login |

Louie: kezdett az 5. évad – írta 20legendd

2015. 04. 12. 20:55 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: kritika,

I just don’t know how to live a life anymore. I don’t… You know, and it’s… it’s scary. Because I’m not that great anymore at coming up with a reason to keep trying.

Már az ötödik évadját tapossa Louis CK önironikus komédiája… pontosabban Louis CK meglehetősen furcsa, rendhagyó, részleteiben komédiára is emlékeztető valamije. Hihetetlen, de több mint 50 Louie-epizóddal a hátam mögött sem tudom megállapítani pontosan, hogy mi is akar lenni a sorozat.

Ennek ellenére, valamiért mindig is úgy éreztem, hagy a Louie a maga módján egy zseniális produkció, de csak nagyon kevés embernek ajánlanám, és azoknak sem tudom, hogy hogyan. Egy hihetetlen rétegsorozatról van tehát szó, amelyről szerintem csak úgy tudja valaki végérvényesen eldönteni, hogy kell-e ez neki, vagy sem, hogy megnéz belőle legalább másfél évadot. Durvának hangozhat, de tényleg úgy érzem, hogy kell a kép tisztulásához ennyi idő.

A sorozat legnagyobb erényének is egy kétélű dolgot tudnék említeni: a nézőnek szinte fogalma sincs arról, hogy az éppen aktuális epizód mihez fog nyúlni. Hogy ne menjek messzire, a tavalyi szezon két rövidebb átívelő szála – mert, hogy ilyen is van – például egy laza romantikus dramedyt és egy hamisíthatatlan coming-of-age flashback sztorit hozott.

Jó kérdés, hogy idén lesznek-e vajon ilyen néhány darabból álló, összefüggő kis történetek. Ha lesznek is, akkor ezeket kevesebb játékpercbe kell majd belesűríteni, ugyanis a megszokottól eltérően az 5. évad nem 13-14, hanem 7 epizóddal fog operálni, ha minden igaz.

Az az 5. évad, amiről a sorozat alkotója, rendezője és egyben címszereplője már elárult annyit, hogy viccesebb lesz a tavalyinál. Nem tudom, hogy az idei nyitányt lehet-e irányadónak nevezni, de jelentős változást biztosan nem hozott. A Pot Luck nem volt kiemelkedő, de véleményem szerint egy ízig-vérig Louie-epizódot láthattunk, úgyhogy aki korábban sem szerette a sorozatot, az kötve hiszem, hogy ezzel szeretné meg.

Mondjuk, egy pozitívum egész biztosan akad a 4. évadhoz képest. Mégpedig az, hogy ismét elkezdték használni a sorozat főcímét, aminek köszönhetően rögtön elkapott az egész hangulata. Louie egyébként megmaradt ugyanannak a magányos, bizonytalan középkorú férfinek, akit már korábban megszokhattunk.

A kialakuló depressziójáról beszélve álomba kerget egy pszichológust, rossz svédasztalos estre látogat el, gyorskajáldás csirkét visz ajándékba, és amikor már úgy tűnik, hogy végre valami jót is tesz, azt is sikerül elszúrnia úgy, hogy a menetrendszerűen érkező lecseszést követően fejet lehajtva kell hazakullognia.

Alapozásnak megfelelt az évadpremier, hozta a szokásos Louie-életérzést, vagyis kínos humort és egy szerencsétlen főhőst, aki továbbra sem tud dűlőre jutni embertársaival.

Amire kíváncsi vagyok, hogy a lefelezett epizódszám vajon mennyire fogja megváltoztatni az előzőekhez képest az évad struktúráját. Marad a Louie-ra jellemző kis hullámzás, vagy ezúttal sikerül ugyanabban a mederben véghezvinni a történetet?

Majd kiderül. Az azonban biztos, hogy a premiert látva nincs okom panaszra, de emellett azért remélem, hogy lesz ez még jobb is. A bizalmat természetesen megszavazom neki, ugyanis a jelenlegi sorozatos paletta egyik legkülönlegesebb élményét szolgáltató műsoráról van szó, még ha egy kicsit megfoghatatlan jellegű is.

24 hozzászólás Ne habozz!

tobias88 - 2015. 04. 12. 22:45

Igazi sorozatkülönlegesség ha lehet ezt mondani. Comedy-ként kezdődött a sorozat, amiből lett dramedy aztán sima dráma és a 4. évadra minimális vicc. Nem sok sorozat bírna el ekkora változást szerintem, de ez még mindig alap nézős nálam

Csigusz - 2015. 04. 12. 23:22

Az biztos, hogy a 4. évadnál mindenképp jobb volt a nyitány (mondjuk ez nem túl nehéz) – amolyan régi évados hangulatot hozott kisujjból, ahol Louie tényleg megint az a szeretnivaló, de szerencsétlen hapsi aki csak sodródik az árral.
És külön öröm, hogy ismét használtak stand-up betéteket: csak ebben a részben több volt, mint az egész előző szezonban, én már itt elégedetten csettintettem :D

Solmyr - 2015. 04. 12. 23:43

zseniális még mindig :)

Mózes - 2015. 04. 13. 01:44

Székely Lajos még mindíg a legnagyobb megmondóember :D

Mordekai - 2015. 04. 13. 07:55

A évadnyitás után kb. ugyanarra az irányra tippelek, mint a 3-4. évad. Részemről kasza.

zero - 2015. 04. 13. 08:30

Az egyik legmélyebb, legelgondolkodtatóbb sorozat napjainkban. Nálam mélyebbre megy mind a True Detective legtöbb exisztencialista csapongása, ráadásul, az egész egy radikálisan új humorstílusba van ágyazva.
Louis tényleg egy zseni, és ennek egyik legbiztosabb jele, hogy sokan egyáltalán nem értik.

winnie - 2015. 04. 13. 08:35

“ennek egyik legbiztosabb jele, hogy sokan egyáltalán nem értik.”

nem hiszem, hogy annyira gondot okozna a megértése, főleg hogy (még) amerikában is teltházakkal mennek a fellépései, akár még totál kommersznek is mondható. mármint Louis-nak.

a Louie más tészta. megérteni persze ezt sem nehéz, kérdés, hogy kit szórakoztat annyira, hogy heti 20 percet rászánjon. hiába zseniális valami, ha nem köti le jobban, mint az, ha az író gondolatait elolvasná papírra vetve.

zero - 2015. 04. 13. 08:42

Hm, amerikában teltházas standup estet adni, még egyáltalán nem jelenti, hogy a többség értené mélységében…persze ez is érdekes, hogy sok szinten lehet érteni ugyanazt.
Még az Adam Sandler filmekben is előfordul váratlan mélység, és az aztán tényleg kommersznek mondható.

winnie - 2015. 04. 13. 09:00

zero: nem jelenti azt, de ettől még igen megalapozottan lehet ezzel érvelni. mert másképp bármilyen érvet le lehetne söpörni azzal, hogy “nem is”. de igazából azért nem tudtam a fentit értelmezni, mert ha valaki, akkor louis ck, mint humorista a jómunkásembereket képviseli (csak ő nem sittet talicskázik), ergó hozzájuk is szól, amihez idomul a stílusa. nem csak egyszerűségében, hanem ahogy magyaráz egyes dolgokat. (csak a legutóbbi 3 standup estje alapján.)

mondom, a sorozat már más tészta, az más húrokat penget, sokkal nehezebb falat, de a mélység és elgondolkodtatás nem feltétlen a meg nem értést vonja maga után, hanem inkább azt, hogy sokaknak nincs kedve érteni, amit mond.

zero - 2015. 04. 13. 09:16

Ez így mind igaz és szép, egyet is értek. Nade, akinek “nincs kedve érteni” az mit keres itt? Talán azért néz be ide, mert még mindig bizonytalan abban, hogy kaszálja-e? Megerősítést vár?
Részemről csak annyi a mondanivaló itt, hogy tessék neki esélyt adni, odafigyelni, és meglesz a kívánt hatás:-)

clegane - 2015. 04. 13. 10:15

szerintem nagyon vicces volt az új rész.
és Louis CK tényleg az egyik legjobb arc evör

Réka - 2015. 04. 13. 15:53

Szeressük Louiet! :)

Egyedül abban nem értek egyet, hogy nagyon-nagyon rétegsorozat. Szerintem nem az, családom, párom is bírja.

A célcsoportot olyan 20-60 évre lőném be, mert egy kis élettapasztalat kell hozzá, de tényleg az átlagemberek hétköznapjairól szól, az életünkről.
Akinek van humora, az érti.

paranoid android - 2015. 04. 14. 05:52

Az előző évad romantikus szálát durván túlhúzta, a sorozat kisebb mélypontja volt számomra, de ez a kezdés megint remekül sikerült.

“amikor már úgy tűnik, hogy végre valami jót is tesz, azt is sikerül elszúrnia úgy, hogy a menetrendszerűen érkező lecseszést követően fejet lehajtva kell hazakullognia”

Ez külön tetszett, hogy oké, megkapta a lecseszést, de kitől?, egy végtelenül ellenszenves picsától; ha egy ilyen ember küld el a ‘csába, akkor én azt mondom inkább legyél büszke magadra. Persze a karakter Louie ezt sosem gondolná így, a készítő Louie pedig ki tudja.

k.dave - 2015. 04. 17. 16:46

Zseniális lett a második rész is! jó volt újra látni Pamelát, hihetetlen amit ő is játszik, a mozis jelenet csúcs volt :D
na meg a nyitójelenet, ilyet máshol nem lehet látni..

20legendd - 2015. 04. 18. 21:31

Baromi jó volt a 2. rész. Ha ilyen színvonalat hozna a maradék néhány epizód is, akkor egyáltalán nem bánnám, hogy idén csak ilyen rövid ideig lesz velünk Louie. Minden percét imádtam.

clegane - 2015. 04. 20. 15:12

sztem a 2. rész inkább hasonlított az előző évadra, így kicsit kevésbé is tetszett nekem.
Pamela meg tök idegesítő karakter valójában, de mondjuk simán lehet hogy annak is van szánva, ez a szerencsétlen fiktív Louie meg bármit lenyel bárkitől, pláne ha dugás forog kockán.

k.dave - 2015. 04. 22. 12:57

Szerintem Pamela személyisége indokolt azzal, hogy volt neki egy komolyabb lelki sérülése, hiszen éveken keresztül senkivel nem feküdt le. És ebbe “menekült” hogy gúnyt űz mindenből. Louie pedig szereti ezt az énjét, csábítja ez a lázadó, nem-hétköznapi viselkedés, csak amikor kettejükről van szó viszájára sül el sokszor. De ugyanez volt évadokkal ezelőtt amikor a szexről volt szó, hátha Louie ráveszi az együttélésre is :D

faken - 2015. 04. 26. 20:46

Hát nekem most ez az évad azért kevésbé jön be. A mostani rész eleje még ok, de a rendőrös story, azért ilyet már láttunk, ellenben írtóra irritáló az egész.

k.dave - 2015. 04. 27. 01:49

Ez valóban gyengébb volt. Bár a rendőr stílusa az irritálás mellett, ismét nagyon gyakori életszerű embertípust jelenített meg, így nem tudtam haragudni rá. A vége felé az őszinte rész ütött.

clegane - 2015. 04. 29. 15:49

szerintem jó volt a rendőrös rész, tetszett a humanista meszidzs, hogy nem csak a kedvesjófej emberek szorulnak szeretetre, még ha nem is volt új, azért nem lehet elégszer mondani.

Réka - 2015. 05. 05. 11:17

na és mit szóltatok a sminkeléshez?

Louie kb. onnantól végig fordított helyzetben volt, így gyakrabban szakítanak pasik a csajokkal sztem :)

clegane - 2015. 05. 05. 11:24

én azt is hittem hogy csak eljátssza a Pamela ezt a férfimódra szakítást ha már ilyen felcserélős szerepet játszottak. dehát akkor komolyan gondolta.
mondom hogy egy idegesítő picsa, sokkal jobb lesz a Louienak nélküle.

Ify42 - 2015. 05. 17. 01:31

Tényleg meghatározhatatlan a műfaja, nekem az jutott néhányszor eszembe, hogy tragikomédia. Sokáig értetlenül néztem, annak ellenére, hogy vicces volt. Tényleg kell jó pár rész, hogy ráhangolódjon az ember. Utána viszont nagyon jó.

tobias88 - 2015. 05. 18. 23:13

Ez a rész is több mint érdekes volt :D Volt benne megint egy generációs ellentét az elején, elég jó, bár nem annyira mikor kiosztotta a kínai eladó, az zseniális volt

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz