login |

Pilot: Marvel’s Daredevil

2015. 04. 11. 20:30 - Írta: human

103 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Felejtsd el a Daredevil-filmet Ben Affleckkel, hiába volt jó benne Bullseye. És annak a spinoffját is, amire már amúgy is alig páran emlékeznek. Végre méltó minőségben kel életre a vak igazságosztó ügyvéd története.

A Netflixre érkezett a Marvel új sorozata, ami bőven ellép a tipikus, minden fényes-világtól, amiket a Marvel filmek és sorozatok sugároztak. Mondjuk ez nem véletlen, hiszen Daredevil több dologban hasonlít Batmanre, így bizony a Begins-re hasonlít leginkább ez a széria.

Bár gondolom az előbbi összehasonlítás sok embert rögtön eltántorít, de még többet talán meggyőz arról, hogy belenézzen a pilotba. Mivel érdemes, hiszen a második rész még jobb is, mint az első. Mondjuk ez nem olyan meglepő Netflix-sorozatnál, hiszen ők évadokban gondolkodnak, nem abban, hogy a pilot mekkora nézettséggel kell nyisson. 

Mondjuk az eddigi sorozataikhoz képest itt az első órában eléggé pilotosan alapoznak, de a komolyabb ütéseket később vetik be. Tehát szépen megtudjuk, hogy Daredevil civiben ügyvéd, egy balesetben elvesztette a látását még gyerekkorában, van egy nagyon jó barátja, az első ügye pedig gyilkossági, ahol a True Bloodból érkezett szépségnek segít.

Innentől felesleges lenne tagadni, hogy a Beginsre hasonlít az egész. Na nem az ügyvédség miatt, hanem a főszereplő leginkább csak egy jó harcos, a különleges képessége nem annyira extra, mint mondjuk egy látványos  átalakulás. Az első akciójában kezdetleges a ruházata és fegyverzete. És az egészbe az apja halála miatt került.

Mindezt nagyon realistán ábrázolják nekünk. Teljesen hihető, sebezhető hőst kapunk, aki nem természetfeletti, csak fel tud állni a padlóról a legrosszabb helyzetben is. Nyilván oda fog kerülni sokszor, hiszen még a Hell’s Kitchen is elég gonosztevőt ad egy ember számára. Ez az extra ugye, ő nem városok sorsáért küzd, csak a környékért.

Bár a pilot szerintem jól építette a karaktert, a végén kellően felvázolva mi várható, mekkora feladat áll még Matt Murdock előtt, már ha győzhet egyáltalán valaha is. Viszont maga az ügy unalmas volt. Nyugi, nem ügyvédes sorozattal állunk szemben, és itt csaltam, megnéztem a második részt is gyorsan.

Nem meglepő módon az átívelő szál a lényeg. Elkezdik felfedni a megmászandó hegyeket, és ennek fényében sokkal erősebb a második rész. Ez az igazi kezdés, a pilot csak a bemelegítés volt, az első kör, kóstolgatott minket a sorozat, most jöhetnek a gyomrosok.

Szóval egy korrpucióval átszőtt városrészben játszódó nem tipikus szuperhős sorozatot kapunk. Ez nem Agents of Shield, vagy akár Agent Carter, nem is Gotham, hanem egy kőkeményen vett, mélyebb drámára épülő képregénysorozat, amiben nagyon jó bunyók vannak, bár nem ez a lényeg bennük. Oké, nem az első részben, ott sok a légboksz, de a másodikon kicsit lepetéztem.

A pilot 7/10 szerintem (hogy legyen hova nőni), de a második rész legalább 8/10 és legalább annak a végéig érdemes kitartani. A Netflix folytatja a jó berendeléseit?

103 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2015. 04. 11. 20:38

Már az 1×08-nál járok, abszolút jó eddig a Daredevil.

Aredhel - 2015. 04. 11. 20:38

Tegnap óta ledaráltam 6 részt, és eddig nekem nagyon tetszik. Jobban szeretem a sötétebb szuperhősös sorozatokat. A Flash pl sokkal gagyibb. Annak a felszínességével, komolytalanságával szembeállítva ez mélyebb, hihetőbb, valóságosabb és ezáltal érdekesebb is.

korum - 2015. 04. 11. 20:39

Azért a Netflix jól ki tudja a statiszikáiból számolni, hogy mi kell a népnek. Most is sikerült :)

Iceman - 2015. 04. 11. 20:45

Nem hittem volna hogy a csupa móka és kacagás Marvel elő tud állni egy ilyennel, minden bűnüket megbocsátok még a Vasember 3-at is!:D Most fejeztem be a 3. részt de nem tudok leállni vele. Egyedül Foggy irritál, de úgy emlékszem ő már a Batfleck filmben is idegesítő volt. Ja meg Kingpin lehetne nagyobb darab egy kicsivel.

Neoprimitiv - 2015. 04. 11. 20:47

Második rész vége, eddig jó.

Két easter egg a többi Marvel sorozat felé (bár a Daredevil egyhamar nem fog közösködni velük):
– a pilotban az utalás az Avengers filmre
– a pilot végén a plakáton és a második részben Carl Creel, akiből a SHIELD 2×01-ben a “szivacsember” lett.

Llew - 2015. 04. 11. 20:50

Szerintem rohadt jó volt. Iszonyú jó hangulata van. A főcím a zenével zseniális.
Nagyon jó, hogy van a Marvel világnak ilyen sötét kis sarka, de még inkább, hogy nem sok szuperhősösség van benne, hanem jó kis gengszteres krimi. A vér meg a durvaság ehhez nagyon kellett.
Tegnap frissen eljutottam a harmadik részig, de szerintem nem fogom tudni elhúzni és a hétvégén lefut.

Nem hasonlítgatás képen, de a konténeres bunyóról egyből a Begins ugrott be.

baggio - 2015. 04. 11. 20:51

A legújabb Batman-trilógiában a Begins volt az egyetlen igazán jó rész, szóval engem ezzel a hasonlattal megvettél a pilotra, köszi.

emese - 2015. 04. 11. 21:09

Eddig is terveztem megnézni, a Begins hasonlat miatt viszont előre veszem a listában. Szerintem is az volt a Batman-trilógia legértékelhetőbb része.

NBZ85 - 2015. 04. 11. 21:16

Jó évad volt. Nem nagyon tudok belekötni semmibe. A történet, a színészek, a kaszkadőr munka, a zene és az egész képi világa jól sikerült (a főcím különösen tetszetős). Az utolsó negyedben ült csak le talán egy kicsit de aztán újra felpörgött. Ha a másik három betervezett karakterre épülő különálló sorozat és a Defenders is hozni fog egy hasonló szintet akkor részemről jöhetnek.

LoGi - 2015. 04. 11. 21:17

3 részt már láttam, nekem már a pilot is 8/10 volt a második fele miatt, és azóta tartja.
Amúgy valaki erősítsen meg, Karen tudja Matt kilétét ugye? Csak mert se a második, se a harmadik részben semmi utalás vagy kettesben lévő jelenet nem volt köztük, ahol például Karen kérdezhette volna, hogy Foggy is tudja a titkát / miért nem tudja / miért csinálja / na meg hogy a rákba tudja csinálni ezt. És ezek olyan kérdések, amit gondolom fel akarna tenni, miért ne mutatnának valami ilyesmit.
Csak mert elég bugyutának érezném, hogy ha Karen nem rakta volna össze, hogy beszél egy csomót egy vak emberrel arról, hogy milyen a vakság, majd pár órával később egy csávó arca előtt kendővel bunyózva menti meg, vajon ki lehet? :D

Shyllard - 2015. 04. 11. 21:19

12. résznél tartok, nehéz abbahagyni, kb szegény Batman sztori az egész, de attól még üt. Bunyók tényleg iszonyat jók, bár néha azért elég nyilvánvaló, hogy mikor használnak kaszkadőröket.

Silas - 2015. 04. 11. 21:25

Vki a Flasht hozta fel.. minek ahhoz hasonlítani? Attól függetlenül az is remek!!

Tommy Drama - 2015. 04. 11. 21:25

Az már tuti hogy ezeknek a Netflixes Marvel soriknak nem lesz csak 1 évadja?

winnie - 2015. 04. 11. 21:30

“Vki a Flasht hozta fel.. minek ahhoz hasonlítani? ”

mindenki ahhoz hasonlítja, amihez akarja, de egy képregénysorozatot nyilván képregénysorozathoz érdemes hasonlítani.

természetesen mivel az egyik tinicsatornára készült, a másik meg nagyon nem, ezért más a két sorozat – de épp azért érdemes hasonlítgatni, hogy kiderüljenek a különbségek.

winnie - 2015. 04. 11. 21:32

Az már tuti hogy ezeknek a Netflixes Marvel soriknak nem lesz csak 1 évadja?

a netflix 52 részt kapott a disney-től marvelre, ez a 4 sorozat, plusz a defenders. nyilván nem lehet kizárni, hogy valahol 2016-ban lehetne daredevil, de az összefüggő sztori miatt nem valószínű. mint ahogy az sem, hogy 2020-ban visszahozzák, mert nem hiszem, hogy úgy le tudnák szerződtetni a színészeket 100%-ra.

de persze csak az biztos, amit konkréten cáfoltak.

Mardred - 2015. 04. 11. 21:38

Ahogy nézem a srácok a Netflixnél megtartották a koreográfust a Marco Polo-ból, mert a bunyók veszett jók lettek, csak nagyon kevés felesleges mozdulat van.Az meg különösen tetszett, hogy még négy palit is csak nyögvenyelősen nyomott le, nem félisten vagy mi…

Amúgy jól emlékszem, hogy lesz négy (ki a negyedik Luke Cagen, a csajon és Daredevilen kívül?) alapozósorozat és egy Defenders ami szintén egy évados lesz? Aztán csak ennyi?

Mardred - 2015. 04. 11. 21:39

Az elöző kommentem második része sztornó.

Lemoni - 2015. 04. 11. 21:39

Hát, nem. Azt hiszem, abbahagyom a kísérletezgetést a képregényes cuccokkal, mert nem érnek célba nálam. A pilot nekem vontatott volt és unalmas. Meg tele már a hócipőm az állandóan sötétben és félhomályban játszódó történetekkel, a főhős lehet vak, én nem vagyok az és szeretem tisztán látni, mi történik.

mid - 2015. 04. 11. 22:38

8 perc alatt megvettek kilóra. A sokkoló eldobása hatalmas – képregényesek tudják miért mondom :-).

Ineteq - 2015. 04. 11. 22:38

Lehet, mást néztem, de nekem a pilot unalmas volt és kiszámítható. 4/10.

winnie - 2015. 04. 11. 22:51

attól, hogy más a véleményed, mint némelyik másik emberé, szerintem még ugyanazt nézted:)

Llew - 2015. 04. 11. 23:44

Ep 4
“iron suite or magic hammer”
Ez aranyos volt.

clegane - 2015. 04. 12. 00:03

tök jó úgy nézni hogy egy darab marvel filmet nem láttam korábban (se iron man se avengers se semmi), mert mindig szerettem az olyan filmeket ahol egy komplett háttér ki van dolgozva csak nem rágják szájba, és itt is ilyen élmény ahogy utalgatnak azokra az eseményekre. mármint hogy nem zavaró egyáltalán hogy fogalmam sincs róluk, viszont tényleg egy gazdag hátteret sejtetnek, ami mindig klafa. ha ez a sori meg hangulatban tök más mint azok, akkor ráadásul nem is fáraszt alkalmasint hogy azok hogy vannak kidolgozva, odaképzelem dárkosabban.

human - 2015. 04. 12. 00:22

clegane: na ehhez aztán nulla eddigi Marvel film kell. Ha a SHIELDnél írnád ezt még érteném is, de itt nem annyira.

http://www.sorozatjunkie.hu/2015/04/09/daredevil-ez-az/

Silas - 2015. 04. 12. 02:11

nyilván képregényes mind a kettő, de annyira különböző, hogy szerintem nem lehet 1 lapra venni.. Flasht ezért, DD-t meg másért lehet szeretni.

“Aredhel: A Flash pl sokkal gagyibb.”—> mert? abszolút nem az.

CyClotroniC - 2015. 04. 12. 04:20

Csak a pilot volt meg eddig, de baromira élveztem ezt a sötét tónust, jobban is mint a Marvel filmeket amúgy. Kicsit sajnálom is, hogy a Gotham nem ebben a felfogásban készült, bár az országos, szóval talán irreális elvárás is lett volna, de szerintem ennek a hangulata és naturalitása passzolt volna bőven oda is.

Vegyesek voltak az elvárásaim, mert már a Netflixben bíztam, Daredevil papíron, viszonylag keveset tudva róla, egyáltalán nem érdekelt. Ezért is volt hatalmas öröm, hogy Murdock viszont rettenetesen érdekes, és igazából nagyobb hangsúly is volt rajta, mint bűnüldöző énjén, ami óriási plusz. Random fact, de imádtam a pilotban a fényreklámot az ablak előtt, rohadt nagy hangulata van. A lénye, hogy biztosan dara lesz belőle jövőhéten, de nálam már a nyitás is ért 8/10-et.

Pocok - 2015. 04. 12. 04:46

Ahogy a kérdéses posztra írtam is, én ledaráltam az egészet egyben és állítom, hogy a minőség kitart végig :) (többit majd másik poszt alatt)
Szerintem nagyon jó volt, tényleg sokkal reálisabb. Azok közé tartozom, akik utálták a Dark Knight-ot, de imádták a Beginst. Csodálom, hogy nem említetted meg a második rész végén a hosszú jelenetet, szerintem zseniális volt.

leila - 2015. 04. 12. 07:41

Most kezdtem el, és eddig jó.

Miért nem lesz második évad?

winnie - 2015. 04. 12. 07:49

leila: http://www.sorozatjunkie.hu/2013/11/07/5-uj-eloszereplos-marvel-sorozat-erkezik/

ha úgy tetszik, lesz második évad, csak más lesz a főszereplője. egyébként nem “nem lesz”, csak nincs szó róla a modell miatt.

leila - 2015. 04. 12. 08:31

winnie: köszi. értem, hogy ilyen a modell, de szerintem a nagy siker miatt nem lenne jó, ha itt abbahagynák.

winnie - 2015. 04. 12. 08:56

leila: ld. feljebb, amit írtam másnak. mondjuk, nem tudjuk, hogy sikeres-e, de normálisan egyhamar nem lehetne folytatni

Pocok - 2015. 04. 12. 09:14

(mennyi az esélye annak, hogy egy ilyen sorozat megjelenik DVD-n is… szinkronosan?)

winnie - 2015. 04. 12. 10:06

pocok: eddig egyik netflix sorozat sem volt itthon tévében, szinkron is csak a house of cards streames 1. évadjához készült, de persze lehet, hogy a marvel/disney kapcsolat miatt van esély. de lehet, hogy a netflix magának tartogat mindent, míg meg nem jelennek itthon.

fenegyerök - 2015. 04. 12. 11:02

Elég szar volt. Sablonos, kiszámítható és unalmas.
Meh.

Benjy - 2015. 04. 12. 13:13

Na most végeztem pilottal. Nehezen indult be, de a második felét már erősebbnek éreztem. A hangulat nagyon erős volt, és a színészek is jók, a történeten látszott hogy még csak az alapokat fektetik le, úgyhogy arról még nem formálok véleményt. Szóval eddig határozottan nem csalódtam, remélem ez az egész évadra is igaz lesz.

fenegyerök - 2015. 04. 12. 13:25

A második rész is szar.
Haldoklásból pár óra alatt küzdőképes állapotba kerül.
A történet,meg semmi.
Tényleg szar.

clegane - 2015. 04. 12. 13:38

human: de én komolyan írtam, hogy tök jó így nézni, nem irónikusan!

snowyfairy - 2015. 04. 12. 14:33

Nem nagyon akartam megnézni, mert nekem a Batman, az Arrow meg ezek az “emberi szuperhősök” nem igazán jönnek be. De a pilot alapján nagyon jó volt.

Happy Zoidberg - 2015. 04. 12. 14:36

Nagyot csalódtam. Az Internet ugyanis, szokás szerint, kapásból nem kicsit túlhypeolta, még olyanok is akiknek szoktam adni a véleményére. Három rész után ez inkább a Better Call Saul sokkal-sokkal butább, túlértékelt kisöccse, sem mint Jézus második eljövetele. Részemről kasza.

winnie - 2015. 04. 12. 14:40

Happy Zoidberg: ez így fogalomkeveredés, lehet, hogy más szót keresel. az, hogy nem tetszett, nem azzal egyenértékű, hogy túl van hype-olva:) (többek között azért, mert ha így lenne, akkor nem lenne olyan sorozat, ami hype esetén ne lenne túlhype-olva. mert olyan sorozat nincs, ami mindenkinek tetszene.)

minden jel arra mutat, hogy nagyon is a helyén van a sorozat. előzetesen is várták és az eredményt mindenhol lehet olvasni, imádják a népek. ez pont a túlhype-olás ellentéte.

CyClotroniC - 2015. 04. 12. 14:46

Na de mi köze a Better Call Saulhoz? Sokkal inkább arról van szó, hogy a Marvel sorozatok, és talán a filmek sorában is messze az egyik legígéretesebb darab a sötét földhözragadtságával. Nem feltétlenül annak szól a nagy örömködés, hogy ez lenne eddig az év újonca, hanem hogy ha már ennyi képregényes cucc van a piacon, végre jött egy sötétebb tónusú darab is, ráadásul egy jól összerakott.

JcGross - 2015. 04. 12. 15:16

Két részt néztem eddig, és nagyon bejön. A legkézenfekvőbb összehasonlítás az Arrow, csak ez sokkal jobb. :D Azt nem mondanám, hogy földhöz ragadt, inkább azt hogy nem valami varázslatos érinthetetlen szuperhőssel van dolgunk, hanem egy sebezhető emberi lénnyel akit jól össze is vernek, ha megütik vérzik. A harcok eddig nagyon jól össze vannak rakva, a koreográfia nagyon tetszik, szemben mondjuk az Arrow-val ahol csak egymás fegyverét püfölik percekig, itt minden egyes ütésnek súlya van. A hang effektek pedig tényleg csak emelik a színvonalat. Magáról a Daredevil-en kívüli jelenetekről még nem nyilatkoznék, nekem eddig az nem jött be, remélem beindul majd az is.
Maga a képi világ meg engem kicsit a John Wick-re emlékeztet, nem tudom másik hogy lehetnek vele.

Happy Zoidberg - 2015. 04. 12. 15:20

CyClotroniC

Nekem ez jutott róla az eszembe. Csak a Better Call Saul sokkal jobban van megírva, és Jimmy senkit se ver szarrá minden egyes rész végén. :)

A nagy örömködés pedig csak azt bizonyítja, hogy ehhez képest milyen silány minőségű a többi képregényes sorozat. Nem is nézem egyiket se, pedig alapból semmi bajom ezzel a zsánerrel, csak legyen jó. De azok alapján amiket hallottam, meg hát ugye országos csatornákon mennek, 20-akárhány részes évadokkal, szóval GTFO, az úgynevezett “konkurencia” kifejezetten gáz.

Az első három rész amit láttam nem volt vészes, de nekem nem nyújtott semmi extrát. Sajnálom.

Happy Zoidberg - 2015. 04. 12. 15:23

winnie

Hát én eddig azt hittem, hogy ha valamiről azt mondják, hogy ez mindenféle, ilyen meg olyan “game-changer” akkor az már hype. De ezek szerint lehet, hogy tévedtem. Megesik.

Néma Harcsa - 2015. 04. 12. 15:28

Az biztos, hogy nem ez az év sorozata, és ebben is akadnak bőven sablonok, szerintem viszont egyszerűen képregényes felhozatalból az eddigi legjobban kivitelezett darab, plusz pont neki, hogy csak egy évados lesz. (A főellenlábas nagyobb lélegzetű bemutatásánál tartok, D’Onofrio még mindig egy állat, ha arra van szükség.)
Igazi “realizmust” ne várjon senki, azért ez alapjaiban mégiscsak szuperhős-film, úgyhogy ha félholtra verték, bizony, a szabályok szerint a hős még mindig feltámadhat, és félholtra verheti azokat, akik félholtra verték. Ez egy ilyen műfaj.
Szimplán szórakoztató, mint az első Sin City mozifilm (meg másoknak a Banshee :) ), messze nincs szó Krisztus második eljöveteléről. A hype szerintem inkább a meglepődésnek szól, hogy kiemelkedően korrekt sorit rittyentettek a műfajon belül.

Néma Harcsa - 2015. 04. 12. 15:36

@Zoidberg: uhh, a helyedben Kingpinnek azért még adnék egy esélyt a 4. részben. Már csak miatta is végignézem.

niki - 2015. 04. 12. 15:48

Pozitívan csalódtam, nekem eddig nagyon bejön.
Bár “nézegetem” az Arrow-t és a Flash-t is, nem mondanám, hogy ‘that’s my genre’, mert nekem kicsit lightosak. (De ez nem feltétlenül rossz dolog, lehet valakinek pont ezért tetszik.)
Nem gondoltam volna, hogy a Daredevil-t majd megkedvelném, hiszen nem sokat hallottam róla és gondoltam, csak egy újabb marvel-figura a kupac tetejére. Tévedtem, eddig ez a kedvenc marvel sorozatom és karakterem, A hangulat dark & tense és a karakterek is jók. Remélem az évad többi része sem okoz csalódást.

Rammschein - 2015. 04. 12. 16:55

Ezt a sorozatot egyébként lehet noir-osnak nevezni? :)

Piszkosfred - 2015. 04. 12. 18:43

Szerintem is a legjobb kepregenybol keszult sorozat eddig. En megadom neki a 9 pontot, es sajnalom, hogy nem lesz tobb evad.

a Kati néni - 2015. 04. 12. 19:52

A fene vigye el az egészet, még csak az első két részt láttam, aztán le lettem hengerelve… és nem lesz folytatás! ÁÁÁ! Pedig alapanyag az még biztos van bőven.

a Kati néni - 2015. 04. 12. 20:15

A Rotten Tomatoeson 97%-on áll a sorozat. No, majd megnézzük egy hét múlva is. Azért ez nem sömmi!

Koala - 2015. 04. 12. 21:31

Egy kis háttérinfó, Netflix óriási pénzt fizetett a Disneynek hogy exkluzív jogai maradjanak a Marvel produktumokra – ami annyiban merül ki, hogy legalább 4 évig nem adhatják el egy TV csatornának se a sorozataikat megjelenés után. Aki szinkronra vár az leghamarabb a Netflix hazai megjelenése után kapja majd meg.

winnie - 2015. 04. 12. 22:08

koala: a netflix bármit gyárt, arra joga van. exkluzív. ahhoz nem kell plusz pénzt fizetni, ez alapvetés.

ráadásul egy netflix, akárcsak az hbo, eleve nem fog egy sorozatot eladni más csatornának, mert akkor nem lenne értelme a modelljének. egy prémium adó, ha gyárt valamit, akkor azt nála lehet megnézni. (nagyon extrém kivételek vannak, mint a kiherélt sopranos x évvel a finálé után.)

“Aki szinkronra vár az leghamarabb a Netflix hazai megjelenése után kapja majd meg.”

egyrészt egyelőre nincs szó arról, hogy a netflix szinkronban gondolkodna (az évadmegjelentetések miatt nem tudom, hogy lehetséges lenne-e), másrészt, ahogy a house of cards kapott szinkront, úgy a daredevil is kaphat szinkront, ha bizonyos érdekek megegyeznek.

CotA - 2015. 04. 13. 00:05

A film anno jobban bejött. A 6. részre kissé uncsivá vált ez a hirtelen előugrik és boksz kb ugyanolyan koreográfiával sokszor. Meg a Vezérből is hiányolom a higgadt erő kisugárzást. A feje alapján jó színészt választottak, de megjelenés meg testi adottságok alapján a mozifilmes csávó jobb volt. A női főszereplőkkel semmi bajom :)

szpojleres mókus - 2015. 04. 13. 01:49

este 11kor kapcsoltam be a első részt, és annyira magával ragadott hogy igy háromnegyed kettőig nem bírtam letenni. Látszik hogy igényes munka, minden az elejétől a végéig teljesen a helyén van, szereplőgárda kiváló (első sorozatos élményem ahol nem kaptam idegbajt kisgyerektől), történet is. Ami a legfontosabb hogy nem SIRNAK és DRÁMázNAK mint az Arrowban.

nem tudom hol bujkáltak eddig a készítők hamarabb is jöhettek volna

Brynden Rivers - 2015. 04. 13. 07:50

Jó sorozat, de az vicces, hogy a Netflix kellett ahhoz, hogy New York újjáépítése szóba kerüljön. :)

@winnie:

“a netflix bármit gyárt, arra joga van. exkluzív. ahhoz nem kell plusz pénzt fizetni, ez alapvetés.”

És ha másnak a licenszét (Marvel) használja?

Azért fizetni kell és ebben a dealben került rögzítésre, hogy a Marvelé a termék, de csak 4 év után. Ez a 4 éves relatív hosszú idő, ami növeli átadott licensz értékét, azaz az árát is.

Néma Harcsa - 2015. 04. 13. 13:28

@cota: a 8. rész sem győzött meg? Szerintem nagyon rendben van, és egyáltalán nem baj, hogy Fisk nem egy irreálisan nagy darab nyugodtnak tűnő vadállat, hanem egy nagy darab nyugodtnak tűnő vadállat. Sok egyéb (beállítások, stb.) mellett jelentős részben D’Onofrio és a karaktere cipeli a filmet a hátán szerintem.
Plusz végre akad egy nem dögunalmas szerelmi szál is a sok rossz képregényadaptáció között. ;)

Bandido - 2015. 04. 13. 13:39

Meglestem úgy 9 részt ha jól emlékszem.
Egész fasza lenne, főleg, hogy inkább emberibb mint szuperhős a főszereplő.
Van egy két dolog benne amitől a fejemet fogtam, hogy ezt meg minek kellett??? Pl: “Mi van a szobában”- “2db rozsdás szög, egy törött üveg, egy elsősegély láda van benne ragasztó is!”. Meg amikor csettint a vak öreg és csak úgy megállapítja, hogy aszongya “Áááá selyem ágynemű”.

Így is vannak benne “hihetetlen” dolgok de miért kell ilyen baromságokkal túllőni a célon?

winnie - 2015. 04. 13. 14:08

Brynden Rivers: passz, nem tudhatjuk. a felélesztett sorozataik is más licencek. de ilyenkor adja magát a kölcsönösségi megállapodás.

szpojleres mókus - 2015. 04. 13. 17:36

Két nap alatt ledaráltam, mestermunka. Egy nyolc per tíz az egész évadra simán.
Ilyenkor fájdul bele az embernek a szive a gondolatra hogy mennyit kell várni a következő évadra ha ledarál egy jó minőségű sorozatot.

CyClotroniC - 2015. 04. 13. 17:37

szpojleres mókus: Főleg, hogy ebből elvileg nem is jön több.

CyClotroniC - 2015. 04. 13. 17:46

Jó, mondjuk azt érdemes hozzátenni, hogy Steven DeKnight már nyilatkozott esetleges 2. szezonos tervekről, de ahhoz az kéne, hogy a Marvelt is érdekelje a dolog, meg egyelőre ugye az a terv, hogy majd előbb 3 másik 13 részes Marvel cucc.

Először a A.K.A Jessica Jones (Krysten Ritter, David Tennant), aztán egy Luke Cage, majd Iron First sorozat, majd után lenne egy olyan minisorozat (The Defenders), ami összefogná a 4 karaktert. Itt egész jól össze van foglalva az infó a tervekről: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Marvel_Cinematic_Universe_television_series#Netflix_series

Néma Harcsa - 2015. 04. 13. 18:37

@cylcotronic: szép terv. Rögtön utána kezdhetik csinálni a Punishert hasonló sorozatminőségben, ha már a mozifilmeket mindig elbsszák.

Néma Harcsa - 2015. 04. 13. 20:14

@rammschein: nem, mert senki sem bagózik benne. :D

winnie - 2015. 04. 13. 20:54

cyclo: nem tartok semmit kizártnak, de fura a szitu. az, hogy mashova jon jovore mondjuk, nem elkepzelheto. az, hogy 2020-ban jon, nem garantalhato szineszek es irok miatt. de megcsinalnatnanak most 2 evadot még, hogy x év mulva leadjak:)

mostani, premier elotti interjukban fura volt, hogy sehol nem szerepelt a kerdes.

CyClotroniC - 2015. 04. 13. 21:00

winnie: Hát ennek csak úgy lenne reális jövője, ha viszonylag korán zöld utat adna a Marvel egy Daredevil folytatásnak, és megmaradna a gárda nagy része, mert ha eredetileg sem volt tervben semmi ilyesmi, akkor gondolom opciók sincsenek a szerződésekben. Bár lehet, hogy azért ilyenkor titkon csak tervez ilyesmivel is a stúdió. Egy biztos, hogy fura lenne egy üzleti vállalkozásban parkoltatni valamit, ami sikeres, csak azért, mert menetrend van. Oké, a Marvel általában egész ügyesen tervez előre, filmeknél is ott a beosztás, de a sorozat az más, és ez most egy viszonylag újszerű “dilemma”.

CyClotroniC - 2015. 04. 13. 21:06

Egyébként ennyit mondott, vagy hasonlót sok helyen máshol is:

“We’ve had no official word on a Season 2 of Daredevil. I’m extremely proud of the show; I think certainly deserves a second season. It’s a little too early for Defenders—I know they’re still working on Luke Cage and Iron Fist and they just started shooting Jessica Jones, so I think that’s down the road a little bit. But if fans pay close attention, there are little things we drop through the season of Daredevil that might get picked up in Defenders.”

A The Defenders koncepciója is érdekes egyébként. Összeül majd az összes showrunner? Vagy valaki megkapja a 4-ből? Esetleg egy teljesen új 5. tag? Aki csak előkészíti a terepet a saját sorozatában, annak nem lesz fura látni, hogy a saját kis világát hogy használják majd fel a többiek? Egészen egyedi ilyen szempontból ez is.

Néma Harcsa - 2015. 04. 13. 21:38

Hát nem tudom, azért (mintha tán néhányszor már említettem volna :)) itt a protagonista és az azt játszó színész nagyon húzta magával a cuccot sokszor, és szerintem épp elég ebben a formájában az átmeneti lezárás, egy izé, na, “4 hős a gonoszok ellen folytatáshoz”, hogy ne lőjek le semmit.
Ez így önmagában volt impozáns, folytassák csak ezt a sötétebb, nem a szokásos széthulló történetvonalallal megvert + erőszakosabb vonalat más, a hangulathoz stimmelő figurákkal.
Daredevil 2 helyett: Megtorlót pilotot, Megtorló pilotot, Megtorló pilotot!
:D

Néma Harcsa - 2015. 04. 13. 21:41

(Antagonista, bocsánat, megbokrosodtam.)

pytta - 2015. 04. 14. 13:36

Huh, ezt hiszem ezek a képregényes cuccok nagyon nem nekem valók. Vagy a pozitív vélemények miatt túl nagy elvárásokkal indultam neki.
Kb tíz percig türelmesen vártam, hogy történik valami, aztán ránéztem, mennyi van még hátra, a többi negyven percet meg kínosan feszengve ültem végig, hogy mikor lesz már valami/mikor lesz már vége…
Nekem ez baromi unalmas volt, semmilyen szinten nem tudnám a Dark Knight trilógiához, vagy a Batman Beginshez hasonlítani. Még az sem motivál, hogy 13 rész és vége, vagy, hogy a második biztos jobb, és máris meg lehet nézni… Ebből bőven elég volt ez az egy epizód.

winnie - 2015. 04. 14. 13:49

“Ebből bőven elég volt ez az egy epizód.”

simán meglehet, hogy a folytatás sem fogna meg, nem is azt mondom, hogy nézd, de két fontos dolog:

1. ez a sorozat nem pilotrendeléssel készült, tehát itt nem az volt a terv, hogy a pilot legyen az erős. a sorozat már el volt adva, így lehetett alapozni. (nem véletlen, hogy a főgonosz csak x résszel később jelenik meg.)
2. az első 2 részt drew goddard írta. a 3. részre viszont showrunner-váltás volt. és elvileg a megközelítésnek is valamennyire változnia kellett, még akkor is, ha próbálták úgy csinálni, hogy ne legyen észrevehető.

én, ha akarnám szeretni a sorozat, 3-4 részt adnák. egy netflixesre ez alapból igaz lehet, de erre, a showrunner-váltás miatt, kiváltképp. ha viszont nincs benne, hogy szeretni akarom, akkor semmiképp sem érdemes erőltetni.

pytta - 2015. 04. 14. 13:57

Akartam én szeretni, de ez egyszerűen nem tud olyan irányba menni, hogy szeressem… :( (pl. a Gothamet tizenegy-két részig is akartam szeretni, mert ott rezgett a léc, de bőven lejött már egy részből is, hogy ez annyira nem lesz jó. És tényleg, csak rosszabb lett. Namost a DD nagyságrendekkel mélyebbről indul az első rész után, ehhez az én életem rövid. És tudom én, milyen az, ha nem kell a pilotnak elkápráztatnia, mert már be van rendelve az egész sorozat, meg építkezünk későbbre stb., ez nem menti meg sajnos.)

Lilith - 2015. 04. 14. 15:03

Egy dologba tudtam nagyon de nagyon belekötni.Abba,hogy miért csak 13 részes lett,elbírtam volna még párat.Most ülhetek amíg kijön valamelyik heti sorozatom addig meg ehh. :D

CyClotroniC - 2015. 04. 14. 15:31

pytta: Szerintem kár erőltetned, majdnem végig olyan, mint a pilot. Amiért nekem tetszett, az pont a földhözragadtsága és a műfajhoz képest “eseménytelensége”. Engem már a cold open megvett a gyóntatós monológgal, imádom az ilyen stílusú írást, és ezt viszi tovább végig elég hangsúlyosan.

DarkEagle - 2015. 04. 14. 15:52

Jó volt, tényleg. De így nagyon karcsú. 1 évad? Ezt ők se gondolhatták komolyan. Végre csinálnak egy értelmes Marvel sorozatot erre csak 1 évad? Simán lehetne évente 13 rész mindig. Kereslet lenne rá ez tuti akkor nem értem mi a probléma. Persze nyilván egyszerűbb és olcsóbb csillámporos képregény adaptációkat gyártani de ha kettőt kilőnének akkor lenne ennek is hely. Ennek a sorozatnak annyi értelme volt hogy semmi. Ez csak mézesmadzag hogy “Látjátok mi ilyet is tudunk de amúgy nem érdekeltek.” Ezt megcsinálhatták volna egy 2 órás filmben is és akkor nem lenne rossz utóhatása az egésznek.

Llew - 2015. 04. 14. 20:38

Bakker ez nagyon addiktív.
A 7. résznél járok és ahhoz képest, hogy kiscsoportos, meglehetősen zárt közegű dolognak indult durván tágítják itt az univerzumot azért azzal, hogy Fisk is valakinek dolgozik, meg Sticknek is van egy főnöke.

dalia - 2015. 04. 14. 21:12

még el se kezdtem, de ma ezt olvastam valahol: “Banshee and the better parts of Arrow had a love child” ha ez igaz, akkor jó lesz.

Poghy - 2015. 04. 14. 21:13

Az intró 10/10, de az évad is megér egy erős nyolcast nálam. Szerintem a sorozat egyik erőssége, hogy Fisk is elég sok karakterizációt kapott, és nem volt benne erőltetett romantikus szál. Persze a képi világ és az akciójelenetek is ott voltak. Remélem az igen pozitív fogadtatás miatt újragondolják ezt a 2. évad dolgot.

pytta - 2015. 04. 15. 11:59

@CyClotroniC: kösz, meggyőztél :) (persze magamat is meggyőztem már, de azért nem árt a megerősítés :) )
Igen, én már pl. a gyóntatós jelenetnél is vakartam a fejem…

Iceman - 2015. 04. 15. 13:54

Így befejezve az évadot abszolút ki merem jelenteni hogy a legminőségibb képregényes sorozat. Fisk jó karakter volt bár sokban eltért a megszokottól, de szerintem szabadulása után válik belőle Aduász(Foxkids ártalom:D) Negatívumok számomra lúzer Foggy túl sok szereplése aki inkább idegesítő volt számomra mint viccesen aranyos. A másik meg még hogy messze van mire Daredevil újra akcióba lép.

Stiel - 2015. 04. 16. 21:13

Egész sorozatot végignézve – ez igen jó volt. És nekem a pilot alapján még nem is látszott, mennyire (bár az már akkor is, hogy végig akarom nézni).

Gerely - 2015. 04. 17. 18:29

DeKnight azt mondta, hogy meg akarja csinálni a 2.évadot és mellé Megtorlót is ilyen 18+ba, mert megérdemli a karakter és mert egy helyen laknak. Én nagyon támogatom!
Ja és a 2019-es Végtelen Háború 2-ben hivatalosan benne lesznek az Oltalmazók (Defenders – Daredevil, Luke Cage, Jessica Jones, Iron Fist).

Néma Harcsa - 2015. 04. 18. 15:57

@Gerely: ha mást nem is, a Megtorlót csinálja meg! Tényleg megérdemli, főleg a hülye moziverziók után.

robbiedani - 2015. 04. 19. 07:45

Nekem ez unalmas. Az első két rész után 5/10.

BenJoe - 2015. 04. 19. 12:06

spoileres kibeszélő mikorra várható??

pluhi - 2015. 04. 19. 21:13

Első pár rész jó volt, aztán leült picit, hogy az utsó epizódokra visszajöjjön. 7.5/10, ami nem rossz egy alapvetően működésképtelen hőskoncepciótól. D’Onofrio jól tolta.

winnie - 2015. 04. 20. 04:44

spoileres kibeszélő mikorra várható??

amint végignézi valamelyikünk:) szerintem a napokban.

winnie - 2015. 04. 20. 04:50

“DeKnight azt mondta, hogy meg akarja csinálni a 2.évadot és mellé Megtorlót is ilyen 18+ba,”

akkor helyesbítsünk, még mielőtt valaki is elhiszi. deknight szerint tök jó lenne egy punisher. és persze, hogy szívesen csinálna dd 2. évadot, mert minden író szívesen folytatná a sorozatát.

ezekről nem ő dönt, nincs beleszólása, nem számít, mit akar, de neki sincs fogalma arról, hogy lehet-e 2. évad, mert nem tudja, mi a modell. ez a modell megakadályozza a normál 2. szezont. színészeket és írókat nem lehet 2019-ig lekötni. nyilván ki lehet találni kiskapukat folytatásnak (más csatorna, mostani forgatás és 2019 utáni premier), de mindenféle logisztikai probléma akadályozza a dolgokat.

deknight szerződése nyilván lejár vagy lejárt. ha ez történik, kap valahol egy másik sorozatot. és akkor hiába akar bármit is csinálni a daredevillel. (ha valaki fog, akkor inkább drew goddard lesz, mert ő egy ideig még biztos, hogy a marvelnél van.)

de minden kiderül, ha lesz konkrétum. addig lehet spekulálni, csak a forrásokat pontosan érdemes idézni, nehogy valaki csalfa reményeket kezdjen el kergetni.

winnie - 2015. 04. 22. 06:04

slusszpoén:)

A Netflix berendelte a 2. évadot – új showrunnerrel.

Tibo - 2015. 04. 23. 16:33

Nekem tetszett nagyon ez a Daredevil sorozat. A 2004-es mozifilm is jó volt és tetszett is, de ez a sorozat jobban tetszik. És örülök a hírnek mi szerint lesz 2. évadja. :)

atya_gatya - 2015. 04. 27. 10:57

Értem én, hogy ízlések és pofonok, meg tartsuk tiszteletben a másik ízlésvilágát… de sajnos akkor sem tudok szó nélkül elmenni amellet a tény mellet ezzel a sorozattal kapcsolatban, hogy egyszerűen valami borzasztó. ahogy korábban is írta egy-két ember: nincs sztori, unalmas stb…. egyszerűen a hangulata is semmilyen. a szereplők egytől egyig csapnivalóak és nem szerethetőek a számomra, de szerintem egy objektív megítélés alapján sem lehet őket kedvelni. óriási csalódás volt a számomra, pláne az egészet körülölelő hype miatt. én is szeretem a képregényadaptációkat, de ez botrány…….
ha valki jó sorozatot szeretne, kezdje el a gothamet (jó tanács)

Néma Harcsa - 2015. 04. 27. 23:46

@atya_gatya: oké. Szerintem objektíven egy Volkswagen Golf szebb mint egy Rolls-Royce. Ja, bocs, pontosabban szerinted. Objektíven.

ward12 - 2015. 04. 28. 15:17

XD. Gotham midnen csak nem jó.

atya_gatya - 2015. 04. 29. 11:42

@Néma Harcsa: objektíven, ami szar az szar…….. de viccet félre téve, azért azt szögezzük le, hogy filmeket, sorozatokat lehet értékelni abszolút nem az emberek szubjektív véleményére alapozva, hanem bizony vannak olyan “objektív” mércék, amiket meg kell ütni ahhoz, hogy minőségről beszéljünk. Olvass utána nyugodtan, ha nekem nem hiszel.

Néma Harcsa - 2015. 04. 29. 14:23

Olvassak utána? Ne már. Inkább mesélj még, kérlek, tőled szeretném megismerni a magad sorozatminőség objektív mércéit.

Néma Harcsa - 2015. 04. 29. 14:28

(Egyébként a Gotham szerintem egy katyvasz, objektíven. Nekem nagy csalódás volt, kaszáltam is. A Daredevil távolról sem a csúcsok csúcsa, ellenben formailag és tartalmilag is eléggé letisztult más, eléggé, khm, gyermeteg képregénysorozatokhoz képest. Persze megértem, ha valakit a Gotham jobban szórakoztat, objektíven.)

CyClotroniC - 2015. 04. 29. 16:52

atya_gatya: Ha már hiszünk az objektivitásban, azaz abban, hogy ízléstől függetlenül lehet egy sorozat minőségi és olcsó vacak, akkor az valóban illik a Daredevil/Gotham párosra, csak fordítva.

A Gotham egy csapongó, gyermekded játszótér. Hozzáteszem, hogy nézem, mert Pingvin, Nygma és Cicalány fun, de csupán csak a legjobb pillanataiban hozza azt, amit a Daredevil gyengébb része tud.

Innentől jöhet a “szubjektívum”:

Ami óriási különbség a kettő sorozat között, hogy itt van egy koherens, jól felépített, átgondolt történet, ami a Gotham esetében nincs. Itt nem csupán kikacsintásokból és háttérinfókból gyúrták össze a karaktereket, van múltjuk, drámájuk, súly a vállukon, sérültek és éppen ezért érdekesek. Egyébként bármennyire is érdekes figura Pingvin a Gothamben, azért Wilson Fisk mellett bőven elbújhat még ő is, aki simán legjobb a karakter jelenleg képregényes sorozatban a tévében, de megkockáztatom, hogy filmen is baromi ritkán kapunk ilyen főgonoszt.

Emellett a Daredevilnek hatalmas előnye, hogy nem fél beszélgetős sorozat maradni, így 1×02-es bunyós jelenet ide vagy oda, abszolút Fisk love storyja és a papos beszélgetések a legmenőbbek benne. És gyorsan is hozzáteszem, hogy nyilván bőven akad olyan, akit éppen hogy ez taszít a Daredevilben, így simán lehet bármit szeretni vagy utálni, de ettől függetlenül ha egymás mellé rakunk egy Gothames és Daredeviles dialógust, az előbbi csúnyán elvérzik.

a Kati néni - 2015. 04. 30. 12:39

CyClotroniC: no meg a színészi játék, a DD-ben szinte mindenki kivétel nélkül átlagon felül teljesít (gondolom, a forgatási idő alatt nem kergette őket annyira a tatár), ezzel szemben a Gothamben három színész (Pingvin, Alfred és Harvey Bullock alakítói) az, akik letesznek valamit az asztalra, bár őket is unom már, mert sok újat nem tudnak mutatni (egyeseknek meg nem jut elég játékidő egyelőre).

Néma Harcsa - 2015. 04. 30. 17:50

@Cyclo: hát bizony hogy egyben van a sztori, de ahogy írtam, a tartalom és a forma sokat emlegetett egysége és pazarul megvalósul. (Ne is emlegessük a Gothamos dialógokat, mert ideges leszek.)
@a Kati néni: azért szerintem D’Onofrio vitte a pálmát a DD-ben, persze a szerep is hálás volt, ahogy Cyclo emlegette. Én bőven díjaznám az alakításért, eléggé alulértékelt a fickó a tehetségéhez képest. (Még direkt hízott is a szerephez, persze amúgy sem kis darab ember, de ekkora feje nincs alapból.)

sorozat/gyilkos - 2015. 04. 30. 22:02

Hoppá!

Az év meglepetése eddig. Komolyan veszi magát, komolyan veszi a nézőt, és “sötét, mint vaknak a verőfényes nyári délután”(copyright: vak ismerős). Rendes plot, jó karakterek hihetően vezetve, jó színészek (Onofrio a vacsoránál azért túljátszotta).

Én alapból nem nézek képregény sorozatokat, de még filmeket se. Nekem betmen egy laza nyári fröccs (a harmadik még annak is szar) a legófejű íjjas nyálgépet pedig csak a színészi teljesítményért pittbullokkal kergetném körbe parázson.

Szóval egy ellenséges, alapjáraton kibírhatatlanul finnyás kocasorozatnéző mondja azt, hogy ez nagyon rendben van!

werewere - 2015. 05. 02. 19:58

Remek volt az egész sorozat, különösen Fisk… mondjuk DD képességeit szerintem kicsit eltúlozták… supermanes hallás, a dobozban lévő tartalom hallás alapján való felismerése (két flare :D), az életveszélyes sérülések ellenére való ugrabugra…

SteelBoard - 2016. 03. 11. 14:30

Nagyon eltalálták ezt a sorozatot. Bár még csak három részen vagyok túl, mindenképpen maradok a végéig. Egyedüli mínusz eddig Foggy karaktere, nagyon idegesítően viselkedett a második részben, innen nehéz lesz pozitívra kijönnie. De majd meglátjuk. :). A kopasz úr (gondolom Kingpin – nem vagyok Marvel-szakértő) megjelenése lehetett volna egy picit jobban badass.

Thomas - 2016. 09. 30. 22:01

Végre bepótoltam egy másfél éves adósságomat és megnéztem a pilotot:) Engem is meglepett, hogy mennyire bejött, a hangulat csillagos ötös, a tempóját is nagyon eltalálták, jó volt nézni, tényleg jó messze áll a CW-s képregénysorozatoktól. Pont a két bunyó volt a leggyengébb része az egésznek, ami tényleg olyan “légboksz” érzést adott, de megnyugtat, hogy ebben is fejlődnek a 2. részre. És remélem, hogy ennél több akció nem is lesz egy részben, meg heti ügyeket sem szeretnék látni. Talán meglesz az első nézős Netflix-sorozatom:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz