login |

Ütős koncepciók: FlashForward

2015. 04. 23. 18:32 - Írta: winnie

26 hozzászólás | kategória: ajánló, ütős koncepció, kritika,

(A rovat korábbi témái: Blade: The Series és Birds of Prey, Day Break, Drive.) Eskü, nem így terveztem, de ha már megtörtént, akkor muszáj írnom róla. Főleg azért, mert sokan az elmúlt pár évben lettek junkie-k és talán, de csak talán kimaradt nekik a FlashForward (meg a Legenda, meg Szakáll és a többiek), mely itthon FlashForward – A jövő emlékei címen futott.

Amikor pár napja írtam a Red Mozis, “minden a kényelem” posztot, akkor linkeltem magát a szolgáltatást és persze az első dolgom az volt, hogy megnézzem, milyen sorozatokat lehet megnézni rajta. És voltak ugyan újabb darabok, de én elsőre a FlashForward-ot szúrtam ki. Basszus, ha volt az elmúlt években ütős koncepció a tévésorozatok világában, akkor a FlashForward mindenképp az volt, nem?

És most, hogy ismét megnéztem a pilotot, azt kell, hogy mondjam, hogy még mindig marhára működik. (Pilotkritika tőlem itthuman-től pedig itt.)

Az alapot Robert J. Sawyer itthon is megjelent könyve jelentette a sorozat számára, a készítő David S. Goyer és Brannon Braga, a showrunner pedig Marc Guggenheim volt, aki féltávnál kiszállt és Goyer-re hagyta az egészet. A főbb szerepekben Joseph Fiennes, John Cho, Dominic Monaghan, Peyton List, Zachary Knighton, Sonya Walger, Christine Woods, Jack Davenport, Courtney B. Vance és Brian F. O’Byrne, ami… Oké, a névsor egy nem junkie számára nem sokat mond, de itt minden egyes színész kábé kiemelt tévés figura, nem semmi.

De a sorozat koncepciója nem a gárda miatt volt ütős. A kiinduló pont annyi, hogy egyszer csak a világon mindenki elájul 2 perc 17 másodpercre és ez idő alatt bepillantást nyer a jövőjébe. Nem is túl távoli jövőről van szó, mindössze 6 hónapra előre flashforwardolnak (a könyvben ez 20 év, de az csak ugródeszka valójában), s természetesen a karakterek és a nézők előtt is adódik az érdekes kérdés, hogy miképp fognak eljutni abba a jövőbeli állapotban, mely némelyikük esetében igencsak meglepő.

A sorozat egyik fő motívuma tehát adott, ahogy közeledünk a Nagy Jövőbeni Pillanat felé, úgy kezdenek egyre jobban zsizsegni a karakterek, hogy elkerüljék, késleltessék/siettessék vagy éppen elősegítsék azt. Természetesen nem mindenki flashforward-ját ismerjük meg (teljesen), s később random vendégszereplőkét is láthatjuk némi epizodikus jelleget adva a sorozatnak, a lényeg, hogy ezek között akadnak pozitív és igen negatív előjelűek, valamint eléggé WTF-ok is.

És persze másik fő szálnak ott van az okozati kérdés is, ami “természetesen” egy összeesküvéses (vagy afféle) sztorihoz vezet, legalábbis látszólag, a sorozat során erről is elég sok mindent meg lehet tudni. Ezt a fő szálat pörgeti előre Mark ‘A Legenda’ Benford karakterének a nyomozása. De vele együtt majdnem egy tucat kiemelt szereplő van, akiknek az élete valamennyire összefonódik a flashforwardok miatt, s mellettük tényleg rengeteg kisebb mellékfigura is akad.

A FlashForward egy évadot ért meg, de viszonylag jó keretet adtak neki a sorozatnak a készítők. Nyilván folytatással terveztek, de olyasmivel ér véget, amivel a sorozat is véget érhetett volna (erre a jelenetre gondolok), nem volt semmi extra nagy cliffhanger meg falkaparás, ami még jó hírt is jelenthet a darálóknak. (És igen, a történet eljut a pilotban látott történésekig.)

Aki nosztalgiázni akarna, annak ajánlom a FlashForward-címkét a blogon, majdnem minden részről írtunk, és nem szokásom, de még egyes saját megjegyzéseimen is mosolyogtam visszaolvasva őket, de persze igazán a kommentek a priceless-ek. Szóval már csak ezért is megérte csekkolnom a pilotot. Ahogy írtam, a “kényelemben”, ágyban, párnák között, tényleg amolyan ad-hoc, “Lássuk, milyen volt ez!”-módon.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=YVbtHAZsSYs
Amerikai premier
: 2009. szeptember – ABC
Magyar premier: 2009 – AXN,
Epizódok: 22 (egy teljes évad)
Sors: Kasza az évad végén. Nincs durva cliffhanger, sok kérdés választ kap.

26 hozzászólás Ne habozz!

Lengabor - 2015. 04. 23. 18:50

Az RTL Klub nem is adta a sorozatot.
Én végignéztem annak idején, de a “zárása” után berágtam, hogy erre elcsesztem az időmet.

Tommy Drama - 2015. 04. 23. 18:51

Ennek mennyire jó volt már a pilotja, és mekkora potenciál volt a soriban, de sajna nem tudták kihasználni. Végig se néztem, valahol 15-16 rész körül kaszáltam. Még a Touch volt ilyen aminek baromi erős pilotja volt, aztán mélyrepülés.

Pocok - 2015. 04. 23. 19:22

Nincs durva cliffhanger? Én másképpen emlékszem.

traktorkezelo - 2015. 04. 23. 19:25

Emlékszem erre. Mark “A legenda” Benford :D

Anachel - 2015. 04. 23. 19:32

Még ma is összeszorul a szívem a kasza miatt. Lélekben én is ott feküdtem az abc stúdió előtti füvön a demonstrálókkal… :)

vbalazs91 - 2015. 04. 23. 19:52

Alig emlékszem már rá, talán 3-4 rész után kaszáltam, fene tudja. Lehet, egyszer még bepróbálom, ha nagyon ráérek.

Stanlee - 2015. 04. 23. 19:57

Jó kis sorozat volt, kár érte, hogy nem lett belőle 2. vagy 3. évad. A végefelé érződött, hogy szóltak, kasza, be kell fejezni, le kell zárni, és ezért sok minden elnagyolt lett. Ha sok időm lesz, majd lehet, megnézem még egyszer, legalább a pilot-ot.

ALDO - 2015. 04. 23. 20:09

Nem is tudom, hogy annak idején miért is néztem végig a sorozatot. Ja de, azért mert végig reméltem, hogy lesz valami értelme, mert nagyon tetszett a sci-fis alapötlet. Gondoltam ebből ki lehet hozni majd valamit. Aztán jött családi drámázásba oltott szerelmi háromszög, – mert anélkül nem sorozat a sorozat az ABC-n – és a teljesen súlytalan, érdektelen mellékkarakterek. A lostos hobbit volt a legellenszenvesebb szereplő az egész bandában. Valaki magyarázza már el, hogy a szakállas pasi “történetének” vagy a teljes jelenlétének mégis mi értelme volt? De a bébiszitter kis csaj és a fiatal doki sem sokat tett hozzá. A főszereplő is elég súlytalan volt, meg az egész nyomozás színvonala. Néha egyáltalán nem lehetett az egészet komolyan venni.
A cliffhangerre máshogy emlékszem.
Nem bántam meg a ráfordított időt, de nagyon csalódott voltam a 22. rész végén. Terveztem, hogy egy nap újra darálom, de a dvd azóta is itt pihen a polcomon kb. 5 éve.

seven - 2015. 04. 23. 20:11

BECAUSE I WAS LOADED, OKAY?!!?

istenem de jókat lehetett nevetni A Legenda szerencsétlenkedésén :)

KG - 2015. 04. 23. 20:40

ha jól emlékszem végig néztem, bár lehet az utolsó 4-5 résznél kaszáltam, ennyire jó koncepciót és baromi erős kezdést ennyire elkúrni még nem láttam addig sem és azóta sem.

Dark Wolf - 2015. 04. 23. 21:13

Jajj, de rossz volt ez. :) Szörnyű karakterek és szörnyű alakítások, szörnyű történetszálakkal. A “Because I was loaded, okay???”-t olvasva megrohantak az emlékek, és jót nevettem :D

Miss Keamy - 2015. 04. 23. 21:15

én azt nem tudom végig néztem -e :D hihetetlen mennyire nem maradt meg, pedig tényleg ígéretesnek indult aztán a vége felé nagyon ellaposodott, valamin nagyon húztam a szám.

winnie - 2015. 04. 23. 21:36

Aki nem tudná, mi az a Because I was loaded, okay?, annak itt van: https://www.youtube.com/watch?v=haplrTKUSsI

ez pedig a The Techno Dance Remixe: https://www.youtube.com/watch?v=CLyDAvrs25g

Enzo - 2015. 04. 23. 21:45

Ez egy nagyon jó alapötletű sorozat volt, nagyon elcseszettbe hajló megvalósítással.
Konkrétan egy arcot vagy nevet nem tudtam volna felidézni a poszt nélkül, pedig eléggé megjegyzek minden ilyet.
Ez az “I was loaded” rész tökre nem rémlik, bár lehet azért, mert magyarul néztem anno, még AXN-en :D

nadivereb - 2015. 04. 23. 22:25

A pilot nagyon megfogott, de aztán a megvalósítás miatt kénytelen voltam kaszálni a 10. rész környékén. Azóta is az egyik legnagyobb kihagyott ziccernek érzem.

ALDO - 2015. 04. 23. 22:34

Állítólag a könyv még rosszabb.

Theo - 2015. 04. 23. 22:40

Én is végignéztem, annyi rémlik, hogy a néni az áruló, de ezen kívül, hogy miről szólt fogalmam sincs már.

Thrasher - 2015. 04. 24. 01:14

Jajj de rossz volt ez…
Véget ért a Lost, és próbálta megtartani az ABC a nézőket egy high-concept sci-fi pótlékkal, hoztak szereplőket is onnan (és igen, egyébként is tele volt király TV-s arcokkal), még tán konkrétan abba a műsorsávba is érkezett, csak pont a lényeget, az intelligens sztorit nem sikerült megoldani, brutál ostoba volt, amikor meg nem, akkor csak totálisan kiszámítható.
Arra a pillanatra örökre emlékezni fogok, amikor Kis Fiennes, meg Cho a fejükből kiesve bámulnak bele a kamerába, amikor rájönnek, ki a beépített ember az irodában… Vagy ilyesmi.

seven - 2015. 04. 24. 05:16

valóban a lostot akarták helyettesíteni, de még a lost 6. évada közbne is adták, és rengeteg promo volt ami a két sorozatot egy kalap alá vette, illetve a lost közben nyomták legjobban a flashforward hype-ot. talán pont emiatt is tünt még rosszabbnak mint igazából volt…

és igen, a színészi alakítások… tényleg a legalja. Nem is értem. Fiennes kb mintha valami vígjátékba lett volna, nekem a fináléban a slowmo futása marad meg örökké, ami úgy nézett ki mintha ő mozogna lassítva és a felvétel normál sebességben ment volna :)))

Macckó - 2015. 04. 24. 09:02

Ehh. Ennél a sorozatnál jött ki számomra a legjobban, hogy mennyire pocsék írók is kapnak munkát…

Csaba161 - 2015. 04. 24. 10:08

A legfőbb baja az volt, hogy a 3.-tól a 10. részig teljesen nézhetetlen volt az a nyolc epizód, hiába kezdett magához térni később a sorozat, addigra már a kutya se nézte…

dinnyemano - 2015. 04. 24. 10:12

az ajánló alapján elkezdtem letölteni, de a kommentek miatt inkább hagyom akkor…

winnie - 2015. 04. 24. 10:13

ahogy visszaolvastam az írásokat, például az 1×07 marha jó volt:)

tanaka - 2015. 04. 24. 11:27

na, ezt nagyon köszönöm. nagyjából fél éve agyalok egy teljesen hasonló koncepción, hogy mennyire zseniális lenne, most olyan, mintha a saját sorozatom nézném :)

winnie - 2015. 04. 24. 14:03

dinnyemano: nagyon jó volt a koncepció és nagyon sokan nem szerettük a sorozatot, ez a linkelt kritikákból is kiderül, de… sokan nézték végig ennek ellenére is. és lehet, hogy neked nagyon bejönne, mert nyilván azok a hangosabbak, akiknek negatív a véleménye. HA érdekel, akkor érdemes esélyt adni, mert te is tartozhat a sok millió ember közé, akiknek bejön.

Lajoska67 - 2015. 04. 24. 21:19

Az elején tetszett, de utána irtózatosan zagyva szarrá vált, és bár akkoriban még mindig megvártam a magyar felirat elkészültét, és csak úgy néztem meg, nem értettem a sorozatot, pedig már akkoriban is néztem néhányat, meg fogyatékosnak sem tartom magamat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz