login |

12 Monkeys: vége az 1. évadnak – írta DarylD

2015. 04. 18. 17:14 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: kritika,

A napokban véget ért a mára klasszikusnak számító mozifilm SyFy-os feldolgozása. 13 rész után ki lehet jelenteni, hogy ugyan a 12 Monkeys “csak” egy popcorn sorozat, de annak kifejezetten jó.

A sorozat alaptörténete szerint a Földön járvány tört ki 2015-ben, és vállalkozó emberek egy csoportja 2043-ban elhatározza, megváltoztatják a múltat, eltörlik a járványt. Ugye már ez is érdekesen hangzik, de a történet idővel bonyolódott. A 13 rész alatt egy időutazós, összeesküvős sorozatot láthattunk, több történetszállal és néha egy kis drámával megfűszerezve.

A pozitív tulajdonságai mellett azt meg kell jegyezni, hogy azért távolról sem tökéletes a 12 majom. Például jobban működött volna mondjuk 10 részben a dolog, így azonban sok volt az időhúzás, az évad közepe pedig elég középszerű lett. A színészekkel nem volt nagyobb gond, de nem kaptunk egy óriási alakítás sem. Számomra Emily Hampshire volt a legérdekesebb a félőrült Jennifer szerepében, de mondjuk ő se egy Uzo Aduba.

Annyit mondanék még, hogy akinek nem jött be a pilot az adhat még egy esélyt a sorozatnak. Később érdekesebb lesz, ahogy bonyolódik a történet, mondjuk igazán csak a végére indult be, szóval elég lutri a dolog, nincs rá garancia, hogy kinek mennyire jön be.

Összességében nálam 7/10-es volt az évad összképe, de kicsit elfogult vagyok az időutazásos történetek irányába. Egyáltalán nem volt tökéletes a 12 Monkeys, de sokkal többen megszeretnék, ha adnának neki egy esélyt. Ennyit elöljáróban, a tovább mögött már spoileresen folytatom.

A 12 Monkeys-nak sikerült egy viszonylag kerek történetet összeállítani, ami elég szép eredmény, tekintve, hogy folyamatosan ugrált az időben. Számomra végig a járvány kitörése előtt játszódó események voltak szimpatikusabbak, pontosabban a kísérletek annak megakadályozására.

Az évad első felének nagy része ezekkel a kísérletekkel ment el. Cole 2043-ban bepattant az időgépbe, majd 2015-ben Cassie segítségével a járvány megfékezésén fáradozott. Cole és Cassie között megvan a kémia, jó csapatot alkottak együtt mind a színészek, mind a karaktereik.

Egy darabig működött ez a receptúra, de egy idő után kicsit ellaposodott a történet. Szerencsére úgy a 8. rész környékén megváltak ettől a felosztástól, onnantól kicsit más stílusú részeket kaptunk.

Sokkal több drámát kaptunk az évad végére, mint azt addig megszoktuk. Nyilván nem olyan komolyat, mint egy Breaking Bad-ben mondjuk, de sci-fihez képest egész jól bántak ezzel a vonallal is. A két “testvér”, Cole és Ramsey lassan eltávolodtak egymástól, és miután Ramsey úgy döntött, a járvány megállítása nem éri meg a kockázatot, hogy fia meg se szülessen teljesen szétváltak útjaik.

A sorozat ügyesen boncolgatta a kérdést, vajon van-e joga hozzá Katrinának és embereinek, hogy emberek millióinak életével játszanak? Engem sikerült elbizonytalanítaniuk, nem vagyok biztos benne, hogy a járvány eltörlése lenne a legjobb megoldás.

Az utolsó három epizód volt a kedvencem. A 11. rész főként Ramsey-re koncentrált, azt mutatta be hogyan vált az “ellenség” egyik legfőbb katonájává Cole egykori bajtársa. A finálé előtt pedig még húztak egy paradoxonos sztorit, amiben Cassie-nek a gyermek Cole segítségével kellett megmentenie a felnőtt életét, és közben még a fiatal Katrinával is találkozhattunk.

A fináléra pár dolog tisztázódott ugyan, de rengeteg nyitott kérdést is hagyott maga után, fognak még itt új dolgok kiderülni jövőre, úgy gondolom. Cassie az idegenek (talán a 12 majom?) által elfoglalt bázisra került, Cole pedig a múltban ragadt Ramsey-vel. És most már azt is tudjuk, hogy Jennifer sokkal nagyobb szerepet játszik a háttérben, mint azt eddig hittük.

A második évad már be is van rendelve, kérdés, hogy az új showrunner-ök milyen irányba viszik tovább a sorozatot?

13 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2015. 04. 18. 17:18

már megint emily hampshire van kiemelve, mint a schitt’s creek kritikájánál:) de mivel itt állandó lesz a második évadban, onnan vajon távozik?

Silas - 2015. 04. 18. 22:51

ahogy mentek előrébb epizódokban, egyre jobb lett.

rbgabor89 - 2015. 04. 19. 14:42

nekem is egyre jobban bejottek az epizodok ahogy haladtunk elore a sorozatban.

Koala - 2015. 04. 19. 16:49

7pontot nálam is simán megérdemel, remélem a jövőben többen bukkanak majd rá:)

Physicist - 2015. 04. 19. 18:15

Nem hittem volna, hogy ez a sorozat ennyire jó lesz. Remélem a második évad is hasonló lesz.

wovbagger - 2015. 04. 21. 17:13

Imádom Gilliam-filmet, így biztos voltam benne, hogy elkezdem nézni. Az évad közepe kicsit tényleg lapos lett, úgy éreztem, hogy a Cassy-Cole duóból nem nagyon tudtak többet kihozni. Aztán szerencsére egyre jobb lett, az utolsó három résznél már tűkön ültem, hogy mi lesz, hogy lesz.

Bár az évad vége felé is maradtak bennem kérdőjelek, de emiatt is várni fogom a második évadot. Szóval egyáltalán nem volt rossz, kíváncsi vagyok, hogy mekkora volt a nézettsége idehaza illetve külföldön (tudom, keressek/olvassak utána – sajnos erre nem igazán van időm; plusz ha nagyon kevesen nézték volna, gondolom, nem folytatódna a második évaddal).

Zora - 2015. 04. 25. 16:30

Nagyon tetszett, és valóban, én is úgy lettem vele a végére: Ide nekem egy járványt, hogy kevesebbek legyünk 6 milliárd emberrel…
Jennifer meglepett (a színésznő nagyon jó!!!), nem hittem volna, hogy ő szórja szét a vírust.
Amúgy, ha már az volt a kérdés, honnan indult el: maga Cole indította, Tokióban… Ha nem mondja Lelandnak, hogy vírus van a hullában, a japánok nyakában marad… Nem?
Nagyon várom a második évadot!

pehnemer - 2015. 05. 12. 21:09

Várós! Sokkal jobb mint a Helix, sajnálom h egyre kevesebb sci-fi fut ami úgy ahogy nézhető.

Slider - 2015. 07. 25. 18:08

Hali!

SPOILER!

Én azt nem értem, hogy a végén Cassie előreküldése 2043-ba nem egy meggondolatlan lépés volt? Elvégre ő nem volt immunis. Vagy valamit rosszul látok?

Prücsök - 2015. 12. 30. 12:27

Sziasztok!

Szerintem nagyon jó lett az első évad, én sem tudom megmagyarázni hogy micsoda, de valami nagyon megfogott benne, és az évad második felétől már tűkön ültem, hogy mi fog történni.

Viszont lenne egy kérdésem: attól, hogy megváltoztatja a múltat, attól még ez a jövő élni fog, nem? Csak létrehoz egy alternatív, új idősíkot, ahol nincsen vírus.

kenyér - 2016. 02. 04. 13:47

Teljesen vállalható a sorozat.
Bár volt néhány hirtelen váltás benne, de alapjáratom a párommal együtt élveztük.
Várjuk a második évadot.

gergő - 2016. 04. 22. 15:30

Én jómagam még most daráltam le az első évadat, és eléggé tetszett amit láttam, remélem a második évad jobb lesz, de legalább ennyire jó :D

Slider! Igaz hogy Cassie nem imunis, de megkapta azt a szérumot mielőtt előreküldték az időben, amit Cole és Ramsey is korábban, aminek következtében képes gyorsabban gyógyulni (illetve lassabban öregszik vagy mi? xd), és lehet emiatt nem volt rá hatással a vírus.
Vagy a másik elképzelésem, hogy a mutálódott vírus, ami 3-4szer mutálódott az eredetihez képest, már nem halálos azokra nézve akik korábban belehaltak volna. Ez csak azért jutott eszembe, mert amikor alapból Colet visszaküldték, ugyan imunis a vírusra, de hordozóként így is terjeszthette volna.
Bár nem vagyok virológus, ez csak egy tipp xD

Laci - 2016. 05. 29. 17:18

Slider:

Viszont a bázis fertőzés mentes. gondolj csak arra, hogy akárhányszor mentek be UV fénnyel fertőtlenítették magukat. (És azt ugye ők nem tudhatják hogy épp elfoglalták a betörő idegen ellenségek a bázist.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz