login |

Poldark: eddig az 1. évad – írta mizchris

2015. 04. 13. 14:50 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A BBC háza tája mostanában Aidan Turnertől és a Poldark-tól – megszületett az új Pride and Prejudice, vagyis Büszkeség és balítélet, vele pedig az új Mr Darcy, úgyhogy az amúgy sem népszerűtlen Turnernek meg kell tanulnia azzal a rajongással együtt élni, amit most az imádók ráontanak.

Igen, ez egy nagyon romantikus, mesésen pozitív kalandfilm-sorozat, amit amúgy „csajos” jelzővel szoktak titulálni, de láttam már férfi rajongókat is a táborban, úgyhogy nem skatulyáznám be rögtön, leszűkítve a lehetséges nézői kört. A Poldark erőssége, hogy a romantikus sorozatok között is talán az egyik legjobb, amivel találkozhattunk. Látszik, hogy a csatorna beleadott apait-anyait, kezdve a szereplőválogatástól egészen a helyszín kiválasztásáig.

Cornwall az a hely (a Doc Martin-rajongók ezt már tudják), ahol az ember, ha csak feldobja a beélesített fényképezőt, akkor is jó képet csinál. Tehát az operatőr tobzódhatott a lehetőségekben, meg is tette, látvány és zene azonnal magával ragadja az embert, már a főcím elején. És ez csak folytatódik a történetmesélésben.

Az alapszituáció röviden: Ross Poldark, visszatérve az amerikai függetlenségi háborúból arra érkezik haza, hogy az édesapja meghalt, és a menyasszonya, Elizabeth, aki halottnak hitte Rosst, éppen annak az unokatestvéréhez, Francis-hez készül feleségül menni. Az ember azt várná, a hősszerelmes katona biztos megzuhan, de nem, Ross Poldarkot nem ilyen fából faragták.

Fut még pár kört Elizabeth körül, hogy megbizonyosodjon, hogy a lány valóban elszántan új vőlegényéhez ragaszkodik (pedig nem is, de ugye a női lélek rejtelmei…), aztán nem issza halálra magát, hanem nekiáll rendbe tenni a teljesen lepusztult atyai házat és az elkanászodott szolgálókat.

Fejébe veszi, hogy megnyitja a régi családi bányát, annak ellenére, hogy se pénze, se támogatója (mindkettőt szerez, mert ez egy ilyen főhős), és ettől még Charles nagybátyja (a csodálatos, a forgatás után elhunyt Warren Clarke alakítja) kecsegető ajánlata sem tudja eltéríteni, miszerint állja az egyetemi tanulmányait, ha eltávozik Londonba, vagy Oxfordba, vagy valahova, csak minél messzebb Francis-től és Elizabeth-től..

Persze eközben zajlik az élet Cornwallban, Ross a munkára fordítja a figyelmét, megnyitja a bányát és keményen dolgozik a bányászai között a siker érdekében, de őt sem kerülheti a gyengéd érzelmek vihara. Azonban a sorozat eddigi 6 epizódjában valóban sok minden történt, s mivel a drámai helyzetek nem alakulnak ki csupán a szimpatikus személyek interakciójából, ezért szükség van néhány bajkeverőre is, amiből akad persze sűrűn.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A kalandsorozatok egyik tipikus jellemzője, hogy vannak a nagyon szerethető főhősök és mellékszereplők, és a nagyon gyűlölhető, velejéig gonosz, már-már ördögi ellenlábasok, akikből minden normális karakterre jut legalább egy, ha jól számolom.

Érzelmileg tehát úgy veti bele az ember magát, hogy már várja, hogy a mai nap vajon milyen problémahalmazt kell megoldania Ross Poldarknak és hogy lesz-e benne szerepe Francis legjobb barátjának, George Warleggannak, aki ránézésre is olyan, mintha folyamatosan lócitromot tartanának az orra alá.

A női szereplők között is legalább ugyanannyi az intrika, mint a férfiak világában, akad tehát családi viszály, osztálybeli különbségekből fakadó probléma és üdítő komikus elemként ott van Ross két szolgálója, Prudie és Jud, akik nem az ideális alkalmazottak, folyton gond van velük, de Ross családjához hűségesek.

Olyan az egész történet, mintha folyamatosan Dickenst olvasnék, csak kevésbé hangsúlyosak a társadalmi problémák (de azért akadnak), viszont pontosan ugyanolyan jól megírtak a történetek. Érezhető, hogy ez a sorozat nem csak úgy megszületett egy forgatókönyvírókból álló csapat fejében, hanem könyveken alapszik. Az első Winston Graham által írt Poldark-kötetet 1945-ben adták ki, és összesen 12 könyv született, tehát ha bejön a BBC számítása, még nagyon sok évadon át fogják a Poldark-család sorsát követni.

A szereplők közül egyértelműen Aidan Turner a legnépszerűbb a rajongók körében, de bevallom, egyetlen kritikát sem olvastam még, amiben a sorozatban felvonultatott színészi eszközeit dicsérik, sokkal inkább a küllemére helyezik a hangsúlyt, valamint hogy hányszor látható ing nélkül. Viszont ezektől elvonatkoztatva azért van ott bőven színészi teljesítmény, Aidan Turner remek színész, élvezi a munkát, és ezt hihetetlen lazasággal adja elő. Azért ehhez is érteni kell.

Nálam az abszolút győztes a játék alapján mindenképpen Eleanor Tomlinson, vagyis Demelza, a Poldark-kal “összepárosított” vörös hajú szélvész alakítója, ő ugyanis annyi életet visz a karakterbe, hogy az ember nem tud mást, csak meghatódni, vele együtt nevetni és együtt érezni, és amikor megbántják, személyes sértésnek veszi a néző, mert ezt a lányt nem lehet csak úgy bántani meg sértegetni, mert szép, kedves, okos és talpraesett, néha pedig olyan bájosan esetlen, hogy még attól is csak nő az iránta érzett szeretet. Remek karakter, remek színésznő.

Az én személyes két kedvencem még Phil Davis és Ruby Bentall. Előbbi Poldark semmirekellő szolgálóját alakítja, és nagyszerűen egyensúlyozza a karakter komikumát a benne rejlő tragikummal is. Utóbbi pedig Verity-t, Ross unokatestvérét játssza, akit már a család jóformán leírt, mint vénkisasszonyt, és az egyetlen szerelmét is elüldözik a háztól, lehetetlenné téve, hogy valaha is önálló életet élhessen. Ruby Bentall Verity-je egyszerre sajnálnivaló és erős, egyszerre kislányos és életuntan öreges. Igazi kincs a sorozaton belül.

Számomra 2-3 rész is bőven elég volt ahhoz, hogy tökéletesen berántson a sorozat, viszont tiszta szívvel csak azoknak ajánlanám, akiknek Dickens, Jane Austen vagy Elizabeth Gaskell neve ismerős és kedves. Persze másoknak is bejöhet, de jobb ezt előre leszögezni, s nem csodálkozni azon, hogy a rajongók a közösségi oldalakon már most elég nagy fanatizmusról tesznek tanúságot.

A Poldark egy valóban élvezhető, együtt nézős, kibeszélgetős, riadtan szívhez kapós és megkönnyebbülten nevetős sorozat, amit még sokáig fognak emlegetni a műfaj szerelmesei. Objektíven nézve 8/10, szubjektíven pedig 10/10. A 2. évad már be van rendelve.

22 hozzászólás Ne habozz!

ANOka - 2015. 04. 13. 16:37

A cikkben szereplő színészek nevére be lehetne linkelni – mondjuk – az IMDB adatlapjukat.

Lemoni - 2015. 04. 13. 16:43

Move on Mr. Darcy, Ross Poldark is here…..(na jó, azért nagyon messzire ne menjen :D)
Nálam új BBC-kedvenc lett a sorozat már az első résztől, valamit nagyon eltaláltak a készítők, konkrétan a szereplőket, a tájat, a hangulatot meg mindent. A szereplőknél egyedül az Elisabeth casting ment félre, teljesen egyetértek az egyik angol kritikussal, aki azt írta, Heida Reed arca túl modern a karakteréhez és a szájának külön öltöző kell, akkora. A többiek viszont telitalálat. Az én személyes kedvencem Ross, Demelza és Agatha néne, az öreglány szezánciós :) Gyakran problémám szokott lenni, hogy nem érzem a kémiát két összerakott szereplő között, itt nincs ilyen gond, Aidan Turner és Eleanor Tomlison között nagyon működik a dolog, Demelza/Tomlison ráadásul nagyon szimpatikus, ritkán kedvelek ennyire meg női karaktert/színésznőt. Aidan Turnerről nem áradozok, majd megkapja a magáét tőlem az eyecandy szavazáson:) Lehet, sokan unják, ahogy fel-alá lovagol a cornwalli tájban, én akármeddig el tudnám nézegetni :) A 2. évad a 3. és 4. könyvet öleli majd fel, szóval marad muníció még több évre. Külön bája még a sorozatnak, hogy az eredeti, 70-es évek beli sorozat akkor Ross Poldarkja, Robin Ellis most is szerepel, persze más szerepben.

ayren - 2015. 04. 13. 17:52

Angol, kosztümös, szép táj, remek szereplők? Jöhet! (Ha lesz hozzá felirat.)

semper - 2015. 04. 13. 21:02

Nekem nagyon bejött az egész végre ismét egy kosztümös angol guilty pleasure az életemben és jobb is mint annó az Onedin család volt:).Persze halálosan szerelmes lettem Demelzába és a mellék szereplők is szépen kidolgozottak, meg az csodálatos, hogy mindenki koszos és büdös.:) Mondjuk néha szánhatnának több időt az üzlet bemutatására és akkor jobban érthetném miről is szólnak shareholders megbeszélések és mahinációk de ez nem annyira lényeges asszem.:)
8/10.

Furaha - 2015. 04. 13. 21:46

Óóó, Cornwall, kosztümös, Aidan Turner (ha nem látom leírva a nevét, rá se jövök, hogy ő a kedvenc törpünk)… ide vele :)

mizchris - 2015. 04. 14. 08:11

Nagyon örülök, hogy rajtam kívül még ennyi kedvelője akad a sorozatnak, nem tudok objektíven reagálni a Poldarkra, olyan szinte beleszerettem az egészbe :)

Sasha86 - 2015. 04. 14. 18:48

Én meg vagyok győzve, ezt a műfajt már az Észak és Dél óta nagyon hiányoltam, lehet még a feliratra sem várok, köszi az infót a cikk írójának.

Binky - 2015. 04. 14. 19:47

Engem Elizabeth Gaskell és Jane Austen nevével megvettek. Turner már csak a ráadás. Már nézem is az első részt.

Binky - 2015. 04. 16. 19:33

Na ennyi, szintre hozva a sorozat. Ez tényleg nagyon jó, csodás háttér, kiváló zene, a színészek is mind jók. Az angolok továbbra is tudják, hogy kell ezt csinálni. Még annak örülök, hogy nem csak 6 rész, még nézhetek 2-t.

Bogyó - 2015. 04. 18. 22:16

Köszi az ajánlót, második résznél tartok, mind letöltve, imádom! :)
és végre az angolomat is gyakorolhatom, mert nincs magyar felirat)

Lemoni - 2015. 04. 21. 21:12

Reméltem, hogy a dokinak nem esete a ribi, de végül csak megszabadult ő és a sorozat is egy irritáló nőszemélytől. Jud-ért viszont kár, talán visszatalál még a gazdához. Buta Francis gyorsan elfelejtette, ki buktatta le a vagyonát elcsaló kártyást. Eliabeth meg egyszer mutathatna mást is a tátott szájú mártír arcnál. Amúgy jó és izgalmas finálé előtti rész volt, vajon meddig tart Ross durcija Demelzára?

ayren - 2015. 04. 24. 19:58

Az első két rész alapján nagyon bejött. Alig várom az újabb magyar feliratokat! Aiden Turner pedig férfiként nem igazán az esetem, de az ő Poldarkja határozottan erős egyéniség, erőteljes kisugárzással, és ezt nagyon díjazom.

Fragolka - 2015. 04. 26. 19:01

Valamelyik interjúban a Demelza-t alakító színésznő azt mondta, hogy ő eredetileg Elizabeth szerepére jelentkezett. Most nehezemre esik elképzelni őt abban a szerepben.

Lemoni - 2015. 04. 27. 22:03

Érzelmes finálé és egy szó szerinti cliff a végén, nekem már holnap jöhetne a következő évad…….

caltrask - 2015. 05. 21. 15:47

Bármi, ami Cornwallban játszódik, az csak jó lehet:) Hátha még Aiden Turner az, aki játszik benne:)

ravengirl - 2016. 02. 03. 08:40

Azt hiszem Lemoni linkelte be a Poldark trailert az eyecandy szavazásnál, és hát mennyire jól tette :))) Teljesen beleestem ebbe a sorozatba, és le is daráltam egy nap alatt, tényleg öröm volt nézni az egészet: a színészek, a táj, megy úgy minden csillagos ötös számomra, szóval valószínű, hogy szép lassan újra is nézem, mielőtt jön a 2. évad. Köszönöm az ajánlást :)

ravengirl - 2016. 02. 04. 07:56

Éééééés…. Aidan Turner 3. az eyecandy listán :))))

Lemoni - 2016. 03. 04. 20:38

@ravengirl: you’re welcome! Örülök, hogy tetszett :)

Melhrive - 2017. 03. 08. 13:00

Üdvözletem mindenkinek!
Végre látok magyar rajongókat is, így gondoltam, megosztom veletek! Ne habozzatok felkeresni a MAGYAR RAJONGÓI OLDALT facebookon, ahol folyamatosan friss híreket kaptok a sorozatról!

antares69 - 2018. 06. 01. 11:37

De jó, hogy nem nőnek születtem, most biztos halálosan szerelmes lennék Ross Poldark-ba. Ez a sorozat annyira sikeresen tud visszaröpíteni a múltba, teljes, felhőtlen kikapcsolódás, időugrás a 2018-as évből az 1790-es évekbe.

kiskiraly - 2018. 06. 02. 16:42

Azoknak, akik szeretik a Janes Austin-szerű sztorikat azoknak kötelező angol sorozat.

Jó nézettséggel megy az angoloknál, nem lepódnék meg ha meg lenne filmesítve az összes

1. évad 7/10

6-ost adtam volna, de a kaszting és a fényképezés tökéletes.
(Amúgy évad után kaszáltam, a kissé romantikus tálálás miniben elmenne, de így sorozatban kicsit sok nekem)

Amúgy WTF volt számomra hogy az 1970-es évekbeli feldolgozásban lévő Poldark is szerepel ebben az újabb verzióban is, méghozzá többször is feltűnt már :)

https://pbs.twimg.com/media/DZ34xZOXcAAoFpt.jpg:large

kiskiraly - 2018. 06. 02. 16:43

*összes könyv (mind a 12 kötet)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz