login |

Turn: kezdett a 2. évad – írta Delilah

2015. 04. 21. 14:53 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

We do not need their laws, their taxes, or their protection. And I will not stop my mission for Washington until the last king’s man has set sail back to England.

Visszatért az AMC tavalyi újonca, a függetlenségi háborús Turn, és ennek azért rajtam kívül még biztos örülnek páran, főleg, hogy rengeteg újdonságot hozott a dupla évadkezdés. Nem csak egy alcímmel gazdagodott a sorozat, melyet mostantól Turn: Washington’s Spies címen kell majd keresni, de szinte mindent, amit nehezményeztem az évadzáróban, valamilyen formában kijavítottak.

Leginkább a bezártság érzése kísért végig az első évad során, szerencsére ez gyökeresen megváltozni látszik azáltal, hogy jelenleg elég szétszórva találhatóak a főszereplők. Idén egész biztosan New York is nagy szerepet kap a történetben, hisz Setauket mellett ez a város is a Culper-kámhálózat központjának számított.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

A történetben az első évad eseményei után hónapokkal vesszük fel a fonalat, pontosabb 1777. szeptemberében, miután a vörösek elfoglalták Philadelphiát, és csúnyán helyben hagyták Washingtont és csapatait. Ennek meg is lett a következménye, mindenki kétségbe vonja Washington képességeit, gúnyiratok járnak kézről kézre, és bizony a leváltásáról is szó esik.

Nagy a nyomás, ami Tallmadge-re nehezedik a leginkább, hisz még mindig nem sikerült sem Philadelphiában, de még a békés New Yorkban sem stabil kémeket elhelyezni. Persze mi tisztában vagyunk vele, hogy ez így nem igaz, hisz André háta mögött ott lopakodik a szolgálólány, aki eddig nem jól, hanem a legjobban végzi a munkáját.

Abe Woodhull drasztikus változáson ment keresztül, nem elég, hogy megölt egy embert, ami láthatóan semmilyen hatást nem váltott ki nála, de mostantól ő a Kém. Ha eddig voltak is kétségei, azok mostanra eltűntek, és teljesen elkötelezte magát a királyi hatalommal szemben. Szorgosan igyekszik betölteni a neki szánt szerepkört, és annak rendje és módja szerint folyamatosan jönnek az akadályok, van hogy éppen drága és elviselhetetlenül tökéletes felesége segítségével.

Míg az első évad Woodhull kémmé válásáról szólt, ezúttal a lényeg azon lesz, milyen is igazából állandóan a sötétben lopakodni és lehetőleg mindenki lépését előre tudni, mindeközben pedig olyan eszméket hangoztatni, amik ellen valójában fellép.

A vörösekért sem kell aggódni, mindenkit hozzá méltó feladattal láttak el. John André, miután beköltözött Franklin házába, nem hagyott fel korábbi küldetésével, mindenhova kémeket akar, még Washington legbelsőbb körébe is, és egyedülálló tehetségét bizonyítva teszi mindezt. A fiatal lány manipulálása a bálon talán az egyik legjobb jelenet volt a rész folyamán.

André tökéletes ellentétéről, Hewlettről pedig kiderült, hogy abszolút életképtelen vezető, Abe mellett Mary és Anna is az orránál fogva vezeti őt, végig az ő akaratuk szerint mozgott a két rész folyamán. Simcoe is visszatért, de annyira mint még soha, a leghatásosabb belépő címe mindenképp az övé. (Plusz emeljük még ki, hogy Rogers mennyire irreálisan nézett ki igazi lordként felöltözve és viselkedve, egyszerűen kínosan éreztem magam, ahogy néztem a szenvedését.)

– You’re much more than the blushing rose my brother first told me about.
– And you, you are a far more interesting husband than the cabbage farmer that I was wed to.
– Well, then we make a perfect couple, don’t we?

Kellett ez a dupla rész a tökéletes felvezetéshez, hogy bemutassa ezúttal beindulnak dolgok, a tétek magasabbak lesznek, okosabbnak és ügyesebbnek kell lenni, Abe többé nem követhet el olyan amatőr hibákat, mint a tojás. Mindenképp érdekes lesz majd, hogy alakul a jelenleg nem túl barátságos Robert Townsend sorsa. (Aki nagyjából tisztában van a történettel, az nagyon jól tudja, mi a szerepe a nagy egészben.)

A Turn folytatása egyértelműen hozta az eddig is jelenlévő szintet, ami nem alacsony, de sajnos nem egy közkedvelt témát boncolgat, így hiába jó, marad a rétegsorozatok szintjén.

8 hozzászólás Ne habozz!

baggio - 2015. 04. 21. 16:11

A fenébe, magamban lezártnak tekintettem a sorozatot az első évaddal, de így muszáj lesz folytatni :)

Lemoni - 2015. 04. 21. 17:14

Az évad első két része alapján azért annyi már látszik, hogy dinamikusabb lesz a történet, köszönhetően talán a tágabb környezetnek. Néha kilóg a lóláb a feszültség erőltetésénél (pl. amikor asszonypajti meglátja, hogy férjuram majd annak exnője kioson a szobából). Nekem izgalmas ez a kémjátszma, elég fehér folt ez a terület a történelmi ismereteimben.

Dexter Morgan - 2015. 04. 21. 20:07

Óóóóóóóóóó bakker Ksenia Solo!!!! Hú de jó, hogy észrevettem… :P

clegane - 2015. 04. 21. 21:23

ű jó hogy szóltok mert szerettem az első évadot.

clegane - 2015. 04. 27. 13:57

én nem értem mér nem nézi ezt senki (kint se), igazán kiválóak eddig az új részek is.

Lemoni - 2015. 04. 27. 14:48

Én sem értem, ráadásul a második évad cselekményesebb, kevesebb a szappan (= Abe és a szerelmi háromszöge), még Peggy pasi becserkészési projektje is egyelőre a bájos szinten van. A kémes akciók meg kimondottan érdekesek, mennyi aprólékos szervezkedés, odafigyelés, szerencse, elkötelezettség szükségeltetik.

clegane - 2015. 04. 30. 09:19

jaj ez nemtom mér volt jó neki, hogy leleplezi magát a fater előtt!

clegane - 2015. 05. 05. 23:19

ű hát az 5. epizód vége nagyon fordulatosra sikerült!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz