login |

Pilot: Olympus

2015. 04. 04. 18:08 - Írta: CyClotroniC

24 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mivel nem vagyok orákulum, így csak találgatni tudok, hogy milyen eposzi szövevény kellett ahhoz, hogy megszülethessen a SyFy szandálos fantasy sorozata, és jobb ötlet híján jelenleg az az elméletem vezet, hogy egy meg nem énekelt zabimúzsa ambrózia helyett valami erjedt vackot nyakalt be egy lakomán, majd másnapos, savanykás lehelettel homlokon csókolta Nick Willinget, ő pedig megírta az Olympust.

Nem akarok túlozni, de az Olympus tényleg ennyire tré, ugyanakkor viszont veszi annyira komolyan magát és a 12 perces werkfilm alapján olyan nagyra törő ambíciókat dédelget, amik teljesen kiölik belőle a szórakoztató trash-faktort is, így vélhetően csak azok fogják élvezni, akik örömüket lelik a katasztrófaturizmusban.

A nyitóepizód két szálon játszódik, és míg az egyiken Athén királyának és udvartartásának a történetét láthatjuk, addig a másikon hősünk megszöktet egy fiatalt orákulum lányt egy küklopsz barlangjából, Zeusz pedig értetlenül ül a felhők felett, és érdes tenyereibe temetett arccal azon morfondírozik, hogy melyik sztorinak kéne hamarabb véget vetni egy kiadós villámcsapással.

Hősünk, tényleg szó szerint “Hősünk”, mert elátkozták a nevét, és ha valaki kimondja, az menten kővé változik. Ő ébred fel a nyitójelenetben egy küklopsz barlangjának közepén, majd próbálja meggyőzni az egyszemű lényt (aki itt a szájában hordja a szemgolyóját, mert mi a francért is ne), aztán némi bumerángos trükkel és kötéllel kiszabadítja magát.

Később megtalálja az orákulum lányt, két álorákulummal együtt, de megszökteti mindet, mert abból nagy baj nem lehet. Miután kiestek a képből az imposztorok, a valódi lánnyal erdőn, sivatagon, erdőn majd megint valami homokmezőn át vándorolnak egészen Gaia templomáig, útközben úgy háromszor lepörgetve, a “gyere, nem megyek, hazudsz, megszökök, bajba kerülök, megmentettél, de akkor sem bízom benned”-rutint, van hogy ezt egyetlen perc alatt.

Nem viccelek, van benne egy rész, ahol a srác arra ébred a pusztában, hogy eltűnt a lány, vágás, megtalálja az erdőben, vágás, újra sétálnak a pusztában.

Ez alatt a másik szálon Athén királya háborúban áll Minósz király ellen, és kifejezetten arra kéri vezérkarát, hogy valami épkézláb ötlettel álljanak már elő, de ne valami gyáva bénaság legyen, mint az a falovas húzás a múltkor, hanem valami férfias és hatékony.

Na itt kapunk még viszonylag korán egy “epikus csatajelenetet” a falon, ahol írd és mondd, 20-25 statiszta hörögve püföli egymást arra várva, hogy belassuljon a jelenet és körberepülje őket a kamera. Ebben a “káoszban” sikerül leszakadnia a “tömegről” a királynak, akit vállon talál egy kósza nyílvessző.

Míg lábadozik, felesége, Madea veszi kézbe az irányítást, aki normális esetben csupán azzal foglalkozna, hogy összevagdossa saját fiúkat, hogy látomást csikarjon ki belőle, de ura gyengélkedése alatt látszólag felszámol egy király elleni összeesküvést, ám közben ő maga is mesterkedik valamiben.

Gyorsan hozzá is tenném, hogy ő talán az egyetlen valamire való karakter a történetben, és az őt alakító Sonita Henry az egyedüli, aki egyelőre többet mutat a színészmesterségből, mint egy rutinosabb LARP-ozó, de egyáltalán nem nevezném őt sem emlékezetesnek.

Ami a látványt illeti, durván látszik a végterméken a SyFy-os pénztárca, így eszembe se jutna GoT-hoz vagy Rome-hoz hasonlítanom a sorozatot, de a zöld hátterek előtt felvett széria még a Starz-os Spartacus-tól is fényévekre elmarad látványban, történetben és színészi teljesítményben is egyaránt.

Nem is feltétlenül a hátterek minősége a zavaró, hanem az, hogy mindegyik kültéri helyszín rettentően specifikusnak hat, a pusztában szoborfej hever a talajon, a szorosnál szintén szobrot faragtak a sziklába és az sem segít, hogy különösebb átmenet nélkül ugrálunk a pusztaság és a dús zöld erdő között anélkül, hogy egy lélek is lenne a környéken. Ez főleg akkor lesz necces, ha később szeretnének jobban elmerülni a mitologikus világban és helyszínekben, és ha már most annyira elrugaszkodott a realitás, nehéz lesz később elhatárolni a kettőt egymástól vizuálisan.

A másik szálon a beltéri jeleneteknél egy fokkal már jobb a helyzet, ám az udvar ott is csak kizárólag két alkotóelemből épült fel – véletlenszerűen lerakott oszlopokból és kaspókból -, de talán a legzavaróbb a statiszták teljes hiánya, akik nélkül olyanná válik az egész sorozat, mintha egy iskolai színjátszó kört néznénk.

Ha másra nem is, de arra jó volt az Olympus pilotja, hogy megmutassa, mennyire elképesztően nagyszabású és profi cucc az, amit a Game of Thrones csinál, milyen mesterien is kovácsol előnyt a szűkös, spórolós keretéből a Hannibal, és persze azt is, hogy a kötél a világ legmenőbb fegyvere.

Bár továbbra sem vagyok orákulum, de egy kecskét tennék rá, hogy ez a 2/10-es szörnyszülött még a szezon során át fog hajózni a Sztüx túlpartjára.

24 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 04. 04. 18:30

Nem tudom ki rendelte be ezt a híg trágyalét, de elkönyvelheti élete legnagyobb pancserságának. Erre még azt sem lehet mondani, hogy annyira rossz, hogy már jó. Nem, ez minősíthetetlenül sz@r, úgy ahogy van. Szőröstül bőröstül. 0/10

Casey Novak - 2015. 04. 04. 18:37

Nem ismerem a sorozatot, nem is terveztem megnézni, de örülök hogy létezik, mert nélküle nem születhetett volna meg az első bekezdés, amin jelenleg 10 perce röhögök :D

ayren - 2015. 04. 04. 18:40

Ha jól veszem ki, ezek szerint az Atlantis körökkel vert rá az ifjabb vetélytársra. Pedig az se piskóta mitológiaferdítésben, de ott legalább van egy Herkules, aki néha még szórakoztató is.

Frost - 2015. 04. 04. 18:58

Megörültem a sorozatnak mivel szeretem az ókori görögös cuccokat hát még ha mitológiai vonalat is előveszik, de akkora csalódás ért, hogy az valami hihetetlen ekkora gagyi sorozatot már rég láttam egy nulla az egész, teljesen értékelhetetlen részemről 0/10, hallani se akarok róla.

Andro - 2015. 04. 04. 19:20

Nos, ezek után örülök, hogy meg sem fordult a fejemben az az eszement ötlet, hogy belenézzek.

Isteee - 2015. 04. 04. 19:51

Ez valóban rossz lett. A csoda az lenne, ha ebből még a végén valami jól is kisül, de a kezdést látva, nincs remény erre.

addictsheep - 2015. 04. 04. 20:13

Őszinte tiszteletem azoknak, aki végig tudták nézni az első részt!
Én kétszer futottam neki hátha bennem van a hiba, de nem: ez valóban rettenetes.

baggio - 2015. 04. 04. 22:37

A GoT-tal szerintem nem “illik” összehasonlítani, amit viszont ha lehet, még jobb megvilágításba helyez a Olympus, az a Spartacus. Az arénás jeleneteket leszámítva ott se mozogtak bő terek és keretek között, és a Starz is nyúlt már nagyon mellé. Ehhez képest…

TrueWhovian - 2015. 04. 04. 23:07

A kritika alapján ez annyira rosz, hogy meghozta a kedvemet rá, hogy belenézzek, már csak azért is, hogy röhögjek egyet xD

NeonPink - 2015. 04. 05. 00:10

A kritikát olvasva muszáj megnéznem mi az, ami ekkora lótúró lehet. Kíváncsi vagyok meddig bírom:D

TrueWhovian - 2015. 04. 05. 00:12

Jelentem, végignéztem a pilotot. Egyszer meg kellett állítanom, hogy kipihenjem a látottakat, de egész jól bírtam xD
Elég szar napom volt, de ez kárpótolt mindenért. Olyan szinten buta és logikamenes az egész sorozat, hogy az fáj, de pont ezért fogom végignézni az összes részét xD
Most na, kell egy ilyen szar is a sok jó mellé, pihenőnek xDDD

Lui - 2015. 04. 05. 01:29

A SyFy-t mint csatornát és összes sorozatát reflexből el lehet (és kell) felejteni a Stargate sorozatok óta.

Azóta bármihez is fognak, süt róla a ZS faktor, és még a Primeval-nál is komolytalanabb vackokat ütnek össze.
Ők az Asylum a tv-ben számomra.
Egyedül az Eureka-val alkottak valami egyediséget, de el is kellett kaszálniuk.

Így én már lassan elvből nem nézek sorozatot tőlük, és az, hogy itt is minden egyes kritika, ami ezen csatorna bármely sorozatát érinti, lehúzás, csak megerősít meggyőződésemben :D

ALDO - 2015. 04. 05. 07:32

Ez aztán a részletes negatív kritika. Komolyan rászánom azt a kis időt és megnézem.
És sajnos igaz. A Csillagkapuk óta nem sok mindent tettek le az asztalra. És igen, tiszta Asylum-színvonal. Lehet, hogy van jó ötlet, lelkesedés, csak sajnálják rá a pénzt.

winnie - 2015. 04. 05. 07:37

syfy és syfy között is van különbség. abból, hogy tavaly áprilisban került berendelésre pilot nélkül az olympus és mostani a premier, lehet sejteni, hogy azért van, mert nagyon olcsó. ez is egy stratégia, mint ahogy a kanadai tartalmak vásárlása. ezt nem kell viszont összemosni más sorozatokkal, amiket ugyancsak ők csinálnak. más kérdés, hogy a csatorna imidzsére eléggé hatással lehet, de nyilván a sharknado és tsai is.

az asylum, bár értem a felhozásukat (igaz még mindig ott tartok, hogy egy aslyum filmet sem láttam:) pedig nem hiszem, hogy jó példa, hiszen a még hamarabb leforgatott z nation valóban asylum gyártmány, és azt elég jól fogadta a nép itthon, hell, még én is végig néztem a szezont. szóval eddig tévés produkciók tekintetében nem állnak rosszul-

dav - 2015. 04. 05. 08:13

CyClo, ez valami fantasztikus írás lett! :D

Cornelius - 2015. 04. 05. 08:15

Megnéztem az első részt, ezek után még az Atlantisra is azt mondom, hogy jó sorozat :D

Alex20 - 2015. 04. 05. 09:01

Én mindenképp fogom nézni a sorozatot, érdekel a görög mitológia :)

EvilHedgehog - 2015. 04. 05. 13:24

Egyébként meg tényleg jó hogy nem rendelték be az Ascension-t. Túl jó lett volna ennek a csatornának.. :D

- 2015. 04. 05. 19:00

Ezt a förmedvényt meg már azért is meg nézm, mert tuti hogy a kritika után szarrá röhögöm magam azon is.

Lehet egyébként egyetemi oktatanyagnak szánják (a kurzus címe lehetne “A jó ötletek pazarlása, avagy hogyan ne készítsünk sorozatot”)

Eszembe jutott nekik egy jó szlogen “syfy, egy sci-fi csatorna ami nem az.”

Harmadik Éva - 2015. 04. 05. 19:28

Nem láttam ugyan a művet, de megjegyezném csak az érdekesség kedvéért, hogy az ókorban nem csak 5-10 ezres csaták voltak, de 50-100 fősök is, és nem mellesleg az utóbbiak a gyakoribbak.

Na persze ez mentség semmire, az is igaz.

AmenBrother - 2015. 04. 05. 22:04

talán pont a rengeteg negatív kritika miatt, de nekem végig az járt a fejemben, hogy lehetne ez ezerszer rosszabb is

Alex20 - 2015. 04. 07. 10:18

Ez nekem se jött be sajnos :( Az előzetesek alapján azt hittem, hogy a görög istenekről fog szólni és a görög mitológiáról.De ezt nem is értékelném :D

pumpika666 - 2015. 04. 08. 21:55

emberek, az első pár percig bírtam ,de annyira gagyesz, hogy fájdalmas…pedig sok x@rt megnézek, olyanokat is, amiket itt le szoktatok hordani a sárga földig…
a legrosszabb a látványvilág, esküszöm, némelyik jelenetről a mi jó öreg pirxünk jutott eszembe, ott voltak ilyen érdekesen felvett hátterek és gagyiságok(barlangban és az erdőben zajló események…ok, hogy barlanba nem akartak menni felvenni egy jelenetet (küklopszos), na de egy erdei gagyi verekedős jelenetet is úgy kell összcsapni :D
addig bírtam, delete, még azért sem bírtam nézni, hogy röhögjek párat, nullás

MaeThani - 2015. 06. 07. 15:40

CyClotroniC, ez a kritika 10/10. Nagyon köszi, sírva röhögök rajta.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz