login |

The Red Road: kezdett a 2. évad – írta DarylD

2015. 04. 15. 15:08 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Visszatért a SundanceTV tavaly indult Jason Momoa és Martin Henderson főszereplésével készült lassú folyású, borongós, indiános drámája. Már két epizódot is láthattunk a második évadból, ezeket elemezném spoileresen a kritikában. Azonban mielőtt rátérnék az aktualitásra, kicsit szeretnék általánosságban beszélni a sorozatról.

Aki nem ismeri az alaptörténetet, annak ajánlom a pilotkritikát vagy a spoilermentes évadkritikát. De röviden: adott egy amerikai kisváros, két egymással szögesen szembenálló etnikummal. A “sápadtarcúak” és az indiánok között állandóak a konfliktusok, utóbbiak körében nagy a szegénység, és a rend őrei hajlamosak rögtön őket vádolni a különböző bűntettekkel, gyakran nem alaptalanul.

A történet személyesebb szála Haroldhoz és Philiphez kötődik. Két, egymástól nem csak bőrszín alapján elütő személyről van szó. Két teljesen más életstílust képviselnek, mégis a sors újra meg újra összehozza őket. Az első évadban még ritkábban keresztezték egymás útját, idén viszont eddig több volt közöttük az interakció. És ez mindenképp jó dolog, mert ketten együtt mindig érdekes jeleneteket szülnek, úgy is, hogy a Philipet alakító Jason Momoa jobb színész.

A The Red Road szeret plakátjaival is arra utalni, hogy a két férfi kapcsolatára van kihegyezve. Ennek ellenére fontos szerepe van komplikált családjaiknak is. Ez több szempontból is jó.

Harold mentálisan beteg felesége, Jean az egyik legérdekesebb karakter az egész történetben, arról nem is beszélve, hogy Julianne Nicholson alakítása több, mint rendben van. Ugyanakkor hátulütői is vannak a dolognak, az első évadban sok időt vitt el az indián fiú-fehér lány Rómeó és Júlia-szerű szerelmi huzavonája, ami nagyon nem hiányzott a történetbe. Ugyanakkor úgy tűnik, ebből visszavesznek majd kicsit idén.

A The Red Roadnak nincsenek nagy hibái, de nem is tűnik ki semmivel. Nem mutatja be túlzottan érdekesen az indián kultúrát, nem elég erős a krimi szál, és nem képes olyan drámát alkotni, mint például nagytestvére, a Rectify. Egy kifejezetten korrekt sorozat, mindig hoz egy megbízható ‘jó’ szintet, mégis nehéz kötődni hozzá, néha üresnek érzem.

Nem is szaporítom tovább a szót, spoileresen emlékezek meg a kábé 7/10-es első két részről. A tovább mögött.

A tavaly belebegtetett cliffhangert gyorsan feloldották, majd ugrottunk is egy évet az időben. Harold előléptetést kapott, Jean látszólag rendben van orvosságainak hála, és Rachel is alábbhagyott a lázadással. Ekkor tér vissza a városba a frissen szabadult Philip, és nem teljesen neki köszönhetően, de meg is szakad az idill.

Akkor üt be teljesen a krach, mikor valaki meggyilkolja a törzsfőnököt, Macet. Mindenki Philipre gyanakodik, mivel Mac korábban kitaszította a törzsből. Hősünk ezúttal ártatlannak tűnik, de ez nem menti meg attól, hogy pár indián szurokfürdőben részesítse.

Ezalatt Haroldnak a kapitányi rangért kellene hajtania. Jól mutatja, hogy milyen fejlődésen ment át, hogy ezért sem hajlandó elhurcolni nagybátyja temetéséről Juniort, és később is kiáll a fiú mellett. Harold egyre jobban kezd közelíteni az indiánok felé, pedig Philip már nem zsarolja semmivel. Úgy tűnik, kezdi jobban megérteni helyzetüket, számomra kicsit emberibbé vált a karaktere, pedig nem kedveltem túlzottan sohasem.

Jean közben új módszer után kutat betegsége kezelésére. Egy indián nő tanácsára felhagy a hangok elleni küzdelemmel, és “beengedi” őket. Ezek után valóban felszabadultabb lesz. Olyannyira, hogy (ha még közvetve is, de) segít a felesége elvesztése miatt kétségbeesett kapitánynak megölni magát. Kíváncsi vagyok, hova akarják tovább vinni karakterét erről a pontról.

Nagyjából ennyit láthattunk eddig az évadban, de lesz itt még akció bőven. Mac halálában valószínűleg a maffia is érintett volt, így számíthatunk idén az ő érkezésükre is. És persze a kapitány halála után nyitva áll a kérdés, hogy vajon Haroldnak sikerül megszerezni a címet, vagy valamilyen más sorsot tartogatnak neki az írók?

3 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 04. 15. 15:27

A Bloodline-dara miatt megcsúsztam a Red Road nézésével, de a héten bepótolom, egyben lenyomom az évad első 3 részét. A fentiek alapján úgy tűnik, jó irányba megy tovább a történet, a Harold-Philip szál az, ami főleg érdekel, Jean nyavalyái sajnos nem tudtak annyira lekötni az első évadban, ahogy a tini vergődések sem. Érdekes lesz a Banshee indiánosdi után itt is megtapasztalni – máshogyan – az ellentéteket.

Road Lee - 2015. 04. 15. 17:07

Az első évad nekem határozottan bejött – szóval, tökre örülök, hogy itt a következő. :sör:

Csak a kritika spoilermentes részét olvastam, és az abban foglaltakkal (természetesen az első évadra vonatkozóan) határozottan egyet tudok érteni. :thumbsup:

Momoát én korábban nem csíptem, de itt bebizonyította számomra, hogy remek színész, és laza fickó. :sör:
(Érdemes egy-két forgatási/vörös szőnyeges képet megnézni, amiken hülyéskedik. :-) )

Remélem, a második évad csak jobb lesz, mint az első…

Lemoni - 2015. 05. 02. 23:47

A 2×05-ben Philip-nek volt néhány olyan beszólása, hogy hangosan felnevettem (elkapott indián nagyszekrénynek a kocsiponyva alatt :D) Határozottan jó a 2. évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz