login |

David Chase a The Sopranos utolsó jelenetéről

2015. 04. 20. 16:28 - Írta: winnie

32 hozzászólás | kategória: elmélkedés,

A sorozattörténelem egyik leghíresebb sorozatzáró jelenete kétség kívül a The Sopranos-é. Ami már csak azért is meglepő, mert alapjában véve semmi extra az a 4-5 perc (aki nem ismerné, annak itt van a majd 8 évvel ezelőtti posztunk, amiben kibeszéltük és meg is nézhető), de olyan hatása volt anno, hogy… azt leírni is nehéz lenne. És azóta is téma, rengeteg elemzés látott napvilágot, főleg arról a kérdésről, hogy akkor mi lett a főhős sorsa.

Sokan tudni vélték, hogy birtokában vannak a válasznak, de azt persze csak a készítő, David Chase tudja és nem árulja el. Most azért veszem elő a témát, mert a napokban megjelent egy nagyon érdekes cikk, amit nem akartam elpazarolni a reggeli hírek között. Ebben az írásban David Chase snittről-snittre kielemzi az általa írt és rendezett epizód utolsó jelenetét. Nagyon érdekes olvasni a gondolkodását.

32 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2015. 04. 20. 17:31

Kb. egy éve néztem meg a sorozatot az elejétől a végéig. Ennyire még nem sajnáltam utólag időt. Azt látom, hogy miért tetszik valakinek a sorozat, de én csak azt láttam, hogy igazi buta olasz-amerikaik szenvednek. Ráadásul suttyó parasztok is. Még most is rossz érzés ha rágondolok.

Peter Wiggin - 2015. 04. 20. 17:38

JKJ: És hogy én ezzel mennyire egyetértek! Nagyon szeretem a gengszter-es tematikát (Keresztapától a Boardwalk Empire-ig), de ez a sorozat annyira nem talált be, hogy az eszméletlen (na jó, a 2-3 évad egész nézhető volt). Egy idő után olyan érzésem volt, mintha a Győzike show dramatizált változatát láttam volna, agyhalott olasz maffiózókkal. Nem is értettem, hogy miért olyan nagy számok ők, amikor egy komolyabb család bármikor eltehette volna őket az útból.

Lin's Lawyer - 2015. 04. 20. 18:22

Megdöbbent a véleményetek.
Nagyon felületesen nézhettétek.
Ez minden idők egyik legjobb sorozata. Még ha nem is tudsz azonosulni a főhősökkel, ilyen árnyalt karakterábrázolás nagyon ritka más sorozatban, ebből megtanulod, h nem fekete-fehér egy ember megítélése, hanem millió árnyalat adja ki az összképet.

Peter Wiggin - 2015. 04. 20. 18:52

@Lin`s Lawyer:
Bocs, de ezt egy kicsit személyeskedőnek érzem. Nem fogok magyarázkodni, mert elismerem, hogy ez egy minőségi sorozat, de nekem speciel élvezhetetlen volt. Szemben mondjuk egy Breaking Bad-del, Six Feet Under-rel, Mad Men-nel, vagy Fargo-val, hogy csak olyan címeket mondjak, amelyek hasonló zsánerűek.
Értem, hogy miért tetszik, de hagy ne kelljen már magam suttyónak tartanom azért, mert egész egyszerűen sz@r volt nekem végignéznem, amit ez a család művelt.
Peace.

winnie - 2015. 04. 20. 19:00

“Nagyon felületesen nézhettétek.”

lehet, hogy az nézte felületesen, akinek tetszett:) simán benne van. de inkább azt mondom, hogy aki nem felületesen nézi, annak is lehet, hogy bejön, de lehet, hogy nem. mint kábé minden sorozat.

még nem találták fel azt a sorozatot, ami mindenkinek tetszik, szóval minden lelkendező véleményre fog találni az ember tök korrekt lehúzásokat.

ákos - 2015. 04. 20. 19:00

Mélységes egyetértés. Én is épp, tavaly néztem végig, kár volt.

winnie - 2015. 04. 20. 19:07

(egyébként ki tudja, lehet, hogy ma már kevésbé működőképes a sorozat. ez is benne van. persze biztos vagyok benne, hogy jön mindjárt olyan, aki nemrég nézte és bejött neki.)

Szaladam - 2015. 04. 20. 19:23

Én nyárra terveztem ledarálni, már kérszer nekifutottam de 3 résznél tovább nem jutottam, viszont baromira érdekel, úgyhogy teszek vele még egy próbát.

OFF: van esetleg hasonló írás a Six Feet Under-röl is?

Zagrebacka Macka - 2015. 04. 20. 19:39

Nem tudom, én pont nem bírom a maffiás, gengszteres sztorikat, de ez nagyon ott volt. Két éve futottunk neki, mint nagy lemaradásnak (mikor adták rendesen, lemaradtunk róla, és sokáig nem szerettem így letöltve sorozatot nézni) SZóval nem hiszem, hogy veszít az érétkéből az idővel.
Ilyen lemaradás-pótlás volt még a Deadwood, ami a vadnyugati témájával eleve bukó téma lenne nálam…. aztán mégsem lett.
Ilyen lemaradás-pótlás volt a Breaking Bad, ami viszont csak a páromat fogta meg, én nem tudtam végignézni, szóval tény, hogy kinek a pap, kinek a papné… illetve pontosítok: a Breaking Badban is látom, hogy miért szeretik ennyien, de nekem akkor sem jött be.

idioty - 2015. 04. 20. 19:40

Én is nemrég néztem végig, bár én nem sajnáltam a végén sem, hogy végignéztem. Számomra sem a legjobb sorozat, viszont attól függetlenül tetszett. Főleg a főszereplő zseniálisan játszott.
Az utolsó jelenet nekem kifejezetten tetszett. Úgy ért véget, mint ahogy az összes többi az egész sorozatban, hogy nincs semmi más lényeg csak az, hogy a családjuk anyagi biztonsága rendben legyen. Nem érdekli őket, hogy ki hal meg vagy megy tönkre csak azért, hogy ők jól éljenek. És biztos vagyok benne, hogy nem úgy ér véget, a történetük, hogy meghalnak mind. A “gyilkos” berohanása is csak egy kis pitiáner ügy lesz évek múlva… :)

baggio - 2015. 04. 20. 19:44

Vagy lehet, hogy a sorozatot övező hype mára már elszállt (felkészül: The walking dead :)). Én is imádom ezt a tematikát amúgy, de a harmadik évadig húztam csak, bár az első kettőt bárkinek örömmel ajánlom.

Dalmayr - 2015. 04. 20. 19:51

Én is tavaly néztem végig, mert bár anno az hbo-n láttam kb az 1/3-át de nem sok mindenre emlékeztem. Rám nagy hatást gyakrolt, nagyon tetszett. Persze megértem ha valakit zavar, hogy hangos, buta olaszok ordítanak, de azért olyan durva karakterizáció megy a sorozatban, ami nagyon ritka. Szerintem mindenkinek van ilyen sorozat amiről tudja, hogy minőségi, mégsem bírja. Nekem a Carnivale ilyen.

Jakab Örs - 2015. 04. 20. 20:04

Én is kb egy éve néztem meg és ugyanúgy vagyok ahogy több előttem szóló: utólag sajnálom a rá szánt időt.

Volt pár sztoriszál ami izgalmas volt és a karakterek valóban jól ki voltak dolgozva, de van még jópár olyan sorozat, ahol ugyanaz megtörtént és mellé sikerült valóban jó sztorit is írni.
Nem beszélve arról, hogy sokszor engem is felhúzott a karakterek suttyósága, nem mellesleg az “árnyaltság” sem volt annyira jelentős sztem, ebből a szempontból is sokkal jobb volt pl a Breaking bad vagy a Wire.
Utóbbival egyébként sokszor hasonlítják, hogy melyik a jobb, én ezért is néztem meg a Sopranost, így utólag nem is értem a felvetést.

Sztem hasonló szinten kivitelezett high-concept sorozatokkal (én a Wire-t is ide sorolom, nem tudom ez-e az elfogadott) nem veheti fel a versenyt egy Sopranos

Sawyer - 2015. 04. 20. 20:34

Akkor hadd bonyolítsak tovább: nekem a Wire nem tetszett, a Sopranos pedig nagyon. Elsőre túl gyorsan daráltam le az 5 (6) évadot pár éve, ezért is csak a vége maradt meg jóformán, a snitt. Másodjára ősszel néztem, és meg kell mondjam, én sem tudom micsoda, de nagyon magával ragadott. Nem epizodikus, nem is annyira átívelő, leginkább olyan érzés, mintha tényleg belecsöppennél a Soprano famíliába és leélnél velük 6 évet. Rengeteg olyan rész van, ahol alig halad valamit a sztori, a mai fiatalságnak (akik szerint a világ legjobb sorozata a zöld íjász…) meg nem Tony álomvilága vagy Carmela Furio iránti érzelmei kellenek, hanem a robbanások, dugások meg eszetlen lövöldözések. Nehéz alkotás, elismerem, de nehogy valaki már a győzike show szintjére sorolja.

winnie, mivel az angolom még a középszintet sem súrolja, megkérhetlek, hogy kommentben leírod Chase mondandóját? : )

elemerapioca - 2015. 04. 20. 20:49

lehet csak az volt a baj hogy daraltad.. nagyon sok resze van (9evad?) en ugyan igy voltam a 24el.. tul sok volt egymas utan

de persze az sincs kizarva hogy nem jott be a story. Ki mondta hogy 100% siker mindenkinel? Nekem pl. a Breaking Bad 1 resz utan kukaztam, es akkor mi? Rosz ember vagyok? :D

_Peter - 2015. 04. 20. 21:01

Még mindig nem hiszem el Gandolfini meghalt, bírtam filmekben is.

A befejezés klassz, mindenki azt hisz amit akar. Nem történt semmi? Mégis megölték?
Anno amikor megtárgyaltam magammal arra jutottam egy maffiafőnöknek egy hétköznapi vacsora is veszélyes lehet, paranoiából gyanús egy idegen aki belép az étterembe. Tényleg csak WC-re ment az alak, vagy az elrejtett fegyverért mint a Godfather jelenetben? Viszont a dal a don’t stop résznél szakadt meg. Nincs ezzel baj, hogy ránk bízták. Láttam már sokkal kiakasztóbb befejezést, pl. Dexter igaz az elég más sorozat.

Lehet valakinek nem tetszik, a Wire se volt mindenki kedvence. Én meg a Breaking Badnek futottam neki vagy háromszor, aztán csak megtetszett nagy nehezen, de újra azért nem nézném. “Buta olasz-amerikaiak hangoskodnak” hát ha felületesen nézem ilyet a BB-re is rá lehet húzni, hülyegyerek 30 fokban XXL pulóverben sapkában füvezve kiabálja 150. alkalommal yo bitch! A Sopranos-ban pl. a fősztorihoz kevésbé kapcsolódó gyerekek szála is gazdagabb: AJ-vel többet foglalkoztak mint a BB-ben Walter Jr-ral, aki csak reggelizett évadokon át.

Anthonz - 2015. 04. 20. 21:15

Nekem a Sopranos óriási kedvenc, a Keresztapa filmek meg abszolúte hidegen hagynak, nem értem mit esznek rajta a népek.

nadi - 2015. 04. 20. 21:29

Én azt nem értem ha valakinek ennyire nem jön be. Tehát nem az “elmegy”, hanem az “elcseszett idő” kategória az miért néz végig hat évadot? :)
Mikor annyi jó sorozat van… :)
Én amúgy nem voltam nagyon nagy rajongó. Néztem a sorozatot, de nem volt rám olyan nagy hatással. Szóval elment. Volt egy pár nagyon jó része ami azért magasan ezen szint felett volt, de összességében nem használnám rá a fantasztikus szót. Szóval elment na. :)
Azért a befejezés miatt volt egy kis anyázás részemről is, de összességében az egyik legjobb zárás valaha. :)

Jakab Örs - 2015. 04. 20. 21:37

@elemerapioca: igen akkor rossz ember vagy :) de legalábbis úgy nem nyilatkozhatsz egy sorozatról, hogy egy részt néztél meg.
Mindjárt jön persze winnie, hogy mindenki úgy nyilatkozik ahogy érez meg hasonló lózungok, de a szubjektiv dolgokban is van némi objektív valóság és ha karakterfejlődés akkor az a Breaking Bad.
Lényeg hogy egy jó dologból maradsz ki, ha nem nézed meg.
Nem ismerek olyan embert akinek ne tetszett volna, de valóban kell pár rész – és némi befogadási hajlandóság – hogy behúzzon.

pytta - 2015. 04. 20. 22:33

Hogy a cikkhez is hozzászóljak: valóban érdekes volt Chase bácsi gondolkodás- és látásmódjából egy csipetnyit kapni, én képes lennék az egész sorozatot így jelenetről jelenetre “elolvasni”. Ugyanakkor természetesen a végéről nem mondott semmi újat – bár nem is vártam már ilyesmit, meg igazából engem akkor sem izgatott annyira, én zseniálisnak találtam a befejezést már akkor is, mikor először láttam.
Persze azért nyolc év távlatából már ő is biztosan máshogy lát sok mindent, mint akkor látta, sok “belemagyarázást” éreztem a mondataiban, de végülis most így látja, akkor így látja.

Mindenesetre nagy szívfájdalmam, hogy ez az ember kiszállt a sorozatiparból, őszintén remélem, hogy lesz még olyan téma/történet, aminek elmeséléséért meggondolja magát…

sepörd - 2015. 04. 21. 00:03

ez olyan befejezés hogy mikor elõször látod marha idegesítõ, utána meg rájõssz hogy zseniális.

human - 2015. 04. 21. 03:26

“Nem ismerek olyan embert akinek ne tetszett volna” jaj ne már, én rengeteget ismerek. Nyilván a saját ismerősi körödből, akiket a közös dolgok miatt kedvelsz, tetszett a többségnek, hiszen hasonlítotok. Ne ebből indulj ki. A BB nagyon nagyon sok embernek nem tetszett, ez 101%.

Laci - 2015. 04. 21. 07:22

Istenem, de szerettem ezt a sorozatot! Olyan fél-1 éve daráltam le, és végig imádtam. Tipikusan olyan sorozat, amit kizárólag eredeti nyelven szabad nézni, a magyar szinkron rengeteget elvesz a hangulatból, meghát egy Gandolfini-t eleve bűn úgy nézni, hogy nem hallod a zseniális hangját, beszédstílusát.

A befejezésnél nálam is volt egy nagy WTF, de utána valahogy beláttam, hogy nem lett volna jó, ha ennek egy konkrét befejezése van. Azóta is megborzongok, ha valahol felhangzik az utolsó jelenetben hallható Journey dal. :)

Laci - 2015. 04. 21. 07:24

Jah, és a dal nem megszakad a “Dont stop” résznél, hanemhogy úgy van vége.

Laci - 2015. 04. 21. 07:26

Ja, és ha már Breaking Bad: igazi lassan induló darab, bőven a 2. évadban kell lenni, hogy beinduljon, de tartsatok ki, igazán megéri! :)

JKJ - 2015. 04. 21. 11:32

Én a színészek játékát nagyon értékeltem. Gyakorlatilag mindenki jól játszott a sorozatban. A történet közepes volt és a főbb karakterek is csak ismételték önmagukat. Azt mondtam már, hogy rettentő buták voltak? :-)

Az biztos, hogy a darálás nem segített, de kevés sorozat van amin nem ront a dara. Ez van.

rszabi - 2015. 04. 21. 12:06

Szerintem a Breaking Bad sok nézőt elriasztott az első néhány epizód túlzott brutalitásával. A feleségem annál a jelentnél, amikor a szétsavazott ember maradványait takarították, kategorikusan kijelentette, hogy ő ezt nem nézi tovább. Végül aztán sikerült meggyőznőm és végignézte a sorozatot, de nélkülem egészen biztosan abbahagyta volna.

Tommy Drama - 2015. 04. 21. 15:21

Számomra minden idők legjobb sorozata, már kétszer végignéztem. James Gandolfini a sorozattörténelem legjobb alakítását nyújtotta, hozzá hasonlót csak Cranston-tól láttam a BB-ben. Tényleg úgy éreztem magam miközben néztem a sorozatot hogy én is a Soprano család részese vagyok, és belecsöppentem az egészbe. Nagyon jól, és részletesen bemutatta Tony-t, és a két családját (az igazit, meg a maffiát), és pszichológusnál a beszélgetések szintén zseniálisak voltak, nagyon komoly témákat feszegettek a 6 évad alatt Melfi-vel, és emellett a kapcsolatuk is baromi érdekes volt. Aztán persze ott van még egy rakás zseniális karakter, és emlékezetes jelenet. Az biztos, hogy a sorozat morbid humora, és a karakterek “suttyósága” néhány embernek sok lehet, van benne jó pár necces jelenet. Azt viszont én nem mondanám, hogy buták voltak a karakterek, inkább csak műveletlenek, a kettő nem ugyanaz, persze volt aki sík hülye volt..:)

Engem érdekel minden ami az olasz, vagy olasz-amerikai maffiával foglalkozik, rengeteget olvastam, és olvasok erről. Az eddig filmek és sorozatok közül a legjobb, és legrealistább cucc számomra a Sopranos, utána/mellette pedig a Gomorra (sorozat, Nagymenők, és a Donnie Brasco. A Keresztapa is nagyon jó, de az egy mese, rengeteg unrealisztikus dolog van benne.

Egyébként a sorozat felépítése tényleg érdekes volt, nem éppen szokványos mai szemmel. Nem volt igazából olyan klasszikus átívelő szál, de nem is volt epizodikus, és sokszor tényleg szinte semmi nem történt az adott részben, ami sok embernek valóban unalmas, és érdektelen lehet. Igazából egy ember életének egy szakaszát követtük végig 6 éven keresztül, és ezt az egészet nem is nagyon lehetett volna lezárni. Egyszerűen nem illett volna a sorozathoz egy olyan befejezés aminek a végén lecsukják Tony-t, vagy megölik.. Ez a sorozat nem arról szólt, hogy majd a végén a gonosz megkapja a méltó büntetését, nem voltak klasszikus értelemben jók, és rosszak, és nem is a karakterfejlődésről szólt, ezek az emberek semmit nem változtak a főszereplővel az élen, és nem is akartak megváltozni. Anno én se tudtam elsőre hova tenni ezt a befejezést, de azt kell mondjam ez volt a legjobb megoldás, a hatása az óriási az tuti.

Ja igen, azt valaki tömören tényleg leírhatná mit mond Chase, mert nekem se a legjobb az angolom..:(

Thrasher - 2015. 04. 21. 18:42

Nagyon sokan úgy érzik, hogy csak úgy lehet lezárni egy sorozatot, ha kinyírod a főszereplőt, ami hatalmas ostobaság.
Az utolsó epizóddal nem a világ ér véget, hanem egy sztori.

elfelejtettem - 2015. 04. 24. 23:03

Mi mindketten nagyon szerettük a párommal, nagy kedvenc. Ismerem ezt a fajta olaszt közelről, éltünk egy városban, ahol szinte csak olaszok laktak. nem azt értem az “ezt a fajta”-ra, hogy maffiózok, hanem az egész lényükre..A város hangulata, és atmoszférája is hasonló volt, az arcok, ahogy ott napoztak a hülye melegítőikben..nos igen, mikor már élőben is látja ezt az ember, akkor érti meg ennek a filmnek a zsenialitását.

El Presidente - 2016. 03. 09. 20:30

Én épp most egy pár hónapja tartom a nagy klasszikusokat ledaráló időszakomot. Volt eddig a The Shield, most épp a Sopranost fejeztem be, befigyel még a The Wire, a Six Feet Under.

Sokan emlegették itt a BB-vel való hasonlítást.Én végignéztem a BB-t, és azóta minden lehetőséget megragadok, hogy fikázhassam.Szerintem egy közepesnél jobb minősítésre nem érdemes a Breaking Bad.Három valamire való karakter volt, azon kívül csak idegesítettek.A családi szál kimondottan rossz volt.Mondjuk az alap-elgondolás nem lett volna rossz.Nem tetszett, összeségében, sajnálom rá utólag az időt.Bár tény, a BB befejezése szerintem nem hagy kívánnivalót maga után.Viszont érdekes módon, a Saul Goodman-spinoff nagyon is tetszik.

És akkor Sopranos. Bár még friss az élmény (20 perce fejeztem be), hát csodás. Kiváló sorozat szerintem, csupa jól megírt karakter, érdekes sztori, érdekes témák feszegetve. Az olasz-amerikaiak elhelyezkedése az amerikai társadalomban, ez önmagában kíválóan bemutatott dolog.Meglepő, hogy egy modern sorozatban a főszereplő, aki egyben a pozitív szereplő is, rasszista legyen, ezen nagyon elképedtem.Nehéz téma, nem pörgős, sokszor áll a sztori, de engem ezért cserébe a hangulat mindig kárpótolt.
Szerintem nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy megnéztem a Sopranost.

El Presidente - 2016. 03. 09. 20:36

Az előző hsz-hez kiegészítőleg:

A Sopranos-finálé szerintem korrekt.Kellemes hangulatú, mégis feszült, nyílt befejezés, azt látsz bele amit akarsz.Engem megvettek.Jólvan ez így.
Ami rossz finálé, na az a Dexteré volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz