login |

Helix: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is?

2015. 04. 29. 17:28 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Valamikor az ötödik rész környékén írhattam a Helix második szezonjáról, hogy milyen rettenetesen jó kis móka lett az egész. Baromi jól választottam meg, hogy mikor nyilatkozom a sorozatról, mert azt követően elindult a mélyrepülés. Először kicsit a kellemes középszer lábvízébe lógatták bele a vírusos, halhatatlanos, emberiséget kipusztítós tematikát, majd a totális értékelhetetlenség mocsarába. (Már nem tudom, hogy mi történt benne, de felírtam magamnak, hogy a 2×09 valami rettenet mélypont volt, amolyan 1-2/10-es kategória.)

Az egy dolog, hogy a történetben nagyjából ezen a tájon volt némi törés, történt egy-két igen jelentős esemény, felbukkantak új szálak, s ekkorra datálható, hogy nagyjából teljesen eltüntették a 30 évvel későbbi eseményeket is. De hiszem, hogy mindez nem lett volna baj, még az új főgonoszt is elviseltem volt annak ellenére, hogy irritáló volt, hiszen legalább várhattam azt, hogy majd szenvedni látom. (Szerettem utálni, vagy mi.)

A készítők ugyanis továbbra is lelkesen gurítgatták elfele egymás gyógyszerét és érdekes volt látni egyes elvetemült ötleteket, amikből végérvényesen kiderült, hogy a Helix sokkal inkább horror, mint holmi scifi. Amilyen tömegmészárlások voltak a sorozatban, olyat nem gyakran látni. Ezek elég felkavaróak voltak, mint ahogy a tenyésztelep is, de inkább csak pillanatokra, ezt a hangulatot nem sikerült állandó jelleggel fenntartani.

Nekem mindig akkor sikerül berágnom sorozatokra, amikor számomra érdektelen karaktereket emelnek ki és állítanak a középpontba. Peter figurája sosem volt a kedvencem, de elviseltem a jelenlétét, s persze örültem annak, amikor bekerült a verembe. Mint ahogy Anne is jó volt kis dózisokban, pláne, amikor a lánya ellene fordult. De amikor ezek ketten összeálltak, akkor…

Nem is tudom, annyira érdektelen dolgokat produkáltak számomra, hogy az már-már fizikai fájdalmat okozott. Pedig pont az ő szálukon történt meg az egyik, évadnyitóban felvázolt rejtély igencsak sokkoló kibontása, ami miattuk még a kellő hatást sem érte el nálam.

De egyébként lehet, hogy igazságtalan vagyok velük szemben, mert valójában egy-két kivétellel a mellékszereplők kiemelve (pl. Soren vagy SorenAnyu) már sokkal kevésbé voltak elviselhetőek, mint a háttérben. Mondjuk az is igaz, hogy a vége felé a főszereplők is teljesen leépültek agyilag, de ez, ilyen vírusokkal fertőzött közegben azért nem meglepő.

Szóval: remek kezdés, közepes folytatás, totálisan felejthető utolsó harmad jellemezte számomra a Helix második évadát – utólag azt mondom, hogy ha kiszállok az 5. résznél, a világon semmit nem veszítettem volna, hiszen az átívelő sztori hidegen hagyott. (Az apátság, mint mikroközösség jobban izgatott, a Narvik, az Ilaria az első évados deficitem miatt nem, szóval hiszem, hogy akit ez a téma ragadott meg, illetve aki “igazi” rajongó, annak nem nagyon volt gondja a szezon második felével sem.)

A nézettség egyébként egész szezon során konstans volt, pocsék, de mivel a Syfy egész elképesztő számokkal is rendelt be új szezont, így nyilván más összetevőket is figyelembe vesznek a folytatások kapcsán, szóval amíg nincs hivatalos hír, addig talán lehet reménykedni egy 3. évadban.

Azt mondjuk nem tudom, hogy merre tudnának elindulni egy új szezonban, de a fehér és a zöldessárga világ után egy piros izgalmas lehetne.

UPDATE: A kritika kikerülése után pár órával a Syfy bejelentette, hogy elkaszálta a sorozatot.

15 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2015. 04. 29. 17:49

Voltak jó pillanatai, szombatonként popcorn-nal elment, de a Peter szál miatt már alig bírtam nézni. Elején tetszett, amikor nem erőltették az ilariás szálat, de úgy néz ki ha lesz folytatás, akkor ezt nem fogják abbahagyni. Számomra ennyi volt, ennél jobb ez már nem lesz. Azért kiemelném még, hogy amit Balleseros-szal műveltek az szégyen volt. AZ első évadban kb ő neki volt egyáltalán bármiféle jellemfejlődése is, aztán itt kapott pár másodperces jeleneteket meg egy olyan kiírást, hogy csak na. Szégyen.

yaksi - 2015. 04. 29. 17:55

Az első évad teljesen oké volt. A második már nagyon nehezen indult, és nagy baromság volt a dupla szálas (+-30 év) történetmesélés is, ezt az Once Upon a Time-ban gyűlöltem meg. Az utolsó részeknél már szabályosan azt figyeltem, hogy mennyi van még vissza a részből, mert baromi unalmas.
Sajnos a szereplőkkel is úgy vagyok, hogy felőlem halhatna már az egész banda, – egyiket sem sikerült megszeretnem a 2. évadban, még azokra is immunis lettem most, akiket akkor kedveltem – csak legyen már vége. A második évadra 2 pont a 10-ből…

Tiffauges - 2015. 04. 29. 18:43

Tényleg remekül indult és később jött a lejtmenet, amikor már nem jöttek a 30 évvel későbbi sztorik. Egyetértek, amit Balleseros-szal csináltak, az valami hihetetlen volt. Végig vártam, hogy csak lesz vele még valami, mert így nem lehet…

Thrasher - 2015. 04. 29. 18:59

Dunno, tényleg elvesztette kicsit a varázsát a végére, de azért messze nem volt itt olyan szintű szétesés, mint tavaly. Sokkal értelmetlenebb se lett a sorozat, mint amúgy is volt, de mondjuk a szórakoztató vadság helyett tényleg elmentek a szimpla brutalitás felé.
Én még mindig azt mondom (bár már unalmasan ismételgetem magam), hogy nagyon jól hozta, amit a műfajban kell, és hogy most láttam be, hogy nem érdemes új, BSG-szintű dolgot várni a csatornától, inkább az ilyesmi lehetne a jövőjük.

A kaszának egyébként az lenne a naposabbik oldala, hogy felszabadulna egy RDM (bár ő így is csinál mást is), egy Javier G-M, meg egy Maeda, hármójuk közül legalább az egyiknek valszleg érdekes lenne a következő projectje. :)

winnie - 2015. 04. 29. 19:37

rdm, ugye itt inkább feljebbvaló volt, ő kőkeményen outlanderezik, ráadásul az szinte egész éves európázást jelent, grillo-marxuach már felszabadult, ő a the 100-ba megy. maeda, aki a showrunner volt, meg…, nos rá kíváncsi leszek, hogy hogyan tovább.

pehnemer - 2015. 04. 29. 23:35

Kár érte, ebből már szerintem semmi értelmeset nem lehet kihozni, tuti kasza! Fos lett…

ubul - 2015. 04. 30. 07:12

hát tényleg kasza, de azért kíváncsi lettem volna egy rövidített 3. évadra (pl fele annyi rész…szerintem mindig ott a hiba, hogy 13 részes, és nyújtják mint a rétes tésztát…vagyis nyújtották :D)

a 2. évad számomra felüdülés volt, vártam mindegyik részt minden héten (az első évadot alig tudtam leadálni, mikor volt rá alkalom), de az évad vége feli lejtmenet tényleg érezhető volt.

Nem vagyok fan…de azért kár érte :)

Rettus - 2015. 04. 30. 07:39

A showrunnerrel nem lesz “gond”, most sokáig azon fog dolgozni az ügynökével, hogy kitörölje a portfóliójából ezt a Helixet :D

Azért voltak vidám pillanatok is, emlékezzünk meg róla, az első szezon inuit ikreit, hogy hívták: Miksa és Tulok. Jójó, tudom, de mégis…

Thrasher - 2015. 04. 30. 16:29

hát na, nem jött be az 1% esély. mindegy, nem volt éppen igazságtalan kasza.

“grillo-marxuach már felszabadult, ő a the 100-ba megy”
óbzmg…

hahó - 2015. 04. 30. 20:32

nem volt ez annyira rossz….
nézhető minőség; a déli sarkos meg a szigetes évad is jóféle volt. Ha a last ship túléli akkor ezt sem kellett volna elkaszálni szerintem.

hahó - 2015. 04. 30. 20:33

csak nehogy a Strain is erre a sorsra jusson… (de úgyis elkaszálják azt is)

winnie - 2015. 05. 01. 07:17

“Ha a last ship túléli akkor ezt sem kellett volna elkaszálni szerintem.”

a last shipet 4M-an nézik és a csatorna legnézettebbje. a helixet 500 ezren nézték és a csatorna legrosszabb nézettségű sorozata.

csak nehogy a Strain is erre a sorsra jusson… (de úgyis elkaszálják azt is)

egyszer minden sorozatot elkaszálnak, de ha megnézed, hogy mekkora a strain nézettsége, akkor pontosan tudni fogod, hogy lesz-e kasza vagy sem.

Enzo - 2015. 05. 21. 23:43

Na ennek is vége.
Ilyen beteg évadot, mint ez az s2, még nem láttam, szerintem semmiből. A sztori kicsit összevissza meg elkapkodott lett, de kárpótolt ez a vidám retardáltkodós horror. Egynek jó volt, összességében nem bántam meg, ha valamire emlékezni fogok később, azok az abszolút direkt oda nem illő zenék…és a “Do you know the way to San José?”…

tintas.tunyacsap - 2016. 02. 11. 08:35

nekem tetszett a második évad, talán még jobban is mint az első

Carlo Blaine - 2016. 05. 30. 02:02

Számomra mind a két évadnál kb. a felénél indult erőteljesen a színvonalcsökkenés, és a végére már nagyon nem adta… Valahogy az egész oylan, hogy rohadt jó ötlet, sőt a kivitelezés is egy ideig aztán egyszercsak vége és jönnek az unalmas, idegesítő baromságok.
Balleseros halálát már nagyon kívántam az első évadba elég hamar, mert csak idegesített még a pofája is, itt a 2. évadba már valamiért nem, de ahogy meghalt, hát az sokkolóan szar volt. Szerintem ennél szarabb ötletet keresve sem találtak volna…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz