login |

Penny Dreadful: kezdett a 2. évad

2015. 05. 04. 21:25 - Írta: CyClotroniC

118 hozzászólás | kategória: kritika,

Egészen ritkán, de akadnak olyan sorozatok, amiket bár eredetileg is élveztem, mégsem jutott volna eszembe az adott év legjobbjai között emlegetni, mégis, amikor visszatér a képernyőre szélesebbre tárt karokkal fogadtam viszont, mint sok más kedvencemet.

A Showtime és a Sky viktoriánus Londonban játszódó, misztikus, horror története, a Penny Dreadful egyértelműen ilyen volt. Pár lépést tett Vanessa Ives (Eva Green) a hóban, és azonnal tudtam, hogy miért is imádtam a sorozatot és mi volt az az első szezon során, amit elbaltázott döntésnek tartottam a készítők részéről, akkor is, ha maradéktalanul meg tudom érteni őket.

Minden erényével és hibájával együtt, a Penny Dreadful egy olyan teátrális, de rém hangulatos, éjsötét mese, amit egyszerűen vétek lenne kihagynia bárkinek is, aki kicsit is rajong a kor, a helyszín vagy a századfordulós rémtörténetek iránt, vagy netalán csak csalódott American Horror Story-rajongónak tartja magát és valami fajsúlyosabb, jobban megkomponált darabra szomjazik.

Azt hiszem, talán az atmoszféra lehet a Penny Dreadful legnagyobb csodafegyvere szemben az aktuálisan futó vetélytársaival, mert itt egyszerűen minden apró részlet egymást segítve és feljavítva ért össze a képernyőn.

A helyszín és a díszletek mellé társul még egy jóformán sosem öncélú rendezés, ami már a fent említett nyitó képsorral is alaposan visszarántja az embert saját kis világába, és gyakorta olyan egyszerű és könnyed elegancia jellemzi, ami kicsit a Hannibal sajátjának is nevezhetünk: hagyja hogy a jelenet üssön és ne annak az extravagáns tálalása, ami talán a legjelentősebb különbség az American Horror Story-val szemben.

A legnagyobb hasonlóság és egyben legnagyobb kérdőjel is a folytatást illetően, hogy hasonló helyzetben találták magukat a készítők, mint az említett AHS, amikor Eva Green abszolút Emmy-kategóriás alakítást nyújtott az első évad során.

Az első szezonnal ugyanis éppen az volt a legfőbb problémám, hogy a koncepciót – ami papíron egy viktoriánus Avengers-nek tűnt leginkább – hamar átszabta annak a ténye, hogy Green karaktermegformálásával egy aduász csöppent az ölükbe, míg rajta kívül akadtak csupán csak korrekt, átlagos alakítások a színészgárdában.

Amellett, hogy a tavalyi év egyik legnagyobb epizódélménye éppen a Vanessa múltját boncolgató flashback-epizód volt, Miss Ives kvázi előléptetése főszereplővé adott egy olyan fókuszt ennek a történetnek, amire nem biztos, hogy szüksége volt.

Jogos hát a kérdés és az aggodalom, hogy milyen utat választott John Logan a 2. évadra, amire nem igazán adta meg a választ a kifejezetten erősre sikerült nyitány. Vanessa Ives ugyanis megint központi szerephez jut majd az eddigiek alapján, de képernyőidő tekintetében bőven jutott játéktér ezúttal a többieknek is.

Ez pedig azért is jó hír, mert annak ellenére, hogy a Penny Dreadful – címéhez hűen – bőven hordoz magán ponyvás jegyeket, mégis komolyan veszi önmagát, a benne rejlő horror végtelenül személyes és belülről emésztő, és bár nem fukarkodik a vérrel és a különféle természetfeletti lények felvonultatásával sem, csupán csak kamaradrámásan színpadias.

Ez a tálalás pedig rendkívül illik a sorozat egyik központi témájához, ahhoz, hogy főhőseit – legyen az egy sokat látott, kalandvágyó öregúr, egy természetfeletti erőkkel játszadozó ifjú hölgy, egy amerikai párbajhős vagy éppen maga Dr. Frankenstein – mind kísérti valami sötét, belső erő, vagy éppen saját múltjaik árnya, ám mindezek ellenére ők mégis próbálnak a fényben járni.

Bár nem sokat jutott eszembe a sorozat a tavalyi szezonzárót követően, rendkívül örülök, hogy visszatért, ráadásul egy kellően színvonalas, 7,5/10-es felütéssel.

Aki pedig még eddig nem ismerte a sorozatot, hamar fel tud zárkózni, ha szeretne belekóstolni egy lassú folyású, ám helyenként meglepően mély és komoly horror történetbe, ami legalább annyira hatásos, mint amennyire hatásvadász. Ha misztikus, horror sorozatra vágytok, a Penny Dreadful-t semmiképpen se hagyjátok ki, mert jelenleg nem igen van hasonló színvonalú vetélytársa a képernyőn.

118 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2015. 05. 04. 21:55

Valóban, az atmoszféra és Eva Green alakítása kiemelkedő volt az első évadban. Az akkori főgonosz jó volt, de inkább csak egy átlagos rémalak, a történet igazából a flashbackektől volt izgalmas. A mostani ellenfél már sokkal erősebb, Madame Kali összetettebb, rafináltabb karakter és Damian Lewis-né színészileg is egyenrangú partnere lehet Eva Green-nek. Nagyon jól kezdett az új évad, szerintem a folytatás még véresebb lesz, mint a korábbiakban, sok új különc rémpofát szeretnék, de a hangulat az maradjon :)

Cápi - 2015. 05. 04. 23:14

A hangulat valami zseniális, remélem a színvonal is marad, de egy fokkal érdekesebb főgonoszt várok.

gyerecske - 2015. 05. 04. 23:56

Nekem is nagy kedvencem lett, már vártam a 2. évadot.

Apost - 2015. 05. 05. 01:49

[Spoiler on]
Csak kíváncsiságból…mikor az elején megtámadták a szörnyek a hintót, csak nekem volt egyértelmű, hogy azok vámpírok? Mikor később elmesélték a házban mi volt és azt mondta az amerikai, ilyet még sosem látott kb sokkot kaptam…oké végül kiderült hogy nem azok voltak, de nekem valahogy akkor sem volt olyan nagy a különbség.
[Spoiler off]

paranoid android - 2015. 05. 05. 03:05

Én viszont nagyon vártam már a Penny Dreadful visszatérését. Hihetetlen különleges hangulata van. Valóban nem tenne jót a sorozatnak, ha Vanessa Ives-t főszereplővé léptetnék elő, hisz mellette van még legalább három baromi izgalmas karakter, akiket szerintem kiemelkedően jó színészek formálnak meg. (Itt a Mr. Chandler, Sir Malcolm, Dr. Frankenstein hármasra gondolok, de ha több időt fektetnek beléjük, akkor Dorian Gray, Sembene és a Teremtmény is sok érdekeset tartogathat.) De én korábban sem éreztem, és most sem, hogy efelé indultak volna el a készítők. Talán kicsit több karaktermomentumot kapott Miss Ives, mint a többiek, ha szigorúan kimérjük, de nekik sem kellett szűkölködniük. És ebben az évadkezdésben fel is vezették Chandler és Frankenstein külön drámáját. Bár az igaz, hogy Miss Ives köré fog a főszál fonódni, de eléggé karakter-orientált a történetvezetése a sorozatnak, hogy ez ne jelentsen gondot. Azt külön remélem, hogy Sir Malcolm sok játékidőt kap, mert nagyon izgalmasnak találom őt; egy afrikai flashbacknek pl. kifejezetten örülnék.

Ati7 - 2015. 05. 05. 06:47

Spoiler

A memento mori-s jelenet hatalmas volt, vagy 4x visszatekertem. Helen McCrory nagyon ott van, simán felveszi majd a versenyt Eva Greennel, úgyhogy nem fogunk unatkozni. :)

nashi - 2015. 05. 05. 07:27

azért az első évadban Rory Kinnear alakítását se hagyjuk figyelmen kívül… az oké, hogy Eva volt az abszolút, de neki a szerepe is kicsit hordozta ezt a címet, gyakorlatilag szerintem már főszereplő volt az első évadban is. Nekem tetszett a 2. évad kezdése, bár Madame Kali nem éppen olyan főgonosz, akit vártam, kicsit talán béna ez a boszorkány-hárem koncepció, vagy csak számomra volt ilyen unalmas az a rész…

Néma Harcsa - 2015. 05. 05. 07:38

A sorozat nem rossz, bár sokat elárul róla, hogy épp az emlegetett “one-man-show” flashback-epizód volt a legerősebb a múlt évadban. Felőlem lehetne Eva Green karaktere totálisan főszereplő, a többiek sajnos meglehetősen kevéssé érdekesek.

Balumedve - 2015. 05. 05. 08:04

Élvezetes volt az évadkezdő epizód. Ahogy már előttem páran megírták, a hangulat továbbra is nagyon erős, és aki hajlamos rá, az hamar be is szopódhat a Penny Dreadful világába. Az idei főgonosz eddig érdekesnek tűnik, de egy picit megerőltethették volna magukat a látványtervezők, és kitalálhattak volna egy olyan kinézetet a bosziknak, ami kevésbé hajaz a vámpírokra. Először nekem sem esett le, hogy azok nem vámpírok.
Az, hogy Eva Green karaktere középpontba kerülhet, vagy már abban van, egyáltalán nem zavar, sőt. Nem azért, mert annyira tehetséges színésznő, inkább azért mert az ő kórsága érdekel a legjobban. Gondolom, attól a sátáni párbeszédtől a hintóban, mások hátán is végigfutott a hideg. Mert nekem igen, és szinte bármitől, ami Vanessa Ives sötét oldala körül történik. Szeretem az Avengerst, főleg ha viktoriánus, de az Ördögűző-féle megszállottak jobban érdekelnek.
Kíváncsian várom mit tartogat még az évad, és remélem, hogy Vanessa állapotáról többet is megtudunk majd.

Degausser - 2015. 05. 05. 13:23

Hát igen, fényévekkel színvonalasabb és komolyabb mint amivé az AHS vált a 2. évad után. Ugyanezt éreztem mint a cikk írója, hogy bár nagyon szerettem az első évadot mégsem sorolom a kedvenceim közé és meg is feledkeztem róla, de most, hogy itt van nagyon örülök neki mert kiváló hiánypótló a műfajban.

iminshortsupply - 2015. 05. 05. 16:03

Végrevégre. :D

tobias88 - 2015. 05. 05. 20:24

remélem nem lesz hasonló sorsú mint a Horror story (bár ott volt az első és a 2. évad végén is ráutaló magatartás az unalomra)

Dalmayr - 2015. 05. 11. 15:33

Ez az évad engem sokkal jobban érdekel mint az előző, pedig azt is szerettem. a 2. rész is rendben volt, eva green kiváló színésznő.

Lemoni - 2015. 05. 12. 10:26

Madame Kali babagyűjteménye szépen rám hozta a frászt :o
Billie Piper Brona-ként nem tetszett, mint Lily jobb a karakter. Travi srácnak remélem szánnak valami különleges történetszálat, ha már megmutatták így a csupasz valóságában :D

Zenyt - 2015. 05. 16. 21:10

Ühüm, ezt a második részt én átaludtam.

Lemoni - 2015. 05. 19. 00:19

Imádom ezeket a flashback részeket a Penny-ben, a 2×03 is egy gyöngyszem, méghozzá akkora, hogy nálam még az überzseniális 1×05 -t is beelőzi. Eva Green és Patti Lupone úgy elvitte a hátán ezt az epizódot, hogy tényleg öröm volt nézni. Esélyes lesz nálam az év epizódjára.

Blobov - 2015. 05. 19. 06:45

Ezek az Eva Green kamaradrámák… elképesztőek…

Néma Harcsa - 2015. 05. 19. 14:54

Hát, hát, az 1X05 szerintem azért ennél erősebb volt.

rszabi - 2015. 05. 21. 20:29

Én örülök, hogy Eva Green lett a központi alak. Nem csak azért mert magasan ő játszik a legjobban, vagy mert az ő karakterére van írva a legérdekesebb szál, hanem azért is mert nekem a sok különböző misztikus alak egyszerre már sok volt. Frankenstein és a farkasember maradhatnak a háttérben, de engem nem különösebben érdekel mélységében az ő történetük. Ja és szerintem is eszméletlen jó volt az 2X03 rész.

snowyfairy - 2015. 05. 21. 21:20

A legutóbbi rész remek volt. Flashback egy egész részen át és változatoságot adott azzal, hogy nem Londonban játszodott. Ahogy előttem írták Eva Green nagyon jó színésznő.

Spoiler:

Remélem az elkövetkező részekben elég erőt gyűjt és igazi erős daywalker lesz belőle, aki legyőzi majd a gonosz boszikat. Ha persze nem viszi kísértésbe az a könyv.

Dalmayr - 2015. 05. 23. 17:40

Patti LuPone szerintem most ellopta a showt Eva Greentől. Nagyon jó rész volt, remélem marad a színvonal.

ubul - 2015. 05. 25. 10:02

látszik, hogy a Penny Dreadful erőssége a visszaemlékezéses jelenetek, főleg ha egész részen át tart. A 3. rész is, és az első évadban lévő teljes részen át tartó is bitang erős részek.

Néma Harcsa - 2015. 05. 26. 14:51

Sajnos ez a 4. epizód szabályosan rossz volt, az előző évadban akadtak néha ennyire gyenge részek.

mark - 2015. 05. 26. 16:13

Nekem a 4. rész is nagyon tetszett. Teljesen másképpen volt jó, mint az előző. Lazább, inkább korhangulatban erősebb epizód volt ez. Dr. Frankenstein női ruhát vesz, az új sport, a “pingpong”, némi magyar jelenlét, Lily “felnövése”, ahogy az alkotója kezd beleszeretni, Hekaté kis trükkje… Mind-mind olyan jó kis adalékok, amik számomra ezt a részt is rendkívül élvezetessé tették.

Norbii - 2015. 05. 28. 12:03

Dorian szerepelhetne többet is, mert rohadt jó karakter, frankenstein szörnye pedig zseniális, nálam ő viszi leginkább a sorozatot, nagyon jók a párbeszédek. nekem pont hogy ez a rész volt az évad legjobb része.

amaranta - 2015. 05. 31. 16:10

Hogy sikerült ennyire összezutyulni a klasszikus angol irodalom késői rémregényeit?? És akkor hol vannak a korábbiak??

Néma Harcsa - 2015. 06. 01. 15:18

Aztkrva. Ez az 5. minden szempontból eléggé merész cucc volt, nem szimplán filléres rémregény. Sokan fel lesznek háborodva. (A hatásvadászat vádja tényleg jogos lesz, ennyiben stimmel a sorozat címe ehhez az epizódhoz.)
Az utolsó tíz perc talán a sorozattörténelem legbevállalósabb montázsa, az eheti GoT is erős volt, de itt nem a költségvetés volt bátor, és tök mindegy,hogy szándékos provokáció.

Néma Harcsa - 2015. 06. 01. 15:23

(Azt fenntartom, hogy egy horrortól elvártakhoz képest eseménytelen előző epizód záró akciójelenete szrul volt kivitelezve, viszont a 4-5. az tényleg egy epizód, aki nem látta az előzőt, annak ajánlott a 2-in-1 darálás.)

Néma Harcsa - 2015. 06. 02. 10:29

Senki sem nézte még meg? Vagy nehéz véleményt formálni?
Értem én, hogy újra tetőfokára hágott a GoT-hype, meg minden, de itt eléggé durván feszegették a tévésorozat, mint műfaj határait, és olyan lazán rugdostak fel jó pár szabályt és nézői elvárást, hogy a GoT csak csilivili matinéműsor az összes eddigi vitatott húzásával.
Szerintem hamarosan jönnek azért szépen “Na én ezt most kaszáltam.”-kommentek.
(Erről az epizódról tényleg van mit beszélni, az Sjunkie helyében gyorsan írnék róla külön posztot.)

Lemoni - 2015. 06. 02. 12:59

Már hogyne néztem volna, a Penny-t ráadásul mindig a GoT elé veszem nézősbe :)
Maguk a készítők is nemes egyszerűséggel szexepizódnak nevezték el a részt, én nem éreztem hatásvadászatot benne, mivel a szeretkezések csak a mérleg egyik serpenyőjében voltak, a másikban pedig Sir Malcolm-né őrülési jelenete, így hatást fokoztak ugyan, de a történet drámaiságában, nem pedig öncélúan. Semmi megbotránkoztató nem volt a merész jelenetekben és érdekes módon a legerotikusabb mégis a Chandler/Vanessa eyesex volt :D Azok a pucér lidércek meg mindig a frászt hozzák rám, amikor megjelennek Vanessa szobájában. El kell ismernem, a minőségi ponyvahorror tetszik az ízlésemnek :)

Néma Harcsa - 2015. 06. 02. 13:20

@Lemoni: én sem botránkoztam meg, inkább zavarbaejtőnek nevezném az egészet, V. F. és női teremténye jelenetével bezárólag. Viszont Dorianék esetében éreztem egy afféle provokatív/népnevelő célzatot (ezen háborogtok, a brutál fizikai erőszakon nem?), némelyik beállítást annyira hosszan kitartották.
(Tegyük hozzá, Eva Greennel nyilván a szimpla eyesex is erotikusabb, mint bármelyik másik szereplővel egy explicitebbb szexjelenet.)
Nekem inkább a senki-sem-az-aminek-látszik motívum tűnt itt lényegesnek, de a klasszik gótikus villámlással és a Sirné megőrülési jelenetével együtt pláne bizarr volt.
Értem, hogy te nem háborodsz fel, de szerintem ez akkor is ritka formabontó cucc, azt nem árt e helyt elismerni, ha már sorozatos fórum.
Nálam hét epizódja, bevallom, nem feltételeztem, hogy ide vezetik az előző rész szálait. Így utólag mintha patikamérlegen mérték volna, respekt. (És Dorian új szerzeménye, akire talán már, úgy tűnik, nem is zsákmányként tekint, gyanúsan fontos lesz a továbbiakban, hogy visszakapcsolják a szépfiút a főszálhoz.)

Néma Harcsa - 2015. 06. 02. 13:23

(A pucér bosziktól én nem ijedek meg, Madame Kali kis gyűjteményében erősebb rémületfaktort találok.)

Néma Harcsa - 2015. 06. 02. 14:46

(Ja, ez emberi kéz érintésének motívumát, amit végül szintén kétértelművé tettek, el is felejtettem.)

Lemoni - 2015. 06. 02. 21:30

@Néma Harcsa: én bízom abban, hogy Angélique-nek van valami különleges küldetése és ezért hozták képbe, de ha csak polgárpukkasztásnak szánták a lényét, akkor ki fog bukni, hogy csak a hatásvadászat miatt tették bele a szexet Dorian-nel. (Amikor megmutatta meztelenül magát Dorian-nek az egyik korábbi epizódban, nekem rögtön a Crying Game c. film és Jaye Davidson ugrott be, abban van egy hasonlóan “sokkoló” jelenet. :) Madame Kali babái valóban félelmetesebbek a pucér bosziknál, de ott a zsigeri belső félelem játszik, a boszik itt-ott felbukkanása meg inkább ijesztgetős horror effekt.

Néma Harcsa - 2015. 06. 02. 21:50

Csak nekem rémlik úgy, hogy Angélique-nek szintén volt Kali-féle babája a 2. részben? Illetve az is gyanús, hogy ő kereste meg Doriant, plusz akár a bordély is köthető a boszikhoz.
Szerintem annyi funkciója mindenképp lesz, hogy ő a szexuális ragadozó D. G. gyenge pontja, már ha elhisszük D. G.-nek, hogy ezúttal vannak érzelmei, azt tippelem, hogy a titkát is feltárja előtte. (Nem lövöm le a poént, hátha valaki nem ismeri az irodalmi alakot.)
Akárhogy is, de főképp a szereplők érzelmi életére fektették a hangsúlyt az utóbbi két részben (ez már eleve fura volt, a boszik hajlopása kicsit alibi is, hogy legyen azért akció az előző epizódban), és az ív végül ebbe az epizódzárásba torkollott (ahol, mint már említettem, a nő ugyebár úgymond nem nő, ööö, Dorian sem az, ami, Madame Kali nem egy szerelmes özvegy, a Dr. nem kuzin, a teremtménye sem az, és főleg nem nevezhető teljesen élő embernek, ráadásul mindez az elfojtásokról hírhedt viktoriánus Londonban), a hatásvadászat ellenére is ügyesen összerakták.

Néma Harcsa - 2015. 06. 02. 21:59

A Sírójáték megvolt, de ott jobban meglepődtem annak idején.

TittyTwister - 2015. 06. 03. 08:42

@Néma Harcsa

Tegnap néztem meg az 5. részt, és hát… Komolyan mondom, még kisgyerek koromban sem féltem odanézni az akkori legdurvább horrorfilmek leggenyóbb jeleneteinél, de az öncélú buzulás ilyen fokú bemutatásával nálam elérték, hogy amikor már meglátom (vagy megláttam? Igen, lehet hogy ez elég ok nekem a kaszához…) Dorian Grayt és ezt abominationt, párnát teszek a szemem elé, és próbálok a “zene” alapján következtetni arra, mikor van vége a jelenetüknek.

Pedig egyébként qrvára érdekelne, mi lesz Vanessával – de például a victoros-bronás vonal vérciki szerintem!, I mean for fuck’s sake, Frankenstein beleszeret a teremtményébe?? -, és az is, hogy a 0, ismétlem nulla józan ésszel megáldott Sir Malcolm hogy végzi, illetve mi lesz az rendőrbácsi vs. Mr. Chandler ütközetből.

Az első Teremtmény szenvelgése viszont már nagyon fárasztó, bár úgy látszik, őt sokáig bent fogják tartani a népnevelő és -művelő célzatú irodalmi ötpercesei miatt.

TittyTwister - 2015. 06. 03. 08:54
Néma Harcsa - 2015. 06. 03. 11:30

Nekem is nehezemre esett itt-ott, emellett viszont szépen megkomponálták a szexes/hallucinációs jelenetsort, úgyhogy mégis néztem.
Frankenstein a regényben valóban nem szerelmes a női teremtménybe, de minden alapanyagtól eltér valamilyen módon a sorozat, szerintem bizony simán belefér a karakterbe, sőt elég alaposan felvezették a történést. Túl azon, hogy morbid és bizarr, ha jól sejtem, ennek hatására hamarosan az első teremtmény sem lesz már sokáig olyan békés kis filozofálgató alak, és Lily sem lesz boldog, ha elkezdenek visszatérni az emlékei.
Viszont ha ez megnyugtat, szerintem most picit hanyagolni fogják a saját alkotójába oltott Doriant és a viktoriánus erkölcsöket, szerintem közeledünk egy nagyobb farkasemberes flashbackhez.

Néma Harcsa - 2015. 06. 03. 11:31

Ehh, elnyelte a rendszer a választ. Várok, hátha megtalálja valaki.

Néma Harcsa - 2015. 06. 03. 12:32

(A Teremtmény “szenvelgése” egyébként összecseng az eredeti művel, ha olvastad, akkor tudod. Frankenstein pedig ott is megszeg egy szexuális tabut, de inkább nem írom le, melyiket, mert lehet, hogy egyszer ő is kap flashback epizódot.)

paranoid android - 2015. 06. 03. 17:07

Furcsa, bennem fel sem merült a rész közben és után, hogy megbotránkoztató lenne. Talán túl sokáig lettek kitartva a beállítások a szexjeleneteknél, ha hibát akarunk keresni. De mindennek volt értelme, önmagukban is, amit a párhuzamos jelenetek egymás mellé helyezése felerősített. Sokáig lehetne elemezni a szexjeleneteket: a látszat-valóság és az arról való tudás az aktusban résztvevők részéről… De hogy formabontó lenne? Nem hiszem. Ezt kifejthetnéd bővebben, Néma Harcsa?

Az hogy egy transz nő és egy férfi szeretkezését ennyire szokatlanul explicit megvalósításban láttuk szerintem azoknak lehet kellemetlen akik azt hiszik, hogy a mainstream fikciós mozgóképben lévő hasonló jelenetek elsődleges feladata a néző felizgatása. Persze sokszor, főleg kábelen, előfordul a “ha lehet, akkor rakjunk is bele meztelenséget, amivel nézőket vonzhatunk” hozzáállás (nekem ezzel sincs bajom btw), de alapvetően ez is a történetmesélésről szól. Szóval nem kell vonzónak találni a jelenetet, nyugodtan lehet nézni úgy, mint az epizód többi részét, nem változik meg senki szexualitása egy ilyen jelenettől, mint ez (vagy nem lesz senkiből erőszaktevő egy nemi erőszakot bemutató jelenettől). Ezzel együtt persze értem én, hogy vannak dolgok, amiket valaki nem akar látni, de a megbotránkozást mindig is gyerekes reakciónak tartottam. Tehát, ha valakit így is reagált, az többet mond el róla, mint a sorozatról.

Vagy a műfaj határainak feszegetése és formabontó alatt azt értetted, ahogy az elbeszélés kvázi szavak nélkül, csak több szexuális aktus bemutatásával történt?

Néma Harcsa - 2015. 06. 03. 18:02

Igen, nagyjából azt, de a jelenet hosszas előkészítése, ahogy írtam, az érzelmi szálak “unalmas” gabalyítása komolyabb “rémisztgetés” nélkül is szokatlan szerintem egy horrorsorozatnál, nem igazán passzol a (vélt) nézői elvárásokhoz. (Ha valaki ismeri a romantika korabeli eredeti gótikus rémregényeket, annak persze végül is nem annyira meglepő ez sem.)

Néma Harcsa - 2015. 06. 03. 18:14

Aztán ez, hogy a szentimentális szálakat egy – a hosszan kitartott beállítások miatt épp egyfajta minőségi szoftpornó jelleggel bíró – többszörösen “csavaros” szexjelenetsorba vezették, keresztezve a megőrüléssel, ahogy írtad, szavak nélkül, csak a zenével és a képekkel kibontva, hogy mi történik, így együtt hozta létre a megfoghatatlan fenyegetettség érzetét.
Lehet, csak nálam értek el meghökkentő hatást (nem megbotránkozást), én még nem nagyon láttam hasonlót képernyőn.

Lemoni - 2015. 06. 03. 21:32

Én meg közben agyalok azon, hogy ki fia-borja lehet ez a “félszerzet” Angelique, mi van, ha lánynak kellett volna születnie, hogy boszorkány lehessen mint az anyja, vagyis lehetne-e éppen Madame Kali félresikerült porontya, aki vagy anyunak akar megfelelni és az örök fiatalság receptjét keresi Dorian-nél vagy épp ellenkezőleg, az anyjától akarja megvédeni. Bár úgy tűnik, a Madame-nak sir Malcolm és Vanessa a fontos, de ki tudja, milyen csavarok vannak még a történetben.

paranoid android - 2015. 06. 03. 21:45

@Néma Harcsa

Á, most már jobban értem mire gondoltál. Olyan szavakat használtál fentebb a végső montázs leírására, ami a technikai és narratív megoldások különlegességét dicsérte, miközben az esetleges kaszálással fenyegetést is említetted, mint lehetséges nézői reakciót, ami viszont a tartalomra szokott vonatkozni. Ezért kicsit zavaros volt nekem, hogy mire is gondoltál, de így már tisztább.

Az biztos, hogy egy nagyon finoman komponált jelenetsor volt, ami tele volt lappangó fenyegetéssel. Madame Kali gyakorlatilag megerőszakolta Sir Malcolmot, aki nem önszántából, hanem drog mágia hatására egyezett csak bele az aktusba; és eközben Sir Malcolm feleségének az elméjét is megerőszakolta a boszorkány. Sőt, mindegyik párosra illik ez az egyenlőtlen erőelosztás (nem csak a felszín vs. valós identitással folyt itt a játék). A Lily-Frankenstein kettősnél a nő teljesen más, és persze hamis, információk alapján döntött, mint a férfi. De Dorian sem fedte fel a titkát, pedig ő tudja Angelique-ét. A Vanessa-Chandler jelenet ebből a szempontból is kilóg a sorból, hisz ott egyenlő felek voltak megtévesztés nélkül, így ahelyett hogy elveszett volna ez a “kind touch of a hand” jelenet a sok szex között, inkább kiemelkedett.

Aredhel - 2015. 06. 04. 07:54

Én a Vanessa&Chandler jelenetnél azt éreztem, hogy légyszi ne hozzák őket itt és most össze. Nagyon szeretem a párosukat, ami a kölcsönös megértésre, tiszteletre, támogatásra, mi több.szeretetre épül. Persze kezdetektől ott van köztük a szexuális feszültség, de nem erzem, hogy most van itt az ideje az összejövésüknek. Erőltetett lett vna.

Dorian és Angelique jelenetét vizuálisan szépnek tartottam, de Továbbra is bosszant, hogy nem kapcsolódik történetük a fősodorhoz.

Az egyiptológust (asszem Lyle) egyszerűen imádom. .inden jelenete, es a kémiája többi karakterrel nagyon ottvan.

Néma Harcsa - 2015. 06. 04. 08:28

Szerintem hamarosan kapcsolódni fog.

Cléda - 2015. 06. 05. 14:59

Néma Harcsa: Nem volt baba Angelique szobájában, parókák voltak a háttérben. De engem is nagyon érdekel, hogy ebből a szálból hova fognak kilyukadni. Meg úgy alapból Dorian története nagyon érdekes, és kíváncsi vagyok a könyvhöz képest itt mit kapunk majd.

Ez a sorozat részről részre iszonyatos erővel szippant be…

Néma Harcsa - 2015. 06. 05. 23:00

@paranoid: a nézői kaszálások – mint fentebb is olvashatsz egy azzal fenyegető példát – simán érkeznek egy transznemű (az ő szexjelenetük felvezetésének alapján úgymond “formailag” nem is az, mivel Angelique már férfiruhában van) és egy férfi szexjelenetéért, ami így formai és tartalmi okú kaszálás egyszerre. (Miközben valószínűleg nem fenyegették kaszálással a korai GoT-ot Kisujj egyik szerintem valóban eléggé indokolatlan jelenetsoráért, vagy itt a PD-ben a csecsemőalapú vuduért.) A ki-mit-tud-mit-nem, ahogy írtad, valószínűleg valóban fokozza a fenyegetettség-érzetet. (Brona/Lily-nél egyébként az külön csavar, hogy ő a kezdeményező.)
@Cléda: nem Angelique szobájára gondoltam, hanem Madame Kaliéra, amikor mutatják a bábuit. Lehet, meglesem valamikor még egyszer, hogy csak utólag képzelem-e.
Dorian sorozatbeli jelleméről hintettek morzsákat a kreátorok, és sajnos bele is futottam a morzsákba, szerintem jobb morzsák nélkül.
Nekem amúgy az első évad túl csapongó volt, ott az ötödik volt igazán jó epizód (azt szintén eléggé a viktoriánus Anglia elfojtásaira alapozták), az évadzáró meg kifejezetten gyenge volt, viszont néztem, mert kedvelem a forrásműveket, és olyan nagyon nem volt elrontva.
A rossz évadzáró itt is megeshet, de 2. évadot eddig sokkal okosabban rakták össze.

amaranta - 2015. 06. 06. 09:32

A 2.évad első rész végén mit rajzol? Macit?

Cléda - 2015. 06. 06. 11:09

Néma Harcsa: ó, értem. Majd meglesem én is van-e olyan baba. :)

Néma Harcsa - 2015. 06. 08. 14:38

Még mindig jó. (Ügyesen csűrik-csavarják.)

TittyTwister - 2015. 06. 08. 22:12

Na, a 2×06 már hasonlított arra, amiért megszerettem ezt a sorozatot (pl. nem volt öt perc _poetry_ a Teremtménnyel :)).

Lemoni - 2015. 06. 09. 00:10

Arra azért kíváncsi lennék, hányszor vették fel a báli véres jelenetet :O Eva Green priceless fejet vágott, amikor Chandler elhárította Vanessa báli meghívását (vajon tudatosan volt pont arra az estére szervezve?)

Néma Harcsa - 2015. 06. 09. 07:37

Lemoni, hiba festék, az eléggé maradandó élmény lehetett a statiszták számára is. (Azt tippelném, hogy egy forgatási nap tuti elment csak az esőzésre.)

TittyTwister - 2015. 06. 09. 08:20

“vajon tudatosan volt pont arra az estére szervezve?”

@Lemoni: nem, hiszen Dorian Gray 1.) nincs benne az anti-Vanessa klubban 2.) nem tud Mr. Chandler Friday Night Lights-áról :D

Lemoni - 2015. 06. 09. 09:09

Én már rejtélyt és összeesküvést képzelek ebben a sorozatban mindenhol, mindenesetre Vanessa egy erősebb védelmező nélkül maradt egy időre……

TittyTwister - 2015. 06. 09. 09:33

“mindenesetre Vanessa egy erősebb védelmező nélkül maradt egy időre……”

Ez így van, meg is lepődtek a boszik, egyszersmind éltek is az alkalommal.

TittyTwister - 2015. 06. 09. 10:04

Egyébként a Poole-/Kali-képet árnyalni hivatott monológszerűség (“I didn’t turn from God…”) és az akkori arckifejezés meglepett.

kecskebégető - 2015. 06. 09. 19:11

Jobb a második évad.Sokkal összeszedettebb.Brutálisabb

Néma Harcsa - 2015. 06. 09. 20:06

@Kecskebégető: ha stílusos irodalmi hasonlatot szeretnék írni, az első évad Frankenstein teremtménye volt, és a koncepció miatt sokszor foszladoztak is a varratok, néhol félő volt, hogy darabjaira hullik az egész, a második pedig egyelőre a Prágából Londonba szállított, Mary Shelley és Oscar Wilde által felöltöztetett, csinosított, finomított Gólem a héber folklórból.
@Lemoni: ezt is ügyesen csinálják, simán red herring pl. Angelique is abban az értelemben, hogy köze sincs a boszikhoz, hanem másképp fog fontos szerepet játszani.

Lemoni - 2015. 06. 09. 23:17

@Néma Harcsa: az a másik ötletem volt, hogy Angelique-ra valami másért is szüksége lehet Dorian-nek, amilyen manipulatív figura, könnyen rászedhette a minekisnevezzem….. “fiúlányt”, hogy az azt higgye, ő kezdeményezett, pedig dehogy. Lehet, hogy az első évadban látott titkos szoba rejtélyéhez kapcsolódik majd a személye……

Néma Harcsa - 2015. 06. 10. 00:15

Vagy Dorian a kíváncsiságán túllépve ezúttal valódi gyengéd érzelmeket táplál egy ember irányába, és teljesen máshonnan jön a gabaly. Vagy Dorian elhajít egy embert, amikor már nem érdekes a számára, és keres érdekesebb kalandot, és ebből jön a gabaly. Stb. (A titkos szoba tartalma spoiler, hagyjuk.) Szerintem nem tudni.

Lemoni - 2015. 06. 10. 12:41

A titkos szobához még csak annyit, hogy kapnia kéne legalább egy évadot, remélem nem 1 vagy 2 epizódban akarják “lerendezni”.

Cápi - 2015. 06. 13. 00:39

Hát a titkos szoba… Aki minimálisan művelt, ismernie kéne szvsz Dorian Grey történetét, onnantól meg gyakorlatilag evidens, mit rejt a szoba.

Elég kemény amúgy az évad, de az 5. rész vége azért levágta nálam a biztosítékot…

Cléda - 2015. 06. 13. 14:03

Dorian története adott, ha a regényt vesszük, kérdés a sorozatban mi lesz..

Egyébként a panoptikumos szál is valamilyen regényen alapul?

A részhez: jó volt, bár kevésbé tetszett mint az előzőek. A véreső nagyon jó volt, forgatni is izgalmas lehetett. :)
A vérfarkasos kinézet viszont nekem csalódás.. Többet vártam tőle.

mulholland2 - 2015. 06. 13. 14:59

Hát én nagyon szeretem ezt a sorozatot. Nekem az első évad is baromira tetszett. Most a 6. részben ez a bálos rész megint csak oda volt rakva rendesen. Remek volt a koreográfia és a történések is. Élvezet volt nézni és remekül van ez a sorozat is fényképezve. Mint a Hannibal-nál. Továbbá tetszik az is hogy bevállalós az egész. Meg van az a kellemes Viktoriánus kor feeling és az a kettősség ami ezt a kort jellemezte. Így még jobban kijönnek a gazdagság az illem és rend, kontra nyomor, bűn, és kellemesen bizarr mivolta. Ezt szívesen elnézegetem minden részletével együtt.)

Néma Harcsa - 2015. 06. 15. 19:03

Ééééés… még mindig nem rontották el. Teljes mértékben pozitív csalódás.

Néma Harcsa - 2015. 06. 15. 19:20

@Cléda: a panoptikumról nem tudok, hogy korabeli irodalmi műből szedték volna, annyi kultúrtörténeti vonatkozása van, hogy a tulaj saját szavai szerint a Londonba épp akkor benyomuló francia Madame Tussaud-t szeretné felülmúlni a műfajban, aki így utólag gyakorlatilag A panoptikum-franchise alapítója lett, szóval a Teremtényt behálózni kívánó úriember kísérlete gyaníthatóan csúnya véget ér.

Lemoni - 2015. 06. 16. 01:02

Eva Green megint felülmúlta saját magát, félelmetes(en jó) volt a ráolvasásos jelenetben.

majomka - 2015. 06. 16. 21:07

Le kellene szoknom róla, hogy mindig hajnalban nézem meg a legújabb részt :D nem mintha félős lennék az adott rész miatt, ááá :) de tényleg, komolyan: az ott egy vörösen parázsló szempár volt a sarokban :P fenomenális volt ez a rész is, minden tökéletes volt: sztori, fényképezés, hangtechnika, színészi teljesítmény 200%, igényesség a köbükin, sose legyen vége!

Lemoni - 2015. 06. 16. 21:32

Juhúúú, 3. évad berendelve! :D

Blobov - 2015. 06. 17. 10:40

Elképesztő mélységekbe megy le az emberi lelkekben ez a sorozat, egyedi, erős, brutális.

_Peter - 2015. 06. 17. 12:55

Jó ideje fel volt írva nekem ez a sorozat, most sikerült teljesen felzárkóznom. Részről részre azt éreztem mi a bánatért nem ezt néztem az utolsó pocsék AHS helyett. Cserébe most volt egy jó darám. :)

Komoly nagyon a sorozat, Eva Green elképesztő amúgyis szerettem minden filmjét.

A botrányosnak szánt 5. epizód nálam csak “meh” reakciót váltott ki. Spartacus és Game of Thrones (amíg néztem) után már úgyse tudnak túl botrányos jeleneteket csinálni, csak az rossz vontatott lesz és játékidőt vesz el tök feleslegesen.

A Creature szenvedése megmondom őszintén kicsit untat, de értem kell a költői vonalhoz, csak ne tartson felolvasó estet.

A báli jelenet forgatásán szívesen ott lettem volna.

Néma Harcsa - 2015. 06. 18. 19:55

Peter: a 2. évad 5.-ben (és az annak megágyazó 4-.ben) épp az volt a csavar, hogy a botrányosnak (de inkább talán meghökkentőnek) szántság mellett egy totális szentimententalizmusból hozták ki végül lassan a horrort (teljesen más mechanizmus, mint a GoT vagy a Spartacus) a ritka szépen komponált majdnemzárójelenettel (a véreső is szépen komponált volt később, de ha így nézzük, a Pengében már azt is ellőtték, aztán köze mégsem sok van a kettőnek egymáshoz).

Néma Harcsa - 2015. 06. 18. 20:00

(Egyébként az érzelmi zavarodottság és a csábítás/túlfűtöttség/elfojtás azóta is elég fontos elem az epizódokban, az előző évadban szintén az ötödik Eva Green-flashbackes rész volt kiemelkedően erős ilyen – lélektani – szempontból, csak teljesen másképp, viszont a többi epizódból nagyrészt hiányzott akkor ez a vonulat, szerintem legalábbis.)

mulholland2 - 2015. 06. 18. 22:23

Nem tudom, mit problémáznak annyit a “creature”-án. Az eredeti Shelley történetnek is pont az a lényege, hogy van egy teremtmény, aki érez és nem egy egyszerű szörny. Arra vágyik, hogy elfogadják. Azért is izgalmas figura, mert pont bele illik abba az alaptézisbe ami fontos momentuma a sorozatnak, hogy minden főbb figurának saját sötét oldala van, de még is törekszenek a fényben járni ki így ki úgy. Pont az adja az erős pontjait az egész sorozatnak, hogy sok helyütt lehúz a naturalizmusával, azután pedig egy ponton történik valami ami pedig erős érzelmi impulzussal bír és “felemel” ezt a dolgot egész sok helyen, jól érzik az alkotók. Szóval kellemes egyveleg ez. A teremtményre visszatérve bár először furcsa volt, hogy külsőre ilyen hosszú hajú got emo:) benyomását keltette :) ugyanakkor az eredeti angolban viszonylag lágy hangja van a színésznek. Így viszonylag szerencsésen hozza azt a kettősséget “külsőségekben” amit ez a figura képvisel. (bár aki szinkronnal nézi, annál ez a plusz elveszik sajnos, a rossz magyar hang választás miatt:() no mindegy. Szóval szerintem csak “szenvelegjen” tovább a “szörny” mert hogy neki ez a drámája és sorozat is minden frivolsága ellenére a klasszikus, lírai vonalon jár így sok benne az érzelem. Lássuk be ez manapság Trónok harca és sok egyéb sorozat mellett üdítő :))

Cápi - 2015. 06. 21. 19:23

A creature-rel inkább az a baj, hogy fel se tűnne, ha kiírnák. Legalábbis nekem. Tejesen jellegtelen, megy a lelki meg a verselés, hogy nehéz az élet, senkisefogadel, brühühü. Semmit nem tesz hozzá igazából az egész történethez.

mulholland2 - 2015. 06. 21. 22:19

Cápi, enyhén szólva is hülyeséget írsz. Mintha nem is ugyan azt a sorozatot néznénk. Ez nem egy hentelős, tipikus horror sorozat. Sőt megkockáztatom ez inkább egy gótikus beütésű drámai series. Amiben alap dolog a szereplők érzelmi töltete. Ha ezt nem bírod elfogadni, akkor rengeteg másféle sorozat létezik amit lehet nézni. Mindegyiknél ott van a sötétség és az ÉRZELMI indíték. Milyen hülyeség lenne már, hogy van egy Frankeinseinünk de nics hozzá az általa teremett érző lény. És igen, ez a lény szenved. Mert hogy bármily furcsa ez egy romantikus regényalak. Ha csak egyszerű gyílkoló szörnyet akarsz akkor ez bizony nem a te sorozatod :) nem kell nézned.

Lemoni - 2015. 06. 23. 00:24

OK, ez a rész elég érdekes volt “Ethanessa” nélkül is, Lily megkaphatta a maga 15 perc hírnevét most. Angelique, te botor lény, kellett neked kíváncsiskodni! Sembene és a doki kevésnek tűnik Sir Malcolm megmentéséhez……

Néma Harcsa - 2015. 06. 23. 17:58

Bevallom, megkönnyebbültem. A kreátor asszonta, Dorian figurája kicsit pozitívabb lesz, mint a könyvben, és valóban csak egy kicsit lett olyanabb.
Rendben volt, jöhet a célegyenes, csak a finálét ne rontsák majd el, mint tavaly.

mulholland2 - 2015. 06. 25. 23:01

No ennyit a teremtmény lírai voltáról :))) Kezdődik a hadelhad.)

Norbii - 2015. 06. 26. 21:09

hát nálam ez a rész nagyon bejött. a sorozat legjobb része volt. a cselekmények és a párbeszédek minden szálon tökéletes volt, nem is hiányzott vanessa és csandler. Sembene karaktere meg olyan rejtélyes..de még is egy átlagos karaktert kapunk, aki lojális és komoly. Nyomhatna már ő is egy két imát vagy valami hasonlót..legalább csak egyszer. Több van benne.

paranoid android - 2015. 06. 27. 22:11

Nagyon kedvelem Vanessát és Ethant, de rohadtul kellett egy rész nélkülük. A hiányukban végre kaptak teret az eddig kissé elhanyagolt karakterek, Victor két teremtménye, főleg Lily, és a Sir Malcolm-Sembene páros. Még Dorian arcképét is láthattuk. Egymás után jöttek a kiemelkedőbbnél kiemelkedőbb jelenetek, továbblendítve az összes karaktert egy olyan irányba, ami baromi izgalmas utolsó két részt ígér.
Dorian festménye mindig kérdéses alkotói szempontból, hogy megmutassák-e, hisz az ismeretlen mindig félelmetesebb, de idegesítővé is válhat, ha csak a látványra adott reakciókat látjuk, így – noha nem okozott zsigeri élményt a látványa – nem bánom, hogy megmutatták. A kép megmozdulása és a láncok jó megoldások voltak. Remélem Evelyn Poole örök ifjúság és szépség iránti megszállottsága valamilyen módon végre Dorian Gray-t is a főszálhoz kapcsolja majd most már; eltérő esetben kihagyott ziccernek érezném.
A színészek is megint kiemelkedőt nyújtottak. Billie Piper mindent beleadott. Érdekes lesz, hogy mihez kezd a Teremtmény, hisz Lily tervei nem vágnak egybe az ő terveivel/személyiségével, de a társ iránti vágya és Frankenstein iránti utálata rosszba viheti. És persze kérdés, hogy ez mind mit jelent Victor számára. A Victor-Sir Malcolm beszélgetés a szerelemről is csodás volt, ami simán lehetett volna ügyetlen vagy unalmas, de itt is remekeltek a színészek.

Ayrons - 2015. 06. 29. 10:07

Tudtam hogy Talbot lesz az igazi neve farkas komának :D

Blobov - 2015. 06. 29. 10:44

Lemaradtam az angol szövegben – még nem volt felirat reggel 6kor -, Dorian Gray milyen society tagja (amelyik közelebb akarja hozni magához a divine-t)? Hirtelen az volt az érzésem, ez lesz a 3. évad főszála. (Ja, sajnálom, hogy az eddig brutális mélységű lelkizést most az utolsó két részben fel kell, hogy váltsa az agresszívebb, kissé véres horror, de le kell zárni a mostani szálakat.)

Néma Harcsa - 2015. 06. 29. 10:55

A Teozófiai Társaságé. Valóban létezett, és létezik ma is, persze több ágra szakadt, akadnak/tak róla levált okkult irányzatok is, részben a nácik háttérfilozófiája is használta a tanaikat.
Alapvetően minden vallás igazságnak “egységesítése” lett volna a cél, a nagy vallásalapítók a teozófusoknál pl. egymással egyenrangúak, ugyanannak a Felsőbb Lénynek az inkarnációi. https://hu.wikipedia.org/wiki/Teoz%C3%B3fia
Az epizód megint jó volt, csak a farkasember arca nem elég szőrös, de ez tulajdonképpen mellékszál, meg hát ahogy mások sem, a Teremtmény fizimiskájával pl. szintén nem vagyok kibékülve, Meat Loafra emlékeztet, ha mond ez valakinek valamit.

Néma Harcsa - 2015. 06. 29. 10:55

Elnyelte a választ a rendszer.

Néma Harcsa - 2015. 06. 29. 10:56
Ayrons - 2015. 06. 29. 10:56

Kérdés az hogy Ethan harapott vagy született farkas e . Lehet apuci is az és átadta neki a kórt .

Blobov - 2015. 06. 29. 13:11

@Néma Harcsa: akkor eldőlt, a wikis szöveg alapján ez a társaság lesz a köv. évadban szerintem a főszál.

Néma Harcsa - 2015. 06. 29. 13:51

@Blobov: szerintem legfeljebb csak mellékszál lehet, a következő évadban inkább az eddig még nem látott fővámpír (nem tudom, Drakulának fogják-e hívni) megjelenése lesz fontos, azt gyanítom.

Sasha86 - 2015. 06. 29. 20:09

Azta….rva!!!!!! Mondom megnézem már, van-e felirat a 2×09-hez, erre azon kapom magam, hogy szó szerint a székembe döngölt a kezdő jelenet. Öt perc néma csend a tömény izgalom alatt. Nem is tudom, láttam e már erősebb kezdést sorozatban, az utóbbi időben biztosan nem.
Egyébként nem mentem végig a kommenteken, így lehet már ellőtték vagy tudatlan vagyok a regényhez képest, de csak nekem gyanús, hogy Frankeinsteinben is lakozik valami emberfeletti?
Vagy két résszel ezelőtt tök véletlenül emlegette a vámpírokat meg ez a folytonos lövünk a vérünkbe valami elvileg gyógyszer dolgot… És, valljuk be, nem egy napbarnított fiú, a szeme szinte vörös, elképzelném, hogy hogy is mondták a Vámpírnaplókban? Ja igen, különleges diétán van….. (csak állatvér)
Nem spoilerezek, de az uccsó jelenetet sem bírtam kihagyni és a francba ill. mikor lesz már jövő vasárnap ill. hétfő reggel?
Imádom, megunhatatlan, ezerszer ráver az AHS-re!!!!!

Néma Harcsa - 2015. 06. 29. 21:37

Nem hinném, hogy a sorozat eddigi hozzáállása alapján elrugaszkodnának annyira az irodalmi alapoktól, hogy Frankensteinből, az őrült avagy lelkileg/mentálisan sérült tudós alapfigurájából vámpírt vagy természetfölötti lényt csinálnának. Ő itt is a saját magát a Teremtő (Isten) szerepébe kevert gyarló ember, mint a könyvben, persze értelmezés kérdése.
Habár minden alak sztoriját átgyúrták valamennyire, mégis érződik valamiféle tisztelet/alázat a klasszikus figurák iránt, szóval annyira vámpír, amennyire Dorian átvitt értelemben az.

Néma Harcsa - 2015. 06. 29. 22:26

Ez az egyetlen ok, amiért elégedetlenkedek a Teremtménnyel. Hosszú klip, viszonylag időre állítottam: https://youtu.be/9X_ViIPA-Gc?t=41s
De ez generációs viszolygás valószínűleg, és nem horrori értelemben.

Néma Harcsa - 2015. 06. 29. 22:34

De Niro maszkja vitte a pálmát a szerepben a régi rémfilmek kliséssé vált kinézete után: http://www.gonemovies.com/WWW/Pictures/Pictures/DeNiroFrankenstein4.jpg
Itt a Szörny túl szép, heheh. Viszont jól gabalyítják a történetszálat.

Lemoni - 2015. 06. 30. 00:02

A finálé valószínűleg tartogat még egy-két meglepő húzást, én arra számítok, hogy ha cliffhangerrel zárul az évad, akkor valamelyik fő karakternek az eltűnése/elrablása lesz az, leginkább Vanessára tippelek, esetleg Chandlerre. És még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy valahogy elszabadul (elengedi valaki?) az a bizonyos leláncolt lény. Nemsokára kiderül……

Aredhel - 2015. 06. 30. 12:13

Nekem is nagyon tetszett a kezdés. Egyenesen feszültebb volt Ethan jelenete a szétharapott fickóval meg a felügyelővel, mint amikor bementek a boszitanyába.

Szegény Sembenét sajnálom, bár Sosem lett eléggé kibontva a karaktere. Mintha az Ethannel bimbózó barátsága is csak azt a célt szolgálta volna, hogy a mostani halálának és önfeláldozásának nagyobb legyen az érzelmi hozadéka.

Ethan viszont a kedvenc karakteremmé nőtte ki magát. És nagyonis átjött a sarokba szorított állat metafora, persze nem is metafora, mert vmilyen szinten egy “állatról” van szó. És a boszilány megkísértésénél is tetszett, hogy nem utasította el egyértelműen, igent mondot, amikor nemet vártam volna.

Szoval jó kis évad ez. Amenyire egyenetlennek éreztem az elsőt, annyira vitán felül magas szívonalat nyújt ez a második. Egyedül a cutwife-os rész nem jött be, de ahogy a kritikákat meg kommenteket olvastam, ezzel a véleménnyel nagyrészt egyedül voltam.

paranoid android - 2015. 06. 30. 16:18

“Vagy két résszel ezelőtt tök véletlenül emlegette a vámpírokat meg ez a folytonos lövünk a vérünkbe valami elvileg gyógyszer dolgot”

Nem véletlenül emlegette a vámpírokat. Az első évad főszála voltak a vámpírok, és a lefordított szöveg a két száműzött testvérről, akikből az egyik az élők vérével táplálkozik, nem meglepő módon eszébe juttatta. Ez a szöveg összekapcsolja a két évadot, amit össze is foglalt Sir Malcolm és Frankenstein maguknak, és a nézőknek is: minkét testvér Vanessát (pontosabban “the Mother of Evil”-t) kutatja; a vámpír Minán keresztül akarta magához csábítani az első évadban, Lucifer pedig korábban is próbálkozott megszállni őt, de mivel kudarcot vallott, a mostani évadban a boszorkányok dolgoznak neki. Frankenstein külsőleg sem hasonlít az első évadban megismert vámpírmesterre, sem az általa átváltoztatott szolgáira. A sápadtságát és a vörös a szemeit éppen, hogy tökéletesen megmagyarázza a kábítószer-függősége és az életvitele.

A részhez szólva: Sembene! Ne! Bennem is van egy ilyen érzés, hogy csak azért kapott több időt és mélységet az utóbbi részekben, hogy kegyetlenebbül vegyék el tőlünk a készítők. Talán életben marad valahogy. De ha nem, akkor mindenképpen kell a következő évadban egy Sir Malcolm flashback, hogy Sembene visszatérhessen egy rész erejéig.
Nem semmi finálénak nézünk elébe, egy rakatnyi cliffhangert kaptunk, szinte minden karakter sorsa kérdéses. És milyen keserédes volt újra látni Proteust.
Az eszméletlen ütős cold open mellett a Vanessa-Victor jelenet tetszett nekem nagyon. Az ő kapcsolatukat valamiért különösen érdekesnek találom. Talán mert annyira atipikus, hisz a kettőjük életfelfogása, gondolkodása ütközik a legjobban az összes karakter közül, mégis egy testvéri kötődés jött létre közöttük, plusz ehhez jön a színészek szintén egyedi összhangja.

Sasha86 - 2015. 06. 30. 22:34

winnie:köszi, hogy rendbe raktad az “ezernyi” kommentemet, annyira felpörgetett a rész, hogy nem győztem várni, hogy látszódjon amit írtam :)

ubul - 2015. 07. 03. 14:15

igen, már az első évadban is szó volt a vámpírokról, mikor az öreg mesélt nekik, és hogy a feleségét is azért kellett lefejeznie, hogy megölje (mert vámpír lett)

Majd a teremtmény meg az utcán kitörte a nyakát az öregnek (ha jól emlékszem)

Timea - 2015. 07. 03. 23:06

Az egyik olyan sorozat, ami nálam 10/20 as 😃 mindenféle téren 😉 imádom Eva Greent, kiemelkedő színésznő! Egy percig sem unalmas, mindig izgalmas, megújúló! Köröm-rágva várom az új részt 😉 csak így tovább! Amit nagyon szeretnék: valami különleges képesség Vanessának! Hogy ő is egy lény lehessen 😌

Blobov - 2015. 07. 06. 07:05

Úúúúúú…. amikor a huszonötödik perc után véget értek a kastélybeli jelenetek, aggódtam, h. mivel töltik ki az elkövetkező fél órát, de ez… ez megint lenyűgöző volt. Olyan baromi mély magány és szomorúság áradt az utolsó percekben a filmből, hogy ejha. Bravó, elismerésem, le a kalappal. (És nagyon nehéz lesz összefésülni a szálakat a 3. évadra, hacsak nem száll ki pár főbb színész.)

Néma Harcsa - 2015. 07. 06. 13:26

@Blobov: szerintem még nem volt meg a tuti berendelés a köv. évadra, ezért egy ilyen köztes megoldást választottak. (A pár évtizeddel később, de szintén Angliában játszódó Peaky Blinders hasonlóan járt el, mondjuk ott a végére hagyták a durvább fajta feszültségteremtést.)
Összességében a zárás is ütősebb lett, mint a tavalyi, nagyméretű pluszpont Dorian ás Lily jelenetéért.

_Peter - 2015. 07. 06. 20:05

Hát ez szépen lett megkomponálva. Eva Green egy csoda. A filmjeiben is, és most sorozatban is.

Néma Harcsa - 2015. 07. 06. 22:39

@_peter: szerintem sajnos a filmjeiben színészi értelemben épp hogy nem egy csoda. Úgy tűnik, a mozifilmekhez képest hosszabb játékidő meg egy jól kitalált karakter kifejezetten előnyös az ő tehetségéhez. (Nem lekicsinylésképpen írom.)

Néma Harcsa - 2015. 07. 06. 22:42

Ez a csúcsalakítása eddig, meg ugyanígy az előző évad is. De cáfolj meg, ha lemaradtam valami igazán ütősről a moziban.

majomka - 2015. 07. 06. 22:51

You’ll Never Walk Alone! Bocs, ezt nem lehetett kihagyni… :) Zseniális, lenyűgöző, gyönyörű és szívbe markoló. Ha EZT nem rendelik be 3. évadra, akkor az mindent elmond az emberi faj értelmi szintjéről. Btw. a Peaky Blinders 3. évadját berendelték?

Lemoni - 2015. 07. 07. 00:35

Az évadhoz méltóan jól sikerült a finálé, Eva Green megint hozta a legjobb formáját, de a többieknek sem kell szégyenkezniük. Sikerült úgy alakítani az eseményeket, hogy sokfélét tudnak csavarni a folytatásban. Úgy tűnik, a következő évadban kimozdulnak a viktoriánus környezetből, amit kicsit sajnálok, mert imádom azt az atmoszférát, de jó is lesz, mert nagyobb lesz a mozgástér. Az afrikai szál jobban érdekel, viszont Chandler visszatoloncolásának Amerikába nem örülök annyira, max. ha valamilyen természeti környezetbe kerül, nem pedig a korabeli New York-ba, az nem illik nekem ebbe a sorozatba. Bravó az évadnak, az íróknak, mert úgy tudtak újat mondani az ismert karakterekkel, hogy nem veszett el azok eredetisége, a színészek szintén egytől egyik kitűnőek voltak.

winnie - 2015. 07. 07. 04:34

“Ha EZT nem rendelik be 3. évadra, akkor az mindent elmond az emberi faj értelmi szintjéről. Btw. a Peaky Blinders 3. évadját berendelték?”

semmit nem mond el. a nézettség ilyesmiről nem tájékoztat. ha nagyon akarom, akkor az beszédes, hogy x vagy y mit néz, de az nem, hogy mit nem néz. ha ideírom egy zseniális sorozat címét, amit te nem nézel, mert nem is tudtál róla vagy bele sem nézték, akkor az mond bármit is rólad?:)

egyébként mindkettőt meg tudod nézni, ha a sorozatok címkéjére kattintasz, hiszen ott minden hírt megkapsz azonnal róluk.

http://www.sorozatjunkie.hu/tag/peaky-blinders
http://www.sorozatjunkie.hu/tag/penny-dreadful

paranoid android - 2015. 07. 07. 15:28

Meglepően hamar lezárták az évad főszálát, de mégsem éreztem kevésnek vagy feszültségmentesnek, hisz mindig is fontosabbak voltak a Penny Dreadfulban a karakterek, mint az akció, így érdekesebbek is voltak az útzöngék, amiket a rész első felében elszenvedett lelki terror okozott. Jó mélyre taszították a karaktereket, hogy aztán el is szakítsák egymástól őket, érdekes lesz majd innen felvenni a szálakat.

snowyfairy - 2015. 07. 07. 18:21

A PD nagyon szépen bemutatja, hogy a tetteknek nagyobb a morális következménye, mint bármi másnak. És ezzel az évaddal eljött az, hogy mindenkiben egy kicsit a gonoszabb felé billent a mérleg. Habár itt nem igazán van jó vagy gonosz csak nézőpont, de most határozottan azt érzem, hogy kicsit még sötétebb dolgok lesznek az elkövetkező évadban. Az évadzáróban Sarah Greene dala eszembe juttatta az AC4-et. :D

Spoiler:

Dorian és Lily/Brona tánca fantasztikus volt. Frankensteinről az jutott akkor eszembe, hogy de kellene egy Dr. Jekyll és Mr Hyde féle karakter. Belőle jó lenne.
Vanessa-t sajnálom. Remélem nem lesz belőle főellenség. Most, hogy realizálódott benne, hogy egyedül van.
Ethan-t egész évadban nem értettem. Mármint ezt a Hound of God dolgot. Remélem lesz magyarázat rá később.
A szörny, na őt nagyon bírom. Az a kettősség ami benne van. Érzékeny művészlélek, de ha felhúzzák, akkor gyilkolászik. BTW az évadzáróban a havas-hajós út a könyvet idézte.

majomka - 2015. 07. 07. 20:01

ahh köszi, mindkét kedvencem berendelve a 3. évadra, jippi! :)

Néma Harcsa - 2015. 07. 08. 22:04
Néma Harcsa - 2015. 07. 08. 22:11

Hatásvadász idézet kedvcsinálónak.
“…if someone were to ask me what Penny Dreadful was about, what the show was about for the first two seasons – the first 18 hours – I’d say it was about a woman burning a cross. That’s really what it was about. The show’s about Vanessa Ives.”

koka - 2015. 10. 13. 23:15

Milyen jó évad is volt ez!

Snoopyzit30 - 2015. 11. 28. 09:32

3 nap alatt daráltam le az 1-2. évadot és nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a sorozatra. Még az első 2 rész nem győzött meg, nem voltam benne biztos, hogy ezt akarom nézni, de aztán beleolvastam az 1. évad kommentjeibe és kivártam az 1×05 részt és onnantól beszippantott. A 2. évad magasan jobb, mint az első szerintem. A díszlet, a kosztümök, az egész korrajz nagyon meggyőzött. Vanessa Ives szenvedéseit néhol már kicsit untam, de a többi vonal is annyira erős, hogy odaszegezett a képernyőre. Viszont szerintem nem félelmetes, legalábbis 1-2 ijesztgetős momentumot kizárva, bár az is inkább meglepő volt, mint félelmetes. Várós a 3. évad! :) Azt hiszem lett egy újabb kedvenc. Valamint még egy gondolat, szerintem az ilyen jellegű sorozatokat jobb darálni, mert teljesen el tud merülni az ember ebben a világban, az agy kikapcsol teljesen :))

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz