login |

Kényelem mindenek felett?

2015. 04. 16. 16:53 - Írta: winnie

26 hozzászólás | kategória: a hét kérdése, elmélkedés

A legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy olykor vannak reklámok a blogunkon. Sőt, ha szerencsénk van, akkor olyanok hirdetnek, akiknek sorozatos portékájuk is van – mi ezeknek örülünk a legjobban. Vannak csatornák, amik nem klasszikus hirdetési formát választanak, hanem mondjuk nyereményjátékokkal promózzák magukat – ezekből nekünk nincs hasznunk, de cserébe nektek tudunk juttatni valamit.

Úgyhogy amikor a Vodafone megkeresett minket, hogy próbáljam ki a Red Mozi szolgáltatásukat és, ha tetszik, akkor írjak róla (ha nem, akkor nem kell:), rögtön az volt az első kérdésem, hogy lehetne-e valami nyereményjátékot szervezni köré. Mivel telefon-előfizetést nem hiszem, hogy érdemes lenne bárkire is rátukmálni, így kiegyeztünk az általunk használatra kapott Google Chromecast-ben.

Szóval készüljetek, nemsokára sorsolunk, aki pedig arra kíváncsi, hogy mi is a Vodafone-féle Red Mozi, az itt tájékozódhat, de mondjuk minket inkább a sorozatkínálat izgat – indításnak nem rossz. Főleg, hogy 05.31-ig ingyenes kipróbálós időszak van.

De most nem ez a lényeg, hanem a Red Mozi kapcsán is az jutott eszembe, ami már napja az HBO Now esetében is írtam pár napja az egyik poszthoz a streamekkel kapcsolatban – így ráadásul elfogultsággal sem lehet vádolni. (Amúgy sem lehetne, mert friss még a dolog, most tervezem kipróbálni a szolgáltatást.)

nagyon elkényelmesített, marha jó, hogy egy klikkre bármit tudok nézni tableten.

És…, nem tudom, ti hogy vagytok vele, komolyan érdekelne, hogy ez másoknál is tényező lehet? Nyilván a sorozataim zömét letöltve nézem, a warez az úr, de manapság eljutottam oda, hogy ha meg akarok nézni valamit, ami nincs a gépemen, akkor 1.) le kell szednem, ami időveszteség (az 1-2 perc is az), 2.) olyan gépnél kell lennem, amin ez megy, az pedig olykor macera.

Nem tudom, hogy a koromból adódik-e, vagy abból, hogy nem ritkán gyerekekre felügyelek itthon (hol egyre, hol kettőre, hol háromra – hál’ istennek nőnek és egyre inkább elvannak magukban, olykor nyűg is nekik, ha nem egymással, hanem velem kell játszaniuk), de egyszerűen a kényelem már elég régóta numero uno szempont az életemben. Ha veszek valamit, akkor a neten veszem és házhoz hozatom, ha enni akarok, házhoz hozatom, és bár a warez is házhoz jön, de a stream…

Szóval legutóbb azt hiszem a Girls 3. évadot daráltam úgy, hogy hol fotelben előkapva, hol lefekvés előtt (vagy felkelés után) néztem a részeket, mert ott voltak tőlem egy kattintásra – hétvégén nem szívesen gépezek, ezért nem nagyon van anyag a blogon szombaton. (Jut eszembe, a “legnagyobb” élmény az volt, hogy egy szombat reggel a Girls egyik részével akartam kezdeni a napot, amíg nem ébred fel a család, erre az “új” menüpontból bekukucskált a Banshee alig pár órája leadott epizódja. Mondanom sem kell, hogy mi volt a következő lépésem. Girls kuka, Banshee be.)

Persze nyilván a warez és a stream nem feltétlenül egymás helyett van, hanem egymás mellett. De ha valami nem konkrétat, pusztán nézőset akarok nézni (amiből durva sok van), ha valamiből felzárkóznék és nem másoltam át előrelátóan a fenti gépemről a laptopomra, akkor adja magát, hogy bárhol előkapjam a tabletemet és azon nézzek valamit. Mondom. Mert kényelmes. Már akinek van valami kézikészüléke kéznél. Ha meg nincs, akkor ott a Chromecast, ahogy olvasom.

(A technikai dolgokhoz nem értek, bár gondolom a stream is jó, meg HD-minőségű, de nekem egyébként is ez lenne az egyik utolsó szempont, hiszen az mpg VCD-ripek időszakának gyermeke vagyok, és anno tömegközlekedve is folyton daráltam a kis marok MP4-lejátszómon. Hogy egy másodperc se menjen kárba. Mert tényleg a holtidő a halálom.)

26 hozzászólás Ne habozz!

Delilah - 2015. 04. 16. 17:40

Én Bécsben tanulok, így világi kényelembeN mindenféle trükközés nélkül tudtam Amazont és Netflixet nézni, és most, h lejárt a próbahónap kifejezetten hiányzik. Nálam a minőséggel sem volt probléma, de ez az internettől is függ. Ez a fajta sorozat nézés, engem is meglepett,de hihetetlenül jó volt:)) ha pedig épp nem volt kedvem semmihez, mindig találtam vmi jó filmet az újak közül, v ami ajánlott:)

Vazul - 2015. 04. 16. 17:49

Pár hónapja megszabadultam a számítógépemtől, mivel mindent el tudtam végezni a tabletemen. Mindent, kivéve a sorozatok nézését, amik felpakolásához továbbra is kellett egy gép. Nagyon jól jönne itthon is egy normális stream-szolgáltató, ahol eredeti nyelven, naprakészen tudom nézni a sorozatokat.

Fragohol1C - 2015. 04. 16. 18:06

Nekem van már chromecast-em, igazán hasznos kis dolog megérte az árát :-)

m76 - 2015. 04. 16. 18:13

Én is néztem anno vcd ripet, mert nem volt jobb. És ez a kulcsa a dolognak, 15 éve azért nem volt igénytelenség vcd ripet nézni mert az volt tetszik nem tetszik. Ma viszont amikor már a net sebessége legtöbb helyen olyan amilyen, szerintem puszta igénytelenség fos minőségben nézni bármit is. Én mára már ha elérhető akkor 1080p alá nem adom.

De persze nem ez a fő téma. A stream szolgáltatással az a baj, hogy ahol kéne ott általában nincs gyors net, ha meg van gyors net akkor elérem nem stream-ből is a megszokott módon a tartalmakat.

Stream-el a fő bajom, hogy kötött lejátszó van, kevés funkcióval, és gagyi kezeléssel. Nehézkes a beletekerés, nem tudok képet lopni belőle ha éppen látok valamit amit arra érdemesre tartok, stb.

Na meg a legtöbb stream szolgáltatáson csak bérled a tartalmat, én meg megtanultam, hogy csak az az enyém ami fizikailag nálam van eltárolva minden más az olyan mint a kutya vacsorája.

De ugyanez a helyzet a tv előfizetésemmel is. Én ahhoz a feltételhez kötöttem az előfizetést, hogy lehessen felvenni belőle, és a felvett anyag átvihető legyen más eszközre. Ha erre nincs lehetőség nem fizetek elő.

Hulp - 2015. 04. 16. 18:30

Próbálok mindent a lehető legjobb minőségben nézni, és ami arra érdemes tárolni is. A Dexter 8 évadának közel 1TB-ja azért kicsit durva volt. Mindent szép nagy tv-n házimozis hangrendszeren szeretek nézni (bár általában szinkronosan nézek mindent, szóval a hang sajna eléggé csapnivaló legtöbbször). Nem is értem, hogy képes valaki tableten, pláne telefonon bármi audiovizuális tartalmat nézni. Már a 27″-es monitor is kicsinek érződik a tv mellett. Házimozi számítógépről megy, szóval warez a nyerő, szerintem a stream sokkal korlátozottabban használható és a minősége is láthatóan rosszabb. Totalcar-t szoktam így nézni egyedül. Talán még egy-két sitcom mehetne így, aminél annyira nem fontos a látvány, de azt is max. monitoron, az alá tuti nem mennék méretben.
Kicsit paráznék is, hogy pont akkor hal be a net, amikor mondjuk egy évad utolsó legizgalmasabb részét nézném. Jó, persze áramszünet is lehet, de akkor is.

energy - 2015. 04. 16. 18:43

Lehet nehéz elhinni, de vagy megvan dvd-n, vagy nem érdekel. Amúgy sem vagyok vodafone előfizető:)

winnie - 2015. 04. 16. 18:52

na, igen, nekem is sok minden megvan dvd-n (mármint eredetin), de egyrészt nem minden, ami aktuális, másrészt a dvd még macerább, mert olykor én sem tudom, hogy min tudom lejátszani. tehát (sajnos/szerencsére) a stream veri nálam.

JKJ - 2015. 04. 16. 18:53

Itthon 3 gyermek mellett teljesen egyetértek winnie-vel. Kényelem a legfontosabb szempont. Én elsősorban gépen nézek sorozatokat, de ha a helyzet úgy hozza, a tablet is megteszi. Szerencsére ez a jövőben már csak jobb lesz. Várom!

Kissur - 2015. 04. 16. 18:59

Két sorozat: Kártyavár és Breaking Bad. Már ezért megérné megnyerni.
(Remélem Lengabor nyeri és akkor tesz fel szinkronmintát. :D)

ahodgsr - 2015. 04. 16. 19:18

A két felsorolt alternatíva kombinációja pedig a popcorn time (és hasonló alapokra épülő megoldások, pl. xbmc/kodi esetén a pulsar add-on). Pro: streamel, tehát nem kell megvárni, amíg végez a teljes anyag letöltésével, kényelmes. Kontra: torrent alapon megy (legalitás, tempó a régebbi/kevésbé populáris dolgok esetén)

Gwen - 2015. 04. 16. 19:38

Hű, ezek engem nem hoznak lázba. Én gépen netezek, gépen sorozatozok. Vannak vásárolt dvd-im, de általában leszedem, ami érdekel, és nézegethetem. Tableten, telefonon, stb nem tudnék filmezni, nekem az kicsi. :-)

Gwen - 2015. 04. 16. 19:39

Ja, az kimaradt, hogy tévém nincs, de nem hiányzik.

Poghy - 2015. 04. 16. 20:02

Egyrészt normál monitor-méretnél kisebb eszközön nem tudok sorozatot nézni, másrészt még a hazai viszonyokhoz képest is béna netem van, tehát a letöltés stabilabb, mint a stream. Harmadrészt a mai napig nem értem, hogy miért fizetne bárki is netflix-szerű szolgáltatásért (és itt zárójelben megjegyezném, hogy az megint más, amikor valaki a netflix igényes sorozatait akarja támogatni az előfizetésével, de hogy azért fizessek, hogy publikus, országos csatornás sorozatokat ilyesmin keresztül nézzek, na az szerintem pénzkidobás).

fireblade - 2015. 04. 16. 20:13

Nekem is a mérettel van gondom…:) Egyszerűen megszoktam hogy 50″ a látvány..:) kis izé kézbe való kütyük, tabletek netezni, szükség esetén esetleg, de filmet nézni?? pláne kedvenc sorozatot? semmiképp.
Ráadásul, itthon minek? menet közben meg nem rontanám az élményt, csak hogy 10-50p korábban nézhessem, zötykölődve :)

ThomassLord - 2015. 04. 16. 20:20

Én nagyon örülnék egy életképes stream szolgáltatásnak, nagyon elegem van már a warezolásból, nem részletezem, a cikkben kb. minden benne van. Ami fontos egy ilyen szolgáltatásnál nekem:

– Maximum Netflix/Amazon Prime körüli havidíj
– fullHD elérhetőség
– eredeti nyelv és magyar felirat választásának lehetősége
– hatalmas választék
– USA premier után maximum 1-2 nappal elérhető epizódok felirattal
– nem árt ha minél több platformon van hozzá dedikált app (TV, android, windows phone)

Ha ez mind megvan egy szolgáltatásban idehaza, ide vele. Az eddigi magyar próbálkozások általában rögtön az elsőnél, az árnál életképtelenek. Ez a Red se tűnik rossznak, de ha már annyi pénzt legombolnak a redesekről, lehetne olcsóbb. Azért meg külön korbácsolás járna, hogy csak redeseknek elérhető, kár, hogy nem lehet külön is előfizetni.

b - 2015. 04. 16. 20:22

egyértelműen 1080p (ha elérhető), laptopról nagy tv-n, jó hangfalakkal.

én is a csodálkozók közé tartozom, akik nem értik h lehet ilyen tartalmakat tabletről meg mobilról nézni …

tesóméknál mondjuk van 2 kisgyerek, náluk menő a tablet meg mobil. lehet ez gyerek kérdése? :D

így látatlanban azt mondanám, h gyerek mellett is a minőségi média kiszolgálást választanám

everest456 - 2015. 04. 16. 20:57

Ez durván a mobilitás ellen van, eléggé földművesvakítás érzésem van:

“A filmélmény minőségének biztosításáért készüléked 1 óra alatt kb. 1GB adatforgalmat használ.”

A legnagyobb csomag, A Red Extra Eu havi 15000Ft-ért tartalmaz 4gb! adatforgalmat (viszont ez megosztható 2 sim között ami talán a csomag egyetlen előnye)

(én havi 8gb-ért fizetek 2500 forintot, se voip korlátozás nincs, se látványos lassítás, szóval lehet csak nekem kerekedik ezért ki a szemem)

Szóval ez otthoni wifire van korlátozva. (offline mód van amúgy?)

Mennyi a havidíj Red és nem Red előfizetőknek? Mennyi a kölcsönzési díj? A weboldalukra ráférne egy kis tartalmi bővítés. (már ha olvassák ezt :D )

Mint próbálkozás dicséretes, de térjünk vissza rá kb 1-2 év múlva

Stiel - 2015. 04. 16. 21:11

,,nem ritkán gyerekekre felügyelek itthon (hol egyre, hol kettőre, hol háromra” – ebből mennyi a saját? :) (Háromra gondolnék, de akkor miért van időnként csak egy vagy kettő?)

winnie - 2015. 04. 17. 06:08

stiel: van, hogy egyik-másik elmegy edzésre, vagy egyéb elfoglaltsága van. és általában ekkor kell felügyelni rájuk. amikor hárman vannak, akkor jó eséllyel nem én vagyok az egyetlen jelen lévő szülő:)

winnie - 2015. 04. 17. 06:10

everest456: a mobilokhoz nem értek, a szolgáltatást meg még nem teszteltem behatóbban, de abban biztos vagyok, hogy a fókusz a wifi, másképp az adatforgalom gyilkos lenne:)

zako1 - 2015. 04. 17. 07:51

Én csak az HBO Go-t ismerem és használom – bár vodás vagyok, de csak feltöltőkártyás, így ezt a Red Mozit nem tudom kipróbálni.

A stream szerintem csak kiegészítheti a netes letöltést, teljesen nem válthatja ki. Én leginkább akkor veszem igénybe, ha nem bírom kivárni a “házibarkács” magyar feliratot egy sorozathoz – pl. Veep, ahol még a magyar felirattal is kapaszkodni kell, olyan tömény néha.

Ráadásul a streamnél kontrollálhatatlan, hogy éppen mit kínálnak: nyilván elsőbbséget élveznek a mainstream sorozatok és filmek, de azok is eltűnnek egy idő után. De ha az ember valamilyen jó kis réteg vagy nem amerikai sorozatra vágyik, akkor marad a torrent. Mondjuk a birtoklás már régóta nem szempont számomra, szívfájdalom nélkül törlöm a megnézett anyagokat, úgysem lenne idő újranézni őket, annyi az új tartalom.

Tableten (pláne telefonon) képtelen lennék bármilyen mozgóképet nézni, egyszerűen túl kicsi a kijelző a TV-hez képest (pedig 10″-os tabletem és 5″-os telefonom van). És akkor a térhatású hangról nem is beszéltünk. Én is VCD-ripekkel és ócska DivX-ekkel kezdtem a pályafutásomat, de azóta azért csöppet fejlődött a technológia… 720p alá nem adom, de egyre gyakrabban töltök 1080p-t is. Az egyik legnagyobb problémám egyébként pont az a stream-ekkel, hogy nem elég jó a kép- és hangminőség – bár az HBO Go a net sebességétől függően skálázza a minőséget, de érezhetően nem HD a felbontás – gondolom a Red Mozi is hasonlóan működik. Ebben mindenképpen előre kellene lépni – szerintem a jelenlegi 30-40 megabites netek korában ez nem lehet probléma. Legfeljebb nagyobb puffert kell használni, hogy ne legyen akadás.

winnie - 2015. 04. 17. 10:31

zako1: így van. mivel nem egy nagy kínálat van, hanem sok részletkínálat. de ezért is írtam úgy fent, hogy “De ha valami nem konkrétat, pusztán nézőset akarok nézni”.

az a jó stream, ahol mindig van néznivaló, amit nem tudok “kipörgetni”. és sorozatosat nem egyszerű találni, mert azokat nehezebb frissíteni, mint a filmeket.

Nella - 2015. 04. 17. 12:58

Én személy szerint régóta várok már egy ilyen szolgáltatásra itthon. Szívesebben nézném így a sroozatokat, hogy egy kattintásra vagyok tőlük. Nekünk Sky van, mivel német barátom van, mi ott szoktunk nézni sorozatokat, filmeket.

kecskebégető - 2015. 04. 17. 13:56

életképtelen túlárazott retek minőség..mint minden a vodától a net a hanghívás és most ez is…

Sir Alex - 2015. 04. 19. 11:10

“Sajnos” nálam is felmerült a minap, hogy előfizetek az HBO stream szolgáltatására, és nálam is a kényelem volt a fő szempont. Hazaértem hétfőn 10 óra meló után, és a TV-n már indítottam is az ingyenes GoT epizódot, amit gond nélkül nyomott végig HD-ban. Aztán megláttam a Silicon Valley premierjét is, ami ki is ment a fejemből, így megnéztem azt is… királyság.

A Plex is egy csodás dolog, de akkor is foglalkozni kell vele, amihez nem mindig van kedve az embernek.

Egyetlen bajom, hogy nem én határozom meg az előfizus megoldások esetében a sorozat kínálatot, arról nem is beszélve, hogy egy csomó minden nem is elérhető semmilyen formában. Na majd talán a Netflixnél rámegyek az előfizetésre. (a Spotifyt sem bántam meg)

gromit - 2015. 04. 19. 17:10

A kényelem tényleg tud szempont lenni, gyerek nélkül is. Főleg olyan helyen, ahol az ismertebb oldalak központilag blokkolva vannak, és így nagyon macerás tud lenni a letöltés. Sok bosszankodás után mostanra nagyjából felhagytam vele, legalábbis jelenleg elég jól elvagyok azzal, amihez egyszerűen hozzáférek.

A kényelmes megoldás számomra a tévé. De szerencsés helyzetben vagyok, digitális kábelen jön a BBC, a helyiek meg mindent feliratoznak, úgyhogy van néha csepp fáziskésés (x nap/hét/hónap, akár év)… viszont így meg le tudom csekkolni, mégis mi micsoda, milyen kommentek jöttek, érdemes-e belefogni. Angolokkal meg elég jól naprakész vagyok :)

A képernyőméret nekem majdhogynem mindegy, okostelefonon is néztem már, még feliratosan is. A lényeg, hogy menjen :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz