login |

Man Seeking Woman: vége az 1. évadnak

2015. 03. 31. 21:23 - Írta: CyClotroniC

13 hozzászólás | kategória: kritika,

A két évvel ezelőtti Modern Family-finálénál említettem, hogy valószínűleg az ABC Emmy-kedvenc sorozata lehet a szitkomok rántott húsa: baromira sokan nézik, szeretik, de nehezemre esik elképzelni, hogy sokaknak a kedvenc komédiája legyen. Na, a Man Seeking Woman pontosan ennek az ellentéte, és éppen ezért hihetetlenül lehet imádni, ha valakinek beletalál az ízlésébe.

human 8/10-es pilot kritikája után winnie 7/10-re lőtte be az első három epizódot, majd kiosztott egy 9,5/10-et a negyedik résznek, ami kicsit sem fura, mert a Man Seeking Woman egy olyan rettenetesen egyedi komédia, ami fogta a párkapcsolatok unalmas, szürke, fantáziátlan masszáját, és részről részre valami egészen elszállt dolgot gyurmáz ki belőle, hol kisebb, hol nagyobb sikerrel, van hogy egy epizódon belül hozva a sovány 4-5 pontos és a 10/10-es pillanatokat is.

A Man Seeking Woman tehát nem csak, mint sorozat megosztó, hanem az egyes jelenetei is legalább olyan eltérő fogadtatásra találhatnak rajongóik körében, mint az iZombie a Sorozatjunkie-n. Bárhogyan is nézzük, a megosztó szerepkör hatalmas erény, ahogyan a sokszor csúfosan vakvágányra tévedő kísérletező kedv is az. Ráadásul szerintem ez hatványozottan igaz a komédiákra.

Persze eleve kódolva van ebbe a hozzáállásba az is, hogy messze nem lesz annyi lelkes néződ, mint egy Chuck Lorre-szitkomnak, viszont ezerszer értékesebb valami különlegességet letenni az asztalra, amiben – ha kevesebben is – de nagy kincsre lelhetnek.

Az biztos, hogy a Man Seeking Woman a pilot trollos kezdőjelenetével nem könnyítette meg a nézők dolgát, hogy 10 perc alatt belészeressenek, ahogy a második epizód ördögűzős nyitánya is egy kínosan túlhúzott, olcsó gag volt csupán 6-7 percre feltuningolva, viszont ami azután következett, az magasan a legviccesebb 5 perc, amit idén sorozatban láttam.

Az SMS-írós jelenetre gondolok, ahol a főhős nővérével, legjobb barátjával és egy komplett vezérkarral együtt ücsörög egy föld alatti bunker vezérlőtermében, és olyan feszültséggel teli, fűtött vita alakul ki a tökéletes SMS megírásáról, mintha egy világháború kirobbantása vagy a Világ sorsa függne ettől a döntéstől, a nagy vörös gomb megnyomását pedig röppályák és az áldozatok számának felbecsülése helyett a tökéletes szóhasználat vagy a megfelelő központozás körülötti viták előzik meg.

Ilyesfajta szkeccsszerű jelenetekből jut általában 3 egyetlen részre, bár olyan is akadt, hogy egy-egy nagyobb sztorit dolgozott fel az adott epizód. A Tanaka-s 1×05-ért például teljesen odavoltam, de ha egész epizódokat nézek, akkor talán az 1×09 volt a kedvencem, ami vitt egy kis csavart a címbe, és Josh nővérét, Liz-t követhettük végig, bepillantást nyerve abba, hogy a nőknek se leányálom a randizgatás. Britt Lower mondjuk rögtön hatalmas kedvencem lett már a pilotnál, és valamiért Carrie Coon Gone Girl-ös karakterét idézte számomra, de lövésem sincs, hogy ez minek köszönhető.

Mindegy is, a lényeg, hogy a Man Seeking Woman telis-tele van gyöngyszemekkel és talán a legfrappánsabb, legelvontabb párkapcsolati szitkom, amit évek óta láttam, minden félresikerült mélypontjával együtt. Garantáltan nem lesz mindenki ínyére, annyira friss és elszállt az egész, de nagyon lehet imádni, ha betalál a humora.

Mint mondtam, akad bőven félrenyúlása is – például én a fináléját kifejezetten nem szerettem – de díjazom ezt a fajta bátor kísérletezést, és úgy érzem, hogy simán kijár 8/10 az első szezonra.

Külön örömhír, hogy biztosan érkezik majd a folytatása is, és akár tetszik valakinek, akár nem, abban továbbra is hiszek, hogy ha valamik, hát az efféle merész komédiák nagyon megérdemlik az esélyt és rettentően kellenek is a szitkom-felhozatalnak, mert bár mindenkinek más a kedvenc étele, de nem szeretnénk életünk végéig csak rántott húson élni.

13 hozzászólás Ne habozz!

Mózes - 2015. 03. 31. 21:27

Zseniális sorozat, telitalálat számomra ha sorozatot rendezhetnék vagy írnék akkor ez lenne az :D
Köszönöm, hogy felhívtátok rá anno a figyelmemet.

20legendd - 2015. 03. 31. 21:50

Na, akkor nem csak engem emlékeztetett Carrie Coonra minden alkalommal Britt Lower, de mondjuk ez nem olyan meglepő, hogy ha egymás mellé tesszük kettőjük arcát.

Egyébként egyetértek a kritikával: egyszer rém erőltetett és fárasztó, máskor meg zseniális. Hiába pozitívum nálam is a kísérletező szándék, én pont az előbb említett kettősség miatt nem tudtam annyira megszeretni, ezért inkább olyan 7/10-re lőném be. És így, az első évad után, úgy is érzem, hogy ez nem fog nálam előlépni a jövőben sem az “elnézegetem” kategóriából a kedvencek közé. Ahhoz kéne még valami, és attól tartok, hogy az pont a konstans minőség lesz.

Érdekes, hogy ezek szerint ugyanazok voltak a kedvenceink. Epizód szinten a Woman Seeking Man, szkeccs szinten pedig az SMS írós percekre emlékszem vissza a legszívesebben. Mondjuk utóbbit megszorongatta erősen az is, amikor Josh mindig bíróságra megy tisztázni az ügyet Maggie-ről.

Talán az 1×09 meg pont azért jött be annyira, mert az egész első évadban is Liz volt a kedvencem a szereplők közül. Neki az ellenpólusa pedig Mike volt, akit ki nem állhattam egyik epizódban sem, de ő sem fog eltántorítani a 2. évadtól, mert annak ellenére, hogy hullámzó volt, bőven megéri nézni. Ilyen szempontból egy kicsit úgy vagyok vele, mint a Galaventtel: heti 20 percben tök jól szórakoztat, aztán jöhet valami egy szinttel feljebbről.

CyClotroniC - 2015. 03. 31. 21:54

Sőt nekem is Liz volt a kedvenc karakterem és Mike-ot nehezen szerettem meg, de a végére azért sikerült jóban lennünk.

Hiroshima32 - 2015. 03. 31. 22:06

Az SMS-írós az elmebeteg jelenet volt, visítva röhögtem végig, de az egész szezon jó ötórás szórakozásnak bizonyult.

Lemoni - 2015. 03. 31. 22:14

Kis abszurdnak nagyon jó volt. Nem állítom, hogy nem láttam ennél jobbat, de a heti 20 percek szórakoztatók voltak. Nekem a Tanaka, a pokoli esküvő és a finálé jött be a legjobban, na meg a pilot második fele. Igazán a legelrugaszkodottabb ötletek tetszettek, az apró molyolások nem annyira. Remélem, a második évadban is jó messzire gurul a gyógyszerük :)

superpityu - 2015. 03. 31. 22:25

pont most fejeztem be az utolsó két részt. imádtam az egész évadot. de még mindig a 1×04 a kedvencem. komolyan mondom a kínzásos jelentet nem hiszem, hogy bármi felül tudná múlni.
a 9. rész pedig meglepett, de liz miatt simán bejött. talán a legjobb karaktere volt az egész évadnak.

jolly911 - 2015. 04. 01. 09:54

Szerintem túlságos hullámzó volt részeken belül is, mert egymást váltották a zseniális és az “Ó, ezt ne” jelenetek.
De mindenképpen érdemes belenézni annak, aki már unja a sablon szitkomokat. :)

bëiz - 2015. 04. 01. 10:19

Épp tegnap, az 5. részt követően döntöttem a kasza felől. :)

Egyetértek Veletek: itt-ott zseniális, de nagyon hullámzó a minősége. Előbukkannak apró gyöngyszemek (az én kedvencem az a rész volt, amikor elveszíti a farkát a bárban… a jelenet csattanója mindent vitt), de számomra túl sok a meeeeeeeh epizód. Jó példa erre, amikor az exe ajándékait akarta kidobni és volt egy plüss szív is köztük. Szerintem egyáltalán nem volt vicces. Sem kínos (szeretem a kínos humort), sem semmilyen. Buta volt, béna és rettentő sokáig tartott az a jelenet :) Ez most csak egy példa volt, de ha megerőltetném magam tudnék még ilyet mondani. MAjdnem minden részben akad egy ilyen szkeccs. Számomra nem kielégítő, hogyha két részenként egy-egy szuper jelenet ellesúlyozza az ilyen nem túl vicces debilségeket.

Utoljára a Tanakás részt láttam. Szerintem nem volt humoros. Sőt! Undorító volt (az arcra spricc miért kellett a végén???!!!???).

Lehet, hogy egyszer unalmamban nekiugrok és befejezem az évadot. A jól megírt, agyonszimnbolizált, kitekert, őrült pillanatokért megéri.

Zseniálisnak nem titulálnám ezt a sorozatot, de tény, hogy vannak benne zseniális jelenetek. Mondjuk az 5 rész alatt volt 4 ilyen. (Részenként 3-3 különálló “vicces” szkeccsel számolva ez nem túl jó arány.)

Az én kedvenceim:
– A Hitleres jelenet
– Az sms írás
– A farok elveszítés
– Kupidó

Lily - 2015. 04. 01. 10:39

Szomroú vagyok hogy most egy ideig ki kell bírnom a sorozat nélkül, mndig nagyon vártam a kis heti humorbonbont .
Nálam az esküvős rész volt az,ami felejthetőre sikerült, a kedvencem pedig a szexi ufolányok voltak,mert kb minden fiúismerősömtől hallottam márhogy amint lesz komoly barátnőjük,hirtelen azoknak a lányoknak is tetszeni fognak akik rájuk se bagóztak addig :)
Meg persze Tanaka, sajnálom is h többször nm bukkant fel.
Tetszett a woman seeking man rész is,az utolsónak meg a mondanivalója volt olyan ami nagyon szíven talákt ^^

geomarton - 2015. 04. 01. 13:41

Olvasottak alapján elférne az Adult Swim -en is :D Ennek alapján bepróbálom :)

Eny - 2015. 04. 18. 17:07

nem volt rossz

MRagnar - 2015. 08. 30. 16:34

Zseniális.:D

Kádi - 2016. 01. 10. 03:39

6. résznél tartok, az SMS-nél meg a kinzásnál visitva röhögtem :D Bár látom hogy nem lesz sose no.1 egyértelmü guilty pleasure

We have to save face! We have to pretend we were just kidding!!TEXT JK! TEXT JK!!!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz