login |

Black Sails: vége a 2. évadnak – írta JoeCole

2015. 04. 10. 18:00 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Stílusosan, hatalmas ágyúdörejjel ért véget a Black Sails második évadja. A Starz kalózos drámája, különösen az évad utolsó két részének köszönhetően (nem véletlen, hogy a két legutóbbi hét epizódja szavazást nyerte a BS) egy olyan sorozattá vált, amire ezentúl mindenképp érdemes lesz jobban odafigyelni.

Míg az első évadra inkább csak a kiegyensúlyozottság és a nagyon alapos (olykor kicsit lassú) történet- és karakterépítés volt a jellemző, addig a második évad már egy sokkal realistább, kiforrottabb, pörgősebb és szórakoztatóbb történetet szállított.

Az idei tíz rész legerősebb pontja számomra kétségkívül Flint kapitány volt. Személy szerint még soha, egyetlen kalózt sem éreztem ennyire emberinek, és csak kevés bűnöző sorsát éreztem ennyire megrázónak (ebben pedig nagy érdeme volt az őt alakító Toby Stephens-nek is).

A Black Sails egyik fő erénye, hogy az eddig látott tizennyolc rész alatt nem sietett sehova, minden lényegesebb karakterére szánt elég időt, és bár volt olyan, aki ennek ellenére egysíkú maradt (itt elsősorban Vane-re gondolok), de Flint mellett például Eleanor és Silver is a maga módján erős jellemű, szimpatikus és szerethető karakterekké váltak.

A Starz engem telibetrafált ezzel a szokatlan felállással – A Kincses sziget-ihlette karakterek, a valós történelmi személyiségek, és a teljesen fiktív karakterek egyvelegéből egy rendkívül szórakoztató világot alkottak New Providence szigetén.

A Black Sails a második évaddal ténylegesen egy kicsit kalózosabb lett (de még mindig nem a kincs körül forog minden, sőt…). Tökösebb, bátrabb, és hangosabb részeket láthattunk, mint tavaly. Érdekes módon emiatt egyáltalán nem került háttérbe a dráma, sőt, érzésem szerint az első évadhoz viszonyítva az is erősödött.

Természetesen voltak üresjáratok, ilyen volt például Anne Bonny, akinek bár megvolt a maga drámája, de mégis úgy éreztem, hogy a csaj jobbára csak céltalanul lődörög részeken át, valamint Max meg a kuplerája sem tudott igazán lekötni. Sokáig a zavaró kategóriába tartoztak a flashbackek is, de végül sokkal többet kihoztak belőle, mint reméltem.

A feszes évadot pedig mi mással koronázhatták volna meg, mint egy pörgős, akciódús, kaszabolós résszel, amit gondolkodás nélkül az idei három legjobb sorozatepizód közé sorolnék. Már a kilencedik rész is kőkemény volt (valaki a Game of Thrones mágikus kilencesét is említette, ami már nagyon komoly dicséret). Az évad végi eszetlen robbantgatás és lövöldözés remélhetőleg azokat is kárpótolta, akiknek a politikai ármánykodás nem igazán jött be.

A nyolc pontos évadhoz a finálénak köszönhetően nyugodt szívvel adok hozzá még egy felet. A cliffhanger pedig, bár nem volt az a klasszikus „WTF-pillanat“, de így is abszolút váróssá tette a harmadik évadot, amiről már annyit elárultak a készítők, hogy megérkezik a történetbe a legendás Feketeszakáll.

18 hozzászólás Ne habozz!

fireblade - 2015. 04. 10. 18:19

Nekem kedvencem lett a sorozat, remek történet, és jól jellemzi a kritika, hogy megadja a módját és idejét, az építkezésnek..kibontja a karaktereket, izgalmas, és látványos..persze az adott keretek között. De szerintem látványos hajós ütközetek is simán lefogadhatóak.
Mindenképp várósa 3. évad, és csak ajánlani tudom..jóféle ez :)
nálam erős 8/10

Tatala - 2015. 04. 10. 18:35

Nekem sokkal jobban bejött, mint az 1. évad.
Arra adtam anno egy 7/10, erre simán megy nekem is a 8,5/10.
Az Anna/Max szálon én is aludtam, Eleonor felpörgött, Vane pedig egy beast lesz, pláne, hogy történelmileg is cirka 2 évig tombolt a karibi térségben:)
Végre kiderült, hogy a főszereplő miért fog mankóval járni (mint a könyvben:))

Szóval jó lesz ez, várós a 3. évad!

Mephike - 2015. 04. 10. 19:15

Egy kellemes csalódás eddig a 2. évad. Eddig az első 4 részt néztem meg, és úgy ültem le, hogy ha nem lesz jobb, mint az első évad volt, akkor lehet kaszálni fogom végleg ezt a sorozatot. Nos szerintem jobb lett :)

angryculture - 2015. 04. 10. 20:02

az van, hogy ez lassan nálam nagyobb kedvenc mint a GoT :) köszi az írást!

Delilah - 2015. 04. 10. 20:16

Pont ma hoztam fel magam az uccsó két résszel, és úristen milyen jó volt!! Flinték menekülése mindent vitt, és mostanra tényleg megkedveltem egy-két embert, bár Silvernél még nem tudom, h utálom vagy sem, hihetetlen mennyire kidolgozottak a karakterek ebben a sorozatban:) A sztori bár nem mindig kötött le teljesen, helyén volt és érdekes, jöhet a 3. évad tudni akarom, h mit csinálnak az arannyal, h boldogul majd vele Rackham:))
(És mivel a 8. részt is később láttam, itt egy kedvenc idézet:
“- Let me see if I have this. Flint gives an order, but to get you men to follow it, I need to come down here, put on a show, and convince you it’s in your interests. But I give you a look and you’re willing to murder a man over it?
– I listen to Flint because you tell me it’s in my interests. I listen to you because I know you give a shit about my interests and I ain’t the only one thinks that way.”)

yeeeyha - 2015. 04. 10. 21:05

Lám, lám, meg van annak az előnye, ha egy készítőgárda tudja, hogy több évadra tervezhetnek; a 2. évad ha jól emlékszem még az 1. évad premiere előtt le lett zsírozva.
A lányok még mindig furák (Anne Bonny teljes drámája az “ehhh” kategória volt), de a fiúk most minden fronton jobbak lettek. Az utolsó 3-4 részt egyben néztem meg és nem semmi élmény volt és jó, hogy a fináléra is félre tettek elég zsét, a város lerombolása végre illett az érdekes főcím mondanivalójához.

FireKeeper - 2015. 04. 10. 23:02

Csak nekem Rackham a kedvenc karakterem? :D olyan dumákat tol néha hogy beszarás, meg úgy az egész karakter marha szórakoztató.

Happy Zoidberg - 2015. 04. 11. 01:06

SPOILERES

A második évad, jött, látott, visszamenőleg még az első évadot és Flintet is fejlavította, az utolsó néhány résszel pedig beágyúzta magát a nagyok közé. Ilyen minőségien kivitelezett, jelentőségteljes, súlyos, néhány karakternek és magának a sorozatnak is mást és mást jelentő, szó szerinti és szimbólikus pusztítást, ráadásul fényes nappal, sorozatos budget-ből, talán még sohasem láttam, öröm volt nézni! Nem-kicsit várom a harmadik évadot! :D

baggio - 2015. 04. 11. 11:51

Tehát ha az első évad közepénél kaszáltam a sorozatot, érdemes adnom neki még egy esélyt?

Happy Zoidberg - 2015. 04. 11. 15:35

baggio

Hát, ez mondjuk attól is függ, hogy miért kaszáltad.

baggio - 2015. 04. 11. 15:50

Zavart a karakterek egyszerűsége… :)

Happy Zoidberg - 2015. 04. 11. 17:04

baggio

A második évadban elmélyítették a karaktereket. Nyugodtan adhatsz még egy esélyt a sorozatnak! Jó, az első évad olyan-amilyen, türelem kell hozzá, de szerintem megéri. Ha esetleg rászánod magad, és végignézed, de mégse tetszik, ne harapj meg nagyon! :)

dzsokole - 2015. 04. 11. 20:38

@baggio: szerintem is érdemes lenne visszatérned, elsősorban Flint, a barátnője, és Eleanor miatt. Ők azok, akik igazán komplex karakterekké váltak. Ha elég számodra a három nagyon durván elmélyített karakter, akkor térj vissza.

Tommy Drama - 2015. 04. 12. 15:58

A kissé csalódást keltő 1 évad után óriási meglepetés volt ez a 2 évad! Nálam simán 9/10-es élmény volt. Nálam is Rackham az egyik favorit, meg Silver.

Matee01 - 2015. 04. 12. 19:45

Tetszett az első évad első része nézni fogom tovább… :)
Végre nem egy újabb zsarus nyomzósdi sorozat….

Natale - 2015. 04. 15. 00:26

Most értem el a fináléig, és hát… Hűha. Ez rettentően erős volt, tulajdonképpen az egész második évad itt csúcsosodott ki, mintha megírták volna ezt az egy részt az eleján, majd a többinek az lett volna a feladata hogy ez minél nagyobbat üssön. (Sikerült.)

Flint és Silver karakterei kiválóak, de mostanra valahogy Vane-t is kezdem értékelni. Az eddig durván egydimenziósnál most egy kicsit többet kaptunk, nekem az jött le hogy ő egy végtelenül egyszerű ember (ez nem ugyanaz mint az egydimenziós karakter!) aki tulajdnképpen csak annyit szeretne hogy mindig tiszta legyen számára hogy ki a barát és ki az ellenség, és hogy csinálhassa amiben jó, vagyis harcolhasson. Ha Anglia ellen, akkor azt.

Emellett Rackham is remek, még Anne Bonyt nem adtam fel, valós történelmi személyiség, rengeteg potenciál van benne. Max rém idegesítő, és ha Eleanor helyett őt viszik el, azzal mind jobban jártunk volna:)

A folytatáshoz: érdekes téma hogy Eleanor nélkül hogy gondolján megszervezni az életet Nassaun, mondjuk azt mindig is úgy éreztem hogy ő inkáb hátráltatja az egészet, mert mindig mindenkinek baja volt vele, kicsit sem segítette a kalózok együttműködését. Na majd egy dúsgazdag Jack Rackham!

idioty - 2015. 08. 30. 12:18

Én most fejeztem be. Úgy futottam neki, hogy meg kellene nézni ezt a második évadot, mert azért szeretem az ilyen jellegű filmeket. De az első évad egyáltalán nem győzött meg, olyan elment egynek. Nem voltam oda a karakterekért, a történetért. De ez a második évad mindent bepótolt. Ahogy írták mások is: feljavítja az első évadot is. Hiszen megérte a karakterépítés. Őszintén szólva amerre Flint kapitány tartott a második évadban az egyáltalán nem tetszett. Viszont így a vége után egyértelmű, hogy ez kellett ahhoz, hogy megértsük miért lesz az aki. Pl ott van Vane, akit szintén nagyon megkedveltem az évad során függetlenül az egysíkúsága miatt. De róla nem tudunk semmit sem, hogy miért lett az, aki és ha Flintnél is így kezdik már az elején, akkor ő is egysíkú lett volna. Totál egyetértek az előttem szólóval Vane tekintetben. Ő a legegyenesebb ember, aki tudja mit akar vagy mit nem akar. És lehet, hogy ettől lesz egysíkú ember, ugyanakkor tiszteletre méltó is, aki kitart bármi áron az elvei mellett.
Silver: szerintem jó a karakter. Jól is játszik a srác. Bár én még mindig nem kedvelem úgy, mint a többi szereplőt, viszont nagyon kell a történetbe. Ami kifejezetten tetszik vele kapcsolatban, hogy olyan útra “tévelyedett”, amire egyáltalán nem számított vagy nem vágyott. Mégis megkapta a sorstól és innentől kezdve még érdekesebb lesz, hogy mi lesz vele, mit fog ezzel kezdeni főleg az ő “tudásával”.
Rackham: számomra nem kedvenc karakter. Olyan semmilyen. Mint ahogy az évadban is tengett-lengett az elején. Viszont az tetszik benne, hogy ő is tudja mit akar, merre tart és az is tetszik, hogy csak szerencséje van és nem pedig egy nagyon erős jellemű vagy fizikumú karakter. Benne is látom azt, hogy milyen érdekes embert lehet kihozni belőle, főleg Anne-el az oldalán.
Nos a nők: nekem egyáltalán nem jönnek be. Eleanor csak az apja utáni hatalom átvétele miatt van ott ahol és szerintem megérdemelte azt amit kapott. Nem bánom, hogy nem lesz. Anne bolyongása szintén amolyan karakterépítésnek fogható fel. Lehet, hogy most unalmasabbak voltak a vele kapcsolatos szálak (mint ahogy Rackham-mel is az évad elején), de lehet, hogy ez kell ahhoz, hogy megalapozzák a sorsukat a következő évadban. Max pedig ilyen is olyan is. Nem tudom, hogy mit akar, jó lesz-e vagy sem. Összességében a nők gyengébbek voltak karakterileg, mint a férfiak. Bár az első évadban egyetlen egy karakter sem volt erős így remélem, hogy a harmadik évadban nyer értelmet az, ami történt velük eddig.
Szóval összességében ez az sorozat évad volt a legjobb, amit idén láttam. Nem bántam meg.
Szerintem aki nem fog tovább fejlődni az pont Flint lesz (meg ugyebár Vane, aki már “kifejlődött” :D), de az összes többi általam felsorolt szereplőkben igen sok lehetőség rejlik, amit remélem ki is használnak.
Kalózos vagy nem kalózos sorozat: sokaknak az a kalózos sorozat, ahol részenként akár két-három hajót is kirabolnak. Számomra meg inkább ez, ahol világosan látszik, hogy nem csak fosztogatásból állt az életük. Megannyi mindennel kellett megküzdeniük életük során. Tetszik, ahogy bemutatják a társadalmukat, életüket, szokásaikat. Szerintem zseniális lett a sorozat.
A befejező rész minden egyes másodpercét ittam. Kb tátott szájjal néztem végig az egészet.
De a végére egy kérdés: hogy a fenébe értek oda Vane kapitány és emberei a hajóhoz a 9. részben? Azaz mivel, hogyan és mennyi idő alatt??? Vagy ez az egyetlen egy óriási hiba a történetben, ami felett elsiklottak a készítők???

Snoopyzit30 - 2015. 09. 02. 14:39

Én ma fejeztem be, pár nap alatt egyben daráltam le az eddigi 2. évadot. Ilyenkor örülök, hogy a darát választottam, mert az első pár rész alapján szerintem nem maradtam volna. Aztán mégis bizalmat szavaztam neki és megérte. A 2. évad nagyon, nagyon jó lett. Számomra is vannak idegesítő karakterek, de Elenor nálam nem tartozik közéjük, ellenben Max és Anne is iszonyú idegesítő karakterek. Nagyon várós a 3. évad.
Az utolsó bejegyzésben elhangzott kérdés bennem is felvetődött. Hogyan és mivel értek oda ilyen gyorsan Vane és emberei? Egyértelmű, hogy hajóval mentek, mert úszva kicsit messze lett volna :-) A hajót viszont már messziről látják, szóval ez egy kicsit fura, de hát tudjuk be a történetmesélés dramaturgiai kis játékának. Jó volt a 2. évad, örülök, hogy daráltam. Már egyre többször érzem kifizetődőnek, hogy várok , amíg egy sorozat elér minimum a 2. évad végéig és azután darálom le :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz