login |

Méltatlanul elfeledve: Playmakers – írta kisakos

2015. 03. 31. 15:15 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika, méltatlanul elfeledett,

Offseason. Az egyszeri NFL-rajongó számára ez a gyűlölt kifejezés azt jelenti, hogy hónapokig nem lesz semmi, ténylegesen focira emlékeztető dolog a tévében (legközelebb augusztusban ugye jön a Hard Knocks), és nem, a draft nem az, hiába közvetítik.

Viszont így legalább mindenkinek van szabadideje és egy kiváló alkalma arra, hogy bepótoljon olyan méltatlanul elfeledett darabokat, mint a Playmakers, az ESPN 2003-ban mindössze egyetlen évadot megélt, amerikai focis sorozata. (A sorozat itthon A pálya királyai címen futott.)

Hogy miért csak egy évad? Jó kérdés – minden adott volt a sikerhez: az érdekes és hiánypótló alapötlet (profi futballcsapat élete a pályán és a színfalak mögött), a tőkeerős gyártó, a nézettség (a csatornán csak a vasárnap esti profi és szombat esti egyetemi tényleges focimeccsek produkáltak jobb számokat).

Sőt, még némi kritikai siker is, hiszen a Playmakes az American Film Institute éves tízes listájára is felkerült olyanok társaságában, mint a The Wire, a Nip/Tuck, a 24 vagy az Arrested Development. Ha egy sorozat mellett ennyi minden szól, nem nagyon szokott más kelleni a túléléshez.

Egyetlen, később fatálisnak bizonyuló érv azonban a sorozat ellen szólt: az NFL nem örült neki. És ez enyhe kifejezés). Szerintük ugyanis rossz fényben tünteti fel a ligát, ha a következőket mutatják be

  • Vannak játékosok, akik drogoznak,
  • Vannak játékosok, akik doppingolnak, és sok mindenre hajlandóak, hogy ne bukjanak le,
  • Vannak játékosok, akik a pénzt és hírnevet csajozásra használják (és vannak nők, akik meg rájuk utaznak),
  • Vannak játékosok, akik rossz társaságba keverednek és netalántán még gyilkossághoz is közük van,
  • Vannak tulajdonosok, akik csak a saját üzleti érdekeiket nézik és igazából nem törődnek a játékosaikkal,
  • A sport ezen a szinten egyáltalán nem egészséges és a játékosok maradandó károsodásnak teszik ki magukat nap mint nap,
  • A meleg játékosokat egyes társaik diszkriminálják az öltözőben,
  • Vagy mondjuk még egy köztiszteletben álló veterán futójátékos pályafutása is kettétörhet a családon belüli erőszak vádja miatt.

amik természetesen a valóságban sosem történhetnének meg.

Szóval az NFL a kezdetektől fogva akadályozta a projektet (emiatt fiktív csapatneveket és mezeket kellett használniuk és Kanadában, CFL játékosok közreműködésével forgatni a meccsjeleneteket), amikor pedig 2004-ben lejárt az ESPN NFL közvetítési szerződése és újra kellett tárgyalnia, egyértelművé tették, hogy a sorozat a dollármilliárdos biznisz útjában áll. Ez nagyjából meg is pecsételte a sorsát.

A háttértörténet tehát tévés szakmai szempontból önmagában is érdekes (ajánlom még ezt az oral history cikket – ez is utánközlés, érdekes módon az eredetije nem érhető már el), de lássuk azt, ami végül a képernyőre került.

A színészek egyike sem volt túl ismert (akkor sem, azóta sem), de karakterszínészként tisztes iparosmunkát tettek le. Még leginkább az egyik epizódban vendégszereplő Snoop Dogg számított nagy névnek (aki – „civil” életének ismeretében némiképp ironikusan – szociális munkásként kallódó gyerekeket igyekezett kimenteni a drogok karmaiból), de ő sem szakmabeli. (A készítő, John Eisendrath viszont még ma is elismert, ő jelenleg a The Blacklist showrunnerje.)

A karakterek nem nélkülözik a sztereotípiát, lásd: ifjú titán, sok mindent látott veterán, felszínes sztár, keményen dolgozó, de belül vívódó jófiú, nemi identitásával küzdő meleg játékos, szigorú, de igazságos edző, számító tulajdonos –  ezért az első pár rész nem maradt emlékezetes. Nagyjából a szezon második felében találta meg egyedi hangját a sorozat és ezek az epizódok sztori szempontjából is jobban sikerültek

Az évadzáró, amiről a siker miatt nem is sejtették, hogy egyben sorozatzáró is lesz, már kifejezetten ötletesen került el tucatnyi sportfilmes klisét.

A fentebb említett botrányos elemeken kívül persze a játékosok életének békésebb oldala is megismerhető – a csapaton belül kialakuló barátságok, az edzéseken végzett kemény munka, a kicsit a katonaságra emlékeztető öltözői humor –, és látunk jól fényképezett, egészen életszerű meccsjeleneteket is.

Összességében egy 6,5/10-es értékelést megérdemel, tehát a téma iránt érdeklődőknek ajánlott, de akit hidegen hagy a foci, talál ennél jobb időtöltést.

A végén álljon itt egy idézet a készítőtől a korábban említett oral history cikkből, ami megválaszolja azt is, hogy miért nem látunk azóta sem hasonló sorozatokat:

Értem, hogy az ESPN miért tette, amit tett […] Tulajdonképpen mondhatnánk azt is, hogy Hollywoodban a legbefolyásosabb ember az NFL komisszárja, nem pedig egy stúdió vezetője vagy csatorna elnöke. Az NFL hozz a legnagyobb nézettséget és senki sem mer keresztbe tenni a ligának. […] Csinálhatsz sorozatot az Egyesült Államok elnökéről és kegyetlenül gúnyt űzhetsz belőle, vájkálhatsz az orvosok, jogászok, rendőrök, tanárok, anyák és apák valódi életébe, Amerikában egy drámában mindenki szabad préda – kivéve a profi és egyetemi sportolókat. Az ország legnagyobb szubkultúrája tabutéma.

5 hozzászólás Ne habozz!

Claire8310 - 2015. 03. 31. 15:34

Fúúú, na igen a Playmakerst én nagyon szerettem anno, valamelyik magyar csatornán is futott.
Azt is értem, hogy az NFL miért tiltakozott, a saját részükről, de na, attól ez még egy nagyon jó kis sorozat volt. 8/10 nálam.
Én is inkább a sport kedvelőinek ajánlom, elég informatív is a dolog, így az öltözőkből:)

tibi - 2015. 03. 31. 16:17

de a draft az az!

d.doki - 2015. 03. 31. 20:52

Nagyon jó írás, nem is tudtam a sorozatról. Bepróbálom, ha fent van még valahol.

Ui.: ESPN-en nem vasárnap, hanem hétfő este van NFL-meccs (Monday Night Football).

winnie - 2015. 04. 01. 05:04

“Ui.: ESPN-en nem vasárnap, hanem hétfő este van NFL-meccs (Monday Night Football).”

ma igen. akkor vasérnap volt. a monday night football akkor még abc-s volt, azt hiszem.

fn - 2015. 10. 16. 13:02

Én nő vagyok, szeretem a sportot úgy általában, de semmit nem értek az amerikai focihoz. A sorozatot mégis 9/10-re osztályoznám. Szerintem nagyon jók a karakterek, az élethelyzetek. Egybe végig tudtam volna nézni az egészet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz