login |

Nurse Jackie: kezdett a 7. évad

2015. 04. 23. 21:30 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Érdekes, hogy a Showtime fekete komédiái közül némelyik betalál a hazai közönségnél, és némelyik, a kezdeti elismerések ellenére (a Nurse Jackie első évadban legjobb komédia Emmy-jelölést kapott) sem izgat senkit. Mondjuk erről a sorozatról tippre pár évad után a legtöbb kinti kritikus is leszokott, már csak Edie Falco 2010 óta minden évben menetrend szerint érkező Emmy-jelölése képviseli az állandóságot.

Az idei kezdés érdekesnek ígérkezett, mert a 6. évados finálé egy újszerű helyzetet szállított, de ennek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Mondjuk annak ellenére, hogy a cliffhanger gyorsan feloldásra került, következményei legalább voltak. Sőt, látszólag igen komolyak, bár tippre mindez a sorozat heti rutinját nem fogja borítani, csak egyes karakterek viszonyát változtatja meg egymáshoz.

There’s nothing new about any of this.

A Nurse Jackie-nek talán ez az egyik nagy baja, hogy nincs, illetve nem volt benne semmi új. Hat évadon át ugyanis kábé ugyanazt nézhettük pepitában, az egyre kuszább és “gonoszabb” hazugságcunamit, valamint azt, ahogy a gyógyszer/drogfüggő újra meg újra a tablettákhoz és komolyabb szerekhez nyúl, miközben próbál küzdeni a következmények ellen – olykor több, olykor kevesebb sikerrel, de általában mindig úgy, hogy jól jöjjön ki abból is, ha összeomlik körülötte ez-az.

Jackie tehát zuhan ezerrel, s ahogy a La Haine című alapfilm (magyarul: Gyűlölet) elején is elhangzik a klasszikus poén, mondogatja magának, hogy minden rendben van, még minden rendben van, de most már kezd ráeszmélni arra, hogy nem a zuhanás itt a baj, hanem a leérkezés. Az lesz a pofáraesés.

A sorozat főhőse már sok mindent és sok mindenkit elveszített, mondhatni csak Eddie tartott ki mellette, a 7. évados premierben (ami végülis elfogadható volt, korrekt, még mindig nem tudok megbarátkozni ezzel a 25 perces drámás formátummal, kissé random ez így) viszont annyiban újít, hogy miután a két legfontosabb dolgot is elveszik tőle, az egyik fronton ellentámadásba megy át, ami biztos, hogy érdekesen fogja megváltoztatni a szezonra a dinamikát.

A kérdés igazából csak az, hogy milyen sorsot szánnak a sorozat, azaz a 7. évad végére Jackie-nek a készítők? Kap-e valami hepiendet, részleges megkönnyebbülést, vagy egy ilyen karakternek nem jár ki efféle és muszáj lesz elbuknia? Már csak ezért is ki fogok szerintem tartani a sorozat mellett.

8 hozzászólás Ne habozz!

tulipán - 2015. 04. 23. 22:25

az előző évad azért elég sötétre sikeredett, és az évadkezdet se volt semmi. én zoey, thor és akalytus miatt nézem, de belőlük még nem volt túl sok.

tulipán - 2015. 04. 23. 22:28

ja, sztem nem kaphat hepiendet Jackie.

naughtyl - 2015. 04. 23. 22:47

ez megvolt?

http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/nurse-jackie-series-finale-ending-787038

valahogy még mindig szurkolok Jackie-nek. viszont azt nem látom, hogy lehetne ebből boldog vég. és nem is nagyon érdemli meg.

amúgy én azt hittem, egyáltalán nem lesz Facinelli, ez jól meglepett.

nem hirtelen jött ez egy kicsit, hogy Akalitus így Jackie ellen forduljon? de úgy minden erejével.

az egyik Kevin jelenetnél jutott eszembe, hogy milyen aranyos volt az elején. hova jutottunk azóta.

Eddie kell. nem is tudom, hogy tartották őt meg eddig, de kell. és előre félek, mi lesz még vele Jackie miatt.

Uh de nincs a helyén a világ, ha Zoey ilyen komoly.

azt továbbra is tartom, hogy Grace, ott van a legrosszabb gyerek karakterek között. az ég mentsen meg tőle.

eszembe nem jutott a kasza, viszont örülök, hogy ez már a vége.

és köszi, hogy írtál egy ilyet. így azért az a 4 ember aki nézni, ezt azt kiírhat magából!

Rubber Duck - 2015. 04. 24. 01:34

Az egyik top kedvenc sori nálam, szerintem hasonlít a Shamelesshez, talán emiatt is nézik kevesebben. Merritt Wever, Eve Best (kár, hogy ő hamarabb kiszállt)Anna Deavere Smith, Betty Gilpin és a két kislány remek teljesítményt nyújtottak, szívesen nézném őket más soriban is, a vendégszereplők is nagyon jók. Van egy sajátos ironikus, cinikus, sötét humora az egésznek.

napocskin - 2015. 04. 24. 09:22

Nekem is az egyik kedvenc sorozatom, és valahogy ez nekem sosem tűnt úgy, hogy ismétli önmagát, vagy legalábbis nem jobban, mint az élet. De az igaz, hogy bármennyire is szeretném, Jackie nem érdemel happy endet.

Zsófi - 2015. 04. 27. 20:21

Ez az utolsó (3.) rész jó lett, én az ilyenekért szeretem ezt a sorozatot.

Réta - 2015. 09. 21. 20:33

Lassan a végére érek a sorozat darálásának. Látom, hogy régi a poszt, de nem hiszem, hogy lesz finálékritika.
Én az utolsó percig nem tudtam megszeretni Jackie lányait. Ritka az ilyen ellenszenves gyerekszereplő, mint a nagyobb leányzó.
Cooper dokinak járt volna egy happy end, nem hiszem, hogy létezik olyan univerzum, ahol egy családbarát, jóképű orvos szingli marad negyven fölött is.
Annak ellenére, hogy nem vagyok narkós, sokszor tudtam azonosulni a főhősnő problémáival és nekem tetszett, hogy nem sajnálta magát, hanem mindig gyorsan megoldotta a problémát valahogy. Persze igaz, hogy sokszor másokat is bajba kevert emiatt, és talán ha kevésbé kemény csaj, akkor pszichoterápiával hamarabb sikerül neki leszokni. Azt viszont nem nagyon tudtam megérteni, hogy hogy lehet ilyen fitt, ha narkózik. Egy kis úszáson kívül nem nagyon láttam más fizikai tevékenységet végezni.
Így a vége felé úgy gondolom, hogy mindenkivel megnézetném ezt a sorozatot, akinek függő hozzátartozója van. Különösen olyan nőkkel, akik hisznek abban, hogy ők majd megváltoztatják a pasijukat és a szerelmüknek köszönhetően biztos leszokik az italról vagy drogról.

spurs - 2015. 09. 22. 23:37

Tetszett a sorozat. Sokan sok kritikával illették, de ebben a műfajban a legjobb. Esendő hős, aki minden hibája ellenére rengeteget ad a környezetének, hogy azt el is vegye. Végül pedig minden erőfeszítése hiábavaló. Veszít, ahogy voltaképpen mindenki, az élet nehézségeivel szemben. Végül jön a kaszás, aki mindenképpen nyer. A kérdés, hogy ki meddig küzd, mikor adja fel. A főhős nem zseni, csak elhivatott, egy kis hibával, ami végül maga alá temeti. Ennek ellenére nem lehet rá haragudni soha sem. Olyan ő mint a dohányos, akit tüdőrákkal diagnosztizálnak, de nem tudja a bagót letenni. Nekem ez egy fontos sorozat volt a maga tökéletlenségével. Tudom, hogy kicsit House klón, meg minden, de szerintem ezt a klisét szépen átlépte, köszönhetően Edie Falco helyenként nagyon jó alakításának. “Monk” feltűnése, meg külön csemege volt. Gondolom senki nem olvassa, de azért megemlékeztem az egyik kedvencemről. Hiányozni fog!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz