login |

Glee: vége a 6. évadnak. És a sorozatnak is.

2015. 03. 30. 14:55 - Írta: Casey Novak

16 hozzászólás | kategória: kritika,

It takes a lot of bravery to look around you and see the world not as it is, but as it should be. … Glee is about imagining a world like that. For the longest time I thought it was silly. And now I think it’s just about the bravest thing that anyone could do.

Vége a dalnak. Hat évad után méltón búcsúztak el a McKinley High diákjai és tanárai egy dupla zárással, visszatérve a kezdetekhez, valamint belekémlelve a jövőbe.

Sosem voltam feltétlen rajongója a Glee-nek, de szívesen követtem a történetet, főleg a korai évadokban, mert érezni lehetett, hogy valami maradandót és különlegeset alkottak ezzel a készítők.

Egyfajta folytonos hullámzás volt jellemző a sorozatra, a sztori, a szereplők, a zenék minőségbeli hullámzása. Eleinte eszembe nem jutott volna átugrani a dalokat, de mikor a kreatív mash-upokat és ikonikus slágereket egyre gyakrabban váltotta fel tiszavirág életű popképződmények változtatás nélküli elkaraokezása, melyek úgy lettek beleerőltetve a sztoriba, de inkább csak az aktuális toplistás helyezésük miatt kerültek be, na akkor nyúltam az egér után.

Szerencsére az utolsó 13 részben mintha jobb lett volna a helyzet ezen a téren, de lehet, hogy csak azért nem akartam kihagyni egy percet sem, mert tudtam, hogy korlátozott a hátralévő idő.

Lassacskán  a sorozat alapköve, a fiatalok életének, társadalomba való beilleszkedésének jellegzetes problémáinak feszegetése kényszerű drámázásba csapott át, ahol mindig össze lehetett ugrasztani kívülről érkező konfliktus híján pár szereplőt, még akkor is, ha az a vita a korábbi kapcsolatukba egyáltalán nem illett. Néha egyes karakterek kimondottan csak az írók által ide-oda rángatott, üres és élettelen bábnak tűntek, ami alapvetően igaz is, de nem ezt kellene a nézőnek éreznie a képernyőn keresztül.

Számomra valahol a negyedik évad környékén volt egy törés, ami után már nem tudtam ugyanolyan szemmel nézni a Glee-re, mint a kezdetekkor, és ezen nem segített sem a New Yorkba költöztetett csipetcsapat, sem az új generáció.

A mostani, utolsó “eresztés” tagjai egyébként nem jártak túl jól, a rövidebb évad miatt is elég kevés esélyük volt szerepelni, és a sztorit is inkább az eredeti gárda javára osztották el, ami csak azért kár, mert tényleg tehetséges fiatalokat szedtek össze megint. (Azt viszont nem értem, hogy miért volt szükség egy több éves internetes szenzáció – Sam Horowitz, a bar mitzvah boy, megvolt? – meglovagolására ennyi idő után J.J. Totah karakterével. Ezer meg egy módon lehetett volna új énekeseket verbuválni, ezzel megint csak a csacskaságok számát növelték.)

Viszont minden negatívum ellenére maradtam, kitartottam végig, mert sosem sikerült annyira elkedvetleníteniük, hogy ne akarjam látni a sorozat és a szereplők fejlődését, további sorsát.

Sajnos ezzel nem olyan sokan voltak így, a kezdeti lelkesedéshez képest kevesebb, mint a negyedére esett a nézettség az utolsó évadra, de e vészcsengő nélkül is érezni lehetett, hogy már nem lehet sokáig továbbhúzni a sorozatot ugyanazzal az alapkoncepcióval, és pár – egyébként többnyire remek – ötlet folyamatos ismétlésével.

Szerencsére az alkalmi blődségek ellenére összehoztak egy abszolút szerethető, a korábbiakhoz képest talán még bohókásabb és elszállt évadot, amiben a nézhető epizódok száma végre megint megelőzte a bugyutaságokat.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel, és a sorozat legutolsó, éneklős jelenetét tartalmazó videóval, melyet főleg azoknak ajánlok megtekintésre, akik már korábban elpártoltak a Glee-től, de szeretnének egy lelkes, szívhez szóló, és szinte minden eddigi fontosabb karaktert felvonultató búcsút látni.

Az egyik legnagyobb problémám a sorozattal a következetlenség mellett, főleg a vége felé, összefoglalható két szóval: Sue Sylvester.

Kellett Sue karaktere, az nem vitás, de most bőven túlzásba vitték az őrületet. Jó, enyhítették a dolgot egy pár meta kiszólással, de ami sok, az sok, ráadásul egészen az utolsó percig kihúzták a kergeséget. Pedig rengeteg potenciál volt benne, mint főgonosz és ellenpólus a Glee club, és főleg Mr Shue mellett.

A Europe-os marhulásukon például szénné röhögtem magam, bár inkább a helyzet abszurditása, mint humorossága miatt. Ezen a szinten még belefér, sőt jó is Sue kavarása, de egy-egy jó pillanat után elborul az írók agya – Hurt Locker, mi a…?

Érezhető volt a fináléban az „Unholy Trinity” hiánya, Quinn, Santana és Brittany alig tíz másodpercnyi játékidőt kapott a másfél óra alatt, igaz, hogy az esküvős részben bőven kiszerepelhették magukat. Ami egyébként az egyik kedvenc epizódom volt az évadban, rengeteg fanservice jelenettel, de muszáj volt az összhatást itt is elrontaniuk felesleges, már-már ripacsul idióta humorizálással. *khmm Ken Jeong khmm*

A “2009” című rész nagyszerű ötletre épült, a pilot epizód “réseit” mintegy kitöltendő, hat évvel ezelőtti bőrükbe bújva mesélték el a szereplők Glee clubhoz való csatlakozásának történetét. Bár túl sok újdonságot nem tudtunk meg, mégis meghatározó élmény volt ez az utolsó előtti pillanatban, és eszméletlen aranyosak voltak a színészek, szinte érződött, hogy tanulmányozták a saját korai játékukat felvételről.

Az egyes szereplők jövőjét szerintem egész elfogadhatóan mutatták be, egy-két szemöldökfelhúzáson kívül tulajdonképpen meg voltam elégedve mindenki sorsával. Kíváncsi vagyok, hogy az elszánt rajongók mennyire örültek néhány párosításnak vagy eseménynek.

Az utolsó nagy közös éneklés pedig hihetetlenül glee-sre sikeredett.

Nekem túlságosan színpadias volt az egész produkció ahhoz, hogy komoly érzelmeket keltsen, de a szám alatt tudatosodott bennem, hogy itt és most lezárult egy korszak, és ettől a gondolattól már picit elkeseredtem. Mindenki ott volt, aki számít – már akinek éppen nem volt más elfoglaltsága – a dalválasztás tökéletes volt, és akármennyire is akarok kötözködni, az utolsó dal alatt nagyon sok mindent megbocsátottam utólag a Glee-nek.

Finn Hudson/Cory Monteith szálát a szomorú esemény óta rendkívül finoman és illendően kezelték, nem volt ez máshogy a fináléban sem. Mind a két rész végén, a „Don’t Stop Believing” alatt, és az utolsó másodpercekben az emléktáblán is nehéz volt látni az ismert arcot, ugyanakkor mind a sorozatban, mind a valóságban méltó emléket állítottak neki.

Szóval ennyi volt. Örülök, hogy nem húzták tovább, de tényleg hiányozni fog. Lehet, hogy meg kéne fogadnunk Sue tanácsát, és nem olyannak látni a Glee-t, amilyen volt, hanem amilyen lehetett volna.

16 hozzászólás Ne habozz!

Zsófi - 2015. 03. 30. 15:28

Hát ez alapján a videó alapján megjött a kedvem a visszatéréshez, valahol a 3-4. évadnál hagytam abba…

Marcipáncica - 2015. 03. 30. 16:08

Hatalmas kedvencem volt, de én is kaszáltam valahol a 3. évad után. Később pár random belenézés meggyőzött arról hogy jól tettem. Ez az utolsó dal viszont tényleg nagyon aranyosra sikeredett.

Bambusznád - 2015. 03. 30. 16:15

Sok beletekeréssel néztem meg az utolsó évadot, ha már eddig kitartottam gondoltam ennyit megér.

Az utolsó két részt viszont teljesen végignéztem. Az utolsó előtti még jó is lehetett volna, viszont nem volt az. Lehet, hogy a szereplők megnézték és tanulmányozták akkori önmagukat, viszont a készítők biztos nem, mert több dolog ellentmondott az első résznek. (Pl. Kurt és Mercedes a legjobb barátok voltak)

Ettől függetlenül az utolsó dal nagyon jóra sikerült, kár, hogy Quinn csak erre az egy dalra tért vissza.

Eyenus - 2015. 03. 30. 16:22

Corey Monteith halála után már csak kínlódás volt, de azért megkönyeztem az utolsó részt. Az első gárda szereplőit senki nem tudta felülmúlni, utánuk mindenki már csak halovány alakja lett a Glee-nek. Rengeted kedvenc zenét köszönhetek a sorozatnak, rengeteg jó feldolgozást,az első évados Imagine előadásba pedig máig beleborzongok.
Jesse volt mindig is a nagy kedvenc, kár hogy soha nem lett főszereplő.

Rea - 2015. 03. 30. 16:51

Nagyon szerettem az első évadokat, később is figyelemmel kísértem, de nem voltak az igaziak azok a részek már. Viszont lett utána nekem kedvenc karakterem: sajna a nevét nem tudom, Puck bnője volt, nagyon duci csaj. :) Most is felfedeztem mellette. :)

Ennyi volt, szép volt.

Platschu - 2015. 03. 30. 17:03

Nekem meg lejjebb kellett volna tekerni a böngészőben. :)

Nagyon szerettem ezt a sorozatot, de én magam is kaszáltam a 3. évad közepén. A maga nemében hiánypótló sorozat volt, de egyszer minden véget ér. ;)

goodjohnwin - 2015. 03. 30. 17:19

Rea: azt a csaj tén is imádtam, a fináléban feltűnt egy pillanatra

Jó, hogy volt ez a sorozat, amit meg elrontottak, arra úgysem fogok emlékezni, csak a kedvenc előadásaimra (pl. a Gwyneth Paltrow-s Umbrella)

Akiket sajnálok, azok a 4. évados “új arcok” – nekik se érvényesülni, sem pedig visszatérni nem volt lehetőségük.

makaay - 2015. 03. 30. 18:41

Én a “quarterback” epizódnál hagytam abba, de most én is lefogom darálni. Az első két évad alatt hatalmas fan voltam, aztán valahogy elmúlt a varázs..

Nemtudom, hogy büszke legyek, vagy inkább titkoljam, hogy voltam Glee koncerten, mikor Londonban felléptek. Annyi biztos, hogy a koncert hatalmas élmény volt és láthattam Coryt élőben.

Mindenesetre egy egyedi sorozat búcsúzott köreinkből.

Platschu - 2015. 03. 30. 19:44

Én a Michael Jacksonos részt és a Quarterbacket néztem meg. Illetve a wikipedián van egy dallista évadonkénti lebontásban és akkor néztem meg a YouTubeon, hogy a Glees csapat mit hozott ki belőle.

Én tényleg nagyon szerettem a sorozatot, de a ballagással a nézőket is elballagtatták… Lehetett volna időtlenül kezelni ezt az egészet, hogy végig gimibe járnak és kész. :D

Ettől még a sorozat nagyon tetszett és én magam is gyakrabban kezdek el otthon énekelni. Az már más kérdés, hogy a szomszédoknak jó-e vagy sem, de emiatt is megérte a Gleet nézni. S meg persze Santana és Quinn… Jaj… Na mindegy, ezt csak úgy megjegyeztem. :D

Dalmayr - 2015. 03. 30. 19:50

A koncertre legyél büszke szerintem, mert ha csak zeneként tekintünk rá, akkor szerintem messze nem került olyan mélységekbe mint sorozatként :) a kibeszélőnél is leírtam, hogy többször abbahagytam a gleet, de valahogy mindig elkezdett hiányozni és folytattam. Az első 13 rész volt szerintem az igazi utána már nem éreztem azt a hangulatot. Azért kicsit sajnálom, hogy vége mert az utolsó évad messze verte az előzőket, de ideje volt már.

Trisztin - 2015. 03. 30. 23:07

Amennyire rajongója voltam a sorozatnak az 1-2 évadban, harmadik évadban annyira rosszul viseltem a mélyrepülést… “kitartottam”, a dalokat minden részben megkerestem,de a történet már valahogy nem fogott meg,sőt… a nem kezdő karaktereket nagyon nehezen tudtam elviselni…
Én azt mondom,hogy a Gleenek jót tettek a jó dalok, a jó daloknak pedig jót tett a Glee :)
(Lehet sose szerettem volna meg a Rolling in the deepet vagy pl a Born this way,mennyivel jobb volt tőlük :))
KÖszönöm a jó dalokat és az emlékezetes vendégszerepeket :)

ata - 2015. 04. 04. 13:00

Huhhh, nem is tudom, hogy mit írjak.Ma megnéztem én is az utolsó részt és bizony egyszer- kétszer könnybe lábadt a szemem.A Glee volt az első sorozat,ami végérvényesen beszippantott a sorozatok világába, mert bár előtte is néztem sorozatokat, de csak is szinkronosan,a tv-vel haladva.
Ez volt az első, amit eredeti nyelven néztem és azóta csak gyarapodott az eredeti nyelven való sorozatok száma a repertoáromban.Hiányozni fog az egész, a jó dalok, a színészek, főleg a kezdők.
Azt hiszem a közeljövőben újra megnézem az első három évadot.
Köszi Glee mindent!

mxyzptlk - 2015. 05. 07. 15:15

Valahol a 3. évad közben kaszáltam, viszont az első évad az zseniális volt :)

Gleek - 2015. 06. 04. 15:45

Én vagyok az egyetlen aki végig nézte mind a 6 évadot?:D Sőt…az első 3at még egyszer újra szeretném. Én ugy vagyok vele, hogy minden sorozatnak vannak hibái, amit mi máshogy csinálnánk. Viszont összeségében nekem nagyon sokat segített a Glee és sokat tanultam belőle, nem pedig a hibákra figyeltem. Az pedig, hogy milyen dalokat énekeltek vagy hogyan, arról mindenkinek más a véleménye. Más az ízlésünk de biztos vagyok benne, hogy mindenki talált benne sok olyat ami tetszik neki.:)

sityu8411 - 2015. 09. 15. 19:48

Na végére értem nekem nagyon bejőtt ez a sorozat bár az 5. évad második fele tényleg gáz volt de kitartottam . Hála mert nekem a 6. évad ismét nagyon tetszet . És itt volt az egyik nagy kedvencem is a sorozatból a :Chandelier

Mikilós - 2020. 08. 28. 18:54

Egy újabb Ryan Murphy sorozat csuszott le. Elvezes, szerethető, vicces sorozat volt. Nem mondom hogy a legjobb amit láttam, de tetszett, egy 7/10 nekem volt.

Az első évad még nagyon tetszett a maga kis bájával, a zenék jók voltak meg tényleg kicsit el lehetett nézni igy a maga kis különcségét.
A másodikkal nekem nem.volt komolyabb bajom, max annyi hogy Quinn valamk.pocsekul mozgatták.
Nah de a harmadikban amik voltak, számomr kicsit az volt a legallja, telis tele baromsagokkal, amit mondtam az elozo reszben a kovetkezoben mit sem ért. Nagy katyvasz volt.
A negyedik évad viszont tetszett, nekem kicsit az elsőt idézte meg, az ujoncok is érdekesek voltam, meg az hogy Rachelék hogyan boldogulnak New Yorkban.
Az ötödik évad, az is olyan volt mint a második, hullamzó, hol jó hol kevésbé.Kocsit furcsa volt az új Új Irányzat tagjait mennyire eltűntették
De az kifejezetten tetszett a hatodik evad első részében, ahogy nem is tudom, de kicsit így beszól a készítőknek úgymond, mikor mondja a többieknek, hogy mennyire nem számítottak ők.
Az utolsó hatodik évad meg szép lezárást kapott, annyira nem zavart hogy az új kataktereket nem ismerjük meg. A főbbek viszont szép lezárast kaptak.

És a lezáras, basszus, az hogy 5 evet ugranak az időben 2020-at. Egy dolgot tényleg megjósoltak, meg pedig hogy Lea Mitchell terhes. De ami nagyon szíven ütöt az Naya Rivera, szegeny hogy meghalt. Furcsa volt, hogy basszus 5 evvel ezelőtt még semki sem gondolta hogy ez lesz, hogy a Glee-ből addigra még ketten is meghalnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz