login |

Secrets and Lies: vége az 1. évadnak

2015. 05. 06. 14:50 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

Már a Broadchurch 1. évadja kapcsán is elmerengtem azon, hogy vajon milyen a jó krimi. Az a jó krimi, ahol az ember (legalábbis, ha nem csak hátradől, hanem aktívan agyal a rejtély megoldásán) nem jön rá a gyilkos személyére, mert annyira váratlan a megfejtés, vagy az, amikor rá lehet jönni. És nem csak úgy lehet rájönni, hogy az ember gondol valakire pofa alapján, hanem a sorozat során elrejtett nyomok láttán következtet.

Régebben az első variánsra szavaztam volna, de most egyre inkább a második felé hajlok, mert a logika inkább abban van jelen. Az első olyan, mint a “szavazz a gyilkos személyére, és ő lesz az”-epizódok, lehet, hogy meglepőbb, de valahol mégiscsak kevésbé van megalapozva. Lehet logikus így is, de nem biztos, hogy szerencsés, ha 5-6 karakterre lehet logikusan ráhúzni a gyilkosság elkövetését. A Secrets and Lies esetében nem titkolóznak a készítők, folyamatosan utalgatnak arra, hogy ki a tettes, a leleplezés meg van alapozva.

Az elején összegzek egyet: a Secrets and Lies (pilotkritika itt) kellemes meglepetés volt, szórakoztató, amolyan 6/10-es, megtartott nézőként, azonban semmi kiemelkedő nem volt benne. Ami meglepett, hogy nem nagyon akartak sem vizuálisan, sem más hangulati elemekkel erőteljes stílust erőltetni, csak az erdős, kertvárosi környezetet ábrázolták, ugyan aprólékos odafigyeléssel, de visszafogottan.

Ajánlani minden további nélkül merném (ezt is, az ausztrál verziót is), még akkor is, ha szezon közepén egy kicsit elszállt, mert vannak nagyon erőteljes pillanatai és a befejezése is üt. És persze az is fontos tényező lehet egyeseknek, hogy a Secrets and Lies nem nyomozós sorozat. Krimi, de nem nyomozós, hiszen a nyomozásból nagyon keveset látunk, mindvégig a pilotban a szomszédja kisfiát az erdőben megtaláló családapára koncentrál a történet, így jóformán csak akkor látjuk a nyomozót, amikor őt kérdezi ki, illetve zaklatja, mert ugye kőkeményen rászáll.

A készítők nagyon komolyan vették a címet (Titkok és hazugságok), ugyanis a fókusz tényleg azon van, hogy mennyire ismeri az ember a mellette lakókat. A kissé túlzásba vitt médiahiszti mellett (a sajtó kvázi előre felnégyeli a gyilkossággal gyanúsított főhőst) láthatjuk azt is, hogy a környék lakói miképpen reagálnak a történtekre, sőt, az első pár rész kissé mechanikusan egy-egy szomszédot állít a középpontba (és annak titkait és hazugságait), mert a főhős fejetlenül tisztára akarja mosni magát és ezért kvázi mindenki mást megvádol, miközben hülyeségeket tesz.

Miközben kvázi random karakterek bukkannak fel és tűnnek el mondhatni örökre a főszereplők körül, az írók kissé tipikus fordulatok és túl látványosan elejtett nyomokkal (itt egy tank, ott egy pulcsi, pont, amikor kell) terelgetik a sztorit a medrében, miközben azon bosszankodhat a néző, hogy ha egyes karakterek őszinték vagy kevésbé titkolóznak, akkor közel sem kellene annyi problémával megküzdeniük.

Szóval a nyomozás mellett még a “Ki a tettes?”-kérdés sem annyira központi, hiszen a sok titok mellett a fókuszban a főhős családja áll, és az, hogy a hisztéria milyen hatással van az emberi kapcsolatokra, ez az az időszak, amikor kiderül, hogy ki kire számíthat a bajban. (Ezen a téren bizonyos drámai pillanatokat kissé túlzásba visznek, ráadásul egy-két elég közepes flashback-et is bedobnak.)

Azonban a tempó, valamint a többségében szimpatikus karakterek sokat javítanak az összképen, amit esetemben inkább csak az rontott le, hogy a fent említett, gyilkosra való utalgatás kissé mechanikusan lett megoldva, úgy, mint az csinálná, aki korábban még nem írt krimit. (Gondolok itt bizonyos, látszólag magyarázat vagy következmény nélküli események látványos kiemelésére, amikből az ember következtethet, valamint bizonyos karakterjegyek sulykolására, vagy akár az 1×09 cliffjére, ami végképp egyértelművé tett mindent – az írói szándékkal ellentétben.)

A gyilkos személyére tett utolsó utalás, a végső ráébredés pedig végképp elkeserítő volt, már-már a The Killing 3. évados vagy a True Detective 1. évados ócska végső nyomát idézte, de a kísérő eseményeknek köszönhetően még ezen is könnyű volt átlendülni, nem rugóztam rajta.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel, de előtte annyi, hogy bár elég hűen követi a sorozat az ausztrál verziót, a 6 vs 10 részes felállás miatt itt több karakter (red herring, ha úgy tetszik) van, vagyis több titok és hazugság. És azért a karakterek is különböznek, főleg a színészek miatt, Martin Henderson másféle habitust képvisel, mint Ryan Phillippe, de ez igaz a család többi tagjára is. És főleg igaz a nyomozóra, hiszen az egyikben férfi, a másikban nő nyomoz.

Zárás tekintetében (fehérítek, de nincs spoiler, csak annyit írok, hogy ugyanaz-e a két megoldás): az amerikai megoldás megegyezik az ausztrállal, de miképp a Broadchurch és a Gracepoint esetében is megcsavarták a befejezést, úgy itt is más irányba futtatták ki a történetet. De mindkét változat igencsak sokkoló a maga nemében, ami jó pont. A tovább mögött tehát az amerikai befejezésről és a második évados lehetőségekről írok, ausztrál spoiler nem lesz, hátha valaki meg akarja nézni. (Szerintem érdemes.)

Szóval PszichoAbby lett a gyilkos.

Érdekes volt a finálé, mert annak ellenére, hogy mint fent utaltam rá, ha az ember valamikor elkezdett rá gyanakodni, akkor onnantól kezdve számos jel arra utalt, hogy ő jó eséllyel lehet tettes és, hogy abszolút tervezett emberölés volt, mégis simán meginogtam és majdnem elhittem, hogy tényleg baleset történt, hogy erre megy ki a játék – nyilván a hamis flashback jó technika ennek elhitetésére.

A végén persze kibújt a szög a zsákból. Bár nekem Abby karaktere, amellett, hogy a kezdetektől fogva bejött a ragaszkodása miatt, a későbbi döntéseinél nem tudtam kitalálni, hogy mennyire pszichopata és mennyire kisgyerek. Éppen ezért volt furcsa az is, hogy hiába kotnyeleskedett bele olykor a nyomozásba, mégiscsak az apja volt annak fő gyanúsítottja, és azzal, hogy ő előállt a farbával, azzal kvázi az apját küldte sittre. Márpedig neki épp az apja megtartása volt a célja.

Az apa döntését pedig nem hiszem, hogy magyarázni kéne. Simán érhető lett volna az is, ha Ben odadobja a lányát, de ennyi alapozást követően (ld. a kapcsolatuk, plusz Ben meggondolatlan karaktere) talán valószerűbb az, hogy első felindulásból magára vállalja a dolgot, a büntetés és kvázi a börtönhalált. A kérdés csak annyi, hogy elkezd-e utána mérlegelni (mi lesz a többiekkel?), és hogy az igazság mikor derül ki – mert ki fog derülni, még akkor is, ha Ben ebbe nem gondolt bele. Így is, úgy is, sokkoló a dolog, erős zárás, ha az ember kellőképpen belefektetett a karakterekbe.

A második évados berendelést elvileg péntekig eldönti az ABC, a nézettség abszolút jó, szóval azon nem fog múlni. A kérdés, hogy mit akarnak a készítők.

Alapból a válasz egyszerű lenne és Barbie Kligman, aki adaptálta a sorozatot, a premier előtt el is mondta, hogy egy új ügy lesz a második szezon középpontjában, vagyis Cornell karakterét fogják tovább vinni. Akkor naivan azt gondoltam, hogy ez az első évados formula tovább vitelét is jelenti egyben, de látva a szezont, nagyon nem érzem így, hiszen Cornell karaktere kvázi mellékszereplő volt, alig ismertük őt meg.

Tehát ha ő lesz a főhőse az S2-nek, akkor annak már rá kell koncentrálnia, nem lehet hasonló, ennyire áldozatközpontú a felépítés. Szóval ha új ügy lesz, akkor változni fog a Secrets and Lies. (És aztán lehet erőltettem alkalmazkodni a címhez.)

A finálét látva a másik lehetőség az lett volna, hogy továbbviszik a “cliffhanger”-t, Abby sztoriját és azt, hogy Cornell el akarja őt kapni, csakhogy ebben nem biztos, hogy sok kakaó lenne. Nyilván pár percben/részben is le lehetne rendezni, azonban ennek némiképp ellentmond a Cornell Confidential-websorozat 10. része. (Itt a poszt a websorozatról, amiből kiderül, hogy mit csinált párhuzamosan Cornell.) Az 14 hónappal a finálé után játszódik és kiderül belőle, hogy Natalie el fogja mondani a rendőrségnek, hogy Abbie a gyilkos. És az is kiderül, hogy Ben meghalt. (Ami egyébként filmes/sorozatos papírforma, a gyerekgyilkosoknak, pedofiloknak sosincs hosszú börtönélete…)

Minden más maximum készítői interjúból derülhet ki, de az talán csak berendelés után lesz, eddig nem nagyon jött ki. Megnéztem volna Barbie Kligman Twitter-ét, hátha írt valamit, de csak ész nélkül retweetel (pff…), webes alapon pedig nem volt türelmem megkeresni az értelmes tartalmat a sok szemét között.

28 hozzászólás Ne habozz!

Cyrax - 2015. 05. 06. 15:20

Köszi a kritikát! :) Nagyrészt egyetértek, tényleg nem volt meglepetés a gyilkos, de ennek ellenére most már biztos, hogy ez volt az évad újonca számomra, minden részt vártam és nagyon kíváncsi voltam a végére, nem is csalódtam.

A folytatásról… Szerintem nulla kakaó lenne a nézők számára ha Abbie bebörtönzése lenne a téma, mivel ez nem ad semmi pluszt már nekünk. Az új szál/ügy esetében meg benne van a kockázat, hogy elvesztik a nézőket. Az ABC tuti nem gondolta, hogy ilyen jól fog teljesíteni. :)

winnie - 2015. 05. 06. 15:24

utólag sajnálom, hogy nem írtam róla hetiben, mert érdekes lett volna kibeszélni, és az az igazság, hogy annyi gondolat van bennem a sorozattal kapcsolatban, hogy ötszörekkora terjedelem is kevés lenne. így viszont meg csak összevissza csapongtam, ráadásul úgy tűnik a negatívumok miatt, mintha nem jött volna be a sorozat. pedig bejött, meg sem fordult a fejemben, hogy kaszáljam, tuti, hogy ott leszek a második szezonnál, ha lesz.

kisanna - 2015. 05. 06. 15:27

eleinte guilty pleasure volt ez a sorozat nekem (nagyon guilty…), de a finálé döbbenetesen erősre sikerült. kissé lesokkolt, egyrészt mert sose voltam jó a gyilkos megfejtésében, másrészt pedig mert olyan morális kérdéseket vetett fel, amikre nem gondoltam ennek a lötyi sorozatnak a nézése közben:)
néha kifejezetten idegesítő volt, és pont arra gondoltam, hogy kb. egyik karakter se volt szimpatikus, ilyet pedig ritkán mondok.

várom a folytatást!

Cyrax - 2015. 05. 06. 15:33

Én is maradok de azért félek, hogy nem lesz-e teljesen más és elveszti a varázsát… Tippre az lenne a legjobb megoldás, ha január-februárban 10 részes évad lenne valamelyik dráma szünetében és akkor a csatorna se kockáztat annyit.

Andro - 2015. 05. 06. 16:58

Én mondjuk nem jöttem rá, hogy ki a gyilkos, szóval nekem azért meglepetés volt. Én sokáig a feleségre vagy Jessre gyanakodtam, Abby eszembe se jutott.

És ilyenkor mondja nekem valaki, hogy nincsenek aljas, sőt, gonosz gyerekek a világon. A gyerekek sem szentek, és bizony képesek rettenetes tettekre is.

Én várom a második szezont, remélem berendelik.

winnie - 2015. 05. 06. 17:10

én sem annyira rájöttem, hanem amikor gondoltam rá (mert erőteljesen ki volt emelve a karaktere, főleg érzelmi síkon), akkor nem szólt semmi ellene, és minden ami történt, alátámasztotta – erre mondtam tehát, hogy el vannak szórva a jelek, amik nem biztos, hogy észrevehetőek, csak akkor, ha az ember tud vagy tudni vél valamit. (például ennek fényében az egész vidámparkos jelenet beszédes volt, a pillantásokkal és a totális féltékenykedéssel, és az egyébként funkciótlannek tűnő telefontöréssel.)

de ez semmiképp sem negatívum.

Savanah - 2015. 05. 06. 17:24

Azért a viddámparkos jelenet már kvázi a sorozat végén volt, így ott már az írók biztosra tudták, hogy Abbyt teszik gyilkosnak. Valószínüleg azért az első részek környékén még nyitott volt.

Nekem kicsit azért furcsa hogy a gyerek a gyilkos, mert szerintem túl fiatal (nem a gyilkossághoz), de hogy elrejtse a jeleket és hogy kb. x hetekig rá sem jöjjenek. Sőt ha Ben magára nem vállalja, akkor sem tudtak ellene tenni semmit. Azért elég bambácska volt a gyerek, minthogy igy megússzon egy gyilkosságot, ami a “kertaján” történt…Mert az az erső is egy vicc volt benne…

Snoopyzit30 - 2015. 05. 06. 18:06

Winnie! Ezt fejtsd ki légy szíves:

“már-már a The Killing 3. évados vagy a True Detective 1. évados ócska végső nyomát idézte”

Köszi

winnie - 2015. 05. 06. 18:15

Snoopyzit30: ha láttad őket, akkor nem kell kifejtenem. emlékezz vissza, hogy mi volt az utolsó nyom. egyébként is spoiler, de mindkettőnek én írtam a kritikáját, és mindkettőben szerintem kiemelem, hogy mennyire ócska húzás van. mindkettőben a legutolsó lökést, az utolsó jelet, hogy “XY a gyilkos” hasonló random, “hogy a francba nem tudtak jobbat kitalálni”-húzás adta meg. mint itt az, hogy ben az utolsó részben talál egy véres cipőt.

winnie - 2015. 05. 06. 18:18

Savanah: nem, szerintem a gyilkos személye itt nem volt nyitott, a kezdetektől fogva ő volt beirányozva. persze való igaz, hogy ha eszükbe jut valami jobb, akkor lehet, hogy váltanak, de nem tudom elképzelni, hogy más lett volna a cél.

egyébként én is azzal próbáltam elhessinteni a gondolatot, hogy nagyon fiatal, de talán volt az elején olyan jelenet, amivel utalhattak arra, hogy képes rá, mert a viszonyukra, vagy a hallgatózáson át némi negatív beütésre azért utalgattak.

Cathy07 - 2015. 05. 06. 18:48

Örülök, hogy csak a sorozat befejezése után találtam rá a websorozatra, abban azért ráerősítettek Abby karakterére. Bár lehet ezt csak utólag látom így. :)

Nagyon tetszett, pedig nem vagyok egy nagy krimi-fan, végig feszült és izgalmas volt.

Rea - 2015. 05. 06. 22:08

Tetszett a sorozat, emlékeztet a vége egy Criminal Minds részre, ahol szintén egy gyerek (a testvér) volt a gyilkos – pszichopata. :S

A. - 2015. 05. 06. 23:06

Volt egy jelenet az elején amikor összeverekedett egy fiúval vmi partin, az is egy jel lehet az agresszív viselkedésre
Meg a folyamatos kitörései pl Cornell ellen

Ádám - 2015. 05. 07. 17:22

Nekem nem tetszett a befejezés! Számomra elég erős az, hogy egy 12 éves kislány a gyilkos… Ráadásul amikor Cornell rájött az erdőben, hogy ki a gyilkos, akkor úgy említette, hogy a “nő”! Plusz amikor a képet adta körbe, hogy látták-e,akkor is nőként említette..Ki mondja egy 12 éves kislányra, hogy nő? Tiszta faszság lett a vége…

Snoopyzit30 - 2015. 05. 07. 18:24

winnie!

Leesett mire gondolsz, szerintem kicsit fáradt voltam, amikor a kritikát olvastam, mert totál képzavar volt nálam. A True Detective-nél már nem emlékszem mi volt a vége (talán a festett házból jöttek rá), de a The Killing 3. évadának végén az utolsó nyomra tisztán emlékszem (gyűrű). Köszi :-)

busterX - 2015. 05. 09. 20:38

Ryan Phillippe twitter-en tette közzé, hogy nem fog szerepelni a 2. évadban, mivel ennek a családnak a történetet lezártnak tekintik az írók.

“Secrets and Lies” Season 2 will bring on an entirely new cast, other than bringing Juliette Lewis back as Detective Cornell.

Forrás: http://www.thewrap.com/ryan-phillippe-is-not-returning-for-secrets-and-lies-season-2-contrary-to-reports-social-media/

winnie - 2015. 05. 09. 21:09

busterx: egyrészt ezt az évad elején is tudtuk, mi is megírtuk, hogy ki marad a folytatásra. a link nem mostani infót említ, hanem az évad eleji infóra utal vissza, azóta lehet, hogy már más a terv, ezt még nem tudjuk, mivel az írók fél éve nem ültek össze, sőt, a készítő azt sem tudja még, hogy kikkel fog dolgozni a folytatáson.

másrészt phillippe karaktere meghalt, nehezen szerepelhetne a 2. évadban.

winnie - 2015. 05. 09. 21:13

“Cornell rájött az erdőben, hogy ki a gyilkos, akkor úgy említette, hogy a “nő”! ”

mert magyarul láttad. az eredetiben azt mondja, hogy ‘she’, csak névmást használ. ez volt az 1×09 végén is, amikor a szomszédra terelték a gyanút, ő meg mondta, hogy tényleg az a gyilkos, akire gondolt. ott lehetett érezni, hogy egy másik nőnemű illetőre gondol.

(magyarul ezzel nem lehet mit kezdeni, ráadásul itt külön szívás a dolog, mert a fordító sem feltétlenül tudja, ki a gyilkos, és nem jutott eszébe, hogy nem csak nő lehet a she.)

Myrtill - 2015. 05. 10. 21:59

Nekem nagyon tetszett a sorozat és sajnálom hogy ilyen hamar kiderült ki a gyilkos.. Sokkal jobb lett volna ha tovább húzzák már az első évadot is.. Én csak a főhős Ben miatt kezdtem el nézni, mert egy nagyon jó színésznek tartom és ha meghal nélküle nem lesz olyan jó a sorozat.. Szerintem a második évadot ugy is megoldhatták volna, hogy kiderül mégsem ő a tettes mint a Pretty little liars-ben..ott is többször mindegyik évadban másra terelődött a gyanú és mégis izgalmas volt.. Ennek ellenére várom a második évadot is

Mortanius - 2015. 05. 11. 11:56

Amikor a 9. részben mondja a detektív, hogy “female” az elkövető, akkor a következő snittben egyből mutatták a kislányt és Jess-t is. Itt már egyértelmű volt számomra, hogy egyik a kettő közül a gyilkos.

Jó volt végül is a sorozat egyébként, egyszer mindenféleképpen meglehet nézni.

winnie - 2015. 05. 11. 12:34

“kiderül mégsem ő a tettes mint a Pretty little liars-ben..”

ez veszélyes játék és bizalomvesztést okozhat. de a pll-ben, ha A személyére gondolsz, akkor nem az volt, hogy “mégsem ő az”, mármint a konkrét leleplezések esetében, hanem jött egy újabb A. tehát ott kiderült, hogy ki volt a legelején A, utána ki mit csinált, és most az is, hogy legutóbb.

Theo - 2015. 05. 11. 16:40

Én most néztem végig, de ez mikor történt, “másrészt Phillippe karaktere meghalt”?

Theo - 2015. 05. 11. 16:52

Ja, a webepizód részről lemaradtam. Nem szoktam ilyeneket nézni.
Amúgy ami ultra gáz, hogy a rendőrök nem találták meg a cipőt, mikor vagy 3-szor átkutattak mindent, és nem is volt jól elrejtve.
Én a 6. részben jöttem rá, hogy Abby a gyilkos, mondjuk csak 99%-ig voltam biztos. Jess későbbi viselkedésével még próbálták kavarni, húzni a dolgot, de túl egyértelmű volt, persze lehetett volna bárkire fogni, de nagyon rá irányultak a nyomok.

egy igazi szakember - 2015. 05. 11. 19:07

Tetszett a sorozat, én nem gondoltam, hogy a kislány a gyilkos, valószínűleg taszítanak a pszichopaták vagy alapból nem feltételezem egy kislány gyermekről, hogy ölni lenne képes.
A Better Call Saul után végre egy másik újonc, ami tetszett.

karli - 2015. 05. 12. 00:52

De ez így most olyan bénaság! Miért így fejezték be? Nyilván, hogy utána olvastam, megértem, és nem várom ennek a történetnek a folytatását a második évadban, de miért nem lehetett rendesen lezárni?

karli - 2015. 05. 12. 00:58

Egyébként Juliette Lewis zseniális, imádom Cornell karakterét, kár, hogy nem mutatták többet!

winnie - 2015. 05. 12. 07:13

karli: azért fejezték így be, mert ezt találták ki. ez rendes lezárás. a bűnös nem lakolt meg, egy ártatlan a börtönbe került. nem lehet minden hepiend, nem kell tetszenie, de lezárásnak ez szerintem tökéletes. az ügy megoldódott, a bűnös rács mögé került. mi tudjuk, hogy nem a bűnös ül, de az esküdtszék elítélte őt, a bíró kiszabta a büntetését, stb. a valóságban is sokak története úgy zárul, hogy ártatlanul kerülnek börtönbe életük végéig. tragikus lezárás, de lezárás.

egy család történetét egyébként sem lehet lezárni maradéktalanul. az élet megy tovább

karli - 2015. 05. 12. 16:08

Oké, értem én, csak olyan hiány érzetem van. Tudom, hogy nem lehet mindig hepiend, nem is azt vártam. De még is, olyan mintha kellene még tovább 1-2 rész. Nyilván ezért csinálták ezt a websorozatot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz