login |

Gotham: vége az 1. évadnak

2015. 05. 05. 21:45 - Írta: CyClotroniC

40 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

Hope. It’s for losers…

Vagy mégsem? A legfőbb kérdés ugyanis az a Gotham első szezonját követően, hogy megéri-e benevezni a folytatásra, ha kitartottunk eddig mellette, vagy ha valaki útközben kaszálta, érdemes-e visszatérnie a nézők sorába és egyáltalán mi volt az, amit a Gotham kínosan bénán vagy éppen, ha elvétve is, de meglepően jól csinált újonc évadjában.

Egy biztos, elnézve a FOX nem kevés buktáját, 4 szezon alsó hangon is össze fog jönni Bruno Helleréknek, még akkor is, ha nem írtak Empire-szintű sikersztorit, de amit elértek, az biztosan garantálhat nekik jó pár 22 epizódos évadot, hogy alaposan körüljárják és kibontsák Gotham ikonikus karaktereit az évek során.

Az első igazán pozitív jel, hogy úgy tűnik, a jövőben egyáltalán nem lesznek heti ügyek a sorozatban, és lássuk be, egyáltalán nem is fog hiányozni a Gothamnek. Igazából nincs mit szégyellni ezen a húzáson, hiszen a Hannibal is élt ezzel a nézőmegtartó és nézőcsalogató fegyverrel a sorozat hajnalán, az más kérdés, hogy lehet ezt ügyesebben is művelni, mint ahogyan azt a Gotham tette.

Tény viszont az is, hogy nem könnyű feladat kigazdálkodni egy 40 perces történetet úgy, hogy közben azért fut az átívelés is a háttérben, ráadásul mindez nem kevés karaktert érintve történik. Az első szezont Pingvin felemelkedése és a város maffiaháborúja uralta, ám ezen túl is voltak kisebb-nagyobb karakterívek, amikről megéri beszélni, mert akadtak köztük jó döntések és orrnyereg dörzsölősen fájdalmas húzások is, de ezt majd csak a tovább mögötti spoilerzónában.

Amit már biztosan tudni, hogy nem bízzák a véletlenre a folytatást Hellerék, hiszen a következő szezon elejét Jokernek fogják szentelni, de belefér majd Mr. Freeze, Mad Hatter és Clayface is a második etapba, bár ha akad olyan kaszáló, aki ezen hírek hallatán elgondolkodott erősen a folytatáson, nem biztos, hogy sokat veszít azzal, ha csak a második szezonnál fog becsatlakozni, mert viszonylag kevés szórakoztató epizód jut a sok középszerűre vagy kifejezetten gyengére.

A minőségtől függetlenül, kicsit sem volt váratlan, hogy a Gotham debütálására rengetegen voltatok kíváncsiak, csakúgy mint a legtöbb képregény adaptációra, amik újabban beszivárogtak a tévéképernyőkre is, így amellett, hogy pörgött a kibeszélő rendesen, eleinte négyen is írtunk róla a pilotnál (human, winnie), kettő, három, öt, majd nyolc részt követően is, aztán egészen a fináléig elengedtük kicsit a sorozat kezét, és nem is tudom, hogy akadt-e még olyan a Junkie-csapatból, aki kitartott végig a történet mellett.

Ha nem imádnám ennyire az eredetsztorikat és nem lenne benne 2-3 karakter guilty pleasure kapaszkodóként, valószínűleg én se jutottam volna el a végéig, hiszen a Gotham elég sokáig húzta az útkeresését, ráadásul mire azt hittem, hogy végleg meg is találta, egy meglehetősen kapkodós és inkonzisztens fináléval sikerült leköszönnie, ami egyfelől hű volt a teljes szezonos hullámvasúthoz, ugyanakkor ha ezzel a legtöbb problémát is magunk mögött hagyhatjuk majd, gond nélkül hajlandó vagyok a másik irányba nézni, mint ahogyan azt Gotham derék rendőrei is teszik.

Ha csak egyetlen képregény adaptációra van hely a sorozatnaptáratokban, simán a Daredevil-hez irányítanék mindenkit, mert bár az sem tökéletes, de messze az vette a legkomolyabban önmagát az eddigiek közül. A Gotham egyértelműen játékosabb és bár kifejezetten szép városképet és látványvilágot kapott a sorozat, illetve akadt egy-két egészen sötét húzása is, valahogy az alaphangulat, a rengeteg cselekmény és az események töménysége sosem engedte igazán, hogy sokkoljon egy percig is.

Ennek ellenére akadtak jobb pillanatai, csakúgy mint az 1×07-es epizód, ami talán az első sarokkövét adta Pingvin hatalmi játékának, de említhetném a finálé előtti három epizódot is (1×19-1×21), ahová picit még ugyan belógott Fish története, de alapvetően egész szép miniíveket rajzolt fel több karakternek egy olyan 3 részes ellenféllel, aki azért is volt jobb, mint elődei, mert sikerült nyomot hagynia az átívelő sztorin is.

Összességében nem csak Gotham városát, de annak első szezonját is uralta a káosz, és nagyon kellett az a 4-5 erősebb epizód a 22 közül, hogy 6/10-re mentsék az osztályzatot. Bár egyáltalán nem menti fel a sorozatot a rossz író döntések alól, de tény, hogy akadtak jelei annak, hogy tanult az írószoba az első szezonos útkeresésből, így remélhetőleg nem kell majd ősztől azt olvasnunk minden Bruno Heller-interjúban, hogy nem igen volt sok tervük a koncepciót illetően.

Ha láttátok a finálét vagy csak érdekel titeket, hogy mi történt a sorozat főbb karaktereivel, fáradjatok be a spoilerbarlangba.

Annak ellenére, hogy rendesen összecsapták a szezonfinálét, a Gotham szebbik arcát mégiscsak a maffiasztorinak köszönhettük a Pingvin, Fish, Falcone, Maroni négyes jóvoltából. Robin Lord Taylor alakítása végig kifogástalan volt, sőt kifejezetten ez tartott a sorozat mellett az első epizódok során, mégis úgy érzem, hogy Pingvint valahol az utolsó harmadban kicsit félrevitték az írók.

Bármennyire is imádtam a simulékony, negédes, behízelgő stílusát a kezdetekben, sokkal jobban működött volna, ha egy magabiztosabb, hidegebb arcot is láthatunk tőle, mikor nem kell Maroni vagy Falcone előtt meghunyászkodnia, és kicsit csalódást keltő volt az is, hogy sokszor hibázott a vége felé és gyakran csak a vak szerencse segítette ki helyenként Pingvint.

Másik nagy kérdés még Fish jövője, aki rendesen megosztotta a sorozat rajongóit és elüldözött jó pár nézőt a képernyők elől. Bár itthon túlzásnak érződik a “megosztottság” kifejezés, mert többnyire közutálatnak örvendett Jada Pinkett Smith extravagáns karaktere, nem egy kinti kritikában és annak hozzászólásaiban olvastam, hogy sokaknak éppen ez az alakítás vagy ez a karakter volt a kedvence.

A magam részéről az alakítással sikerült megbékélnem idővel, főleg Fish szigetes kalandjai során győződtem meg arról, hogy Smithné tud visszafogottabb is lenni, ha úgy hozza a történet, csak ezt meglehetősen ritkán kívánják meg tőle az események. Karakterhű búcsút kapott ő is, hiszen nem csak, hogy a Pingvin felfalta a Halat, vagy a vízben végezte, de az eddigi legelvontabb külsőt is megkapta a fináléra.

Hiába nyilatkozták le mindenhol, hogy Fish nem lesz állandó karakter a 2. szezon során, éppen emiatt az átalakulás miatt érzem azt, hogy nem most láttuk utoljára. Nem állítom, hogy már a következő évadban vissza fog térni, de azt biztosan nyitva hagyták, hogy idővel visszajöhessen Pingvint kísérteni, ahogy éppen Pingvin is tette azt vele.

Nygma-t mindenképpen ki szeretném emelni, mert ő volt az a karakter, akit a legokosabban kezeltek talán az írók a háttérben. Eleinte kivártak vele, idővel picit nagyobb teret kapott, és kimért tempóban, kényelmesen, de egész ügyesen kibontották csupán a mellékszálakon tartva végig.

Remélem ezt Bruno Heller és csapata is így gondolja, mert kétségtelenül egy-két nagyobb átívelő történetnél nem bír el többet a heti játékidő, és ha már ki kell emelni arcokat és másokat a háttérben tartani, akkor messze ez  volt a legjobb módszer, amit eddig alkalmaztak.

Ivy-t ugye jóformán el is tüntették, így vele nem foglalkoznék, de Selina karaktere mindenképpen olyan, akit egyrészt rettentően kedvelek, másrészt folyamatosan csalódok abban, amit művelnek vele az írók. Azt már elfogadtam harmadtávnál, hogy Cicalány még meglehetősen ügyetlen betörőnek vagy zsebtolvajnak egyelőre, ellenben a fináléra igencsak dühös vagyok jelenleg.

Selina magasan Bruce mellett működött a legjobban, mert egyrészt kirángatta Wayne úrfit a depressziós ábrákat firkálós korszakából, másrészt neki is jót tett, hogy kapott egyfajta pozitív morális mintát is. Kifejezetten örültem is neki, hogy amikor felismerte, hogy voltaképpen ő hozta a veszélyt Bruce-ra, félretette saját érdekeit és kihátrált ebből a barátságból.

Később, mikor ismét a segítségére volt szükség, meglépte azt, amit Bruce nem mert vagy nem akart, ami egyszerre mutatta be azt baromi jól, hogy hajlandó másokért áldozatot hozni, aki fontos a számára, ugyanakkor azt is, hogy képes megölni egy embert, ha az kicsit is veszélyt jelent, ez pedig remek első jele volt annak az ellentmondásos, morálisan szürke jellemnek, amilyenné majd Catwomanként fog válni.

– Selina, what are you doing here?
– Chillin’. How ’bout you?

Számomra ezt az egészen jól felépített képet zúzta szét a finálé mindössze pár perc alatt. Azt még simán elnéztem volna, hogy a csónakkal érkező Fish első dolga az volt, hogy fodrászhoz vigye Selina-t és West Side Storys bandatagnak öltöztesse, de azt elképzelni se tudom, hogy mindössze pár óra/nap leforgása alatt hogyan nőtte ki magát a lány gépfegyveres kisfőnökké.

A finálé utáni interjúk ugyan említették, hogy Fish volt az az erős női minta Selina számára, amit sosem tapasztalt meg korábban, egy olyan példakép aki elhitette vele, hogy lehet hatalma is, ha akarja, de ha ezt el is fogadom, jobban örültem volna annak, ha nem percek leforgása alatt, a képernyőn kívül történik meg, különösen úgy, hogy megannyi abszolút felesleges dologgal is foglalkoztunk a szezon során az ilyesmik helyett.

Ami Gordonékat illeti, továbbra sem vagyok oda se érte, se Harvey-ért, de az mindenképpen nézhetőbbé tette kettejük párosát, hogy már messze nem moralizálnak annyit minden apróságon, mint a sorozat kezdetén, Gordon is hajlandó egyre több kompromisszumra, ahogyan Harvey is átváltozott idővel a vicces, morgós, szakállas, én-szóltam-előre haverrá.

Gordon háremével tulajdonképpen nincs gond, noha Barbara és Leslie nem sok hatással volt egyik komolyabb eseményre sem. Barbara sótlanságát úgy hiszem megérezték az írók is, mikor behozták a képbe Morena Baccarin karakterét, akinek már csak a munkaköre okán is több értelme van barátnőként, mint elődjének. Aztán ki tudja, Barbara még akár érdekes is lehet majd pszichopataként, bár egyelőre Erin Richards nem igazán tudott még meggyőzni erről.

És végezetül marad nekünk Bruce úrfi és Alfred kettőse, akik megkapták az első szezon cliffhangerét is apu titkos kuckójának köszönhetően, de kellett is nekik némi erősítés, hogy újra érdekessé váljanak, mert Selina és Bruce elválasztása ennek a szálnak sem tett jót.

Az biztos, hogy volt mit tanulnia ebből a szezonból a készítőknek, ahogyan az is, hogy nem ártana ha változna pár dolog ősztől a sorozat körül, és bár leírtam, hogy mivel voltam és lennék elégedett, kíváncsi vagyok, hogy ti hogyan láttátok az eddigi 22 részt és mit kezdetének a sorozattal a továbbiakban.

40 hozzászólás Ne habozz!

Szaby59 - 2015. 05. 05. 22:15

Selina beszervezése Fish bandájába nekem nagyon nem tetszett több szempontból sem, valahogy teljesen logikátlannak tűnt a saját-és Fish részéről is, hogy az utcai hajléktalanokat szedi fel a bandájába…
Na meg nem kis visszafejlődés volt ez az eddigiek után.
Nekem egyébként pont Fish volt az egyik kedvenc már a kezdetektől. Kicsit talán túljátszotta a karaktert, de lehet pont ez volt a cél is, más erős női karakter nincs is a sorozatban.
Pingvin és Nygma aki miatt még talán megéri folytatni, Bullock dumája jó, de annyira nem, hogy miatta nézzem.
Gordont a színész miatt továbbra sem sikerült megkedvelni, idegesít, hogy minden helyzetre ugyanazzal arckifejezéssel meg kimeredő szemekkel reagál…

Az évad első fele szerintem jobb volt a végére ellaposodott kicsit.
4/10 – az is Pingvin, Nygma, Fish meg a közben itt-ott belebegtetett karakterek/történet miatt.

Mardred - 2015. 05. 05. 22:28

17. rész környékén kaszáltam, ha jövőre jön jobban a főszálra koncentráló, Hannibal-szerűbb történetvezetés akkor talán belenézek…

CyClotroniC - 2015. 05. 05. 22:29

Mardred: Szerintem Hannibalt egyáltalán ne várj tőle, a másik felét meg beígérték. Majd meglátjuk, hogy mi sül ki belőle.

Shyllard - 2015. 05. 05. 22:33

Selina-val fináléban leromboltak mindent, Barbara szála végig dög unalom volt és most a befejezésre a lehető legrosszabbat kapta (bár ezt talán a színésznőnek is köszönheti, aki valami pocsékul alakított így a végén), Bruce-ék szintén unalmasak voltak, Fish-et még utáltam utálni is, de Nygma és Pingvin (ennek háttérbeszorulása ellenére) szerintem nagyon okosan lettek felépítve és én személy szerint Gordont is bírtam benne, néha unalmas volt a moralizálása, de attól még élvezetesen alakította. Nem volt egy nagy évad, a látvány az jó volt, de őszintén szólva nem hinném, hogy pár hónap múlva bármire is fogok emlékezni a Red Hood Gang-es részen kívül (számomra ott sikerült tökéletesen egyensúlyozniuk a gengszter sztori és morbid humor kettőst) és voltak nagyon mély pontjai az évadnak, magas meg számomra egy rész sem volt kifejezetten.

Viszont minden rossz ellenére bevallom volt egyfajta varázsa a sorozatnak és kíváncsi vagyok mit fognak nyújtani a másodikban. Kicsit Agents Of Shield-hez hasonlítanám. Sokszor átlagos vagy azon aluli, de vannak olyan kapaszkodói, hogy egyszerűen nem lehet elengedni, sőt még várom is minden héten hogy nézhessem. A második felére meg már elvárásom sem nagyon volt, szóval szórakoztatni is képes volt, ennél többre meg szerintem senki sem számíthat sajna ettől a sorozattól.

FireKeeper - 2015. 05. 05. 22:34

“Ami Gordonékat illeti, továbbra sem vagyok oda se érte, se Butch-ért”
azt hiszem itt Butch helyett Harvey-t akartál írni ennél a bekezdésnél.

CyClotroniC - 2015. 05. 05. 22:36

FireKeeper: Tényleg, köszi, nem tudom miért néztem be.

Poghy - 2015. 05. 05. 23:01

Teljesen egyetértek a kritikával, nálam is 6/10. Sajnos rajongóként sem tudok szemet hunyni bizonyos hibák, illetve írói butaságok mellett, de még így is egész jól szórakoztam az első évadon.

Ivy egészen felesleges volt, volt kb. 2 értelmes jelenete, ezért kár volt behozni. Montoyával sem tudtak semmit kezdeni, így ő is kikerült a képből, remélem neki is találnak értelmes sztorit jövőre. Harvey szerintem végig szuper volt, a heti egysorosaival, az oldschool zsaru trükkjeivel, mint a telefonkönyves kihallgatás, vagy a kocsikázós információgyűjtés, és eközben még némi morális fejlődésen is keresztül ment. Plusz Donal Logue remek választás volt a szerepre, végig lubickolt a szerepében.

A 2. évaddal kapcsolatban én abszolút bizakodó vagyok, nem lesz Fish, nem lesznek gagyi nyomozások, tovább mélyíthetik Nygma karakterét, és Barbara is érdekesebb lesz. Szerintem még Tommy Elliotot kéne visszahozni és neki is adni egy komolyabb átívelést Bruce-szal, iletve a Montoya féle Major Crimes egység kaphatna nagyobb szerepet. Én biztosan maradok a folytatásra.

Silas - 2015. 05. 05. 23:03

ez az évad? 3/10 vagy 4/10

Alex20 - 2015. 05. 05. 23:15

Nekem tetszett az egész sorozat, annak ellenére is, hogy ez nem az a tipikus szuperhősös, mint a The Flash vagy az Arrow :) De szerintem pont ez a jó benne, hogy ez másabb, sötétebb, komolyabb kicsit :)

Dav3883 - 2015. 05. 05. 23:44

Szerintem a színészek nagyon jók benne, és ez fontos érv a sorozat mellett, ami miatt vártam hétről-hétre az új részeket. Master Bruce szála az elején teljesen hidegen hagyott, de így az évad közepétől ő volt az egyik legérdekesebb számomra, illetve Pingvin. Nygma most kezd beindulni, második évadra még jobb lesz biztosan, illetve tényleg pozitív dolgok, hogy Fish nem lesz, heti-nyomozás nem lesz, és jönnek az új karakterek és Joker!

Lemoni - 2015. 05. 05. 23:56

Már alig vártam a végét. Mivel az unalmas és a néha kicsit érdekes skálán mozgott a sorozat, könnyű szívvel kaszálom. A belengetett jövőbeli karakterek nekem nem mondanak semmit, így nem is tudnak érdekelni, az első évados alapkarakterekkel sem tudtam mit kezdeni, egyet sem tudtam megkedvelni. Pingvin kezdetben érdekes volt, de aztán egy idegesítő nyikhaj lett. Fish végig irritált, ahogy Morena Baccarin kivételével az összes többi női szereplő is. Ben McKenzie szürkén és unalmasan játszott. A maffia főnökök néha már olasz filmes paródiának tűntek. Nygma nekem túl idétlen volt, sehol nem jött át a meghasadt személyiség. Sean Pertwee-t kedvelem, de az állandó “Master Bruce”-tól már hidegrázást kaptam. Szóval, ezek után nincs itt további keresnivalóm. Azért sokat elmond a képregényes analfabétizmusomról, hogy a sok kaszált és pár végignézett első évadokból egyedül a Constantine-t nézném tovább, ha berendelték volna.

sterling - 2015. 05. 06. 00:07

teljesen középszerű sorozat szerintem,de az mindenképp javítani fog rajta,ha fish nem szerepel többet. :)

Shiwo - 2015. 05. 06. 08:27

Selina még egy önmagát kereső, titokban figyelemre és szeretetre váró gyerek. Már valamennyire Barbara is képes volt rá hatni, Fish meg eleve úgy lett beállítva, mint egy rendkívül karizmatikus, másokra hatni képes nő. Így könnyedén Selina példaképévé válhatott. Az utolsó rész legelején megemlítik, hogy 2 héttel korábban történik a találkozásuk. Bár így 1 részbe sűrítve tényleg túl hirtelen váltásnak tűnhet.

Érdekesebb az a dolog, hogy Fish-t meglőtték, mikor a helikopterrel menekültek, aminek látszólag semmi hatása nem lett a történetre. Oké, szívós mint a csizmatalp, hisz a saját szemét is kivájta, de max 1-2 rendkívül naiv és izgulékony Fish-rajongóra hatással lehetett a jelenet, de az utolsó rész szempontjából irreleváns.

Max azt tudom elképzelni, hogy eredetileg abba halt volna bele, de meggondolták magukat az írok, és inkább úgy oldották meg, hogy visszahozható legyen a karakter.

lumoss - 2015. 05. 06. 08:37

Össze lett csapta a finálé. Én sokkal nagyobb drámát vártam. Az is zavart, hogy Gordonék 3x is megmenekülnek. Elég valószínűtlen volt. Amúgy az évad nem volt rossz. Nyilván sokat kell még fejlődnie a sorozatnak. Azért várós a 2. évad.

Balumedve - 2015. 05. 06. 09:02

A finálé előtt pár résszel elkaszáltam a sorozatot, de csak visszatértem arra a pár fennmaradt részre. Nem csalódtam különösebben, mert már semmilyen elvárásom nem volt a Gotham kapcsán. Hozzátenném, hogy már jóval előbb is terveztem a kaszát, de akkor felbukkant Morena Baccarin, aki számomra az egyik legattraktívabb sorozatos színésznő. Szóval, már egy jó ideje, csak az ő csinos pofikája tartotta bennem a lelket.
Az biztos, hogy a sok tervezett változtatással felkeltették a figyelmem a következő szezonra. Szinte mindent el akarnak távolítani a sorozatból, ami miatt nehezteltem rá. Plusz, ott lesz Joker is, akit ha jól formálnak meg, akkor abból még nagy durranás is lehet.

Mardred - 2015. 05. 06. 09:09

Cyclo: azt a szintet nem is vártam, viszont a heti ügyek például, nagyon rombolták nálam az egész sorozat imázsát, ebből az ötletből egy Arrow-nál vagy Flash-nél sokkal többet is ki lehet hozni. Ezért örülök az epizódikusság hátrahagyásának. A Heroes első évada a példa arra, hogy igenis lehet országos csatornán egyedit alkotni.

CyClotroniC - 2015. 05. 06. 10:27

Joker szerintem nem marad, csak pár részben továbbépítik a korábbi srácból. Vagy őt vagy mást a környezetében.

d. - 2015. 05. 06. 10:56

Én kellemeset csalódtam, nem vártam nagy finálét, igazából nem tudom miért nem…erre meg hullottak mint a legyek, csak lestem.
Örülök, hogy Fish kikerül a képből (vagyis nagyon remélem) pedig őt kedveltem meg elsőnek, de az évad végére már nem érdekelt. Pingvin tök jó, Robin Lord Taylor nagyon jól játssza, érezhető hogy a végére visszavettek belőle.
Don Maroninak is annyi egyel kevesebb, Falcone is kikerül. végérvényesen (legalábbis egyelőre úgy tűnik) véget vetettek a maffia szálnak. Első évadban elnézegettem őket, de még ebből 22 rész nem tetszene. Jim/Harvey párossal semmibajom, jól kiegészítik egymást.
Nygmat az utolsó pár részben szerettem meg igazán, eddig ugye csak volt, jóformán semmit nem csinált tudtuk hogy ott van, azt szerettem benne, 1 perccel sem kapott több játékidőt mint az elején mégis az évad vége felé alig vártam hogy felbukkanjon.
Nem 10/10-es sorozat, való igaz, de van benne valami amit nem hagynék ki semmipénzért.
Örülök hogy jövőre vége lesz a heti ügyeknek. Kíváncsian várom Jerome szálat, szívem szakad meg ha nem ő lesz Joker, de komolyan. Heller egy interjúban mondta, még nem biztos hogy ő lesz, de biztosítja a nézőket van köztük kapcsolat. Nem ám kitalálják nekem, hogy unokatesók vagy ismerik egymást a cirkuszból, mert menten végem lesz. :D Ki más lehetne jobb Jokernek mint Jerome (Cameron Monaghan) hát mi nevetést művelt már?! Nekem személy szerint tetszett az alakítása.
Maradok a sorozatnál jövőre is.

Dzoli - 2015. 05. 06. 11:46

Én személy szerint csak azt nem értem hogy Maroni nem hallhat meg, mert a későbbi Batman filmekbe is szerepel. Falcone-nak is vissza kell térnie majd egy idő után.

CyClotroniC - 2015. 05. 06. 12:53

Dzoli: azt elmondták, hogy itt hullhat olyan is, aki Batman korában amúgy élne, különben nem féltenénk senkit. Falcone viszont szerintem is visszatér még.

a Kati néni - 2015. 05. 06. 13:16

Az tényleg érdekes, hogy több Batman-interpretáció azzal indul, hogy dúl a Falcone-Maroni háború (három is a Gothamen kívül), Maroni halála meglepett.

Nagy zsúfolt moslék volt a mostani rész, Ciccamicca karakteridegenkedett egyet (hiába a magyarázat), Bruce úrfi annyira gyenge, mint a lepkeszellentés, mindenkiből jutott egy kicsi.

Barbarának meg legalább egyszer teherbe kellett volna esnie, hiszen van a Babs Jr (no meg egy James Gordon Jr is, ő sem egy annyira elhanyagolható karakter, ráadásul ő az idősebbik tesó).

Visszás érzéseim vannak.
Bejön: a hangulat, a különböző korokból való tárgyak keverése, néhány erős karakter, a vágóképek a városról. Batman a legnagyobb kedvencem, ezt muszáj elvileg nézni.

Nem jön be: logikátlan fordulatok (az a kórházi lövöldözés most baromira nélkülözött mindenféle következetességet), Bruce nem igazán Batman-felépítésű férfi lesz, gyenge a színész.

Minden olyan “nesze semmi, fogd meg jól”.

Gabriel86 - 2015. 05. 06. 16:55

“Azt még simán elnéztem volna, hogy a csónakkal érkező Fish első dolga az volt, hogy fodrászhoz vigye Selina-t és West Side Storys bandatagnak öltöztesse, de azt elképzelni se tudom, hogy mindössze pár óra/nap leforgása alatt hogyan nőtte ki magát a lány gépfegyveres kisfőnökké.”

Khm, ki volt írva, hogy két héttel később :) Ennyi ídő alatt elképzelhető.

CyClotroniC - 2015. 05. 06. 17:58

Gabriel86: Az nekem kiesett, de ettől függetlenül is durván gyors és fájóan képernyőn kívüli volt a váltás.

Aredhel - 2015. 05. 06. 18:57

Fish Moony szabadulása rész után elkaszáltam, és a kommentek/review-k szorgalmas olvasása után nem is fogok visszatérni. Azt az időt is sajnálom, amit a korábbi részek nézésével töltöttem, de a vicces az, hogy szinte semmilyen momentumra nem emlékszem az egészből. Ez talán jól is mutatja a problémákat. Talán a félévadzáró ha beugrik. Asszem az volt, amikor Viktor Zsazs jön, és szétlövi a rendőrséget. Az volt az egyetlen értékelhető/emlékezetes epizód.

Enzo - 2015. 05. 07. 00:05

Hú, egész jó volt ez az évadzáró.
A kéthetes ugrás az elején az kicsit erős, nem szokásos húzás, és nem magyarázza, hogy Cat-ből hogy lett Fish jobbkeze..(catfish?)
(Na nem mintha nem nézett volna ki jól az új külsővel, de akkor is, kicsit erős váltás volt. Az arcjátékuk Jimmel viszont adta.)

Barbara marha creepy lett, szerintem jól játszotta a csaj, a bunyó Thompkins dokinővel egész ügyes lett, meg főleg a felvezetés, érezni lehetett a feszültséget a levegőben. Mondjuk ahogy rátaláltak a 2 csajra, még akár azt is lehetne hinni, hogy Lee kezdte. (vajon megölte Barbarát? Jól megcsapkodta a fejét…)
(Jimnek már akkor se volt őszinte a mosolya, amikor Barbara felajánlotta, hogy legyen nála a terápia…bár akkor még szerintem csak zavarta, hogy az exe meg a nője túl sokat lesznek együtt.)

Jim kórházas lövöldözése egy picit túl heroikus lett, hogy ennyi ember elől kimenekítik Falcone-ékat…de a benti felvezető jelenet itt is jóra sikerült, mint ahogy később a “mindenki itt van” stílusú faceoff: Falcone, Maroni, Pingvin, zsaruk, és még Fish is beúszik a képbe.
Aztán Maroni lelövésén meglepődtem, erős húzás volt. Falcone visszavonul, Fish a folyóban (szerintem se halt meg BTW), hát már tényleg szinte csak Pingvin marad :D

Ha már Pingvin: ahogy egymás ellen fordította Maronit és Fisht gyakorlatilag reménytelen helyzetből megmentve mindenkit és borítva mindent, az ügyes volt. A Fishsel vívott párbaj se volt gyenge, egész őrült módban nyomta Robin Lord Taylor, akinek hatalmas pacsi az egész évados színészi játékáért.
(De mi lett Pingvin anyjával?)

Na és Nygma…wow. Végre bekattant úgy igazán, nagyon kellett ez a jelenet, és durva skizo lett eléggé! (muszáj volt a rejtett üzenet a levélen, most jól ráfázott a csajnál…)

Még pár random érdekesség:
-Jim, Harvey és Falcone bebújnak egy nyitott teherautóba Fish-ék elől, és benn pofáznak. Miért?
-Butch milyen kreatívan feloldotta a “kire hallgassak” dilemmát :D
-A legvége tiszta Lost 1.évad zárás volt, ahogy néznek le a sötétbe…egy az egyben, csak nem Jack és Locke, hanem Arthur és Bruce :D

Egyszóval: fasza ez, ha pontoznom kéne az egész évadot, simán 7/10 mehet, főleg a látványvilág/hangulat, és masszívan a színészi játék miatt:

Robin Lord Taylor mint Pingvin – ötös!
Cory Michael Smith mint Nygma – ötös!
Cameron Monaghan mint Jerome – ötös!
Alfred, Victor Zsaz, Maroni, Harvey, Barbara, Ogre – négyes!
+ szerintem Gordon és Cat is ügyes volt. Morena Baccarin meg gyönyörű :)

sehrezad - 2015. 05. 07. 09:42

Én örülök annak, hogy nem egy az egyben a Batman világa felé tartunk, így tényleg nem lehet mindent kiszámítani, van tere a meglepetésnek.
Barbarát bírom, a mosdóba menekülés pedig klasszik horrorokat/thrillereket idéz, Kubrickot konkrétan is :)
És úgy fest, körvonalazódik Enigma első igazi áldozata is…

Béna húzások persze voltak a finálában, Gordonék kb. 10 másodpercenként váltottak fogolyból menekülőre és ellenállóra, Harvey elengedése elég kényelmes húzás volt Fishtől, a végén pedig ahogy Pingvin belöki a vízbe – hát, ott Fish azért rá nem jellemző módon föltette a kezét.

Néma Harcsa - 2015. 05. 07. 19:32

Kétszer kaszáltam a cuccot, utoljára az ún. Jokeres epizódnál, szóval elfogultság okán tényleg megpróbáltam szeretni. Viszont azóta és most sem találtam okot (azonkvíül, hogy felidegesítsem rajta magam), amiért be kellene fejeznem ezt az évadot, vagy belenéznem a következőbe. A heti ügyek hanyagolása persze jól hangzik, de itt az átívelő szálak is senkiháziak kezébe kerültek.

Iceman - 2015. 05. 08. 15:51

Én is kaszáltam aztán most a napokban tértem vissza az Ogre szállal. Maronit szívesen elnézegettem bár a végére túlerőltették őt is. Pingvin állandó meghunyászkodása szintén irritáló lett, Selina átalakulását meg nem 1 részbe kellett volna sűríteni. Nálam a csúcspontot Harvey jelenti, imádom a humorát. Ben McKenzie meg olyan indokolatlan fejeket tud vágni, komolyan néha rosszabb mint Stephen Ammel, mert ő legalább érzi hol a határa a képességeinek:DD

tomasking - 2015. 05. 09. 10:32

szerintem is 6/10 az értékelés nézhető és végre nem a szuperhősre épül minden komolyabb és sötétebb oldala Gothamnek jó persze voltak lapos részek de ezek írói hibák az alap sztori jó és engem megfogott várom a következő évadot.

sgtGiggsy - 2015. 05. 09. 21:37

Őszintén, én soha nem értettem a Gotham kapcsán fanyalgókat. Igen, igaz, hogy messze nem tökéletes, de a Daredevil érkezéséig még így is a legösszeszedettebb tévés képregényadaptáció volt, DC fronton pedig még mindig viszi a pálmát. Az Arrow és a Flash annyira agyzsibbasztóan hülyeség néha, hogy az fáj. Itt legalább van egy többé-kevésbé összeszedett koncepció, és a minden helyzetbe odaerőltetett fölösleges drámázás szintjét is letekerték.
Az egyedüli, amin valahogy nagyon nem az érzem, hogy ez volt az eredeti terv, az Barbara pálfordulása. Nekem az inkább úgy jött le, hogy a szezon közepén mutatott önző rinyálása annyira megutáltatta a nézőkkel, hogy inkább rosszat csináltak belőle, hátha úgy jobban működik.
A másik furcsaság számomra Selina utolsó részes viselkedése volt. Erről már inkább elhiszem, hogy ezt tervezték eredetileg is, inkább csak nem bontották ki eléggé.
Nekem összeségében tetszett az évad. Nem lett abszolút kedvenc a széria, de nézős.

wovbagger - 2015. 05. 10. 00:48

Az előző kommenttel értek egyet – lényegében leírta, amit szerettem volna.

Azt hiszem, aki nagyon elégedetlen volt vele, nem látta a “nulladik” részt, amiben elég sok szó esik arról, hogy persze, eredettörténet a sori, de nem minden pont úgy történik benne, mint ahogyan azt a hardcore képregényolvasók elvárják.

Egy alakítást éreztem igazán gyengének: Ivyt. A kiscsaj nagyon rosszul játszott, a szemforgatáson és a vállvonogatáson kívül semmi mást nem mutatott. Mondjuk legalább nem volt irrtáló, mint Fish.

Pipacs - 2015. 05. 10. 12:55

Naiv kérdés: Maroninak nem lehet vmi rokona (pl. fia), aki a későbbi Batman sztoriban lesz?

Amúgy nekem ez továbbra is az egyik kedvenc most futó (és most egy ideig várós) sorozatom, teccett a finálé is.
Pingvin zseniálisan megkavarta most is a szart (Fish-Maroni). Cat kicsit átesett a ló túloldalára, meg is ijedt, mikor Fish meghúzta a ravaszt, szal sztem egy útkereső kamasz lány egyelőre, de úgy tűnik, egy darabig most hal mentes diétán lesz a cicamica…:), ami jó! Gordit azért legalább súrolhatta volna 1-2 golyó, így kissé irreális volt a lövöldözés a kórházban… Tetszett viszont a késes jelenet. A két macája beszélgetéséből sejtettem, hogy vmi ilyesmi fog kisülni, semmi meglepő. Nygma tényleg frankón meg lett oldva. A barlang megtalálása várható volt, bár nem hittem, B. úrfinak a segge alá lesz rakva az egész denevéres titkos barlangosdi is, remélem, csak max az alapokig jutott apuci.
Várom a folytatást!

Voriss - 2015. 05. 12. 15:39

Jó volt ez, nekem a képi világ nagyon tetszik, afölött meg át tudok ugrani, hogy van pár szinte bántóan béna szinész és karakter.

Az arrow és társai sehol nincsenek ehhez képest.

sfefe - 2015. 05. 17. 11:17

Jo ez a sorozat csak gyerunk meg tobbet es gyorsabban.:)

Disman - 2015. 05. 18. 16:32

Meglepődtem hogy így lepontozza mindenki. Aztán persze rájöttem, hogy én vagyok az elvakult batman fan, akinek jöhet bármi. Batman arkham játékokat végigvittem, minden batman filmet imádtam, a Gotham is teljesen bejött. A batman univerzumban mindig inkább a gonoszok érdekeltek, nagyon jó karakterek, élvezettel nézem a történetüket. Jöhet a következő évad.

R1213 - 2015. 05. 21. 14:11

Szerintem oké volt. Nyilván nem teljesen releváns az összehasonlítás, de mérföldekkel ügyesebb sorozat, mint pl. az Arrow. És nem csak a noiros hangulat és az emberek miatt, akik színészkedni is tudnak. Hanem azért, mert például bele lehet tenni úgy egy rakat szuperhőst, vagy főgonoszt egy sorozatba, hogy ne fájjon annyira nagyon, mint a Nyílék esetében. Nyilván akadnak hibái a sorozatnak mint mindegyiknek, és huszonegynéhány rész rengeteg. De ez is elment.

Róbert - 2015. 05. 26. 00:09

Szerintem nagyon jóra sikeredett az 1. évad, a Bruce szál eddig is jó volt, de most talán még érdekesebb lehet. A fish szál, háát, nem tudom én gyülőltem a nőt végig, a vége fele már azt kívántam hogy nyirják már ki, itt a végén sikerült vajon? Van egy érzésem hogy nem… A maffiás, bandaháborus szövevények a sztoriban szerintem jók, Gordon nem a legjobb színész az tény és való, de ezt a szerepet mintha neki találták volna ki, nagyon jó az ő szála. Barbara szála erőltetett szerintem egy kicsit, de elment szódával… Nygma szál nekem speciel bejött itt a végén a kikattanása miatt a továbbiakban nagyon kiváncsi leszek erre is. Pingvint hagytam a végére, nem véletlenül. Amit alakít a sorozatban az szinte elképesztő, messze a kedvenc karakterem, és eddig a legokosabb, legszámítóbb, legfurfangosabb karakter az egész sorozatban, nagyon nagy kedvenc.

Róbert - 2015. 05. 26. 00:11

Nagyon megfogott a sorozat, reszketve várom azt a napot amikor megjelenik a 2. évad, eddig nagyon nagy kedvenc. Nálam az első évad 10/8.

Silenzio - 2015. 06. 29. 19:44

Nem értem Barbara megőrülését, ő Gordon neje a fősodorban, ezt hogy fogják megoldani? Sehogy? :)

TheWhiteRabbit - 2015. 07. 02. 20:32

Láttam,hogy írtátok,hogy Falcone még vissza fog térni.Szerintem ha nem tér vissza az se sértené a filmekben illetve képregényegben szereplő Falconekat, ugyanis a sorozatban Carmine Falcone szerepel míg a Batman Beginsben Alberto Falcone,ugyanígy Alberto szerepel a Batman Arkham Origins nevű játékban.Feltételezem hogy Alberto Carmine fia.Egyébként engem lekötött a sorozat szerintem 7-8/10 de ezt Batman fanként mondom.A Joker sztorival pedig csak egy bajom volt.Ha Jerome a második évadban a fiatal Jokerként fog megjelenni az ellentmond az eredeti történeteknek ugyanis mint kiderült a Batman The Animated Series-ben és a 89’es Batman filmben is Joker eredeti neve: Jack Napier.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz