login |

Pilot: Ballot Monkeys – írta userguide

2015. 04. 26. 15:30 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Text from Nigel. It’s mostly swearwords.

Az Egyesült Királyságban május 7-én parlamenti választásokat tartanak. Ez természetesen a sorozatkészítőket is megihlette, hiszen ennek tiszteletére egy egész érdekes és újszerű koncepcióval álltak elő az Outnumbered készítői. A Ballot Monkeys ugyanis gyakorlatilag élőben készül, közvetlenül az adás előtt írják és forgatják a részeket, így az előre megírt vázra teljesen aktuális dolgokat is rá tudnak húzni.

A történet a négy nagy párt (Konzervatív Párt, Munkáspárt, UKIP, Liberális Demokraták) kampánybuszain játszódik, ahol a pártok aktivistái mindent megtesznek, hogy a választáson számukra kedvező eredmény szülessen.

We can’t expect victory, that’s not why we became Lib Dems, but we can achieve modest triumphs. Remember, 300 to 1 is only slightly shorter odds than us.

A politikai komédiák mezőnye borzasztó erős, a The Thick of It és a Veep magasra tette a lécet, nagyon kell kapaszkodni a sikeres szereplésért. A Ballot Monkeys mindenképpen egy visszafogottabb, könnyebben befogadható alkotás, mint az előbb említett kettő. A szereplők itt nem káromkodnak folyamatosan, nem süt minden jelenetből a végtelen cinizmus és a roppant kínos helyzeteket is igyekeznek kerülni.

A sorozat egy kicsit régimódi politikai szatíra, amiben a kampányvezérek inkább beletörődötten elfogadják azt, hogy a politika olyan, amilyen.

– I blame the EU.
– For stopping the rescue patrols?
– No, for restarting them. If you’re going to rescue people from drowning, it’ll only make more of them get into boats.

Tekintve, hogy az olvasók többsége vélhetően nem az Egyesült Királyságban él, adja magát a kérdés, vajon mennyire élvezhető egy ilyen vígjáték magyar szemmel.

Nos, nulla háttértudással nyilván semennyire, de ha valaki legalább a négy párttal és annak vezetőivel tisztában van, valamint nagy vonalakban ismeri, mit alkotott a jelenleg kormányzó koalíció, akkor bátran belevághat. Bizonyos poénok természetesen elvesznek majd, hiszen helyi érdekű utalásból van bőven, de az élmény ettől még majdnem teljes marad.

Egyébként (talán nem annyira meglepő módon) a pártokat magyar megfelelőikre kicserélve is értelmezhető marad rengeteg jelenet, a UKIP minden erejével próbálja magáról lemosni a szélsőséges jelzőt, a liberálisok keserű öniróniával veszik tudomásul marginális helyzetüket, a Munkáspártnak nincs karizmatikus jelöltje, satöbbi.

The latest polls indicate that 50% of women are still undecided so I’m gonna hand you over to our fantastic new women’s issues coordinator, Siobhan. She’s headed up a charity, she’s a pivotal addition to this team and also… a woman.

A formátumért különösebben nem rajongok. Minden párt kampánybusza külön helyszín (több helyszínünk nincs is), és a pilotban ezek között semmiféle kapcsolat nem volt, még csak nem is reagáltak egymás dolgaira, a már többször nehezményezett „1 db húszperces szitkom helyett 4 db ötperceset kaptam” minősített esetével állunk szemben.

How’s Ed’s walkabout going? He’s having lunch? In public? Did you get the e-mail about the list of foods he shouldn’t attempt to eat? Yeah, they added risotto.

A casting szokás szerint erős, mind a négy főszereplő (Hugh Dennis, Andy Nyman, Daisy Haggard, Ben Miller) veterán komikus, és a kiegészítőemberekkel se lesz gond (Sarah Hadland, Esther Smith, Theo Barklem-Biggs és kisebb meglepetésként Kathleen Rose Perkins).

Az értékelés egyszerű: a politikai szatíra kedvelői semmiképp ne hagyják ki, telis-tele van szellemes félmondatokkal, de Ianucci trónját Andy Hamilton és Guy Jenkin egyelőre azért nem veszélyeztetik.

A Ballot Monkeys érdekes és üdítő jelenség, az időtállósága viszont kérdéses. A 7/10-et reálisnak érzem.

1 hozzászólás Ne habozz!

ldavid - 2015. 04. 26. 15:49

ezt tuti bepróbálom

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz