login |

Justified: vége a 6. évadnak. És a sorozatnak is.

2015. 04. 15. 20:46 - Írta: Neoprimitiv

67 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

– We dug coal together.
– That’s right.

Tessék, valahogy így kell sorozatzárót írni. Évadot is, epizódot is. Az ötödik évad csalódás volt számomra, féltem, hogy Elmore Leonard hiánya pótolhatatlan lesz. A szezonnyitó javított a képen, reményteljes volt, de a Justified korábban olyan magasra rakta a lécet, hogy azt nem volt egyszerű megugrani. Az eredmény: nem csak átvitték, de a számomra valami igazán maradandót produkáltak, még a legendás második évadnál is erősebbet.

Kezdjük azzal, hogy ha valaki még nem látta az évadzárót és – velem ellentétben – nem emlékszik a pilot apró részleteire, akkor először azt nézze meg. Az évad eddig is nagyon erősen épített arra, hogy ez a hat év egyetlen, nem is hosszú történet, de a búcsúzással egyértelműen visszatértek a kezdetekhez, bezárult a kör.

Nehéz összeszednem, amit mondani akarok, mert egyrészt még pár órával később is a hatása alatt vagyok, másrészt ez az évad olyan minőséget produkált, amiből nehéz kiemelni dolgokat. A forgatókönyvek nem csak az egyes részeken belül hoztak zseniális jeleneteket, de az egész évad felépítése is példaértékű volt.

A tovább mögött természetesen spoilerekkel folytatom.

A finálé előtt teljesen nyitott volt, hogy Raylan, Boyd és Ava közül ki fogja túlélni a befejezést. Nyilván hozott anyagból könnyebb jót csinálni és Elmore Leonard karaktereit inkább csak elszúrni lehetett volna. A számomra mégis hatalmas élmény volt egy olyan sorozat, ahol ennyire rossz embereket ennyire lehetett szeretni. Ki gondolta volna az első évadban, hogy a Winonát fenyegető Wynn Duffy túléléséért így fogunk szurkolni?

Külön piros pont, hogy végül azt hiszem, a legváratlanabb változatot valósították meg és mégsem volt erőltetett. Nem gondoltam volna, hogy Boyd-nál, akit olyan erőteljesen nyomtak a mocsokba az utolsó két évadban el tudom majd fogadni, hogy túlélje. Azt pedig végképp nem gondoltam volna, hogy egy olyan jelenetet fogok megkönnyezni, amelyikben semmilyen csúcsra járatott érzelem nincs.

Nyilván ehhez kellettek a színészek is. Az összes lábbelim tele van azzal, amikor egy-egy vérlázítóan teátrális, csöpögős epizód után tele lesz a net egy sorozat Emmy-ért sikoltozó rajongóival, de könyörgöm, Walton Goggins és a sorozat legalább egy jelölésig jusson el idén

Timothy Olyphant nominálását sem bánnám, de Raylan Givens egyszerűen kevesebb játékteret kínált, mint Boyd Crowder. Hiába a jellegzetes Stetson kalap, a Justified-ról nekem először mindig Boyd fog beugrani.

Ami persze rohadtul igazságtalan, mert a sorozat fantasztikus szereplőgárdát vonultatott fel. Az idei évad főgonosz párosa Sam Elliott és Mary Steenburgen könnyedén feledtette a Crowe-család tavalyi fiaskóját.

Köszönet az íróknak, hogy visszahoztak szinte minden emlékezetes karaktert, Lorettától Constable Bob-on át Limehouse-ig. Aztán ehhez a mixhez hozzáadták Avery kompániáját Choo-Choo-val, Boone-nal és Walker-rel, a néző meg csak kapkodta a fejét.

– You want to drink in here, you need a badge or a pair of tits.
– Art… Show ’em your tits.

Miközben pedig sokszor igen véresen és brutálisan hullottak a szereplők, a Justified megőrizte a páratlan humorát is. Nem kerestem rá a neten, de ha még nincs, akkor ideje lesz csinálni egy oldalt, amelyiken a legjobb beszólások vannak. Rákerestem, itt van egy kis gyűjtemény az elmúlt évadok gyöngyszemeiből. Hangsávval még jobb lenne, a jellegzetes kentucky-akcentus a számomra szinte önálló szereplője volt végig a sorozatnak.

Bár mint a mellékelt kép mutatja, időnként meg se kell szólalniuk…

Ahogy egyre szerializáltabbak a sorozatok úgy jön elő egyre többször egy-egy befejezés kapcsán, hogy miért hagyják abba, miért nem folytatják? Ha a nézettségeket nem is nézem, a Justified a számomra a tökéletes példája annak, miért nehéz erre jó választ adni.

Egyrészt úgy érzem, lett volna még bőven muníció ebben a trióban a folytatáshoz. Vagy talán mégsem, hiszen az ötödik évadot csak elfelejteni lehet, kitörölni nem. Ugyan akkor ezzel a tökéletesen végigvitt szezonnal egy olyan egészet tettek le az asztalra, amivel maximálisan elégedett vagyok. Úgy gondolom, hogy ha van túlvilág, akkor egy felhőn ülve Elmore Leonard is boldogan vigyorog.

Visszanéztem az eddigi Justified évadzáró kritikáimat és eddig soha nem pontoztam. Biztosan sokan lesznek, akik nem értenek majd egyet velem, de a számomra a finálé egy kivételesen jó sorozat talán legjobb évadának a méltó megkoronázása volt, szóval azt hiszem, életemben először 10/10.

ui: A mai hírcsokorban volt több interjú is a készítőkkel, ez pedig Gaines kolléga blogbejegyzése, amiben sokkal részletesebben végigveszi az elmúlt évadok szépségeit, sőt a lehetséges spin-offokat is. (De szép lenne, ha nem csak ötletelés volna!)

67 hozzászólás Ne habozz!

Play - 2015. 04. 15. 20:57

Szenzációs lett az utolsó rész. Az igazi koronát azonban az utolsó előtti mondat helyezte fel: “We dug coal together.”

fireblade - 2015. 04. 15. 21:01

Remek kritika! Minden szavával egyetértek..és igen, Boyd Crowder olyan szintű és mélységű szerep volt és Goggins olyan hihetetlenül jól alakította, hogy az valami elképesztő.
Tényleg ez volt az a sorozat ahol az ilyen egyébként kegyetlen és könyörtelen bűnözőket akár szeretni is lehetett, és drukkolni nekik, mert valahol, talán azonosulni is lehetett velük.Valahogy így születhetett anno Robin Hood legendája :)
Kedvenc sorozat búcsúzott, és igen, egyik szem sír, másik mosolyog.Remek évad remek zárással.
nálam is simán 10/10

Shyllard - 2015. 04. 15. 21:05

Nagyon tetszett, ebben az utolsó részben minden benne volt, amiért a sorozat annyira ütött, lehetett nevetni (amikor Boyd dobálta a tonnányi marshallra meg miegymásra a dinamitokat szakadtam :D), iszonyat jó Boon-Rayland párbajt kaptunk és a befejezésre sem számítottam. Meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen egyszerű lesz az egész, mégis fantasztikus volt és már így utólag nem is tudnám máshogy elképzelni a végkifejletet.
A
“-We dug coal together.
-That’s right”
végső megszólalás pedig még most órák múlva is cseng a fülemben, ezzel a két mondattal, a két színésszel és beállítással képesek voltak elmondani, hogy mégis miről szólt ez az elmúlt hat évad, ami egyszerűen fantasztikus. Sajnálom, hogy vége, hiányozni fog nagyon, mert párja az nincsen.

Sadie - 2015. 04. 15. 21:37

Szerintem erőltetett volt az utolsó évad, Ava és Raylan sztorija pedig karakteridegen.
Szerencsére Boyd hozta a formáját, a mellékszálak is, főleg Boone.

Desmond Wallace - 2015. 04. 15. 21:48

Méltó véget ért az utóbbi évek egyik legjobb sorozata.
Köszönet értek az alkotóknak!
Páratlan élmény volt.

Dark Wolf - 2015. 04. 15. 21:55

Boldog vagyok, hogy az írók is annyira imádták ezeket a karaktereket, hogy nem voltak képesek tragikus búcsút írni nekik. Rossz lesz nagyon, hogy nem láthatok többet belőlük, de így egy fokkal kevésbé szakad meg a szívem.

Újranéztem tegnap a pilotot, és 5 év hosszú idő, így a “We dug coal together” jelenet újult erővel kapott el. Erre a sorozatzáró utolsó jelenete pont ide kanyarodott vissza… Tökéletes.

payskin - 2015. 04. 15. 22:29

Aj, mennyire zseniális volt és az utolsó beszélgetés pedig hogy felteszi rá a koronát! Most néztem meg, teljesen a hatása alatt vagyok, még a “fejlövést” is meg tudom bocsátani. Most letöltöm az S01E01-et és megnézem azt is. :)

clegane - 2015. 04. 15. 23:27

– I still don’t know what she sees in you.
– It’d be weird if you did.

heheheh! szerintem ez volt a legjobb duma.

nagy kerek lezárás volt.
voltak hibái a sorinak de megérte végignézni.

polovcev - 2015. 04. 16. 00:19

Az a bánatom, hogy lassan fogynak azok a sorozatok amelyekhez érzek/éreztem némi kötődést.
Bár nem számítottam ilyen lezárásra, de mégsem voltam elégedetlen vagy csalódott.
Manapság amikor a sorozatok többsége városi fehérgallérosok életét követi, jó volt látni valami természetesebbet, talán még közelebbit is (legalábbis számomra), mint az általában elénk tárt világ.

S persze az sem mellékes, hogy a Justified miatt kaptam rá a Wild Turkey-re. :)

fireblade - 2015. 04. 16. 00:33

Csak arra vagyok kíváncsi hogy ez a két remek színész miben fog feltűnni majd?
Mert remélem lesz még pár remek sorozat, akár külön, akár együtt.

Junkieka - 2015. 04. 16. 01:23

Én is arra vártam, hogy mikor nyírják ki valamelyik főszereplőt. Erre alaposan rá is játszottak, hiszen mindegyiket “lelőtték”. Boyd különösen jól bírja a golyókat. :D
Nyári darára előjegyeztem a sorozatot az elejétől a végéig, szerintem egész más élmény lesz újranézve. :)

winnie - 2015. 04. 16. 04:56

polovcev: azt kell csinálnod, amit én. nem évi 10-nél kevesebb pilotot nézni, mint a junkie-k 2/3-a, hanem 100-nál többet:)

cabelito - 2015. 04. 16. 06:28

“Rachel Brooks: Got to ask. Why the hat?
Raylan Givens: Honestly? I tried it on one time, and it fit.”

ez meg a második részben volt szöveg :)

payskin - 2015. 04. 16. 06:58

Két megjegyzés az S01E01 újranézése után:

1. (Off) Még AVI. Fájlméret 2x akkora, képminőség feltűnően pocsék. Bámulatos, hova fejlődött a tudomány néhány év alatt. :)

2. A sorozat elején még nem beszélik ezt a durva tájszólást, mint a későbbi évadokban, nyilván még nem jöttek bele. Avanál, például, nagyon feltűnő.

De jó volt újranézni, így búcsúzóul.

Mordekai - 2015. 04. 16. 07:29

100%-osan elégedett vagyok. Gyönyörű befejezés volt. Az utolsó két mondatnál el is érzékenyültem kicsit.

A Justified megy a sorozatok Hall of Fame-jébe. Újranézés betervezve.

Mindenképpen ézzétek meg Conan O’Brien keddi talk-show interjúját, Timothy Olyphant elég vicces fiú főleg pár deci whiskey után, minden Justified-rajongónak kötelező! :)

polovcev - 2015. 04. 16. 09:07

winnie: Lehet neked van igazad, de még nekem sincs annyi időm. Még most is vannak többéves elmaradásaim, ha elkezdek aktívabban pilotokat nézni, még nyugdíjasként is junkie leszek :)

123456 - 2015. 04. 16. 09:53

@polovcev, nálam is így van, mostani sorozataim száma 10 alá redukálódott, szerintem is egyre kevesebb a “minőségi” darab

Szerintem jó volt ez az évad is és a lezárás is, bár az előző részekben úgy láttam h Boydot próbálják kicsit elszakítani a jófej karaktertől fejlövéssel meg ezzel a rideg maffia vezér húzásokkal, ehhez képest ezt a bromanceos befejezést nem értettem, de ez legyen a legnagyobb baj

azért az is furcsa vlt, h egy szikla mögé bebújt egy táska pénzzel lőtt sebbel egy pisztollyal, körbevették a rendőrök, következő jelenetbe már a város másik felén van leszerelve egy sheriffet és megöl v 3 embert, de mondom legyen ez a legnagyobb baj..

jó színészek, jó történet és csillagos ötös karakterek vltak

winnie - 2015. 04. 16. 09:54

“szerintem is egyre kevesebb a “minőségi” darab”

pont fordítva. egyre több és több. a fenti max azt jelenti, hogy egyre kevesebb minőségit próbálsz be. és ez nem kritika, félre ne érts, de az tény, általános vélemény, hogy soha nem ilyen jó dolga as sorozatnézőknek, mint mostanság. egyszerűen nagyon durva, hogy minden héten jön valami zsenialitás.

persze ebben nincs semmi meglepő, hiszen 2-3-400 új sorozat jön évente, már csak a nagy számok törvénye alapján is jóval több ezek között a nagybetűs MINŐSÉGI darab.

a gond csak az, hogy sokaknak nincs ideje arra, hogy rátaláljanak ezekre. aki meg azzal foglalkozik, hogy rátaláljon, az nem tudja nézni folyamatosan őket.

ld. a vonatkozó szavazást: http://www.sorozatjunkie.hu/2014/12/22/ki-a-junkie-k-pilotkiralya-2/

a tavalyi 240 új sorozatból az olvasók 2/3-a tizet sem próbált be, és csak 41-en láttak legalább 50 újoncot. én, a 102 pilotommal is lemaradtam vagy 25 olyanról, amiket mindenhol dicsérnek.

szóval sosem a kínálattal van “baj”, hanem azzal, hogy egyszerűen képtelenség befogadni azt.

de ez teljesen OFF,

pluhi - 2015. 04. 16. 10:11

Remek sorozat, örülök, hogy beleakadtam anno. Nem is tudom miért kezdtem el nézni, a Deadwood-ot már emiatt szedtem le. Jó megérzés volt.
Nem volt hibátlan finálé, de összességében korrekt lezárás, ahogy az évad is. (Erről a “félautomata pisztolyból kifogyok és nem tudok róla” baromságról leszokhatnának már, adjanak a kezébe forgótárast, ha ilyet akarnak játszani.)
Kicsit feleslegesnek éreztem mindenkit berángatni a sztoriba, aki valaha szerepelt. Jobban örültem volna, ha Rachel és Tim több screentime-ot kap. Hiányozni fog a sorozat humora.

LuPuS - 2015. 04. 16. 10:14

hétvégén neki is ugrom és aztán el is olvasom mit írtatok róla, de biztosan nem fogok csalódni

Neoprimitiv - 2015. 04. 16. 10:19

pluhi: az egyik interjúban Goggins elmondta, hogy kivágtak egy snittet, amiből kiderült, hogy Boyd tudta, üres pisztollyal lő Ava-ra. Kár, hogy kimaradt, mert erősebbé tette volna a kontrasztot Ava bizalmatlansága és az ő érzései között.

Ezzel együtt Ava is érthető, pont a Boyd után maradt halottakat nézve. Dewey, Carl, hogy csak azokat vegyük, akik közel álltak Boyd-hoz és kitartottak mellette – nem csoda, ha lebukott besúgóként voltak kétségei Boyd megbocsátását illetően.

123456: a bromance négy évvel a történtek után történt. Ahogy Art is mondta neki, Raylan vágya az volt, hogy Boyd rács mögé kerüljön. Akkor, ott a pajtában az is benne volt, hogy lelője, de végül is éppen ez vitt vissza a pilothoz: hogy vajon akkor is lelőtte volna Tomy Banks-et, ha az nem ránt fegyvert? Négy év múlva, egy nyugodtabb élettel már könnyebb volt a kapcsolatuk szép részére emlékezni.

clegane - 2015. 04. 16. 10:41

mondjuk nekem így is az jött le, hogy tudta hogy üres a pisztolya, de igazából nemtom mér.

123456 - 2015. 04. 16. 11:06

winnie,

azért van is írtam, hogy “minőségi”, mert a minőség alatt egy 30 rockot értek, vagy egy wiret, nem kétlem h egy flash például toppos sorozat, színek, vágás, látvány, stb. de egyszerűen megszólal a szereplő, vagy történik 3 perc után vmi olyan amitől falramászok.

alapvetően igazad van, pl én kérdeztem rá múltkor, h lesz-e leltár, mert általában ha kiteszed a leltárt végigszaladok az összes új sorozaton és kiírom azt a 3-4-et amit érdemes, aztán abból lesz 0-1-2 aminél le is ragadok, de a képregényeseket direkt bepróbáltam és egyszerűen a gotham, flash, agent stb számomra nézhetetlen, egyedül ez a daredevil vlt amire azt mondtam h na ez igen..

kisakos - 2015. 04. 16. 11:10

Jó volt, de a középső harmadát kicsit összecsapottnak éreztem. Olyan volt, mintha “van egy pár jó flash forward jelenetünk a végére, aminek be kell férni, gyorsan nyírjuk ki Markhamet meg Boone-t” hozzáállással vágták volna össze.
Komolyan, Boyd bemegy a pajtába 3 (4?) felfegyverzett ember közé és mindenkit lelő (eleve, hogyan került oda, ha körülzárták)? A Raylan-Boone pisztolypárbajnál (amit számomra szintén kicsit túl gyorsan és szimplán zavartak le) meg a létező legelcsépeltebb párbajos fordulatot húzták meg – “Jaj, a jó fiú nem mozdul, biztos meghalt, a rossz fiú meg még mozog! Ja nem is, ő hal meg, a jó fiú meg felébred!”
A végén a “we dug coal together” szentimentalitásából nekem kicsit elvett, hogy itt most Raylan éppen ordas módot átveri Boydot.
Ezektől eltekintve jó volt (és teljesen véletlenül pont a múlt héten néztem újra a pilotot, így még az RC Cola szintű utalások is ültek).

kisakos - 2015. 04. 16. 11:14

Ja, a Winona-Raylan párbeszédben a
Winona: Oh, my god. You’re the most stubborn man I have ever known.
Raylan: Beats angry.
szintén visszautalás a pilotra:
Winona: Well, you do a good job of hiding it, and I suppose most folks don’t see it, but honestly, you’re the angriest man I have ever known.

Neoprimitiv - 2015. 04. 16. 11:39

kisakos: Art mondja Raylan-nek, hogy miután Boyd elkezdte a dinamitot hajigálni, mindenkit biztonságos távolba vontak vissza és a környéket lezárták, de közben szem elől vesztették Boyd-ot. Azt, hogy milyen távol volt Loretta pajtája a hegytől, nem tudjuk.

clegane - 2015. 04. 16. 14:55

kisakos: erre a sorira mindig jellemző volt, hogy nagyszabású leszámolás helyett gyorsan lezajlik a végső konfliktus, ami szerintem direkt realisztikus, hogy egy hirtelen lövés és meghal az ember mindenféle túlspilázás nélkül, nekem legalábbis ezek a megoldások külön tetszettek mindig is a Justifiedban.

azt én se bántam volna dramaturgiailag, ha legalább egy pár hetes kórházi ápolást igénylő sérülést kap Boone-tól a párbajban, tökre nem lett volna jelentősége mert utána úgyis jött a “4 év múlva” vágás, csak egy fokkal realisztikusabb lett volna, mint így hogy megússza egy ragtapasszal.

pluhi - 2015. 04. 16. 15:28

Neoprimitiv: érdekes info, bár nem erre gondoltam. Az utolsó lövedék után a szán hátul marad, teljesen egyértelművé téve mindenki számára, hogy a tár üres. Csak forgótárassal van értelme az ilyen jelenetnek.

kisakos - 2015. 04. 16. 15:32

Neoprimitiv: Értem én, hogy próbálták megmagyarázni, de ettől még nem lett életszerűbb. Ott volt velük legalább egy helikopter és amikor Boyd elkezdett dobálni, kb. 2m-es pontossággal tudták, hogy hol van, egy nem is túl sűrű erdőben. Ezek után meglógni…

clegane: Az 1 lövés ide, 1 oda végeredmény szerintem is “realisztikusabb” volt (legalábbis két ilyen igazi pisztolyhős esetében), de az oda vezető “standoff”-ból (mondjon erre valaki jobb magyar szót…) hiányzott a feszültség.
(Hogy mondjak egy ellenpéldát: talán a 4. évad elején egy másik hidegvérű pisztolyhős egy motelszobában túszul ejtette Raylant és Winonát – na, ott a felvezetés miatt nekem is a torkomban dobogott a szívem, pedig a tényleges akció ott is csak egy másodpercig tartott. Ehhez képest a nagy leszámolás most eléggé “meh” volt…)

Neoprimitiv - 2015. 04. 16. 15:54

puhli: jogos, erre meg én nem gondoltam! :)

paranoid android - 2015. 04. 16. 17:50

Az évad eleje kicsit döcögött számomra, de a második felére már nagyon odatették magukat az írók. Az utolsó pár rész pedig csaknem hibátlan lett egy fantasztikus lezárással. Baromira fog hiányozni a Justified, de örülök, hogy ilyen jó lett a búcsú.

Nem számítottam rá, hogy a Raylan-Boyd-Ava hármasból mindenki túléli, de sikerült ezt úgy véghezvinniük, hogy működött.
Gyakorlatilag két lezárást kaptunk. A Raylan-Boon standoff, amit tradicionálisan a “You’ll never leave Harlan alive” vezetett fel, volt az első. Ez a főhősünk, Raylan karakterének elkerülhetetlen konklúziója – simán lezárhatták volna itt a sorozatot: Raylan végül találkozik valakivel, aki jobb nála, vagy hasonlóan jó, mint ő, és úgy hal meg ahogy élt. De mivel a sorozat nem csak Raylanről szólt, hanem ugyanolyan fontos volt Boyd, illetve a kettőjük kapcsolata, így továbbpergett a lezárt történet, hogy megkapjuk a zseniális “We dug coal together.” mondatot, ami tökéletesen magába foglalta a sorozatra jellemző bajtársi (még ha ellenfelekről is van szó) szentimentalitást, ami olyan szépen kiegészítette a humorát, az okos dialógusait és az egyedi erőszak-ábrázolását.
De mégis egy harmadik jelenet volt az évadzáró kulcsmomentuma, ami át is értelmezi az előző kettő jelenetet. Én úgy képzeltem az évad elején, hogy a fenti kettő lezárást egyszerre lépik meg, hogy Raylan átlépi a határt, ami elválasztja őt Boydtól, Avatól és a hasonlóktól, és hidegvérrel lelövi Boydot, így nem is kell neki meghalnia, mert már nem az a Raylan, akinek az a tragikus vég. Elég közel jutott ehhez a lezáráshoz Raylan, mikor odarúgta a pisztolyt Boydnak, de végül nem lépte át az unjustified gyilkolás határát. Örülök, hogy az írók inkább nem lépték meg a Boyd-Raylan leszámolást, hanem helyette megmutatták a pilot és lényegében az egész sorozat fő kérdésére a választ, hogy “Mit tenne Raylan, ha nem rántana fegyvert a sarokba szorított bűnöző?”.
És Raylan ezzel a döntésével mintegy végleg maga mögött hagyta apja és Harlan szellemét, és ezért távozhatott élve. És ezért volt az, szerintem direkt, hogy a Raylan-Boon shootout nem volt cool vagy feszültséggel teli, mert ezeket az elmaradt Raylan-Boyd shootout kapta meg (ha ennek van értelme). A standoff Boonnal nem lehetett volna különleges, mert ez inkább csak jelképes volt Raylan számára, így meg sem próbálták azzá tenni.

Abban viszont biztos voltam, hogy Wynn Duffy megússza. Bárki más halála benne volt a levegőben az utolsó pár rész során, de Wynn örök, ő az a fajta karakter, aki mindenhonnan kiverekszi magát, főleg ebben a mindenki-mindenkit átver világban. Még ha végül szerencse is kellett hozzá. Nagy kedvenc volt ő is.

Záró gondolatként pedig: RIP Raylan kalapja.

Neoprimitiv - 2015. 04. 16. 18:02

paranoid android:
“Raylan ezzel a döntésével mintegy végleg maga mögött hagyta apja és Harlan szellemét, és ezért távozhatott élve.”

Ez érdekes, így nem gondoltam rá, de végül is passzol a többi szereplőhöz is. Boyd mondta azt a fináléban, hogy szerinte ahhoz, hogy élve kijuss innen nem szabadott volna ide születned. Ő volt az, aki Ava halálhírére is azzal reagált, hogy úgysem tudott volna megváltozni. Pedig Raylan és Ava mindketten megpróbáltak túllépni a saját árnyékukon és sikerült is nekik. Ő volt az egyetlen, aki inkább maradt törvényen kívüli (apai örökség) és ő lett az egyetlen, aki nem is tudta elhagyni Harlan-t.

paranoid android - 2015. 04. 16. 18:46

Igen, ez a “nem lehet Harlant élve elhagyni” értékelés nem az élet nagy igazsága, hanem csak Boyd egyik önámítása, mert nem is tudott elképzelni más módot, mint a törvényen kívüli megoldást, ami végül pont hogy megakadályozta ebben a céljában.

Lajoska67 - 2015. 04. 16. 19:08

Én azért ennél valami komolyabbra számítottam a végére. Volt 2 aprócska lövöldözés, és kész? Kellett volna valami jóval nagyobb akció az összes szereplővel, mert ők teljesen elsikkadtak ebben a részben végül. Hát milyen évadzárók voltak már régebben?! Azt meg mindig nagyon szarnak tartom, amikor belopnak sorozatok meg filmek végére ilyen “x évvel később” témákat, mert az olyan hiteltelenné teszi őket, elveszi az igazi befejezés élményét. A Harry Pottert is tönkre vágta, a White Collart is, ezt is. Ok, a böris beszélgetés jó volt, de azt nem kellett volna 4 év múlvára tenni.

mogsta - 2015. 04. 16. 19:38

Nagyon jó 5 év volt, élveztem minden epizódját. Talán ez volt az egyetlen sorozat (a POI még lehet), amit az egész pályafutása alatt mindig azonnal, másnap megnéztem. Ma vettem észre, hogy még járásom is elkezd Raylanéra hasonlítani (lábbal ellentétes váll előre), ha a sorozatról gondolkodom séta közben.

Applepie moonshine, oxy and weed, ertedeti drogriport az államok közepéből. priceless.

Boots, Teeths and Tats, a Gentlemen’s Style guide to Kentucky. a musthave.

amit hozzá tudnék tenni az eddig leírtakhoz, az talán a tanácstalanság, hogy nem értem pontosan, miért így mutatták be Boyd ellentmondásosságát; számomra olyannyira le lett rombolva a karaktere azzal a “because I’m an outlaw” *durr* jelenettel – hogy a Carl-al és a többiekkel valő bajtársiasságát ne is említsem-, hogy utána nagyon nem értettem, miért nincs benne például az, hogy mekkora büntetést tölt (remélem 3szoros életfogytiglant), vagy miért kellett Raylannak megkönnyítenie hátralévő életét. Mert igenis, az lett volna az igazi büntetés, hogy tessék, van egy csodaszép fiad az életed szerelmétől, és soha az életben nem fogod a saját szemeddel látni!

A másik, hogy féltem h lumberjack raylan lesz, hát kb annyi kellett hogy megtörténjen, mint amennyi Boone golyójának ahhoz, hogy rendes pontot tegyen egy igazi pisztolyhős életére. mert azért kell a tudat, hogy nem csak én tudok békés, boldog, szép öregkort elképzelni egyes kitalált karaktereknek, hanem azok is, akiknek fizetnek ezért.

mogsta - 2015. 04. 16. 19:42

a kommentekről: azt hittem több lesz… 0_o

kisakos nagyon jól látja, minden posztjában ott van az igazság

paranoid android pedig kb ÉS szinten tolja az okosságot, csak kifent intellektussal élvezhető, de úgy kifejezetten, ty

Ulfius - 2015. 04. 17. 12:26

Sorra érnek véget a kedvenc sorozataim a 2014/15-ös idényben, de eddig messze ennek volt a legjobb a befejezése.
Az évad nem volt kimagasló szerintem, de a vége és az utolsó párbeszéd… rég láttam ennyire tökéletesen eltalált végszót. Hiányozni fog Harlan County!

clegane - 2015. 04. 17. 14:20

az mondjuk nem jósol nagy jövőt Raylan lányának, hogy az új mostohaapáról a Boschban már kiderült hogy gátlástalan sorozatgyilkos.

Neoprimitiv - 2015. 04. 17. 14:30

clegane: igen, én is néztem, hogy milyen kedvesen mosolyog a bácsi :)

Brynden Rivers - 2015. 04. 17. 16:54

Nem írok semmit mert ehhez nem igen tudok mit hozzátenni.

10/10-es a sorozat összességében, még az 5. évaddal is több jó párbeszéd van benne, mint 5 másik sorozatban.

Boyd miatt nálam megelőzte a Wire-t is.

@Mordekai: Köszi tényleg marha jó interjú

https://www.youtube.com/watch?v=4qgbZL_nT-Q

Khes - 2015. 04. 17. 22:30

Most néztem meg újra az 1*13-at, az utolsó párbeszéd:

“Boyd: You gonna shoot to stop me?
Raylan: Maybe
Bod: I’m pretty sure you’re empty.
Raylan: You gonna bet your life on that?
Boyd: No Raylan, I’m gonna bet my life on you being the only friend I have left in this world.”

És tényleg.

Nagyon fog hiányozni.

fireblade - 2015. 04. 17. 23:17

Remek volt ez, na még egyszer végignéztem, mert itt felmerült pár gondolat.
Boyd szökése, teljesen korrekt volt..igazából ha valaki dinamitot dobálgat rendőrökre, akkor azok szépen visszavonulnak, mert nem kockáztatnak, és így Boyd simán meglóghatott,valszeg a nyomában lehettek, nem mutatták, de lehet hogy nem sokkal értek a pajtához mint Raylan.
Boyd fegyvere meg, biztos megakadt a szán, de Eva hasra feküdve csúszott a pisztolyért, és Boyd akkor simán visszaengedhette a szánt, hogy Evanak úgy tűnjön töltött a fegyver. Szerintem Boyd ha van lőszere nem lőtt volna, imádta Evat, lehet később megöli, de szerette nagyon.
Remek kis sorozat volt, és hát hogy Duffy pl megmenekülhetett, és sok millióval éli öreg napjait :)
Eva meg kvázi vezekel a bűnös életéért.
A vége..az nagyon ütött, lehet másnak nem, de nekem nagyon megrezdített belső húrokat, és igen tudom hogy ez mennyire nyálasnak hat. :):)

Faruwiel - 2015. 04. 18. 01:43

Hihetetlen jó lezárás volt, hiányozni fog nagyon.

Lassan új pilotokat kell néznem, hogy újra feltöltsem a sorozat kamrát. Szeptember óta ez a 4. sorozatom aminek vége van és eddig ez az első év amikor még egyetlen kedvencet sem szereztem be, pedig évente 3-4 új sorozatot kezdek el. Egyszerűen hiába keresek nem találok olyan hangulatút amire szükségem van, mindenben találok egy hibát, még a pilot megnézése előtt.

Mitől lehet ez?

Quent1n - 2015. 04. 18. 02:06

Nagy kedvenc lett a sorozat pedig csak véletlenül akadtam rá a TV-ben. Ennek tényleg “szaga volt” és rohadtul fog hiányozni. Zseniális karakterek, zseniális szövegek, zseniális atmoszféra. Technikailag nem tökéletes főleg a béna robbanás effektek lógnak ki nálam, de azért megállja a helyét. :) Az utolsó évad az utolsó résszel feltette a koronát erre a sorozatra. Számomra hibátlan volt a Boon – Raylan párbaj is ami már érett ugye. Boon karakterével kapcsolatban én úgy éreztem, hogy őt azért hozták be, hogy legyen egy igazi párbaj a sorozat végére két egyenlő tudású fél közt. Szerintem akkor már tudták, hogy a Boyd – Raylan párbaj túl sablonos és túl kiszámítható is lenne, ezért hoztak valakit akiről igyekeztek elhitetni, hogy lenyomhatja Raylant. És lám-lám ha nem ragaszkodik a “fejre kell célozni mert hátha kevlárt visel” dologhoz akkor bizony simán két hulla maradt volna a végén. Boydról én egy percig se hittem el, hogy egy klasszik pisztolypárbajban bármi esélye lett volna. Szóval én örültem, hogy bedobták Boon-t.

Ami nekem nem annyira jött be az az, hogy Boyd fejbelövi azt a faszit, hogy Markham számomra kicsit a semmiből jött és, hogy Wynn így tűnt el a képből és nem kapott szöveget az utolsó részre. Illetve fura volt, hogy lelövették a szerencsétlen Bob gyereket de semmi kórház snitt vagy valami, hogy rendbe van azért. Az is furcsaság volt, hogy Boyd mindig előrángatott embereket a semmiből és mindig tudta őket fizetni, sose éreztem azt, hogy igazán nagy gondba lenne. És ami számomra a legnagyobb hiányosság volt, hogy Tim és Rachel sose kaptak elég játékidőt szinte mindig azt éreztem rajtuk, hogy “szorítja őket” a kevés szerepük.

Ettől még lazán 10/10-es a sorozat nálam. Üde színfolt a sok zárt helyszínen játszódó komor nyomozós és társai sorozat közt.

VanillaSky - 2015. 04. 18. 16:09

Áhh így nem lehet:)

Egész héten be voltam havazva, most délután volt csak időm befejezni. Maga a rész nagyjából szépen lezárt mindent, de éreztem, hogy Raylan történetében nem a lánya vagy a volt felesége a megoldás.

Az utolsó 3 perc volt frenetikus, ahogy könnyes szemmel egymásra néztek, erről szólt ez a sorozat és szó mi szó nekem is csillogott a szemem.

Hiányozni fog.

(amit kicsit hiányolok az a Loretta-Raylan lezárás, ott azért többre számítottam)

kulup - 2015. 04. 18. 19:34

Most akkor mi lett a pénzzel ? Duffy elvitte ?

fireblade - 2015. 04. 18. 19:48

@kulup:
Eva mondta, a maradék 9milla pénzért Ő csempészte ki, és Raylan is mondta a végén, hogy valahol Fijin nyaralgat :)

Proctor - 2015. 04. 18. 20:03

Most mi lesz velem?????????

kulup - 2015. 04. 18. 20:07

A Fiji az megvan, persze, de a pénz nekem nem volt egyértelmű. Meg kell néznem még egyszer :-)

kulup - 2015. 04. 18. 20:18

Ebből szerintem nem egyértelmű, hogy Duffy volt. Persze elég valószínű.

Raylan:
We went down the list,
trying to figure out who helped you.
thought for a while it was Ellen May,
but her witsec marshal could
account for her that day.
We looked at Limehouse, but found
he’d left Nobles the day before.
My best guess has
always been Wynn Duffy.
He gets you out of Harlan
in exchange for the
location of the money.
And if there’s anyone who
could get you by a roadblock,
it’s Wynn Duffy.

Ava :
If I give you a name,
I’m betrayin’ a trust.

Raylan:
If it is Duffy, don’t worry.
He’s vanished from
the face of the Earth.
Rumors of him surfing in Fiji,
but that’s it.

Neoprimitiv - 2015. 04. 18. 20:35

kulup: elég egyértelmű pedig. Ava nem juthatott vissza a pénzhez, Duffy-t viszont senki sem kereste, ő a zaj elültével nyugodtan visszatérhetett.

kulup - 2015. 04. 18. 20:38

Na jó, Ava nem mondja ugyan ki, de tényleg egyértelmű. Legalább megtarthatott volna valamennyit.

Neoprimitiv - 2015. 04. 18. 20:46

kulup: megtartott, azzal kapták el Avery emberei. A pajtából pedig már egyenesen Raylan kocsijába került, nem volt miből megtartania.

kulup - 2015. 04. 18. 20:50

Tehát akkor már előre lebeszélte Duffyval. És az volt az a jelenet ott a padon, amikor háromszoros árat kért az a nő a kocsiért és a tubusból előhúzott ékszerrel fizetett neki. Mondta is, hogy három nagyobb sporttáskának be kell férnie.
Köszönöm, így már tiszta.

deku82 - 2015. 04. 19. 00:00

Nagy élmény volt az egész. WG-t pedig remélem megtalálja vmi jó szerep.

Tommy Drama - 2015. 04. 19. 00:26

Meglepett ez a zárás, de nagyon tetszett. Azt hittem a 3 fő karakter közül legalább 1 elhalálozik, de nagyon örülök neki, hogy mind a hárman életben maradtak, talán tényleg túlságosan megkedvelték őket az írók..:)

Boyd vs Raylan standoff-ra számított mindenki, de annak tényleg nem lett volna sok értelme. Boyd azért nem arról volt híres, hogy milyen nagy lövő. A finálé után én is megnéztem a pilotot, és tényleg nagyon sok utalás volt arra ami nekem le se esett mikor néztem a finálét, közben már azt is újranéztem..:)

Az utolsó jelenetet majdnem megkönnyeztem, hihetetlen jó volt..

És persze a legnagyobb nyertese a sorozatnak Wynn “a Túlélő” Duffy.:D Nagyon megnéznék az életéről egy spinoffot. Legjobb karakter volt a sorozatban Boyd mellett.

Iszonyat fog ez a sorozat hiányozni. Igazi unikum volt, mert ehhez hasonló sorozat nincs az tuti. A hangulat, a helyszín, a párbeszédek, a humor, a karakterek mind 10/10

Amúgy ha jól vettem ki a Yost interjúból, akkor ott ő azt mondta, hogy ők benne lennének egy spinoffban..

Ha Walton Goggins vagy Timothy Olyphant hiányotok van (nyilván lesz:D) akkor nézzétek a Shield-et, vagy a Deadwood-ot, ha esetleg még nem láttátok volna valamelyiket, én épp az utóbbit daraálom.

kulup - 2015. 04. 19. 16:36

Elolvastam az interjút Graham Yosttal, a showrunnerrel. Szerinte is két verziója van a Duffy-történetnek.

Q:Wynn Duffy, somehow, managed to survive everything. We didn’t get much of him in the finale, but where do you see him?

A:I think he got $9 million and he’s surfing in Fiji. The alternate version is that he was unable to get the money, and he’s still up in the hills — just off somewhere else, making his Wynn Duffy life in whatever bizarre capacity.

egy igazi szakember - 2015. 04. 19. 17:09

Nem kérdés, az egyik legzseniálisabb sorozat.

Eddig is visszanéztem minden évben, ezután is meg fogom tenni. A párbeszédei és a karakterei annyira egyediek és jól eltaláltak, hogy minden alkalommal képesek lenyűgözni az embert, megunhatatlanok.

– Boyd Crowder
– Raylan Givens
– Dewey Crowe
– Dickie Bennett
– Arlo Givens
– Wynn Duffy
– Art Mullen
– Mags Bennett
– Loretta
– Ava Crowder
– Helen Givens
– Tim Gutterson
– Bo Crowder
– Robert Quarles
– Avery Markham
– Katerine Hale
– Rachel Brooks
– Boon
– Nicky Augustine
– Ty Walker
– Choo-Choo
– Limehouse
– Drew Thomson
– Fandi lelkész
– Judge Mike Reardon
– Coover Bennett

Aki ismeri ezeket a karaktereket, sosem felejti el azt az élményt, amit adtak.

Pótolni nem lehet, de visszanézni igen, szerencsére.

jonny - 2015. 04. 25. 12:56

megkönnyeztem, kétszer is

Benjy - 2015. 04. 26. 20:38

A Monk fináléja óta nem volt még egy olyan zárás ami ennyire megérintett volna. Boon/Markham szál kicsit össze lett csapva, meg a “kamuhalált” is kihagyhatták volna, de minden más tökéletes volt, és ahogy a zárójelenettel mindezt megkoronázták… briliáns. Ilyenkor szoktam/szoktuk írni, hogy mikor találok még egy ilyen sorozatot, de itt és most erről szó sincs. A Justified egy teljesen egyed élmény volt, hibátlanul dolgoztak az alapanyagokkal, az elkészült alkotás pedig páratlanra sikeredett. Ötödik évad ide, ötödik évad oda, a Justified egy megismételhetetlen élmény marad számomra, és ezzel az évaddal méltón intettek búcsút nekünk, nézőknek.

sziki - 2015. 04. 26. 22:49

Minden gyilkolászás ellenére sem szállt el úgy, mint a SoA, arról nem is beszélve, hogy ugye kik maradtak életben végül. Szóval na, tényleg méltó kis sorozat lett. Örülök, hogy részese lehettem. Bár epizódot még biztosan előhalászok majd újranézésre.

dinnyemano - 2015. 04. 30. 20:24

én csak ezután a kritika után kezdtem el,
nulláról és két hét alatt ledaráltam…

Nekem az első évad után már Raylan
totál elhomályosult Boyd zseniális
karaktere mellett.

és 5×3-ban a lett nő
a bárban mikor levetkőztette,
huhh…
azt visszanéztem egy jó párszor
csak úgy sistergett! :P

Na szóval végülis a srácok
tényleg legjobb barátok voltak,
csak olyan sajátos módon…
Sose tudta volna Raylan megölni.

Brynden Rivers - 2015. 05. 05. 15:56

Újranézés közben vagyok és jelentem még mindig piszok jó :)

Antunes Coimbra - 2015. 05. 14. 06:56

Most tudtam időt szakítani rá,és ledaráltam a teljes évadot egy délután/este.Rettenetesen sajnálom,hogy vége.Nálam ez 10/10,és nem csak az évad,hanem mind a 6 szezon.Remek sorozat volt,zseniális karakterekkel.Wynn Duffy és Boyd Crowder,te jó ég!
Előrelátó voltam,és ott pihen FHD-ban mind a 79 rész a külső merevlemezen.Néhány év múlva előveszem,és végignézem újra.

Elar - 2015. 05. 16. 14:53

Ma bepótoltam a 6. évadot. Szomorúsággal tölt el, hogy vége, de azt hiszem ideje volt.
Egy ennyire 10/10-es sorozatnak tudnia kell abbahagyni és azt hiszem túl voltak a zeniten.
A S06 már picit izzadságszagú volt.
Azt le kell szögezni, hogy zseniális volt globálisan nézve. Remek hangulat és zene, jó párbeszédek, annyi akció amennyi kell, annyi szex amennyi kell stb.
Nálam elfoglalta a helyét a NO1 Battlestar Galactica mellett.
Annyiban emlékeztett rá, hogy ott is kinyirtak majdnem minden mellékszereplőt :)

Azt én sem értetem, hogy BOB sorsát miért nem zárták le illetve Dufy is kaphatott volna egy kis szöveget a végére.
Illetve nem volt a helyén nekem Winona új élete. akkor már maradtak volna az eredeti verziónál, hogy együtt maradnak. Igaz az túl nyál lett volna már :)
Mondjuk az tny, hogy ebben a szezonban látványosan nem találták a helyét neki. Mármint Winonának.

Jajj de nem akarok savazni, mert összességében ahogy írtam: Ez egy fantasztikus sorozat volt és hiányozni fog

Sinnerman - 2015. 05. 24. 01:17

Kár, hogy véget ért ez a különleges sorozat, nagyon fog hiányozni!
Art azt mondta Raylannek, hogy Bob kórházban van, fel fog épülni.
A párbajra Boonnal azért volt szükség, hogy megszűnjön Raylan “sebezhetetlensége”, könnyebben változtasson a preferenciáin. Annyira kemény fickó, hogy még a kokit is éles lövedékkel kapja :). Ahogy fentebb írta valaki, a történetvezetés szempontjából talán árnyaltabb lett volna egy súlyosabb sérülés.
A főbb szereplők közül Winona karakterét éreztem néha sablonosnak, mintha folyamatosan lebegtették volna a jelenlétét a sorozatban.
Kövezzetek meg, de szerintem az 5. évad – bár a hatból a leggyengébb volt – nem volt annyira szörnyű, mint amennyire itt bántjátok.
Tény, hogy az évad helyenként groteszk volt. Vegyük Chaplin álmodozó, csavargó karakterét, akivel véletlenül mindig nagy dolgok történnek, és nézzük meg milyen lenne piti vidéki bűnözőként? Legyen a neve Dewey Crowe. Mit tesz Dewey, ha egy rakás pénzt ítél neki a bíróság? Kuplerájt vásárol. Mi történik, ha Deweynak meg kell ölnie az őt rendszeresen meglopó alkalmazottját? Dewey az erdőben ki akarja nyírni Messert, persze nem jön össze, a súlyosan sérült fickó meglép. Ő pisztollyal a kezében elkeseredetten kószál az erdőben, mint egy eltévedt kisgyerek, és hívogatja “haver ne csináld már ezt velem” stílusban. Mit tesz Dewey, amikor minden veszni látszik? Nagy tettekre határozza el magát, hogy fordítson egyet a sors kerekén! Egy huszárvágással beismerő vallomással spékelt fegyveres rablással rondít bele a Daryl Crowe-nak rendezett lehallgatós csapdába.
Vagy Danny Crowe a kegyetlen pszichopata, egy igazi veszett állat. Két rögeszméje van: a harcikutyája iránt érzett “szerelme”, és a 21 foot rule. Danny halála Raylan legfeketébb, legviccesebb párbaja a hat évad során. Egy rambókéssel nekiront egy fegyveres rendőrbírónak, hogy bizonyítsa: az igazi férfinak 21 lábon belül nem kell lőfegyver. De megbotlik a szeretett kutyája számára ásott sírban, a kést az nyakán át a fejébe szúrja, majd hörögve távozik az élők sorából.
Tanulság: ne futkározz szúró-vágó eszközökkel. És ha megtanultad, a 21 foot rule-t a későbbiekben már egyáltalán nem kell ismerned. :)
Ezeken a jeleneteken a mai napig felröhögök amikor eszembe jutnak, hiába nem volt olyan jó évjárat!
Ha kedvenc évadot kellene választani, nehezen tudnék a második és a harmadik közül választani, de az utolsó is nagyon jó volt.
Emlékezetes jelenet, …hú nagyon sok: Boyd prédikációi; Raylan hűvös monológjai a bekövetkező összecsapás várható kimeneteléről; frenetikus üldözés és elfogás a reptéren, a fájós lábú Art és az oxigénhiányos Frank Reasoner között (s02e06); Tim epés megjegyzései a fura helyi szokásokról, emberekről, nevekről; a már soha semmin sem csodálkozó, elpusztíthatatlan, halálmadár Wynn Duffy (Hányszor hal meg a mellette-alatta álló-ülő? Hányszor spriccel, fröccsen, folyik másvalaki vére, agya, stb. az arcára az egész sorozat alatt?); stb…

Hú de fog minden hiányozni… De inkább legyen ez a kevesebb több!

sfefe - 2015. 07. 04. 01:03

Kar, hogy vege…..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz