login |

Mad Men: folytatódott a 7. évad – írta Réka

2015. 04. 12. 15:45 - Írta: vendegblogger

51 hozzászólás | kategória: kritika,

Az AMC olyan lassan csepegteti a Mad Men epizódjait, mint valami őrjítő infúziót. A nézőket felbosszantva, kettévágták a 7. évadot, és tavaly 7, majd idén is 7 részben búcsúznak az érától. Ez egy olyan sorozat, amihez idő kell, hogy el tudjunk merülni egy letűnt korban, és ez a nagy “vágás” inkább rontotta a hangulat átadását.

A 7×08 nézése közben arra gondoltam, hogy ahogyan a szemünk előtt lepergett a’60-as évek, úgy öregedett el a sorozat is. Valahogy már nem éreztem üdítőnek a látványt, már nem tudtam szurkolni a fő karaktereknek.

Ami a legszomorúbb, hogy sok szereplőben több potenciált éreztem, több lehetőséget, de az íróknak köszönhetően belesüllyedtek egyfajta szürke masszába, és nem maradt más nekik, csak a szokásos munkahelyi megbeszélések, néhány elmés dialógus. De most tényleg, hol van már a körhintás diavetítés? Hol van Don múltja? Hol van Megan francia bája? És hol a fenében van Pete és Peggy gyereke?

Az epizód egyetlen érdekesebb húzása az első percek castingja volt, ahol az erős intimitást Pete Campbell feje törte meg. Don Draper, hölgyeim és uraim, 7-8 éven át képtelen volt megváltozni. Zuhan, egyre csak zuhan, mint az intróban.

Boncolgatták a kínos, keserves gyerekkorát, a kezdeti nehézségeit, és azt, hogy ő a semmiből törte fel magát az egekig: s mindeközben, megannyi impulzus után, a személyisége alapjaiban nem fejlődött. Egyetlen bátor lépése az volt, amikor a gyerekei, főként Sally előtt megnyílt.

Don nőzik – mint mindig, sármos – mint mindig, iszik – mint mindig. De legbelül üres – mint mindig. Exbarátnők szellemei kísértik, most éppen egy újabbtól vettünk transzcendentális búcsút.

Ott volt az örökké cinikus, laza, már-már bölcs Roger, de az új bajsza pont olyan nevetségesen hatott, mint maga a karakter: a hatvanas éveihez közeledő gazdag, pöffeszkedő kujon.

Női fronton sem történt jelentős változás. Érzésem szerint Joanie karaktere is elfáradt: a vásznon és a történetben is ugyanaz vele a gond, mert őt a külseje határozta meg, hiába az ész, a rafináltság, őt nem lehet az alakjától függetlenül kezelni. Persze őt is zavarja, hogy egy férfiakkal teli üzleti tárgyaláson nem veszik komolyan.

– Why aren’t you in the brassiere business?
– Excuse me?
– You should be in the bra business. You’re a work of art.

Egyedül Ken Cosgrove szála volt érdekes. Mindig is sajnáltam, hogy Ken a sorozat első éveihez képest kevés szerepet kapott, mert ő az egyik valóban pozitív figura. Ő nem olyan, mint Pete, ő nem sározta be az apósát, amikor annak idején próbálták rávenni.

Ahogy a felesége fogalmazott, a szemét adta a cégért, és mégis semmibe vették. Most eljött az idő, hogy bosszút álljon, és nagyon is drukkoltam neki.

– So you’re going to fire us?
– No, it’s going to be way worse than that. I’m going to be your client. And I hate to tell you, but I’m very hard to please.

Összességében várom már a sorozat lezárását, mert elfáradt a Mad Men. Nagy kedvencem volt éveken át, de elvitték egy mély dialógusokkal (és annál kevesebb élménnyel) teli irányba, ami kínosan hétköznapi jelleget ölt. 6/10.

51 hozzászólás Ne habozz!

baggio - 2015. 04. 12. 15:54

Nagy butaság volt szétszedni az utolsó évadot, az biztos. Kedvenc sorozatom, de már egy hete ül az idei évad első része a gépemen, mert még nem jött meg a hangulatom belevágni… Lehet inkább megvárom, míg kijön az összes évad egy gyűjteményben, és egyben ledarálom :)

ldavid - 2015. 04. 12. 16:17

dem mustaches doe

olyan átlagos volt most, de a végére nagyon kíváncsi leszek.

isaz - 2015. 04. 12. 16:39

Szerintem nem csak a kettészedés volt rossz ötlet. Úgy egyáltalán túl soknak érzem a 7 évadot. Jó-jó, még mindig sokkal színvonalasabb, mint a Dexter utolsó évada, de messze nincs azon a szinten, mint a BrBa volt a finálé előtt.

deku82 - 2015. 04. 12. 16:46

Jól leírtad a véleményem. :)
Szigorúbb lennék viszont a ponttal, ez egy 5/10 volt nekem, és nincs nagyon semmi, amiért várjam a folytatást. A bajusz egy nagy WTF volt nekem.

GyMate - 2015. 04. 12. 16:53

Én azzal egyetértek, hogy Ken szála volt a legérdekesebb, és sajnáltam ugyan, hogy nem megy el megvalósítani az álmát, de ez a badass lépés a rész végén még jobb volt!
Viszont szerintem a sorozat nagyon nem fáradt el, és valami egész meglepőt lépett már megint ezzel a nyitórésszel. Ami egyáltalán nem arról szólt, amiről vártam, hogy fog (kicsit több McCann-Erickson vs. SC&P, Cutler vs. Don, Megan búcsút mond, stb.). E helyett egy sokkal furább, újszerű hangulatot hozó epizód volt, szinte már-már lynchi jelenetekkel olykor. Amikor befejeztem a részt, én sem tudtam hová tenni, de sokáig az agyamban maradt, és szerintem épp ez volt a célja. Don visszatért a régi önmagához, viszont nagyon kísérti a múltja, és ezt gyönyörűen bemutatta a rész. Meg ez a “life not lived” tematika, a “you missed your flight” hangulat is nagyon egyberántotta nekem az epizódot. Viszont azért 8/10-nél én sem adnék rá többet (viszonyítási alapként: nálam a Mad Men alapjáraton 9-10-es részeket szokott hozni).

20legendd - 2015. 04. 12. 17:34

Nem értek most egyet. Ez a kezdés olyan volt, mint általában a Mad Men kezdései: nem szólt nagyot és erősen alapozó jellegű volt. Valami hasonló, mint a komplett évad kezdete, aztán az is mennyi, meg mennyi emlékezetes pillanatot hozott.

Na, az most valóban nem volt, de ettől függetlenül Joan és Peggy nálam lopta a showt. Alapból mindketten jó szálat kaptak, de a közös jeleneteik aranyat értek.

Szerintem tudják Weinerék, hogy mit csinálnak, és látva az évad első felét (ami igencsak a maximum pontszámhoz konvergált nálam), még biztosabb vagyok, hogy jó lesz a lezárás is.

Talán annyi reklám belefér, hogy aki szeretne hosszabban olvasni a sorozat aktuális epizódjairól, annak ajánlom a http://fanboyhirado.kinja.com/ -ot, amit a Limitált Széria két tagja visz.

Shyllard - 2015. 04. 12. 19:57

Aggódtam a szétszedés miatt, de őszintén szólva nekem működött. Hangulatos volt nagyon a rész és visszagondolva örülök is, hogy nem volt már tavaly vége a dolognak. A szálak egytől-egyig bejöttek, kár hogy már csak 6 rész :(

Réka - 2015. 04. 13. 14:42

A 7×9 közben meg arra is rájöttem, hogy mennyire zavar, hogy az Alkonyatos nőcit, Elizabeth Reasert látom pincérnőként. Tudom, hogy csomó filmben játszott, de nekem az maradt meg… és ettől nem tudok elvonatkoztatni.

Cyrax - 2015. 04. 13. 21:16

A 7×09-ben végre volt Betty, bár csak 2 percre, de rég nem volt ilyen bombázó. :) Amúgy olyan fura, hogy még mindig kb. főszereplőnek számít a credits szerint, viszont a sorozat második felében alig kapott szerepet. Az utolsó fontos szálára alig emlékszem, csak az rémlik, hogy meghízott.

Fega - 2015. 04. 14. 02:31

Szegény Elizabeth Reasert twitteren sem szerették az emberek ebben a szerepben, pedig szerintem tök jó, van kémiája Hamm-mel. Pont annyira emlékeztet Midgre-re meg Suzannre amennyire kell. Mondjuk SPOILER a gyerkekről való kitálalása több mint fura volt.

A nyolcadik részről pedig az a véleményem, hogy nagyon erős epizódot kaptunk és érdemes megnézni kétszer. (Én teljes új szemmel tudom nézni a sorozatot, mindig érdekes tud maradni. Tele van olyasmikkel amik elsőre fel sem tűnnek.) A 7×08-t pedig nagyon jó volt pár nap eltéréssel újranézni.

Az ehetit is meg fogom még egyszer nézni, hátha akkor nem tetszik majd ennyire. Erről olyasmiket írtak amúgy twitteren, hogy “one of the worst episodes ever” Szerintem a díszletek például eszement jók voltak. Az mondjuk kijött, amit néha kritikaként mondanak a Mad Men-re, hogy „túlírt szappanopera”. Megan szála elég szappanos volt, az igazán jó Mad Menhez képest.

Réka - 2015. 04. 14. 09:58

Megannek azt kívántam, bár ne fogadta volna el a csekket :( Mert előtte kiakad azon, hogy Harry próbálja elcsábítani: ergo ő “nem olyan lány”, utána meg simán elfogadja a valag pénzt..

olvastam egy kritikát, ami arról tett említést, hogy a sorozat szépen bejárja a munkahelyi prostitúció kérdéskört. (pima ryan pl)

20legendd - 2015. 04. 14. 20:34

Minél többet agyaltam a 7×09-en, annál kevésbe tetszett, bár lehet, hogy csak a negatív kritikák ültették el a fejemben a bogarat.

Megant szerintem felesleges volt visszahozni ezért, mert eddig nem ilyennek ismerhettük meg. És amúgy is, ahogy véget vetett tavaly a házasságának a telefonon keresztül, az szerintem egy szép lezárás lett volna a karakternek.

Az meg, hogy az anyja megint összejön Rogerrel, kilométeres volt. Amikor először megláttam az epizódban, rögtön Roger ugrott be, aki menetrendszerűen jött is. Arra meg még mindig nem találok értelmes választ, hogy miért csinálta Marie azt, amit.

Az meg vicces volt, hogy pont a napokban néztem meg azt a jelenetet, amiben Harry poénkodik azzal, hogy mit tenne kettesben Megannel (miután ő elénekelte a Zou bisou bisout), erre pont összehozzák őket és Harry még mindig nyitott lenne erre :)

Eddig az első két rész számomra nem hozta az évad első felének színvonalát, de még van öt rész és még mindig hiszek Weinerben. Csak legyen végre több Sally, meg Pete! Ja, és Joanből is többet, mert ha jól rémlik, a 2. részben egyáltalán nem is volt…

Réka - 2015. 04. 15. 09:40

@20legendd: köszi a fanboyhirados linket, beleolvastam, érdekeseket írnak a srácok!

Am. nálam Dr. Faye volt a favorit Don barátnői közül, szerintem Donhoz ő illet a legjobban. Rachelt sosem csíptem.

20legendd - 2015. 04. 15. 19:47

@Réke: ne nekem köszönd, hanem Fegának és Gaines-nek. Elvégre, nekik köszönhetjük minden héten ezeket a színvonalas és nem mellesleg élvezetes írásokat :)

_Peter - 2015. 04. 15. 20:43

Réka – 2015. 04. 14. 09:58

Megan és a csekk témához: sokat lehet rajta agyalni, szerintem azért más a két dolog, Don a férje volt, Harry meg milyen gáz. “Segítek persze, gyere épp kivettem itt egy szobát.” Naná lekoptatta.
Donra meg azért haragszik, mert a feleségeként lemaradt az igazi színészkarrierről, 30 évesen nulláról Hollywoodban? Don kb. erre írta a csekket vigaszdíjként. Nem lehet hibáztatni, hogy elfogadta. Még mindig jobb mint ahogy a rész elején láttuk kínosan telefonálgatni 500 dollárokért. Még az lehet érdekes Betty Don gyerekeinek anyjaként nem kapott semmit, ugye? Megan így akkor jól járt a millióval, ami ma is sok pénz hát még 1970-ben. Betty-nek csak az új férj volt az esélye. Elhízva még modellkedni se tudott volna visszamenni.

Valahol örülök vége, a 70-es évek divatjából ennyi bőven elég, hát kegyetlenül néznek ki. :)

Nagyon várom Sally-t, így a végén csak Don szála érdekel. Peggy, Roger, Joan, Harry, Pete nem érdekelnek most. Legyen még Betty is. És szerintem is Dr Faye nagyon klassz nő volt.

Fega - 2015. 04. 15. 21:58

Nekem is Faye volt a kedvencem, de ő nem fogadta el az alárendelt szerepet Don mellett és egyébként is folyamatosan megkérdőjelezte Dont, amit nem tudott hosszútávon kezelni, pedig szerintem is mellette tudott volna fejlődni Don. De ő ettől irtózik, nem véletlenül futott Meganhöz, ahogy csak tudott annak idején.

Az az érzésem, hogy Weiner szándékosan szembemegy a fan service-szel és nem akar azért több Joant, Pete-et, Sally-t, Don és Peggy közös jelenetet rakni a részekbe pontosan azért, mert tudja, hogy mindenki erre vágyik egy utolsó évadban. Neki van egy történet a fejében, azt pedig konzekvensen végigviszi. Nem érdekli, hogy nem lesz újabb évad.

Ha valami szerintem jellemező a Mad Men zárásokra, hogy kábé mindegyik lehetett volna sorozatzáró is, gond nélkül, úgyhogy ebbe belegondolva, meglepődnék, ha csalódottan állnánk fel a 7×14 után.

Köszi Réka és 20legendd, sokat jelent, hogy tetszik amit írunk :)

Réka - 2015. 04. 16. 09:29

Akkor csak a XXI. századi dolgozó nő mondatja velem, hogy Megannek nem kellett volna elfogadnia a csekket :)

Amúgy itt egy nagyon érdekes interjú Weinerrel és Kipkával, nagyon szimpatikus az egész beszélgetés, és főleg Sally-re fókuszál, vannak benne ilyenek, hogy Kiernan egyáltalán nézhette-e a Mad Ment stb.

http://www.nytimes.com/2015/03/29/fashion/growing-up-on-mad-men-a-conversation-with-matthew-weiner-and-kiernan-shipka.html?_r=1

_Peter - 2015. 04. 16. 17:39

Fega – 2015. 04. 15. 21:58

Hát lehet Weinernek úgy csinálni mintha nem az utolsó évad lenne, de engem nézőként a Mad Men utolsó részeiben nagyon nem Stan magánélete érdekel. Peggy és Joan is külön nem működnek nekem, ha Donnal lenne jelenet annak több értelme lenne.

Réka – 2015. 04. 16. 09:29

Köszi a linkért, Jimmy Kimmel showban is volt most Kiernan Shipka. Általában idegesítenek a gyerekszínészek, de Sally telitalálat volt. Ha folytatódna a sorozat, talán külön szálat is kapna Sally. (hogy már nem kislány, de még nem is igazi nő)

deku82 - 2015. 04. 17. 14:22

Ahogy az üres lakásban állt Don, az telitalálat volt. Kívül-belül egy nagy üresség. 1 millió $? Relatív. Kérdés, hogy mennyiből adta.

Fega - 2015. 04. 17. 22:51

@_Peter

Jó, megértem a problémát, de én azért nem kötök ilyenbe bele soha, mert csak szimplán örülök, hogy még vannak új részek a sorozatból, mert bármint csinál, az nem hasonlítható a többi sorozathoz, ebből csak egy van. Ezt akkor is élvezem, ha Megan elcseszett családját kell néznünk. És az sem zavar, amit Réka feszeget, hogy nem változnak a karakterek.
Például kárhányszor eladták a céget, igazán nagy dolgok soha nem változtak. Egyedül Don pakrolópályára állítása volt, “durva”. De az is a múlté már.

Réka - 2015. 04. 21. 09:45

A 10. epizódban mindenkiből kaptunk egy kicsit. Joan ma is megbotránkoztatna mindenkit, ha azt mondaná, a gyerekem helyett inkább a pasit választom. Még jó hogy a fickó nem rohant el hanyatt-homlok, hanem túllépet a mondaton..

Csak nekem tűnt fel, hogy a Glent játszó színész elég béna? o.O

_Peter - 2015. 04. 21. 10:39

Este már nem volt erőm írni a 10. részről, egyet aludva rá se változott a véleményem: nagyon tetszett! Visszatérés óta a legjobb!

Peggy-Don beszélgetés “mi kell, mit akarsz még?” Nem is érti Peggy lelkesedését. Jól besavanyodtak Roger, Ted, Don mindenki gazdag, semmi kreatív téma, unalmas McCann lettek, Ted ötlete csak annyi nagyobb ügyfeleket szeretne, Don erre “ennyi?” viszont a meetingen ő is csak azt mondja használják a szlogent egy percen belül ötször és kész. Hol van már a Carousel és amikor a cégért kellett küzdeni és a pénz, luxuslakás csak álom volt. Unalmas, elvált boldogtalan milliomosok lettek. Don is áll az ajtóban se feleség, a lánya is kiosztotta, a lakás eladását is talán megbánta Sally barátnőjének szövege miatt.

És aki ellopta a show-t: Sally. Kiernan Shipka nagyon jól játszik, jó karrier várhat rá. Betty-Glen beszélgetésnél ahogy Sally forgatta a szemét, aztán Don és az osztálytársai jelenetnél meg a busznál ahogy beszólt az apjának, kész volt. Legjobb Betty felvilágosító szövegére: “This conversation’s late… And so am I.” :D Jó dumákat írtak neki, és a sírós részeket is jól játszotta.

_Peter - 2015. 04. 21. 10:47

Réka – 2015. 04. 21. 09:45

Joan azt szarkasztikusan mondta, nem? Mint így: “Mit hittél öreg, a kedvedért magára hagyom a 4 éves kisfiam?” A fickónak le is esett milyen durva volt ahogy előadta gyerekkel együtt nem kéne neki Joan, azért kért bocsánatot és mégis kell neki mindenestül és New Yorkba is költözne.

Réka - 2015. 04. 21. 10:50

Hát igen, Kiernan Shipkát én is nagyra tartom, jó szövegeket írnak neki, ő tartja a tükröt a felnőtteknek.

Még a végén arra lyukadnak ki az írók, hogy a pénz nem boldogít?

Réka - 2015. 04. 21. 10:52

_Peter: ma reggel olvasgattam a hsz-eket Mad Men FB oldalon, és akkor láttam, hogy másoknak lejött a szarkazmusa, bár nem mindenkinek, köztük én is félreértettem. Talán megzavart, hogy előtte mondta, hogy “you’re ruining my life”, meg a bébiszitteres jelenetek.

_Peter - 2015. 04. 21. 11:59

Réka, Joanban benne lehet az végre befutott, van pénze és mégsem szabad. A gyerek miatt. De a kifakadás után csak vett egy levegőt és mondta bye sweetie, mégis pozitív az utolsó szó a jelenetben. Peggy volt az, aki tényleg lemondott a gyerekéről. Joan-Peggy szálat bírom, mert sok minden benne van nőként melyikük mit vállalt be a karrierért. Barátok nem lettek igazán, egyszer irigykednek egymásra, mégis azért tisztelik a másikat.

Kiernan Shipka kedvenc, jó látni másnak is. És biztos megfogadta a tanácsot a Don-Sally jelenetnél, simán úgy éreztem nem csak a karakternek, szerepnek szól: “You’re a very beautiful girl; it’s up to you to be more than that.”

_Peter - 2015. 04. 21. 14:34

“Csak nekem tűnt fel, hogy a Glent játszó színész elég béna? o.O”

Az, de a készítő Weiner fia.

20legendd - 2015. 04. 21. 15:08

Szerintem Sally minden Mad Men rajongónak a kedvence már egy ideje. :) Nekem is nagyon tetszett a 10. rész, egyértelműen az idei legjobb volt. Az epizódon belül is a Peggy-Don-Peter hármas jelenete volt a kedvencem, még akkor is, ha meglehetősen rövid ideig tartott csak. Ez a trió a sorozat lelke. Remélem, hogy most már Peterre is rátérnek. Na meg azt is, hogy Sallynek nem kellett végleg búcsút intenünk, amikor elhajtott a busza.

_Peter - 2015. 04. 28. 11:22

This is good news! We didn’t do this!

Feleség, lakás, most az ügynökség megszűnése volt soron. Don még a powerpointját se mondhatta el. Érdekesség a részt “Lane Pryce” rendezte.
Kedvenc jelenetek: Ken ahogy adta az első pofont Rogeréknek, Pete szövege az iskolaigazgatóval és végig Campbell volt a jófiú a részben, Trudy szebb mint valaha, Peggy felfedte a titkát Stannek, Roger kiabál CAROLINE!!!

Réka - 2015. 04. 29. 10:31

A fanboyhiradon szépen megfogalmazták, hogy Don olyan, mint egy dinoszaurusz, eljárt felette az idő.

Egyébként klassz rész volt, dinamikus, mindenkiből kaptunk egy keveset, és véééégre Peggy is megnyílt!!

AZon én is mosolyogtam, hogy Campbell milyen jó színben tetszeleg, pedig alapvetően egy tenyérbemászó figura volt mindig is.

Nagyon vége-szagú epizód volt ez, nincs mese.

Rubber Duck - 2015. 05. 03. 13:52

http://velvet.hu/gumicukor/2015/05/03/christina_hendricks_40_galeria/

Isten éltese és tartsa meg őt nekünk erőben, egészségben még hosszú-hosszú ideig!!!

Hogy nem kap ő már évek óta szavazatok tömegeit a Jaws Eyecandy szavazáson…

Rubber Duck - 2015. 05. 03. 13:53
Réka - 2015. 05. 04. 14:58

Joanie nagyon jó volt a mostani epizódban, kár, hogy végül beadta a derekát.

Peggy és Roger fantasztikusak voltak, Don egója meg már nem bírja elviselni, hogy nem ő a zseni a cégnél.

Szerintem Don (ld. intro) még öngyilkos is lehet a végén, ahogy ránézett a Mad. Avenue épületre…

Cyrax - 2015. 05. 04. 20:47

Réka: Szerintem is az lesz Don sorsa. Egyébként az ő jelenetei a legkevésbé érdekesek már ebben az évadban, sokkal jobb nézni a többieket. Durva belegondolni, hogy a 3 fő női karakter mennyit változott az első évad óta…

_Peter - 2015. 05. 04. 23:01

Bye Joan! Baromi jó rész, mennyi kis utalás. Roger-Peggy görkorival, aztán ahogy a festménnyel napszemüvegben cigivel besétált az új helyre. Kész. Első évados Peggy-től hova jutott.

Don jelenetek is mind szuperek. A nagyvállalati meeting, ő is csak egy fogaskerék lett. Ahogy mint valami háziállattal bánt vele a főnöke: jó kutya mondd ki Don Draper vagy a McCanntől.

Szerintem nem lesz öngyilkos, miért lenne? Gyerekei vannak, Betty-vel béke, Meganról gondoskodott anyagilag, és van egy rakás pénze új életet kezdeni. Megint. Don Draper “hal meg” vagy tűnik el. Viszont Dick Withmanként vagy egy új névvel tovább él ki tudja hol. California? Cooper azt mondta jól adja az idegent. És ahogy felvette a stoppost aki másik államba menne és Donnak mindegy, azt jelenti nem foglalkozik ő a céggel. Nem megy vissza.

Anthonz - 2015. 05. 06. 13:43

Óriási volt Peggy bevonulása.
Talán most volt a legerősebb a nőci kisugárzása a hét év során.

Don: háát nem tudom, szerintem az írók kicsit túltolták a karakterét (nem most kezdték ezt), túl bonyolultra akarták megírni.

deku82 - 2015. 05. 07. 21:08

a maradék 2 részben akkor Don már csak road-movie-zik?
Most tudatosult bennem, hogy tényleg vége… szomorú vagyok.

A. - 2015. 05. 11. 08:26

most néztem meg az első két részt a záróévadból, annyira undorodtam Megantól és az anyjától…
hozz pénzt, írj egy csekket, lenyúlja a bútort, “nem kell Dontól semmi” de azért 1 milliót elfogad, WTF?? fúj:/
tulajdonképpen mivel tette tönkre Don Megan életét? Hogy kivakarta a titkárnői állásból?
Ilyenkor örülök, hogy az egyik központi női szereplő azért Peggy…

Réka - 2015. 05. 11. 13:02

A 7×13 egyértelműen a legjobb rész volt eddig, így, hogy kiszakadtunk az irodából.

Office-ból Pam pasija csak kőbunkó szerepeket kap? :D

Betty és Pete mennyit változott, te jó ég. Don része is nagyon jó volt most, már nem gondolom, hogy öngyilkos lesz, ez a ‘megmentek egy fiatal lelket’ dolog lehet, hogy feloldozza a múltja alól. Nagyon tetszett a rész, 10/10.

_Peter - 2015. 05. 12. 11:44

10-es rész volt ez! És alig várom egyben újranézzem, annyi apró szimbólum van benne mindig.
Gondoltam múltkor Don félig-meddig eltűnik hiszen csak Sally-vel tartja a kapcsolatot. Hangulatos lett a road movie. A nyitó jelenet az álombeli zsaruval, hogy az öregek azért ütötték fejbe amit nem követett el, de bevallotta nekik az igazi bűnét, hogy a srácnak adott egy esélyt új életet kezdeni stb. Annyi remek szimbólum, bárcsak anno irodalomórán ilyeneket elemeztünk volna Antigoné helyett. :D

És ahogy sejteni lehetett múltkor tényleg nem megy vissza a céghez, Don Draper karrierjének vége most is már úgy mondta múlt időben hogy a reklámszakmában “volt”. Eljutott a Coca-Cola ügyfélig ami a csúcs, hogy hirtelen a semmi közepén egy Coca-Cola automatát szereljen. Kész eltűnni szabad emberként, de a Betty hírre majd talán végre végleg összeszedi magát és megbékél kicsoda is valójában. Elég furcsa lenne ha Henry nevelné a gyerekeit. Elmegy értük, eddig úgyis csak vasárnapi apuka volt a munka és a válás miatt, aztán pl. Kaliforniában élnek majd.

Sally-Betty (és Henry) jeleneteket majdnem megkönnyeztem férfi létemre. Bírom Betty milyen keményen viselte a hírt. Persze aki puskával lő a szomszéd galambjaira, felpofozza a boltban creepy Glen anyját és kövéren is tolja magába a tejszínhabot, attól nem is várni mást. :)
És megint a sok apróság, Sally-vel kemény volt mindig Betty aztán a közös cigizéssel barátnők lettek és most megint a ciginek van hatása az életükre és a levélből Sally rájött mégis jó anyja van.
Szerintem January Jones mégsem olyan rossz, mint sokan mondják.

Pete és Trudy kibékülését már felvezették, most annyit emlegetik a repülőgépet, nehogy úgy járjon mint az apja.

Még sok mindenről tudnék írni, nem is tartom magam junkie-nek, de ez a sorozat tényleg baromira fog hiányozni.

deku82 - 2015. 05. 13. 12:29

Remek volt, de Peggyt én azért hiányoltam.

baggio - 2015. 05. 14. 01:08

(Utolsó próbálkozás, hogy tényleg az összes kommentemet benyeli-e a rendszer)

Ahogy sejtettem, csak az évad első epizódjának volt nehéz nekiállni, onnantól szokásosan, mint a lavina halad előre a történet, részről-részre egyre zseniálisabb. Ráadásul remekül zárják le az egyes szálakat, nem a fináléra hanyagolva az egyes szereplők “megváltását”, hanem minden főbb szereplőnek megadva a kellő játékidőt. Érdekes egybeesés amúgy, hogy a Simpson családban épp mostanában derült ki az Úton keletkezésének története :) plusz egy nap megnézni a legutóbbi részt a Community-ével is poénos, Allison Brie kicsit másik arcát mutatja ott… Spin-offot neki! (Ha már úgy is mennek Wichitába – bár nyilván Shipkáé adná magát igazán)

Réka - 2015. 05. 18. 13:44

Tökéletes befejezés volt :) Cheerio.

deku82 - 2015. 05. 18. 14:17

Ez az egy rész is mennyi érzelemmel volt teli. Hihetetlen. Most tényleg lezárult egy korszak. Szép volt a vége, mindenki talált magának vmit, vkit. Moss kiasszony pedig remélem Top of the Lake-t forgat hamarosan. :)

Anthonz - 2015. 05. 19. 08:30

Háát én nem szeretem annyira, amikor a fináléban húznak meg olyanokat, amik igazából nem voltak felépítve, csak meg kell történjenek, mert ez az utolsó rész, pl. Peggy.
Don meg egyszercsak hippi lesz, mintha addig nem úgy élt volna: piált, bulizott, nőzőtt, néha bement a melóba, ettől kellett elszabaduljon? (az ilyen magabiztos vezetők, akik közben bűnösnek érzik magukat, és szerintük nem méltóak arra amit csinálnak dominához szoktak járni nem? :D)
Értem én egyébként a logikáját, hogy mire volt felhúzva az egész, de igazából nem annyira tetszett.

Réka - 2015. 05. 19. 09:28

Szerintem ezt a hippiséget nem kell olyan komolyan venni :) inspirálódott ott is, és megszületett az egyik legesleghíresebb reklám – vajon Don fejéből pattant ki? Azért eléggé nyitott marad a kérdés, mi bujkál a mosoly mögött.

Don alapvetően nem változott, de legalább a Dick/Don feszültség kezdett feloldódni benne.

Stan+Peggy pedig már régóta érett, ez nem hipphopp jött, hanem mindig is volt köztük valami a vetkőzös munka óta.

_Peter - 2015. 05. 19. 12:46

Három telefonbeszélgetés a legfontosabb nővel:

Sally
Betty
Peggy

Hihetetlen jó volt.

Réka egyetértek szerintem is csak ahhoz kellett a hippis-meditációs rész hogy feltöltődjön és mindig a saját élményeiből találta ki a reklámokat. Mi Don valódi otthona? A Madison Avenue.

Jon Hammnek teherautónyi Emmy-díjat, Kiernan Shipka pedig az új kedvencem. Hiányozni fog a Mad Men, szavak nincsenek a minőségre.

A. - 2015. 05. 19. 13:02

Tökéletes volt a sorozatzárás a Coca-Cola reklámmal:)
az alkotás, ami fennmarad, erről beszéltek Peggyvel pár résszel ezelőtt:) nagyon szép búcsú volt…
viszont amikor Pete-ék felszálltak a repülőre, megijedtem…

A. - 2015. 05. 19. 13:12
Réka - 2015. 05. 19. 13:26

A blogíró szépen eltalálta :D

_Peter - 2015. 05. 19. 13:33

Ó kihagytam az előbb a kedvenc szövegeket:

Peggy Stannel telefonon: What? What?

Roger Marie-nak: Lassabban kiabálj vagy angolul hogy értsem!

Don: Birdie…
Betty: I know.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz