkezik az évadkritika is, mert már az 1×09-nél vagyok. Ami önmagában felér egy pozitív kritikával, nem? Konkrét spoilereket a folytatásból épp ezért ne írjatok kommentbe, de általános vélemények a sorozatról ide is jöhetnek.)

Mondjuk elég konfúz ez az állapot, hogy mostani tudással kéne 1×01-es tapasztalatokról írnom, ezért kicsit homályos leszek – épp annyira, mint a Netflix, hiszen a Bloodline-ról sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy “a Damages készítőinek thrillerje”. És ez az a leírás, ami alapján folytattam a pilot után a sorozatot, mert az első rész nagyon nem olyan volt, ami berántja a nézőt. De mivel tudtam, hogy kik a készítők, ezért megbíztam bennük. És a Bloodline olyan sorozat, aminek esetében fontos a bizalom. Akár a Netflix-ben, akár a Kessler & Kessler & Zelman-trióban.

(Aki a zseniális Damages-ről olvasna, ide jöjjön, itt az összes írásunk róla, ez pedig a pilotkritika, valamint az 1. évados írás.)

BLOODLINE – 1×01 – 6,5/10

Ennek az az oka, hogy bár voltak a pilotnak remek momentumai, annyira sötétben tapogatózik az ember, hogy fogalma sincs, hogy mire számítson. Sőt, ha a készítők nem dobnak be egy baljós dolgokat sejtető rövid narrációt meg némi flashforward-ot (a Damages készítőiről van szó, szerintem elvárás volt, hogy az 1×01-ben bepillantsunk az 1×13-ba, nem?), akkor a random nézők jó része biztos, hogy nem is tért volna vissza a folytatásra. Bár…, ha ott van előttük a teljes évad, akkor még az is lehet.

A sorozat története egy családról szól, egész pontosan egy családi ünnepségre hazatérő férfiról (Ben Mendelsohn), aki 45. házassági évfordulójukat ünneplő házaspár négy gyereke közül az egyik, a fekete bárány. (Csak nekem ugrott be rögtön az egészről a Születésnap című dán film?) Apu és anyu (Sam Shepard és Sissy Spacek) egy tengerparti bungalószálloda tulajdonosa, az egyik fiú (Kyle Chandler) nyomozó, a másik fiúnak (Norbert Leo Butz) valami hajós vállalkozása van, a lány (Linda Cardellini) pedig ügyvéd.

Ez az a pont, amikor semmi mást nem tudunk a történetről, sem a karakterekről. Mindenkiről kapunk egy snittet, tudjuk, hogy a hazatérő fiúnak van valami a múltjában. Van, aki örömmel fogadja, más óvatosan, de mintha mindenki tartana tőle.

És az is kiderül, hogy valami történni fog. Egyrészt azért, mert a narrátor (a nyomozó) rögtön ezzel kezdi a pilotot, másrészt azért, mert viszonylag hamar előre pillantunk a jövőbe és látjuk, hogy történt valami, aminek a következményei elég súlyosak. És természetesen mindennek a katalizátora a hazatérő testvér lesz.

The voice in your head’s telling you that something is gonna go terribly wrong. And there’s nothing you can do to stop it.

Ja, a helyszínt nem említettem, pedig kötelező. Florida Keys. Partvidék, mocsarak, magas páratartalom, hőség, olykor hatalmas esők – már a piloton érezni, hogy karakter lesz a sorozatban, de csak később tudatosul bennünk, hogy (vigyázz, csalok, itt plusz tudással beszélek) milyen hihetetlen módon rajta hagyja a nyomát az egész sorozaton, a karaktereken és a történeten. Hatalmas plusz pont.

Csupa-csupa homály, várakozás és feszültség volt a kezdés, mind a múlt, mind a jelen, mind pedig a jövő megannyi megválaszolásra váró kérdőjelet rejt magában. Összességében korrekt volt a pilot, de mondom még egyszer, csak azért, mert belebegtettek valamit az évadzáróból, biztos, hogy nem néztem volna tovább. De bíztam a készítőkben. És valahol tök jó dolog, hogy ezt megtehettem.

We’re not bad people. But we did a bad thing.

(A jövőtudással felvértezve egyébként eddig (1×09) nem bántam meg, hogy így tettem. És már sokkal több dolgot is tudnék a sorozat javára írni ajánlójelleggel, de mindezt majd a spoilermentes évadkritikában, oké?)

27 hozzászólás Ne habozz!

Gedeon74 - 2015. 03. 29. 22:11

“a Damages készítőinek thrillerje”

Na, ez az a pont, ahol már meg vagyok véve. Nem tudom, időben mikor érek oda, de a listára felkerült.

Wynonna - 2015. 03. 29. 22:16

Elég lassan bontakozik ki a történet, de én szeretem a lassú sorozatokat, és a hangulat és a színészek nagyon jók, fel sem merült bennem, hogy ne folytassam. Viszont egyben nem tudtam ledarálni, a napi 1 rész adagolás itt most jobbnak tűnt. Tegnap fejeztem be, összességében nagyon tetszett, várom az évadkritikát:)

crashland - 2015. 03. 29. 22:17

Nalam siman 9/10 a pilot, az egesz evaddal egyutt.
Ilyen jo dara elmenyem nagyon regen volt.

Netflix ugy tunik tudja, mit csinal…

crashland - 2015. 03. 29. 23:00

Egyebkent kicsit bant, hogy ez a 6,5-os kritika rengeteg embert elvisz a sorozattol :(

En pl. nagyon 50-50-en voltam, hogy beprobaljam-e trailer utan, csak coach miatt tettem meg.

Erre mit kapok? Egy zsenialis sorozatot ZSENIALIS szineszi alakitasokkal. Talan jobb nem is lehetne.

eszemix - 2015. 03. 30. 00:27

Én is a 9-ik résznél tartok. Az első 5 részt zsinórban néztem, nem bírtam ki. Utána mintha kicsit leült volna a sztori, de most már érdekel mi lesz. A Damages-ből egy részt sem láttam.

Dalmayr - 2015. 03. 30. 03:08

Már eleve vártam, de mostmár tuti megnézem. Pedig kicsit reméltem, hogy lehúzzátok mert pont nincs időm új sorozatokra. Na mindegy majd kevesebbet alszom :)

kisanna - 2015. 03. 30. 07:09

nem tudok már csak a pilot alapján írni, mert ma fogom befejezni a sorozatot.
az egyik legjobb sorozatos élményem. Kyle Chandler hatalmasat alakít. és.. a többit majd máshova.

winnie - 2015. 03. 30. 07:25

a színészek szinte mindegyike nagyon jó nálam. és nem harsány, szélsőséges karakterekként zseniálisak.

winnie - 2015. 03. 30. 07:39

crashland: ebben a pilotban, mivel eleve nem pilotnak készült, szerintem a világon semmi nincs, ami különösképp felkeltené az érdeklődést. sőt, mint az első részben, úgy még a második részben is csak egy technikai dologgal tudják fenntartani a feszültséget. (az elsőben a flashforwarddal, a másodikban a szándékosan kihagyott jelenettel.) kicsit így öszvér az egész, hogy a bizalomra épít, de mégis narratív trükkökhöz nyúl, mert nem bízik magában.

egyébként szerintem a sorozat sem fog a többségnek bejönni, ez nem az a stílus. a damages ennél pörgősebb és húzósabb volt, de az sem lett itthon siker.

winnie - 2015. 03. 30. 07:41

“A Damages-ből egy részt sem láttam.”

akkor az esetleges bloodline 2. évadig van 5 évadnyi dara:)

egyébként a damages jó analógia olyan szempontból is, hogy bár csak az első 2 évadja kapott legjobb drámás Emmy-jelölést, de ott is a színészeket emelték ki. az 1. évadból 3, a második évadból 4, a harmadik évadból pedig 5 színész kapott Emmy-jelölést.

Lemoni - 2015. 03. 30. 09:10

Tegnap este írtam pár sort, de a “Beküldöm a kommentet” gomb simán kidobott :( Röviden a lényeg: az első félórában majdnem kasza, de aztán egyre jobb lett, Ben Mendelsohn hatalmasat játszik, nagyon jó a környezet.

mattkirby - 2015. 03. 30. 16:10

Kösz az ajánlót, Broadchurch darámat megszakítva meg is tekintettem a pilotot és ha ennél csak jobb lesz…akkor az nagyon jó lesz. Nálam kb egy 7-es az első rész és teljesen egyértelmű hogy folytatom sőt hogy végignézem. Pedig a Damages kifejezetten nem tudott berántani anno, valami száraz ügyvédes cucc rémlik meg egy csinos nő. Mindjárt utána is nézek mi volt pontosan.

Tommy Drama - 2015. 03. 30. 16:18

Hát igen, ez amúgy is egy rétegsorozat, és az 6,5 valóban sok embert elriaszthat, bár ez winnie-nél kifejezetten jó pontszámnak számít.:) Én a színészek, és a Netflix miatt nagyon vártam a sorozatot, de főleg Ben Mendelsohn miatt, este meg is nézem a pilotot.

azutolsoejjel - 2015. 03. 30. 16:54

Fasza volt, lassan indul, de a hangulat jó, a színészek remekelnek, a helyszín, meg úgy az egész engem berántott, tuti nézős, várom a feliratokat… ;)

majomka - 2015. 03. 30. 17:04

Hehe ez vicces volt, múlt héten valahogy beleakadtam az 1/1-be, néztem ca 20 percet, aztán undorodva kapcsoltam ki, hogy mi ez a holy sheet? Tegnap elolvastam a pilot kritikát és úgy döntöttem kap még egy esélyt. A végére nem bántam meg. :)

Piszkosfred - 2015. 03. 30. 18:46

En kb a felenel jarok (6. resz korul), de engem is behuzott.

Lassan indul, az elejen nem is tudtam merre, de az egesznek van egy olyan hangulata amitol nehez szabadulni. Es ez csak erosodik a kesobbi reszekkel.

winnie - 2015. 03. 30. 21:23

“valami száraz ügyvédes cucc rémlik meg egy csinos nő. ”

:) igen, de azért annyira nem volt száraz, mérmint nem tárgyalótermeztek, cserébe voltak remek karakterek.

ez egy családi dráma alapból, de van benne krimi meg mindenféle más szál is. sok mozaikból áll össze, de nekem nagyon tetszik, ahogy a helyszín, a feszültség, a hőségtől olykor pattanásig feszülő idegek, meg a háttérben folyton ott ólálkodó sötét múlt darabkái összeállnak, a tényleg nagyon jó színészi alakítások mellett. utóbbiakat nem győzöm hangsúlyozni, mert nem látványosak, sokszor egy-egy pillantás, gesztus vagy hangsúlyozás ad többletjelentést a mondatoknak.

Shyllard - 2015. 03. 31. 16:18

Még csak a 4. résznél tartok, nem egy gyors sorozat, de a testvéri kapcsolatot szerintem nagyon egyedi és teljesen hiteles módon van bemutatva, ami mindenképp iszonyat megfogott már ilyen korán benne. Ja meg a színészek fantasztikusak, minden karakter nagyon profin van eljátszva.

Tommy Drama - 2015. 04. 03. 19:18

Baromi jó volt, a pilot! Imádom az ilyen lassan csordogáló drámákat. A helyszín és a hangulat nagyob jó, azonnal beszippantott. A színészek pedig elsőosztályúak. Ben Mendelsohn nagy kedvenc!

Lemoni - 2015. 04. 06. 14:16

11. részig már felhoztam magam és azt kell mondjam, ez piszkosul jó eddig. Engem kicsit emlékeztet a Rectify-ra, ott is a bűnös/nem bűnös fiú hazatérése az ütközőpont, ott is Danny-nek hívják ezt a karaktert, ott sem mindenki örül neki. A dinamika a Bloodline-ban azért más és tágabb a játéktér is, Danny ahogy provokálja és tükröt tart a saját simlijeivel a testvérei korántsem patyolattiszta természetének, mesteri. Alig várom a hátralévő két részt, nem tudom mi lesz a kimenetel, bár a flashforwardok azért jeleznek valamit.

Pipacs - 2015. 04. 07. 11:51

Érdekes, abszolút nem ugrott volna be a Damages, ha itt nem írjátok… Nekem a The Affair pilotra rímelt vhogy (mivel csak addig jutottam, illetve átpörgettem még azt is) a hangulata, a karakterek közti feszkó, a helyszín miatt. 2 részt simán zsinórba megnéztem, bírom én is az átívelős, lassú tempós cuccokat, de meg tudom érteni azokat, akik dögunalomnak könyvelik el, s bealszanak rajta. :)

SPOILER:
Vhogy jobban örültem volna, ha nem pont Danny-t nyírják ki, hanem pl. az agresszív kisöcsit, vagy a fatert, de azért így is kíváncsivá tett a többi részre.
SPOILER VÉGE

Még valami, a kiscsaj a Freaks and Geeks-ből jól megöregedett. :( Mindazonáltal tényleg a színészi játék az egyik húzó ereje ennek a sorozatnak. (Meg a hangulat sztem.)

Piszkosfred - 2015. 04. 07. 15:32

Ledaráltam. Engem nagyon megfogott, néhol tényleg kicsit lassúnak tűnt, de igazából ez sem igaz, csak én voltam türelmetlen :)

A színészek tényleg szuperek voltak, és a cliffhanger is rendben volt a végén. Kicsit féltem tőle, hogy mit lehet kihozni a második évadból, de bőven van benne muníció.

Amúgy nekem is a The Affair jutott róla az eszembe, de ez természetes, eléggé hasonló a kettő hangulata, sebessége.

Várom a következő évadot, Netflixben most sem kellett csalódni :)

Tommy Drama - 2015. 04. 09. 20:00

Az Affair nekem is beugrott, de ez szt sokkal jobb, azt én a 6 rész után kaszáltam.

SPOILER
Én bízok benne, hogy Danny mégsem halt meg. Ben Mendelsohn nélkül már nem lenne ugyanaz a sorozat. Bár még én is csak 2 részt láttam.
SPOILER

Lac - 2015. 04. 12. 07:16

Én sajnálom ezeket a flashforwardokat, számomra teljesen feleslegesek és csak elspoilerezik a később történő dolgokat amik sokkal nagyobbat ütöttek volna flashforward nélkül. Persze értem, hogy kell hogy fenn tartsa a néző figyelmét valami ilyen egyszerű dologgal, de számomra tök felesleges és csak elvesz az sorozat értékéből. Ami amúgy nagyon jó, nézze mindenki aki fogékony erre a stílusra.

milanello - 2015. 04. 15. 13:09

Valòszinüleg az èv egyik legjobb dràmàja!pont

kinga - 2015. 04. 29. 23:48

Nagyon nehezen szoktam új sorozatokat találni… igazából hamar ítélek (még mielőtt belenéznék), a címek, vagy a főcím tud megfogni, vagy épp taszítani. Kínos, de sokszor könyvet is borító alapján választok – és általában sikerül eltalálnom.
Tegnap pont belefutottam a főcímes posztba, és megnéztem… a cím nekem eléggé mást sugallt, azt hittem valami vámpíros cucc lesz vagy ilyesmi… de gondoltam, mégiscsak netflix, úgyhogy szerencsére bepróbáltam, és 3 rész után nagyon tetszik:)

Érdekes, nekem is pont a The Affair jutott eszembe. Bár talán csak ez a tengerparti dolog, ami közös, meg hogy családi dráma. De ez sokkal sötétebb, és juhú, örülök, hogy thriller(es?), most vágytam valami ilyenre :)

Winnie, olvastam, hogy miket kaszáltál, és mik lettek nézősök. Én az újak közül egyedül az Empire-t kaszáltam (szintén), a többit nem, viszont ahogy nézem, ezeket te is megtartottad :) Better Call Saul, Last man on earth, stb. Jeeeee

jolly911 - 2015. 05. 05. 14:50

Múlt héten fejeztem be a darálást és vegyes érzések maradtak bennem.

Hiába minőségi munka, egyszerűen nem rántott be. Egyedül a kíváncsiság hajtott, hogy jutnak el a pilot végi eseményekig, ha az nincs akkor valószínű 1 rész után dobom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz