login |

Sin Identidad – írta Hodoree

2015. 05. 01. 14:48 - Írta: vendegblogger

29 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Elindult a Sin identidad második évadja, és tele vagyok mondanivalóval. Spanyol sorozatokat fordítok, és nyugodt szívvel állíthatom, ez a legizgalmasabb, amely a kezem közé került. Junkie-körökben talán picit méltatlanul elhanyagolt, legalábbis a többi sorozatomhoz és a színvonalához képest mindenképpen így érzem.

A ‘Személyazonosság nélkül’ egy spanyol viszonylatban magas költségvetésű, technikailag is igényesen kivitelezett thrillersorozat, mely nem nélkülözi az akciót, az intrikát, a politikát és a könnyed erotikus jeleneteket sem. A csinos, felső osztálybeli ügyvédnő 27 éves korában fedezi fel, hogy nem vér szerinti gyermeke szüleinek. Érzelmeitől vezérelve gyökerei megszállott keresésébe kezd. Sötét és komor születési körülményeinek nyomozása közben María egy zsaroló, rabló és gyermekkereskedő hálózatra bukkan.

A Sin Identidad semmiképp sem nevezhető szappanopera jellegűnek, ahogy éppen sablonosnak sem. Pörgős történet jól kidolgozott, hiteles karakterekkel. A főszereplőt, a Maríát megformáló eyecandyt, Megan Montanert itthon a Grand Hotelban láthattuk, kifejezetten jól hozza az a burokban élő naiva és a vendettára szomjas nő kettős személyiségét, elvarázsolva a sorozat és a nézőközönség férfitagjait egyaránt.

De a történetbeli vér szerinti édesanyját, Fernandát alakító Victoria Abril is elég ismert, igazi európai mozisztár, lubickol a vidéki rosszéletű asszony szerepében.

A jellegzetesen spanyolos karakterekkel megtöltött történet két szálon indul, a jelenben és 10 évvel korábban, mikor María még mit sem sejt abból, mi is vár rá. Az örökbefogadásának körülményeit nyomozza, és egyetlen vágya megismerni vér szerinti szüleit. Még nem tudhatja, hogy milyen hatalmas és befolyásos bűnszövetkezet viselt dolgai közt kutat fáradhatatlanul.

A főhős utazása mellett megtapasztalhatjuk a madridi nagypolgári és az andalúz falusi élet már-már harsány kontrasztját. Hamar feltárulnak azon aspektusok, melyek miatt mindkét fél képviselői legszívesebben helyet cserélnének a másikkal – de természetesen nem mindenki.

Napvilágra kerülnek magánéleti titkok, viselt dolgok, és ki mire képes azért, hogy megszerezze, amit akar vagy épp elkerülje sorsát. Betekintést nyerhetünk a spanyol társadalmi viszonyokba is, megismerhetjük a katolikus egyház mindennapokra gyakorolt történelmi befolyását, a gazdasági és a politikai élet viszontagságait.

A kilenc részes első évad végére összeér a két időszál, és nyitva hagyja a kaput a 14 epizódos következő és egyben utolsó évad eseményei felé. Jöhet a kőkemény bosszú.

A sorozat egyik forgatókönyvírója, Manuel Ríos San Martín a Twitteren biztosította arról a rajongókat, hogy méltó és kerek lezárást kapunk. Hogy ez mit is jelent ez, hamarosan megtudjuk.

29 hozzászólás Ne habozz!

hummel - 2015. 05. 01. 15:32

Nemrég fedeztem fel, remek sorozat. Az egyetlen hiba, ha lehet annak nevezni, az új személyazonossághoz választott név (Mercedes Dantes), ami magáért beszél. Behatárolja a főszereplő múltját és jövőjét. És mivel az ellen elég művelt, ha egyszer összekapcsolják Mariat a névvel, akkor az irodalmi utalás elég nyilvánvalóvá teszi a szándékait.

egy igazi szakember - 2015. 05. 01. 17:03

Könnyed szórakozás és férfi szemmel a főhősnő elég marasztaló, de a jótól meglehetősen távol van.
Én nagyon szeretem, a nem amerikai sorozatokat, ezért általában belenézek minden fordított sorozatba.
A spanyol nyelvűek közül az egyik legjobb a Prófugos, de ezt még senki sem fordította le az utolsó epizódig.

Sigismundus - 2015. 05. 01. 17:52

Most kezdtem el nézni, kiváncsi vagyok. A Barco és az Időminisztérium megkedveltették velem a spanyol sorozatokat. Köszönet a fordításért, remélem lesz még más jó sorozatnál is részünk benne.

Alamán - 2015. 05. 01. 17:54

Szerintem is izgalmas sorozat. Végre nem csak kosztümös soriból csinálnak normálisat a spanyolok. Az meg külön öröm, hogy van, aki eredeti nyelvből fordít. :)

Lui - 2015. 05. 01. 21:15

Még nem hallottam róla, de be fogom próbálni, köszönet az írásért! :)

Hodoree - 2015. 05. 02. 00:13

Annyit tudok még hozzátenni, hogy spanyol viszonylatban még a relanza fogalma is ritka, ehhez a sorozathoz egyenes Web-Dl 720p is elérhető. No comment. :) Időzítés készül hozzá.

Wendy - 2015. 05. 02. 01:10

Köszönet az ajánlóért, bele fogok nézni. Erről jutott eszembe a Telihold, melyet kedveltem, együtt nézte a család, de késik az AXN a második évaddal. Rákerestem és megtaláltam, hogy ahhoz is készítettél feliratot. Köszönet érte!!!

egy igazi szakember - 2015. 05. 03. 10:25

A legnagyobb baja, hogy túlzottan “szappanos”, igaz egy spanyol sorozatról beszélünk, és ott ez nem biztos, hogy annak számít.

Hodoree mindentől függetlenül köszönöm a spanyol nyelvű sorozatok fordítását, így lehetőséget biztosítasz más kultúrájú sorozatok megismeréséhez is.

perelli - 2015. 05. 03. 11:14

Most láttam a 2×04-et, szerintem nem egy sorozatot nézünk. Mondjuk talán ez volt az eddigi legjobb rész, de ez nagyon messze van a szappanostól.

Sigismundus - 2015. 05. 03. 16:43

Én még csak a 1×03-at nézem, de közben eszembe jutott hogy hiszen ilyen megtörtént Spanyolországban, nem is oly rég…

http://www.origo.hu/nagyvilag/20120509-gyerekrablasok-kisertik-spanyolorszagot.html
(a kommentek alatt elborzasztóak)

Szóval, a nemzeti traumák feldolgozásának jó módja az ilyen sorozatkészítés.

perelli - 2015. 05. 03. 19:59

Több sori is készült a témából, de ez a legjobb.

Zora - 2015. 05. 08. 18:34

Én még csak az 1×04-nél tartok, az itteni kritika hatására kezdtem nézni. Amúgy is, jó a változatosság az amerikai sorozatok közben. Hodoree nagyon-nagyon köszönöm a feliratot!

sanddio - 2015. 05. 09. 11:00

Én a 3. résznél járok. Kicsit tényleg szappanos, de még kap lehetőséget.

Zora - 2015. 05. 16. 19:36

Most vagyok a 2×06-nál.

spoiler!

Húúú! Nem hittem, hogy ennyire eldurvulnak a dolgok! A nőt sajnálom, azt hittem, legalább Fr. életben marad.
Gondolom, Maria lehet a gyám – bár, ha ennyire maga alatt van, nem tudom, eszébe jut-e.
Amparot is sajnálom, de most jól látja a dolgokat.
Juan menjen a fenébe, Pablo sokkal jobb nála!

Az egyetlen, ami nem tetszik a sorozatban, az a szereposztás. Félreértés ne essék, briliánsak a szereplők, mintha rájuk szabták volna! Csak – túl fiatalok. Inkább válogattak volna be 35 év körülieket, mert őket az első évad kedvéért könnyebb 27 évesnek maszkírozni, de Megan (Maria) most 28 éves, és nehezen hiszem el, hogy 12 évig bordélyban dolgozott (Tudom, csak 2 évet, de 10 év börtön még inkább öregíti az embert.), és 39 éves.
Ennyi számomra az összes negatívum.

Kíváncsi vagyok, hogyan lesz a vége.
Anno a Bárkát néztem, jó sokszor felment a pumpa a szappan mitt, de ebben én semmi szappanoperát nem látok. Ez kőkemény triller.

Vajon magyar tv levetítené? Szinkronosan? Mert elég szabadszájúan káromkodnak benne – ami tökéletesen illik ide!

Tudtok még hasonló stílusú sorozatokat?

perelli - 2015. 05. 17. 14:13

Tényleg, igazad van, ez eddig le sem esett nekem.

Szerintem is ez a 2. évad kőkemény. Izgalmas, pörgős. Nincs is idő rinyálásra.

Hodoree - 2015. 05. 17. 15:16

Mindenkinek nagyon szívesen! :)
Wendy: örülök, hogy megtaláltad a Telihold feliratokat. :)

A Sin identidad első évadot tavaly fordítottam, nekem nem tűnt szappanosnak, de nem emlékszem minden részletére. Szerintem nagyon jó kis thriller, a második évad brutálisan indult, a 2×06 után pedig egyenesen fel kellett locsolni. :) Képileg is nagyon belehúztak, légifelvétel, time-laps, szokatlan szemszögek. Fejlődnek a spanyolok.

Amit sajnálok, hogy Juan kicsit “puha”, pl. a Teliholdban sokkal tökösebb karaktert játszott, és Pablo sem egy tipikus macho alkat. :) Kéne Maríának egy igazi bombázó. Apropó, szerintetek is nőttek a mellei tavaly óta? :D

Zora: a The Refugees egy ígéretes sori, most indult, spanyol-brit koprodukció, párhuzamosan fordítom angol nyelvű relanzákhoz.

sanddio - 2015. 05. 18. 10:07

Már én is a 2×06-nál járok. Már én sem érzem szappanosnak. Sajnos azért a legutóbbi részben volt egy két logikai baki.

sanddio - 2015. 05. 18. 14:49

Úgy értem, hogy:

SPOILER!!!

Ha én vagyok Enrique helyében és tudom, hogy Francisco valakinek oda akarja adni a papírokat, ráadásul tudom, hogy hol, mikor akkor nem öletem meg mielőtt megtudnám kinek szánja az iratokat. Megvárnám míg találkoznak aztán kiiktatnám mind a kettőt. Értem én, hogy akkor kellett robbantani, amikor a motor közelében van, de egy ilyen maffiózó azért csak megoldotta volna.
Így most tudhatja, hogy van valahol még legalább egy ember aki vadászik rá. Ráadásul mint láttuk, ha sérülten is, de eljutottak a papírok Pablo-hoz. Lehet, hogy így nem elég, de talán így is találhatnak benne valamit amin elindulhatnak.

Hodoree - 2015. 05. 18. 19:15

SPOILER ALERT!!!

Sanddio: Ez teljesen igaz, sőt, egy Enrique kaliberű pasas simán bekamerázza a házát, és ismeretlen gorillái mindenkit követnek mindenhova :D

Egy másik hiba még, hogy María épp egy 39 éves drogfüggő, ahhoz képest istenien néz ki. :D

sanddio - 2015. 05. 19. 08:53

Hodoree
Akkor is írtam, hogy még kap lehetőséget, mert láttam benne a potenciált és azért később bedurvult:)

sanddio - 2015. 05. 19. 09:09

Ja és nagyon köszönöm az ajánlót, nélküle biztos nem találtam volna rá. Meg a feliratokat is. Tudok egy pár szót spanyolul, meg egy kevés (nagyon kevés) nyelvtant, de az nagyon messze van a spanyoltudástól.
Szóval mégegyszer köszi.

Hajni - 2015. 05. 25. 12:56

Hopp, nem jelent meg a kommentem, most akkor újra kell írnom. Na szóval, tényleg nagyon szuper a sorozat, az egyetlen hozzáfűznivalóm a rendezői- vagy milyen- baki,vagy a keretben már nem futotta sminkesre? A visszatérő Maria 12 év múlva pont ugyanúgy néz ki, mint amikor eltűnt. 27 év plusz a börtöni 12, akkor ugye egy majdnem 40 éves nőt kellene látnunk, na de ki számolgat, mikor olyan jó a feneke?

perelli - 2015. 05. 26. 10:00

Az enyém sem…

Dorina!

A poszt úgy kezdődik, hogy Hodoree fordítja a sorozatot, és minden feliratban is benne van a nickje. Annyit tiszteletet szerintem megérdemel, hogy megtanuld a nevét, ha már nem jut eszedbe megköszönni.
Amúgy két sorozatot fordít hetente, a SI szinte duplarész. Ha bármilyen oknál fogva nem végez vele a The Refugees előtt, akkor azután folytatja. Erre minden esély megvan, ugyanis SI másnapján adják. A spanyol soriknál különben is bármilyen technikai probléma is közbejöhet, illetve akár egy ilyen sérülés is. Mindezektől eltekintve csak két nap múlva lesz a következő részből release, senki nem maradt le semmiről.

Izglamas a sori, ha így várod.

Hodoree kizárólag a legnagyobb magyar feliratos oldalra dolgozik. Ott megjegyzésben a videók lelőhelyét is megtalálhatod.

Hodoree - 2015. 05. 26. 10:56

Dorina: a facebook és twitter oldalaimról elég sok szó van mindenről, érdemes csatlakozni… :) hamarosan lesz felirat, minden sérülés ellenére azért dolgozom rajta :)

Hodoree - 2015. 05. 26. 16:40

“Ha bármilyen oknál fogva nem végez vele a The Refugees előtt…” /perelli/

Azaz 1 nap alatt a majdnem dupla résszel. Mondjuk pont a 2×06-nál pont sikerült. :D

Zora - 2015. 07. 04. 12:01

2×12 és előtte.

Hát, Maria-ban nagyon csalódtam! Mondanám, hogy a farka irányítja, de mivel nő, így nem tudom, hogyan mondhatnám. Azt hittem, mikor elment Juanhoz, visz altatót legalább, hogy aztán a fájlokat letölthesse a gépéről… Jó hülye volt! És nagyot koppant!!!
Teljes sajnálatom Amparot illeti, aki egy percig sem tévesztette a célját szem elől! le a kalappal a színésznő előtt! Valami fantasztikusat alakít! Enrique előtt az a vetkőzés…! NEKEM fájt, fizikailag…
Ez a szemét E. meg mindig valahogy megússza!!! Hogy lehet ekkora mázlija!
De most, talán Luisa kutakodásával, két oldalról támadva, veszíteni fog!

sanddio - 2015. 07. 16. 11:41

Hát vége. Nem volt rossz, bár sajnos voltak hajmeresztő megoldások. Nekem az utolsó jelenet nem hiányzott volna.

Zora - 2015. 07. 17. 14:45

Az utolsó rész:

Eléggé elhűltem, mikor Maria kínaiul szólt bele a telefonba, hogy este indulhat az akció. Mert tudtam, mire készül. És örülök, hogy Pablo tudott hatni rá.
Kicsi Enrique meglepett a végén. Azt vártam, Amparo 6 év alatt azért szépre-jóra nevelei, és elmondja, mit csinált a nagyapja.
Jó sorozat volt, kár, hogy vége.

Valaki tudja, mi történt @hodoree-val? A The refugees fordítót keres…

Jgabi27 - 2017. 10. 24. 18:46

Hello!
Hol tudnám megnezni a 2. évadot? A sorozat baraton sok rész nem elérhetô.
Gracias
Gabi

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz