login |

Délelőtti videó 3.: Kisvárosi gyilkosságok

2015. 04. 05. 13:10 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, video,

Ó, hát ez nagyon cuki előzetes…, megint előtört belőlem, hogy rém gáz, hogy még egy másodpercet sem láttam a Midsomer Murders-ből, melynek a 17. évadja ma indul a Universal Channel műsorán. A tovább mögött egy nagyon jópofa promó.

(Komolyan rejtély számomra a dolog, hogy miért nem próbáltam be. Mert kinézetre egy klasszikus, falusi kriminek néz ki angol módra, talán különös karakterekkel is, ami nagyon a stílusom. Lehet, hogy az gátolt meg, hogy ha az 1. évad érdekelne, akkor 1997-es részekkel kéne kezdeni? Gondolom, azért később is simán be lehet szállni. Valaki írna valamit kommentben róla, vagy akár vendégkritikában?)

13 hozzászólás Ne habozz!

castro - 2015. 04. 05. 13:38

Szinte 0 az átívelés, néha a főfelügyelő szálán van egy kis összefüggés. Leginkább az Agatha Christie vonalon halad, angol kisvárosi bűntények. Korábban általában megelégedtek egy gyilkossággal, az utóbbi évadokban azért kinyírnak epizódonként 3-4 szereplőt, mindig sorozatgyilkosság lesz belőle. A régi Barnaby felügyelő, az “öreg róka” a klasszikusabb nyomozós vonalat vitte, az új (kevésbé szimpatikus) főszereplő érkezésével próbálták a sztorikat is fiatalosítani (a gyilkosságok kicsit brutálisabbak néha). A fiatalabb őrmester hoz néha egy kis humorfaktort. Összességében kellemes kikapcsolódás, de néha azért oda kell figyelni a sok név és a kuszálódó szálak miatt. Az epizódok többsége felér mondjuk egy átlagos Poirot történettel. Persze vannak gyengébb részek kis.

winnie - 2015. 04. 05. 13:46

arra számítottam, hogy nem ívelnek át, de a karakterek mennyire térnek vissza a háttérben. vagy mindig újak?

Bori - 2015. 04. 05. 13:56

Emlékeim szerint abszolút nincsenek visszatérő karakterek a nyomozókat, illetve a régi Barnaby feleségét és lányát leszámítva. Ezért akármikor be lehet szállni, de tényleg, mert sem a falusi karakterek esetében nincs visszatérő, sem a nyomozóék életére, korábbi történésekre nincs visszautalás. Inkább olyan, mintha minden rész egy-egy tévéfilm lenne.

gromit - 2015. 04. 05. 14:09

Szerintem érdemes a 97-es részeket is bepróbálni, azok még többnyire regényadaptációk (bár nem tudom, mennyire követi a könyveket), de amúgy bármikor be lehet szállni. Igazából a hangulat az, ami nagyjából állandó :) (a zenei aláfestés nagyon ott van, főleg a theremines főcím. hiányérzetem van, ha épp más a hangszer)

Az első Barnaby felügyelő is elfogyasztott 3 őrmestert, illetve csak 2-t, mert a 3. maradt a következőnek, de már helyette is lett újabb őrmester azóta.

Visszatérő szereplő leginkább csak a nyomozók közvetlen környezete (orvosszakértő, közrendőr, Barnaby családja), nem kell sok népet fejben tartani, de az igaz, h részen belül néha túl sok a karakter meg a szál, és figyelni kell.

Még valamikor az elején volt 1-2 visszatérő arc, azon meg is lepődtem… de akkor Barnabyék is :)

winnie - 2015. 04. 05. 14:27

az szuper, akkor nem olyan, mint a picket fences, ami kisvárosi rejtélyek címen futott, mert ott nagyon sok visszatérő volt.

castro - 2015. 04. 05. 14:28

Visszatérő szereplők tényleg csak a kisegítő személyzet és a családtagok. És most már egy kutya is :)

Itthon a Hallmark/Universal szinkron volt a jobb, a Film+ hangok kevésbé. Most viszont fordult a kocka: az új Barnaby hangja a Universalon Kassai Károly, nagyon nem való hozzá. A Film+-on Kárpáti Levente jobban hangzik. De a Universal hozza a friss részeket, a Film + le van maradva két évaddal.

castro - 2015. 04. 05. 14:29

Ó, Picket Fences … kár, hogy abból csak egy évad ment le itthon tévében.
Ez teljesen más, nagyon “angolos”.

gromit - 2015. 04. 05. 14:51

Midsomer egy egész megye, nyomozóink a megyeszékhelyen vannak (Causton), és van még mindenféle egyéb kisváros, falu meg tanya – de térképet nem rajzoltak hozzá. Lehet, h már annyi helyet találtak ki, h ennyi település már bele se férne a megyébe :D

(meg persze a népesség is hihetetlen mód tizedelődik :D de persze csak fikció az egész, ilyeneken nem illik fennakadni :) )

grsb - 2015. 04. 05. 17:47

A régiek is jók, érdemes megnézni azokat is, csak nem daraképes, mert mozifilm hosszúságúak a részek, ennek megfelelően jó bonyolult esetek vannak és két rész alatt el is fáradok :)

Dragda - 2015. 04. 05. 18:09

A személyes kedvencem a dologból, hogy mindig van valami falusi buli az első gyilkosság körül. Majális, moziünnep, virágvásár, harang-kongató verseny(!), ésatöbbi. :)

Csak ajánlani tudom, s csatlakozni az előttem szólókhoz.

winnie - 2015. 04. 05. 20:00

valaki tud mondani ezekhez évad és epizódszámot? vagy valami jellemzően jó epizódhoz?

gromit - 2015. 04. 05. 22:03

mindenképp érdemes a legelsőt is: The Killings at Badger’s Drift

a harangozós: Ring Out Your Dead 5×03 (Hugh Bonneville m.v., nálam pont ezt fogják adni éjjel ismétlésben :) )

hasonlóan falvak közti versengés kórusversennyel: Death in Chorus 9×07 (Peter Capaldi m.v.)

a “tökéletes falu” verseny: The Judgement Day 3×03 (m.v. Orlando Bloom, ez volt a legelső rész, amibe egyszer belecsöppentem, és leragadtam)

Ben Jones akkor még nem is őrmester belépője: 9×01 The House in the Woods

deviáns arisztokratás pl: Vixen’s Run 9×03
Garden of Death 4×01 (ez külön fura, mert az itt irritáló kertészt játszó színészből lett később az új Barnaby felügyelő, ezért én még mindig haragszom rájuk picit :D )

a “gulliveres” Small Mercies 12×05

és ha már annyira népszerűek a skandináv krimik, volt egy dán kirándulás is nemrég: The Killings of Copenhagen 16×05

csak néhány emlékezetes rész, így hirtelen :)

Nyílméregbéka - 2015. 04. 07. 13:57

castro – pont hogy a kezdeti évadokban volt, hogy hullottak az emberek, epizódonkén akár 5-6 áldozattal, volt egy epizód amiben annyi hulla volt, hogy a készítők meg is feledkeztek róla (egy bizonyos meztelen holtest a mezőn) és az ő szálát elfelejtették lezárni, nem derült ki, hogy ki ő és a gyilkos miért ölte meg. :)))
Nagyon jó kis sorozat, az összeset láttam, sokat többször is, mert mindig ott ragadok ha ismétlik a régi részeket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz